Keresés

Részletes keresés

joevagyok68 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1669

OK , de a "hatásfok" ?

Kémény OK

Megépíti/nem szakad be/nem füstöl vissza/melegszik az oldala > mindenki bódog.

"Teljesítménye" illeszkedik a lakás hőszükségletéhez

Delikvens begyujt> x ideig meleg a lakás <> ha nem elég/nem az elvárt  ideig, akkor legközelebb max. 5kg-al több fát tüzel el.

 

A profi  <vs.> barkács építés különbségeként emlegetett " hatásfokbeli" plusszt  - persze a "profi" építés javára -  még mindig nem tudjuk, hogy mennyi.........?

Lehet számszerűsíteni? 5-10-30% ????

 

Max hasonlítgatni lehet a megspórolt gáz értékét az eltüzelt fa árához képest....

Ez a fatüzeléses hatásfok , ugyan olyan "bűvészmutatványra" ad lehetőséget , mint a kondenzációs 109% hatásfok  :-) 

Nem?

 

Előzmény: promethaus (1668)
promethaus Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1668

Az említett szakembernek építés előtt tudnia kell a tervezéshez szükséges adatokat:

milyen átmérőjű, elhelyezkedésű a kémény

a kémény megfelel-e a az előírásoknak

a fűteni kívánt terület hőszükséglete

a tulajdonosok szokásai(ki fogja és mikor fűteni a kályhát, rendszeresen lesz-e használva)

kizárolagos vagy alternatív fűtés lesz-e

el kell terveznie hogy milyen belső szerkezetű kályha lenne a legjobb

meg kell győződni, hogy a kályha alatti aljzat elviseli-e a kályha tömegét

Ez csak pár dolog a tervezési fázisból.

Elnézést a rövid és hiányos válaszért, de holnap korai ébresztő lesz.

Előzmény: joevagyok68 (1667)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1667

Nem kötözködésből, hanem kiváncsiságból kérdezném, hogy :

Ha "szakember" megbízásból/honoráriumért építi a kályhát akkor nem ugyanaz a folyamat ?

Mármint:

"Belerakunk egy adag fát, elégetjük benne, a füst "kitalál " belőle, az oldala meg átmelegszik.A szakember és tulajdonos meg elégedett hisz jól fűt a kályha. Azt hogy mennyire jól azt csak egy másikkal összehasonlítva -laborkörülmények között-lehetne érzékelni, de arra általában nincs mód és a körülmények is általában különböznek."

 

Mitől biztosabb, hogy annak jobb a "hatásfoka" ????

 

Mit jelent az, hogy "Aki ismeri a kályhákat az tudja, hogy az adottságok között a maximumot hozták-e ki a felhasznált anyagokból."???????

Mihez viszonyitja a "keletkező meleget" begyúttás után?

Honnan tudja az a "szakember" pl, hogy a házban ahova a kályhát építette, hány cm szigetelés van a padlóban(alatt), falszerkezet milyen, ablak k-értéke milyen, hőszigetelő vastagsága a födémen(ben) mekkora  ???

Már csak a fa nedvességtartalma miatt is "hatalmas" eltérések lehetnek. Nem ?

 

De most komolyan ????

Előzmény: promethaus (1662)
promethaus Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1666

Akkor át kell a fórumot keresztelni "krematórium"-ra és tényleg egyáltalán nem tartozik ránk és gondolom egyik kályhásra sem. Krematóriumot még nem láttunk, nem építettünk és szeretnénk is távol maradni minden formájától!!!

Szerintem normális érzetű embernek a kályha az életről szól, a melegről a téli hideg napokon és nem a fennen említett szó. Mi maradunk a kályhaépítők táborában és meghagyjuk ezt a helyet az egymást heccelőknek.

 

üdv,

Zsolt

Előzmény: HegyenVolgyon (1665)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1665

Én sem értem, mi a baj a krematóriumos hasonlattal, vagy mi a méltatlan benne. Tele a világ téglával burkolt, vagy abból épített krematóriumokkal, amik hasonlítanak bizonyos típusú tömegkályhákra, csak gondolom nagyobbak. Vagy az ajtajuk nagyobb, hogy beférjen egy holttest. 

Ennyi erővel méltatlan általánosságban egy fekete kombi autóról beszélni, mert az meg hasonlít a halottaskocsira.

Előzmény: Dunit (1663)
akinta Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1664

Üdvözletem!

Teljesen igazad van .

Ezért nem értem igazán, hogy aki kérdez annak miért kell nekiesni, vádaskodni, hogy kövelelőzik, hogy ingyen készen akar mindent.

Meg egyébként is mit képzel, hogy dilettánsként belugat a nagyik dolgába. Véleményt mer mondani.

Szóval sajnos a hozzááláson volna mit javítani.

Vagy elgondolkodni, hogy menetközben hol veszett el az eszme, amit a topikindító megfogalmazott?

Előzmény: promethaus (1662)
Dunit Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1663

  'Méltatlan a fórumon feltünt krematórium  téma.'

 Miért ?

 Hasonlít egy tömegkályhára  !!

Előzmény: promethaus (1662)
promethaus Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1662

Üdv Mindenkinek!

Nem szoktam ezen a fórumon hozzászolni, és most sem tennem ha Sancibácsi nem szólít meg.A feleségem és én szerveztük a workshop-ot Helbro, és Chernov vezetésével.

