Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33620

Gyakorlat és gyakorlat között vannak különbségek! Még egyszer szeretném megemlíteni, miszerint ez most nem a túlélőképességről szól. Azt hamarabb kellett volna megtanítani a katonáknak. Ha nem tették meg, akkor hibáztak, akiknek ez lett volna a kötelessége.

 

Szerintem ne bíráld addig a többieket, amíg van, aki jelen helyzetben többet van kint, mint Te. De azt  se feltétlenül, aki kevesebbet.

 

A konyhai munkások pl. 0400-kor kelnek, hogy legyen meleg tea és kaja, mire bedugjuk az orrunkat az esőben mindenhol csepegő-folyó étkezdei sátorba (tiszta Vietnám "hideg monszun" idején! :))) - ennyit az idilli viszonyokról! ) és csak fél nyolckor "zárnak". Persze azokat sem hajtják el, akik késve érkeznek! Nekik ez  dolguk.

 

A lövész felkel ötkor, hogy időben ott legyen a 0700-es készenlétkor teljes harci díszben. Aztán programtól függően egész napi ázás - fázás, vagy éppen 38- fokban történő aszalódás, némi harcászkodás és fe-karbantartás után valamikor beessen a táborba. Aztán egyéni ízlése szerint vagy kantinozik, vagy tv-t néz, ha van saját laptopja és Nete, akkor netezik, elmegy futni v. ereszkedni.

 

Mások szintén felkelnek ötkor, hogy 0700/0800/0900-ig elkészüljenek a napi papírmunkával, hogy aztán gyalog v. egy kocsival kimenjen a gyaktérre, hogy ott okoskodó ellenörző kérdéseket tegyen fel ilyen v. olyan felkészültségű katonáknak és próbáljon pár tanácsot adni a foglalkozást vezetőknek, hogy miként lehetne még effektívebben oktatni az éppen akkor végrehajtandó témát. Vagy kint, vagy bent megebédel, visszamegy a gyaktér egy másik sarkába és folytatja a délelőtti "semmittevést". Kb. 17-kor beesik a táborba, megírja a napi jelentését a tapasztalt állapotokról, - ha marad még ideje, akkor bedob valamit a búrájába, elmegy értekezni egy órácskát, majd az ott kapott fea-k feldolgozása után - ha van még ideje és energiája, akkor szintén netezik a saját gépén és költségén. Persze csak akkor, ha nem éppen a felgyülemlett adminisztárciót kell intéznie. kb. 24-kor be is esik az ágyba. Neki meg ez a dolga. :)

 

Aztán vannak "szerencsések", akik 24-48-ban nyomják a szolgálatot és közben rengeteg idejük van sporotolni és netezni! :) Neki az a dolga! :)

 

Aztán van még itt vagy 1200 emberke, akik a legkülönbözőbb beo-ban dolgoznak a rendszerben.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: J Dagain (33615)
Plieur Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33619
Azok aki a 80-as évek végén voltak odaát katonák kibírnák, csak vissza kellene szokniuk egy kicsit:)))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Hamburger2 (33612)
gencsydani Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33618

Hamburger igazi alezredes, az ÁLezredes az gyakorlóban, antantszíjban és tányérsapkában jelenik meg a lőtéren, aztán lövészet közben a PA-t úgy fogja meg hogy bal keze hüvelykujja keresztben van a szán mögött és azt onnan a lőgyakorlatvezető (az a vaj szívem, az fog egyszer a sírba vinni) figyelmeztetésére sem veszi el, hanem csak a 3-4 lövés után, mikor már nagyon spriccel belőle a vér...

 

A fenti személy és a valóság közti bármilyen párhuzam _nem_ a véletlen szüleménye!

Előzmény: Yoshi (33614)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33617
"A nélkülözés és zord körülmények elviselésére külön gyakorlatokat terveznek." Ez mikor volt,lesz? Mert az elmúlt hat évben nem volt a dandárunknál......ja....értem....TERVEZNEK!
Előzmény: Hamburger2 (33611)
Plieur Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33616

Tiszteletem!

