Keresés

Részletes keresés

tuzer Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29884

Tehat az en konkluziom, hogy a Gyori programok elhibazottak voltak,

Mindazonáltal VOLTAK.

Előzmény: M.Zoli (29883)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29883

Udv.

 

A Me 210-es motorja ugyanaz a DB 605 volt, mint a Me 109 G-e.

Nezz utanna legyszives a Messerek Magyarorszagi tortenelmenek, mert ugy veszem eszre meg az alapismereteid sincsenek meg belole.

 

Amugy a gyartashoz. A licenszszerzodesek alapjan sokkal hamarebb is megkezdodhetett volna a gyartas, es sokkal nagyobb mennyiseget is gyarthattak volna, ha a bonyolultabb megmunkalo gepeket ( konkretan az egyik legnagyobb gond a pneumatikus - vagy gozkalapacsok hianya okozta. Elnezest emlekezetbol irok, ezert nem tudom melyik a ketto kozul. ), nem Nemetorszagbol kellett volna megvenni.

 

A fegyvergyartas teruleten valojaban nehany kiveteltol eltekintve, ahol sikerult egy - egy ugras elore ( lokepelemzo, radar ), valojaban par eves lemaradas volt az elvonalhoz kepest, mar ami a szinvonalat illeti. Volt nehany "kivetel", pl. a PaK 40 gyartasa, de az is vontatottan haladt, elsosorban azert mert nem volt meg hozza alapbol a technologiai felkeszultseg.

 

Valojaban a magyar fegyvergyartas a 2. vh elott es alatt elavult volt. Ahogy eszrevettem eddigi olvasmanyaim alapjan ennek az oka elsosorban a technologiai alap elavultsaga volt. Valojaban muszaki fejlettsegben el volt maradva az elvonaltol, meghozza jelentosen. A gyori programok valojaban reszben ennek a hatternek nyujtott tamogatast megrendelesek formajaban, amivel szert tett gyakorlatilag elegtelen mennyisegu, es kerdeses minosegu fegyverekre. A sajat haboru elotti gyartas lenyeges elavult volt ( kivetel a licensz Bofors legvedelmi lovegek ), a haboru alatt folyamatos adodtak a lehetosegek, hogy licenszben modern fegyvereket gyartsunk, ezt viszont az ipari kapacitas elegtelen volta, es hianyos-elavult felszereltsege folytan messze a lehetosegek alatt tudtuk kihasznalni. A Me 109,210, valamint a DB 605 motorok gyartasa a rengeteg problema ellenere a "sikertortenet" kategoria. Sokkal rossabb volt a helyzet a tuzersegi eszkozok es harcjarmuvek teren. Ott a kapacitas marginalis volt, raadasul jelentosen elavult. A harckocsigyartashoz pedig annyit, hogy egyetlen nemet harckocsinak a gyartasara sem kerult sor. Itt ha figyelembe veszem, hogy a magyar harckocsikat szegecseltek, akkor azt kell gondolnom, hogy a heggesztesi technologiakban oriasi volt a lemaradas.

 

Mielott elfelejtem, mert biztos fel fogod hozni ellenpeldakent a Botondot. Csak egyet kerdezek. Mennyit gyartottak belole?

 

Tehat az en konkluziom, hogy a Gyori programok elhibazottak voltak, mert az ipari kapacitasok bovitesere, es a technologiai fejlesztesukre kellett volna koncentralni. Ha mar ott tartottunk a hadiuzemeknel, akkor a harmincas evek kozepen inkabb megmunkalo gepeket gyarto uzemeket kellett volna telepiteni.

 

Udv.

Előzmény: Éhesló (29869)
tuzer Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29882
stimmt.
Előzmény: M.Zoli (29880)
tuzer Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29881

Mit? Nem volt semmi. Csúcs technologia 1989-ben: ESZR R55 NDK, R45 szovjet számitógépek. Megjelenésük pillanatában elavultak. CAD/CAM saját gyártás hiján lopott VAX-okra épült. Operációs rendszerek teljesen lopottak voltak.

