Keresés

Részletes keresés

J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33589
Nemtom jelentem! Eplény felé tanátam! :-)
Előzmény: Zicherman Istvan (33582)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33588
Nana! Ezekkel a katonákkal a 6 év alatt egyszer aludtunk kint!!!! Mi a rambózás abban ,hogy a katonákat felkészítem az éjszakai harcra, nehéz körülmények közti műveletekre? Ezek a srácok egy éjszakától megfáznának, ha egy nap nem kapnának enni hazamennének stb... A parancsnokok nem tudnák saját szavukkal sem elmondani, hogy mi a különbség a lesállás vagy rajtaütés közt.Ez rémbózás? Nem alap lövész harcászat? Minnél többet izzadsz ,vérzel a kiképzésen annál kevesebbet a harcban! Mi lenne ebben kommandó? Ez a dandár amiről beszélek még a 2. világháborús olasz hadsereg kiképezettségi és morális szintjét sem éri el.Ha a KMZ behatolást vagy diverzáns akciót szervezne , azt csinálná itt amit nem szégyellne! Hamburger pedig alezredes és nem ezredes. Az ő szintjén akár csak a miénken csak végrehajt. Meghallgatják a véleményét de nem hallgatnak rá. A gyakorlat legyen gyakorlat! Szimuláljon harchelyzetet! Ha nem az akkor nincs is gyakorlat évek óta! Sok őrvezető azt hiszi így kell majd az élesben is harcolni. Nyilt placcon face to face. És senki nem sebesül,hal meg közülük csak az ellen.
Előzmény: Stylist (33577)
Hassel606 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33587
Amiről Python beszél, szvsz az minden fegyvernem alapkövetelményének kell hogy legyen. Hiszen a BTR is megáll egyszer, a "sima" lövészt is érheti éjjel tűzcsapás, és lehet talán hetekig rossz körülmények között. Nekem az a véleményem, ha a terep, és a körülmények adottak, és ha már kimozdítják a népet a laktanyák szürke hétköznapjaiból, akkor igenis kőkeményen a terepen kellene begyűjteni ezen tapasztalatokat. Nem pedig a záró/bemutató gyakorlat alaki fogásaira kellene hetekig gyúrni, ahogy nálunk szokás...

Természetesen az értékelés "100kiváló" lesz, és ismét megállapíttatik, hogy kicsiny hadseregünk maximálisan alkalmas a haza védelmére. :))
Előzmény: Stylist (33583)
Stylist Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33586
"Az amerikaiak valóban mindent megtesznek a katonáik kényelméért,HARCI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!!"

Miért CSAK ott? Talán Rammstein-ben, Aviano-ban, vagy Guam-ban éheznek, fáznak, és nélkülöznek? :-))
Üdv:
Előzmény: Python24 (33584)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33585

Udv.

 

Demokraciaban ilyeneket csinalni? Hat hogy kepzeled ezt? Nemregiben volt itt a topicon egy vita arrol, hogyha valaki belep a seregbe, akkor mar elveszti demokratikus jogaikat ( mint pl. a politikai aktivitasok vegzeset )? Hogy lehet ilyenre meg csak gondolni is? Szerintem az ilyen gyakorlatokon meg kellenne szavaztatni a programot, aztan az egyet nem ertoknek tartalekprogramokat kesziteni. :)))))

 

 

 

Valakiknek az a fix ideajuk, hogy a demokracia az a szent tehen, ami athatja egesz eletunket, es biztositja mindenkinek azokat a jogokat, amelyek eppen az eszukbe jutnak. Ez nincs igy egyreszt, masreszt velemenyem szerint a demokracia csak az elet egyes szegmenseiben mukodik.

 

Pl. a munkahelyemen sincs demokracia. Mas munkahelyeken sem. Akkor miert a seregnel kellenne annak lenni? Kicsit mellevittem a temat, elnezest.

 

Lenyeg. Egy dolog biztositani a katonak szamara a leheto legjobb szolgalati korulmenyeket, masik dolog, hogy kepzettnek kell lenni arra az esetre is, ha ezt lehetetlen biztositani.

 

Egy velemeny a masik dologhoz. Annak idejen es meg most is, tobb seregben divat az a velemeny, hogy a katona elsosorban harcos ( lovesz akar ), azutan jonnek a specializaciok. Erdekes modon ezek a seregek mindig is hatekonyak voltak.

