Keresés

Részletes keresés

quad Creative Commons License 2018.08.20 0 0 240

Nem muszály "igazi" szoknyát felvenni, és egész nap abban járni.

Elegendő egy akármilyen vékony anyagból készült gumirozott szoknya(szerűség), amit a szükséges helyen ráhúzól a nadrágra. 

Előzmény: todor12 (239)
todor12 Creative Commons License 2018.08.20 0 0 239

kendot mindig csomagolok be, de ha nem irod most a szoknya itthon maradt volna !! :) koszonom ! az utvonalakat is gondosan jegyzetelem, meg minden egyeb infot !!!!! mar hamarosan utazunk, de ahogy olvasgatom  es bujom a netet 5 nap keves lesz.  mindig irtok, vagy talalok szep latnivalokat :) , jobb lesz napi tervet keszitenem.  azert a nyelvtol kicsit felunk , de remelem meg tudjuk magunkat ertetni mindenhol, es a " kajaldakban" is remelhetoleg nemcsak meglepetes lesz a tanyeron :)

Bandey Creative Commons License 2018.08.19 0 0 238

A Lomonoszov előtti kilátóhoz a legegyszerűbb így eljutni:
Metro Line 3/4/5 "Kiyevskaya", elvileg a pályaudvar előtt van a 7-es troli megállója (egy kicsit jobbra, ha hátad mögött van a pu. bejárata), és onnan az "Universitetskaya Ploshchad" megállónál kell leszállni. Kicsit kavirnyál a troli erre-arra, de nem kell aggódni. :) Ott már csak az úton kell átmenni és ott vagytok.

Sajnos a gondoláról nem találtam még semmi konkrét infót, hogy jár-e már. A Luzsnyikibe a legegyszerűbb az MCC "Luzhniki" állomásán leszállni, onnan 5-10 perc séta. A gondola állomása a folyóparton van, oda még le kell menni.

A Google Mapsen még nincs rajta, de a Yandex Maps-en már igen:
https://yandex.ru/maps/213/moscow/?ll=37.551203%2C55.712625&z=17&mode=poi&poi%5Buri%5D=ymapsbm1%3A%2F%2Forg%3Foid%3D76964210603&poi%5Bpoint%5D=37.551033%2C55.713218

Bár a Google Maps a telefonon nagy szolgálatot tesz, azért javasolom még feltenni a Yandex Maps-et is mellé, mégiscsak helyi app, részletesebb szerintem.

Hajókázni valószínúleg én is elmegyek még. A legfrekventáltabb útvonal végigvisz a város központjában, Luzsnyiki stadion, Kreml, a székesegyház mellett. Az egyik végállomása az említett Kijevi pályaudvar előtt van, valahol itt, de meglátjátok úgyis:

https://www.google.com/maps/@55.7442499,37.5718258,18z

Vagy a másik vége:
Metro Line 7 "Proletarskaya" és le kell sétálni a folyó felé.

https://www.google.com/maps/@55.7300644,37.6582627,16z

Hopp, itt van útközben egy gyönyörű kolostor is (Novoszpasszkij), azt is meg lehet nézni. :)

A hajóállomás a kolostor mellett van. Nem tudok társaságot ajánlani, csak azt kell nézni, hogy sima városnéző hajó legyen, nem ilyen éttermes bulihajó, mert olyanok is vannak, nyilván több pénzért. Itt is lehet nézelődni:

 

http://rivertickets.ru/en.html

Azt még nem írtam, hogy a templomokba, kolostorokba rövidnadrágban nem illik bemenni, nőknek semmilyen nadrágban (hanem szoknyában, úgy értem :)), működő templomba pedig fejkendő is kell (vagy elég egy baseball sapka is). Bár láttam már ezt-azt, lehet, hogy a külföldieknek elnézik, vagy maximum kiutálnak hamar onnan.