 

Talán ez kicsit sarkos. A csúcstechnológia mindig környezetfüggő, és azért az tény marad, hogy pl. az ÁRPÁD éles gyakorlaton verte le az orosz megfelelőjét, mint vak a poharat. Mert a hardver mellett időnként nem ártott a jó szoftver sem.

Rádió, rádiótechnikai felderítőink élesben is jól vizsgáztak a romániai események alkalmával. (Videoton eszközökkel)

 

persze, mindig mindenben elmaradottak leszünk az usákokhoz képest. De nem őhozzájuk kell hasonlítani. Merem remélni, hogy környezetünkben csak-csak nem tűnnek fel ellenséges ABRAMS-ok és PALADIN-ok.

Előzmény: Gavriel (29871)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29880

Udv.

 

Gavriel! A torzsgarda alatt azokat az embereket ertette a topictars, akik mondhatni szinte a forum kezdete ota jelen vannak a topicon, es a kezdeti utkeresesbol egy szakmai topicka alakitottak a hozzaallasukkal. Ebbe a kozonsegbe ha jol tudom te nem tartozol bele, en sem, meg meg sokan masok sem. Ez nem tamadas a te, vagy az en, vagy a masok szemelye ellen, hanem egy egyszeru felhivas azon torzstagok fele, hogy jo lenne egy kicsit aktivizalniuk magukat, es temafelvetesekkel visszaterelni a topicot a kialakult szakmai mederbe.

 

Kovetkezo dolog. Nagyon tisztelem a velemenyedet, mert a soraid alapjan egy kepzett, tapasztalat es szeleslatokoru embernek ismertelek meg. Ennek ellenere szeretnelek megkerni, hogy fekezd magad egy kicsit, mert hajlamos vagy neha szemelyed elleni tamadasnak velni olyan megszolalasokat is, amik esetleg nem azok, illetve hajlamos vagy tulreagalni ezeket, feleslegesen szaporitva az offtopic hsz.-eket. Lehet, hogy nincs igazam, de nekem igy tunik.  Lehet, hogy neha erdemesebb lezarni egy vitat, es atmenni ignoralasba, mint szelmalomharcot folytatni.

 

Udv. 

Előzmény: Gavriel (29867)
tuzer Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29879

Csak létezett vagy voltak minőségi jellemzői is?

 

Még megvolt a hadműveleti képessége, tartalékai (fegyver, lőszer, üza, stb.) és hadműveleti képzettségű vezetői, és legfőképp megvolt az összfegyvernemi jellege.

minimum egy igen erős hadtest kitellett.

 

Szerintem a legnagyobb probléma nem is a létezés, vagy a képesség hiányos volta hanem a társadalmi támogatottság és megbecsülés hiánya. Úgy tűnik ez mit sem változott a rendszerváltás óta.

 

Nem értek egyet. Persze, mindez lehetett volna nagyobb, jobb. Érdeklődj azoknál, akik a jugó határ mellett bújkáltak anno, hogy fogadta őket a helyi lakosság. ugyanez az árvizeknél, stb.

 

Ráadásul időközönként készítettek (enek) egy felmérést az államhatalmi szervekbe vetett bizalomról, a sereg mindig előkelő helyen volt.

Saját tapasztalatom az, hogy ezt a megbecsülés-hiányt általában mi magunk terjesztettük, fizetésnapok környékén.

 

Én magam a '90-es évek közepéig-végéig a Lehel-piacra is egyenruhában jártam, soha egy "beszólást" nem kaptam, annál több aggódó-féltő kérdést. Persze nem a talponállóba jártam oda. Tettem ezt a Nagy Imre - újratemetés környékén is.

 

Arról most nem is kívánok értekezni, hogy a leszerelt sorállomány rémmeséi miként változtak az idő múlásával nosztalgiává.

