Keresés

Részletes keresés

japipapi Creative Commons License 2014.10.31 0 0 12344

Sziasztok!

Olvasgatom a tojások körüli mizériát, kicsi, nagy, mindent kapnak, még sem tojnak, stb. Nos, itthon, Budapest XVII. kerületi időjárás, fény viszonyok, hőmérséklet sem Hawaii! + db-os családom fedett helyen, de kinn tartom. Egy 11 W-os "izzó" kb. 18 órát üzemel, időkapcsolóval vezérelve. Kajájuk vegyes gabona szemek darálva, feltúrbózva valamilyen mésztartalommal, kerti zöld gyomok, (én paprika gaznak hívom, levele hasonló, pici sárga virágja van, könnyen téphető, tyúkok is nagyon szeretik), egész alma, retek levelek, káposzta, stb., ami éppen kezembe akad, külön nem veszek semmi nyalánkságot. 

Lényeg: minkét tojó naponta tojik, méretük normális és kakaska érdeme miatt, szemes. 

A régi fürjtartásomnál nagyon oda figyeltem, babusgattam még is rá fáztam. Most nincs különösebb ováció, mikor etetem a szárnyasokat ránézek, víz, kaja elegendő e. Kiveszem a tojást, a hiányt pótolom, -sódert is-, és agyő. A madarak (szinte kopaszon kaptam) tollazata kinőttek, szépen fedi, nem fáznak. Télen a vizet meg fogom "melegíteni" ellenállásokkal. Kerámia dobozba fogom rakni -a fröccsenő víz miatt-, a fűtést és ráteszem az önitatót. A 12 V-os pár W-ot hő már nem fogja engedni a fagyást. 

Tervezek építeni egy pici keltetőt, maximum 20 db mennyiséggel. A meglévő állományt fogom kicsit növelni a saját keltetéssel, majd a nyáron, tavasszal idegen veszek még 2-3 tojót. Remélem a tyúktetű nem látogat meg.

Tegnap hülyeséget is csináltam, a 2 db tojást zsebre tettem, majd elfelejtettem, lehet mosni a melós rucimat! :-)

nemfruska Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12343

Szia!

 

 Tudjuk, hogy ekkora tojást nem szabadna keltetni; arra nem jó. Nem is szándékosan növesztjük

tojást, így alakult.

 Persze vannak kisebbek is. Keltetni a 12-14 gr-os talán a legjobb. Ha keltetünk  tavasszal, ilyeneket

teszünk a gépbe. Csak akkor lesz keltetés, ha lesz igény a csibékre.

Előzmény: fürj999 (12339)
Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12342