Vastag ajtóborítás, elfér alatta a kevlár, elől 2 AKM befogva satuba-a csomagtartóba, kilövés előre, feltöltött abroncsok, tényleg: Skoda 110....:)))))))))))))))

Előzmény: Kavics78 (33604)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33615
Nos igazad van Hamburger! Mivel ez GYAKORLAT ezért látsz kantinban civilben. Ezért van ,hogy napi háromszor eszek ahogy otthon, melegben alszok ahogy otthon, internetezek ahogy otthon,meleg vízben fürdök ahogy otthon,és értelmetlen álmunkát csinálok ahogy otthon. Tisztában vagyok vele ,hogy itt most GYAKORLAT van. :-) Harcászkodni, futni, ereszkedni,mászni,extrém túrázni,sportolni civilben szoktam,vagy a pihenőidőmben illegálisan mert tiltják. NEM OSZTOM AZT A VÉLEMÉNYT ,hogy a harc majd szobahőmérsékleten, jó látási körülmények közt, finom étellel ,itallal ,8 órás alvással kéthetenkénti hazautazással, járó felvonulás lesz,ha lesz. Aki ezt gyakoroltatja, az ELVESZI A KATONÁKTÓL A TÚLÉLÉSHEZ VALÓ ALAPVETŐ JOGÁT!Nem rohamlövész tanfolyamot kívánok vagy mélységi harcászatot a társaimnak hanem a valóságot minimum 50 %-ot elérő felkészítést. Vagy mondják ki végre egyenes gerinccel: EZ NEM GYAKORLAT! EZ BEMUTATÓ AMINEK AZ A CÉLJA ?HOGY LAIKUSOKNAK ELADJÁK A HONVÉDSÉGET! A katonák akiktől a napokban kérdést tettél fel távbecsléssel kapcsolatban nem az átlag. Azok a kevesek akik tanfolyamokra jártak illetve a Mecseki szellemek tagjai.A legtöbb parancsnok a tájolóról azt hiszi hőmérő. Az esőről meg annyit ,hogy mivel tábori szolgálatot adok jól látom kik vannak kint és kik az ágyban .
Előzmény: Hamburger2 (33611)
Yoshi Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33614
álezredes? :D
Előzmény: Hamburger2 (33611)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33613
Ezt rögtön sejtettem! :)
Előzmény: Éhesló (33590)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33612
Azért nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a civilek többsége meddig bírná, ha 2-4-6 hétre kicsapnák az itteni körülmények közé. Nem állítom, hogy ezek iszonyatosan mostohák, de közelében sincsenek az átlagos "otthoni" körülményeknek. Persze mindig vannak, akiknek ez túl jó! :) Mások szerint meg nem elég jó! Ők is meg tudják ésszerűen indokolni! Tégy igazságot! :))
Előzmény: M.Zoli (33585)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33611

Szervusz Python!

 

Lehet, hogy azokon az amerikai felderítő gyakorlatokon, ahol Te jártál, ez volt a szokás mindig. Azokon az amerikai és német gyakorlatokon, ahol viszont én jártam, közel sem! Bár jártam olyanon is! A legtöbb esetben igyekeztek a katonáknak a "helyőrségi" viszonyokhoz hasonló körülményeket biztosítani még tábori körülmények között is. Bizton mondhatom, hogy mi a legobb szándékunk ellenére sem fogunkt tudni a kintiekhez hasonló tábori feltételeket teremteni! Tehát nem csak hadműveleti területen törekednek erre! A nélkülözés és zord körülmények elviselésére külön gyakorlatokat terveznek. Nem fair dolog az sugalni, hogy náluk a katonák folyamatosan "szivatógépre" vannak kötve, ha kitelepülnek.

 

Szia DJ!

 

No-no! Eddig kétszer futottunk össze és Te mindig civilben a kantin körül lebzseltél! Igaz, sört nem láttam Nálad, de ez még nem jelent  semmit! :))

 

Ez itt most nem egy túlélőtábor, hanem sokak számára egy másfél-két hónapos kitelepüléssel járó gyakorlat. A gyakorlat célja nem az állomány teljes leamortizálása, hanem valami egészen más, amihez kell némi morál.

 

Igazat adok Stylistnek! Nem mindig jó az, ha magatokhoz mértek mindenkit! Tudom, hogy a RLT-on tölött 6 hét nem egy leányálom. (Még ott sem aludtatok minden nap kint, víz, áram, stb. nélkül!!!!!! De az egy egészen más történet!