Előzmény: Gavriel (29876)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29877
Sajnos.
Előzmény: Gavriel (29876)
tuzer Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29875

Úgy kellene feltenni a kérdést: volt-e magyar HONVÉDSÉG?

 

Persze hogy volt. Az agónia akkor kezdődött, amikor az utolsó 5 gl. dd-t kezdték megbontani, és befejeződött az "M" képesség megszüntetésével.

 

Ez előtt pariban lehetett volna a környékkel, kivéve Ukrajna.

Előzmény: Gavriel (29864)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29874
A doksija pedig a hadtörténeti levéltár pincéjében rohad valahol, a többi megörökölt gyártási doksival együtt....
.....................
Hűha:) Amit te Norberttől kani fogsz ezért!:))))
Előzmény: Éhesló (29869)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29872
Tudtommal sosem gyartottunk semilyen FW-190 alkatreszt.
Előzmény: Éhesló (29869)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29870
Szerény meglátásom szerint a kutyát se fogja érdekelni amit írunk- nehogy már a "laikusnak" legyen igaza! - , de még mindig egy értelmes ON-téma lenne! Hamburger
Előzmény: Zicherman Istvan (29862)
Éhesló Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29869

Hali,

a vita kiindulása a második háború előttiés alatti hadiipari heléyzet - a győri program, és eredményeinek - megítélése volt.

 

A kollégával ellentétben én ezt nem szóltam, le, hanem az általános ipar(politikai)helyzettel együtt inkább követendő példának tartom, ahol az első háborúban romokká rabolt ország 20 év alatt messzebb jutott, mint az utóbbi 31-40- év alatt, mikor nem nem értéket teremtettünk, hanem romboltunk, elkótyavetyéltünk.

A többiben lehetnek pontatlanságok, tudáshiány amit készséggel elismerek, bár a BF 109 esetében - mint jeleztem - nem.

Talán nem is annyira az ipari infrastruktúra az, ami figyelemre méltó. Egyszerűen ez tükrözi ma is érthetően azt, milyen stratégiai gondolkodással, előrelátással, hozzáértéssel próbálták meg a (kilátástalan) helyzetüket változtatni az akkori emberek. Mennyire képesek voltak politikustól munkásokon, mérnökökön át a tőkésig adaptálni, befogadni, működtetni a kor kiemelkedő technológiáit.

 

Csak jelezném, hogy Fűzfőn, Peremartonban, Törökbálinton, Diósgyőrben még tobbé-kevésbé állnak az épületek, annak ellenére, hogy az FW190 motorjára nem találtam forrást (lehet, hogy ME210 volt?) és a Rába gyárépületei helyén és a törökbálinti védősávban lakópark épül (OFF Kik építik kinek? ON).....

A Csepelen gyártott kompresszoros motor centrifugálkompresszora pedig a BME JGI Áramlástani tanszékén megtekinthető. A doksija pedig a hadtörténeti levéltár pincéjében rohad valahol, a többi megörökölt gyártási doksival együtt....

 

Üdv, Éhesló

 

Előzmény: ambasa (29868)
ambasa Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29868
kedves Éhesló!

A Me 109 hazai gyártásáról:

"A Magyar Waggon- és Gépgyár a német-magyar repülőgép-gyártási együttműködés keretében 1942-ben berendezkedett a Bf 109G vadászrepülőgépek sorozatgyártására. ...... A V.766 indulószámmal gyártottrepülőgépek a magyar honi vadászerők kötelékeinnél már 1943 végén megjelentek. 1944 áprilisáig a bombatámadások megindulásáig kb 30 db Bf 109G-6 gépet adtak át a budapesti és hatot a szolnoki, valamint a kolozsvári vadászszázadoknak"

Bornhard/Sárhidai/Winkler A magyar íKirályi Honvédség fegyverzete 348-349.old.

Tudom erről nem volt szó)
270 db Me 210 Ca-1 et gyártottak a DRRT-ben az elsőt 1943 áprilisában adták át.

