Keresés

Részletes keresés

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21651
csak segíteni akartam. Ez a tiltott önkényuralmi jelképek törvény engem nagyon zavar, mert nem világos azok az esetek, amikor mégis lehet használni, ráadásul én a szólásszabadságot fontosabbnak tartom. Ráadásul kibújni is elég könnyű egy hasonló jelképpel, tehát felesleges is...
Előzmény: Maz (21650)
Maz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21650
Kedves László!

Azt a linket én tettem be, az én honlapomra vezet. És én a járműveket szoktam fényképezni, a hadijátékot soha és embereket is ritkán. Hidd el, bőven volt ott minden. Különösen a berendezett szovjet és német táborokban.
Előzmény: Némedi László __ (21387)
recon Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21649

"vagy általában ott tartunk, mi francnak nektek robbanóanyag, nem szerepel a "basic load"-otokban?"

 

Ez lehet a megfelelo valasz. Sajnos nem jellemzo a MH-re az "erre is szukseg lehet, vigyetek ezt is" gondolkodasmod. Meg ugye a MH szabalyzoi szerint csak tuzszeresz beosztasu katona mentesithet, nem szamit, hogy ki van ra kikepezve. Ugyanaz a hulye helyzet, mint az elsosegely nyujtasnal az infuzio beadasa :-(( Mi azert szerencses helyzetben vagyunk, mind tamogatottsag, mind kepzettseg szempontjabol, mert amit logisztikailag nem kaptunk meg otthonrol, azt itt megkapjuk az amerikai kollegaktol, a kikepzettsegunk pedig szeles koru, lefed minden teruletet, amire szukseg van. Ugyhogy en nem is panaszkodom, nalunk viszonylag olajozottan mukodik minden.

Előzmény: kovacsgyula44 (21645)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21648

"Én ugyanis a kétkedőkkel ellentétben. hiszek a Nyugati ( na jó, amerikai ) techológiai fölényben, és a keresztény erkölcsi fölényben."

 

az a baj, hogy már csak hinni lehet lassan benne...

 

Márpedig a tanulság az, hogy erőszakkal nem lehet többezer éves gondolkozásmódot megváltoztatni. Szerintem az egyetlen lehetőség, hogy valahogy el kell oszlatni ezen államok félelmét (félelem->agresszió), határozott erővel de nem erőszakkal kell fellépni, hogy ne szaladjon el velük a ló, de meg kell tenni mindent, hogy a változás magától meginduljon. Kedvező jelek vannak Líbiában, ahol Kadhafi fia felvetette, hogy bizonyos demokratikus változások elkeződhetnek. Nyilván apuci is tud erről. Az abszolút vezetésnek megvannak a hátrányai, és előnyei is.

 

Egyébként tényleg elég sok fura dolgot írsz, például miért baj, ha mezítláb járnak az emberek? Ha tehetném, nyáron én is mezítláb lennék (csak sajnos sok a modern bitumen, ami iszonyú forró tud lenni...)

Előzmény: Konvergencia (21640)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21647

Udv.

 

Jo lenne, ha nem adnal mas szajaba olyanokat, amiket nem mondott. :(((

 

Amugy a velemenyed nagyon egysiku. Az hogy te a nyugati kulturat tartod egyedul udvozitonek, az a te esetedben rendben is, van, mert annak vagy a tagja. De mibol gondolod azt, hogy ez a kultura masoknak is olyan jo lenne? Amit leirtal, mint kovetendo utat, az a legrovidebb ut ahhoz, hogy Irak, Afganisztan egysegesen forduljon szembe a NATO-val.

 

Udv.

Előzmény: Konvergencia (21601)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21646

Udv.

