Keresés

Részletes keresés

Kavics78 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29381
"Hamarabb vezettem HMW-t szerintem, mint itt bármelyiketek, ráadásul páncélozottat (1994-1995)."-Én csak olyat. :D
"Az áldozatok sorában ő a következő, aki életével fizetett egy független, szuverén ország csatlóssá zülléséért, a katonai tudás és szakma megsemmisítéséért, az idegen érdekek szolgálatába állásért.

Szégyen mindenkire, aki magyar katonák külföldre küldésében segédkezett!"-Nos tudod ez a politika.
A magyar meg már csak ilyen, nem boldog ha nem szaros a pofája.
De mint volt katonatisztnek talán nem kéne a fészkedbe szarni mert elég visszataszító dolog.
Előzmény: Éhesló (29364)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29379
Látod, valakinek ez annyira nem nyilvánvaló....
Előzmény: Zicherman Istvan (29378)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29378
Meg ugye van még pár oka annak
............................
...van...és nyilvánvaló oka...
Előzmény: Törölt nick (29376)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29377
Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta azt a robbanást, amely miatt Afganisztánban egy magyar tűzszerész egy robbanóeszköz hatástalanítása közben életét vesztette kedden kora reggel - közölte Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a szaktárca budapesti sajtótájékoztatóján.
// <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // ]]> on error resume next ado_fjnijpjrthupoilndedgicfh_plug = ( IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.6")))

Az MTI azon kérdésére, ki lehet-e zárni, hogy távirányítással robbantották fel az eszközt, a parancsnok közölte: a vizsgálat még nem tart itt, "semmit nem tudunk kizárni" - tette hozzá.

Bocskai István, a szaktárca szóvivője elmondta, az 1978-ban született Kovács Gyula főtörzsőrmestert a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

A szóvivő tájékoztatása szerint egy afgán civil jármű egy másodrendű útvonalon haladva ráfutott egy házi készítésű robbanószerkezetre. Ekkor riasztották a tűzszerészeket, hogy átvizsgálják a helyszínt, feladatuk az volt, hogy felderítsék, van-e másik robbanóeszköz a közelben. Egy tűzszerész robot segítségével vizsgálták a helyszínt, és találtak egy másik robbanószerkezetet.

Hajdu Gábor, láthatóan megrendülten, a részletekről elmondta, a robot segítségével a tűzszerész körülhatárolta az eszközt, megpróbálta hatástalanítani, de ez nem sikerült. Ezután egy hurkot szeretett volna az eszközre rátenni, hogy elvontassák, de ekkor működésbe lépett a szerkezet és felrobbant.

Mint mondta, a robbanóeszközt a robot nem tudta kiemelni, valószínűleg nehezebb volt, mint 25 kilogramm, ezért kellett volna a hurokkal elvontatni.

Hajdu Gábor elmondta, a tűzszerész felkészült volt, tudta, mi a dolga és az eddigi információk alapján helyesen járt el. Kovács Gyula a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj első speciális századának parancsnoka volt. Korábban több tanfolyamot elvégzett már, és másodszor tartózkodott Afganisztánban.
Mint mondta, egy kollégája - egy pszichológussal együtt - kedden délelőtt értesítette az elhunyt családját a történtekről.

Közölte: a Magyarországon tevékenykedő tűzszerészeknél keddre gyásznapot rendelt el.

Beszámolt arról, hogy a magyar tűzszerészek Afganisztánban a legmodernebb felszereléseket használják, az öt kamerával felszerelt, távirányítható Andros F6A típusú amerikai gyártmányú robot a jelenlegi csúcstechnológiát képviseli, ugyanezt használja az amerikai hadsereg is az országban.

Ugyancsak a legmodernebb tűzszerész ruhát használják, az EOD9 típusú ruházat védelmet biztosít a hő és hanghatások ellen.

A tűzszerész járőr Afganisztánban egy parancsnokkal és két segédtűzszerésszel, valamint egy gépkocsivezetővel vonul a helyszínre, gépkocsijuk tartalmazza a legmodernebb felszereléseket, a tűzszerész roboton kívül például röntgenfelszerelés, valamint rádiófrekvencia-zavaró berendezés is van náluk.

A szóvivő közölte, hogy az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi erők (ISAF) feladata, hogy felderítsék, kik telepítették ezeket az eszközöket, ezt a helyi rendőrséggel együttműködésben teszik.

Bocskai István elmondta, hogy eddig csak könnyebb sérülések történtek Afganisztánban, karcolásokat, horzsolásokat szenvedtek a magyar katonák.

