Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32220
Igen, én is így tudom, de nagyon kíváncsi leszek a "tálalásra"! :)
Előzmény: Törölt nick (32215)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32219
Hmmm "Mozog az úszó de még nem tuti a kapás " :-)))


Reszkess !

:-)))
Előzmény: Hamburger2 (32212)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32218

Üdv Kedves Péter!

 

"Zsozsó" ügyiben nem hallottál valamit?

OFF:

Annó a választások kampányában nagyon igért volt a jövedelem emelkedése, de sajna valahogy várat magára. Legalább most, a második félidőre! :-D

ON:

 

Öreg Csóka

 

Előzmény: Hamburger2 (32213)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32217
Üdvözletem Tata64!

Az nem lehet, hogy csak kiírták a tendert, de nem szerződtek le senkivel, nincs beszerzés? MErt ha lenne, gondolom a honvedelem.hu már az egekig magasztalná Szekerest és Bocsika már lőne is sz új Wunderwafféval.
Előzmény: Törölt nick (32204)
1805 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32216

Szia Hamburger!

 

Igazad van, de akkor marad az "Ö bajuk"

 

Tisztelettel:1805

Előzmény: Hamburger2 (32130)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32215
Üdvözletem!

Ha minden igaz, ezeket a járműveket csak kölcsönzik az amerikaiak, ugyanez a helyzet a cseh kontingensnél is.
Előzmény: Hamburger2 (32213)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32214
Meglátásom szerint ez a fajta hírverés jól tükrözi a MH egész PR - stratégiáját. Ami szép és látványos azt nagydobra, ami meg gond és a mindennapi életet jelenti, azt megy a szőnyeg alá, mert úgy se érdekel senkit. A mondanivalónkat még megspékeljük pár show-elemmel és show-mennel, hogy még jobban kábítsuk a népeket. Miként kaphat az ember így reális képet a MH-ről? Pedig lehetne érdekes epizódokat és érdekes embereket találni a katonák soraiban is. Én nagyon sok ilyen embert ismerek. Ahhoz persze jó szakember is kell, aki ezekről érdekesen tud írni! Az sem árt, ha tudja, hogy miről ír. A katona-sajtó is egyfajta hivatástudatot igényel. Nekem nem tetszik, hogy egy ilyen komoly témát az olcsó népszerűség kedvéért ilyen kommersz eszközökkel próbálunk "eladni". Mindenesetre nagyon kíváncsi leszek, hogy ez a Bochkor - buli mit hoz majd a konyhára. Egy biztos, nagyon drága programokkal próbálják megoldani a pilótahiányt. Nem is értem, hogy miként alakulhatott így a helyzet. Hány és hány jól képzett pilótánk ment el nyugdíjba "idő előtt"!? Ezért senki sem vállalja a felelősséget? Nem lett volna olcsóbb ezeknek a szakembereknek a megtartása, mint most aránytalanul több újat aranyárban képezni? Bár ezt elmondhatni más területen is. A seregből kiváló katonáink legnagyobb hányada azért megy el, mert a havai 70-80 000 Ft-ból (nettó) nem tud kijönni. Főleg 30 fölött, amikor már a családot is el kell tartani.
Előzmény: KatonaHumor (32209)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32213
Ha minden igaz, akkor hétfőn lesz a PRT-5 búcsúztatója és a miniszter úr tenni fog egy bejelentést technikai vonatkozásban. (HMWVV)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32212
Tényleg? Tovább akarjátok javítani az ausztrál demográfiai arányokat? :)
Előzmény: Kuruc71 (32169)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32211
Négyféle költséges eszköz szerepel a tervben összesen: a kétféle rakéta, a felderítő-kommunikációs elektronika, valamint a páncélzat. A szükséges mennyiségből adódóan a rakétáknál licensz vásárlására, az elektronikánál részben-egészen saját fejlesztésre, a páncél esetében pedig a Us Army által valamilyen okból mellőzött Dragonskinbe való befektetésre gondoltam (ha ez az ok nem mégis minőségi aggály volt).

Éhesló, működhetne ez így?
Előzmény: internal server terror (32210)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32210
/egyesítsük a két threadet/

"Csak annyira irracionális, mint ebbe a seregbe beállni hivatásosnak."
Nem. A hivatásos katona munkavállaló. A tartalékos éppen ellenkezőleg, saját idejét áldozza fel, amikor helyette dolgozhatna és kereshetne többet, vagy pihenhetne, szórakozhatna. Vagyis tkp. "fizet", hogy tartalékosként szolgálhasson.