 

Szoval egyetertek megallapitasoddal.

 

Akkor most civil porosz lennek? :)))

 

Udv.

Előzmény: Python24 (33584)
Python24 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33584
Szia!!
Az amerikaiak valóban mindent megtesznek a katonáik kényelméért,HARCI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT!!
De úgy tudom,hogy a BI egy kiképzési gyakorlat!!
A lövészekkel kapcsolatban nem osztom a véleményed.Minden háború,vagy békemisszió fő terhét a gyalogság,a lövészek viselik.Háborúban pedig valószínűleg nincs sör,vagy áram,sőt,néha esik is az eső,és megáznak a katonák..

Ha már az alkoholnál tartunk.Én abszolút nem vagyok híve annak,hogy egy gyakorlaton sört fogyaszthasson a katona.
A meleg ételt sem tartom törvényszerűnek minden nap.

De a terepen éjszakázást,vagy erőltetett menet után szakasztámpont kiépítést,esetleg éjszakai támadási/védekezési gyakorlatok végrehajtását azt erősen építő jellegűnek érzem!!Természetesen ezt a nappali feladatok végrehajtása mellett..
Esetleg a lövészek táborába éjjel a KMZ katonáinak be kellene szivárogniuk szimulált robbanótölteteket elhelyezni, és ezt a lövészeknek meg kellene akadályozni!
De ez csak egy ötlet,tudom,én túlságosan poroszosan gondolkodom!!Kiképzés,meg ilyesmi,még a végén sérülnének a katonák jogai!!

Előzmény: Stylist (33583)
Stylist Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33583
"Nem kell ilyesmit csinálni,elég,ha úgy tesznek,mint a katonák..."

Szia Python! Biztosan igazad van, elvégre te jobban értesz hozzá, mint én. Ugyanakkor muszáj különbségeket tenni a katonák között is, a feladatuk szempontjából. Amíg az olyan keménylegények, mint pl. Recon, dzsungelrúzsos képpel, a foguk között desszantkést szorítva kúsznak a sárban, ( és ez tőlük elvárható ) addig egy "sima" lövész, rádiós, vagy BTR vezető felé nem igazságos elvárás, hogy kifejezetten rossz körülmények között, direkt rosszul érezze magát. A special forces pont attól más, hogy ők bármikor, bárhol, víz alatt és ellenszélben is el tudják látni a feladatukat. Úgy tudom, hogy az amerikai hadsereg is mindent megtesz a katonái kényelméért, ( légkondicionált konténerek, internet harci körülmények között, bőséges és változatos étkezés, stb. ) de azért mégsem illendő megkérdőjelezni a "katona" mivoltukat... :-))
Üdv:
Előzmény: Python24 (33580)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33582
Ördög Torony vagy Oszoly?:)
Előzmény: J Dagain (33560)
rev251 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33581
Lehet egy ország nukleáris szuperhatalom vagy a tengerek úrnője, ha tetszik, de az ellenséges területre a gyalogság vonul be.

Milyen igaz! Az adót - minden háború értelmét - csak gyalogsággal lehet beszedni.

Kérdés: Az efféle gyalogosokból álló hadsereg olcsóbb, mint a "gépesített" modern?
Ez Mo. szempontjából érdekes. Jó kell hogy legyen az ár/elrettentés arány (szép mai szóval: költséghatékonyság)

(és még egy - valsz. amatőr - kérdés: védekezésre is használható; túlmenően a "legjobb védekezés a támadás" népi bölcsességen?)
Előzmény: Zicherman Istvan (33265)
Python24 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33580
Szia!!
Nem kell ilyesmit csinálni,elég,ha úgy tesznek,mint a katonák...
Előzmény: Stylist (33577)
Python24 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33579
Sziasztok!!
Szóval 1000 fővel növelik a létszámot a Honvédségnél.
Fura,én úgy tudtam,a reform befejeződött...
De hogy is van ez??Először bezárunk helyőrségeket,megszüntetünk alakulatokat,szélnek eresztünk képzett katonákat(lásd Pécs Eger,Szabadszállás,Tapolca,Szombathely,stb)
Majd felveszünk ezer újoncot,akiknek a rendszerbe állítása nem lesz ingyen..
Hihetetlen,milyen gazdag ország vagyunk!!!!

