enkies Creative Commons License 2011.11.26 0 0 8068

Jellemző!

Szerinted az itt a legfontosabb momentum, hogy nem vettem elő ujra ... mondjuk a Hómann-Szekfüt, és nem néztem meg pontosan, hogy akkoriban TÁRNOKMERTER volt a tisztség elnevezése.

Szerintem meg az a lényeg, hogy ő őrizte a királyi kincstárat, bárhogy is titulálták! (Légy boldog!)

 

Igen, ahogy írod, voltak fegyveres összeütközések is.

Anna az eseményekből jól megláthatóan sokkal jobban gyyülölte bátyját, mint az apja Béla. Ez motíválhatta. (Nem is mellesledg: pl. Tóth Elek is rablónak titulálja Annát...szóval hol is volt Béla "rendelkezése"?)

 

Véleményem szerint nem az egyetlen releváns érv a korona Fehérvárott történő őrzése.

A korona kezeléséről, őrzéséről, nyilván mozdíthatóságáról is már abban az időben is a kor szintjének megfelelő protokoll rendelkezett. Az nyilván nem engedte meg, hogy csak úgy fogja Anna és elvigye. A fehérvári prépost (mint akkoriban tudtommal a korona őrzője) meg egyházi személy lévén, nemigen ijedhetett meg Annától, s hivatkozhatott a fennálló rendelekzésekre, az ő őrzői felelősségére, s egyáltalán nem biztos, hogy kiadta a koronát Annának!

Valamint: ugyancsak a fehérvári prépost nyilatkozik (egy oklevél komolyságával) 1292-ben, hogy az ott, általa őrzött, s III. András számára koronázás céljából átadott korona az eredeti szentistváni korona!

 

Te tudsz olyan szokásról, rendelkezésről, ami rögzíti, hogy a koronával együtt kell őrizni Szt. István kardját is, valamint az akkor már szokásban lévő ordó-hoz szükséges összes egyéb kelléket?

..mert az releváns lenne azzal kapcsolatban, hogy a kard kikerülhetett, a korona meg nem.

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (8062)