Keresés

Részletes keresés

swordmanus Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21616
Hmm, ha barátról van szó, Téged éppúgy védenélek, ilyen szituációban, mint Őt. Hogy is venné ki magát, ha szükségnek óráján csak a keresztvason táncolna a napfény, s a pengén nem?
Elnézést, hogy kéretlen ütöttem a nózim a nagyok dolgába. Előfeltételeztem, hogy oly dolgot tudok róla, amit Te nem, s szerettem volna elkerülni egy felesleges nétzeteltérést két olyan ember között, ahol nem tudnám, kinek van inkább igaza.
Előzmény: Éhesló (21615)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21615

Helló,

nem kell őt védened tőlem, nézetkülönbség, esetleg vita van köztünk, nem háború.

 

Éhesló

Előzmény: swordmanus (21613)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21614

Kedves Hamburger!

 

"Lehet, hogy Te még kevesebbet tudsz az afgán viszonyokról és történelemről mint én?"

 

Erre mérget vehetsz!!! :-))))) Sohasem állítottam, hogy Afganisztán szakértő lennék, pláne nem ismerhetem jobban a körülményeket annál, aki nap mint nap közöttük él! Én csak reagáltam egy hozzászólásodra, és az irántatok való teljes jószándékkal tettem egy megoldási javaslatot, ami nem biztos hogy jó, ahogy azt jeleztem is. Te ezzel nem értettél egyet, ez viszont a szíved joga! Ettől függetlenül én drukkolok neked, és a társaidnak is, hogy mindannyian hazakeveredjetek, baj nélkül! Így oké?

A többiről meg annyit, hogy ha működik a békés módszer, meg a CIMIC, akármi legyen is az, akkor én csak örülök neki. Komolyan! De ha rátok lőnek, vagy pl. fel akarnak robbantani valamit a konvojotok mellett, akkor ne kockáztassatok, hívjátok az amerikai légierőt. Van arrafelé néhány AC-130 Spectre, az majd megmutatja nekik, hogy merrefelé lakik Allah! :-)))))   

Előzmény: Hamburger2 (21608)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21613
Tiszteletem Éhesló!

Engedd meg, hogy én írjam, s védjem azt kit barátomnak tartok: Zicherman Istvánnak többrendbeli enyhítő körülmények indokolják véleményét a szerbekről alkotott véleményében, amit majd megoszt veled, ha kell. Én ismerve ezeket a körülményeket, megértem véleményét, még ha nem is értek vele egyet, de én ugyebár más "leosztást" kaptam életem kezdetén, mint ő...
Elnézést ha OFF
Előzmény: Éhesló (21591)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21612

Mielőtt hülyézel valakit, olvass vissza, hogy mit írtam:

 

"Tényleg hálátlan barbárok, hiszen ha belegondolsz, az amerikaiak felszabadították őket a Talibán uralom alól, a gyerekeik már járhatnak iskolába, a nőik egyenjogúak lesznek, a kőkorszaki körülményeik helyett felépül a modern infrastruktúra, kiírják a szabad választásokat, megszüntetik ezt az ostoba, törzsi eredetű megosztottságot, stb. Mi a fenét akarnak még?"

 

Nos, a fenti dolgok közül mivel nem értesz egyet? Egy kb. ősközösségi szinten élő tanulatlan népségről van szó, ahol a nőket állatként kezelik, nincsenek utak és hidak nincs infrastruktúra, és ha megnézel egy riportot a CNN csatornán, láthatod, hogy az emberek nagy része MEZÍTLÁB közlekedik a porban, szinte ismeretlen a csatornázás és a tiszta, vezetékes ivóvíz. A CIA Factbook szerint az afgán lakosság 2.8%-ának van egyetemi diplomája! Cáfold meg, ha tudod, hogy ebbe a koszfészekbe pont az amerikaiak hozták el a civilizáció fáklyáját! Mi abban a kivetnivaló, hogy a barbárság helyett civilizált országot akarnak teremteni, egyenjogúsággal, kötelező közoktatás bevezetésével, törzsi vezetők és hadurak helyett szabadon választott, demokratikus parlament által gyakorolt hatalommal, iszlám saria helyett az európai jogon alapuló törvénykezéssel, közegészségügyi hálózat kiépítésével, stb.