Szia.
Ami a palota dolgot illeti, hát nálunk kicsit másképpen van.  Amennyit leirtam magamról... " illik bemutatkozni..." Hát jó, akkor rakjuk ki az OFF feliratot.
Mivel apám nem tudta terhes anyám velem, és volt némi félre értés köztük, igy nem vette el feleségül. Én 65 ben születtem, bizonyára vannak itt olyanok akik még emlékeznek azokra az idökre. Akkoriban egy egyedül álló nö ha volt gyereke annak teljesen padlón volt az élete. Lényeg anyám hozzá ment egy férfihoz, aki késöbb nagyon durván alkoholista lett. Ütötte verte anyámat. Részegen baltával kergetett minket. Aztán egyik alkalommal amikor már megszületett a nagyobbik öcsém, egy ilyen menekülés során télen pizsamában éjjel menekültünk, és egy épitkezésen bújt el anyám velünk.Egész éjjel lehelte a kezünk és lábunk. Ekkor kb 4 éves voltam, ma 49 de mig élek nem felejtem el azt az éjszakát. Aztán intézetbe kerültem. A sors fintora, sopronba kerültem. És apám is soproni. Az apám anyja az intézet mellett lakott. Egy séta alkalmával odajött egy öreg nö hozzám, megkérdezte hogy hivnak, amikor megmondtam össze vissza puszilgatott és elfutott. Pár hónap múlva apám és a felesége kivettek az intézetböl. 7 éves voltam amikor anyám beadott. Tudtam jól, mit jelent ez,de mégis, egész 8. sztályos koromig az volt bennem én haza akarok menni anyámhoz, györbe. Kb 2 hetente megszöktem, elindultam gyalog sopronböl györbe de sose sikert, mindig vissza vittek. Aztán amikor vége lett a sulinak, 15 éves voltam. Nem vettek fel egyik suliba se ahova jelentkeztem, mostoha anyám azt akarta menjek el kukás autóra dolgozni. Én kijelentettem, Soha. Erre apám berakott a kocsiba, azt se mondta hova megyünk. Györ város határ táblánál kirakott, és ott hagyott. Se anyám, se egyetlen egy rokonom nem fogadott be. Pincékben, 10 emeletesek padlás terében aludtam. Aztán onnan jártam dolgozni. Nagyon sokszor haverok, meg munkatárs nöim adtak enni. Egy alkalommal megjártam aszódi nevelö intézetet is. Nem csináltam semmit, csak rossz társaságba keveredtem. Ez igy ment egészen katonaságik, 21 éves koromig. Aztán összeismerketdem a jelenlegi feleségemmel. Az ö szülei, akkoriban ugy nevezték, a felsö 10.000 hez tartoztak. Tüzzel vassal tiltották tölem, még 20 éves korában is. De nem használt :)
Végül aztán, a szülei kénytelenek voltak beletörödni, jön az unoka :) Mára eljutottak oda, hinyolják ha én nem megyek el hozzájuk. Sok esetben azt hazudjuk, dolgoznom kell :) Amikor elvettem feleségül tölük kaptunk egy belvárosi lakást, amit eladtunk és vettünk fel mellé svájci frank alapu jelzálog hitelt és vettünk egy családi házat.
2 szintes házat. A lányaim kirepültek, lassan magunk maradunk ebben a hatalmas házban. Ezen a héten kaptuk meg a banktól a levelet, az nemzeti eszköz kezelö kifizette és megvette a házunkat. Nem tudtuk fizetni már rendesen a havi 150.000 ft-ra emelkedett kölcsönt, ha nem veszi meg az eszköz kezelö, utcára kerültünk volna. Mikor még a pincékböl jártam dolgozni, segéd munkás voltam. A fönökeim tudták hogyan élek, ezért elnézték hogy szinte minden nap elaludtam,elkéstem, de le is dolgoztam. Az akkori fönököm küldött el targoncás tanfolyamra. Kézzel lábbal tiltakoztam én nem akarok,de kötelezö volt. A fönököm azt mondta, egyszer még hálás leszel. Akkor fujjogtam,de igaza lett. Azota is targoncás vagyok, jelenleg az audi területén az egyik bedolgozó cégnél, immár 18 éve.
ki akartam törni ebból a taposó malomból. Folyamatosan bujtam a netet, milyen vállalkozásba vagy mit kezdjek el amivel kicsit gatyába tudnám rázni magunkat pénzügyileg. idö közben beállt némi változás az egészségünkben. Internet és játék függö lettem, nem nézek tv-t. 10 éve a gépem elött élek. Nekem ez a kikapcsolodás, a szórakozás. játszok. Ez meglátszik rajtam, dagadt disznó lettem, és szemüveges is.
Aztán belebotlottam egy fürj tenyésztös videóba és megtetszett. Sokat keresgéltem ez ügyben. Már a révai nagylexikonnak is beillene amennyit elolvastam a fürjekkel kapcsolatban. Amit eddig nem reklémoztam az,hogy azért nincs még fürjem, azon kivül hogy elöbb szeretnék felkészülni rá, mert a mocskos anyagiak miatt. Ez a lakás hitel teljesen lepadlozott minket. Ha elmondanám, hogy éveken át egy fizetésböl éltünk, és befizetések után nagyon sokszor 5-10.000 ft ból éltünk, sokan elsem hiszik.Ennek ellenére, a nagyobbik lányom lediplomázott, a középsö pedig környezetvédö tecknikus lett. Hát a kisebbik, pedig isten büntetése a büneinkért, ö értelmi fogyatékos és mozgás sérültként született. Immár 15 éves....
Idövel, azt gondolom, minden ember eljut oda, átgondolja az addigi életét. Igy tettem én is. Ha vissza gondolok, 89-ben nösültem, azota az életem abbol állt, munka és munka, és munka. Ha maradt idöm, nem mentem el kocsmába se havrozni, inkább otthon ültem, a gép elött, miota kertes házban lakunk azota, munka, kert, ha van energiám ,akkor számitó gép. Eljutottam oda, mostmár szeretnék egy kicsit másképpen élni. Egy kicsit ugy, hogy kedvem is leljem benne. Nem tudom a jó isten még mennyit enged, de jó lenne valamilyen minöségi formában. Értem ez alatt, ha lehet ne betegesen, ne korházban,... ehhez ad nekem reményt a fürj tojás és hasonló dolgok. Mivel amugy is szeretem az állatokat, ideális választás a fürj tartás.
Volt macskám, megmérgezték. Aztán vettünk kutyát, elütötte az autó. Hoztunk menhelyröl másikat, az megvan, talán nem lesz vele semmi. De a fürjek jól megférnének mellette.
Hát, ha nem is annyira röviden, de kb ennyi betömöritve rólam,hogy ki vagyok :)
A jelemem ?... hát ahhoz szerintem nem lenne elég az index forum tárhelye, de azt már ugyis észre vettétek :)

