Keresés

Részletes keresés

Stylist Creative Commons License 2008.08.21 0 0 32606
"A koalíciós halálos veszteségek még sem rúgtak ekkorára, mert a korszerű védő felszerelés nagyban csökkentette a hagyományos ellenséges fegyverek hatását. Saját fegyverek tüze esetén jellemző az egyszerre több saját halálos áldozat."

És az esetleg nem merült fel benned, hogy vége annak a kegyelmi állapotnak, hogy az ellenállók csak kézifegyverekkel és IED-ekkel tudtak szembeszállni a NATO katonákkal? Én általában nem értek egyet Kuruc olvtárs rémálmaival, ő kifejezetten boldogtalan, ha nem jut minden hétre legalább egy conspiracy-theory! :-)) De ahogy szállingóznak a hírek Afganisztánból, egyre kevésbé tartom elképzelhetetlennek, hogy "valakik" mostanában jócskán felfegyverezték az ellenállókat. A lista nagyon hosszú, oroszok, kínaiak, észak-koreaiak, irániak, stb. Nagyon sok országnak állhat érdekében egyrészt az, hogy az USA-nak és a NATO-nak ne legyen túl sok sikerélménye, másrészt az, hogy tartósan lekösse ezeket az erőket egy megnyerhetetlen húsdarálóban! És itt jön be amit említettél, hogy azok a korszerű egyéni védőeszközök, amelyek eddig elegendő védelmet nyújtottak a kézifegyverek ellen, lehet, hogy kevésnek bizonyulnak, ha a túloldalon feltűnnek a páncéltörő rakéták, nehézgéppuskák, stb...
Üdv:
Előzmény: Hamburger2 (32603)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32605

Kedves Valmort!

 

Sokáig gondolkoztam, hogy egyáltalán leírjam-e ezen gondolataimat, de végül csak az írás mellett döntöttem.

 

Nem vagyok sem nagy harcos, sem egy átlagon felüli katona. A katonai pályámnak szerintem könnyű utána nézni, akár a Neten is. Azt is elárulom, hogy alapjában az elöljáróim jó része nagyszájú okoskodónak tart. (Jobb, ha én írom le, mint hogy később mástól hallja vissza az olvasótábor! Ámbár van egy olyan érzésem, hogy ezzel nem mondtam nekik újat! :) Biztos vagyok abban is, hogy lehet találni olyanokat is, akik utálnak és mondanak rólam pár „zaftos” történetet, aminek még talán valóságalapja is van!

 

A gond csak az, hogy ha valaki most felbukkan ezen a fórumon teljesen újként, akkor a többség ezt úgy sem fogja neki elhinni. Főleg, ha az illető semmiféle azonosítható referenciát nem ad magáról. Az ilyen személyekkel szemben általában megindul a találgatás, hogy mi is állhat a valós háttérben. Mert azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy Te most csak idetaláltál, végigolvastál párezer hozzászólást és kipécézted magadnak Pythont a „nagyképűsége” miatt. Sajnos - a jelek szerint - a többség nem hisz Neked.

 

Kérlek - a Te érdekedben is! -, hogy ha valóban katonának/harcosnak (nickneved alapján!) tartod Magadat és van egy picike kis becsület a véredben, akkor mond el a valódi indítékaidat és azonosítsd magadat. Elég lesz privátban is! (lippaipeter@freemail.hu) Tiszta szívvel nem kell mitől tartanod!

 

Ha nem teszed, akkor azt hiszem, hogy egyértelműek a szándékaid, amelyeket inkább nem boncolgatnék! Az viszont biztos, hogy mérvadónak nem fog tartani senki sem! Esetleg másnak? :)

 

Üdvözlettel: Lippai Péter, alias Hamburger

 

Ui: Javaslom, hogy a moderálási alapelveket olvasd át még egyszer, hogy ne kövess el olyan durva hibákat, mint amelyeket elkövettél!

Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32604

Még egy gondolat:

 

"elmennek a legjobbak"

 

Ők maguk sem állítják magukról, hogy ők a legjobbak. Ne teremtsünk hősi mítoszokat! De ha még így is volt/van, akkor is megegyeztünk már abban, hogy mindig vannak még jobbak és lesznek újabbak is! :) Én igyekszem ezeket a srácokat megérteni, de azt is szívesen elmondom nekik négyszemközt, hogy miben látom a hibájukat. Mert velem az élen, senki sem hibátlan! A saját hibáinkat viszont nehezebben vesszük észre, mint a másikét, ezért kell, hogy néha egy-egy számunkra mérvadó személy ezekre felhívja a figyelmünket. (Mondom: számunkra mérvadó és nem egy fórumon újként feltűnt személy!!!)

