Keresés

Részletes keresés

Mud Rider Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32649
ez hazai rohamlövész képzés volt?
Vagy a ranger képzésen voltál?
Előzmény: J Dagain (32646)
Mud Rider Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32648
és mit csináltatok, amíg kint voltatok?
Előzmény: J Dagain (32645)
Mud Rider Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32647
...Akinek van ebben tapasztalata, hiteles infoja,...
Előzmény: Törölt nick (32644)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32646
Engem is bosszant. Főleg ,hogy a rohamlövész felvarrót meg levetették velem a múltkor és nem tehettem ellene semmit mert még mindig nem fogadta el az embléma bizottság így bár Tömböl tábornok úr azzal adta át ,hogy :-Viselje mindig büszkén,katona! mégsem viselhetem jogosan. :-((
Előzmény: Hamburger2 (32635)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32645
"Misszioban valo kint tartozkodassal keresni annyit, hogy hazajovet tudjanak lakast vagy kocsit venni, jovot megalapozni." Nana! Igen volt ilyen még a kilencvenes évek végén! De a pénz azóta nem sokat változott. 6 hónap misszióból nem nagyon kell lakást ,autót vásárolni. Jó ha arra elég ,hogy az idő alatt szétesett család után újrakezdhesd az életed.
Előzmény: Törölt nick (32644)
Mud Rider Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32643
Urak!

Akinek van ebben tapasztalat, hiteles infoja, kérem árulja el:
pontosan mit is csinálnak a katonáink Afganisztánban?
Úgy értem, gyakorlatilag és nem a lózungok, vagy a marketing szintjén.

Hogyan kell őket elképzelni? Mint konvoj biztosítókat? A helyi rendőrség kisegítőit?

Köszönöm a szíves válaszokat.
internal server terror Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32642
"Ezért fárasztó veled beszélgetni. Elmagyarázom (...) még egyszer"
Értettem elsőre.

"Ha a milicia lenne a fittebb akkor az terjedt volna el a világban, és nem a hadseregek. Tehát az evolució a miliciák kihalásával megmutatta, hogy a területvédelmi milicia és a központilag irányított hadseregek közül melyik az életképesebb."
Viszont nem értem a problémádat. Az előbb külön kijelentettem, hogy központi irányítású, nem pedig szabadcsapatra gondolok. Miért gond ezután, ha lakhely alapján(területvédelmi) és nyíltan(milícia) szervezett?

"Amikor az állam azt mondja, hogy ez+ez a kötelességed, a többi állampolgár mondja."
A népfelség közkeletű magyarázata parasztvakítás. A képviseleti demokrácia lényege, hogy az állampolgárok választás útján legitimálják a politikai elit nevükben történő hatalomgyakorlását, a nép csupán bábkirály :)

"Ha azt mondják, hogy tanuld meg, hogyan vehetsz részt agyi és fizikai képességeidnek megfelelő szinten az ország védelmében, akkor ezt sem egy elvont, öncélú hatalom mondja, hanem a többi polgár várja el tőled."
Oszt mire fel várják el? Ők talán megtanulták? Említettem már, hogy polgári szolgálatomat a M. H. a megtanítására alkalmatlanságával indokoltam? Tényleg képességeimnek megfelelő szinten, ha izompacsirta vagyok százötvenes íkúval, csíkos pizsamát kapok? :)

"Ami nekem feltünő, hogy többször írod azt: Nem éri meg neked. Mi haszna belőle?
Az ország védelme nem arról szól, hogy neked megéri-e. (Egyébként ha megvédjük az országot az valszeg megéri.)
"
De, pontosan arról szól! Ismétlem: Amely államnak kényszerítenie kell polgárait megvédésére, azt az államot nem érdemes megvédeni. Ha érdemes lenne megvédeni, nem kellene kényszerítenie erre polgárait!

