Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75594

A vezetékes az jóval olcsóbb.

Előzmény: Bugsyy (75591)
vinik táltos Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75593

Éngem is érdekel, melyik a leggazdaságosabb.

Ahol van fa (nem kell megvenni) nyilván ott a fafűtés.

Én főztem palackos gázzal, de nem tudtam megmérni, hogy mennyi ment el a palackból.

Jelenleg villanyrezsón főzögetek (ha van mit), így kb fél liter 50%-os párlat 150-180 Ft.

Ha valaki adna egy jó összehasonlító táblázatot, az jó lenne.

Gondolom minden számításnál többet ér a gyakorlat, a tapasztalat.

Üdv: Táltos Károly

Előzmény: Bugsyy (75591)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75592

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75591

Üdv,

 

Na most elgondolkodtam...a vezetékes gáz köbmétere kb 170 Ft. A palackos gáz a 11 kg-s kb 5000 Ft. Egy főzethez melyikből mennyi kellhet? Ha jól sejtem a vezetékes gázzal jobban megéri főzni, ugye?

Előzmény: Babar66 (75590)
Babar66 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75590
Nálam sajnos nem a víz a legdrágább tényező a páleszfőzés során. Gázból 5 m3 fogy, míg vízből csak 0,06m3 adagonként. Igaz, hogy a víz kōbmétere háromszor annyi mint agáz, de akkor sem számottevő. És a gyümōlcsről még nem is beszéltünk...
Üdv!
Előzmény: Amateur-no1. (75587)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75589

mintegy beragyogva a vörös folyadékot, és felréved bennünk, hogy a végtelen Alföld látóhatárát, amint a lemenő nap még egyszer utoljára visszaverte a búzamezők vörösbe hajló színét, láthatták ilyennek rég letűnt őseink.........mikor este hugyoztak egy bokor alatt, lefekvés előtt.:DD

Hát Szilvakukc....megint nagyott alkottál..)))) Jólét ! Satu

franyo01 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75588

Most jutottam csak gép elé, de oks értem a lényegét, holnap reggel beélesztőzöm + pektinbontózom. Nem mertem mindjárt az elején beletenni, mert ugye mint írtam folyamatosan adom hozzá a gyümölcsöt, így nem akartam főerjedés valamint utóerjedés közben beletenni már  gyümölcsöt, de ha így jobb, természetessen megfogadom tanácsodat, és köszönöm segítőkészségedet!

Szilvát cefréztem csak eddíg, de azt élesztő és pektinbontó nélkül.

 

Üdv.: Fecó

Előzmény: barkócza (75565)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75587

Sziasztok!

 

Hát igen, az nem baj ha az ember bezizzen, vagy főzöl, vagy nem teszed, de szerintem, csak odafigyelve szabad.

 

Én úgy csinálom, hogy felfogom a hűtővizet, egyrészről azzal mosom ki az edényeket ha kell, valamint az esetleges következő cucchoz rendelkezésre áll, mint langyos víz. Egyébként az a tervem, hogy egy búvárszivattyúval visszatermelem majd egy ejtőtartályba a lefolyt hűtőlét, egy csapocskával beállítom a folyás sebességét és többször használhatom, hozzátenném, hogy ezzel a vízkövesedés is lassúbb lehet.

Előzmény: szilvakukc (75586)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75586

Egyvalamit kihagytál:

Én pölö úgy csinálom, hogy ötpercenként benézek, inni valamit. Így nem érhet meglepetés. Legfeljebb estére be vagyok zizzenve. Az meg nem meglepetés.:))

Előzmény: firekiller (75579)
kupeci Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75585

Ide!:)

Előzmény: sogi01 (75583)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75584

De ha jobban figyel akor ehetett volna lángolt kolbászt pálinka ágyon:))

Előzmény: sogi01 (75583)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75583

Szia Fire! 

Ez a válasz megér nekem fél liter szilvát hova vihetem:))))

Előzmény: firekiller (75579)
Prophet09 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75582

Ugyan nem olvastam vissza 70ezer hozzászólást, de biztos vagyok benne hogy ez egy hiánypótló összefoglalás, pláne egy hozzáértő billenytűzetéből! A magam nevében mindenképpen köszönöm! :)

Előzmény: firekiller (75579)
Babar66 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75581

No,mintha a tűzvédelmis előadónkat hallgattam volna a cégnél...   :)))  De ott csak hegesztenek, nem főznek.   :(

(De én sem csinálnám másként! Így korrekt.) 

Üdv!

Előzmény: firekiller (75579)
pam-pi Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75580

A sanatonról: "TULAJDONSÁGOK

A SANATON szintetikus, anionos és nem ionos tisztítószereket tartalmaz, melyek több, mint 90 %-ban biológiailag lebonthatók. A SANATON specifikus alkáli készítmény, amely antiszeptikus és tisztító anyagokból áll.

FELHASZNÁLÁS

A SANATON cementtartályok, hordók és töml

 

ők mosására és tisztítására való.

A termék penészszagú vagy ecetszagú hordók helyrehozatalára is kiváló (szanálás), különösen olyan esetekben, ahol a hagyományos kezelések már hatástalanok.

A SANATON olyan cementtartályok lerakódott rétegeinek eltávolítására és olyan hordók színtelenítésére is alkalmas, amelyekben vörösborokat tároltak."