 

Ha lenne, jo lenne.:(((

 

De nincs. Remeljuk lesz. Korabban mar irtam, hogy remelem 5-10 even belul meglesz az altalad emlitett 1 hadosztalyhoz valo felszereles. De nem vagyok biztos benn, hogy az 1 hadosztaly lenne a kovetendo pelda. Szerintem ( laikus ) a dandar szintu szervezes lenne a jobb, ami kereten belul a tamogato kepessegeket lehet meg prezentalni, illetve lehet varialni a kepessegeket.

 

Nem nagyon szeretnek ujfent a Szlovak hadsereggel peldalozni, de ott 3 dandar, 1 kulonleges rendeltetesu - gyakorlatilag konnyu gyalogos, 2 gl. dandar, egyikben egy pancelos zaszloaljjal, es dandaronkent tuzersegi tamogato reszleg ( asszem osztaly meretu - onjaro es vontatott is, illetve onjaro raketa tuzerseg ), illetve dandaronkent muszaki zaszloalj. 

 

Udv.

Előzmény: kovacsgyula44 (21577)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21645

"nincs nálunk saját robbanóanyag" !!

    Azért nincs, mert a nemzeti harci kiszolgáló támogató nem biztosít, vagy azért mert a multinacionális harci kiszolgálóhoz vagytok utalva ebben az ellátási osztályban és tőle nem igényeltétek, vagy igényeltétek de nem ad, vagy általában ott tartunk, mi francnak nektek robbanóanyag, nem szerepel a "basic load"-otokban?

 gyula 

Előzmény: recon (21644)
recon Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21644

"Ha pedig ne adj Isten egy magyar kötelék elleni heves támadással egyidőben a támogatásra kijelölt nemzet fiait is veszély fenyegeti, akkor bizony nem sok esélyed van arra, hogy A-10-esek, vagy AC-130-asok vonjanak föléd védőernyőt!"

 

Pontosan igy van. A sorrend: amerikai erok, koalicios harcolo erok, NATO (vagy ahogy ok hivjak, No Action Talking Only).

 

"Ha valakinek mások a személyes tapasztalatai, akkor kérem, javítson az általam felvázolt sötét képen!"

 

Nekem ugyanez a tapasztalatom az en oldalamrol. Ha csak rank hullik az aknagranat es raketa, akkor altalaban nem tortenik semmi. Amint megsurusodik a becsapodasok es serultek szama az amerikai oldalon, azonnal  megjelennek az Apache-ok es a Kiowa-k es fossa lonek minden gyanusat. Olyankor egy rovid ideig nyugi van. Aztan kezdodik elolrol az egesz. Ettol szorosabb egyuttmukodes van koztunk es az amerikai EOD team kozott, akik sokat segitenek, ha UXO, vagy IED problemank van. Ezt viszont egyszerubb koordinalni, meg egyebkent is rajuk vagyunk szoritkozva, mert nincs nalunk sajat robbanoanyag :-(((

Előzmény: Hamburger2 (21642)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21643

Szervusz Laci!

 

Teljesen egyetértek Veled. Egy ilyen szituációban a PRT-nak már nem sok keresnivalója lenne itt. Akkor már harcoló alakulatok kellenek ide a megfelelő felszereléssel és megfelelő saját (!!!) támogató képességekkel.

 

Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (21641)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21642

Szervusz!

 

"Vagy te pl. sok egyetemet végzett native afghan bányamérnökkel találkoztál?"  Ráhibáztál! :) És nem csak bányamérnökökkel! :)

 

Már meg ne haragudj, de ez a fajta lenézése az afgánoknak már-már idegesítő. Nem akarom elhinni, hogy valaki - akinek ráadásul saját bevallása szerint - semmi tapasztalata az itteni viszonyokal és emberekkel, ennyire negatívan álljon hozzá a témához.

 

Mint ahogy az amerikai segítségbe vetett hited is meglepően naív. Ez a fajta naivitás már sok-sok magyar katona életébe került történelmünk során. Ha biztosra akarsz menni, akkor jobban teszed, ha csak a saját képességeiddel számolsz! Lehetnek akármilyen kedvesek az amerikai kollégák és ígérhetnének bármit, akármilyen biztosra - szerencsére nem ígérnek, mert azért ők is reálisan látják a lehetőségeket - akkor sem hagyatkozhatsz arra, hogy ők majd megoldják a kérdést. Ez nagyfokú felelőtlenség lenne tőlünk. Lehet, hogy megteszik, lehet hogy nem!

