Keresés

Részletes keresés

Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.02 0 0 11818

Kösz a választ! Végül kifúrtam.. Képekben a terv, plusz amit rumfőzésről összeszedtem (bár nem tudok/tervezek/szeretnék rumot főzni).

 

 

tudok/tervezek/szeretnék 

Előzmény: öreg_néne_b (11817)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.02 0 0 11817

Ugyan nem engem kérdeztél:
És menetes idomokkal vezettem át a csöveket, FBS tömítéssel. (22-es csövet használok.)
A benyúló csővel ellentétes oldalra kell billenteni, akkor kijön.

Előzmény: Vapor53.898 (11816)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.08.31 0 0 11816

Nem tudom, hogy olvasod-e még a fórumot, de szeretnék egy dolgot megkérdezni. 17 literes főzővel hasonló projektben vagyok, mint ami neked is van, kuktából készült thumperekkel. Azt látom a képen, hogy a thumper csövek simán csak bele vannak forrasztva a kukta fedőbe. De ugye a rugalmas kukta fedél ki- és berakáskor hajlik, mozog néhány millimétert. Nem vált el idővel a forrasztás? A kukta szétbontásakor a kukta fedelet el kell fordítani, különben nem lehet kiszedni. Ha a bele van forrasztva a hosszabb thumper cső, akkor hogy tudod elfordítani a fedelet? Vagy egyáltalán nem szeded szét a kuktát feltöltéskor, tisztításkor? A fentiek miatt arra gondoltam, hogy inkább megfúrom a kukta oldalát és majd ott mennek be a csövek, és akkor a fedél marad úgy ahogy van.. csak egyszerűbb lenne, ahogy te csináltad, mert ugye eleve van két majdnem oké furat a kukta fedélen a 15-ös csövekhez.

Előzmény: barbárállat (11045)
Old Salt Creative Commons License 2024.06.06 0 0 11815

Most föztem le egy adag korpával cefrézett vodkát. 13 napig fort., (akkora gyufapróba, cefrefokolás

0⁰) 4 kg cukorból tett 5,6 liter 40%-os alszesz, vagyis 1 kg cukorból 0,56 liter tisztaszesz (elméletileg). 

 

Üdv: o-s

Előzmény: Zsolt5050 (11802)
Old Salt Creative Commons License 2024.05.23 0 0 11814

Hát ezt inkább ne!

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.23 0 0 11811

minden vegyesboltban kapható

 

Pont ezt írtam. Ebben különbözik pl. a szintetikus cefrétől, amihez spéci hozzávalók kellenek.

Előzmény: obsitos3 (11810)
obsitos3 Creative Commons License 2024.05.23 0 0 11810

Melyik hozzávalóra gondolsz? Cukor,élesztő minden vegyesboltban kapható.Ha cifrázni akarod,egy marék búzadara,kevés kálium-klorid,aztán csak főzni kell.

Előzmény: öreg_néne_b (11806)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.22 0 0 11806

A szupermarket cefrében az a lényeges, hogy minden hozzávaló megvehető a sarki vegyesboltban. Ez főleg ott érdekes, ahol tilos a házi szeszfőzés (azaz a világ nagy részén) ezért nem is árulnak hozzávalókat.

Előzmény: csalántea (11805)
csalántea Creative Commons License 2024.05.22 0 0 11805

Hogyan lehetne tornyos főzővel (4 db. buboréktálcával, azaz nem kisüstivel, mint Ö.M. ) ízmentes vodkát párolni ?

 

Cukor, víz, valamilyen élesztő (milyen), valamelyik élesztő tápsó (melyik) elég lehet? Ha nem , miért nem ?

 

Ö.M. szupermarketje elég macerás ... miért nem volt elég neki is a cukor, a víz és az élesztő tápsó ?

 

Old Salt Creative Commons License 2024.05.11 0 0 11803

Én csak az élesztőtápot használom keserűsó és multivitamin helyett is A forrási idő 10-14 nap (Sima élesztő, nem turbó), hőmérsélet fügvényében

Üdv: o-s

Előzmény: Zsolt5050 (11801)
Zsolt5050 Creative Commons License 2024.05.11 0 0 11802

Milyen előnyei vannak a szupermarket cefréhez képest?

 

Azt már készítettem. Nem lett rossz csak keveslem a kihozatalt. Vélhetően nem forrt ki teljesen, kicsit édes volt a cefre. Pedig 6-7 napja volt neki 26-27 fokon.

Előzmény: Old Salt (11791)
Zsolt5050 Creative Commons License 2024.05.11 0 0 11801

Tehát a #11791 hsz-t ki kell egészíteni:

0,5 teáskanál DAP=Unikén élesztő tápsó

1 db (majdnem) akármilyen multivitamin tabletta

1 csipetnyi Epsom só = keserűsó = magnézium szulfát

Jól gondolom?

Mennyi az 1 csipetnyi pl. a DAP-hoz viszonyítva?

 

Előzmény: Old Salt (11799)
Ződfül# Creative Commons License 2024.05.09 0 0 11800

Üdv 

Valaki tudna adni egy egyszerű moonshine receptet? 

Old Salt Creative Commons License 2024.05.05 0 0 11799

Én ezt használom:

Hatóanyag:diammónium-foszfát 50%, ammónium-szulfát 10%, thiamin hidroklorid (B1 vitamin)

 

Üdv: o-s

Előzmény: imre2018 (11792)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11798

Persze.