"Másrészt ha az ország (a polgárok többsége) és a te személyes érdeked ütközik, akkor nyilván a te érdeked kell csorbuljon."
Szerintem ha bárki más igaza(érdeke) és az enyém ütközik, akkor egyértelműen bárki másé kell csorbuljon. Szerinte meg nyilván fordítva. De a megegyezést preferálom :)

"Amióta veled vitázok, 2 centivel rövidebbek lettek az ujjaim! :-)"
Remélem ki tudtad pihenni magad :)
Előzmény: M.I. (32442)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32641
Ez nem tanács volt, hanem figyelmeztetés. Aki a hűbérúr, uralkodó, haza, párt, nép stb. ellenségeivel való harcra akar kényszeríteni, az ellenségem. Persze ettől még ellenségem, aki polgári és politikai jogaim, az azokat biztosító entitás és a romboláson, bizonytalanságon, zabráláson stb. keresztül javaim ellen tör. Először a közelebbi ellenség kerül sorra. Ez olyan bonyolult? :)

Mellesleg ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy általános mozgósítás bármilyen szempontból reális opció lenne?
Előzmény: belic (32423)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32640
Azt nem kell, tisztában vagyok vele, hogy gondolatkísérletünk megvalósulásának legfeljebb matematikai esélye van :)

"Mit is kell tudjon egy leendő faluszéli, illetve minek kell megfeleljen?"
Szerintem
-felnőttkorú magyar állampolgár
-nem szolgált a Magyar Honvédségben
-kellő intenzitású testedzését egészségi problémák nem akadályozzák
-büntetlen előéletű
-az egyszerű pszichológiai vizsgálaton (első szabály: a fegyver nem játék, több szabály nincs, a körülmények remélem nyilvánvalók) alkalmas minősítést szerez.

"-a kiképzési terv összeállítása : egyelőre gyalogsági alapkiképzés.
-kiértékelések: gyakorlatok. A felkészülés mérésének legjobb módszere mint magánvélemény egy pár napos terepgyakorlat a kiképzés végén.
"
Ezekhez nem értek, de eddig ésszerűnek tűnik, kérlek részletezd.

"A kiértékelés kidolgozását viszont ajánlatos tényleg az MH-ra bízni."
Szerintem felkészülésük fokának összehasonlítása a hasonló adottságú utolsó sorozottakéval határozottan tökéletes kiértékelés lenne :)

"Mert mi is lenne a célja az egésznek?
-egy olyan gyalogsági század
"
A kísérletben tkp. bármilyen méretű egység vizsgálható. Mindenesetre szerintem nem lehet cél az önkéntesek személyi integrálása a Magyar Honvédségbe, még megfertőzné őket annak szelleme (az általános, nem a jelenlévő és egyéb kivételeké). Ugyanezért még a szervezeti is nagyon veszélyes.

"Azért csatolnám őket egy-egy egységhez mert legalábbis még annó egy katonai egység rendelkezett azokkal az alap feltételekkel amelyek ehhez szükségesek: lőtér, akadálypálya,"
Ezek igénybevételéhez elég egy jogszabály :)

"Másik ok: az MH parancsnoknak alkalma lenne megismerni azokat akikkel szükség esetén együtt kell működjön."
Ez az integráció esetén sem szükséges a kísérleti fázisban.

"Kiképzők: ha az MH nem akar adni saját embert"
Ha nem akar adni? Akkor most köze lenne hozzá, vagy nem lenne köze? Vagy köze lenne, de nem adna? Na, pont ezért nem szabad köze legyen hozzá: Caesar felesége gyanú felett kell álljon! :)

"aki befejezte az tulajdonképpen a következő széria számára egy minta."
Így a MH "ágyútöltelék" funkciójú segédcsapatává válna. Az arra való, hogy működtesse a technika maradványait és missziózzon, nem komoly dolgokra :)

"Időtartam: kb. 1-2 hónap."
Szerintem az összehasonlítási alapnak szánt utolsó sorozottakéval azonos időtartamú kiképzés kell (3 hónap?).
Előzmény: Plieur (32412)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32639
Nem saját fejlesztésre, hanem licensz vásárlására gondoltam ("saját gyártás az említett (#32211) körülményekkel").
Előzmény: Éhesló (32406)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32638
Nem azért propagálom ezt a formát, mert annyira ütőképesnek tartom -még irányított rakétákkal kicsit megerősítve és jócskán megdrágítva is csak félmegoldás-, hanem mert egalitárius: Egy széleskörűen felszerelt hadsereg (professzionalitástól vagy tömegességtől függetlenül) bonyolult szervezet, a közgyalogokkal a csípési sorrend legvégén. Az általam elképzelt változatban viszont a homogenitás miatt a tagok közötti informális hierarchia csak az egyező feltételekkel folyó versengésben mutatott teljesítményen tud alapulni, és az önkéntesség miatt a vezetők sem tudnak hitbizományként tekinteni alárendeltjeikre. A közteherviselés része lehetne azok számára, akik szerint az országot érdemes megvédeni (ha másért nem, hát az adóvisszatérítésért*). Ha már a főparancsnok kifejezi a nemzet egységét...