Előzmény: todor12 (237)
todor12 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 237

ismet sok hasznos info jott !!!!! a vodka elosztasa jo lesz igy ket borondben :) a masik kilato amit irsz az a OKO Tower es tenyleg nyitott, 1500 rubel a belepo, de van az Ukrajna hotelben is egy kilato onnan pont a felhokarcolokra lehet ralatni. nehez a dontes h a 3 kozul melyikbe menjen fel az ember, ja es meg a Tv torony is ott lenne :) Az egyetemi kilatohoz koszi h irod h busszal lehet felmenni, de meg ugy is sokat kell gyalogolni ? Kutatom ezt a gondolas feljutast, de csak azt talalom h a foci Vb volt elvileg a nyito napja, 5 perc alatt er fel, es rogton a kilatohoz megy, de menetrend, ar semmi :(  ennek is orulok h irod, h Izmailovo kremlin felig ures, igy sok idot nem fogunk ott tolteni, keresunk mas programot, de a vodka muzeum, es a souvenir az ott lesz :)

szeretnenk meg hajozni menni, arra tudsz jo hajotarsasgot ajanlani? vagy menjunk le a partra, es ugyis talal az ember jo kis hajoutat?

Bandey Creative Commons License 2018.08.19 0 0 236

Még egy tipp az utazóknak: felesleges otthon rubelt venni, nálunk 5,50-ért adták, itt vettem ki ATM-ből (Sberbank) 4,16-ért. Eurót, dollárt éppenséggel érdemesebb venni, de a repülőtéren nem szabad váltani, nagyon rossz az árfolyam. Akkor már inkább valahol bent a városban, sok pénzváltó van. De a legtöbb helyen lehet kártyával is fizetni, úgyhogy én már eldöntöttem, hogy legközelebb csak kártyát hozok, nem bajlódok valutaváltással.

Bandey Creative Commons License 2018.08.19 0 1 235

Voltam ott is, de pár éve, nem most. Onnan is nagyon jó a kilátás, de ez az új hely talán annyiban jobb, hogy ez a központban van, jobban lehet látni a belvárosi nevezetességeket. Amikor én a tv-toronyban voltam, elég párás volt a levegő, messzire már nehezebben lehetett ellátni.

 

Egyébként a City-ben van még egy épület (azt hiszem IQ Tower), aminek a tetején láttunk embereket nézelődni, ott szabadtéri kilátó van és mintha pár emelettel még feljebb lett volna, mint a Federation Towerben. Utóbbi zárt, nekem így is jó volt. :)

Előzmény: Tro.A (234)
Tro.A Creative Commons License 2018.08.19 0 0 234

A tévétoronyból láttad már Moszkvát?

Melyiket érdemesebb felkeresni szerinted?

Előzmény: Bandey (228)
Tro.A Creative Commons License 2018.08.19 0 0 233

Magában a kastélyban két múzeum is található. Az egyikben feldolgozzák a kastély pontos történetét. Igen, valóban nem oly túl régen fejezték be az építését.

De nagyon szép!

Amikor ott jártam, a tavasszal, a két múzeum közötti (hogy is hívhatják az ilyen épületrészt?) "termecskében" épp Bachot gyakorolt egy orgonista. A koncertterem előkészítve, rengeteg székkel, leültél egy kicsit... Hangulatos volt nagyon.

Előzmény: quad (227)
erika.66 Creative Commons License 2018.08.18 0 0 232

Szia. Hogy sikerült a moszkvai út? Minden rendben ment? Üdv.

Előzmény: 2szille (165)
quad Creative Commons License 2018.08.18 0 0 231

EU-n kívülről személyenként egy liter tömény (22% feletti alkoholtartalmú) italt lehet behozni. (De csak felnőtteknek!)

Előzmény: todor12 (226)
quad Creative Commons License 2018.08.18 0 0 230

A főfalak megvoltak már akkor is amikor előszőr láttam, ahhoz nem nagyon nyúltak, emiatt az kinézete az az eredeti tervnek megfelelő.

Előzmény: Bandey (229)
Bandey Creative Commons License 2018.08.18 0 0 229

Nem mondok ellent, én még csak most voltam. Mindenesetre stílusában neogótikus(szerű), szerintem tök jól néz ki, akármikor is épült, érdemes megnézni. Csoda, hogy Luzskov idejében valami értelmes is épült, pl. az említett Izmajlovói Kremlt nem nevezném annak, meg még pár egyebet sem, Persze ez nagyrészt ízlés dolga is.