Emellett minden minisztériumnál forráscsökkentés várható,az adóreform miatti bevételkiesés kompenzációjára.Így valószínűleg a honvédelmi tárcánál is kevesebb lesz a pénz..

Vagyis ha jól látom,kevesebb pénzt kap a honvédelmi tárca,és ebből akar nemcsak technikai és bérfejlesztést végrehajtani,hanem létszámnövelést is..

Emellett a jelenlegi létszámkeretet sem tudja a sereg feltölteni...

Előzmény: Törölt nick (33529)
Gyöki II Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33578

Takarítónő, portás, titkárnő, ügyintéző, pakolóember és hasonló magas harcértékkel bíró pozíciók...

 

Valamint a pápai reptér állománya(~300) az új feladatokhoz és a kényszerből megmaradaó 3 radarállomás (~300) állomány Tubes hiánya miatt.

Előzmény: Törölt nick (33567)
Stylist Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33577
"nehezen viselem, hogy ezt Pepsi szigetet gyakorlatnak hívják. Minden nap sörözések, áram a sátrakban stb...mint valami úttörő tábor. Ha eső van megáll az élet...á hagyjuk."

Ott kint van valahol Hamburger ezredes is, miért nem beszélsz vele? Össze kell szedni az áramfejlesztőket, sör helyett csak húgymeleg pocsolyavizet osztogatni ivásra, és még valami extra nehezítést is kitalálni, hogy ne legyen olyan úttörőtábor-feeling. Pl. rajonként 1-1 db BTR háton cipelése, ha leér valamelyik kerék, azért fenyítés jár... :-))
Üdv:
Előzmény: J Dagain (33570)
Big-B Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33576
A horvát VHS-ről tudtok valamit? Tudtommal most vannak csapatpróbán Afganisztánban.
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33575

Udv.

 

Ez nekem is eszembe jutott.

 

UDv.

Előzmény: Törölt nick (33572)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33574

Udv.

 

Nagyon jo a CATIA-s tervezes ( dolgoztam vele, mostansag massal ). Bar szimulaciokat nem csinaltam rajta. Oriasi segitseg is. Csak eppen a terepen vegrehajtott teszteket nem helyettesiti. A terep nagyon osszetett tud lenni, es a viszonyok nagyon gyorsan tudnak valtozni. Ha ezt neked sikerul lemodellezned, akkor gratulalok. En nem tudnam. De ez valszeg csak az en tudatlansagomnak koszonheto. Hetfon jottem le traktorral, faval megrakott potkocsival, egy kissebb dombrol, erdobol, szakado esoben. Egyes reszeken meglehetosen komoly dolesszogekkel 2 iranyba. Sikeresen leertem, nem is borultam ki, minden ok. Otthon vettem eszre, hogy durrdefektem van. Valszeg az tortent, hogy az egyik vaganybol atcsuszott a potkocsi egy masikba a kerekkulso vazszerkezete egyszeruen szanaszet szakadott az utestol, amikor a kb. 7-8 tonna megakadt a masodik vaganyban egy szep csuszas utan. Aztan mire hazaertem mar kozuton, dolgozott meg egy csoppet, aztan otthon durrant csak el, szerencsemre, mindenesetre ugy, hogy a belso is kilogott.

 

Ezzel a kis sztorival arra akarok utalni, hogy terepen a valosagban olyan esemenyek is elofordulhatnak, ami a szimulaciot vegzo szakembernek ( aki esetleg annyit vezet, amennyi szukseges a lakasatol az irodajahoz, es a hipermarkethez, mindezt egy 1 literes kiskocsival ), vegkepp nem jutna eszebe. Sorolhatnam a sztorikat, hogyan tortem le kereket egy rossz dontessel, stb., de ez mellekes. Szemely szerint geppel meg nem borultam, nekem ennyi a fontos.

 

Eleg gyakran szembesulok azzal, hogy a gyakorlat mas, mint az elmelet. Es nagyon sokszor banalis okok miatt. Amikre nem gondol az ember. Szoval tesztelni a gyakorlatban kell.

 

Udv.