Javaslom ha valaki megteheti és kellően elkötelezett menjen el az MHA workshopjára. Itt gyűlnek össze a világból a kályhaépítők, a híresek és a hobbiból építők is. Valóban van mit látni és tanulni. Mi is tartunk közös építéseket de ez csak saját tudásunk erejéig terjed és csak azokra a megoldásokra amit már kipróbáltunk.Családom, de főleg nagyapám ismert cserépkályhás volt a vajdaságban, másik nagyapámnak téglagyára volt, így  a család az agyag és a tűz  szeretetét örökölte. Magyarországon ha valaki a kályhaépítéssel elhivatottságból szakmaszerűen szeretne foglalkozni mindenképpen képesítést kell szerezzen. Álljon itt Libik András megfogalmazása a "kályhásképzésről":

A képzés tudást önmagában nem, csak legitimitást biztosít.

Amit hozzátennék: A tudáshoz kellenek saját "felfedezések", kudarcok, újrakezdések sok-sok idő és a legfontosabb ,hogy legyen kitől tanulni....

A "tömegkályha" Mo.-on járatlan út: senki nem beszélhet 10-20 év építési gyakorlatról, Mo.-on felépített 15-20 éves kályhákról.

 

Méltatlan a fórumon feltünt krematórium  téma.Merem remélni, hogy aki ezzel példálózott nem tudta mit beszél.

 

A fórum elindításánál V11 leírta hogy az érdeklődőket és az esetlegesen sk. építőket várja hogy megosszák a tapasztalatokat.

Az sk. kivitelezésű téglakályhákkal mindenki ,de főleg a tulajdonos sokkal elnézőbb.Egy repedés pl. "könnyen javítható" ,az esztétikai hibákra azt mondjuk egyedi forma  stb.

Nem azt akarom mondani, nem lehet otthon házilagosan kályhát építeni téglából, mert lehet.

Belerakunk egy adag fát, elégetjük benne, a füst "kitalál " belőle, az oldala meg átmelegszik.A tulajdonos meg elégedett hisz jól fűt a kályha. Azt hogy mennyire jól azt csak egy másikkal összehasonlítva lehetne érzékelni, de arra általában nincs mód és a körülmények is általában különböznek.

Aki ismeri a kályhákat az tudja, hogy az adottságok között a maximumot hozták-e ki a felhasznált anyagokból.

Tudni mit miért csinálunk, na ehhez már tudni kell valamit a kályháról amit építünk :

Miért pont olyat , miért akkorát , mekkora kéményhez, milyen anyagokból, és főleg mit várunk el tőle?Kályha és kályha között nem csak a külcsín a különbség, a belsejében sokkal fontosabb különbségek vannak.

Ezért érdemes a tanácsokat megfogadni és kérni a segítséget.

Vajda Zsolt

Előzmény: sancibácsi (1659)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1661

Én NEM ARRA GONDOLTAM!

De mostmár betelt a pohár, kiszálltam.

Előzmény: akinta (1660)
akinta Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1660

Drága Sancibácsi !

Teccik látni azért mondtam, hogy kérdezni tessék szíves lenni. Ha megkérdezte, volna, hogy hogyan tettük az ajtóra a külső boltívet, akkor nagyon szívesen elmondtuk volna, hogy nem RÁ van téve, hanem elé, rátakarással.

Tudom, hogy nem sokba néz bennünket, de elólvastuk a fórumot, (bocsi nem én hanem a férjem). Szóval elolvasta a fórumot elejétől a végéig, és nem kerülte el a figyelmét ez a momentum, és tanultunk a MÁS hibájából, mert volt olyan rendes, hogy ezt közzétette.

Szóval, ha kérdez, hogy ez nem látszik jól a képeken, vagy úgy látszik, hogy... akkor szerintem egy csomó "kedves " hozzászólást megúszhattunk volna.

De inkább azt az utat választotta, hogy azonnal teljes magabiztossággal állította, hogy jól elcsesztük.

Nem lett volna jobb rákérdezni  mielőtt álmatlan éjszakákat okoz valakinek?

Amikor megkongatta a vészharangot ,egy fél napra voltunk a befejezéstől. Azt mondta , hogy BIZTOS, hogy a tüztér aljáig vissza kell bontani a kályhát.De nem mondta meg, hogy miért, és a napokban nem tudott eljönni megnézni.

És még mindíg nem kérdezett semmit.

 Mérlegeltünk.

Ha befejezzük, és a használat során beigazolódik, hogy tényleg szar, akkor szinte ugyan annyi lesz visszabontani, mint akkor a vége előtt, hansúlyozom egy fél nappal .Az anyag nem vész kárba (nagy része), "csak" idő és munka.

Döntöttünk.

Befejeztük.

Utánna beszéltünk dpek-kel és gyakorlatilag elmondta ai a fórumban volt, csak kérdezett is!(kémény stb....). és azt mondta komoly gond szerinte nem lesz vele. Ami meg lehet, az minegyikkel lehet bárki építi.

Üdv:

Akinta

Előzmény: sancibácsi (1656)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1659

Jók a hasonlataid!  :-))

 

"Az emberek a 20. század első feléig maguk csinálták házaikat, tüzelőberendezéseiket. Összeverődtek a falusiak, és falat vertek, sarat gyúrtak. Sok ember a mai napik is a saját kivitelezést választja az építkezéseknél; egy részről olcsóbb, más részről pedig a vállalkozók sem túl megbízhatóak."