 

Mindenfajta tévhitet eloszlatva: A szövetséges segítségnyújtásra csak akkor van esélyed, ha ugyanabban az időben ők éppen ráérnek és van kedvük nekünk segíteni. Ez most nem vicc! El se hinnéd, hogy milyen gyarló az ember! A lovagiasság és önfeláldozás kora régen leáldozott! Farkastörvények uralkodnak még szövetségeken belül is. És ez nem új jelenség!

 

Ha pedig ne adj Isten egy magyar kötelék elleni heves támadással egyidőben a támogatásra kijelölt nemzet fiait is veszély fenyegeti, akkor bizony nem sok esélyed van arra, hogy A-10-esek, vagy AC-130-asok vonjanak föléd védőernyőt! Ezt tudomásul kell venni és így kell számvetni! De a valóságban vonatkoztassunk el a típusoktól és a nemzetektől! Ezt akár általános szabályként is értelmezhetjük. Ha valakinek mások a személyes tapasztalatai, akkor kérem, javítson az általam felvázolt sötét képen!

 

Hamburger

Előzmény: Konvergencia (21640)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 21641
hát szerintem, ha ilyen helyzet állna elő, hogy szükséges lenne az amcsi segítség, akkor azonnal húznunk kellene onnan. Nincsenek elégséges képességeink, kevesen vagyunk kint, azt jelentené, hogy a cél, amiért odamentünk elérhetetlenné vált, politikailag megmagyarázhatatlan lenne, hogy miért gyilkolászunk afgánokat (ugyanis mi kicsi ország vagyunk és a Nato sem erre alakult), és miért halnak meg magyarok...  ...a békefentartás még OK, de békekikényszerítés, vagy megszállás nem
Előzmény: Konvergencia (21640)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21640

Szia Hamburger2!

Csak azt mondhatom, hogy ha a jópofizás nem válik be, akkor majd az USA segít rajtatok. Én ugyanis a kétkedőkkel ellentétben. hiszek a Nyugati ( na jó, amerikai ) techológiai fölényben, és a keresztény erkölcsi fölényben. Úgyhogy biztos lehetsz benne, hogy előbb fogynak el a rosszfiúk, mint a muníció a Spectre vagy az A-10 Warthogok fegyvereiből! Collateral damage: hát ez sajnálatos, de ahogy a franciák mondják, c'est la guerre! Rosszkor voltak rossz helyen, ennyi. Ami pedig az afgán nyersanyag kincseket illeti, én nem bánom, ha az amerikai és európai multi cégek termelik ki őket. Jobb helyen lesz náluk, mint a rongyokba csavart ősembereknél. Vagy te pl. sok egyetemet végzett native afghan bányamérnökkel találkoztál?   

Előzmény: Hamburger2 (21632)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21639

én csak röviden a fejlettségi szintekről értekeznék, de jó szándékkal, mert már anyáztunk is a topikban :))))

 

csak annyit, hogy a fejlettségi szint különbség korántsem érdekes. A nyugati rohanó életmód (ami a fejlettséggel együttjár), egy alacsonyabb fejlettségi szintű számára inkább riasztó, mint vonzó. Ezt még itt Mo-n is érzem, amikor hazamegyek a falumba, és ott sem igazán irigyelnek a napi rohanásomért. A nyugalmas lassú életmód néha jobbnak látszik, mint a mi"fejlett" önkizsákmányolásunk.