Előzmény: quad (227)
Bandey Creative Commons License 2018.08.18 0 0 228

Egy-két üveggel menni fog, azt hiszem 2 liter a határ.

Ez a gondola-libegő teljesen új dolog, tegnap vagy tegnapelőtt nyílt meg, még meg kell vizsgálnom. :))

Én még csak az oszlopokat láttam a minap.

 

Egyébként a kilátóhoz általában ugye busszal mennek a turisták :) vagy autóval, análkül elég körülményes. A Line 1 Vorobyovye Gori megállótól (a folyó feletti hídon van) lehet felcaplatni, vagy a 7-es trolival nem igazán turistás helyekről.

 

Pont tegnap voltam az Izmaylovskiy Kreml-ben, nekem személy szerint nem tetszett, tömény giccs az egész (nem történelmi építmény, van vagy 10 éves), meg ami éppen nincs átalakítás alatt, az egy nagy bazár, de a 2/3-a üres stand. Lehet, hogy hétvégeken nagyobb az élet. Viszont tényleg van azért így is rengeteg szuvenír árus, a központban még nem is nagyon néztem, de mintha itt lennének olcsóbb szuvenírek is. A vodka múzeumot nem is láttam, erről nem tudok nyilatkozni.

 

Általában fix árak vannak a szuvenír árusoknál, de amikor ott voltam, egy faszi nagyban alkudozott egy árussal, hogy ha ezt meg azt veszem, akkor így meg úgy, szóval akár meg is lehet próbálni nektek is. :))

 

Ha már ott jártok, a "Kreml" mellett mindjárt keleti irányban van egy tó, és azon egy sziget, ott van egy érdekes templom és egy udvarház. Van egy Nagy Péter szobor is.

 

Tegnap elfelejtettem, de hátha titeket is érdekel vagy bárkit, aki a topicot böngészi információért:

 

Az említett 89. emeleti kilátóba így lehet eljutni: metróval 4-es vonal "Vystavochnaya" megálló, itt még a föld alatt át kell sétálni a másik vonal "Delovoy Centr" állomására. Feljössz, és az Afimoll Plaza nevű bevásárlóközpontba jutsz, ennek mindjárt a földszintjén van egy pult "Panorama 360" felirattal, el sem lehet téveszteni.

 

Amúgy ezzel a 4-es vonallal vigyázni kell, mert szétágazik, két végállomása is van, nektek az kell, amelyikre ki van írva, hogy a végállomás "Mezsdunarodnaja" (és NEM Kuncevszkaja!).

 

Úgy nézem, Monino is a Jarovszlavszkij pályaudvarról érhető el. Sok pénztár van kint is, meg bent a pályaudvaron is. Ha bementek, a táskákat fel kell rakni egy szalagra és egy ellenőrző kapun kell bemenni. A pénztáraknál sokszor vannak "pöcsölős" utasok, vagy egyszerűen közlik, hogy nincsenek nyitva (pedig de). Javasolom a jegyautomatákat, mondjuk nem tudom, ezek tudnak-e angolul. Rémlik, mintha felül lenne valami angol zászló a menüben. A vonatokhoz ki kell menni, meg kell nézni, hogy melyik vágányról indul, és ott van 3 kapu, a vágányszámnak megfelelően. A jegy alján levő vonalkódot kell az automatába bedugni a lent levő nyílásba, és akkor kinyílik a kapu. Ha valami nem megy, bárki segít a "béna külföldinek". :)

 

A Vörös téren a GUM mellett tuti, hogy el lehet menni, valószínűleg a Kreml felőli oldalon is, de ebben nem vagyok biztos.

Előzmény: todor12 (226)
quad Creative Commons License 2018.08.18 0 0 227

Nem akarlak elkeseríteni, de a caricinói kastély valójában 21. századi.