Egyszerűen képtelen vagyok megérteni az ilyen fanyalgókat, akik a fenti nemes célokat leszólják, miközben európaiként ezeket az értékeket a magukénak kellene vallaniuk! És kár sanda módon felhozni az "olajkincset", mert Irakkal ellentétben az afgánoknak nincs olajuk, tehát nem a nyerészkedés vágya vitte ide az amerikaiakat.

Ami pedig a kereszténység felvételét illeti, arra én is azt írtam, hogy jelenleg nem látok rá esélyt, pláne tömegesen, ahhoz túlságosan agymosottak. Pedig jó példa arra, hogy ez lenne a megoldás, az észak-írországi konfliktus. A katolikusok és a protestánsok annyi év után ki tudtak békülni egymással, az IRA végleg lemondott az erőszakról. És miért? Mert rájöttek, hogy közös keresztény alapokon állnak, és Isten nem nézi jó szemmel a más keresztények elleni erőszakot. A militáns iszlám vallás viszont állandóan csak olajat önt a tűzre az "idegenek" elleni dzsihád hirdetéssel!

 

Előzmény: Törölt nick (21605)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21611
Urak!

Jo hogy itt vitatkoztok, s az ember csak nez mint a hal a toban...:-)
De majd eccercsak tisztul a kep, s egy nyilt forum kevesbe tajekozott emberkei is radobbennek, hogy mi az abra...
Persze, igy legalabb izgalmasabb a szakmai konzultaciotok.:-)))
Előzmény: recon (21579)
thehassan Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21610
Abban is van igazság, amit te mondasz.
Viszont.
Közelítsük meg más oldalról a kérdést, és ebben várom minden tisztelt lövész, harckocsizó, tüzér és CIMIC-szakértó véleményét:

Hány BMP/M1A2/önjáró löveg kell ahhoz, hogy egy letelepített IED ne robbanjon fel? Vagy esetleg, talán nem ezek a legjobb eszközök?
Előzmény: 1805 (21532)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21609
kedves István!
OFF

Rávilágítanék: fordításokkal nem igazán lehet pénzt keresni, közvetlen módon nem.
Úgy ahogy anno próbáltatok főleg nem.
A tehenet előbb etetni kell, s csak aztán lehet fejni, és jelen profilban iszonyuan meg kell abrakolni, mire elkezd csordogálni valami.
Nem vagyok katona, de vannak mindenféle sejtéseim a kereskedelemről, meg a marketingről, meg a menedzsmentről. legalábbis mindenféle pecsétes papirok szerint...
ON
Előzmény: Zicherman Istvan (21573)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21608

Üdv Konvergencia!

 

Lehet, hogy Te még kevesebbet tudsz az afgán viszonyokról és történelemről mint én? Legalábbis a hozzászólásaid a témában nem erősítik meg az ellenkezőjét! :) Annál nagyobb hibát elkövetni, mint lenézni az afgánokat, nehéz elképzelni! Szemléltetésül lásd a mellékelt képet! (Ilyen - több ezer páncélos roncsát befogadó - gyűjtőhelyből akad "néhány" az országban!) Mit nekik pusztító tűzerő!

 

Éheslónak: a jelenlegi felmérések alapján a lakosság több mint 90%-a még mindig igényli az ISAF jelenlétét. Természetesen a fennmaradó kb. 10% is hatalmas szám, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire elszánt az a csoport!

 

Nyugaton is egyre inkább lehet hallani azt a véleményt, miszerint Afganisztán egy feneketlen pénznyelő. Egyre többen kérdőjelezik meg az itteni misszió jelenlegi formában történő folytatásának létjogosultságát és ésszerűségét. Nem az erőszakos eszközök alkalmazását emlegetik, hanem a kivonulást.

