Keresés

Részletes keresés

pali923 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98283

13 éve küzdök a vakondok ellen, ezért bátran állíthatom a tapasztalataim alapján, hogy ebben a szövegben egyetlen használható mondat van:

 

Vakond-védőháló is megoldást nyújthat a problémára.

Azzal a kiegészítéssel, hogy csak az nyújt megoldást. Nincs olyan módszer, amit ne próbáltam volna ki azokból, amiket itt felsoroltatok. Mindegyik csak ideiglenes volt legfeljebb, vagy csak éppen a sok eső miatt nem jöttek egy ideig, azt hittem, működik valami, aztán újra megjelentek.

Az eletromos eszközökre nem érdemes pénzt kidobni, volt olyan, hogy 2 méterre volt egymástól 2 kütyü, a vakond köztük húzta ki a járatát. Növényektől nem ment el, gázgolyókkal egyet sikerült kinyírnom, pedig próbálkoztam. Mindenféle riasztó hatásúnak mondott anyagot beraktam nekik, azt egyszerűen kitolja a vakondtúráson keresztül. Az öntözés éppen vonzó hatású nekik, egyik szomszédom sem öntöz, mi igen, csak nálunk túrnak, mert itt puhább a föld, és a giliszták is feljebb dolgoznak. Vakondcsapdába nem sétált bele egy sem. Egy ismerősömnél viszont működött: tucatszámra(!) szedte ki a vakondokat a telkéből, volt olyan járat, hogy 5 vakond került elő egyetlen helyről, de a vakondtúrások száma nem csökkent. Az egyik szomszéd a fél kertjét lebetonozta, az összes vakond hozzánk menekült. Volt olyan reggel, hogy 1x új túrás volt egy 20m-es területen. Ezek közt volt akkora, hogy nem fért bele a föld egy vödörbe, pedig egy vakond alig 10 centis. Nem túlzok! Egy ilyen túrás fél m2 füvet tönkretesz, bármilyen hasznos is az a jószág, ez nekem nem hiányzik. Egy 10 éve működő pázsitot nem lehet csak úgy felkapálni, átrendezni, a talajfertőtlenítőket be kellene kapálni, ez sem megy. Nekünk van vagy 800 m2.

2 éve a gyep fele alá vakondhálót raktunk, ahol leginkább járkáltak. Nem volt könnyű munka a gyepet felszedni, spéci gép kellett hozzá, de megérte. Azóta a vakondok csak a bokrok alatt tudnak túrni, ott meg nem zavarnak. Már leírtam korábban is: nincs jobb megoldás. Aki füvet telepít, mindenképpen érdemes előtte lerakni, ma már megfizethető áron is hozzá lehet jutni. 

Bocs, hogy kevés volt benne a fa, az offtopicban jobb helyen lenne.

Előzmény: pajaci (98282)
pajaci Creative Commons License 2015.08.28 0 1 98282

No csak mit találtam:

.............................

 



Módosítsd az élőhelyüket

* Egy zöld, buja pázsit vonzó és növeli az otthonod értékét. Ez szintén vonzani fogja a vakondot.
* Öntözöd a pázsitod, ez a felszínre hozza a földigilisztákat, és vele együtt a vakondot is. Próbáld meg csökkenteni az öntözés mértéket, .
* Fontold meg, hogy teljesen megváltoztasd a pázsitodat. A pázsit helyett hozz létre egy kertet, cserjékkel, madarakkal, virágokkal, vagyis csökkentsd a síma füves felületet, és a vakond el fog onnan vándorolni.
* Vakond-védőháló is megoldást nyújthat a problémára.

Kergesd el őket

Megoldást nyújthat, ha megpróbálod elriasztani a pázsitodról őket. Többféle megoldást lehet olvasni, hogy mi módon lehet tőlük megszabadulni. Vegyük sorjában az alternatívákat:

* Sok elektromos szerkezet van, mely hangokat, vibrálás okoz, és ettől a vakond hanyatt - homlok menekül majd. Ez esetleg így is van, de egy idő után vissza fog térni azért a finomságért, amely a pázsitod alatt rejtőzik.


* Az emberi haj, petróleum, molylabdák, gyalogbodza ága mind riasztó, és kezdetben el fogja riasztani vakondot, de gyorsan alkalmazkodik, és valószínűleg rövid időn belül vissza fog térni, mert a csemege az csemege.