 

Valóban pár száz éve kezdték el építeni, de az aktuális cárnak (vagy cárnének) nem tetszett, kirugta az építészt, és a falak ott maradtak befejezetlenül.

 

Én 2000 környékén jártam ott, csak a falak álltak, de azok sem teljesen. Akkor még nem ismertem a történetét, ezért még morogtam is magamban, hogy "a hülye bolsevikek ezt is lerombolták".

 

Valamikor 2000 után fejeztette be Luskov, az akkori polgármester. 

Előzmény: Bandey (225)
todor12 Creative Commons License 2018.08.18 0 0 226

Igen, a 22 fok szerintem is kellemes kirandulo ido lesz :) Moszkvatol nem lesz idonk elszakadni sajnos, de en is talaltam egy erdekeset amit megneztunk volna, Monino Air Force Museum. Igen, kinek mi az eredkes, en szeretem ha a megszokott utikonyvi ajanlasokon kivul a latnivalokat felfedezni., koszonom a tippeket !!!!a Voros terenen azert remelem tudunk majd lelatok nelkul szep fotokat csinalni, a latvanyossagokhoz azonban szabad maradt az ut ugye, mert ott mindent megneznenk :) az egyetemi kilato terveben van, de azt tudod hogy lehet oda eljutni, en azt olvastam, de bovebb info nincs rola, hogy a stadiontol a " gondola-libego" a Moszkva -folyo folott pont az egeytemi kilatohoz visz. Errol tudsz valamit? egyet sajnalunk h a Bolsoj szinhazba ep evdzaras van, igy csak szinhaz korutra tudunk menni. amit meg nem tudunk eldonteni, hogy a ket bunker -Bunker 42-Sztalin Bunker- melyiket nezzuk meg. utolso nap Izmailovsky kremlin aterv, a vodka muzeummal, es a sok souvenir vasarlasaval.  ott alkudni kell, vagy fix aras minden?  azt nem tudod h a voda hazavitelere mennyi a megengedet? 1-2 uveggel hoznank :)

Bandey Creative Commons License 2018.08.17 0 0 225

Nem kell félni a 22 foktól, az otthoni meleghez képest kész felüdülés. Meleg van nappal, még a 22-24 fok is, de van, amikor több is szokott lenni. A héten meg a múlt héten is kellemes meleg volt. Tegnap meg tegnapelőtt esett, még zivatar is volt. Viszont arra készülni kell, hogy este meg éjszaka már nagyon le tud hűlni a levegő.

Szép helyek? Attól függ, kinek mi a szép. :)

Tegnap voltam például Szergijev Poszadban, ez Moszkvától úgy 60 kilométerre van, kb. másfél óra vonattal. Gyönyörű régi kolostor nagyon szép templomokkal. Érdemes rászánni az időt. A vonat a Jaroszlavszkij pályaudvarról indul, 176 rubel a jegy egy irányba.

Érdemes aztán felmenni a Cityben a Federation Towerbe, a 89. emeleten van egy 360 fokos kilátó, messzire ellátni, körbe lehet nézegetni Moszkvát. 800 rubel a belépő mondjuk, de valamikor délutántól 600. Pontosan nem tudom, mikortól. Odafent a belépéskor készítenek rólatok egy képet (vagy akár kettőt is), benne van a jegy árában. Van egy ajándékbolt ott fent, ott lehet átvenni a képeket kinyomtatva.

Moszkvában még érdemes megnézni a Novogyevicsij kolostort, általában mászkálni a belvárosban, nagyon klasszul fel van minden újítva minden. A Vörös tér most részben le van zárva, mert a jövő héten lesz a katonazenekari fesztivál és már állnak a lelátók. De azért el lehet ott sétálni, van lejjebb egy új park is (Zarjagyje), azt is klasszul megcsinálták.