 

U.I. nem vagyok tulsagosan meghatva az amerikai tuning csodaktol. MRAP teren del afrikaban mar akkor alkottak, amikor az USA-ban meg azt sem tudtak mi az. Ami rendes teherkocsit gyartanak, az az amit licenszben gyartanak a TATRA-tol. ( ATC ) neven. GYakorlatilag jarmuvek teren egy igazi dobasuk volt talan. Willis Jeep, ja, meg a Studebaker. Nagyapam komalta nagyon.

Előzmény: Törölt nick (33571)
Python24 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33573
PFFFFFFFFFFFFFFFFFF:(
Előzmény: J Dagain (33570)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33570
Nem bírtam ki ,hogy ne üvöltsek le a völgybe. Klassz a visszhang. De muszáj volt másznom mert nehezen viselem ,hogy ezt Pepsi szigetet gyakorlatnak hívják. Minden nap sörözések, áram a sátrakban stb... mint valami úttörő tábor.Ha eső van megáll az élet... á hagyjuk.
Előzmény: Stylist (33563)
M.Zoli Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33569

Udv.

 

Lehet, hogy vazlatot tudnal kesziteni, de tervdokumentaciot nem. Ahhoz nincs meg a kepzesed. Masik dolog, akinek meg is van, annak is eltartana jo hosszu ideig megcsinalni. Harmadik dolog. At lehet venni bevalt otleteket, de szukseges lenne kiserletezni, sokat, kell hozza egy muhely, ahol ossze lehet utni a prototipusokat, aztan tesztelni. Gondolok itt legalabb 2 gepre, amin teszteled a menettulajdonsagokat, fegyverzet tekinteteben a kulonbozo variaciok ezt meg megdobjak. A nagy helyzet az, hogy az ilyen V alaku felepitmenyek nagyon megemelik a sulypontot, ezert a stabilitas romlik. Nagyon. Vannak meg egyebb szempontok is. Sulyelosztas a tengelyek kozott, ez pl. a kormanyozhatosag miatt is fontos. Azonkivul sokat kellenne tesztelni a pancelozast. Mivel a belternek akadalymentesnek kell lennie, ezert nagyon at kellenne gondolni az oldalso pancellemezek mereviteset, illetve, azt, hogy a fulke felulrol pancelozott legyen-e vagy sem. Felulrol azert legalabb drothalo egeszseges lenne, satortetoses, a kg.-k miatt. Viszont ha nem pancelozodd felulrol, akkor a merevites problemasabb. En a pancelfulket mindenfelekeppen duplahelyunak terveznem. Kozte a teret fel lehet hasznalni felszereles, javitokeszlet, viz tarolasara. Ez + pancelzatot jelent. Itt viszont tesztelni kellenne a vizes verziot. Ugyanis a viznek van egy olyan tulajdonsaga, hogy bizonyos korulmenyek kozott magas hofokon iszonyatos nagyott tud robbanni. Ez azert erdekes, mert ha pl. a 2 pancellemez kozti keszonban pl. viz van, es azt telibe kapja egy kumulativ sugar, az lehet, hogy nagyon csunya dolgot tud csinalni. Oldalra nyithato ajtok. Megbontod vele a pancelozas kompaktsagat, illetve gondolni kell a nyito zaro mechanizmusra is. ugyanis kezzel nemigen manipulalhato mar ekkora tomeg. ( tapasztalat ). Az egesz tuningnak roppant egyszerunek kell lenni. Gyakorlatilag heggeszto, langvago, kalapacs, pajszer segitsegevel javithatonak kell lennie. Minnel kevesebb csavarkotes. ( mostani ukrajnai tapasztalat ). Nagy tureshatarokkal kell dolgozni a tervezesnel. Varhato, hogy a majdani kezelok, javitok, vagy akar az epitok keves megertessel viseltetnek a turesek iranyaban. ( tapasztalat ). Kodgyertyak - kell. MON - Claymore? hasznos lehet, de ha pl. Kabulban eldurrantod az utcan, akkor lehet pakolni, es hozni haza a PRT-t. Csorlo kell. A csorlot altalaban nem menet kozben hasznalod, igy tokmindegy, hogy leterheli a motort, vagy sem. Nem art egy robot kar sem, gyanus cumok mozgatasahoz, de az csak specializalt jarmuvekhez, mivel egy hidraulikus kar draga, bonyolult, stb. dolog. Ja, most jut eszembe. Kumulativ granatok ellen. Szendvics belsejebe. Aceliparban hasznalunk nehany hoallo anyagot, utanna kellenne neznem ennek a temakornek. Nagyjabol ennyi igy elsore.

