Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80111

Mint minden hobbista, én is szoktam nézegetni a márkás cuccokat, "mi lenne ha rámszakadna a bank" szintjén. Így az MLT 100-ast is nézegettem máre, de akad pár rossz vélemény, és szinte mindegyik a keresztvágó csúszkáját anyázza.

 

Pl a "konkurens" fórumban Dr. Avec

 

De külföldi fórumokon is előjön a téma, már évekkel ezelőttről is. Szóval én fáznék kicsit tőle. Persze lehet hogy megfelelően lehet kalibrálni, és mindenki csak lusta volt rá. 

 

A másik ami miatt fejvakarós lenne a dolog: nekem a párhuzamvezető kicsit nyeszlettnek, rövidnek tűnik.

 

Ami viszont szép dolog: 90 foknál 93cm vágásmagasság. És hát Makita is ... nem tudom. De "hálistennek" jeleleg nincs olyan gondom hogy jó vétel lenne-e.

 

120kHUF? Hmm ... nem tudom mikori vásárlás, mennyi a gari még rá, de 154-ért 3 év garisan viszem.

 

Előzmény: pajaci (80093)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80110

Az apród is elég hülyén működik, felraktam a plotterem eleadásra, elkelt, töröltem a hirdetést is még aznap, de még két hét után is ott vigyorog a plotterem képe a szalag reklámokban. Persze ha rákattintok, akkor nem jelenik meg a hirdetés, hiszen töröltem. :)

Előzmény: látogató (80076)
látogató Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80109

Kétlaki vagyok Gyomaendrődön és Pesten. Most még kb. 3 évig nagyrészt Pesten, ide köt a munka. De a műhelyem Endrődön van. 

Előzmény: Pote01 (80104)
pajaci Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80108

Homogén a felület, ezért tökmindegy merre tolja gépet. Rezgővel meg fán csak hosszában lehet. Tehát nekik jó volna a rezgő is. Bárki bármit is ír, az excenter szebben dolgozik. (Lehet egy hulladék nem.)

Előzmény: látogató (80103)
Paco155 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80107

Ne híg lakkot hordj fel a hengerrel mert azt sokkal nehezebb lesz lecsiszolni, hanem sima forró vagy meleg vizet.  Az is felhúzza a szálakat, de száradás után elég a fát csiszolnod, nem kell a kemény lakkporral eltömetned a papírt.

Előzmény: Schnitt (80102)
Pote01 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80106

Ja és egy emelőhátfalas autóhoz nem kell semmi csak egy béka ami általában van benne. Ha nem a pincében vagy a padláson van a cucc akkor nem egy nagy kaland a dolog.

pajaci Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80105

Vettem egy ilyet, új, dobozában 3 hó garival 30+2.5 utánvét. Télire be kell költöznöm egy kisebb fűthető helyiségbe, ott elfér kényelmesen, és nem kell átszaladgálnom a nagy géphez.

 

http://bolthely.hu/gude/id/gude55167_Gude_55167_Asztali_korfuresz_TK_2400_P__asztali_korfureszgep

 

Ha kell valakinek belinkelem az elérhetőséget.

Pote01 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80104

Közel sincs ott nagy rizikó! Bármennyire is demagóg, a német az német. Ha szar a cucc akkor azt hibásként árulja nem úgy mint felénk sokan a sz@rát. Annak idején a Güde asztali körfűrészemet úgy vettem, hogy a vaterás licit után elmentem Kecskemétre és ott szembesültem vele, hogy nem működik a lap emelés. Kérdem: "hát ez?!" Mire jön a válasz, hogy attól működik... Megcsináltam, de mégis maradt a keserű szájíz.

Az én németben ebay-ről vásárolt szalagfűrészem hibásnak volt hirdetve, de működik rendesen. Itthon meg...

Te ezt a géped annyiért vetted amiért a méhtelepen is többet ér. A fuvar meg a te sarad, mert ha a szomszéd utcában laknál akkor nem kerülne ennyibe az se.