 

Azt pedig tudomásul kell vennünk, hogy kis ország lévén azt fogjuk tenni, amit a nagyok elvárnak tőlünk. Valamilyen formában meg kell fizetnünk a szövetségi tagdíjunkat, ha már más formában nem akarjuk! Lehet mindenféle "zsoldos" jelzőt használni ránk, de legjobb tudomásom szerint mi még mindig a MK katonái vagyunk és nem ahhoz állunk, aki többet ígér. Ott szolgálom az ország érdekeit, ahová küldenek. Ez pedig politika, amibe nem óhajtok belemászni bármi is legyen az egyéni véleményem. Már mondtam: ellenvetéseknek részemről max. a döntéselőkészítés időszakában lehet helye. Ahhoz meg elég kis porszem vagyok a gépezetben, hogy a kutya se hallgassa meg a véleményemet! :( Utána végrehajtás van. Ezt vállaltam, ennek igyekszek megfelelni.

 

Hidd el, azon vagyunk, hogy mindenki épségben és egészségben térjen haza és közben ne hozzunk szégyent se az országunkra, se magunkra. Úgy gondolom, hogy az ország által ránk kiszabott feladatot 80% felett teljesítettük. Ez a misszió egy nagyon érdekes és tanulságos feladat. Sokat tanultunk nem csak Afganisztánról, de önmagunkról is. Olyan viszonyok között hajtjuk végre a feladatainkat, amelyeket otthon nem lehet teljesen szimulálni a legjobb szándék mellett sem. Sok fontos "apróságot" csak itt lehet a maga valóságában megélni, mint ahogy azt is, hogy miként reagálunk rájuk. Én úgy látom, hogy mint katona, több lettem ezzel a misszióval. Ez nem jelenti azt, hogy nagyon elégedett is lennék a teljesítményemmel! Ahogy 1805 is mondta - a katonának nem magát kell értékelnie. Arra mások hivatottak! Nekem viszont fontos, hogy egyelőre még bele tudok nézni a tükörbe.

 

Szeretném azt hinni, hogy az a tény, hogy Baghlan tartományban - valóban az egykori szovjet ellenes ellenállás egyik legerősebb bástyája - a többi tartományhoz képest viszonylagos nyugalom van, abban valahol közrejátszik a magyar PRT tevékenysége is. Néha persze nekem is kétségeim vannak! :) Minden belső vívódásunk és szakmai vitáink ellenére, itt jóval kevesebb az ISAF ellenes támadás, mint nálunk jóval gazdagabb országok által vezetett PRT-knél, ahol viszont esetenként "erősebb" eszközöket is bevetnek, mint a "szép szó"! Nehogy bárki is azt higgye, hogy a már említett "élni és élni hagyni" elv nagy semmittevést jelent! Rendkívül megfontolt döntéseket igényel, mert minden hatalmi erő azon van, hogy a maga oldalán bevonjon minket a hatalomért folytatott tényleges harcba. Ha ez megtörténne, rögtön alapot nyújtanánk arra, hogy a másik fél "megszállónak" titulálva hergelje a kedélyeket ellenünk. Nem is hinnétek, hogy milyen nevetséges vádakat szoktak ránk szórni. Ezeket határozottan és gyorsan - több információs csatornán - terjesztett valós adatokkal lehet csak megcáfolni és a lakosság személyes tapasztalatait erősítő aktív "fejlesztő" tevékenységgel. Ezért szoktam azt mondani, hogy a magyar kontingens leghatékonyabb védelme a jól futó projektek rendszere és a "PR". Ha figyelembe vesszük az anyagi lehetőségeinket, a létszámunkat, a tartomány nagyságát, stb. akkor rájöhetünk, hogy ez bizony nem kis feladat!

