Flakvierling Creative Commons License 2012.08.08 0 0 66963

Nem bántásként, de akkor leírnám én mivel számoltam, amikor nagyon benne voltam az 1:43-as ikarus kérdésben. Lehet, hogy lelombozó lesz, de sajna ez az igazság és nem én találtam ki. Ha nem így lenne, én magam gyártanám az ikarusokat. :)

 

Szóval a modell gyártásához minimum 4 öntőforma kell. Egy a kasztninak (ez minimum 6 részből kell hogy álljon, elég bonyolult), egy a többi alkatrésznek (ez két félből álló forma is lehet), egy a kerekeknek (a gumi öntéséhez) és egy az átlátszó műanyagnak. Ez nem feltételez túl sok alkatrészt, de így is nagyon sok részből álló, elég öszetett formákról van szó. Tegyük fel, hogy elkészítik neked (tervezés és kivitelezés) baráti áron 3 millió forintért. Nekem többet montak jóval, igaz, az nagyon jó részletességű, nem játék-szerű buszra vonatkozott. tegyük fel, hogy az összes elemet legyártják neked 1000 ft-ért buszonként. De ez nem jelenti, hogy 1000 forintos buszokat gyártasz. Ezeket sorjátlanítani kell, öntőkeretről leszedni, összerakni, festeni, matricázni (még ha primitív módon is, de így lehet eladni). Mondjuk, hogy ez kijön anyagköltségben 2000 ft-ból (a festéssel mást bízol meg). Így 3000 ft egy busz. De még nincs talapzata, doboza, nem részletes, nincs rajta fotómaratás. Csak egy félig játék-szerű busz.

 

Tegyük fel, hogy 2000 darabot gyártatsz belőle, hogy visszajöjjön a 3 millió forintod amit formára költöttél. A 2000 db busz 6 millió forint így összeadva. Ezzel együtt anyagköltségben 9 milliót költöttél és van 2000 buszod, amit magad szereltél össze. Ha egyet 10 perc alatt készítesz el (leszedés, sorjázás, matricázás, összerakás), akkor 2000 db-ot közel 334 munkaóra alatt. Ez majdnem 42 munkanap napi 8 órában (több mint 2 hónapnyi meló), tehát vagy főállásban csinálod, vagy kiadod valakinek hogy csinálja (emeli a költségeket). Tegyük fel, hogy magad csinálod, ingyen.

 

Keresni is szeretnél rajta. összesen 9 millió forintot kell visszatermelned 2000 buszból. Ez 4500 ft/db. Erre jön a haszon és az adó (ha adózol :D). Mondjuk legyen 8000 ft egy darab. Ennyiért játéknak nem veszik meg, mert annak nagyon drága. Szuvenírnek szintén nem veszik meg, vagy csak nagyon kevesen. Mivel egyszerű műanyag modellről van szó, sok modellező nem veszi meg (sokan persze veszik, a kérdés, hogy mennyien és mennyi idő alatt). Vasút-terepasztalhoz nem veszik, mert nem olyan méretarány (a linkelt képen H0 ikarus van, amit pont a méretarány széleskörű elterjedése miatt gyártanak régi ndk forma alapján).

 

De ha nem akarsz 9 milliót belefektetni, akkor egyet lehet tenni: kevesebb modellt rendelsz. Mondjuk legyen 500. A szerszám fix ára (3 millió) mellett ez 1,5 millió ft, mire kész az összes modell. Összesen 4,5 milliót kell visszanyerni 500 modellből, ami 9000 ft. Ez túl sok, főleg, hogy még haszon sincs rajta.

Hogy lehet olcsóbb a modell?  Ha többet gyártatsz, mondjuk ne 2000-et, hanem 4000-et. Ennek össz-költsége 12 millió forint + a szerszám, ami 3, tehát együtt 15 millió. Egy modell így 3750 ft lenne. Minimális haszonnal már meg lehet tartani olyan 5000 ft körül a vételárat. Nagyjából a minőségnek megfelelő, de továbbra is csak a gyűjtők veszik. Igaz, ennyiért már sokkal jobban fogyna. De a kérdés, hogy honnan lenne erre 15 millió forint, illetve, hogy megéri-e ez az egész, azaz mennyi idő alatt jönne be a beleölt összeg.

 

És akkor még nem beszéltem komolyabb modellről, talapzatról, dobozról, stb. ahogy írtam korábban. És nem beszéltem az adózásról, illetve az Ikarusnak a forma és megnevezés miatt fizetendő jogdíj mértékéről.

 

Ezek alapján nem meglepő, hogy még nem készült ilyen. Szerintem.

Előzmény: jocccsa (66954)