Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32239

Szia KH!

 

Azt hiszem, erről már beszéltünk magánban. Elismerem, hogy valahol igazad van, de ez önmagában nagyon kevés! Voltam és vagyok is olyan viszonyban a katonákkal, hogy félelem nélkül elmondják nekem a leszerelésük okát. Az esetek nagyon nagy százalékában a megélhetési gondokat említik első helyen.

 

Ez a véleményed engem egy kicsit arra emlékeztet, mint amikor elöljáróink a szerződéses állomány nagyarányú lemorzsolódását egyértelműen a parancsnokok nyakába akarták varrni. Nem tagadom, hogy van még mit fejlődni a parancsnokok felkészültségének területén, de összehasonlítva a 10 évvel ezelőtti viszonyokkal, nagyarányú a fejlődés. Az üvöltöző, embertelen, részeges parancsnok ma már nem igazán jellemző a MH-ben. (Ha mégis ismer valaki ilyet, akkor kéretik nevesíteni, de az általánosítást visszautasítom!! :)) Nagyon sajnálom, hogy ha Neked más tapasztalataid voltak. (25-20 évvel korábban én is tapasztaltam ilyet, nem is egyet!)

 

Erre csak azt tudom Neked is válaszolni, mint amit hajdanán az elöljárómnak is válaszoltam: A legtökéletesebb alegységparancsnok sem képes megtartani azt a katonát, akinek megélhetési gondjai vannak és a civil életben többet tud keresni! Fokozottan igaz ez a családos emberekre! :(

 

Üdv: Hamburger

 

 

Előzmény: KatonaHumor (32234)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32238

Szia harpet!

Most ebben van egy emberi tényező is:)

Az akkori TV közvetítésben látható volt egy terrorizált tiszt aki kétségbeesetten próbálta magyarázni hogy ő nem terrorpista ( a tankos kalandja után még kapott a buksijára az elfogóitól), aztán ha jól emlékszem megúszta avval hogy lefokozás-kirugás:)

Ugyanis váltig állította hogy miután leszakadt az oszlopról egy közeli lakásból felhívta az egységét hogy most mi a teendő, ott azt mondták neki tartsa az állását. Az egységnél utóbb nem emlékeztek hogy ilyesmit mondtak volna :)

Jellemzés: ha nem a saját erőket lövi ilyen sikeresen tálán még ki is tüntették volna:)

Annyi biztos hogy jobb a T72-esben a tülélési esély.

Előzmény: Törölt nick (32231)
belic Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32237
Hello!

Tudtommal a 72-esnél csak a torony eleje szendvics páncél, oldalról viszont kifejezetten gyengén páncélozott.

Igen.
De ez (vagyis hogy szembol SOKKAL erosebb) nagyjabol az osszes harcskocsira igaz, pl M1A1 harckocsitest szembol KE: 35-49 cm, oldalrol: 9 cm.
T72A harckocsitest szembol KE: 36-40 cm, oldalrol: (valoszinuleg) 8 cm.

Bel
Előzmény: ==T== (32227)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32236
Üdv!
"Megfelelő emberekkel, vezetőkkel lehetne olyan körülményeket teremteni a seregben, hogy 70-80.000 ft-ért ne csak jöjjenek, de maradjanak is a szerdzsók"

Felsorolsz néhány körülményt, amiért a fiatalok bent maradnak nettó 70-ért, 2008-ban?

Tisztelettel: Has
Előzmény: KatonaHumor (32234)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32235

"A bemutatott parancsnoki állománnyal nem fogott kezet, de az alakzatban álló Bochkorhoz odament kezet fogni, „jópofizni”. "

 

Nézzük el nekik, ez a nap róluk szólt :)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: csörömp (32229)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32234

Még középiskolás voltam Egerben, amikor volt egy kicsit félénk osztálytársunk, akinek nem nagyon jött össze a csajozás. Egyszer  3. vagy 4. táján, valami 1-s vagy 2-s csajnak szimpi lett a srác. Nosza, fiúosztályunk együtt kezdett el dolgozni a sikerért, mert közeledett a megbeszélt randi. Amilyen cuccban a  srác elment, egyik sem volt az övé (weszkó-csizma, farmer, póló).