* Néhány kutya ha kiszagolja a vakondot, megpróbálja kiásni őt, de a vakond gyorsabb, és az alagúthálózatán keresztül már rég eliszkolt. Viszont, emellett a tény mellett az a rendetlenség, amit a kutya fog okozni, miközben megpróbálja kiásni vakondot, vetekedni fog azzal, amit a vakond túrt fel.


* A járat vízzel való feltöltése a Vízmű Zrt-nek örömet fog okozni, mert a vízfogyasztás nagymértékben megemelkedik, a vakond a járataiban ettől függetlenül nem szenved kárt.

Következtetés

* A vakond nem ártalmas az emberek számára, és nem esznek növényt semmilyen formában. Üdvösek a kertészeknek a tény miatt, hogy rengeteg káros rovart elpusztítanak. A talaj-ökoszisztéma fontos részét képezik.

* Az alagútjaik mindazonáltal csúnya vonulatokat és vakondtúrásokat hoznak létre. A legjobb mód, hogy megszabaduljanak vakondoktól, a csapdák kihelyezése, melyet kifejezetten vakond elfogásra készítenek.

* Ha elfogtunk egy vakondot, vigyük ki a mezőre, és engedjük szabadon. Ne öljük meg, csak mert szerencsétlen épp a mi kertünkben szeretett volna élni. Nem tehet róla, hogy a tulajdonos bosszankodik az ő munkája láttán.

* A vakondtúrások nem mutatnak jól a gyepben, ez kétségtelen. De egy gereblye, egy kislapát jó megoldás lehet. A túrást el lehet gereblyézni, vagy épp összeszedni a földet, bár az munka és ugye nem azért ültettük tele fűvel a kertünket, hogy dolgozzunk is.
* És a legfontosabb, NEM A VAKOND RÁGJA MEG A VIRÁGHAGYMÁKAT!!!

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98281

A vakondot nem zavarja a kutya jelenléte, nálam jó nagy területen tud szaladgálni a puli, nagyon békés a puli, csak az utcán elhaladó idegenekre ugat. Állandóan játszana valamivel, nagyon izgő mozgó, nem sokat tud egy helyben lenni, csak a nagy melegben bújik el a bokrok alá.  A vakond meg fél méterre a fekvőhelyétől túr fel. 

 

Sokat kísérleteztem én is a túrások betemetésével, de másnapra másik három túrás volt ott. Azután rájöttem, jó sokára :) ) hogy azért túr fel szegényke, mert friss levegőhöz akar jutni. Ha nem baszogatom a szellőző túrását, akkor ő sem csinál sűrűn új túrást. Így a bokros részen ahol nincs annyira szem előtt meg szoktam hagyni a túrásokat. 

Előzmény: Tschaby (98276)
409 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98280

Akkor ez nyitott kapu döngetése volt.  :-)

Előzmény: LyPapa (98279)
LyPapa Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98279

Pontosan így tervezem én is. Egy német juhász - tibeti masztif keverék, meg egy moszkvai őrkutya, akik imádnak a falhoz dörgölődve járni. A nagyobbik, mikor a farkát csóválja,  az a lakás falazat bontásával közel egyenértékű :) Úgy gondolom, hogy készítek egy keretet, melynek felső, vízszintes léce leemelhető. Minden oldalon kap egy nútot, ha szükséges, akkor közép tájon egy merevítést. Így talán elkerülhető a hullámosodás. A betétlemez meg egyszerűen,, kihúzás-betolással cserélhető.

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: 409 (98278)
409 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98278

A magam részéről úgy csinálnám, hogy kisebb táblákból, szétszedhető keretbe foglalva, hogy a sérültek egyszerűen cserélhetőek legyenek.

Előzmény: LyPapa (98270)
409 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98277

"...és kupán vágom :)"

 

 Védett állat! Eszmei értéke 25eft/db.  :-P

Előzmény: Tschaby (98276)
Tschaby Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98276

Igen azt én is olvastam, hogy ha a gyepen rendszeres "forgalom" van, kutya, gyerekzsivaly, fűnyíró, akkor a vakond költözik.

DE  kutyánk nincs, a gyerekek nem ott játszanak, mert van nekik jobb hely, a fűnyírót meg hadd ne toljam már végig minden nap :)

Habár most reggel néztem, hogy a hétfőn legyalult fű nőtt vagy 5 centit.

 

Akkor marad, az hogy csinálok egy fakalpácsot, és eljátszom a régi videójátékot, hogy jön ki a pocok a lukból és kupán vágom :)

Előzmény: Törölt nick (98267)
rferi Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98275

Lomtalanításokkor kifejezetten keresem az ilyen tipusú vállfákat, és szégyen-nem szégyen, én hazaviszem!