 

Katonaként sokan nehezen élik meg, amikor az egyértelműen "rossz fiúkként" azonosított személyek ellen nem hajtunk végre gyors akciókat az elfogásukra. De a fentiek figyelembe vételével talán már könnyebb megérteni, hogy ez nem a mi feladatunk, hanem az afgán biztonsági erőké. Meg kell nézni, hogy mi is ennek az egész missziónak a végcélja: Egy önállóan működni képes, senkit sem veszélyeztető Afganisztán felépülése. Nagyon nehéz megértetni az afgánokkal, hogy mi nem azért vagyunk itt, hogy helyettük megoldjuk a problémáikat. Azt maguknak kell most is és a jövőben is megtenni. Mi csak segítünk nekik abban, hogy megtanulják a hogyant. Aztán majd eldöntik, hogy alkalmazzák-e ezeket a módszereket, vagy sem. Nagyon hasznosnak tartom éppen ezért, hogy már itt vannak a rendőr kollégáink, akik valóban szakmai tanfolyamokat tartanak a helyi rendőröknek. Ezáltal mi, katonák arra koncentrálhatunk, amire kell: a civil, rendőr és saját fejlesztési szakembereink biztonságának szavatolására.

 

1805

 

A német kontingensben van egy ún. "interkulturális szakértő", aki pont azért van itt -olyan kondíciókkal, amelyeket Te is hiányolsz - hogy magas szinten és gyorsan szolgáljon háttérinformációkkal a parancsnoknak. Szerintem is nagyon hasznos segítője lehet a parancsnoknak egy ilyen szakember, főleg megérteni az afgánok reakcióit és felmérni az egyes döntések következményeit. De ahogy az elmúlt hónapok németek elleni támadásai mutatják, ez sem véd meg mindentől!

 

 

Előzmény: Konvergencia (21601)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21607
Üdv, Tacskó.

Kis kiegészítés:))
A szónyegbombázásokat először nem csak Afganisztánban alkalmazták a britek, hanem Irakban is (1920-1924 között).
Sztálin Jóska alatt pedig éppen a kaukázusi népek ellen nem használtak vegyifegyvereket, hanem bevetették Turkesztánban és az 1920-1923-as parasztháború leverésénél (mellesleg, amiről nyugaton szinte sehol sem olvastam adatot a népszerű irodalomban, hogy az orosz polgárháború alatt az angolok és franciák vetettek be vegyifegyvereket a vörösek ellen a Fekete-tenger partvidékén, a lengyelek meg az ukránok ellen Berdiscsev alatt).
A többi nagyjából stimt.:)
Előzmény: Törölt nick (21605)
1805 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21604
Te mindezt komolyan gondolod?
Előzmény: Konvergencia (21601)
1805 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21603

Van úgy, hogy a tiszti kötelesség teljesítése nehéz teher, de viselni kell, az ilyen eset ide tartozik!

Szerintem meg lehet érteni, csak némileg hosszabban kell tanulmányozni őket. Eléggé régen kezdtem beszélni arról, hogy specialistákra van szükség, akik e témákból egyetemi szinten készülnek fel, nem emlékszem rá, hogy érdemben meghallgattak volna. Nekem két félév volt szigorlattal a végén! A missziós felkészítéseken nincs ilyen (meg idő sem) és brossúrák, meg missziós tapasztalatok vannak.

Előzmény: Hamburger2 (21563)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21602

Helló,

a másik ember és kultúrájának lebecsülése nem feltétlenül a magas kultúra jele.

Részemről a vitát -veled és itt - befejezném.

 

Éhesló

Előzmény: Konvergencia (21601)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21601
Figyelj, én nem helyeslem az oktalan erőszakot, de ha ezek a primitív hegyibarmok csak az erőszak nyelvén értenek, akkor szembesíteni kell őket a Nyugat, elsősorban persze az angolszász országok elsöprő tűzerejével. Ugyanolyan erőszakos primitív népség, mint a csecsenek, azokról meg olvashattad itt Zicherman István véleményét. Tényleg hálátlan barbárok, hiszen ha belegondolsz, az amerikaiak felszabadították őket a Talibán uralom alól, a gyerekeik már járhatnak iskolába, a nőik egyenjogúak lesznek, a kőkorszaki körülményeik helyett felépül a modern infrastruktúra, kiírják a szabad választásokat, megszüntetik ezt az ostoba, törzsi eredetű megosztottságot, stb. Mi a fenét akarnak még? Valószínűleg a túlságosan militáns vallásukkal van baj, ha nem lenne túl idealisztikus, azt mondanám, hogy fel kellene vetetni velük végre a kereszténységet, rögtön elmúlna a destrukció. A Salvation Army ( az Üdvhadsereg ) keresztény iskolákat fog nyitni Bagdadban, és más iraki városokban, Bush elnök jóváhagyásával. Ettől is azt várják, hogy a békétlenséget és a lázadást felváltsa a nyugalom, és minél több iraki keresztény lesz, annál előbb csatlakozik majd Irak a civilizált világhoz. Persze, ettől még mesze vagyunk, addig még Hamburgeréknek és az Irakban szolgálóknak is nehéz dolguk lesz, sajnos! :-((((
Előzmény: Éhesló (21598)
1805 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21600
Hát ha megy korrekt hangvételben, stílusban, akkor nem gond!
Előzmény: Hamburger2 (21585)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21599

