Nincstöbbnick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 523

Nehany dolog, ami hirtelen eszembe jut.

Eloszoris el kell dontenetek, hogy hova mennetek, fovarosba, nagyvarosba, kisvarosba, farmra stb. Mindegyiknel teljesen masok a lehetosegek, korulmenyek - ahogy nyilvan Magyarorszagon is. Videken nehezebb munkat talalni es jobban kell ragaszkodni a melohoz, de cserebe olcsobb, nyugisabb stb. Itt Londonban meg nyilvan forditva.

Ketten valamivel egyszerubb boldogulni, mivel olcsobbra jon ki a szallas es a kaja is. Viszont az elejen, amig nincs melo, addig nyilvan a koltsegek is jobban megszaladnak. Egy kis duplaszobaban (max. 500 font per ho), ha csak egyikotok is dolgozik teljes munkaidoben minimalberert, akkoris el lehet vegetalni ideig-oraig (persze nem ez a cel, csak mondom). Idovel aztan ahogy gyulik a tapasztalatotok, javul a nyelvtudasotok, ugy nyilnak meg ujabb kapuk is. Igen, ez fontos, ki is emelem: a nyelvre gyurjatok ra a legjobban. Kezdo meloknal (betanitott, ketkezi, takaritas, raktar stb.) gyakorlatilag ez lesz az egyetlen kincsetek. Minden nap legalabb 1 orat szenteljetek a nyelvre, nezzetek BBC-t, hallgassatok radiot, olvassatok angol ujsagokat interneten, "legyetek kepben". Sosem eleg belole es meg ugy is keves lesz. De rendkivul sokat fog segiteni, ha jobban tudtok angolul a versenytarsaknal.

Legyen annyi tartalekotok, hogy 2-3 vagy inkabb tobb honapra is ki tudjatok bekkelni, ill. legyen eleg arra az esetre is, ha haza kellene mennetek (mert az is benne van a pakliban: nem talaltok munkat, nem tetszik az orszag, honvagy stb.). Par heti penzzel nem erdemes nekiindulni kettotoknek.

 

Barban en tobbnyire angolokat latok dolgozni, mivel egy, a szigeten felcseperedett emberket meg jozanul is nehez megerteni sokszor. DK-Angliaban, Londonban meg viszonylag konnyen ertheto a kezdo ful szamara is, de eszakabbra, nyugatabbra mar erhetnek meglepetesek. Mivel a nyelv lesz a legutosebb kartyatok, igy egy nehezebb nyelvteruleten csokkenhetnek az eselyeitek, ha nem ertitek a helyi dialektust. Persze nem mondom, hogy lehetetlen, nehogy felreerts. :) Igenis meg kell probalni, aztan majd meglatjatok.

Egyebkent lanyok hamarabb talalnak ilyen egyszerubb melokat, mint takaritas (ezt ugye nem nagyon szeretik ferfira bizni :D ), pincerkedes (keves ferfi tud ugy mosolyogni, mint barmelyik lany :D ) de szinten gyakoribb, hogy ezek nem fix oraszamu melok. Sok ismerosom (ami szubjektiv persze) is ugy volt vele, hogy lanykent 2-3 melot talaltak reszmunkaidoben, mig a fiuknak kicsit tovabb tartott a keresgeles, de az altalaban teljes munkaidos lett. De ez mondom, valtozo, nyilvan mindenki mas, masok az ambiciok, mas a tudas, kepessegek, tapasztalat stb.

Interneten ilyen munkakra nehezebb jelentkezni, mivel napok alatt betoltik oket. Ha valaki feltesz egy hirdetest, hogy takaritot keres, akkor nem fog heteket varni ratok, hanem felvesz valakit, akit azonnal meg tud maganak nezni, interjuztatni, aztan hajra. Esetleg azt erdemes csinalni, hogy a nagyobb uzletlancokhoz, boltokhoz, gyorskajaldakhoz stb. a kiutazas elott par nappal szetkulditek a jelentkezest, de jobban jartok majd a helyszinen keresgelve.

 

Errol jut eszembe: a cv-tek legyen angol standard, nem fenykepes stb. magyar "stilusu", mert dobjak ki rogton a kukaba. Legyen angol telefonszamotok a cv-n (eleg a mobil), ill. valamilyen turheto emailcimetek (ne mondjuk cukibarbi34536@freemail.hu, hanem iksz.barbara@hotmail.com), valamint az angol cimetek (amit sajnos csak itt tudtok meg persze). Ezek aprosagok, de fontosak az elso benyomasnal.

Egy baratom most erkezett nemreg Jerseybe, ami kicsit mas... mindegy, szoval o a londonimagyaroknal talalt eredetileg szallast, eleg olcson. En mondjuk nem laktam se naluk, se mas magyar kozvetitonel, de eleinte jo megoldasnak tunhet. Azert jo dolog, mert csak 2 heti kauciot kertek es 1 hetet elore a szobaert, ami mas cegeknel vagy privat landlordnal 2 honap + 1 honap szokott inkabb lenni. Ez meg ugye Londonban vigan 1500 font kapasbol (es meg nem ettetek, ittatok, utaztatok, 4 hetetek van munkat talalni). A masik meg, hogy nem kernek referenciat, amit viszont szinte mindegyik angol ker. Ha ilyen nincs, akkor meg nehez a repterrol jovet szallast talalni. :) Ezeknek a lyanyoknak van valahol Budapesten is irodajuk, a neten megtalalod, ismeros szerint teljesen jofejek voltak. (reklam vege).

Baratod mit csinal, miben van tapasztalata? Ugy latom, o mar ven roka, talan el tudna helyezkedni a szakmajaban.

 

Olvasgasd vissza meg a porgosebb angliai topikot is, tobbszor esett szo ilyenekrol az elmult hetekben: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9087205

 

Előzmény: bianka92 (520)