Hidd el nem fogsz te rosszul járni azzal a géppel.

Apropó Békés megyében hol laksz?

Előzmény: látogató (80075)
látogató Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80103

Az autófényezők homogén felülettel dolgoznak. A fa nem az. Kézzel nem csiszol senki? Mi ez a gépi őrület? Egy rendesen síkba gyalult felületet piszkosul el lehet cseszni csiszológéppel. Különösen a szalagcsiszolóval. Egy szalagcsiszoló 60-as szalaggal akkorát tud harapni, mint egy cápa. 

Előzmény: pajaci (80099)
Schnitt Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80102

Tisztába teszem ezt a csiszolás lakkozás gyalulás dolgot, mert nem szokványos az eset.

Eddig csak kisebb bútorokat, dobozokat csináltam fából, aminek a csiszolásánál jól elvoltam a kis habszivacs felületű csiszolótömbömmel, amire rá lehet feszíteni a vásznat. Kb úgy néz ki, mint a rezgőcsiszoló talpa.

Most, hogy egy beépített szekrény építésre adtam a fejem, kicsit megnőtt a csiszolandó felület, amit nem biztos, hogy az eddigi manuális módszerrel szeretnék végigsikálni.

Ennél a projektnél nem lesz a szokásos bútorgyártásoknál alkalmazott illesztés, a szekrényhátfal a megfelelően előkészített fal lesz, a függőleges lapok nem érnek egymáshoz, ahol illeszteni kellene, csak az alaplaphoz. Az ajtók készen vásároltak, a polcok meg lapszabászatból jönnek.

Az oldallapok, vagy elválasztók táblásított, gyalult fenyőből lesznek. Ennek számomra megfelelően sima a felülete, főleg így, hogy csak az éle látszik majd, a többi kizárólag belső felülete a szekrénynek.

Ezt úgy kezelem le, amiért majd jól megköveztek, hogy egy réteg lakkot felhordok hengerrel, hagyom megszáradni, amitől felszálkásodik a felület picit. Ezt csiszolom meg, majd kap még 2 réteg lakkot.

Az előregyártott natúr felületű ajtókkal, amik már fel is vannak csiszolva, hasonlóképpen járok el.

Igazából első körben erre kell a gép, hogy a 12 négyzetméternyi táblásított fenyő, meg a kb 18 négyzetméternyi ajtó első lakkozás utáni finomítását elvégezzem.

Előzmény: Soká (80094)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80101

Nem rossz, de profinak nem lehet nevezni.

Az asztala szerencse kérdése, hogy sík vagy teknő, a stellere szerintem a márkához méltatlan, a tolószánja pedig inkább látványos, mint hasznos, én egyszer sem használtam, még fenyő alapanyagot sem szívesen kockáztatnék vele, hogy elpocsékolom a pontatlan szögvágással.

Az átalakításokkal együtt viszont elégedett vagyok vele, jól és stabilan állítható a fűrészlap magassága és szöge, a gyári, vékony lappal az ereje is elég volt mindenhez, megbízhatóan működik.

A forgácselszívás is jól működik, még elszívó nélkül is, ha netán elfelejtem áttenni rá a vastagolóról a csövet, szépen kiszórja hátra a cuccot, eddig egyszer sem tömődött el, pedig az ilyesmi előfordul olykor.

Egyedül a motorfékje kezdett egy ideje rakoncátlankodni, hol hatásosan dolgozik, hol jó pár másodperc, mire leáll a lap.

 

Azért vevőként rákérdeznék az eladónál, megvan-e a hasítóék, szerintem csak lusta volt babrálni a fabetét elkészítésekor a rés kivágásával, azért szerelte le.

Ja, azt is átalakítottam, lejjebb süllyesztettem, hogy horonyvágást is tudjak végezni, a védőburkolatot úgysem használnám.

Előzmény: pajaci (80093)
Soká Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80100

Nem azért használják az excentert mert szebb végeredményt produkál, hanem mert termelékenyebb.