De sajnos folytatás nem lett, mert hát a külső "PR" jól sikerült, "el lett adva" a srác, de amikor az ismerkedés elkezdődött, a lány rájött, hogy nem ezt akarja.

Valami hasonlót érzek itt is.

 

Nekem általában semmi bajom a show-val és a showelemekkel. A gond a HM-nél és MH-nál az, hogy nincs az esetek döntő többségében mögötte tartalom, vagyis nem azt kapja a jelölt, amit ígértek neki. Elhúzzák a mézesmadzagot (?) a lehetséges jelöltek előtt, amjd amikor már a szolgálat 2. napján szekrénypakolás van, meg minden más, csak értelmes feladat nem (kivéve talán néhány alakulatot), akkor rájön az illető, hogy kicsit félrevezették.

(Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy amikor bekerül a közösségbe, akkor azért egy határértéket meghaladó dózist kap a társaktól a jövőképről, meg a már megfáradt katonatársak jól "nyakonöntik" egy adag negatív hozzáállással, ami már erősebb hatással lesz rá,mint amit a toborzóirodában hallott.)

Talán a  legnagyobb rombolást a katona lelkében a minden szinten jelen lévő sok-sok (de nem az összes) vezetésre, tiszteletre alkalmatlan parancsnok okozza.

 

Egyébként a véleményem az, hogy ilyen körülmények között hiába emelik a pénzt akér duplájára, az önmagában még kevés lesz. Amire nagy szükség lenne (nem csak) a seregben, az az értelmes és hasznos munka, jövőkép és MEGBECSÜLÉS.

 

Bemásolok ide egy idézetet, hátha lesz valami haszna:

 

"Ha mindnyájunknak meg kellene vallania legtitkosabb vágyát, azt, amely minden tervének, minden tettének ösztönzője, az ember azt mondaná: "Dicséretre vágyom."

 

Megfelelő emberekkel, vezetőkkel lehetne olyan körülményeket teremteni a seregben, hogy 70-80.000 ft-ért ne csak jöjjenek, de maradjanak is a szerdzsók.

 

 

Amúgy azt látom, mintha csak pilóta kellene a seregnek, minden rendezvényen szimulátor, légiharc, nyugdíjas pilóták meg NFTC plakátok.

 

Hogy a Bochkor-buli mit hoz az MH konyhájára arra én is kíváncsi lennék, de Szekeres Imre ismertségét biztosan növeli a civilek körében, ami politikai karrierjére még lehet pozitív hatással. (Lehet, hogy ez az igazi cél?)

 

Előzmény: Hamburger2 (32214)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32233
Őszintén szólva mindent azért ők sem fognak tudni egyszerre lecserélni. A 48 Falcon - ha meglesz - elég rendesen leköti majd gondolom a fejlesztési forrásaikat. Tehát gyanítom, hogy emellé a TR-ek cseréje nem nagyon fér majd be, figyelembe véve, hogy vannak folyamatban lévő fejlesztéseik is (PSZH, Gepárd légv.) gondolom ezeket is részletekben fizetik, mint mi.
Előzmény: Plieur (32228)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32232
aBel = bel :)
Előzmény: Törölt nick (32231)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32231
Üdv Plieur!

Ezek az adatok aBelt igazolják. A lesben támadás előnyét ugye ne vegyük figyelembe, akkor amikor a Tr-77 lőtt a 72-re, azt kiselejtezték és 1 halott. Amikor a 72-es lőtt a tr-re, akkor totálkár és 3 halott.

Ez a 72-es diadala szerintem.

Persze kihagytuk a tűzgyorsasáágot, miszerint a TAB-al is végzett a tr, de ezt nyilván a 72-es is utánna csinálta volna.

Úgy tudom (Josic könyvéből) hogy, a horvát-szerb háborúban 91-ben a T-55-ös század ki sem mert állni a t72-es század ellen, és inkább angolosan odébbállt, talán nem véletlenül.
Előzmény: Plieur (32228)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32230

Szia Csörömp!