Kováts A Dunai Repülőgépgyár Rt. története (Üzemtörténeti Füzetek 11) 108. old.

A DB motorok hazai gyártásáról volt cikk a HT-ben, valakinek a vitatkozók közül elő kellene keresni.

TG
Előzmény: Éhesló (29866)
Éhesló Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29866

Hali,

nekem Pásztor prof a BME-n mást tanított...

 

Most ezt találtam fel:

 

Wiki:

"Bf 109 G "Gustav" [szerkesztés]

Messerschmitt Bf 109 G-5

Bf 109G-6 a Lengyel Repülési Múzeumban Krakkóban

Bf 109-G2

A Gustav megjelenését az indokolta, hogy a Luftwaffének szüksége volt nagy magasságban is jól szolgáló repülőgépre. Rengeteg alváltozata készült, a Gustavokból gyártották a legtöbbet, többek között a Győri Waggon és Gépgyárból is több száz darab kigördült. (A teljes legyártott mennyiség több mint 70%-a 'Gustav' változat volt)

 

Üdv. Éhesló

Előzmény: belic (29863)
akagi Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29865
Partvonalról könnyű bekiabálnod! Indokod meg a Beszélő. Hmm
Előzmény: Gavriel (29864)
belic Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29863
Kedves Eheslo!

A háború kezdetése a nehézfegyverzet(harckocsik) kivételével
A 36-os győri program számos területen hozott eredményt (erről is írtam már):
...
- repülőgép (ME109) és repülőgép motor (ME109Bp. és FW190 Győr)) gyártást indítottak be licensz vásárlással, mely a háború végéig termelt Csepelen, Budafokon, Kőbányán


A fentiekkel szinte semmivel sem ertek egyet.
Nem 36, hanem 38-as gyori program
Nem tudom, hogy mit tekintesz a haboru elejenek (1939.03.23.: felvideki osszecsapasok, 1940.aug.23.: teljes harckeszultseg, 1941.04.: Jugoszlavia, 1941.junius 26: Kassa bombazasa). de gondolom legkesobb 1941-et, Me-109 (sarkany) gyartas 1941-ig: 0 darab, DB605 motorgyartas 1941-ig: 0 darab.
Csupan a haboru megkezdese utan, 1942-ben indult be a gyartas, ennek soran az eves (1942-es) legyartott mennyisegek (Forras: M.Szabo Miklos: A Magyar Kiralyi Honved Legiero, 53.oldal):
-Me-109: 1 db
-Me-210: 1 db
-DB-605: 10 db

Nem szorosan a fentiekhez kapcsolodoan, szerintem egesz jol indult a magyar repulogepipar (forras: Punka Gyorgy-Sarhidai Gyula: MAGYAR SASOK, az evszam a szolgalatba allas ideje):
-1914-1918: 2029 repulogep, 1146 motor
-(ezutan rablas, megsemmisties, 1927-ig repulogepgyartas tiltasa)
-1923: Oravecz kikepzogepek (3 tipus): 7 db
-1925: Oravecz felderito: 2 db
-1926: Loczy Brandi kikepzogep: 5 db
-1927: Loczy Hungaria kikepzogep: 80 db
WM-HD-22 gyakorlogep: 30 db
-1928: WM-Udet-12 iskola-repulogep: 30 db
WM-Fokker CVD (kozel) felderito: 50 db
WM-Fokker F VIII utasszallito-bombazo: 3 db

Viszont nem csak egy kicsit megtorpant a vilaggazdasagi valsag vegeig, hanem 1942-ig alig keszitettek uj gepeket (noha vadaszokra egeto szukseg lett volna, es ezek licenszet a hollandok hajlandok voltak eladni, mar 1928-ban is):

-1933 WM10/13 iskola-repulogep: 9 db
WM16 Budapest felderito: 9 db
-1938 WM21 Solyom kozelfelderito: 128