 

Ők döntenek. Sok olyan srácot ismertem a seregben és ismerek ma is, akik jóval többek az átlagnál. Sokan leszereltek közülük. Maguk döntöttek. Sajnálom őket a magam módján, de nem fogok senki után könnyeket hullatni. Ráadásul az esetek többségében meg is találják a seregen kívül is a számításaikat, tehát miért is kéne sírni? :) Nekem azon kell lennem, hogy legyen, aki a nyomdokukba lép.

 

Üdvözlettel: Hamburger

Előzmény: Stylist (32596)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32603
Kizárni nem lehet. Volt már ilyenre példa elég sok. Hasonló hevességű rajtaütések - mint említettem - már korábban is voltak. A koalíciós halálos veszteségek még sem rúgtak ekkorára, mert a korszerű védő felszerelés nagyban csökkentette a hagyományos ellenséges fegyverek hatását. Saját fegyverek tüze esetén jellemző az egyszerre több saját halálos áldozat. Ez persze továbbra sem zárja ki a másik verziót, csupán egy észrevétel. Ezért is kérdeztem, hogy milyen "baleset" történt azzal a járművel, amelyben 10-en haltak meg. Ez elég komoly és ésszerű balesetnek tűnik számomra.
Előzmény: Stylist (32597)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32602

 Berakok azért pár képet Kecskemétről:

 

 

 

 

               
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32601

Szervusz Stylist!

 

Ne haragudj, de nekem úgy tűnik, hogy Te egy kicsit kevered az egyének problémáit a MH általnos gondjaival. Jelen esetekben egyes egyénekről van szó. Te hármukat említetted, mert róluk tudsz. Ismered a problémákat, amelyeket tőlük hallottál. Ezek azonban mind egyedi esetek, egyedi körülményekkel. Nem biztos, hogy mindegyikük esete a felső vezetés hibája, noha kétségtelen, hogy a MH-ben uralkodó általános szemlélet nem kedvez nekik. Ehhez azonban hozzájárul az általam említett tényező is: nem kellő mennyiségű türelem a személyek részéről is. A "kellő türelem" konkretizálása természetesen nagyon szubjektív dolog.  

 

Valaki (elnézést, hogy nem keresem vissza) nem is olyan régen felvetette JD-nak, hogy ha annyira elhivatott, akkor miért nem megy Szolnokra. Szerintem még a 24-eseknél is volna számára hely! Valamilyen oknál fogva JD ezzel nem akar élni. Engem is ért már általam jogtalannak ítélt sérelem. Viszont csak nagyon ritkán fordult meg a fejemben, hogy leszereljek. Inkább kerestem olyan beosztást olyan katnai szervezetnél, ahol még láttam fantáziát magam számára és hajlandók is voltak fogadni. Nem egyszerű az ilyen váltás, hiszen az embert mindig megelőzi a "rossz híre" és kell hozzá némi idő, hogy ledolgozza a vele szemben fennálló előítéleteket. Hacsak nem olyan helyre kerül, ahol tiszta lappal indulhat. Az esetek többsége ilyen, kölönben nem fogadnák. Viszont ekkor is kell idő, ahhoz, hogy az ember ledolgozza a hátrányát a már régebben ott szolgálókkal szemben. A magam részéről alapelvnek tartom, hogy egy valóban jó katona minden alakulatnál jó katona lesz. Ha ez sorozatosan nem jön össze, akkor az illetőnek egy figyelmesebben kell a tükörbe néznie!!

 

Kellő fantáziával és elhivatottsággal a katona szinte minden beosztásban megtalálhatja a kihívást.

 

Egy katonai karrier döntések sorozata. Ezek jó részét maga az adott személy hozza meg. Az eredmény nagyban függ attól, hogy milyen reálisan ítéli meg saját helyzetét  és képességeit, illetve azt, hogy ezek a képességek mennyire "piacképesek".