 

Akkor Neked szerncséd volt! Ma már "puhányabb" az "öreg eje-társadalom"

és használja a simító lécet is! :)

 

Hamburger

Előzmény: csörömp (32229)
csörömp Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32229
Kedves (Fiuk) Olvtársak! (Nem akarom, hogy nemi diszkriminációval vádoljanak)

A miniszter igencsak sztárolja Bocsit, amikor Szentendrén csinálta az egynapos alapkiképzését, természetesen  meglátogatta, nem magánszemélyként, hanem miniszterként. Járt a díszalegység, zene. A bemutatott parancsnoki állománnyal nem fogott kezet, de az alakzatban álló Bochkorhoz odament kezet fogni, „jópofizni”. Az alapkiképzésből is ráfért volna néhány óra tereptanból is Bocsira, akkor nem esett volna kétségbe az autószállító kamion borulása miatt az M6-oson, most hogy fog ő lemenni  Kecskemétre.

Az avatásról.

A repülőknél, ejtőernyősöknél van olyan hagyomány, hogy amikor először megy el egyedül, először ugrik az ember, a sikeres földetérés után felavatják, ami abból áll, hogy azok, akik ilyet már csináltak, kezükkel illethetik az újonc nemesebbik felét. Szerintem ott szúrták el, hogy nem egyedülrepülés után volt az avatás, de ezzel az erővel Ferihegyen is lehetne avatni a régebbi utasoknak az első landolókat.

Személyes élményem, hogy 1970-ben, amikor a nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskola igazgatója, Ökrös István a Repülőklub társadalmi elnökként úgy döntött Ő is megrepüli a „B” vizsgát, az egyedülrepülés után, én. mint már „B” vizsgás, üthettem egyet. Talán nem véletlen, hogy ebből az iskolából került ki Talla tábornok, vagy osztálytársam volt a helikopteres kiképzési főtiszt. Évfolyamonként 10-15-en mentek katonai főiskolára.

 Aztán alezredesként, amikor tankos hallgatóimmal megcsináltam az ejtőernyős kiképzést, az első földetérés után én is köszönettel vettem a legénységi állományúaktól is, hogy befogadtak az ejtőernyősök közé, és még örültem, hogy puszta kézzel tették, nem az ernyőhajtogatásnál használatos simítófával.

Üdv: csörömp

Előzmény: KatonaHumor (32209)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32228

Szia bel!

Az egyetlen eset amelyben TR77 került szembe T72-el és dokumentált odaát az 89 dec. 22/23.

Egy az egységétől Bukarest É részén műszaki hiba miatt lemaradt TR parancsnoka ( egy kezdő alhadnagy) a TV infóját miszerint terrorista tankoszlop közeledik Bukaresthez szó szerint vette, beállt lesállásba és várt. A bejelentett tankoszlop az ország egyetlen T72-el felszerelt egysége volt, kb. 2 századnyi, őket is behívták a városba.

A TR kilőtte az oszlop elején haladó TAB77-est, utána 1 db. T72-est.

A TAB totálkáros lett ( 6 halott), a T72-est kiselejtezték ( 1 halott).

A TR-t az oszlop következő T72-e kilőtte,  totálkáros lett, 3 halott.

Távolság: kb. 800m, város széli beépített terület.

Bár a TR85 még kielégíti az igényeket, már régebbről gondolkodnak a cseréjén, lásd amit már feltettem a TR-2000 tervvel kapcsolatban. Még nem telik rá.

A TR85M1 jelenleg kb. 16LE/t tud, mert kb. 50t súlyú, ezt például nem tartják megfelelőnek.

 

 

Előzmény: belic (32225)
==T== Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32227
Tudtommal a 72-esnél csak a torony eleje szendvics páncél, oldalról viszont kifejezetten gyengén páncélozott.
Előzmény: belic (32225)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32226
ok, igazad lehet, azt hittem, reaktív páncél van rajta, de megnéztem, nem.
Viszont a 300 vs. 15 db azért nyomasztó fölény így is :(
Előzmény: belic (32225)
belic Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32225
Hello!

És ugye a TR-85, ha nem is egy átütő erejű tank, a mienkénél mind számban, mind minőségben jobb.

Ne viccelj, hogy lenne minosegben jobb egy T-55 (esetleg T-55AM), mint egy T-72?

A 3 legfontosabb jellemzoje egy harckocsinak: tuzero, vedettseg, mozgekonysag.