"Egyébként egy lövész alapképzettsége mindenkinek kell lennie, anélkül nem foghat fegyvert! Vagy ez neked nem volt világos az elképzelésemből?"
De, gondoltam. Viszont ettől még nem lesz harcképesebb mint ex sorozott bakáink, mert kiképzése alatt és utána nem harcra készül fel, hanem konkrét feladatára és azt végzi.

"Ha olyan lehetőségeink lennének, hogy ilyen színvonalon felszereljük a Honvédséget ÉS a miliciánkat, az nagyon jó lenne!"
A lehetőségeink megvannak. Pillanatnyilag a közismert szövegek szerint évente cca. 10 Md dollárt költünk segélyezésre, ennyit lopnak és pazarolnak el vezetőink, ennyi adót csalunk el. Tehát ez összesen 30 milliárd dollár! Évente!

Továbbá egy milíciában nincs bérköltség (jelenlegi honvédelmi költségvetés fele, ha jól tudom), nincsenek mindenféle drága fegyvernemek (légierő, páncélos, tüzér), drága és drágán fenntartandó cuccokkal.

Persze semmi sincs ingyen, de valamit valamiért.

"Megbeszéltük."
Mondjuk ami azt illeti, a központosítva telepített vezérkar sebezhetősége miatt nagyszerű lenne egy a katonákra elosztott teljesen azonos elemekből összeállított homogén hálózaton futó digitális harcmező, gyorsított kódolt textalapú kommunikációval. Ha igazán elengedem magam, humán tábornokok helyett akár egy erre telepített szakértői rendszert is el tudok képzelni irányítóként. Az már elérné egy hangyaboly színvonalát, és így az emberiség eddigi legmagasabb fokon szervezett csoportját hozná létre.
Bocs, előtört az anarchista énem és kicsit overrideolta a realitásérzéket :)

"Ha te egy svájci hadsreget szeretnél nálunk is, én benne vagyok!"
Nem. Én az egyszer volt szegény svájciak modelljét szeretném, amiből a mai hadseregük kifejlődött: a kor színvonalán lehetséges legütőképesebb gyalogságot.

A szövetségesi kötelezettségünk miatt szükséges expedíciós erők fenntartása a gondolatkísérletben nem tényező, felőlem (hipotetikusan) kiléphetünk a Natoból, csinálhatunk légiót, bérelhetünk pmct, vagy akár meg is maradhat a hivatásos sereg (csak ha ennek szervezetébe akarjunk integrálni a tartalékosokat, akkor előtte fel kell oszlatni és az alapoktól újjászervezni, mert most egy vicc).

"Bár én úgy tudtam az alapvetően sorkatonákon alapszik. Márpedig én híve vagyok a sorkatonaságnak. De ha már úgy döntött a polgárok többsége, hogy hivatásos seregünk legyen, akkor marad az önkéntes tartalékosokról való agyalás."
Én nem vagyok híve a sorozásnak (amely államnak kényszerítenie kell polgárait megvédésére, azt az államot nem érdemes megvédeni (c) jackgibson), de Svájcban a közelmúltban kétszer is ('89, '99) népszavazáson utasították el hatalmas többséggel a sereg radikális karcsúsítását, tehát ott a sorozás tekinthető kényszermentesnek. Magyarországon ennek nincs meg a hagyománya.
____________

"Mindkétféle feladatot végzik, képzettségi szintjüktől és a szükségtől függően. (...) Nem mintha ezt ne tudnád Te is kikövetkeztetni magadtól! :-)"
Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...

"Ex vadászpilóta nagy részük, ill eleve a NG képezte őket."
Ettől még látványos ellenpélda állításodra, hogy a NG tagjai a te ötletedben szereplőkkel egyezően kisegítő feladatokat látnak el: "Azóta rájöttem, hogy nem a spanyol viaszt találtam föl, csak az ami Nemzeti Gárdát!".

Az idézett törvényszöveg csak apró adalék volt.

"Mi is képezhetjük az önkénteseinket első vonalbéli harcra, ha tudunk nekik venni megfelelő színvonalú felszerelést. (Miután a hivatásosok már jól fel vannak szerelve.)"
Aha :D

"De ez már nem a faluszéli területvédelmi milicia amit propagálsz."
Sohasem propagáltam faluszéli területvédelmi milíciát, ez csak a te képzeted volt.
Előzmény: M.I. (32170)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32209

Dettó.

 

Nehéz eldönteni, hogy sírjon vagy nevessen-e az ember.

 

Sose voltam pilóta, de bizonyára ez így szokás, de legalább valami piszkavassal vagy valamivel, de így tenyérrel, hát...fura, no. Meg olyan "buzis" az egész, főleg így ország-világ előtt.

 

Bochkort én sem csípem (habár Szekeres szerint példakép), de el kell ismerni, hogy azt a képzést nem mindenki tudná megcsinálni.