 

(De én nem értek az autófényezéshez, ott polírozni is kell, ahhoz meg kell a nagysebességű forgómozgás)

Előzmény: pajaci (80099)
pajaci Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80099

Ezek szerint az autófényezők is hülyék, mert excentert használnak rezgő helyett?

Előzmény: Törölt nick (80097)
pajaci Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80098

Nekem is van kézi szallagcsiszoló, tolóasztalos háromfázisú nagy dög, rezgő, meg excenter. Amióta meg van az excenter 99%-ban én is csak azt használom.

Előzmény: Törölt nick (80096)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80097

Én más véleményen vagyok. Az excenter csiszolóm levegős hajtású, nagyon termelékeny, pillanatok alatt le tudok vele csiszolni egy nagy felületet. A levegő szabályzásával a fordulatszámot is tudom állítani könnyedén a gépen, így akár finomabb felületet is ki tudok alakítani vele. 

A rezgőcsiszoló nem szálra húzza az anyagot, az is hasonló mozgást végez mint az excenter csiszoló, de mivel a tányérja nem forog szabadon ezért nem is fog csiszolási hibákat, becsiszolásokat csinálni a felületen, ezért szerintem sokkal szebb, finomabb felületet ad mint az excenter csiszoló, de persze jóval lassabban lehet vele haladni is. mert kisebb a rezgő mozgása is a gépnek és nincs forgó mozgás sem ami gyorsítaná a csiszolást. 

Ha nagyon finom felületet akarok elérni akkor én a rezgővel csinálom a vég simítást. Persze szerepet játszik az is a felület simaságában, hogy az én rezgő gépem nem szívja el a forgácsot, ehhez túlságosan öreg és olcsó gép, emiatt a papír is hamarabb elkezd eltömődni, így sokkal finomabb papírt kapok, és szinte már csak polírozza a felületet ha nagyon eltömődött. Volt olyan esetem amikor addig használtam a papírt a gépen, hogy már enyhén tükrös felületet hozott létre, persze ehhez nagy türelem kell mert sokáig tart.

 

A papírt is másként fogyasztja az excenter mint a rezgő. Az excenternél azt várom el, hogy gyorsan tudjak nagy felületet lecsiszolni, míg a rezgőnél a finom felületet várom el. A kisebb excenter mozgása miatt a rezgő  csiszoló kevésbé használja el a papírt annyira hogy elkezdjen szétfoszlani a gépen. Az excenteren sokkal sűrűbben kell papírt cserélnem mert hamarabb elkezd szétfoszlani a papír. 

Előzmény: Schnitt (80049)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80096

Van excenter, rezgő és ebből delta formájú is, de szinte kivétel nélkül az excentert használom.

Nagy felülethez egyértelműen ez a nyerő, kis daraboknál vagy sarkoknál meg úgy vagyok vele, hogy mire előveszem a gépet, azt a pár húzást már meg is csináltam kézzel.

Előzmény: Schnitt (80081)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80095

Random orbit(al) sander néven keress rá, akkor csak excenter csiszolót dob fel a gugli.

Azt az egy-két kivételt (mielőtt ide linkeled) nyugodtan betudhatod annak, hogy külhonban sem minden kereskedő ért feltétlenül ahhoz, amit árul.

Előzmény: Schnitt (80074)
Soká Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80094

Ezt én is olvastam, de a gyalult deszkát lehet direktbe lakkozni? :)  És két gyalult elemet úgy illeszt, hogy ott nincs tizednyi eltérés sem? A gyalulás bizonyos értelemben alapfeltétel, mert ha fűrészárut vásárol, azt sem excenterrel illik készre munkálni. Vagy gyalul előtte sk. vagy valami combosabb géppel csiszol.