 Valóban így volt, sőt van is egyes helyeken (Afrika egyes részein). Azonban mindíg egy tájegységre jellemző technológiát követtek. Tehát amikor összeálltak egy adott tipusú házat csináltak, amihez a falu határában elérhető anyag (agyag, szalma, törek) állt rendelkezésre. Ez a ház többnyire azonos volt a szomszéd házzal, vagy a szonszéd utcában levőkkel, és valóban egyszerű (3-4m falfesztáv, hogy fafödémmel könnyen áthidalható legyen, ezen sárgerenda, majd üres fedélszék kötőgeregdával, ami alúl-felül deszkázva (sarazva-tapasztva) födémként szolgált). Láttak is ilyet közelről, mert már ők is voltak a szomszédnál, sőt be is sározták a kezüket. De nem csak a házak, hanem pl. a vályogkemencék is így készültek, érdekes, hogy tályegységenként változott a külső megjelenésük, építési módjuk: de ez már félig néprajz.

Esetünkben a tömegkályha 'tájidegen'! Nem voltak építői, nem volt minta, nem volt 'gyakorlási', tanulási lehetőség. Köszönet ezért a Cvetkovics Andrea-Vajda Zsolt házaspárnak,   http://www.tomegkalyha.eoldal.hu/

hogy idehoztak egy eredeti dán/ukrán mestert, aki gyakorlati bemutató keretében adta át a tudást. (Őket bátran ajánlom mindenkinek hasonló bemutatókat ma is tartanak). Ugyanis valóban más anyagokat, technológiát, csomóponti megoldásokat, gondolkodást, sőt más tüzelést is igényel! Ezért is a magyar nép nem finn faházat, a norvég pedig nem alföldi vertfalas parsztházat épített.

 

"Az MHA oldalon örömmel nézem végig az évente megrendezésre kerülő találkozó képeit; az előadások után a résztvevők bemutatják a legújabb kályhák építését a gyakorlatban is. Aztán méricskélnek, sör, pizza, high-tech, low-tech, sütőkemence, harang, finn, dán, eszem-iszom, grafikonok, tervrajzok, stb. Érted: nem féltik a tudásukat. Nincs mit félteniük: ők feltalálók, nem üzletemberek! Sok kályhát elrontottak már, mire idáig eljutottak. És élvezik, hogy végtelen a variációk száma."

Ezek a mosolygós emberek nem az utcáról estek be, hanem kályhások, akik az évi rendszeres MHA tagdíjat befizetik, hogy olcsóbban vegyenek részt az ilyen rendezvényeken. az 'utcáról' a gyakorlati építéssel egybekötött meeting-re térnek be, hogy megtanúlják az adott kályhát, mielőtt otthon nekiállnak az sk építésnek.

 

"És akkor a véleményem: minek egy olyan fórum, ahol az építő ember nem kérdezhet, mert úgysem kap mást, csak letolást? Meg hogy nem szabad nekiállni, mert nincs se agyam, se iskolám. Meg mit okoskodok én ilyen-olyan változtatásokkal, mikor arról Alex (Helbro) nem beszélt."

Ki mondta, hogy nem lehet kérdezni? Csak én személyesen segítettem már a torokra, kémény elzáróra, stb vonatkozó kérdésekben.

És ezután is segítek azoknak akiknek 1 részlet hiányzik csak ahhoz, hogy összeálljon a kép. Annak felelősségét nem vagyok hajlandó felvenni, hogy EGÉSZ KÁLYHÁT leírjak, rajzoljak, hogyan kell építeni. Egyrészt vannak is nálam nagyobb, igazi mesterektől (Kuznyecov pl), másrészt ne higgye azt a szegény magyar, hogy ennyi elég. Mert valakinek elég, valakinek nem. Azt pedig utánna nem lehet szelektálni, hogy neked elég, megnézheted, neked nem, te nem nézheted.

Úgyhogy a választás minden kedves tömegkályhára vágyakozóra van bízva:

-vagy építtet egyet szakemberrel,

-vagy elmegy megnézni eszik-e vagy iszzák, mielőtt nekilát,

-vagy nekilát, éss lesz, ami lesz.

Én minden kedves felnőtt gondolkozású fórum olvasó belátására bízom.

 

Előzmény: Jancsimiska (1654)
stukov1 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1658

Szerintem raktak a kerámiaipaplanból az ajtó köré, az alsó ajtónál láttam...

Vagy hogy kellett volna? Az egész magot körbe kerámiaipaplanozni?

Előzmény: sancibácsi (1656)
Dunit Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1657

 Menj vissza jó százévet !!

 De elég csak 50 -et is.

 Tehát Mo. -on a XIX század végéra kialakult egy kályha , tűzhelygyártó ipar. Ezek jobbára  un. öntvény üzemek voltak, szép művészi önt vényeket állítottak elő. Ezzel párhuzamosan alakult , fejlődött a tűzállóanyaggyártás, ezen belül a samott gyártás is.