Mas: termeszetesen egyetertek, hogy jobb volt a hadiipar akkor mint most, es hogy jobb lenne ha ma is lenne hadiipar nalunk.
Azonban megvaltozott a vilag, egyreszt manapsag nagyobb sorozatok gazdasagosak, ezert logikus, hogy kevesebb dolgot tudunk onalloan gyartani (nem a semmi a logikus!!!); masreszt "a bekehez 2 fel kell, a haboruhoz eleg 1 is", most nem biztos, hogy van haborut akaro fel, akkor volt (a magyarok), ezert logikus, hogy most nem minden erejevel fegyverkezik az orszag (mint pl. Rakosi alatt, ugye ot nem muszaly tisztelni, amiert hatalmasat lenditett az orszag neheziparan?).

ui: a loelemkepzore szerintem nagyon buszkek lehetunk.

Bel
Előzmény: Éhesló (29850)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29862
Nosza, tegyük hasznossá magunkat.
Vitassuk meg a pontokat, állítsunk össze minden pont végén egy-egy kommunikét és javaslatot, és utána küldjük el a honlapnak.

Én szívesen benne vagyok egy ilyen építő tevékenységben, mivel a meddő billentyűveregetést már én is unom.:/

Ki még?
Előzmény: tuzer (29861)
tuzer Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29861
tuzer Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29860

Én ugyan nem (vagy nem csak) rád gondoltam, de viszonylag hamar találtál magadnak egy inget.

 

Törzsgárda alatt pedig azokat értettem, akik a olvtársukról, annak véleményéről, más emberek jelleméről stb. képesek jelző nélkül állást foglalni.

 

Mára a topik lassan átment hőzöngő önkéntes mérvadók színpadává.

 

Volt egy pazar szakmai fórum.

 

Már csak azt szeretném tudni, hogy az emberi hülyeség, vagy az illetékes szervek komoly szakmai tevékenysége eredményeképpen lehet lassan a topik nevét átkeresztelni "A Magyar Honvédség megsemmisült c. topik megsemmisült" -re.

Előzmény: Gavriel (29855)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29859
Ki lett ár elemezve számtalanszor (a történelmi fórumon is, meg a szakirodalomban is). Fegyverzet tekintetében nem volt korszerűtlennek nevezhető (legalább is semmivel sem volt elavultabb, mint a többi harcoló félnél 1941-42 körül).
Jóval komolyabb gond volt a fegyverzet mennyiségével, a csapatok szervezeti struktúrájával, az állomány képzettségével, a tisztek szakképesítésével és a műveleti/harcászati alkalmazási elvekkel. És még jött hozzá az ellátás, illetve komoly gond volt a motivációval.
Előzmény: Gavriel (29858)
Stylist Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29856
Lehet, hogy beszéli a nyelvünket, de szemlátomást értelmezési nehézségei vannak! Ezt ugyanis Horthy antiszemitizmusának bizonyítékaként próbálta előadni:

"Mellékesen a közhiedelemmel ellentétben antiszemita volt.
Lásd „Kedves Bóli!”-hoz, vagyis Teleki Pálhoz 1940. október 14-én írott levelét.
Viszont ez is tény amikor megszólal a reálpoitikus: Azonkívül messze veszélyesebbnek és értéktelenebbnek tartom hazámra nézve p[éldának]. o[káért]. a nyilasokat, mint a zsidót. Az utóbbi ide van érdekből is kötve, és adoptív hazájához hűségesebb, mint a nyilas, kik – mint a vasgárda – országunkat megzavart elméjükkel német kézre akarják játszani."