Van egy kilátó a Lomonoszov egyetem előtt, az ingyenes. :)

Kolomenszkoje, XVII. századi templomokkal, épületekkel, nagyon szép, nyugis környék. 3 éve voltam ott, nekem tetszett. (Zöld vonal, Metro Line 2, "Kolomenszkoje")

Most voltam Caricinóban, ott is van egy hatalmas park, meg egy nagy kastély (azt hiszem XVIII. századi), meg a területen elszórva épületek, templomok. Nagyon klassz. (Zöld vonal, Metro Line 2, "Caricino")

Előzmény: todor12 (224)
todor12 Creative Commons License 2018.08.17 0 0 224

Idojarasra mik az elorejezesek jovo es utana valo hetre? nezegettem, kb 22 fok.? a programunk megvan, de ajanlasz esetleg vmit ami kulonosen szep, stb? :)

todor12 Creative Commons License 2018.08.16 0 0 223

szuper, megnezzuk az orsegvaltast !!!! en is ebben biztam h a VB utan, hatha megy az angol, vagy az angol kiirasok :) bar szerencsere meg a cirill betuket olvassuk, meg 1-2 alap szo, kifejezes megvan :) biztos lesz meg par kerdesem.... :)

Bandey Creative Commons License 2018.08.16 0 0 222

Ezekhez nem kell belépő. Ha már így kérdezted, természetesen érdemes oroszul kommunikálni :), de a frekventált helyeken, mint Kreml-pénztár, egyéb látványosságok a belvárosban, beszélnek angolul is, már sokkal jobb a helyzet, mint akár pár éve. A foci VB-re meg különösen rágyúrtak.

Előzmény: todor12 (220)
Bandey Creative Commons License 2018.08.16 0 0 221

Reggel 8-tól este 8-ig minden kerek órakor van az őrségváltás a Vörös téren és a Sándor-kertben is (Alekszandrovszkij szad), érdemes mind a kettőt megnézni,

Előzmény: todor12 (220)
todor12 Creative Commons License 2018.08.16 0 0 220

igy mar ertem , es jo h blokkoljak. :) vizrol gondoskodunk akkor, van bolt a hotel kornyeken. azt nem tudod meg, h orsegvaltas mikor van a Kreml-es Voros ternel, szeretnenk megnezni. erdemes oroszul kerni majd a belepoket vagy angolul is megertik? koszi !

Bandey Creative Commons License 2018.08.15 0 0 219

Ennek az az oka, hogy egy ilyen jeggyel csak egy ember utazhasson, mert egyébként ugye a "fél város" ingyen utazgathatna korlátlanul.

 

Reggel vegyetek magatoknak vizet valami boltban, mert az utcán van ugyan rengeteg helyen, de 60 rubel. Pl. állatkertben, a VDNH kiállításon és egyéb "bemenős" helyeken 100. Én a Magnólia nevű boltban 17-ért is tudok venni, de úgy általában 28-30-ért is kapni.

 

Valamilyen kaját lépten-nyomon lehet kapni, kisablakból, bodegákban, nem muszáj "rendes" étterembe beülni. Persze ezeknek is változó az árskálája, egészen a csillagos égig. Jobb előre tájékozódni (persze ez otthon is így van).

 

 

Előzmény: todor12 (218)
todor12 Creative Commons License 2018.08.15 0 0 218

koszonom a hasznos infot !!!! meg johet sok !!!!!  de egy vmi meg mindig nem vilagos, egy oldalon azt olvasom a heti kartya a belepes utan 7 percig blokkolva van, na ez most mit jelent?

Bandey Creative Commons License 2018.08.15 0 0 217

Magyar mobilt nem szabad itt használni, a roaming horror áron van. A repülőtéren is lehet hivatalos sim-kártyát venni (Beeline, MTS, Megafon, stb.), de ha ott elszalasztjátok, a város tele van ilyen boltokkal. Nekem egy Beeline kártyám van, 600 rubel volt, adtak hozzá 200 rubel feltöltést, de azt hiszem valami napi 12 rubelt levonogatnak. És ehhez van 15 GB mobilnet. Én 9 napja használom, persze nem nézek filmet, vagy ilyesmi, csak néha megnézem a maileket és leginkább a közlekedési appokhoz használom meg a tájékozódáshoz. A Google Maps elég jól működik. 9 nap alatt nekem olyan 1,5 GB ment el a 15-ből.