Előzmény: Paco155 (80090)
pajaci Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80093
Paco155 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80092

Egyetértek a többiekkel.  Kell egy excenter egy szalag, egy rezgő és egy deltacsiszoló is.  Esetleg ez a két utóbbi összevonható egy olyan gépbe aminek vasaló alakú talpa van és külön lehet rá delta vagy "vasaló" vásznat tenni.

Előzmény: Schnitt (80081)
torony78 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80091

No, én is beszabadultam egy Obiba (Bp. M5 kivezető mellett) és megtapogattam ezt a PTS 10-est. Össze tudtam hasonlítani Einhellekkel, és az volt az összbenyomásom első látásra, hogy igényesebben lett összerakva a Bosch. Jól néz ki. Közelebbről megnézve feltűnt, hogy műanyagvázas a jószág, ami, ha nem gyepálják, nem ejtik le, nem csapják oda mozgatás közben, egész sokáig kibírja, dehát akkor is műanyag. Az ilyen olyan tekerentyűket is tekergettem, a - remélem jól mondom a párhuzamos vezetőt - stellernek nem szerelték fel a szorító fogantyúját, ezért nem tudtam kipróbálni rendesen, így viszont, megszorítás nélkül jó pár millimétert lötyögött, ami lehet, hogy megszorítás után "beugrik" a megfelelő irányba, de így eléggé megbízhatatlannak tűnt. Tologattam a szögvezetőt is, ami csúszi szépen csúszott, viszont volt egy pár tized milliméter játéka a nútban. Ha jól emlékszem, volt rászerelve valamilyen munkadarab leszorító, amivel a tolóasztalhoz lehet szorítani a cuccot és így lehet, hogy megszorításkor az is szépen beáll pontosan a kívánt szögbe, de akkor ott ez nem jutott eszembe.

 

 

Előzmény: arvaiz69 (80035)
Paco155 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80090

"A csodálkozásom tárgya az, hogy a lakkozást említetted, azt meg nem, hogy mivel éred el a lakkozáshoz szükséges felületi finomságot?"

 

Pedig írta.  Miszerint, hogy csak gyalult deszkával kíván dolgozni.

Előzmény: Soká (80089)
Soká Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80089

"Ha szeretnék csiszológépet, de mindkettő beszerzését nem indokolja a faipari aktivitásom, melyiket javasolnátok?"

 

Az a baj, hogy nem igazán vagy-vagy a kérdés. Ha nagyobb, egybefüggő felületed van, akkor az excenter a jobb. Ha kisebb, egyenes vonalú, tagolt felületek, akkor a rezgőcsiszoló. A rezgőcsiszolóval sokszor érezheti úgy az ember, hogy nem elég hatékony, megőszül mire sima lesz a felület. De nem is erre való. Inkább csak már kellően előkészített finom felületekhez. Megjegyzem, hogy egy jó minőségű rezgőcsiszoló már elég hatékony tud lenni. Tehát a barkács gép után az én kis makitám meglepően szapora volt. Persze nem annyira, mint egy 150-es excenter. Ahogyan meg az excenter sem olyan hatékony, mint egy szalagcsiszoló.

 

Én nem vagyok túl gyakorlott, de ha neked tényleg első lakkréteg utáni csiszoláshoz kell a gép (amin csodálkozom...) akkor ahhoz szerintem elég a rezgőcsiszoló.

A csodálkozásom tárgya az, hogy a lakkozást említetted, azt meg nem, hogy mivel éred el a lakkozáshoz szükséges felületi finomságot? Mert az a munkásabb, szerintem. Ha szép a felület, szépen lakkoztál, akkor ott a köztes csiszolás már megy kézből is, mert az inkább csak simogatás. Szerintem.

Előzmény: Schnitt (80081)
látogató Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80088

Kereskedőtől vettem, aki rendelkezik targoncával, és raklapra rögzítve rakják kocsira. A raklapot többnyire kifizettetik a megrendelővel, vagy kérnek helyette cserelapot. A csereraklap végigfut a rendszeren, én adom a lerakodáskor a szállítónak az utolsót. 