A látszat ellenére ez egy politikai program :)

Ezért aztán nem nagyon tudom részletezni a követendő harceljárások mibenlétét (meg mert nem értek hozzá). Amúgy a szántásban szétbontakozó páncélos- és gépesített ékek szörnyen félelmetesek, de szerintem rodeózáson és a termés letaposásán túl nem nagyon tudnak mit csinálni. Képtelenség minden falu átkutatására egy hadosztályt küldeni, egy kiszámítottan kis csapat pedig támadható. Nem látványosan nagy, de elégséges erőkkel. Aztán a nem látványosan nagy erő ellen hívott erősítés is megtámadható útközben. Az ellenség szétforgácsolása, stb.

*végső soron (igazságosan) ez lehetne egy akkora összeg jövedelemarányosan elosztva, amekkora a nem tartalékosok adójából a szervezet fenntartására fordítódik ;)
Előzmény: Biga Cubensis (32376)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32637
Lassan elfelejthetjük a nickneveinket.....:)))
1805 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32636

Szia Tamás!

 

Örülök, hogy hallok rólad. Csak megismételni tudom, hogy nagyon jó katonát és kiváló embert ismertem meg benned.

 

Látom vívódsz, hogy pályát módosítasz vagy sem. Ezt egyedül neked kell eldönteni. Ne foglalkozz ezekkel, a"kevés vagy" típusú szövegekkel. Ilyen volt, van, és lesz!

Ha váltasz, akkor bizonyosan meg fogod állni a helyedet.

 

Akárhogy döntesz, sok sikert, és hatalmas adag szerencsét kívánok hozzá!

 

 

Tisztelettel:

 

Vizi Sándor

 

 

Előzmény: Python24 (32620)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 32635
Szervusztok! Természetesen, mint minden szentnek, nekem is magam felé hajlik a kezem, de engem kimondottan bosszant, amikor eljutok egy "központi" rendezvényre és azt látom, hogy a parancsnokságokokn és háttérintézményekben dolgozók milyen szépen dekoráltak. Legalább úgy, mint ha két világháborút végigharcoltak volna. Igaz, az esetek többségében egyetlen missziós kitüntetés sincs a szalagsávjaik között, de az érdem utáni "arany" -ból nem ritkán több is. És akkor még itt vannak ezek a "lovagkeresztek" és egyéb kitüntetések, amelyeket csapatnál szolgáló tiszteknél szine nem is látni. Mindenesetre nagyon elgondolkoztató a dolog, hogy mennyire is becsülik meg a csapattagozatnál szolgálókat. (Lásd: pótlékok!) Pedig már jó pár éve, hogy az egyik magas rangú vezetőnk azt mondta, hogy az átalakítások során törekedni fognak arra, hogy megérje csapatnál szolgálni! :) Jaaaaa! Hogy lassan már a térképészeti intézet is csapatnak számít!? :) Egyébként még így sem cserélnék sokakkal! :) Hamburger
uselessjunk Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32634
"Kifejleszteni egy papírfaló vírust, és napok alatt romba döntené. :-)"

Ááá, elég egy nagyobb szél, ami szétfújja a papírokat és oda az egész...
Előzmény: J Dagain (32628)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32633
Nem tudom :)))
Soxor leírtam már: nem csak az ezred és ho. törszek tűntek el, hanme azok a VK és HM szervezetek is, amik ahhoz kellenének, hogy hadseregként, minisztériumként be tudjunk kapcsolódni az EK és NATO szervezeteinek munkájába, a szabványosításba, a kiképzési együttműködésekbe stb. stb.
Nincsenek a vonalak végén sem szervezetek, sem emberek, sem tudás, sem kapacitás.

Ez Nektek sokat nem oszt-szoroz, de hidd el, az a lepusztulás amit Ti átéltetek végigsöpört a felsőbb szinteken is, és hasonlóan nem működő szervezeteket eredményezett mint lent. A kontraszelekció erre még rá is erősített.
Ezt szívja mindenki, de a végeken lévők igazán, hiszen azokat a folyamatokat amiket fent nem vezetnek, szerveznek jól Nektek kell felhozni a béka segge alól.
Ezért a megsemmisülés nem csak a hk. és tü. csapatokra, de a vezetésre is érvényes.