Előzmény: imre2018 (11796)
Jolida Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11797

Gyógyszertárban kapsz keserűsót (én "kávéfőző víz" előállításhoz használom).

imre2018 Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11796

Akármilyen multivitamin tabletta mefgelelő?

Előzmény: öreg_néne_b (11795)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11795

Epsom só = keserűsó = magnézium-szulfát. Olcsó, a kerti növények is szeretik. A multivitaminban meg mindenféle nyomelem van, neked sem árt meg, ha a maradékot beszeded. ;)

Előzmény: öreg_néne_b (11794)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11794

Semmivel. De miért kellene helyettesíteni? :o

Előzmény: imre2018 (11792)
zsorsz Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11793

Köszi!

Előzmény: Old Salt (11791)
imre2018 Creative Commons License 2024.05.04 0 0 11792

Ebben a receptben az epszom só és a multivitamin tabletta mivel helyetesihető?Élesztőtáppal?

Előzmény: Old Salt (11791)
Old Salt Creative Commons License 2024.05.03 0 1 11791

Az eredeti recept:

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=56998

Én 4  kg cukorhoz ¼ kg korpát 8-10 g citromsavat, 10 g élesztőtápsót, használok.

A korpát  4-5 l vízben főzöm kb negyedórát, majd megy hozzá a cukor, citromsav, tápsó, kiegészítem 25 literre, elkeverem, egy zacskó szárított élesztő a tetejére, fél óra múlva újra megkeverem. 20-22 fokos helységben két hét alatt kiforr.

 

Üdv: o-s

Előzmény: zsorsz (11790)
zsorsz Creative Commons License 2024.05.03 0 0 11790

Szia! Ezt a módszert tudnád részletesebben leírni? Köszi!

Előzmény: Old Salt (11789)
Old Salt Creative Commons License 2024.05.03 0 1 11789

Tápanyag az élesztőnek.

(Egyébként én már jó ideje a "Ted's fast fermenting vodka" receptet használom, de csak sima élesztővel) 

Előzmény: imre2018 (11788)
imre2018 Creative Commons License 2024.05.03 0 0 11788

Szeretném megkérdezni,hogy miért kell a recepthez paradicsomsűritmény?

Előzmény: Old Salt (11787)
Old Salt Creative Commons License 2024.05.01 0 1 11787

Legalább háromszor. 

Én igy szoktam:

 

"Négyszeri lefőzés.

Első mint a pálinkánál az alszesz amig alkohol jön le. ha 25⁰-nál erősebb visszahígít 25⁰-re, majd fagyasztóba egy éjszakára, és leszűrni kávéfilteren ( többször cserélni kell!).

Második főzés: 1,5-2 térfogat % rézeleje, 6-6,5 térfogat % feje, 50⁰-ig szíve, 30⁰-ig farka. Szíve vissszahígítva  36⁰-ra, fagyasztó szűrés mint fentebb.

 

Harmadik főzés: 8 térfogat % feje. 65⁰-ig szíve 30⁰ -ig farka.

Negyedik főzés: 8 térfogat % feje, 65⁰-ig szíve,30⁰-ig farka.

Szíve hígítva 37,5⁰.ra a kész vodka

fejek farkak összeöntve kármentő főzés mint a harmadiknál, csak a feje és a farka kuka.

Harmadik negyedik főzést összevárom hogy ésszerű mennyiség legyen a finomításhoz.

Ha ízesített vodkát készítek (kakukkfű, kömény, limoncello, aperol stb) vagy gint, diólikőrt akkor a harmadik főzés után megállok, négyszer csak a vodkaivó kényes ízlésű barátok miatt."

 

(http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154004777&t=9206163)

 

Üdv: o.s

Előzmény: Ződfül# (11786)
Ződfül# Creative Commons License 2024.04.30 0 0 11786

Sziasztok!

A minap lepároltam a szupermarket cefrét amiből lett 4.5L 50%-os alszesz.A kérdésem az lenne ,hogy ezt 3x célszerű lefőzni ,hogy egy izmentes vodkát kapjak? Illetve a metilalkohol leválasztasa úgy jó lesz ha az üst tartalmának első 2%-át veszem el? Előre is köszönöm a válaszokat.

Előzmény: Ződfül# (11771)
Hyuing-II Creative Commons License 2024.04.26 0 0 11785

Rendben, a tojást úgy is szeretem.:-)

Előzmény: Netuddki- (11783)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.24 0 0 11784

Glüko-amiláz enzimmel, amit már nem kapsz

Miért ne kapna? :o
https://palinkaust.hu/cefre-keszitese/kemenyito-bonto-enzim-gabona-cefrehez?sku=ga500_30ml

Előzmény: Netuddki- (11783)
Netuddki- Creative Commons License 2024.04.23 0 0 11783

 Rosszul gondolod. Egy nagy ecetfészek lesz belőle. 215-225 liter cefréd lenne ennyiből összesen, kb. helyesen készítve. Úgy, hogy a saját maláta csak reklámnak-pici rásegítésnek van benne. Glüko-amiláz enzimmel, amit már nem kapsz, nem szerzel be. Időjárás sem megfelelő. Legalább 20 C kinti hőmérséklet kell hozzá és gyors visszahűtés a kész cefrének.

   Több minden nagyon vérzik itt, úgy ahogyan van, én segítséget nem adok és nem is akarok, mert ki lettem savazva innen, csak bekukk egy pillanatra, de jó szándékú tanácsként írom, hagyd a fenébe inkább, mert jobban jársz vele, ha a tyúkoknak adod. 

Előzmény: Hyuing-II (11781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!