 

Valószínűleg a miniszter sztárolhatja ennyire Bochkort így muszáj jó képet vágni hozzá a HM-ben dolgozóknak, vagy másik lehetőségként a HM PRrészleg (szerintem)félresikerült akciójáról van szó (mármint az egész "Bochkor-jelenség").

 

Gyöki felvilágosíthatnál minket, habár őszintén megmondom, nem hiszem, hogy ez belefér a vállapodba :)

 

 

mihu

http://www.katonahumor.hu/

 

Ui: mondjuk annyiból esetleg tekinthető "szerencsés" választásnak Bochkor, hogy megosztó személyiségként mindenképpen beszédtéma, lásd ebben a topicban is.

És hát a rossz reklám is reklám.

Előzmény: Törölt nick (32192)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32208
Szervusz!

Szerintem az L-159 lesz a befutó, ugyanis a csehek le akarják rázni a nyakukról a jelenleg lekonzervált gépeket. Olcsón "testvériesen" átadják, aztán majd fizetjük a szervizt meg az alkatrészeket.
A semminél azért jobb.

Üdv.
Előzmény: Légierő Blog (32207)
Légierő Blog Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32207

A kecskeméti repülőnap legfontosabb kérdése, és az ősz legjelentősebb beszerzési döntése az lesz, hogy az Alba helyére, a Gripen mellé szerezzen-e be a HM egy századnyi L-159-est Csehországból, vagy rázza gatyába a Gripen-programot. A jelenlegi finanszrozásból aligha megy a kettő együtt...

 

http://legiero.blog.hu/2008/08/11/alca_ban_az_igazsag

 

Üdv,

 

Gábor

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32206
Üdvözletem!

Olvassátok el ezt is:
http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=4&article_id=91235
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32205
Szervusz Harpet!

Az előbbi hozzászólásommal a kérdésedre válaszoltam.
Előzmény: Törölt nick (32196)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32204
Szervusz!

Az utolsó aláírt szerződés 98 db 60mm-es, eddig ismeretlen típusú aknavető, a lövész, és -gyorsreagálású századok részére.
Július 30.-án lett aláírva.
http://hir.hmflu.gov.hu/_layouts/hirdetmeny/AJFELH16002_07-70_63_MOD_II.pdf

Üdv.
uselessjunk Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32203
Valahogy be kell hülyíteni a tizenéves suhancokat, hogy a Honvédség csupa móka és kacagás. Ez nem azoknak szól, akik bár "bent" vannak. Azok általában hánynak ettől...
Előzmény: Törölt nick (32192)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32202
Miért? Az enyém olyan komolynak tűnt? :)
Előzmény: Törölt nick (32198)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32201

Szia harpet!

Gépjármű csere program, bár még nincs vége. Lehet ott is lesznek még meglepik.

Előzmény: Törölt nick (32196)
==T== Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32200
Mindezt azért írtam, mert nyilván nem ingyen csinál majmot a seregből...
Előzmény: ==T== (32199)
==T== Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32199
"Bocsiról" tudnivaló, hogy amellett, hogy egy bicskanyitogatóan pofátlan ripacs, elég komoly MSZP-s talpnyaló. Anno főleg D209el és nejével Csaplár bagózokanóbelátadáson Klárával voltak igen jóban, de úgy tűnik a fenékváltás sem törte meg a lendületet...
Előzmény: Törölt nick (32192)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32198
Bár nem tettem smile jelet a végére, de az iróniát remélem ki lehetett érezni a hszből...
Előzmény: Nr.121212 (32195)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32197

Szia harpet!

ha pozitív lenne az eredmény, mármint valami konkrét dolog, felőlem nyugodtan gyakorolhatnának Bocsin cséphadaróval is, sőt Kovi sztárolhatna légierős szinekben egy bizonyos hölgyet, nevét személyiségi okokból nem közlöm.

Mert láttam már MIG-en óra reklámot is :)

A baj az hogy egy ilyen akció nem annyira az MH népszerűsítését mint egy médiaszemély /jelenség/ mit-tudom-én mi népszerűsítését  segíti, aki nem éppen a népszerűség csúcsán van.