 És ekkora már a manufaktúra jellegű, kisipari  cserépkályha  csempegyártró ipar is kialakult. Kisiparos, és gyár gyártotta (formázta -égette a kályha csempét). És mivel a cserépkályha rakás -építés komoly szakma, a csúcso kb. 5000 ember tartott el egy kályhás (kb. annyit mint papot). Ezek  voltak a tömeges elterjedések, mert az említett ipar és szakma már több száz éve létezett.

 Ja persze főleg faluhelyen voltak akik maguknak építetettek tűzhelyet, kemencét stb.

 Amikor a szüleimtől a ruszkik elvitték a gyári spórheltet, hogy két faluval arrébb szétverjék _ ezt nevezte a népnyelv zabrálásnak - akkor ők is kénytelenek voltak téglából rakni tűzhelyt.

 Probléma a fedéssel volt - ami öntvény, de azt meg találtak, mert a másik faluból hozott szintén szétvert tűzhelyé némi kompromissszummal megfelelt.

 Ja az ipar és ezenbelül a szocialista nagyipar feléledt. Elkezdte a salgótarjáni kályha gyár ontani a termékeiket, így 49 -re lett új, gyári tűzhelyük.

Előzmény: Jancsimiska (1654)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1656

Mondjuk a pocskondiázásból nekem is elegem van. Elhatároztam nem is szólok hozzá, de szeretem a tömegkályhát, és az igazságot.

"Ha valaki olvassa a fórumot az láthatja, hogy nagyon hasonlít dpek kályhályára, őneki pedig működik, videó is van róla."

Ez itt dpek 894-es hozzászólása (utólagos engedelmével :-)

"Én az első kályhámmal ugyan így jártam. Semmi köze ahoz hogy mennyire van kiszáradva. 1 hónapos szárító fűtés után az első nagyobb adag fánál szétnyílik.
Nekem ilyen volt.


A felső ajtó nyomta szét, mert nem hagytam neki helyet a táguláshoz.
De nem csak oldalt, hanem a tetején is kell, mert a mag emelte az ajtót, ami emelte a boltívet is.
Többek közt ezért is bontottam le, és építettem újra.
2x jól meg kell rakni, és amikor legjobban szétnyílik, ki kell kaparni í fugát és újra fugázni.
Utána már nem volt repedés."

Szóval nála is volt egy kis probléma, pedig ha jól emlékszem építés előtt volt "kályhatűz"-nézőben. De nincs is ezzel probléma, mindenkinek jobban sikerül a 10-dik az elsőnél, bármiről legyen is szó. Róla viszont nem hinném, ha építés közben szólnak neki, hogy ez így nem jó, hanem emígy kell, akkor elhajtotta volna, és megmondónak nevezte volna a nála tapasztaltabbat.

Az egyébként igaz, hogy a tk. pofátlanúl egyszerű szerkezet. De nem ebben az értelemben hangzott el, hanem a működési 'elv'-re. Mint mindennél itt is vannak szabályok, csomópontok, anyagok, keresztmetszetek.... amitől nem jó eltérni; mint a burkolásnál maradva a padlófűtésre flex ragi kell, a 40 nm-t diletálni kell, a diletáció fölé nem tesszük a lapot, hanem fuga kerül, amit szilózunk, és a többi...

Előzmény: stukov1 (1653)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1655

"Mi van ,ha valaki felajánlja a segítségét, fel is hívom, és azt mondja, hogy nem mondja meg, hogy mi a baj, mert úgy sem érteném meg."

Lécci ne ferdítsd el a dolgot: én felajánlottam a segítségem, és segítetem volna is, ha nem mondjátok hogy nincs rá szükség. Én csupán annyit mondtam, hogy személyesen kell megmutatnom, ott a helyszínen, hogy érthető legyen.

És ha én informatikus lennék, és magam burkolnám a teraszom: s a csempebolttos felajánlaná a segítségét, hogy kijön megnézni (kell-e kiegyenlíteni, diletálni, vízorr, stb); és nálam megmondaná miből mennyit vegyek, hogyan építsem be: beültetném az autómba és elvinném haza:-))

Előzmény: akinta (1652)
Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1654

Az emberek a 20. század első feléig maguk csinálták házaikat, tüzelőberendezéseiket. Összeverődtek a falusiak, és falat vertek, sarat gyúrtak. Sok ember a mai napik is a saját kivitelezést választja az építkezéseknél; egy részről olcsóbb, más részről pedig a vállalkozók sem túl megbízhatóak. Egy ház tízezerszer bonyolultabb egy tömegkályhánál, mégis van, aki nekiáll.

 

A Magyar már csak ilyen; ha valamit meg lehet oldani maszekba, akkor az jobban tetszik neki. Aztán meg ott a sok kép meg tervrajz a külföldi honlapokon (ma ez a fórum nem létezne, ha valakinek egyszer eszébe nem jutott volna lemásolni őket), és a manyusnak egyből beugrik, hogy a napaliba pont elfér egy ilyen. És a közelben lakik egy kályhás, aki látott már samottéglát.

 

Az MHA oldalon örömmel nézem végig az évente megrendezésre kerülő találkozó képeit; az előadások után a résztvevők bemutatják a legújabb kályhák építését a gyakorlatban is. Aztán méricskélnek, sör, pizza, high-tech, low-tech, sütőkemence, harang, finn, dán, eszem-iszom, grafikonok, tervrajzok, stb. Érted: nem féltik a tudásukat. Nincs mit félteniük: ők feltalálók, nem üzletemberek! Sok kályhát elrontottak már, mire idáig eljutottak. És élvezik, hogy végtelen a variációk száma.