 

Legyetek belátással! Jaaaa! Az sem igaz, hogy az eső esetén minden leáll. Legalábbis nem fogja jó néven venni tőled az a katona, aki ma hajnaltól késő délutánig kint mekeget a vízszintesen arcába csapó esőben!!!!!

 

Üdv Stylist!

 

Ha kérhetném, akkor csak ales! Még valaki azt mondja majd rólam, hogy itt ezds-nek adom ki magamat! :))

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Python24 (33584)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33610
Így van! Lejár a szerződés és többet nem kell asszisztálnom a "hazaáruláshoz" ! Én minden reggel belenézek a tükörbe rossz érzés nélkül.
Előzmény: Stylist (33606)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33609
Lehet, hogy népszerűtlen leszek ezzel a véleményemmel, de szerintem a mostani bagázsból talán Szekeres az egyetlen, akit érdekel a saját minisztériuma. És valószínűleg az ő minisztériuma az utolsó, amire mostanában több pénzt adnak "tisztelt" főnökei.
Előzmény: Éhesló (33605)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33608
(Csendben hozzáteszem - gondolom én, naív hülye.)
Előzmény: Zicherman Istvan (33607)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33607
Én a ,,megfelelő létszám" alatt - például - azt értem, ha egy hadseregben LEGALÁBB EGY alakulat a háborús létszámnak megfelelően van feltöltve és kiképezve. A többi alakulat lehet békelétszámú, illetve csökkentett létszámú, de mindenképpen rendelkezzen egy jól működő törzzsel, (akár csökkentett létszámú, de jól képzett és működőképes kisegítő (szakcsapat) alegységgel, illetve legyen egy profi módon kiképzett kiképző/oktató keret, amely szükség esetén képes rövid időn belül kiképezni a bevonuló vagy szolgálatra jelentkező létszámot.
Plusz mindehhez: az országban van egy jól működő hadkieg, toborzóközpont, illetve egy, a HM-el szorosan együttműködő, és normális támogatást élvező tartalékos szervezet és rendszer.
Majd mindezen felül: egy jó kutató és fejlesztő bázis, illetve egy szakmai, és nem gazdasági emberekből álló beszerzési testület.
Előzmény: MagyarországKatonái (33602)
Stylist Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33606
"Ha a KMZ behatolást vagy diverzáns akciót szervezne , azt csinálná itt amit nem szégyellne!"

Mégsem akarsz hozzájuk átmenni, és igazi katonásdit "játszani"! Inkáb lelépsz, és irány a méhészet? Mindegy, én nem akarlak meggyőzni, your life, your choice... :-((

"Hamburger pedig alezredes és nem ezredes."

Bocsi, akkor csak belepislantottam az időgépbe! :-)) Bár aki volt katona, az tudja, hogy csak arra kell figyelni a megszólításnál, hogy inkább kettővel feljebb, mint egyel lejjebb! :-))
Üdv:
Előzmény: J Dagain (33588)
Éhesló Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33605
Ennyire nem becsülném alá szekerest. Ismeri ő a helyzetet és hazudik is ordas módon.
Persze nem egyedül.
Előzmény: MagyarországKatonái (33602)
Kavics78 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33604
Ennyi erovel en is csinalhatok a Micubol pancelautot!
Csinos tarkabarka lenne! :-)
Csak nekem nincs pofam ezek utan pancelozottnak titulalni.
swordmanus Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33603
Üdv Python!

Amit én korrektnek tartanék: első nap az átlaglövészek szépen lepakolják maguknak az esti söröcskéjüket, az aggregátorokat, egyéb kényelmi cuccokat. A KMZ és tsai vállalat meg este megy, és ellop, amit sikerül. Rögtön meglenne a motiváció! Most gondolj bele, ha többnapos a gyakorlat, és már sátor se maradt...
Ja, persze reggel mehet a visszavágó, hajtóvadászat a KMZ ellen, persze adott területen belül...
Tényleg, léteznek még olyan gyakorlatok, mint amiket a Kommandóskönyvben lehett olvasni, hogy normál támaszpontokra igyekezett behatolni a felderítőcsapat, gyakorlatképpen? Mondjuk, most max. az őrzővédőkft-t aláznák a porba...
Előzmény: Python24 (33584)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33602

Vajon mit jelent az, hogy "megfelelő a létszám"? Minden relatív ugyebár.