Előzmény: fürj999 (12338)
fürj999 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12341

Nem akarlak elkeseríteni, de azok a fürjek sem nőnek nagyobbra mint a másikak (vadas) Nem akarom rontani az üzletét a fürjháznak, de nekem is vannak ilyen fürjeim, igaz nem tőlük, csak a szüleik valók onnan. Talán pár dekával nehezebbek, igaz én nem méregetem őket, csak megfogom és érzem a sújukat ha tényleg ekkorák akkor mégegyszer akkorának kéne lenni mint a vadas szinünek. A mérleg meg annyit mutat amennyit akar. Tegyen fel 10 db-ot egyszerre a mérlegre. ha 10 db súja eléria 4 kilót akkor én vagyok a pápa. jó, ha eléri a 2és fél kilót. Nem beszélve hogy kevesebbet tojnak. 

Olvastam egy amerikai gazdasági lapban ott vannak 40-45 dk-os "fürjek" azért idézőjel, mert génmódosítottak !!!De ott is csak egyetlen telepen.

Előzmény: Apofisz65 (12324)
fürj999 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12340

Szia 

Egy hét alatt nem is de gyorsan összejön. A kakasoknak és a gyúkoknak is gyakorolni kell, hogy termékeny tojás legyen min. egy hét. A 150 tojásból kikel 100 csibe annak fele kakas ( az idén volt olyan, hogy 80 %-a kakas volt) tehát marad 50 tojód amivel termelhetsz tojást 8-10 hét múlva elkezdenek tojni és kb 15 hétre már 80 % -a tojik. 

Előzmény: Apofisz65 (12330)
fürj999 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12339

Szia

Az a baj, hogy ezek kétsziküek és azért nagyobbak. Gyorsabban érik a pete, mint a fürj szervezete kivánná. Sajnos a madárnak nem használ és keltetni sem lehet. A max 16-17 gr tojások amik még egyszikűek. A nagyobb tojásból nagyobb csibe is  kel ami erőseb a többinél és életképesebb. Álltalában a sok fehérje és a sok "A" vitamin amitől a tojások nagyobbak

Előzmény: nemfruska (12337)
fürj999 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12338

Szia

De igen büszke lehetsz magadra, habár sokat nem tudok rólad, csak azt a párat amit írtál az életedről. Nekem sincs palotám, de kettőnknek nagyon is palota és ÉN csináltam sokszor egyedül. Gondolom, te is így vagy.

A fürjtartás nem, csak a gazdagok és szegények hobbija, hanem egy életforma amit a madarak és állatok szeretete formál és ebből csinálunk "hasznot" élemet. 