Azt is közölte, a család nem hatalmazta fel arra, hogy elárulja, hova valósi a katona.

A Honvédelmi Minisztériumban, amelynek épületére fekete zászlót tűztek ki, délután sajtónyilvános videokonferenciát tartanak. A konferencián az afganisztáni magyar kontingens parancsnoka ad tájékoztatást a történtekről.

Forrás: MTI
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29376
Meg ugye van még pár oka annak, hogy miért nem szokták nyilvánosságra hozni a legtöbb esetben a balul sikerült hatástalanítás pontos okát...
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29375
HM azt eppenseggel kozolhetne, hogy hany eles helyzetet sikerult megoldaniuk a robot segitsegevel, es ezaltal mennyivel kevesebb veszelyes helyzetet kellett megoldaniuk szemelyesen a tuzszereszeknek.

A katonai kommunikáció a nyilvánosság felé mindig problémás. Ha most a HM bejelentené, hogy 358 IED-et és más tűzszerészeti műtárgyat hatástalanítottak a magyar katonák Afganisztánban az elmúlt két évben, és egyébként is, a kiképzésük az elérhető legjobb, szerinted ki hinné el?

Előzmény: M.Zoli (29370)
degenerator Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29374
látnok vagy:)

tényleg ezt nyilatkozták, hogy maximálisan felkészült volt mindenki, megfelelő robbanásvédelmi ruhában közelített a bomba felé. teljesen szabályos volt minden.

posztumusz megkapta a hadnagyi rangot.

a robot kinnt volt, csak a bomba 25 kilónál nehezebb volt, és nem tudta megmozdítani.
Előzmény: Zicherman Istvan (29362)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29373

Udv.

 

Szerinted van kint a katonaknak Buffalojuk? Szerintem azzal probaltak dolgozni amijuk volt, szerinted mi mast tehettek volna?

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (29371)
degenerator Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29372
"Az M1 Abrams 40 liter alatt be se indul a turbina miatt."

rosszul tudom, hogy a T-72 beröttyintéséhez is ennyi kell?
Előzmény: Törölt nick (29346)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29370

Udv.

 

Akartam mar hamarebb is irni, csak kozben megbeszelesunk volt a cegben. A robot nem csodaszer, nem tud minden szituaciot megoldani. Minden bizonnyal hasznos segitseg, amely sok ilyen jellegu ugyet meg tud oldani, ettol fuggetlenul biztos lesznek helyzetek, melyek megoldasa meghaladja majd a robot kepessegeit.

Szoval tartozkodnek az olyan kijelentesektol, hogy hogyan hallhat meg egy katonank robbanoeszkoztol, ha van robotunk erre a munkara. Pl. a HM azt eppenseggel kozolhetne, hogy hany eles helyzetet sikerult megoldaniuk a robot segitsegevel, es ezaltal mennyivel kevesebb veszelyes helyzetet kellett megoldaniuk szemelyesen a tuzszereszeknek. Nem tudhatjuk, de nem kizart, hogyha nem lenne ott a robot, akkor ez mar a masodik, harmadik, stb. ilyen hir lenne.

 

Szemely szerint tartozkodnek barmilyen kovetkeztetes levonasatol, felelosok megnevezesetol, hiszen semmilyen informacio nincs a kezemben az uggyel kapcsolatban. Ezt tanacsolnam mindenki masnak is, hasonlo helyzetben.

 

Reszvetem a hozzatartozoknak es baratoknak.

 

Udv.

 

 

Előzmény: Big-B (29368)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29369

Őszinte részvétem az elhunyt katona családjának.

 

Bánki Attila

Big-B Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29368
MH szerint kint volt, használták is, de a robot nem tudta megmozdítani a bombát. Ezért akarták azt a műhelykocsival megmozdítani.
Előzmény: Törölt nick (29361)
Hpasp Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29367
R.I.P.

:(
Hpasp
Előzmény: tuzer (29355)
Éhesló Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29366

Kedves M.I.,

mint volt katona nem téveszteném össze a háborút, a hadműveleti övezetet és a megszállást és a (vad)állati viselkedést.

 

Itt nincs szó parancsról, melóról semmiről: a helybeliek megalázásáról szól a dolog, miközben vidáman röhögünk és videózunk a hazaiaknak: pont úgy mint az AbuGraib-ban.... Az is milyen jó hecc volt, nem?