 

Továbbra is fenntartom és közel sem tartom filozófiai vagy etikai mélységű felvetésnek a türelem és szerénység kérdését. Mondom ezt annak tudatában, hogy rám egyik sem jellemző!!!!!!!!!!!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Stylist (32596)
Plieur Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32600

Tiszteletem!

Egynél ragadtam le sokáig:

Akio Morita: SONY

A pasas a cég volt vezérigazgatója, egyik alapítója, többet lehet tanulni belőle mint 3 menedzsertanfolyamon.

 

Előzmény: KatonaHumor (32548)
Plieur Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32599

Tiszteletem!

ha már Robert Graves, akkor a témához

Isten veled , Anglia ( Goodbye to All That)

Lawrence and the Arabs

Jó szórakozást!

 

Előzmény: Éhesló (32588)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32598
Nem kizárt, sem ez sem az.
Előzmény: Stylist (32597)
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32597
Ti elhiszitek ezt?

http://index.hu/politika/kulfold/nto2237/

Nekem ez bűzlik. Valahogy úgy érzem, hogy inkább bevállalják, hogy elkúrtak valamit, ( a friendly fire végül is katonáknál munkahelyi baleset ) mintsem, hogy a közvélemény előtt beismerjék, hogy a világ legerősebb katonai hatalmainak 5 éves aktív megszállása ellenére már annyit romlott a helyzet, hogy az afgán lázadók már ilyen rajtaütésekre is képesek ellenük... :-((
Üdv:
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32596
Szervusz Péter!

"Egyszer már mondtam: Nincs olyan katona, aki ne érezné úgy néhányszor, hogy nem ismerik el a teljesítményét és többre érdemes, mint amire értékelik. Ilyenkor szerénynek kell lenni és türelmesnek."

Ez jól hangzik, bármelyik tábori lelkész jön neked egy sörrel a copyright-ért! :-)) Viszont azt gondolom Te is érzed, hogy kissé hosszúra nyúltak már a "rossz idők", és fogytán a türelem. Farkas Roland, Python, John Doe. Elmennek a legjobbak, akik tenni akarnak, és tudnak is. Ki lesz a következő? Recon? Nektek, magas beosztású és rendfokozatú tiszteknek kellene valamit tenni a folyamat megállításáért, mert a legjobb embereiteket vesztitek el, és csak az az egyenruhába bújtatott csürhe marad, akikről John Doe írt, és akik miatt menekül az elit a seregből... :-((
Üdv:
Előzmény: Hamburger2 (32587)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32595
Kedves Hamburger2,
a körülmények azt teszik tették lehetővé, amit akarunk.
Néhány tucat eszköz beszerzése ebben a kategóriában, vagy magasabb szinten sem löki hanyatt a költségvetést, és nem tette volna ezt 2-4-6-10 évvel ezelőtt sem.
Egyszerűen hiányzik a tervszerűség és az elvszerűség.
Ezt fedik el ezek a rögtönzések, felzabálva azokat az energiákat és erőforrásokat (és kényszerpályákat jelölve ki évtizedekre) amikből biztos alapokra építést lehetne elkezdeni.

Ezeknek az ajándékoknak a VK intézkedés szerint most fogjuk(??) kidolgozni alkalmazási elveit, helyeit. Akkor eddig hogyan alkalmazták a járműveket kint, honnan vettük, hogy ilyen kell, és ki tudja, hogy kinek és hová, ha ilyen intézkedést(???) kell a VK-nak kiadnia?
Milyen fegyverzetet, híradó eszközt akarunk hozzájuk, ki tartja karban őket, miyen szervó olaj kell, milyen hidraulika olaj kell, milyen motorolaj kell, milyen és mennyi üzemanyag kell, milyen izzók, biztosítékok kellenek - nem tudjuk, dolgozzátok ki - mondja mikita. Mi ez? Szerinted?
Nem kellett volna már hosszú évek óta előkészíteni ezeket, Zrínyi? HTI? Fehérvár? VK? mi a szart csináltattak itt velünk 95 óta a GFP keretében, miért a mercik jöttek és miért ilyenek? Ismeri ezt a HMMWV változatot bárki? Vezette már, volt vele terepen, vizsgálta a viselkedését sárban, mély homokban, üzemeltette párezer km-en keresztül, ismeri gyenge pontjait?
Nem. Majd a kintiek megtanulják, kidolgozzák, kitalálják, megoldják.
Akkor mi a szarnak a sok szervezet, a sok ember, az elvégzett sok munka, az elemzések, tanulmányok, tárgyalások, beszerzésekre elköltött soktíz milliárdok, ha a megoldás ilyen szimpla: kunyizunk 27 csodagépet és beülünk, megyünk mint a csík?