 

A többiről érdemben nem tudok nyilatkozni, magáneladótól csak postán küldhető cuccot vettem eddig.

A magáneladók többnyire kiírják, hogy mire képesek, de én meg is szoktam kérdezni, mielőtt licitálok. Három hete Angliában maradt egy igen régen vágyott csaplyukfúró gép, aminek piszok jó volt az ára, és úgy is maradt, de magánember árulta aki egyértelműen leírta, hogy aki nyeri, annak kell kicibálni a műhelyből a gépet, és úgy viszi el, ahogy akarja, ő nem tud segíteni.

Ilyet nyilván profi szállítmányozó nem vállal, se ideje, se embere ilyesmire. Így aztán maradt a Wadkin mortiser Essexben. :(

Előzmény: joevagyok68 (80077)
GPS Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80087

 

Én is méterben veszem az anyagot hozzá - persze, lényegesen jobban jövök ki, mint a darabja (!) 120 Ft-os tárcsákkal.

 

De van még valami: pl. ajtófélfákat falconként végigcsiszolni újrafestés céljából - na oda nekem sokkal jobban bejött a rezgő, mint az excenter - amelyik csak egy kis körszeleten tudott ráfeküdni a falcra, szemben a rezgővel, amelyiknek az egyenes talpával közel 20 centit tudtam megkezelni egy fogásból.

 

Hiába na, ez is más, az is más - nekem is van mindkettő.

.

Előzmény: neduddgi(én) (80086)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80086

Tény, hogy az azonos kategóriájú rezgő olcsóbb, mint az excenter, és a csiszolóanyagot is olcsóbban ki lehet hozni.

Hogy mást ne mondjak, a vibrációshoz magad vághatsz ívből vagy tekercsből, ami sokkal olcsóbb, mint a gyárilag szabott.

Excenternél az s.k. nem igazán működik.

 

Ha a beszerzési ár és az üzemeltetési költség is játszik, akkor igazat kell adnom Neked.

Előzmény: GPS (80082)
GPS Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80085

 

"Olyanom is volt, amelyikről hullott a csiszolószemcse..."

 

Ez a legtrógerebb verzió.

Az ilyen papírt megetetném a gyártójával. Pláne amikor festés alá akar dolgozni az ember az ilyennel.

.

Előzmény: neduddgi(én) (80083)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80084

Nekem rezgőm van, és még sosem használtam excentert, de tuti hogy beszerzek egyet mert mire rezgővel ilyen eredményre jutok, vagy ilyenre  ... hát a hamut is mamunak mondanám. Kell mind a kettő, na :-)

 

Előzmény: Schnitt (80081)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80083

Én a helyedben excentert vennék. Kis gyakorlás után könyebben lehet vele szépen dolgozni, mint a vibrációssal. Legalábbis szerintem.

 

A többi meg leginkább azon múlik, hogy milyen minőségű csiszolóvásznakat sikerül beszerezned. Vettem már olyat, amelyik elengedte a talpat és begyűrődött.  Olyanom is volt, amelyikről hullott a csiszolószemcse...

Előzmény: Schnitt (80081)
GPS Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80082

 

Szerintem (!!!) a rezgővel nem lehet ráfaragni - és még jóval olcsóbb is az excenteresnél.

 

Max. 5 rugóért már teljesen használható gépet kapsz akár az Obiban is - ahol a CMI  új, gömbölyített szériája már több mint elfogadható ajánlat.

Kinézetre is, műszakilag is meg használhatósági szempontból is (pl. könnyű és biztonságos a papírfelfogás illetve csere)

 

Nekem is van, hibátlan - ráadásul én 3.990-ért vettem, mert belesétáltam valami akcióba, de amúgy sincs 5 rugó normálban sem.

 

Persze, vannak feladatok ahol az excenter hatékonyabb - de te mondtad, hogy alkalmi és egyedi melókra kéne csak - azt simán megoldod a rezgővel.

.

Előzmény: Schnitt (80081)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!