Előzmény: todor12 (215)
Bandey Creative Commons License 2018.08.15 0 0 216

Ma vettem 7 napos jegyet, Van 1, 3 és 7 napos. A 7 napos 830 rubelbe kerül. A 7 napot a kiadás időpontjától számolják, de valószínűleg meg lehet beszélni a kasszás nénivel, hogy ekkortól és ekkortól legyen érvényes. A metrópénztáraknál ki van írva, hogy "We speak English" (vagy legalábbis vannak olyan pénztárak is). A metróban oda kell a bejáratnál érinteni a jegyet, mondjuk enélkül nem is tudsz bemenni :) A buszon, trolin, villamoson is jobb, ha odatartod a készülékhez. Sok buszon és trolin még mindig csak elöl szabad felszállni, a "turniketeket" (a forgókaros beléptető) állítólag szeptember elején szerelik le végre mindenhonnan.

 

Lehet egyébként Trojka kártyát is venni és arra fix összeget feltölteni, felszálláskor mindig az utazás árát levonja. Egy sima metrójegy 55 rubel, de ilyet nem szabad venni, a Trojkával 36 rubel, illetve időnként 20, nem tudom, milyen szisztéma alapján számolják. Mintha a külsőbb részeken vonnának 20-at, beljebb 36-ot.

 

Ez az 1/3/7 napos jegy a legsimább szerintem, nem kell nézegetni állandóan, hogy mennyi pénz van még a kártyán, és ez mindenre érvényes, még a körvasútra is. (МЦК - MCC). Utóbbira ha felszálltok, potom 36 rubelért (ha Trojka) körbeutazhatjátok Moszkvát, a vonatok légkondisak és kényelmesek.

Előzmény: todor12 (215)
todor12 Creative Commons License 2018.08.15 0 0 215

Sziasztok. hamarossan utazunk Moszkvaba, ha heti metro jegyet veszunk azt olvastam azt eloszor ervenyesiteni kell? ezt hogy tortenik? a metrojegy ervenyes buszra, trolira is?   tovabba azt is olvastam h magyar mobilt nem erdemes hasznalni ?  fizetni is jobb kartyaval, vagy kint valtani rubelt?   koszonom !

Kapimester Creative Commons License 2018.08.13 0 0 214

Igen. 10e az 1000útnál. Mikor mi mentünk, lövésünk sem volt, hogy megy ez, hogyan lehet kérni. Szállodával próbáltuk felvenni a kapcsolatot, nem sikerült. Akkor azt mondtam, nem érdekel, jó lesz így. 2fő, 20e. Ez már se nem osztott, se nem szorzott. Szállodába kiérve, még angolul sem tudtak. Mi angolul írtunk e-mailt. Mondjuk egy eldugott, kicsi, olcsó szálloda volt, 80E volt az apartman egy hétre reggelivel. Viszont tiszta volt, minikonyha, fürdőszoba, tökéletesen megfelelt.

Előzmény: tucsok13 (199)
Babe76 Creative Commons License 2018.08.13 0 0 213

Mi augusztus 20.-án utazunk ki Debrecenből

Előzmény: BrDavid (210)
Öcsike50 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 212

Múlt vasárnap jöttünk és holnap már megyünk haza, szervezett úton vagyunk. Aeroflottal jöttünk, egy Airbus 319-el. Kényelmes volt. Nekünk egy nagy bőrönd volt az árban, 23 kg, összmérete 158 cm, mint a normál repülővel való utazásnál. Egy szendvicset és üdítőt kaptunk a gépen. Pontos volt. A biztonsági előírások sem különböznek.

 

Előzmény: IVPetya (211)
IVPetya Creative Commons License 2018.08.09 0 0 211

Oda igyekszünk mi is. Aeroflot járattal. Milyen géptípusokat használnak? A poggyász tartalma jó rejtvény!

A mennyi és mekkora nagyjából tisztázható, de olyan apróságok, mint a gyümölcs, csokoládé, konzervdoboz, pálinka felvitele még tisztázásra vár.

 

Előzmény: BrDavid (210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!