Tuzero: 125 mm/ 100 mm
Vedettseg: TR-85: homogen acelpancel, TR-85M1: homogen acelpancel + passziv kigeszito pancel; szemben a T-72 szendvicspanceljaval.
Mozgekonysag: az egyetlen, amiben jobb a TR-85M1, 830 loero 780-nal szemben (TR-85: csak 600 loero!).

125 mm: a kaphato legjobb urmeret alatti loszer (3VBM-19) atutese (garantalt, 2000 m-en): 600 mm.

100 mm: a kaphato legjobb urmeret alatti loszer (3UBM-11) atutese (garantalt, 2000 m-en): 230 mm.


T-72 pancalzata (szembol) kb 400 mm-nek felel meg KE (urmeret alatti nyillovedekkel szemben) es 500 mm-nek CE (kumulativ lovedekkel szemben). Akar egy sufniban is raszerelheto a Kontakt-5 kiegeszito (reaktiv) pancelzat, amivel kb 644 mm KE, 1000 mm CE vedettseg erheto el.

A T-55 (kb. a TR-85 is) pancelzata (szembol) kb 200 mm-nek felel meg. Persze erre is lehetne tenni Kontakt-5-t, kb 322 mm KE, 400 mm CE vedettseget elerve.

A T-55AM (kb a TR-85M1 is) pancelzata (szembol) a harckocsitest maradt kb 200 mm, a torony 520 mm KE, 480 mm CE (ertelem szeruen erre meg egy kiegeszito pancelt mar nem lehet felrakni).

Bel

Előzmény: Törölt nick (32187)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32224

Tiszteletem Hamburger!

Előfordulhat  vadászpilótáknak egy olyan 50 éves korra kilakuló közellátás/messzelátás problémájuk, szemüveget meg nemigen lehet ott használni, pár g-nél. De sajnos sokan nem emiatt mentek el...

Éngem csak az lep meg hogy ekkora PR-t kell csapni az utánpótlásért. Az érthető hogy a földi/műszaki személyzetnek nem tolonganak, mert amit tudnak felkínálni az egy élet felelősségteljes munka és komoly tanulás, ezért szoktak hagyományosan odakerülni azok akik valamilyen okból kiestek a pilótarostán, de imádják a repülést és gépek mellett lenni. Csakhogy a szárazföldiekhez képest ez a fegyvernem aránylag jó sajtóval rendelkezik, van egy saját romantikája, ezért meglepő ez a bocsikás hadjárat.Az utánpótlás kiképzés ára: hát ez egy nagyon költséges fegyvernem, nemcsak nálunk.

Valami azért úgy motoszkál bennem, és nem jó iránynak tartom: terjed ifjúságunk körében újabban az Adrenalin ital,  jó feldobni magukat. De van az adrenalin szintnövelésének egy hagyományosabb módja is: 1200m, szépen nyílik az AN-26-os rámpája...:)

 

 

Előzmény: Hamburger2 (32214)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32223
Köszi!

Végrehajtóként csak kiejtve hallottam, írva nem láttam . Azt hittem Echó fok.
Köszönöm a helyesbítést!
Előzmény: stalker2 (32186)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32222
Miért kéne reszketnem? Én csak örülök, ha nálatok is nő az étkezési létszám! Az új környezet új erőt is adott? :) Akkor szólj, ha már "szákban a zsákmány"! :)
Előzmény: Kuruc71 (32219)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32221
Ígéreteknél többet még nem hallottunk. :( Pedig ha így megy tovább, akkor - főként a legénység esetében - komoly gondok lesznek a "megtartó erővel". :(
Előzmény: Princ of Carpatia (32218)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32220
Igen, én is így tudom, de nagyon kíváncsi leszek a "tálalásra"! :)
Előzmény: Törölt nick (32215)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32219
Hmmm "Mozog az úszó de még nem tuti a kapás " :-)))


Reszkess !

:-)))
Előzmény: Hamburger2 (32212)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32218

Üdv Kedves Péter!

 

"Zsozsó" ügyiben nem hallottál valamit?