 

És akkor a véleményem: minek egy olyan fórum, ahol az építő ember nem kérdezhet, mert úgysem kap mást, csak letolást? Meg hogy nem szabad nekiállni, mert nincs se agyam, se iskolám. Meg mit okoskodok én ilyen-olyan változtatásokkal, mikor arról Alex (Helbro) nem beszélt.

 

Esetleg lehetne indítani egy új fórumot "Tömegkályha házilag" címmel...

...a profik pedig igazán nyilvánosságra hozhatnák a tarifájukat.

Előzmény: k75 (1651)
stukov1 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1653

Takba74 és csapata minden tiszteletet megérdemel, és nem ezt a pocskondiázást ami a kályhályukkal kapcsolatban megy!

Én láttam élőben, kb félig volt akkor kész és akkor profi munkának nézett ki.

Az mester rendes cserépkályhás, vannak referenciái, szóval nem csak úgy vaktában belefogtak.

 

Ha valaki olvassa a fórumot az láthatja, hogy nagyon hasonlít dpek kályhályára, őneki pedig működik, videó is van róla.

Minden nagyokos azt írja, hogy a tümegkályha pofátlanul egyszerű szerkezet, és valóban, annak is néz ki!

Ezért mer itt néhány ember képek, leírások alapján saját kezűleg nekifogni.

Ha meg valaki fikázó kályhásmester a saját építési folyamatát közzétenné, még reklámot is csinálna magának és fogna egy két kuncsaftot akár innen is... ja, hogy idáig már nem gondolkodunk....

 

Valaki írja már le mi a konstrukciós hiba?

akinta Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1652

Tisztelt Megmondóemberek!

Nagyon szimpatikus nekem, ahogy pikk-pakk mindenkit kiosztotok, ki miért hülye, meg egyáltalán, hogy gondolja, hogy nekiáll kályhát építeni, csak úgy?

Tényleg igazán felháborító, milyen emberek vannak, nem, építenek jobbra balra, pedig még egy tanfolyamra se voltak képesek elmenni, meg sok év szakmi tapasztalatot gyüjteni,hogy egy kályhát építsenek maguknak? Rémes mik vannak!

Mintha megszólítottak volna, de lehet, hogy tévedek.

De mégsem, a csempés hölgy talán mégis csak én vagyok.

Ha kéri valaki akkor nagyon szívesen megadom a csempegyárak elérhetőségét, de kérni se kell, fent van a honlapomon, az összes katalógus hátulján.

Ráadásul, ha valami elvetemült kitalálja, hogy bár nem burkoló, hanem mondjuk informatikus, de mégiscsak szeretné ő maga leburkolni, a fürdőszobáját, nagyon szívesen segítek neki kiválasztani a megfelelő anyagokat, sőtt még felrakási rajzot is csinálok neki. Felhívom a figyelmét az esetleges problémákra.

Van rá garancia , hogy jó lesz?

Nincs.

Ezt tudja ő is amikor elkezdi?

Persze, hogy tudja.

Lehet, hogy jó lesz?

Lehet.

Lehet hogy jobb lesz mintha egy rossz burkoló burkolna?

Könnyen lehet.

Mert burkolóból is van nagyon sokféle.

Van aki 3 hónapot dolgozik egy burkoló mellett és önhatalmúlag kikiáltja magát burkolónak. Tudom, hogy kályhásból is van ilyen. Mint ahogy valószínűleg olyan is aki hábva végzi el a tanfolyamot nem lesz belőle jó kályhás sose.

Miből döntsük el, hogy ki a jó szakember? Hogy kiben bízzunk?

A fórumos publikációkból?

A referencia munkákból?

Abból mert ő azt mondja?

Mi van ha valaki nagyon jó szakember, csak a szőr feláll a hátamon tőle?

Mi van ,ha valaki felajánlja a segítségét, fel is hívom, és azt mondja, hogy nem mondja meg, hogy mi a baj, mert úgy sem érteném meg.

Mi van, ha felhívok egy másik valakit aki megmondja, hogy hol lehet a baj, feltételezi, hogy megértem, és azt monja, ami gond lehet az nem olyan komoly.

Ja, és kérdez.

Megkérdezi mekkora a kémény?- Még senki nem kérdezte.

Megkérdezi, hogy az ajtókat hogyan építettük be?

És még sokmindent, ő először kérdez.

Mi pedig válaszolunk, és befejezzük a kályhát.

Jó döntést hoztunk?

Majd az idő eldönti.

Nem én, és nem a megmondóemberek.

k75 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1651

Tisztelt Fórumozók!

Eddig csak látogatóként olvastam a fórumot, de most élve a lehetőséggel szeretnék hozzászólni a támához.

Gratulálok V11-nek mindahhoz amit elért, tiszteletre méltó dolog,  jó volt látni a kezdetektől fogva.

Régebben aktívan részt vettem az ehhez hasonló fórumokon, de az a tapasztalatom amit most sajnos sancibácsi és ab69 is kénytelen megtapasztalni, hogy kezd gyomorforgató légkör kialakulni. Pedig talán ők az utolsó mesterek akik még nem lettek innen elűzve, bár a tisztelt nagyérdemű bizony teljes mellbedobással ezen dolgozik.