Előzmény: Apofisz65 (12324)
nemfruska Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12337

Sziasztok!

 

  Nem akartam hinni  szememnek ma este. 19 gr-os tojás, de a többi is 16-18 gr-os. Újra csak azt mondom, egyáltalán nem mindegy, mivel etetjük a tápon kívül a madarainkat. Többen tojtak ma 2 tojást is!

  Kaptak ma főtt tojást, salátát, holnap pedig sütőtökök belsejét csemegeként. Tegnap még egy kis mákot is adtam nekik.

Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12336

Szép estét.
Leszedtem youtubról ezt a videót mp3 formátumban és ráraktam telefonomra sms jelzö hangnak. Éppen buszoztam hazafelé, egy ismerös irt sms-t. Két lány is rám mosolygott.
MÜKÖDIK :)

Öreg Halász-) Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12335

Ezt ismerem.

Inkább az itt lévők felé szól a  vételi ajánlatom.

Előzmény: Biovadász (12333)
nemfruska Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12334

Sziasztok!

 

  Akkor nekem különleges fürjeim vannak. Amint ugyanis beadok valami elemózsiát,

azonnal beindulnak a kakasok. Mindegyik "azt" akarja. Néha elég az is, ha csak megjelenek

  köztük; forró szexorgiák következnek.

Előzmény: Apofisz65 (12323)
Biovadász Creative Commons License 2014.10.30 0 0 12333

"Szóval egy link a méretekröl. 
http://www.furjhaz.hu/index.php/hu/a-furjtojas/83-termekek/furjtartoknak/97-neveltfurj.html"

 

Az csak nekem tűnik fel, hogy a két szélső képen szép sima tiszta a fehér fürj tolla, a mérlegen meg úgy néz ki mintha vizes lenne? :)

Előzmény: Apofisz65 (12324)
Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12332

Tök poénosak ezek a kinai törpe fürjek :) Olyan kár hogy ilyen kicsik.

etilalkohol Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12331

Már itt megbukott a történet: "sötéten világitó" - benne az ellentmondás... sötéten, azaz az emberi szem számára nem látható/érzékelhető tartományban sugározhat ugyan, mint pl. a korábban említett infra tartomány is a fűtőfilmeknél (vagy távirányítóknál), de az nem világító lesz, mert abban benne van az elvárt világosság igénye :):):)

Előzmény: Apofisz65 (12329)
Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12330

Köszi szépe ezt az adatbázist. Sokat keresgéltem hogy hány tojás mennyi fürj ilyesmi. Nekem minimum napi 10 db-ra lesz szükségem, ezért minimum 30 de inkább 50 db fürjet szeretnék tartani :) Sokan undorodnak töle de én szeretem nyersen meginni. Meg azért is szeretnék ennyit mert ha keltetésre kerül a sor, csak veszek pár kakast és kb 1 hét alatt összejönne a 150 db a keltetéshez.

Előzmény: Pichon (12327)
Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12329

továbbá ha szabályzod őket, akkor lefele bármennyit csökkenthetsz a teljesítményen: lásd, kikapcsolva 0Watt lesz :)

 

Nem tudom igaz-e,de egy ismerösöm állitja megtörtént eset. Egy szlovák férfi elhiresztelte hogy ö feltalálta a sötéten világitó villanykörtét, ha felkapcsolja sötét lesz. Bizonyos szakmai körökben hire ment a dolognak, és pár mérnök, meg feltaláló elis ment ,hogy a saját szemükkel is lássák, tényleg létezik. Nos a férfi, bemutatta.
-igy müködik. és lekapcsolta a villanyt.

 

Valahogy ez jutott az eszembe erröl :)

Előzmény: etilalkohol (12326)
etilalkohol Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12328

A nikecelell vigyázz, mert párazáró és a fürjek fognak termelni bőven párát és az itatóvíz is rátesz (a kőzetgyapot/üveggyapot valamennyire páraáteresztő)... Ezt vagy egy motoros szellőztetéssel vagy-egy két rés tudatos meghagyásával ki tudod szellőztetni, de ha nem sikerül, akkor jön a penész és az meg mérgező lesz a madarakra nézve is...