Mi is a baj ezzel a szöveggel? Talán az a gond, hogy "veszélyesebbnek és értéktelenebbnek" tartja a nyilasokat, mint a zsidókat? Szánalmas...
Mellesleg köztudomású, hogy az összes zsidó nagytőkés, Weis Manfrédtól Goldbergerig bejáratos volt Horthy-hoz, állandó kártyapartnerek voltak, szinte barátok. Részt vettek a Kormányzó kenderesi birtokán lefolytatott vadászatokon is, ahova csak a legszűkebb körét hívta meg Horthy. És végül, ez az "antiszemita" Kormányzó segített nekik Svájcba menekülni, a vagyonuk nagy részével együtt, amikor már túl meleg lett a pite...
Üdv:
Előzmény: Éhesló (29852)
tuzer Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29853

Talán legyetek ontopikabbak. Ha nem, lehet választani:

 

Jó párat törlök, tiltok.

Topikot átrakjuk a PoliDilibe.

Mindkettő.

 

Ha lehet, kezdd az elsővel. Esetleg ha más nem is, a törzsgárda talán még képes észhez térni.

Előzmény: attention (29763)
Éhesló Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29850

Kedves Belic,

a magyar hadiiparról és annak hátteréről sokat olvashatsz az FLÜ- Technológiai igazgatóság honlapjáról letölthető anyagokban.

Az ipar újjáépítése (a hadiipar megteremtése) megkezdődött már 1922-ben.

Olyan komplett települések létesültek kifejezetten hadiipari céllal (kedvenc példám, és már írtam itt róla...) mint Fűzfőgyártelep, Peremarton. Itt a világszínvonalú ipari létesítmények és technológia felépítése mellett munkáslakások, tisztviselő lakások, iskola, templom, munkásotthon(!!!!!!) is épült, a vasút, villany, csatorna és vízvezeték hálózat mellett a világgazdasági válság beérkeztéig. Trianon után  pár évvel!!!!! A háború kezdetése a nehézfegyverzet(harckocsik) kivételével

A 36-os győri program számos területen hozott eredményt (erről is írtam már):

- a közúti járműgyártásban megszületett a Botond, mely kora legjobb terepjáró tehergéjárműve volt és még ma is kiemelkedő műszaki megoldásokat mutat (mintha ma a RÁBA nem összeszerelést végezne, hanem saját fejlesztésben gyártana tj.tgk.-t, mint 1972-76 között!!!)

- repülőgép (ME109)  és repülőgép motor (ME109Bp. és FW190 Győr)) gyártást indítottak be licensz vásárlással, mely a háború végéig termelt Csepelen, Budafokon, Kőbányán

- rádió, telefon, radar, lőelemképző, tüzérségi és aknagyújtók,

- kézifegyver, löveg, töltény, lőszer, robbanóanyag,  orvosi felszerelés, vagon, mozdony stb.

mind mind hazai ipari termelésből ment a Honvédségnek.

 

Nos szívesen olvasnék tőled arról, melyik települést építették fel egy korszerű és frissen honosított ipari technológiai gyártelep mellé az elmúlt 30(40?) évben?

Hol gyártanak ma harcirepülőt, hajtóművet, löveget, robbanóanyagot, gyutacsot, fegyvert, rádiót, radart, orvosi felszerelést, mozdonyt, vagont stb. Magyarországon(a vidám szocializmus korábbi 30 évét követően)?

 

Azok az emberek (politikusok, tőkések, munkások, tisztviselők, mérnökök) akik az első háború összeomlását követően 10 évvel már termeltek ezekben a gyárakban, oktattak az iskolákban, miséztek az új templomokban nagyságrendekkel többet akarta és tudtak tenni a hazájukért mint az elmúlt 60 év minden mocskos politikusa egy kupacra hányva!

 

OFF

 

Ma már nem tudunk sem repülőt, sem mozdonyt, sem motort, sem turbinát gyártani. Szépen lassan elhülyül és elrabszolgásodik az egész ország. Bérmunkások lesznek itt, éhbérért.

 

ON

 

Több tiszteletet, nagyapáink és dédapáink nemzedékeinek, mert amit építettek(gyárat, közművet, csatornát, vasutat) alkottak, most adtuk el, vagy tettük tönkre éppen pár éve, vagy tegnap!