Az oktatásról nem beszélnék, mert súlyosan elfogult voltam és vagyok a Zrínyivel szemben...:(
Előzmény: J Dagain (32631)
T. Mero Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32632

Tiszteletem Python24.

 

Az előző hozzászólásodhoz.Igen fr-országban mindíg kegyelettel ,és tisztességgel temetik a katonáikat.Ugyanis ott a katonáknak becsületük van(lásd akár Legion Etrangere!!)

Ami itthon nemigazán mondható el.Legalábbis ez a tapasztalatom,de nemhiszem h. nagyot tévedek.

Tisztelettel  Mero.

J Dagain Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32631
Ezzel tisztába vagyok Éhesló! Ezt is tanította Koltai őrnagy úr. Én viszont nem a logisztikát vagy más csapatkiszolgáló és támogató alegységre harapok. Hanem arra a sok hangzatos semmire akiknek a napi munkájuk napi 10 kávé és 20 cigaretta szertartásos elfogyasztása a munka. Megspékelve egy kis jópofizással a kolléganők irányába... Ugyan! Tudod jól kikről beszélek! :-)
Előzmény: Éhesló (32630)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32630
JD,
óvatosan a számarányokkal.
1 harcolóra a nagy háborúban a ruszkiknál 7-9, amiknál 14-17 kiszolgáló jutott.
Vietnamban 20
Első iraki buliban 24
Ma a logisztika és más "szolgáltatások" privatizációjával ismét a 20 körül járhat.
Nem minden(ki) papír(kukac), aki nem harcoló...:)

Üdv, Éhesló
Előzmény: J Dagain (32628)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32629
Érdekes, Neked is ez tűnt fel legelsőre? :)
Előzmény: Hamburger2 (32626)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32628
Eszméletlen ,hogy egy 25 000 fős honvédségnél kb. 6000 a hadra fogható a többi olyan beosztás, hogy kimondani is nehéz. MINEK? Már arra is rájöttem ,hogy lehetne a honvédséget legyőzni. Kifejleszteni egy papírfaló vírust, és napok alatt romba döntené. :-) Sőt tovább megyek. Ha egy idegen hadsereg hadmozdulatot tervezne azt a papírgyárral kezdené.. :-))))
Előzmény: Hamburger2 (32626)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32627
Kitűnő szimatain enyhén túlreprezentáltak.
Lakatos úrhoz csak annyit: amit itt az elmúlt 6 évben elkövettek vastagon köze volt: állománytábla szerkesztő a drágaságunk, nem mellesleg a tiszti-tábornoki ethoszhoz a magánéletének semmi köze :(......
Előzmény: Hamburger2 (32626)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32626
Kitüntetéseket adtak át a honvédségnél Kitüntetéseket és elismeréseket adtak át a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség augusztus 20-a alkalmából tartott központi ünnepségén kedden Budapesten. A kitüntetéseket és elismeréseket Szekeres Imre honvédelmi miniszter adta át a Stefánia Palotában. A köztársasági elnök - a honvédelmi miniszter előterjesztésére -, beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje katonai tagozatát adományozta Lakatos László vezérőrnagynak, a Honvédelmi Minisztérium tervezési és koordinációs főosztálya vezetőjének, Alkéri István dandártábornoknak, a szaktárca védelmi tervezési főosztályvezetőjének és Szabó János nyugállományú dandártábornoknak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának. Az államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát adományozta Makai Ágnes Móra Ferenc-díjas történész-muzeológusnak, numizmatikusnak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársának. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozatát Deák Imre nyugállományú dandártábornok, a Katonai Biztonsági Hivatal főosztályvezetője, Grósz Andor dandártábornok, az Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyettese, Gruber Nándor dandártábornok, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, valamint Gulyás Tibor nyugállományú ezredes, a szaktárca védelempolitikai szakállamtitkárságának volt vezetője vehette át. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt katonai tagozatát Erdélyi Árpád ezredes, a Katonai Biztonsági Hivatal igazgatóságának igazgatóhelyettese vehette át. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát Fazekas István János alezredes, a szaktárca Infrastrukturális Ügynökségének osztályvezetője kapta meg. A honvédelmi miniszter átadta a Ferdinandy Gejza- és a Mészáros Lázár-díjakat is. Többen vehették át a szolgálati érdemjel és a honvédelemért kitüntető címek különböző fokozatait is. (augusztus 19., www.hirextra.hu) Azért elgondolkodtató, hogy a legmagasabb erkölcsi elimerésben részesülők között a csapattagozat képviselői nincsenek ott. Vagy csak nem említették őket?
csakcan1 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32625

Jól sejted. Mégegyszer sok szerencsét!!!