Csak kell, bármi ami nem olyan, mint amink van, mert mindig az szar és ami másnak van az szuper. Ami előtte volt az is szar volt, és más kellett. Mi ez, mánia?

Mint a dalban: Mindent akarok! Azonnal!
Aztán, ha ezeknek megy majd tönkre a nyomatékváltója, motorja ezeket is eldobjuk?
Ha átviszi az RPG, 12,7mm-es, szétviszi az IED mást kunyerálunk?
Mit is akarunk igazából?
Harcolni, menekülni, sietni?

Na ennyi.
Bocsi hogy rádzúdítottam. Biztosan fáradt vok estére. Nem rád vagyok mérges. Magunkra. Hogy ezt hagytuk, hagyjuk.

Éhesló


Előzmény: Hamburger2 (32593)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32594

Szervusz Éhesló!

 

Jegyeztem a könyvet. Sajnos most még egy darabig nem lesz időm ilyen könyveket olvasni. (Nem a kedv hiányzik hozzá!) A lista már most is hosszú.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Éhesló (32588)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32593

Szia Éhesló!

 

Ismerem a témára vonatkozó szakmai elveidet. Sajnos a jelen helyzet nem teszi lehetővé az elveid érvényre juttatását. A végrehajtók pedig minden nehézség ellenére is - egyelőre - örülnek az ilyen "adományoknak" is. A magam részéről is jobban örültem volna a megfelelő előkészítéssel, de időben (!!!) megjelenő eszközöknek, de azok "nem akarnak" jönni!

 

Hamburger

Előzmény: Éhesló (32578)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32592
Elnézést! Nem is Neked szántam. Csupán a hivatkozott hsz-dban Te is erre reagáltál és ezt akartam erősíteni. Félreérthető voltam. Mea culpa!
Előzmény: ambasa (32577)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32591
Jókaitól?
Sajnos nem, csak az életét ismerem. Habsburg hálát kapott a tetteiért.....
Előzmény: Biga Cubensis (32590)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32590
A Simonyi óbestert ki olvasta?
Előzmény: Éhesló (32588)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32589
Bocsi: a könyv címe pontosan: A vitéz Belizár.
Előzmény: Éhesló (32588)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32588
Hali,
ha van időd olvasd el Robert Graves Belizár tábornok c. könyvét.
Nagyon érdekes és szép történet egy igazi katonáról, aki nehéz időkben állt helyt.
A történet tanulságát le tudod majd vonni ha elolvastad, nem előlegezném meg.

Üdv, Éhesló
Előzmény: Hamburger2 (32587)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32587

Csatlakozok az előttem szólóhoz! :)

 

A minap ismét megnéztem a Katyn című filmet. A szovjet hadifogolytáborban mondott valami olyasmit a lengyel tábornok, hogy a katona sorsa nem csak győzelmekből áll, de hozzátartozik a vereség és a hadifogság is. Túl kell élni, hogy utána ismét győzelmet arathasson a katona!

 

Remélem, hogy érthető a hasonlat! Egyetlen katona se higgye azt, hogy minden úgy fog alakulni, mint ahogy azt ő szeretné. Vannak szép idők és rossz idők. Ez utóbbiakat túl kell élni türelemmel ahhoz, hogy az ember ismét "megvalósíthassa" elképzeléseit. A türelem legalább olyan fontos "képessége" egy katonának, mint az, hogy tökéletesen tudja használni fegyverét.

 

Egyszer már mondtam: Nincs olyan katona, aki ne érezné úgy néhányszor, hogy nem ismerik el a teljesítményét és többre érdemes, mint amire értékelik. Ilyenkor szerénynek kell lenni és türelmesnek. Ahogy Katona Humor is mondta: a küldetéstudat nélkül ezt nem lehet csinálni. Van sok-sok egyéb tényező, de ennek kell a legfontosabb.