Helló,

hogy ez milyen jól működik meg is látszik ott, ahol alkalmazzák: olyan nagy a biztonság, hogy az is elég egy golyóhoz az utcán, ha várandós anyaként buszra akarsz szállni és a bőröd sötétebb mint az izraeli átlag....

 

Éhesló

Előzmény: Konvergencia (21592)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21598

Helló,

a gondolataid rémísztőek számomra.

Miből gondolod, hogy az a terror amit Nagy Sándor, a török szultánok nemzedékei,  a viktoriánus anglia honi és szövetséges csapatai, az oroszok zúdítottak az itt élők nyakába eredményre vezet most, amikor évezredekig nem vezetett eredményre?

 

Mit képzelsz te azokról az emberekről, akik hűek családjaikhoz, törszeikhez, vallásukhoz, gyerekként hetediziglen feltudják sorolni harcban elesett őseiket és képesek ezekért az értékekér harcolni és meghalni is. Ki fog onnan takarodni ez a megszálló horda is, sok értelmetlenül meghalt megnyomorodott katonát veszítve és semmi nem marad utánuk, csak az ellenük küzdő hősök neve gyermekeik ajkán még évszázadokig.

 

Vagy ki kell írtani mindet?

 

 

 

Hamburger!

Jól írod: semmi közös nincs köztünk és köztük: más nevelés, kultúra, környezet, még a mozdulatok és arckifejezések is mást jelentenek, hát még a szavak......

Ezért szemét dolog benneteket és még sok más oda nem való embert ebbe a környezetbe száműzni a semmiért amit itt elérhettek, egy világhataalom zsloldosaiként.

Megszállók vagytok, sajnos. Amit ott csináltok, úgy pereg le az ottani emberekről mint bárányaik szőréről az eső, vagy a por.

Gyertek haza élve, épen mert nagy szükség van itthon mindnyájatokra!

 

Éhesló

Előzmény: Konvergencia (21590)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21597

Szervusz Gyula Bátyám!

 

Ez túl szép alapkoncepció ahhoz, hogy valaha is megvalósulhasson! :)

 

Hamburger

Előzmény: kovacsgyula44 (21577)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21596

Szervusz!

 

Nem próbálkoztunk és remélem, hogy nem is fogunk. Az afgán történelmet kicsit olvasva és az afgán emberek mentalitását kicsit ismerve szerintem semmi jóra nem vezetne. Persze az is előfordulhat, hogy nem elég mélyek az ismereteim az afgán viszonyokkal kapcsolatban! :)

 

Hamburger

Előzmény: Konvergencia (21592)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21595

Helló,

ezért a "náci" módszerért pár embert felakaszottak még a nagy háborút követően.

Hogy van hely a világban, ahol ezt mai is gyakorolják: szégyen!

Mint ahogy az is, hogy tizenéves gyerekek nőnek fel ítélet nélkül börtönbe zárva, és az is, hogy az olajfák is ellenségekké váltak "a közel kelet egyetlen demokratikus államával" szemben......

 

Éhesló

Előzmény: Konvergencia (21567)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21594

persze feleősségünk is volt a Vajdaságban levő magyarokért is, nem állhattunk nyiltan csak az egyik oldalra.