A sanatont detersollal érdemes semlegesíteni a mosás végén.

Előzmény: gombászok (75530)
firekiller Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75579

szia Gasparius!

Bocs , de csak most tudok írni.

Bár nem láttam a pontos helyszínt, de a szeszt nagy valószínűséggel a gáz lángja gyújtotta be.

Az alkoholgőz nehezebb a levegőnél és a vízszintes vagy kicsit lejtő részeken „folyik”.

Az általad leírt 50 cm távolságon „odafolyt” az alkoholgőz a gázlánghoz, belobbant majd visszaégett az edénybe lévő előpárlathoz ( nagy valószínűséggel) .

Laborban csináltunk egy kísérletet, 2 méteres enyhén lejtős felül nyitott eső csatorna felső részébe kevés PB gázt engedtünk, a csatorna alsó részénél pár másodperc múlva meg lehetett gyújtani a gázt, 2 méterre „elfolyt”.

Tűzvizsgáló tapasztalatom szerint a legtöbb pálinkafőző tűz a gyűjtőedény túlcsordulásából , és a pálinka égőfej vagy tűzhely aláfolyásából keletkezett.

A másik keletkezési ok a gázszivárgás volt.

Harmadik a részegség:)

 

Néhány de nem teljes  pálinka főzési tűzvédelmi JAVASLAT:

-    a pálinka kifolyási pontja legyen minél messzebb a nyílt lángtól vagy gyújtóforrástól

-    a pálinkát zárt edénybe gyűjtsük ( zárt rendszer, minimális párolgás)

-    a gyűjtő edénybe bőven férjen bele várható szesz mennyiség.

-    jól szellőző helyiségben főzzünk

-    legyen a helyiségben tűzoltásra alkalmas felszerelés, 1-2 vödör víz vagy tűzoltó készülék

-    felügyeljük a főzést a kritikus időkben, főként indulásnál és a végén ( ha már szépen           

     egyenletesen beállt a rendszer akkor 5-10 perceket lazíthatunk)

-    égésbiztosítóval rendelkező gáz égőfejet használjunk

-    főzés kezdetén végezzünk a palacknál és a csatlakozásoknál szivárgás ellenőrzést

-    kazánnál ne tároljunk az égéstér előtt éghető anyagot ( legyen a tűztér  előtt hamutál)

-    a füstcsövek illesztését és stabil rögzítését főzés előtt ellenőrizzük

-    ne „készüljünk” el hamarabb, mint a pálinka:)

 

Leégésmentes  jó főzést!

Firekiller

Előzmény: Gasparius (75445)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75578

Igen , az  okosok szerint a héj alatti részek tartalmazzák a legtöbb aromaanyagot. Ha belegondolsz, általában a kisebb szemű pl. szilvából (besztercei, macskatökű...stb)  zamatosabb párlat készíthető mint a nagyobbakból (bluefre..stb) , persze meghatározó a gyümölcs normális beltartalmi értéke is, és az is hogy sok modern fajtát arra tenyésztettek ki hogy a piacon jól mutasson, az hogy a faxába sincs több hagyományos fajtának az már nem volt szempont.

Előzmény: Bugsyy (75549)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75577

Üdv.

Az almát cefrézd úgy ahogy szedtedd...Héjjastul.

Előzmény: Bugsyy (75549)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75576

Köszi, Feribá és Amateur! Egyenlőre öntöttem a 25 liter cuccra 48 liter langyos vizet, jól összekevertem, +kapott 2 kocka élesztőt. Ha nem indul meg holnapra, akkor még hígítok rajta, és újra élesztőzöm, de remélem beindul, mert ha így kiforrna, 2 főzésből pont meglenne.

Előzmény: Feriba51 (75540)
barkócza Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75575

A vigyorjel kéretik nem figyelmen kívül hagyni! :-)

Előzmény: gombászok (75574)
gombászok Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75574

Na én kiszállok,untok?

Előzmény: barkócza (75573)
barkócza Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75573

Atya világ! Csak nehogy unalomba fulladjon a topic. :-)

Előzmény: gombászok (75572)
gombászok Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75572

Most látom mi a helyzet! Remélem azért nincs harag!

Előzmény: hal65 (75544)
gombászok Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75571

Bocs Feribá, egy lukkal elnéztem, nem Neked szólt, de megnyugtató, amit írtál!

Előzmény: Feriba51 (75570)
Feriba51 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75570

Helyzet sincs és harag sincs!!! Vélemények vannak:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: gombászok (75568)
barkócza Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75569
Előzmény: Bugsyy (75566)
gombászok Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75568

Most látom mi a helyzet! Remélem azért nincs harag!

Előzmény: Feriba51 (75543)
gombászok Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75567

Ámen! Szeretem gyorsan lerendezni a dolgokat

Előzmény: hal65 (75546)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75566

Az mit jelent?

Előzmény: barkócza (75559)
barkócza Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75565

Már ma add hozzá az élesztőt!!!!! Az a legfontosabb. Persze, hogy beindítja az erjedést, de éppen ez a jó, konkurrál az egyéb mikroorganizmusokkal, és ezzel gátolja a káros gombák-baktériumok szaporodását.

 

Én magam egyébként a hozzáadott élesztő nélküli, spontán erjesztés híve vagyok, de az szigorúan haladó tananyag, csak tapasztaltaknak!

Előzmény: franyo01 (75564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!