Egy kecskepásztor megőrülne, ha hirtelen hatékonnyá tennénk (kecskék videó megfigyelése, második állás, este tv, az asszony meg moziba és színházba akarna menni, a gyerekek komputer előtt ülnének, stb... :))))

Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21638

Igen. Láttam képeket a 70-es és 80-as évekből, illetve az azt megelőző korszakból is. Az oroszok nagyon sokat belefeccolak ebbe az országba, de a jelek szerint hiába. Az emberek szívét nem sikerült megnyerniük.

 

A "mi" cementgyárunk és szénbányáink például csehszlovák segítséggel épültek ki. A roncstelepeken még lehet látni Tatra és Liaz típusú tgk-kat.

 

Hamburger

Előzmény: Zicherman Istvan (21635)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21637
és ne felejtsük el hogy nem is egy csúnya országról van szó, brutális hegyekkel
óriási lóvét tudnának szakítani a turizmusból is
csak hát ki a fene szeret aknák közt túrázni
Előzmény: Zicherman Istvan (21635)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21636
szerintem kicsit sok háborús filmet néztél
vagy naív vagy
vagy mindkettő...
Előzmény: Konvergencia (21614)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21635
Zöldes és kékes - réz; vörös - vas vagy mangán...
Lehetne belőle gazdag ország, mint amilyen a sah idejében volt...
Előzmény: Hamburger2 (21634)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21634

Köszönöm a kiegészítést! :)

 

Nem véletlen, hogy még a mi környékünkön is vannak olyan kopár sziklás hegyek, amelyekből majdnem "kicsordul" az érc! :) A sziklák zöldes, kékes, vagy éppen vörös színben pompáznak!

Előzmény: Big-B (21633)
Big-B Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21633
Afganistan:

The country's natural resources include gold, silver, copper, zinc and iron ore in southeastern areas; precious and semi-precious stones such as lapis, emerald and azure in the north-east; and potentially significant petroleum and natural gas reserves in the north. The country also has coal, chromite, talc, barites, sulfur, lead, and salt.
Előzmény: Hamburger2 (21632)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21632

"De ha rátok lőnek, vagy pl. fel akarnak robbantani valamit a konvojotok mellett, akkor ne kockáztassatok, hívjátok az amerikai légierőt. Van arrafelé néhány AC-130 Spectre, az majd megmutatja nekik, hogy merrefelé lakik Allah! :-)))))"

 

Bocsáss meg, de Te nagyon naív vagy! :) Egyrészt nem olyan egyszerű errefelé amerikai CAS-t kapni! Örülnek, ha délen tudják biztosítani a szükséges légi támogatást. Másrészt köszönöm szépen az olyan CAS-t, aminek következtében több a civil áldozat, mint a "rossz fiú". Nem hallottál semmit sem róla, hogy mekkora "járulékos veszteséggel" dolgoznak az amik? Nem kell csodálkozni rajta, hogy errefelé nem túl népszerűek a "felszabadítók"! Az itteni IED támadások jelentős részét is ők kapják, pedig ugyanazon az úton közlekedünk mi is, mi több talán többször is. Ezért nem mindegy, hogy miként kezeled a helyi lakosságot!

 

Említetted az egyik hozzászólásodban az olaj hiányát. Lehet, hogy olaj nincs. De van helyette itt nagyon sok más ásványkincs. Láttál már külszíni fekete szén-bányát? Mert itt ilyen is van! Akkor gondold el, hogy még mi lehet itt, ha a fekete szenet a felszínen bányásszák! Állítólag földgázból nem kevés van errefelé, csak ki kell termelni!

 

És még egy adalék, hogy Afganisztán miért stratégiai fontosságú Amerika számára: Földrajzilag Irán és Kína között fekszik. A többit kérdezd Kuructól, "nagy Kína szakértőnktől"! :) Amúgy a régi híres kereskedelmi útvonalak sem véletlenül vezetettek errefelé!

 

Hamburger

Előzmény: Konvergencia (21614)
Big-B Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21631
Büszkék vagyunk rátok!
Előzmény: Hamburger2 (21630)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21630

Szervusz Kuruc!