Ellesték az amcsik második VH-ús módszerét amikor bevonultatták Clark Gable-t?

tíz év múlva pont olyan legendás lesz Bocsi pilóta avatása mint annak idején ifjabb Ceausescué a Bobocu-i rep.tiszti iskolában:)

Előzmény: Törölt nick (32192)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32196
Mivel elememben vagyok, és nem szeretnék magammal beszélgetni, feldobok egy kvízkérdést:

Mi volt az utolsó olyan beszerzés vagy fejlesztés idehaza, ami erősített minket és többé-kevésbé sikeresen lezárult. A Griffek 2001-ben? Vagy azóta volt valami? (Nem az ígéretekre gondolok, hanem aláírt szerződésekre)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32195
A szövetséges NATO-tagság feltététele, hogy a költségvetés ?2%-át a hadseregünkre kell költeni. Nem szüntethetjük meg.
Sőt, pont az a vicc , hogy egy kicsit is normálisabban felszerelt modern sereggel bármilyen országot magunkkal ránthatnánk ide a sárba... Jobban átgondolnák a piszkos politikai játszmáikat a térségbeli országok, sőt még azokon is túl...
Csak "jobban" kéne elkölteni ezt a sokrengeteg pénzt
Előzmény: Törölt nick (32185)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32194
Szia Plieur!

Hát éppen ezt mondom, hogy jól csinálják, a maguk szempontjából legalábbis. Nekünk is így kéne, vagy hasonlóan. Soha nem gondoltam volna, hogy eljön az az idő, amikor Romániára fogok irigykedni, és őket hozom fel példának. De eljött. A gazdaságuk, az oktatásuk és a haderőfejlesztésük terén is van mit irigyelnünk/követnünk. De mi ehelyett pont az ellenkezőjét tesszük...
Előzmény: Plieur (32193)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32193

Szia harpet!

Most leszámítva a politikusaik részéről fel-felbukkanó nagyromán melldöngetést, tulajdonképpen nagyon is logikus amit elkezdtek. Próbálnak beállni a NATO sorba: egy az ország teherbíróképességének megfelelő, nyugati szervezésű, nyugati eszközökkel vagy azokkal kompatibilis eszközökkel felszerelt haderő. Nagyon is tisztában vannak az elvesztegetett évtized ( 1990-2000) örökségével, próbálják visszafoltozni a megtépázott hírnevüket (89-90-91, 98) amikor saját lakosság ellen lett bevetve a sereg, nagyon igyekeznek. Nem is az a baj hogy fejlődnek, hanem az hogy az MH ide jutott. Azzal hogy nem kell nyugat felöl támadástól tartani nagyon is tisztában vannak, már a meglévő erő elég az elrettentéshez. A mostani grúz bunyó után kelet felé is halkabban :).

És nem követtek el olyan hibákat hadiiparban mint mifelénk.

Ami rizikófaktor odaát: egy kőkemény ultra vezetés hatalomrakerülése amely szabad utat ad az előzetesen felszított/mesterségesen létrehozott indulatoknak vagy köpönyegforgatás az ismert modell szerint:)

Előzmény: Törölt nick (32187)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32192
Ennél már tényleg nincs lejjebb:

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/12249/bochkorelfenekeles.html

A honv. miniszter és a vezérkari főnök egy PR akció keretében elfenekeli Bochkor Gábort (elnézést, "Bocsit") és mindezt még ki is teszik a világhálóra. Tényleg ez a szint a seregben? És a következő lépés mi lesz? Meg is csinálják a Bocsikát ott a helyszínen az Albatros szárnyának támaszkodva, azt is felveszik és Kovi rendezésében megy az is a netre, hogy legyen pénz ALCARA? Vagy hogy? Hát édes Istenem hogy süllyedhetett ideáig a honvédelem?
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32191
mi az ideális? Mindig a környezet határozza meg.

Pl a fele akkora Szlovákiának 16 felújított Zuzanája és 8 DANA-ja van, ha az angol wikinek hinni lehet.
Persze van nekik vagy 100 db 122mm-esük és 49 2S1-ük is, meg 87 rakétavetőjük.
Cseheknek viszont 160 fölötti 152 mm-es DANA, és emellett még a 120-122mm-esek.
Portugáloknak:318 db 155mm
És akiről a könnyűlövész koncepciót koppintjuk: Belgium: 272 db tábori löveg, ebből 108 db 155 mm-es önjáró löveg
És a mumus Romániának majdnem 450 körüli 152 mm-es (gondolom ezek egy részét biztos kivonták) 120-122mm-es emellett viszont összesen 600-as nagyságrend, de gondolom ez is csak papíron létezik.

Lehet számolni, de a 240-el kb. helyén kezelnénk az ügyet és a térségben jelentősek lennénk.

De ha legalább 3x24 db lenne, az sem lenne egy utolsó szempont.

Viszont, ha az épp aktuális nagy testvér (USA) egyik cuccát bevezetjük 24 db-al, és ezen agy nélkül elkezdünk kiképezni, akkor (ha nem NATO állammal b@szunk össze) úgyis megsegít minket hadianyaggal a jó nagy amerika, ha bajba kerülünk. Állítólag Grúziának is nyomják titokban a fegyvereket, elég gyorsan. Tehát nekünk is jutna. Csak legyen aki kezeli.
Előzmény: ==T== (32188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!