OFF:

Annó a választások kampányában nagyon igért volt a jövedelem emelkedése, de sajna valahogy várat magára. Legalább most, a második félidőre! :-D

ON:

 

Öreg Csóka

 

Előzmény: Hamburger2 (32213)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32217
Üdvözletem Tata64!

Az nem lehet, hogy csak kiírták a tendert, de nem szerződtek le senkivel, nincs beszerzés? MErt ha lenne, gondolom a honvedelem.hu már az egekig magasztalná Szekerest és Bocsika már lőne is sz új Wunderwafféval.
Előzmény: Törölt nick (32204)
1805 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32216

Szia Hamburger!

 

Igazad van, de akkor marad az "Ö bajuk"

 

Tisztelettel:1805

Előzmény: Hamburger2 (32130)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32215
Üdvözletem!

Ha minden igaz, ezeket a járműveket csak kölcsönzik az amerikaiak, ugyanez a helyzet a cseh kontingensnél is.
Előzmény: Hamburger2 (32213)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32214
Meglátásom szerint ez a fajta hírverés jól tükrözi a MH egész PR - stratégiáját. Ami szép és látványos azt nagydobra, ami meg gond és a mindennapi életet jelenti, azt megy a szőnyeg alá, mert úgy se érdekel senkit. A mondanivalónkat még megspékeljük pár show-elemmel és show-mennel, hogy még jobban kábítsuk a népeket. Miként kaphat az ember így reális képet a MH-ről? Pedig lehetne érdekes epizódokat és érdekes embereket találni a katonák soraiban is. Én nagyon sok ilyen embert ismerek. Ahhoz persze jó szakember is kell, aki ezekről érdekesen tud írni! Az sem árt, ha tudja, hogy miről ír. A katona-sajtó is egyfajta hivatástudatot igényel. Nekem nem tetszik, hogy egy ilyen komoly témát az olcsó népszerűség kedvéért ilyen kommersz eszközökkel próbálunk "eladni". Mindenesetre nagyon kíváncsi leszek, hogy ez a Bochkor - buli mit hoz majd a konyhára. Egy biztos, nagyon drága programokkal próbálják megoldani a pilótahiányt. Nem is értem, hogy miként alakulhatott így a helyzet. Hány és hány jól képzett pilótánk ment el nyugdíjba "idő előtt"!? Ezért senki sem vállalja a felelősséget? Nem lett volna olcsóbb ezeknek a szakembereknek a megtartása, mint most aránytalanul több újat aranyárban képezni? Bár ezt elmondhatni más területen is. A seregből kiváló katonáink legnagyobb hányada azért megy el, mert a havai 70-80 000 Ft-ból (nettó) nem tud kijönni. Főleg 30 fölött, amikor már a családot is el kell tartani.
Előzmény: KatonaHumor (32209)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32213
Ha minden igaz, akkor hétfőn lesz a PRT-5 búcsúztatója és a miniszter úr tenni fog egy bejelentést technikai vonatkozásban. (HMWVV)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32212
Tényleg? Tovább akarjátok javítani az ausztrál demográfiai arányokat? :)
Előzmény: Kuruc71 (32169)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32211
Négyféle költséges eszköz szerepel a tervben összesen: a kétféle rakéta, a felderítő-kommunikációs elektronika, valamint a páncélzat. A szükséges mennyiségből adódóan a rakétáknál licensz vásárlására, az elektronikánál részben-egészen saját fejlesztésre, a páncél esetében pedig a Us Army által valamilyen okból mellőzött Dragonskinbe való befektetésre gondoltam (ha ez az ok nem mégis minőségi aggály volt).

Éhesló, működhetne ez így?
Előzmény: internal server terror (32210)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32210
/egyesítsük a két threadet/

"Csak annyira irracionális, mint ebbe a seregbe beállni hivatásosnak."
Nem. A hivatásos katona munkavállaló. A tartalékos éppen ellenkezőleg, saját idejét áldozza fel, amikor helyette dolgozhatna és kereshetne többet, vagy pihenhetne, szórakozhatna. Vagyis tkp. "fizet", hogy tartalékosként szolgálhasson.

