Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1654

Az emberek a 20. század első feléig maguk csinálták házaikat, tüzelőberendezéseiket. Összeverődtek a falusiak, és falat vertek, sarat gyúrtak. Sok ember a mai napik is a saját kivitelezést választja az építkezéseknél; egy részről olcsóbb, más részről pedig a vállalkozók sem túl megbízhatóak. Egy ház tízezerszer bonyolultabb egy tömegkályhánál, mégis van, aki nekiáll.

 

A Magyar már csak ilyen; ha valamit meg lehet oldani maszekba, akkor az jobban tetszik neki. Aztán meg ott a sok kép meg tervrajz a külföldi honlapokon (ma ez a fórum nem létezne, ha valakinek egyszer eszébe nem jutott volna lemásolni őket), és a manyusnak egyből beugrik, hogy a napaliba pont elfér egy ilyen. És a közelben lakik egy kályhás, aki látott már samottéglát.

 

Az MHA oldalon örömmel nézem végig az évente megrendezésre kerülő találkozó képeit; az előadások után a résztvevők bemutatják a legújabb kályhák építését a gyakorlatban is. Aztán méricskélnek, sör, pizza, high-tech, low-tech, sütőkemence, harang, finn, dán, eszem-iszom, grafikonok, tervrajzok, stb. Érted: nem féltik a tudásukat. Nincs mit félteniük: ők feltalálók, nem üzletemberek! Sok kályhát elrontottak már, mire idáig eljutottak. És élvezik, hogy végtelen a variációk száma.

 

És akkor a véleményem: minek egy olyan fórum, ahol az építő ember nem kérdezhet, mert úgysem kap mást, csak letolást? Meg hogy nem szabad nekiállni, mert nincs se agyam, se iskolám. Meg mit okoskodok én ilyen-olyan változtatásokkal, mikor arról Alex (Helbro) nem beszélt.

 

Esetleg lehetne indítani egy új fórumot "Tömegkályha házilag" címmel...

...a profik pedig igazán nyilvánosságra hozhatnák a tarifájukat.

Előzmény: k75 (1651)