Egyrészt sokkal kevésbé rongálja az ingeket, zakókat, kabátokat, másrészt már nem is tudom hány darabból csináltam szobainast a felhasználásukkal.

És hát gondold el? valaki megvesz egy gardróbot százezrekért, akár milliókért, és mindenféle szedett vedett vállfákkal használja?????? Nemá!  :)))

 

Írigylem azt a sok helyet a műhelyében

Miért villog a fúró lámpája? Incselkedik?

faesztergán rezet esztergálni - na ezt se próbáltam még

Előzmény: Törölt nick (98250)
kjanik Creative Commons License 2015.08.28 0 0 98274

Tapasztalatom ebben a témában:

1. Fontos a tető dőlésszöge. Mi kb. 10-15 fokos dőlésszög mellett többször beáztunk tavasszal, amikor vastag hó volt a tetőn és nappali olvadásokat éjjeli fagyok váltogatták. Tekintélyes átfedések mellett is visszafolyt a hólé hornyolt tetőcserép esetén. Végül lecseréltük a héjalást.

2. Ha huzamosabb emberi tartózkodás is felmerül a féltető alatt, akkor kell valami mennyezet, vagy alátét a tetőfedő anyag és az alsó légtér közé. Ha ugyanis megsüti a Nap a cserepet, az megsokszorozva továbbítja, sugározza a hőt a tető alatti térbe és nem lehet megmaradni alatta. Legyen a rétegek között hűtő átszellőzés.

3. A faanyag miatt én sem félnék. Nálunk is bontott anyag az oszlop, gerenda, szarufa szolgál már vagy 40 éve.

 

 

Előzmény: TrOn (98269)
LyPapa Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98273

Köszönöm szépen !

 

Üdv: LyPapa

Előzmény: pajaci (98271)
pajaci Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98272

Ha 60 évet kibírt, nem aggódnék túlságosan.

Előzmény: TrOn (98269)
pajaci Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98271
Előzmény: LyPapa (98270)
LyPapa Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98270

Szeretnék a falra tenni valami olyan borítást, ami a kutyusok forgalmának nyomait lemoshatóvá tenné. Amit a diszperzittel festett falon hagynak, az nem semmi ... Segítségeteket kérném,mi lenne megfelelő ? Fényezett farost, dekorit lemez ? A megoldást támogató anyagi erőforrás komoly korlátokkal bír :(

 

Üdv: LyPapa

 

TrOn Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98269

Sziasztok,

 

Nem tudom ide való-e a kérdés, vagy inkább az építkezős topicba, de mégiscsak fáról szól, gondoltam hátha ti tudtok tanácsot adni.

 

Tetőcsere után a bontott faanyagból egy 6m x 3m-es féltetős nyitott tárolót szeretnék készíteni. Többségében 14-12 cm átmérőjű, kör keresztmetszetű fenyőgerendák vannak (ezek kb. egy 10x10-es keresztmetszetűvel egyenértékűek), ezekből lennének az oszlopok és a szelemenek, a vékonyabbakból a szarufák, tetőlécet azt vennem kell, mert a régiek legfeljebb ellenlécnek lesznek jók. Az oszlopokat betontuskóba ágyazott oszloptartó vasra tervezem állítani, héjalásnak a régi tetőről leszedett bontott cserépből válogatott darabok kerülnek fel.

 

Sajnos a faanyagot anno felhasználás előtt nem kezelték semmivel, de még csak a fenyő pikkelyszerű kérgét sem hántották le (1960-ban épült a ház, de szerintem akkoriban sem volt ez így normális). Szóval sajnos legalább kétféle rovar nyomát fel lehet fedezni némelyik fában. A pici, 2mm körüli szélességű, feltehetőleg szú által készített nyomok nem annyira zavaróak, mert felszíniek, csizolással könnyedén eltüntethetők, látszólag nem hatolnak mélyre. Azonban vannak másfajta, 5-6 mm széles, akár 1 cm mélyre hatoló járatok, ez alapján a doksi alapján feltehetőleg valamilyen cincér álcája készítette. Kihúzgáltam a szegeket, ácskapcsokat (lett vagy 20 kg). Nekiálltam a kérget eltávolítani, és a járatokat lecsiszolni sarokcsiszolóval, lamellás csiszolókoronggal, de egy 4 méter hosszú darab után úgy zsibbadt a kezem, hogy abbahagytam. Kérdés: van-e valami hatékonyabb módszer (pl. kézi gyalugépet tudok kölcsönkérni apósomtól)? Illetve kell-e ezt ennyire komolyan venni, vagy csak csiszoljam le a kérget, és kenjem le valami favédő/mentesítő szerrel? (Mivel?)