Szomorú, hogy micsoda magabiztossággal szajkózzátok azt a sok baromságot amit itt olvasok a jótanácsok és lavaslatok ellenére amit a fennt említett mesterektől kaptok.

Miről is van szó?

Ide minden információt amit más évek alatt gyűjtött össze iskolákban, tanfolyamokon, öreg mesterek mellett inaskodva, esténként meg a külföldi honlapokat fordítgatva.

Most egy kályhás OKJ-s tanfolyam 400.000 Ft. És mondanom sem kell, hogy ott mennyi szakmai gyakorlat gyűjthető. Jah, hogy nem vagyunk hülyék ezt elvégezni, inkább letöltöm a netről azoknak a marháknak a rajzait akik beleölték az idejüket, pénzüket, energiájukat és rosszabb esetben a saját bőrükön tapasztalták meg a lehetséges hibákat.....Aztán majd a szomszéddal egy kis bontott samottból összetákoljuk a kályhát, a sógor majd meghegeszti az ajtót (na ezen különösen nagyot röhögtem, 1000 C a lemez ajtónak!!, de estig sorolhatnám...) szóval, igazad van sancibácsi, ez gusztustalan.

Én már kiábrándultabb ember vagyok, ha valaki megkeres, hogy hozzam helyre az elb...ott barkácsolását, hát én elég meleg éghajlatra küldöm, ahol talán kályha sem kell!

Ennek ellenére aki tényleg önzetlenül segíteni akar, mert látja, hogy itt még baj is lehet, na az helyre van téve egy pillanat alatt. Szomorú dolog, ha a butaság tettrekészséggel párosul. Olvassátok vissza az első 6-7 oldalt a fórumon. Amíg ab69 nem köszönt ide be, azt sem tudtátok hogy mi az a dán kályha. Most pedig mindenki Alex (minimun, de lehet hogy csórikám a kanyarban sincs hozzátok képest szakmailag). Mikor olvastatok V11-től fellengzős, okoskodó hozzászólást? Talán egy kis "alázattal" (hülye szó) kellene lenni a szakma iránt, de gondolom ti még a műtőasztalon fekve is osztjátok az észt a bemosakodott sebésznek, mert már láttatok 2 részt a Dr. Hause-ból. Hát ilyen érzésem van az utóbbi időben mikor itt olvasgatok. Faelgázosítós kazánt miért nem áll neki otthon mindenki hegeszteni az udvaron, pedig a Tesco-ban van hegesztőgép 9.999-ért??? Furcsa.

Mi lenne, ha én beállítanék az önzetlen csempeboltos Hölgyhöz, hogy az itt kiállított  csempét szeretném, de adja már meg nekem a gyártó elérhetőségét, nehogy már neki fizessek dupla pénzt a forgalmazásért?  És felháborodnék, ha nem adna kielégítő infókat, sőt talán javasoljon valakit aki ingyen felrakja a fürdőbe.

Ennek ellenére néhány megépült kályha talán hosszabb-rövidebb ideig működni is fog, igaz nem olyan hatásfokkal, vagy ne adj' isten életveszélyesen, de hajrá!!!

Egy cserépkályhás kolléga mondta, hogy ha Baumax-os  kandalló kell a kuncsaftnak, hát akkor annak örül majd amikor lobog benne a tűz, mert fogalma sincs mit tud egy komoly cserépkályha.

Kívánok sok sikert a kályhaépítő mestereknek, és kellő türelmet a megrendelőkhöz.

K.

 

Zöldár Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1650

 Ez a kaolin ajánlat kinek szólt ??

 A kaolin is agyag  - egy speciális, nagyon tiszta agyag.

 De ide mindenhová jó a sima, tűzálló agyag is. !!

Előzmény: tomegkalyha2010 (1644)
akinta Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1649

 

Kedves Mindenki!

Először is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek akik segítettek, bátorítottak bennünket a tömegkályhánk megépítésében.

Ez volt az első tömegkályhája az építésben aktívan résztvevőnek.

Sok köszönettel tartozunk a bennünket segítő cserépkályha építő mesternek, aki hajlandó volt a kedvünkért, és persze a saját kíváncsisága miatt, kirándulást tenni agy álltala sem nagyon ismert világba.

Miért őt kértük meg?

Mert bízunk benne, nagyon jó szakembernek tartjuk, de hanygsúlyozom ez volt az első tömegkályhálya, és a mi kedvünkért vállalta a részvételt ebben a történetben. Ö is kíváncsian várja a beüzemelés tapasztalatait.

Az első pillanattól mondtuk, hogy nem értünk hozzá, laikusként, az internettről össszegyüjtött információk alapján épült a kályha.

Mi nem szeretnénk ezentúl tömegkályha építéssel foglalkozni, soha nem  is szerettünk volna. Nem fogunk tanfolyamokat tartani, és egyáltalán nem élünk  kályhakészítésből.

Senkinek sem szeretnénk megmondani, hogyan építse a kályháját.

Nem állítjuk, semmi esetre sem , hogy úgy van jól, ahogy mi csináltuk, azt se hogy az rossz. A használat során eldől, és mi el fogjuk mondani.