 

A mentalitásukat a legjobban Kavics jellemzi:

"Halja a gyökér, hogy szól a duda minek nem megy arréb (tipikus arab magatartás)? Érdekes amikor meglöki akkor bezzeg huzza a belét.
Örüljenek, hogy nem egy abrams ment a sor elején aknaszedővel. :-)"

 

Ez a mentalitás az oka annak, hogy a "győzelem" után sok évvel is félnek ezek a "katonák" mindentől és mindenkitől és csak a börtönükbe zárva vannak biztonságban (ideig-óráig).

Minden sértés, minden brutalitás, minden halál újabb ellenségeket szül abban a kultúrkörben.

És ezek a bűnözők, ámokfutók és nekik falazó kormányuk, hatóságaik a "szövetségeseink"? Ez a példa? Ez  a "KATONAI SZAKMA", az "ejrópaji kultúra"?

Kíváncsi lennék mit szólnál, szóltál volna a hasonló bánásmódhoz?

 

Éhesló


 

Előzmény: M.I. (29353)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29365

Részvétem.

 

Tacsk0nak meg igaza van. De sajnos Z.I-nek is.

Éhesló Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29364

Hamarabb vezettem HMW-t szerintem, mint itt bármelyiketek, ráadásul páncélozottat (1994-1995).

Kétségtelenül szokatlan és nem túlságosan ergonomikus járgány.

Nem toltam le vele senkit az útról, soha.

 

Arrafelé lőttek már szét családokat (nem egyet) mert túl gyorsan haladtak, vagy mert egyáltalán arra jártak.

Ez a video is ilyen szellemben készült: a törvényt és senkit sem tisztelő, bekábszerezett zombik terrorizálják a civileket. Később meghalnak, vagy maradandó pszichés károsodással térnek vissza semmit sem értő rokonaik közé egy olyan küldetésből ami hazugságok és ártatlanul kioltott életek tengerén vezetett át.

Ezért őlik őket a "győzelem" sokadik évfordulóját követően is megállíthatatlanul a világ minden részén, ahová mocskos lábukat betették.

Sorsuk ugyanaz lesz mint vietnámban: menekülnek majd és zsoldosaikat, ügynökeiket hátrahagyják koncnak, amikor elszáll az utolsó helikopter is.

Vigyázz te ne legyél köztük.....

 

Más, de ezzel összefüggő:

 

Sajnos egy magyar expediciós (intervenciós?) katona is meghalt, értelmetlenül. Emberként, tűzszerészként sajnálom őt, de haláláért alapvetően a hazai politikai és katonai elit (nem)viseli a felelősséget. Az áldozatok sorában ő a következő, aki életével fizetett egy független, szuverén ország csatlóssá zülléséért, a katonai tudás és szakma megsemmisítéséért, az idegen érdekek szolgálatába állásért.

Szégyen mindenkire, aki magyar katonák külföldre küldésében segédkezett!

 

Sajnos ma is aktuális a 48-as pont:

10. A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk.

 

Éhesló

Előzmény: Kavics78 (29342)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29363
kimaradt (pardon) a ,,benyelik" szó.
Előzmény: Zicherman Istvan (29362)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29362
Jó lenne ezekre hivatalos választ hallani!
........................
Nem fogsz!
Majd figyeld meg a hivatalos tájékoztatót. Jobbik esetben Szekeres fog beszélni (mint ahogyan kéne), de valószínűleg majd felkérnek valami harmadrangú tábornokot, mint ,,a HM szóvívőjét". Mindkét esetben semmitmondó bla-bla lesz, némi hazafias pöffögéssel, és az egész arról fog szólni, hogy ,,pedig mi mindent megtettünk, és katonáink kiválóan fel vannak készítve a missziós feladatok ellátására", illetve ,,biztosítottunk számukra mindent".
Mindkét esetben szemen szedett hazugság, mellébeszélés és üres bla-bla lesz, de a média, és vele együtt a jónép is.
Előzmény: Törölt nick (29361)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29360
R.I.P.
Nyugodjon békében, és őszinte Részvétem a családnak.
:(((((((
blue-dragonfly Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29359
RIP
swordmanus Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29358
részvétem
Előzmény: tuzer (29355)
Big-B Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29357
Részvétem a családnak!
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29356

Részvétem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tuzer (29355)
tuzer Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29355

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban kedden reggel. A katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A baleset magyar idő szerint reggel hét órakor történt. A magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egysége egy közúton észlelt robbanószerkezethez vonult ki, hogy azt az illetékes hatóságok kérésére hatástalanítsa.

A Honvédelmi Minisztérium délután fél kettőkor tart sajtótájékoztatót, addig nem közöl további részleteket.

http://www.origo.hu/itthon/20080610-meghalt-egy-magyar-katona-afganisztanban.html

 

Nyugodjék békében!