Előzmény: Stylist (32550)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32586
rohamlovesz@gmail.com
Előzmény: stylus70 (32584)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32585
Kösz az aggódást! Nem Pest! Maradok a laktanyában! És már május óta az vagyok.
Előzmény: stylus70 (32584)
stylus70 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32584
JDagain!!Te díszelgőnek????Jézus Mária,ha oda átmész akkor a 2009-es leszerelésig nem fogod kibirni!!!!!Az a laktanya nem bírja az ilyen embereket mint te(ezt 1000%-ig jó értelembe írom).Ha adsz egy e-mail címet és van kedved hozzá,ideged, akkor írok egy pár mondatot.Tisztelettel egy volt katona akinek megvan a véleménye erről a "seregről".
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32583
Áldom a szerncsémet, hogy nem sárkány-hajtóműves lettem, pedig kepesztettem érte anno 79-ben ezerrel, de hát vakegér voltam már akkor is.....
Mégiscsak egyszerűbb a gépész élete MSZ-EN és DIN szerint!:)
Előzmény: ambasa (32582)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32582
Szia!

és még nem látad a szakrajzukat, ahol egy öszeállítási rajznál az egymással egy vonalban lévő de egymást takaró alkatrészek körvonalát úgy jelzi, hogy az alatta lévő körvonalát eltolja befelé és szaggatott vonallal rajzolja le.

TG
Előzmény: Éhesló (32581)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32581
Jesszus!
Még elképzelni sem tudtam ezt a rettenetet.
Fogadd részvétem, őszintén!
Előzmény: ambasa (32580)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32580
Szia Kuruc!

azért amikor majd két év múlva is azt fogod mondani 1/2-es villáskulcs helyett, hogy olyan 13-as kellene, vagy amikor majd valamilyen kötőelemet akarsz rendelni, akkor mond.
Nem tudom, hogy repiparban szereled-e, de amikor majd egyszerre találkozol a BACB, az AN, a NAS és hasonló szabványú csavarokkal, aminek az átmérője 1/64-ekben van megadva, de csak 1/4-ig mert az alatt sorszámozza, viszont a hossza 1/16-od, de vannak gyártók,akik viszont néha 1/32-ben adják meg. Amikor majd egy tűrést neked 1/64-odban adják meg, de a mérőszalagod 1/16-os, a tolómérőd 1/128-ban, vagy század (mérőórás), vagy ezred (digitális) hüvelykben mér, akkor is ezt fogod mondani, hogy nincs problémád? Amikor a meghuzási nyomatékot inlb-be, de ha nagyobb akkor ftlb-be adja meg (és piszkosul figyelni kell, hogy melyik, mert csekély 12x-es a különbség), és hogy örülj az airbus azért még odaírja daN-ba is. Vagy majd amikor szervizelned kell valamit és azon gondolkodsz, hogy gallon 4,5 l, vagy US gallon 3,9 l.

Szóval még valószínüleg nem találkoztál a dolog sava-borsával.

De akkor is sok sikert, és ne add fel! ;)

TG
Előzmény: Kuruc71 (32562)
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32579
"Ha nem biztonsági őr akkor hegeszteni megyek vissza."

Ha már eldöntötted hogy mindenképpen leszerelsz, akkor miért nem keresel valami contractor munkát, mint Python? Biztos, hogy az a munka jobban tetszene, és nyilván tudod, hogy egy napon emlegetni sem érdemes az ottani fizut a magyar méhészek, hegesztők, és biztonsági droidok bérével. Esetleg még ott van a Francia Idegenlégió is!
Üdv:
Előzmény: J Dagain (32553)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32578
Én voltam a tettes.
Nem vagyok elájulva az örömtől, hogy "normál" helyzetben (???) azzal harcol(t)unk ami a kezünk ügyébe akad. Azért egy reguláris haderőtől ennél többet vártam volna, de úgytetszik tévedtem (mint soxor máskor is)!
Nem mondom, ha gáz van legyen, de most, amikor működő ipar, gazdaság, szövetségesek, hadtápvonalak és költségvetés van csak kellene valami rendszerszerű működés és nem csak a szabadcsapatos vagányság!
Na mindegy, egy illúzióval kevesebb!
Előzmény: Hamburger2 (32564)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32577
Szia Hamburger!

valamit nagyon félreértettél, én nem voltam felakadva a Humvee használatán, pont ellenkezőleg, azt bizonygattam, hogy nem lehet ez megoldhatatlan feladat.

TG
Előzmény: Hamburger2 (32564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!