A mi kályhánk építését dokumentáltuk, és közzétettük. A beüzemelés tapasztalatait is közzé fogjuk tenni.

Nagyon sokat dolgoztunk rajta, és reméljük, hogy jól fog működni.

Nekem személy szerint nagyon tetszik.

Mindenkinek minden jót, és sok szép tűzropogásos téli estét kívánok!

Üdvözlettel:

Akinta

Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.21 0 0 1648

Nem szégyelled magad?!

Előzmény: sancibácsi (1646)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.21 0 0 1647

Jó lenne ha megfogadnád a saját tanácsaidat és nem gyaláznád azt az országot, ahová születtél és ahol eszel! :(

Előzmény: sancibácsi (1646)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.21 0 0 1646

Ha más nem de az kiderült, hogy 'kiben mi lakik'. A hozzászólásai minősítenek mindenkit.

Egyesek kritikán alúliak, EZ VALÓBAN MAGYARORSZÁG!

ab69 Creative Commons License 2010.11.21 0 0 1645

Megiscsak kikivankozik belolem Sancibacsi esete kapcsan egy-ket gondolat.

 

Eloszor is nem artott volna atgondolni az alaphelyzetet. Sancibacsi ugy erezte ,hogy azzal a tudassal amivel rendelkezik, segithet. A jelek szerint nem egy-ket hozzaszolasbol szerezte a tudasat es ugy dontott, hogy ezt a tudast,szinten nem lehet egy-ket hozzaszolasban atadni. Ezt azert erdemes lett volna elfogadni, vagy beletorodni, mert van benne igazsag. Masreszt minden joga megvan hozza, ugyanis o rendelkezik azzal tudassal amit megszerzett es avval is o van tisztban milyen uton modon tudja ezt tovabbdni. Hacsak el nem ment tole a kedve idokozben.

Nyilvan koszonettel vissza lehet utasitani es nincs belole problema.

 

Ami nalam kiverte a biztositekot es ugy tunik nala is,
az a fellepo vadaskodas.  Nem elso es egyedi eset, mondhatni kiserojelenseg.

 

Sancibacsi kicsit utolso mohikankent allta a sarat, masok mar reg elhallgattak.

Az erintett olvtarsak helyeben en azert egy kicsit elgondolkodnek, ki veszit azzal ha Sancibacsi ugy dont, ami talan nem meglepo, hogy ezek utan a nagyerdemu majd megoldja a problemait ahogy akarja. Esetleg nincs-e osszefugges a vadaskodasok es akozott, hogy hanyan szoltak hozza az utobbi idoben olyanok akiknek van valami lovesuk a tortenethez.

 

Az hogy nem akar mindent a nyilvanossag ele tarni es ezaltal meg alap elmeleti tudassal sem rendelkezoket partizan akciokra buzditani, tekintettel az itt megjeleno informaciok eddigi utoeletere, kovetkezmenyeire es az esetleg azok alapjan elkeszult kalyhak minosegere, valljuk be nem alaptalan.

 

Persze lehet reklamalni, meg masokon szamonkerni az onzetlen segitseget.

 

Masreszt ugy tunik szamomra, nem igazan van itt szukseg segitsegre.

 

Az egyiknek alapbol nem tetszik, mert mondjuk krematoriumra hasonlit szerinte, valoszinuleg nem akar ilyet , majd megtalalja a szamara megfelelot, ha akar, majd ker segitseget az abban illetekestol. Semmi gond.

 

A masik azert nem akar mert sokkal tutibbat talat es majd megepiti valaki masnak az utmutatasai szerint.Nagyszeru.

 

A harmadik meg majd felhivja a Finnorszagban elo nagynenikejet hogy szedjen osze tervrajzot meg mindenfelet es o majd kozzeteszi a tutit. Akkor majd o is megoldja.

 

Megint masik, sot masok tervrajzot kernek, ott az orosz oldal, van egy rakassal, le lehet tolteni, ahogy mar emlitve volt, ez a problema is megoldodott, igaz hogy tobbszor el lett mondva az is, hogy hatter tudas nelkul ezt nyugodtan hajra lehet kenni. Mindenesetre ezzel sem kell mar foglalkozni.

 

Aztan olyan is van aki nincs elajulva a dan kalyhatol, mert nem tudja kielni a kreativitasat rajta,

ergo a dan kalyharol folosleges neki meselni.Nala se kell erolkodni.

 

Van akinek azert nem kell mert azt olvasta hogy problemak vannak a dan kalyhaval. Minden kalyhaval problemak lesznek, ha rossz helyre kerul, rosszul hasznaljak, rosszul epitik meg, mondjuk lapjara allitott tegla helyett elere alitottbol a dant, amit a kutya sem javasolt legfokepp meg a kitalaloja,sot meg olyan kalyhaval sem talalkoztam amit szet ne lehetne futeni. Na mindegy akkor o sem ker a segitsegbol.

 

A kovetkezonek ugy gondolja amugy is minden fent van a neten,legalabbis ami neki kell az epiteshez, minden bizonnyal, rajta, o is letudva.