 

Éhesló

Előzmény: belic (29838)
Némedi László __ Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29841

bár legalább félig off, de talán nem teljesen:

a győri program eléggé problémás volt, legjobban azért, mert löketszerű volt. Ha olvastátok Dombrády könyvét olvashattátok, hogy a program lefutásakor, az addig kiépült hadikapacitások hirtelen nem kaptak megrendelést, és csődhelyzetbe kerültek. A munkásokat elküldték és a kapacitásokat kezdték leépíteni. Nem nagy, hangzatos programot kellett volna indítani, hamár fegyverkezni akartunk, hanem fokozatosan növelt tartós programot indítani. Nem lehet egy nagy ugrással előremenni és megállni, hanem akkor inkább sétálni, de folyamatosan. Ez a mai viszonyokra is intő jel!

Előzmény: belic (29838)
belic Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29837
Hello!

"Ezek után meglepő neked, hogy nem az angol-francia szövetséget választotta?"

A fenti kerdes fenyeben valami meglepot fogok neked mondani: az angolszasz szovetseget valasztotta, miutan nyilvanvalo lett a nemet vereseg. Csak a hazaarulok miatt nem jott ossze.

Bel


Előzmény: Stylist (29835)
Stylist Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29833
"...a rendbe beletartozik az, hogy ott ahol rend van, nincs helye semmilyen civil kezdemenyezesu fegyveres es - vagy militans szervezodesnek. Pontosabban ott az allamnak kizarolagos mandatuma van az eroszakszervezetek fenntartasara."

Ez egyáltalán nem igaz! Ott van pl. az USA: nem mondhatod, hogy a demokratikus keretek ellenére nincs rend. Az államok döntő többségében van halálbüntetés, ahol meg nincs, ott nyolcszoros életfogytiglant osztogatnak, hogy esélye se legyen kijönni többet a bűnözőnek! A szövetségi kormány keményen kézben tartja a belső rendet, az FBI, az ATF, és más szervezetek segítségével, sőt, már Belbiztonsági Minisztériuma is van. A Patriot Act hatályba lépésével még határozottabban tud lecsapni szükség esetén, az országon belül is. Ehhez képest minden államban van Nemzeti Gárda, a fegyvertartás a legtöbb államban szabad, vagy minimális adminisztrációhoz kötött, és az egész ország tele van fegyveres civil társaságokkal, lövészklubbokkal, sőt, olyanok is vannak köztük, akik megtagadják a szövetségi kormányt, és a fegyvereikkel együtt kivonulnak a hegyekbe. Ideológiától függetlenül ezeket is békén hagyják, amíg csak magukban puffognak, és nem Federal Building-eket robbantanak, mint Timothy McVaigh és társai, vagy nem tartanak gyerekeket túszként mint a Waco-i szektások...

"...az o felesege is ott lakott a Bocceban, ami gyakorlat volt a haditengereszeti tisztek kozott a fejadagok miatt, es ennek hatasara is tort ki a matrozlazadas..."

Erről semmit sem hallottam még! Úgy érted, hogy Horthy rá volt szorulva a felesége fejadagjára, ezért éltek együtt a támaszponton? Vicces lenne... :-))
Üdv:
Előzmény: M.Zoli (29829)
belic Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29832
Hello!

"Mondj EGY dolgot, amit rosszul csinált, úgy, hogy közben lett volna lehetősége máshogy is tenni!"

1. Hagyta, hogy tele legyen az orszag hazaaruloval.
Ha idoben eltakaritja oket, akkor ellen tudott volna allni az orszag a megszallasnak
(marmint nem a Magyar Kiralyi Honvedseg onalloan hosszu tavon, hanem a szovetsegeseivel kozosen, de ehhez elofeltetel, hogy legalabb targyalni tudjon veluk anelkul, hogy a hazaarulok minden szavat jelentsek kulfoldre).