 

Azt hiszem, hogy ehhez hasonló véleményemet már kifejtettem Neked magánban. Ugyanakkor tudnod kell, hogy a PRT nem csak iskolákat, hidakat és mecseteket épít és újít fel, de fontos tényező a munkahelyteremtés is. Volt is és lesz is még ilyen projektünk. Ezért nagyon fontos, hogy a "civil" komponens is minél effektívebben dolgozzon, mert ez alapvetően az ő területük. A mi költségvetésünk főként CIMIC jellegű, amely az egészségügyre, az oktatásra és az infrastruktúrára koncentrál. De talán nem kell elmondanom, hogy jó pár száz ember ezekből a projektekből is megélhetéshez jut, míg az infrastruktúra (hidak, utak, stb.) közvetlen kihatással is van a gazdaság talpraállítására, azon túl, hogy ezeken a területeken lehet a leggyorsabban olyan látványos "sikereket" elérni, amelyek erősítik az elfogadottságunkat és megteremtik a lehetőséget a hosszabb távú, és nagyon hatású projektek véghezvitelére is.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Kuruc71 (21625)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21629

Hello,

igen. Válaszolok is.

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: swordmanus (21626)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21628

Kedves Hamburger2,

természetesen. Te csak vigyázz magadra és a beok.-ra is!

Drukkolok, hogy épségben megtérjetek haza.

 

Éhesló

Előzmény: Hamburger2 (21627)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21627

"Szumma-szummárum: semmi dolgunk velük, semmi keresnivalónk ott."

 

Szerintem erről nem engem kell meggyőznöd! :)

Előzmény: Éhesló (21623)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21626
Tiszteletem Éhesló!
Odaért az e-mailem, a szellemi ámokfutásommal?
Privátban is jó, ha válaszolsz, csak hogy ne offoljunk túl sokat.
Más. Ma láttam Szöcskét Kecelen. Bár igen erősen megrágta az idő összes vasfoga, mégiscsak nagyon remekül festett. Kár hogy nem tehetem közzé tucatnyi fotóm. Reklamálni ezügyben annál lehet, aki indoklás nélkül megtiltotta.
No, nem offolok tovább (elfogyott a borom).
Előzmény: Éhesló (21623)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21625
Szervusz Hambureger2 !

Személy szerint én a fő problémának Afg-ban azt látom, hogy nincs meg az ország gazdasági alapja ahoz, hogy önműködő lehessen. Az elmúlt évtizedek alatt a háborúk a gazdaság gyökerét is elpusztították. A Szu megszállás alatt az USA, illetve Iszlám országok tömték őket fegyverrel ellátmánnyal. Emellett ott voltak a törzsi kereskedelmi bevételek mint fegyver, kábszer, stb.

Az ország működéséhez ma sincsenek meg a gazdasági alapok, pedig ez alapvető, mert a rendőrnek tisztességes fizetést kell adni, hogy valóban a rendre figyeljen, és számos egyébb költség is van amit nem részleteznék. Ezen bevételek hiányát nem pótolja egy egy híd, iskola, vagy éppen mecset felépítése.

Ráadásúl ha hirtelen kivonulna onnan minden "nyugati" csapat akkor azonnal szétesne a mostani látszólagos egységecske, és megint csak egy az iszlám szélsőségeseknek könnyű pályát hagynátok magatok után.

Szóval nem egyszerű a pálya, és ezért nem irigyellek benneteket. Azt viszont tudom, hogy vannak harcok amit meg kell vívni, mert nélkülük csak rosszabb lesz (lásd 1938 München ), de ez már más téma, és nem direkt Afg-ra utal.
Előzmény: Hamburger2 (21622)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21624

Szevusz, ismét!