 

Mentségére szolgáljon, ő is csak azt mondja amit neki mondanak.

 

 

Előzmény: Hamburger2 (33600)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33601

UAZ? Igen, az. Az előző hozzászólásomhoz szántam szemléltetésnek. Az Ural más téma.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Kavics78 (33568)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33600
A honvédelem nemzeti ügy NATO-színvonalon átalakítottuk a hadsereget, már most megfelelő a létszám a csapatoknál - jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter, akivel a hadsereg egyik legjelentősebb vállalásáról, a külföldi béketeremtő és -fenntartó missziókról is beszélgettünk. - Amikor úgy másfél esztendeje ebben az irodában beszélgettünk, ön szorgalmazta: a haderőreform részeként minél több katonát a csapatokhoz. Sikerült? - Megvalósítottuk. (szeptember 9., Vas Népe 14. old., Dunaújvárosi Hírlap 9. old))

J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33599
Még ma is így gondolják! Ahol engem tanítottak ott max kézigránát dobó távolságra rohamozunk a többit manőverrel, füsttel ,tüzérségi előkészítéssel támadunk. De 250 métert szemből beásott ellenséggel szemben nem rohamoznék inkább véletlenül leesne egy gránát a kezemből.....és begurulna egy sátorba.... Azzal aki ezt kitalálta attól megkérdezném ,hogy tud 150 lőszerrel megoldani egy ilyen rohamot. Á ne is menjünk bele ebbe a sok baromságba mert olyat mondok letörlik az egész indexet :-(((((
Előzmény: Dobri (33596)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33598

Ezért mondtam azt, hogy egyszer majd a hazai szabályzóink fognak minket sírba vinni! (Főként misszióban!) Nem is hinnéd, mennyi bosszantó eset adódik a józan ész diktálta követelmények és a hazai szabályok ütközése miatt!

Előzmény: Plieur (33562)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33597

Szervusz Plieur!

 

Nem volt annyi ideig rajta mellény, hogy le tudjon szakadni! :) Máshol, más terhelés miatt  viszont nyíródtak el a zsanérok!

 

Hamburger

Előzmény: Plieur (33565)
Dobri Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33596

2002 tavaszán csináltam az alapkiképzést Szombathelyen.Harcászkodott a zászlóalj és ekkor ért egy érdekes parancs.Kiépített lövészárokban volt a szakaszunk és azt a parancsot kaptuk,hogy a szemben lévő ellenséges állást rohammal be kell vennünk.

Nyilt terepen,250-300 m-re voltak tőlünk.Mondtam a törzsörmesternek,hogy ez egy marhaság,mert nem így kellene csinálni.Na dehát a parancsot vakon végrehajtottuk,1 sebesültel elfoglaltuk az ellenséges állást.A velünk lévő tizedesünk elmondta a törzsnek(másik szakaszból volt),hogy a srác már volt katona mielött honvéd lett.Utána meghallgatta az én verziómat a többi csillagossal,és elismerte,hogy nem mondok hülyeséget.

Előzmény: J Dagain (33588)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33595

Szervusz Stylist!

 

Az uralos megjegyzés nem a képre vonatkozott. A kép illusztráció a "kényszermegoldásokra"! Az uralos képet inkább nem tenném fel, mert kb. olyan érzésem lenne, mint Plieurnek a homokzsákos képe után.

 

Hamburger

Előzmény: Stylist (33561)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33594
Csak azért mondtam,hogy irigykedj. :-) A telefonért pedig ezer sorry! Azt hittem Te hívsz mert, mi nem voltunk időhöz kötve.Most hétvége esetleg?
Előzmény: Hamburger2 (33592)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33593
Hétvégén megmondom a pontos LatLon és Mgrs koordinátáit!
Előzmény: Zicherman Istvan (33591)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33592

Szervusz JD!

 

Ne hidd, hogy nem lett volna kedvem Veletek menni. Viszont volt "jobb" programom is adott időpontban. :( A megbeszélt telefonhívást sem fogtam!

 

Hamburger

Előzmény: J Dagain (33559)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33591
Somhegy környéke lenne?... (tűnődik).
Előzmény: J Dagain (33589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!