Előzmény: Kapos21 (12320)
Pichon Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12327

Sziasztok ! Minden nap fel írom hogy mennyi tojást hozok be 10 Felnőtt tojom van ! Napközben van bent nekik fűtéssel 15-18 fok de estére és reggelre kb 8-10 fok lehet. Majd teszünk ellene :)

 

Fény az van bőven.

 

2014-09-28 6 tojás
2014-09-29 3 tojás
2014-09-30 6 tojás
2014-10-01 7 tojás
2014-10-02 6 tojás
2014-10-03 4 tojás
2014-10-04 5 tojás
2014-10-05 7 tojás
2014-10-06 9 tojás
2014-10-07 6 tojás
2014-10-08 8 tojás
2014-10-09 7 tojás
2014-10-10 7 tojás
2014-10-11 9 tojás
2014-10-12 6 tojás
2014-10-13 6 tojás
2014-10-14 5 tojás
2014-10-15 4 tojás
2014-10-16 4 tojás
2014-10-17 5 tojás
2014-10-18 4 tojás
2014-10-19 5 tojás
2014-10-20 4 tojás
2014-10-21 5 tojás
2014-10-22 5 tojás
2014-10-23 10 tojás
2014-10-24 4 tojás
2014-10-25 8 tojás
2014-10-26 5 tojás
2014-10-27 5 tojás
2014-10-28 6 tojás
2014-10-29 5 tojás

etilalkohol Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12326

Üdv, nem keverném a fűtést a világítással, mert jelen esetben 2 külön világ... pont ettől jó a nem világító infra fűtés... (minél közelebb esik a kívánt hőfokhoz, (jelen esetben a 14 C fok) annál kevésbé világít.. ami inkább a tűzhöz esne közel pl. 800 fok lenne, az már világít is és szépen meg is grillezné őket :D )

Az infra fóliák/filmek méretre véghatóak, így változik a leadott teljesítményük, továbbá ha szabályzod őket, akkor lefele bármennyit csökkenthetsz a teljesítményen: lásd, kikapcsolva 0Watt lesz :)

(UW fényre nekünk is szükségünk lenne, de jelenleg a bőrrákipar és a naptejgyártók diktálnak... ha időben kapcsolsz, akkor kitalálhatod a fürjek számára is a fürjnaptejet... kivéve a kakasoknak, mert nekik kopasztást javasolnék :-D)

 

 

Előzmény: Apofisz65 (12323)
Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12325

Ez pedig egy kis OFF a barkácsoló kedvü embereknek :) Egy hasznos kis gép.
https://www.youtube.com/watch?v=tN-C_IWhx0g
https://www.youtube.com/watch?v=4qLPvydyJ90

Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12324

Nem tudom rám célzol-e, ha igen, akkor sajna abban tévedsz, nem vagyok gazdag :)
Ha az lennék most nem itt zongoráznák és nem fürj tartáson járna az eszem,hanem a saját éttermemben ücsörögnék vagy lógatnám a lábam valahol délen ahol jó meleg van :) És büszke sem vagyok se fényképeimre, se az épitményemre, se semmi másra.
Most, igy fogalmazás közben elgondokodtam azon, van-e valami az életemben amire büszke lehetnék,... hát nem is tudom :) Nem jut eszembe semmi. Bár sokan azt mondják a lányaimra büszke lehetek,de az más :)

Ha jól tévedek öreg pecás tiltó listára rakott engem, nem látja amit irok :)
Szóval egy link a méretekröl.
http://www.furjhaz.hu/index.php/hu/a-furjtojas/83-termekek/furjtartoknak/97-neveltfurj.html

 

Én elöször Virginiai fogasfürjet szemeltem ki,hogy azt szeretnék tartani. De aztán amikor láttam egy hrdetést hogy 1 pár 8000 ft ért eladó, letettem róla :)
https://www.youtube.com/watch?v=RU1rWO1RYh4