Mud Rider Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29354
Nos azért annyira nem nehéz a HMMWV-t vezetni.
Még indexelni is tud a sofőr, ha akar.
Van kocsiparancsnok is, aki segíti a munkáját a figyeléssel, irány megadással, stb.
Irakban veszély is van, ezért is közlekednek így.
Nem kizárva, hogy egy ilyen lehetőség az egyszerű emberből (aki most egyenruhában van és átvághat - a szó szoros értelmében- a városon) kihozza az arroganciát.
És biztos, hogy nem ez az évszázad PR akciója.
De ott kellene lennünk, ahhoz hogy ezt megitélhessük.

Gondoljatok csak a magyar katonákra. Miket kiabáltak le a platóról. Az sem volt a sereg reklámja. Pedig az béke szituban, a saját országukban történt.
Előzmény: Kavics78 (29342)
M.I. Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29353
Ha jól emlékszem, te hadmérnök voltál. Tehát volt valami közöd a honvédséghez.
Akkor tudnod kéne:
Ha a katonának azt mondja a főnöke, hogy óra , perckor legyen valahol, akkor ott kell lennie. Nem megmagyaráznia kell a dolgot, hanem ott lenni időben!
Nem csak azért mert a parancsot megb@szni tilos, mert szaporodik, de mi van, ha pl felmentést visz a társainak akik szarban vannak.
Azt fogja mondani utána a haverja muterjának, hogy bocsi amiért meghalt a fia mert nem értem oda időben, de dugóba kerültem a Kossuth Lajos utcában?
Azt gondolom te értesz annyit a katonai dolgokhoz, hogy tudd miért vezetett így a fickó!

PS.
Egyszer egy iráni pasi mesélte, hogy náluk a szalonból kikerülő autók csak pár napig horpadásmentesek. Más a vezetési stílus arrafelé, nem veszik olyan nagyon a szívükre a koccanásokat.
Előzmény: Éhesló (29320)
M.Zoli Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29352

Udv.

 

Azert egy kicsit mas, egy civil valtozattal feltunoskodni Budapesten, mint egy katonai valtozatot vezetni, barmilyen terepen. Ne felejtsuk el, hogy vezetni, meg vezetni az ket kulonbozo dolog. Ahol a pesti menok nem mennenek el a Hummerral sem, ott valszeg az altalad lebunkozott retardalt amcsi sofor atmenne meg egy Skoda 105-ossel is. Amugy nem ertem mitol van az, hogy az emberek nagy resze ugy gondolja, hogy tud vezetni? Nalam ott van valahol a merce, hogyha valaki hegyekben fakitermelesnel tud traktort, teherautot vezetni, es nem oli meg magat 1-2 honapon belul, az mar tud. Igyekszem elerni ezt a szintet, csak meg messze vagyok tole. :)))

Felreertesek elkerulese kedveert kozolnem, hogy eme "adrenalinsportot" mar muveltem, csak kevesnek tartom meg a tapasztalatomat.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (29346)
Kavics78 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29351
Ez nem igazán így van mert a US-ARMY jogsiban (egy papirfecni) a jármű megnevezése szerepel amiből az illető vizsgát tett.
Ha jól tévedek a HUMMWV az M1114 de a másik változatot nem tudom.
Ill. van egy általános civil sofőröknek:
ALL COMM. VEH. 26,001LB GVWR OR MORE W/TRAILER OVER 10,000 AND ALL COMM. VEH. BELOW THIS CLASS.
Előzmény: Stylist (29348)
Stylist Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29350
"Az amerikaiaknak talán néhány népcsoportot meg kellene nyerniük Irakban..."

Elvileg a kurdokkal jóban vannak, mivel azok benyalnak a jenkiknek a meleg szarig, azt remélve, hogy majd ők önálló országhoz juttatják őket, kiszakítva egy darabot Irakból. Viszont az amerikaiak nem sokra mennek a kurdok "barátságával", mert a szunnitákhoz és a síítákhoz képest ők sokkal kevesebben vannak, ráadásul a kurdokat az összes többi népcsoport rühelli Irakban...
Üdv:
Előzmény: miki1962 (29345)
Kavics78 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 29349
"de néha majdnem igazi H1-est is civilben"-Ha te mondod Sculy!
Gondolom full páncélban,rádióval, összes elektronikai kütyüvel, sofőrön full battlegear (mellékesen ebben az összeállításban én alig férek el a volánnál pedig nem vagyok egy Eric)!És budapesten ez mindennapos látvány!!!
Gratulálok!
Kérem vegye be a gyógyszerét!
Előzmény: Törölt nick (29346)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!