 

Utana megjelenik aki mar el is keszitette mondjuk a neten osszszedett informaciok alapjan a kalyhajat, mondjunk kritikat. Nem egy ilyen eset volt. Ezt mondjuk vegkepp nem ertem, nem akar nyugodtan aludni? Ha volt olyan bator , hogy belevagjon, a sajat feje utan, valoszinu meg volt gyozodve arrol, hogy jo amit csinalt, minek akar kritikat? Esetleg erdemesebb lett volna epites elott tanacsot kerni a bizonytalan dolgokrol, de mindegy, a lenyeg hogy mar all a kalyha.

Ha megiscsak megkapja a kritikat, ez ritkan szokott lezajlani sertodes nelkul, a kritizalo pedig sok esetben a hatterbol, ismetelten mondhatni kiserojelensegkent megkapta, hogy egyeseknek csak az a kalyha a jo amit sajat maguk epitenek termeszetesen nyereszkedes celjabol. A hozzaerto pedig ebbol tanul.

 

Vegul pedig ott vannak akik nem mondjak hogy tomegkalyhat akarnak, a legkevesbe azt, hogy milyet, kerdesuk sem nagyon van, ok meg ugye csak nem fognak panaszkodni, hogy nem kaptak segitseget.

 

Mindezek ellenere ugy tapasztaltam, ha valaki eljutott konkret kerdesekig, nem csak odaig, hogy tomegkalyhat akar es adjunk meg neki minden informaciot tervrajzot stb. az meg szokta kapni a valaszt.

Hasonloan a vizuveg esetehez, lehet nyilvan vitatkozni is, aki tudja, hogy nem kell ide, az valoszinuleg tul sokat gyozkodni nem fog, elmondja a tapasztalatat, aki meg akarja elfogadja.

 

Toredelmesen bevallom, jot mosolyogtam amikor szoba kerult az a feher ize a kalyha hatuljan, ami ugye nem tudjuk igazan minek, de a kepeken is ugy volt, alapon kerult oda. Mondjuk sokat nem oszt szoroz, de meg lehetett volna kerdezni, celszeru lett volna epites elott. Ugy tunik a kepekrol, hogy tobb ilyen pont is van es tobb kalyha is epult hasonlo megfontolasok alapjan, bar lehet hogy tevedek, mindegy.

 

Talan nem artana gyurni meg egy kicsit az alapokra,nyilvan akit erint, hogyan is mukodik egy ilyen kalyha, mar attol megvilagosodna nehany dolog, vagy hasznos kerdesek merulnenek fel.Raadasul az alapok meg itt is bosegesen megtalalhatoak.Barkinek megvan a lehetosege, vagy el vele, vagy nem.

 

Az hogy van olyan is egy csapatban aki nagyszeru cserepkalyhakat vagy akar kandallokat epit, ebben az esetben sot a ugy tunik a legtobb esetben nem sokat segit. Mas mufaj, mas megoldasok, mas megkozelites.

 

Es legvegul, hogy az "ERTOT" terhelne az ha eszrevesz valami hibat, eloszor is majd meglatjuk hanyan kivanjak magukra venni ennek a felelosseget, kulonosen azutan, hogy tobbszor, tobbek altal el lett mondva, nem tanacsos hozzaertonel eltoltott minimalis gyakorlat nelkul, hianyos elmeleti tudassal barkacsolni, a sajat baromsagaert feleljen mindenki sajat maga, ne tessek masra haritani, kulonosen utolag.

 

Na jo, bocs nem szoltam, mindjart en is megkapom, hogy titkolozok, hogy nyereszkedhessek,vagy valami hasonlo, de meg mielott el lennek kuldve valahova, megyek magamtol.

 

En levontam a magam tanulsagait.

Sok sikert mindenkinek

 

 

tomegkalyha2010 Creative Commons License 2010.11.21 0 0 1644

Tartós, ellenőrzött minőségű kaolin. Nagy a hőtürése. A belsőhöz samottliszttel, a külsőhöz homokkal keverve kíváló.

A kályha építéséhez kb. 5 zsák a szükséglet. Több helyen belehet szerezni, de a sárisápi Kaolincenternél biztosan, mert ők bányászák és készítik feldolgozási formára.

Zoltanuss Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1643

 Mivel sokféle agyag van, nyilván jót javasolt !

 Amúgy agyag a tégla alapanyag, a samott alapanyag is.

Előzmény: sanyooo (1641)
Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1642

Ha már ennyire közönséges és személyeskedő stílusú szakmaiatlan szócsépléssé vált ez a fórum, akkor már engedtessék meg, hogy megjegyezzem: Helbro sem fingik illatosabbat mint én (mi)!

 

Igenis tessék közzétenni a próbálkozásokat! És igenis, fogjon hozzá mindenki otthon házilag tömegkályhát építeni!

 

JM.

Előzmény: sancibácsi (1627)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1641

Mindíg csak a vita!

De ígérem jövőre megépítem a kélyhámat, fotókkal dokumentálni fogom, fikázhatjátok kedvetekre! :)))))))))))))))

Amúgy nekem is azt tanácsolta egy profi, innen a topicról, hogy az agyagnál jobb kötőanyag nem kell, terrakottára ég, és tart!

sanyooo Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1640

"Szerintem megállapodhatunk ebben."---A megállapodáshoz (legalább) két fél kell, te meg csak egy vagy.

A véleményedet elmondhatod, de ne fosz meg ettől a jogtól másokat! Ez egy nyílt fórum, bizonyára tudod. :)

Előzmény: meme04 (1638)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!