 

 

Ez az ami nekem nagyon tetszik :) Nem röhög csak hangosan mulat,- nekem ez a hang az telefonomon az sms hang :)

 

Előzmény: fürj999 (12305)
Apofisz65 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12323

Szia.
Na hallod, én kiváncsiságból megnéztem ezeket az infra fütö paneleket vagy mik, ráböktem egyikre, ... 300watt... Ijjedtemben becsuktam a böngészöt :)
Amugy nem lenne rossz elgondolás csak az a baj vele ezek nem világitanak,nem adnak fényt. Én ugy tudom ezeknek a költözö madaraknak szükségük van télen mesterséges uv fényre. Azt olvastam valahol a kakasnak attol jön meg a kedve...

Előzmény: etilalkohol (12313)
Kapos21 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12322

Sőt, szeretem is!

Öreg Halász-) Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12321

Szia!

Remélem érted a viccet !

Előzmény: Kapos21 (12320)
Kapos21 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12320

Itt vagyok! Dolgoztam egy 24 órát, egy kicsit aludtam is és persze a jószágokkal is törődni kell. Holnap remélem kész lesz a harmadik ketrec is. Amint kész jön a fotó, anyagszükséglet, etc. Ma az apósom kijavított némi falhibát a leendő helyen, kitakarítva. Holnapután álmennyezet készítés, rések, lyukak felülvizsgálata. Ha fent van az álmennyezet, mint írtam alulról kap szigetelést, habfóliával. Az ajtóra Én is nikecell-t gondoltam, az is maradt a lakás felújításból, így nem kell vennem. 

Beköltöznek a madarak, mérem az éjszakai benti hőmérsékleteket és egyre inkább úgy gondolom, hogy nem lesz szükség rásegítésre, ha rendesen meg van csinálva a szigetelés. 

Fotók a madarakról, nem mentegetőzöm, de az új hely egy kicsit fontosabb. ha megleszek mindennel jönnek a fotók, mérlegen, de lehet, hogy csak a tolluk nagy. Most már Én is egyre kíváncsibb vagyok. 

Röviden ennyi, holnap remélem ismét leszek. 

Öreg Halász-) Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12319

Ja, és a Kapos21 fórumtársunk is írta neki vannak nagytestű  fürjei ,ígérte is,hogy rak fel  képeket, mérlegelt madarakkal,csak biztos nem találja a mérleget mert még a képek nem kerültek fel:-)

Előzmény: Öreg Halász-) (12318)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12318

Szia!

Nem tudom igazából mi a helyzet  a nagytestűekkel kapcsolatban,de most már leginkább a kíváncsiság hajt.

Volt itt hosszú ideig két személy is aki elég sokat írt róluk,ők: falkoiván és temick , de már kb 2 éve  nincsenek jelen a fórumon és elérhetőségük sem található!

Előzmény: fürj999 (12317)
fürj999 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12317

Szia

Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de nem tudom mire gondolsz a nagytestű fürjekkel kapcsolatba. Hiú ábránd aki elhiszi, hogy vannak 30-40 dkg-os fürjek. Lehet, de én még nem találkoztam 20-25 dkg élő sújnál nagyobbal. Az öreg 3-4 éves madarak ugyan elérik a 30 dkg-os sújt, de azok már alig tojnak. Privátban többet is írok erről akit érdekel.

Előzmény: Öreg Halász-) (12315)
fürj999 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12316

Szia 

nem kell agyon bonyolítani a világítást egy sima égő (ne tescós, hanem philips) megteszi nappal a fűtést is éjjel nem kell nekik világítani fűteni,ha nem megy 10 fok alá a hőmérséklet. Kint sem sűrűn van melegebb. Igaz a tesós égőnél drágább a másik de sokkal többet bír.

Előzmény: Apofisz65 (12311)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2014.10.29 0 0 12315

 Sziasztok!

Lassan elkészül a keltetőm.

Érdekelne 50-60  db. nagytestű fürj  keltetésre alkalmas tojása !

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!