 

"Tényleg hálátlan barbárok, hiszen ha belegondolsz, az amerikaiak felszabadították őket a Talibán uralom alól, a gyerekeik már járhatnak iskolába, a nőik egyenjogúak lesznek, a kőkorszaki körülményeik helyett felépül a modern infrastruktúra, kiírják a szabad választásokat, megszüntetik ezt az ostoba, törzsi eredetű megosztottságot, stb. Mi a fenét akarnak még?"

 

Talán csak az általunk meg nem értett saját törvényeik szerint élni azt a "kőkorszaki" életüket, amelyben ők jól érzik magukat és a sajátjuknak tekintenek!

 

A kulturájuk közel sem fejletlen, csak számunkra, "nyugatiak" számára felfoghatatlan. De ha valaki ebbe születik bele, azok számára közel sem annyira elviselhetetlen, mint amilyennek a Te szemedben tűnik! Ezt nehéz megérteni!?

 

Azok az afgánok, akik ki akartak törni ebből a környezetből, már régen elhagyták Afganisztánt és máshol próbáltak szerencsét, mint ahogy sok magyar is teszi. De a többség nagyon jól elvan ősi törvényei és szokásai között. Nem is igazán érzi a változtatás szükségességét. A társadalmi változásokat nem szabad külső erőszakkal sürgetni, mert úgyis rosszra vezet.

 

Ha egy népre tőle idegen - esetleg számára túl fejlett kultúrát akarsz ráerőszakolni, akkor könnyen előfordulhat, hogy elveszti gyökereit, ami egy nemzeti tudathasadáshoz vezet. A tudathasadásos ember cselekvési lehetőségeit pedig talán nem kell részleteznem?

 

Az afgán "felemelkedés" minden anyagi befektetés és minden akarat ellenére sem egy pár éves folyamat! A gondolkodámódot nem lehet,  csak több generáció fokozatos és körültekintő nevelésével megváltoztatni. Gyors sikerre senki se számoljon. Minden elkövetett hiba, a vallási szélsőségek malmára hajtja a vizet, mert az legalább a régi gyökerek biztonságának ígéretét tudja nyújtani!

 

Hamburger

 

 

Előzmény: Konvergencia (21612)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21623

Kedves Hamburger2,

hogy minek látszik a megszállás felétek azt nem nagyon tudom, de kétségtelenül nagyobb az esély a túlélésre, ha a helyiekkel nem konfrontálódtok.

Az IED technikai fejlődése lépést tart az elhárítására kiötlött technikákkal.

A szélessávú zavarás lehet egy lépés az ellentevékenységben, de attól tartok ennél már előbbre járnak és Irakban használtak már erre érzéketlen eszközöket is, a technikai részletetkől eltekintenék, de mi már a kilencvenes években használtunk olyan technikákat amik ma egy átlagos elektronikai szaküzletben könnyedén hozzáférhetőek.

Ráadásul, ahogyan te is célzol rá, széles spektrumban alkalmazzák a technikákat, az egészen primitív botlódrótostól a fejlett elektronikáig és bio-robotokig.

Szumma-szummárum: semmi dolgunk velük, semmi keresnivalónk ott.

 

Éhesló

Előzmény: Hamburger2 (21621)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21622

Szervusz!

 

"Én csak reagáltam egy hozzászólásodra, és az irántatok való teljes jószándékkal tettem egy megoldási javaslatot"

 

Köszönet a jószándékért, de azt hiszem jelen esetben teljesen igaz a mondás: "A pokolba vezető út is jószándékkal van kirakva!"

 

Kérlek fogadj el egy jó tanácsot egy katonától: Erőszak csak erőszakot szül, ezért annak alkalmazása csakis a legvégső eshetőség lehet. Mindent el kell annak érdekében követni, hogy erőszak nélkül oldjuk meg a feszültségeket és problémákat. Különösen érvényes ez itt, Afganisztánban, ahol a fegyvertartásnak és a harcnak európai ember számára nehezen elképzelhető hagyományai vannak.

 

Üdv: Hamburger 

Előzmény: Konvergencia (21614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!