"Egyébként egy lövész alapképzettsége mindenkinek kell lennie, anélkül nem foghat fegyvert! Vagy ez neked nem volt világos az elképzelésemből?"
De, gondoltam. Viszont ettől még nem lesz harcképesebb mint ex sorozott bakáink, mert kiképzése alatt és utána nem harcra készül fel, hanem konkrét feladatára és azt végzi.

"Ha olyan lehetőségeink lennének, hogy ilyen színvonalon felszereljük a Honvédséget ÉS a miliciánkat, az nagyon jó lenne!"
A lehetőségeink megvannak. Pillanatnyilag a közismert szövegek szerint évente cca. 10 Md dollárt költünk segélyezésre, ennyit lopnak és pazarolnak el vezetőink, ennyi adót csalunk el. Tehát ez összesen 30 milliárd dollár! Évente!

Továbbá egy milíciában nincs bérköltség (jelenlegi honvédelmi költségvetés fele, ha jól tudom), nincsenek mindenféle drága fegyvernemek (légierő, páncélos, tüzér), drága és drágán fenntartandó cuccokkal.

Persze semmi sincs ingyen, de valamit valamiért.

"Megbeszéltük."
Mondjuk ami azt illeti, a központosítva telepített vezérkar sebezhetősége miatt nagyszerű lenne egy a katonákra elosztott teljesen azonos elemekből összeállított homogén hálózaton futó digitális harcmező, gyorsított kódolt textalapú kommunikációval. Ha igazán elengedem magam, humán tábornokok helyett akár egy erre telepített szakértői rendszert is el tudok képzelni irányítóként. Az már elérné egy hangyaboly színvonalát, és így az emberiség eddigi legmagasabb fokon szervezett csoportját hozná létre.
Bocs, előtört az anarchista énem és kicsit overrideolta a realitásérzéket :)

"Ha te egy svájci hadsreget szeretnél nálunk is, én benne vagyok!"
Nem. Én az egyszer volt szegény svájciak modelljét szeretném, amiből a mai hadseregük kifejlődött: a kor színvonalán lehetséges legütőképesebb gyalogságot.

A szövetségesi kötelezettségünk miatt szükséges expedíciós erők fenntartása a gondolatkísérletben nem tényező, felőlem (hipotetikusan) kiléphetünk a Natoból, csinálhatunk légiót, bérelhetünk pmct, vagy akár meg is maradhat a hivatásos sereg (csak ha ennek szervezetébe akarjunk integrálni a tartalékosokat, akkor előtte fel kell oszlatni és az alapoktól újjászervezni, mert most egy vicc).

"Bár én úgy tudtam az alapvetően sorkatonákon alapszik. Márpedig én híve vagyok a sorkatonaságnak. De ha már úgy döntött a polgárok többsége, hogy hivatásos seregünk legyen, akkor marad az önkéntes tartalékosokról való agyalás."
Én nem vagyok híve a sorozásnak (amely államnak kényszerítenie kell polgárait megvédésére, azt az államot nem érdemes megvédeni (c) jackgibson), de Svájcban a közelmúltban kétszer is ('89, '99) népszavazáson utasították el hatalmas többséggel a sereg radikális karcsúsítását, tehát ott a sorozás tekinthető kényszermentesnek. Magyarországon ennek nincs meg a hagyománya.
____________

"Mindkétféle feladatot végzik, képzettségi szintjüktől és a szükségtől függően. (...) Nem mintha ezt ne tudnád Te is kikövetkeztetni magadtól! :-)"
Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...

"Ex vadászpilóta nagy részük, ill eleve a NG képezte őket."
Ettől még látványos ellenpélda állításodra, hogy a NG tagjai a te ötletedben szereplőkkel egyezően kisegítő feladatokat látnak el: "Azóta rájöttem, hogy nem a spanyol viaszt találtam föl, csak az ami Nemzeti Gárdát!".

Az idézett törvényszöveg csak apró adalék volt.

"Mi is képezhetjük az önkénteseinket első vonalbéli harcra, ha tudunk nekik venni megfelelő színvonalú felszerelést. (Miután a hivatásosok már jól fel vannak szerelve.)"
Aha :D

"De ez már nem a faluszéli területvédelmi milicia amit propagálsz."
Sohasem propagáltam faluszéli területvédelmi milíciát, ez csak a te képzeted volt.
Előzmény: M.I. (32170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!