 

Élő rovarral/álcával nem találkoztam.

Köszönöm ha tanáccsal láttok el.

409 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98268

Nem tudom, hogy szokták, vagy sem így "egyszerűsíteni", a katalógus szerint az RS egy oldali tömítést jelent, ahogy a Z is csak egy oldali porvédő lemezt.

Előzmény: Törölt nick (98266)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98267

Na akkor csak le kell dugni egy becsomagolt mobiltelefont, és 10 percenként megcsörgetni :)

Előzmény: Törölt nick (98260)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98266

Az RS csapágyaknál én még nem láttam egy oldalon porvédőzöttet, csak kétoladast. Talán ezért nem szokták a 2RS-ként hívni őket? 

Előzmény: 409 (98262)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98265

Természetesen. :)

Előzmény: 409 (98262)
BözsiBözsi Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98264

Találtam valamit az elfekvő képeim közt.

Bizonyos rendszerességgel előfordul itt mint kérdés, így gondolom jól jöhet..

 

 

 

 

 

 

 

meg itt van egy érdekességként..

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98263

Előzmény: pajaci (98248)
409 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98262

Akkor már az az RS is legyen 2RS.

Előzmény: Törölt nick (98259)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98261

Nyugdíjas technika tanár? :) Fater is az, bár tuti nem ő írt :D

 

Ali bán: pár képet, modellnevet/számot/egyebet írj szerintem, úgy könnyebben segítünk.

 

Előzmény: Paco155 (98251)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98260

Valamikor én is próbáltam a sörösüveget a vakond lyukba, másnapra kitúrta az üveget is. :)

 

Tavaly vettem az aldiban egy elektromos vakondrisztót ami egy hosszú fém cső, benne góliát elemek meg egy pici motor és elektronika. Percenként-félpercenként megforgatja a motort véletlenszerűen az elektronika ami egy apró ütőművet működtet. Zörög rezeg és ezt a vakond nem szereti ha leásod neki. Kiszúrtam, hogy éppen akkor túr fel a vakond, oda gyorsan beraktam ezt a csövet. A vakond szépen el húzott onnan, látni lehetett ahogy átás a szomszédba. Kb egy 15-20m-es körben nagyon hatásos. A távolság növelésével csökken a hatásfoka, a talaj nedvesség tartama is számít meg az összetétele is és az elemek állapota is. Ha mezitláb mentem a leszúrt riasztó mellett éreztem a talpamon amikor bekapcsolt. Kb 1 hónapig működött 3 db góliát elemmel, szóval nem olcsó a használata.Kb 1 nyári szezont bírt ki a riasztó, utána tönkrement a kalapácsműve.

Előzmény: Törölt nick (98235)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98259

Nem tudom milyen kialakítású a fűrészgéped motorja, de egy ilyen gépbe álltalában nem Z-s csapágyat szoktak tenni hanem 2Z-st, vagy  RS csapágyat. Ezeknek minkét oldalon van porvédője. Az a tengely és csapágyház is mit most javítottam azért maródott ki mert annó valaki nem porvédős csapágyat rakott bele és a fűrészportól beálltak a csapágyak. A 2Z-s csapágy csak pár forinttal drágább a Z-s csapágynál, ezen nem szabad szerintem spórolni.

 

 

Előzmény: zodes (98231)
409 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98258

Nekem meg mindkettő működik egyformán. FF.

Előzmény: Törölt nick (98255)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98257

Chrome.

 

/bocs csak bealudtam egy Win8 telepítésnél :) /

Előzmény: pajaci (98248)
Paco155 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98256

Jajj...., az offban folytathatjuk, de én arról beszélek, hogy az hogy FF vagy ME csak a fele a dolgoknak.  Van egy csomó egyéb beállítás ami eltérhet és komolyan megváltoztathatja, hogy bejön egy aktív link vagy sem.

Előzmény: Törölt nick (98255)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98255

Nekem se jön be az amit linkeltem. :) tűzróka

Előzmény: Paco155 (98254)
Paco155 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 98254

Úgy gondolom, valószínűleg az ő beállításaiban a sütik elfogadásánál az lehet hogy végleg tárolja őket, nálam pl az hogy csak amíg az oldal nyitva van.  Lehetne keresgélni a beállítások közötti különbségeket, de fölösleges, nekem is csak egy tipp ez.  Az biztos hogy valami nála másképp van belőve.

Előzmény: pajaci (98253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!