2. Az 1934-es "Gyori program".

Bel
Előzmény: Stylist (29830)
Stylist Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29830
"Az USÁ-nak változás kell."

Hidd el, nekünk is jobb lesz McCain! Ő egy kőkemény katona volt, egy háborús hős! A Nyugat ( amelybe már mi is betagolódtunk ) vezetésére inkább egy ilyen fickó alkalmas, mint egy ( hozzá képest ) ifjú, liberális nyálgép, aki az élettapasztalatát eddig kizárólag könyvekből merítette. Úgy néz ki, hogy kemény világ jön, a radikális muzulmánok még mindig a mi seggünket akarják felrobbantani, Kína egyre pofátlanabb, és úgy tűnik, hogy az oroszok is kezdenek kimászni a sírgödrükből, és nyilván szeretnének újra nagyhatalommá válni. Úgyhogy jól jön majd az öreg harcos a nyugati civilizációnak... :-))

"Horthy a legnagyobb jóindulattal is összetett alakja a magyar történelemnek..."

Te régen írogattál a haditengerészeti topicba is. Akkor minek magyarázzam, hogy Ő volt valószínűleg az utolsó magyar ember aki tengeri csatában győzedelmeskedett! ( Az olasz flotta ellen, az Otranto-i Szorosban... )

"...hogy egyértelműen pozitív, az kissé túlzás."

Mondj EGY dolgot, amit rosszul csinált, úgy, hogy közben lett volna lehetősége máshogy is tenni! Mert a kényszerpálya nyilván más lapra tartozik...

"...az emberek egy része felülről képzeli, a másik pedig belülről."

De sajnos az utóbbi nem más, mint utópia. Az emberek nagy többsége ugyanis rosszul szocializált, és fegyelmezetlen! Ez már többször is bebizonyosodott a történelem során, és mindig valami negatív, vagy káosz következett utána. Lásd pl. az ókori demokráciák bukása, vagy a Weimari Köztársasaág, a Francia Forradalom, vagy pláne a Lenin féle bolsevik lázadás...
Üdv:
Előzmény: Biga Cubensis (29828)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29829

Udv.

 

Biga megvalaszolta neked mi a kulonbseg a rendparti meg a rendparti kozott.

 

Mellesleg megjegyeznem, hogy a rendbe beletartozik az, hogy ott ahol rend van, nincs helye semmilyen civil kezdemenyezesu fegyveres es - vagy militans szervezodesnek. Pontosabban ott az allamnak kizarolagos mandatuma van az eroszakszervezetek fenntartasara.

 

Horthy. Kivallo parancsnoknak tartom, aki kovetett el hibakat ( pl. az o felesege is ott lakott a Bocceban, ami gyakorlat volt a haditengereszeti tisztek kozott a fejadagok miatt, es ennek hatasara is tort ki a matrozlazadas. Ez pl. nem vet ra jo fenyt, sot! ), es aki politikusnak atlag alattinak mutatkozott. Egyszeruen nem volt meg ahhoz a kepzettsege es habitusa, hogy sikeres politikus legyen. Ez nem az o szemelyenek a degradalasa, nehogy felreertsd. Egyszeruen szerintem, es a tortenelem is ezt tamasztja ala, mig tiszti szerepkorben kivaloan teljesitett ( egesz eleteben ugye erre volt kepezve ), a politikai sikon egyszeruen nem felelt meg, mert ehhez mar hianyzott a kepzettseg es tapasztalat.

 

Udv.

Előzmény: Stylist (29827)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.06.19 0 0 29828

Én meg remélem, hogy Obamának fogják hívni. Az USÁ-nak változás kell.

 

Horthy a legnagyobb jóindulattal is összetett alakja a magyar történelemnek, de hogy egyértelműen pozitív, az kissé túlzás.

 

Mindenki rendpárti, a különbség az, hogy az emberek egy része felülről képzeli, a másik pedig belülről.

Előzmény: Stylist (29827)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!