 

Ja. Alvazak? V3S. Keress ra, meg a katonai verziokra. Lehet, hogy fel sem kell talalni a spanyol viaszt.

 

Udv.

 

U.I. Olcson hozza lehet jutni manapsag.

Előzmény: Zicherman Istvan (33498)
Kavics78 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33568
Ez egy UAZ.
Előzmény: Hamburger2 (33555)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33567

Szia Plieur!

 

Takarítónő, portás, titkárnő, ügyintéző, pakolóember és hasonló magas harcértékkel bíró pozíciók...

Előzmény: Plieur (33547)
T. Mero Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33566

Tiszteletem Mindenkinek.

 

Teherautós,páncéloztt(MRAP) gépek "tömkelege" az EUROSATORY 2008-on.

Európában szemmel láthatólag a franciák hajráznak,de nagyon......

EUROSATORY .com

Tisztelettel  Mero

Plieur Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33565

Tiszteletem hamburger!

Nem szakadt le az ajtó a mellény súlyától? Mert ARO bizony le tud szakadni...

Előzmény: Hamburger2 (33555)
Plieur Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33564

Szia István!

Aha. Viszont így hallomásból az infó hogy annó afgánföldön KAMAZ platóra szereltek ZPU-kat, ZU-kat. Valami hasonlók voltak mint a lengyel cucc vagy komolyabban nekiestek barkácsolni?

Előzmény: Zicherman Istvan (33553)
Stylist Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33563
"Az meg nem biztos, hogy szarvas volt... :-)"

Ezzel azt akarod mondani, hogy hegymászás közben te bőgtél? :-))
Üdv:
Előzmény: J Dagain (33559)
Plieur Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33562

Tiszteletem hamburger!

A román kép így utólag humoros, szerencséjükre egy gyakorlaton készült:))))

A poén hogy mivel egy rep.ezred földi lépcsője szervezetileg nem rendelkezett semmilyen pc. járművel, gyakorlatok alkalmával hasonló módszerek születtelk:) Ennek párja mikor a rep.irányító torony tetején kellett kialakítani lőállást homokzsákokból, hát hordta a sorállomány a homokzsákokat 4 emelet magasra:))))

A bajom az a gun-truck témában hogy homlokegyenest követelményeknek kell megfelelni.

ha a kint használt eszközt a miszsziós periódus végén le lehetne selejtezni, stb., átadni, akkor ok. Hegeszteni tudók akadnak, BMP-től a BTR-ig hever ott kint elég páncél, a lefoglalt-"talált fegyver "akad -egyik kedvencem egy 4 db. AK-ból álló "üteg" 75-ös tárakkal, közös elsütéssel , egy álványon-csak nem lelem a képet:(....

De van egy határ amely már túllép a visszalakíthatóságon, pedig épp azok lennének a legjobbak.:)

Vajon nem a nehezebbik résszel kellene kezdeni? Az adminisztratív szabályozásukkal?

 

Előzmény: Hamburger2 (33554)
Stylist Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33561
"...mi is gyárottunk egy hollywood-i "csillagrombolót" is Uralra telepítve."

Péter, erről az Ural-os csillagrombolóról nincs fotód véletlenül? Mert az általad belinkelt képen egy UAZ van, márpedig az finoman szólva nem ugyanaz a kategória... :-))
Üdv:
Előzmény: Hamburger2 (33555)
J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33560

Bisztos helyett Biztos.

 

A képek pedig talán most felmennek :-(

 

12

 

45

 

J Dagain Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33559
"A Katona folyamatosan fejlessze állóképességét, tudását." Hamburger.. :-) Látod mit hagytál ki? Az meg nem bisztos ,hogy szarvas volt... :-) [image1] [image2] [image4] [image5]
Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33558

Szervusz Tata64 !

 

Nem veszem el  profi fotósok kenyerét! Nekem ez csak hobbi! Valami kiadványt biztosan fognak csinálni. Tegnap is itt nyüzsgöt kb. egy tucat fotós a megnyitón. Persze a zuhogó esőben csak ritkán látni őket a gyaktéren. Most pedig errefelé gyakran esik és hirtelen le is esett a hőmérséklet. Igazi lövész-idő lett! :)

 

Hamburger

 

 

Előzmény: Törölt nick (33546)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!