Csákzoli

Előzmény: Python24 (32624)
Python24 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32624
Tiszteletem!!

Köszönöm,és én is sajnálom,hogy nagy valószínűséggel elhagyom a pályát..

Azok is szép idők voltak,ha jól sejtem,a 3.szd-nál,'97-ben..:)
Amikor még alig voltunk,mert sorkatonák már nem voltak,szerződésesek pedig még csak páran...
Csornapuszta,Csobánka,Újdörögd,rengeteg helikopteres deszant,helységharc,stb....
Tápiógyörgye,századbuli...:):):):)
Előzmény: csakcan1 (32623)
csakcan1 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32623

Szervusz!

 

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy elhagyod a pályát, de megértelek. Ezúton kívánok minden jót neked!

"Egy ősrégi szolnoki parancsnokod"

Előzmény: Python24 (32620)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32622
Tisztelt Hamburger!

Az hogy ki hisz nekem, vagy ki sem itt a fórumon az számomra mellékes egy csöppet.
Sokmindenben nem hiszünk, ami köztudottan attól még valós lehet.
A többi gondolatomat a referenciáról, meg hogy ki vagyok-mivagyok megosztom veled
privátban, ahogyan írtad. Ehhez itt ennyit fűznék hozzá ezen a fórumon, mert nem szeretném a fórumozók idejét ezen téma miatt elfecsérelni.

Valmort
Előzmény: Hamburger2 (32605)
Python24 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32621
Sziasztok!!
Véleményem szerint egy komoly hadseregnek fontosak a külsőségek és a tradíciók.
Most néztem a francia TV5-öt,ahol egyenesben közvetítették az elesett francia katonák posztumusz kitüntetését és búcsúztatóját,az Elysée palota elől..

Méltóságteljes,és megható volt,látszott,hogy megbecsülik a katonákat.
Nem volt miniszteri-katonai felső vezetői tolongás a koporsóknál,nem voltak magas rendfokozatú emberek,akik el akarnák zavarni az elesett katona hozzátartozóinak,és az őt búcsúztató közvetlen bajtársaknak az autóit a parkolóból,merthogy mindjárt érkezik a miniszter úr..
Ez nemrég történt Szeghalmon..

Soha ne kelljen ismét elesett bajtársat temetni!!
De ha mégis bekövetkezne,azt ne használják PR célra...
Előzmény: Python24 (32616)
Python24 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32620
Üdv mindenkine!!
Azt hiszem,ezekkel a tényekkel nem lehet vitatkozni!!

OFF
Tisztelt 1805!!(Alezredes Úr!)

Ön nemcsak egy,hanem 4 misszómhoz járult hozzá.
Remélem,hogy nem alaptalanul,és ok nélkül!!
Ha Eger megmaradt volna,eszembe sem jutna,hogy leszereljek!!
De vagyunk így ezzel pár százan...
Ha újra megnyitna a laktanya,és viszaköltözne a zászlóalj,-amit szinte csak elhatározás kérdése,-a régi állomány minimum 70%-át vissza lehetne csábítani a rendszerbe!!Nem pénzzel,vagy csúcsszuper felszereléssel,hanem azzal a mentalitással,és csapatszellemmel,ami Eger bezárásával teljesen eltűnt a hadseregből!!)


Tisztelettel:

Kazup Tamás

ON
Előzmény: 1805 (32618)
Stylist Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32619
"Ha hozzájárultam, hogy egy misszióban rajparancsnokként vehessen részt, akkor igen jó katona!"

Szia 1850!
Ezek szerint te vagy/voltál az egri Bornemissza alakulat parancsnoka? ( Bocs, ha ez itt a fórumon mindenki számára egyértelmű! Az egyetemen mondta az egyik professzorom hogy: kollégák, aki evidenciákra rákérdez, attól egyéb aljasságok is kitelnek... :-))
Üdv:
Előzmény: 1805 (32618)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!