Előzmény: Éhesló (21591)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21593
ezek az emberek már kis koruk óta háborúznak. Pont ez a tartomány volt a legkeményebb ellenálló a szovjet/orosz időszakban. A gyenge nyugati fenyegetőzés eléggé gyengének tűnhet. Egyébként mi igazán nem tudunk nagy fenyegetést fenntartani (képesség hiány, az amcsiknak nincs mindig idejük ránk), és ezt szerintem ők (afgánok) is tudják...
Előzmény: Konvergencia (21590)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21592

"Nem gondolod, hogy nekünk itt egy kicsit más a helyzetünk és másak a céljaink, mint az izraelieknek ott?"

 

Félreértettél! Nem mondtam, hogy ez egy similar situation. Minden helyzet más és más. Csak annyit mondtam, hogy pl. az izraeliek is ezzel a cukor/korbács módszerrel próbálják pacifikálni az általuk megszállt területek palesztin lakóit. Sőt, ha jól rémlik, azt is írtam, hogy ők is "több-kevesebb sikerrel" teszik ezt!

 

"Mivel mindkét tiszt ugyanazt az egyenruhát viseli, ezért egy ilyen akció után egyetlen magyar katona életéért se adnék egy fillért se!"

 

Honnan tudod, hogy soha nem működött ott ez a "jó zsaru - rossz zsaru" módszer? Kipróbálta valaha valaki? Másrészt, mitől vagy olyan biztos benne, hogy a mullahokra impresszívebb benyomást tenne a fenyegetőző, mint a cukorszirup tisztünk? Amúgy nem állítottam, hogy biztosan beválik ez a módszer, csak megkérdeztem, hogy már próbálkoztatok-e ilyesmivel is?  

Előzmény: Hamburger2 (21581)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21591

Helló,

bővebben: a JNA tartalékosait a polgárháborúban a vajdaságból hívták be.  Szerb tisztek vezetésével JNA jelmezben ezrével mentek Kórógy, Szentlászló, Eszék, Vukovár ellen. Hulljon a férgese! Hullott is, mindkét oldalon.

Aki nem akart ebben a mocsokban a JNA oldalán résztvenni lepattant otthonról, pl. hozzánk, és Ny.Eu.-ba. Üres házaikat feltörték a "menekültek" mindenük odalett. Hazatérni nem tudnak, mert többéves börtön várna rájuk.

Ebben a mocsokban halgattunk mint a halak, és tűrtük el - nem eléggé fa arccal, Zichermann olvtárs szerint - hogy a JNA-t és a csetnyikeket a ruszkik felfegyverezzék, utánpótlással ellássák, nemzettársainkkal ezt műveljék, miközben a szerencsétlenn antallék és hornék bénáztak (a kalasnyikovokkal is), ne ez komoly dicsőség ránk és a kultúrált ejrópára nézvést.....

 

 

Ja, és persze majd ők(ejrópa) védenék meg a magyarokat, ha a környéken valami baj lenne!!!?? Csak úgy, mint eddig: sehogyan sem.

 

Éhesló

 

 

Előzmény: Törölt nick (21440)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21590

"...gondolom egy kőhajigálást még sem lehet bombázással büntetni..."

 

Konkrétan bombázni szerintem is csak akkor kellene, ha halállal végződő támadás érné a katonáinkat. De nem kell rögtön végletesen cselekedni, mert pl. ha csak fenyegetően lépnek fel, vagy destruktív hozzáállást tanúsítanak, akkor meg lehetne beszélni az amerikaiakkal, hogy mondjuk két F-16 húzzon át fényes nappal a falvaik fölött, igen alacsonyan, hogy jól láthatók legyenek a külső függesztményként cipelt 900 kilós bombák. Már ez a látvány eléggé gondolatébresztő lenne, plusz ki lehetne egészíteni azzal, hogy ha még alacsonyabban húznak át a Falconok, akkor kapnak a nyakukba egy jó kis hangrobbanást is. És amikor emiatt beszakad a dobhártyájuk és megdöglenek a teheneik, akkor majd látják, hogy a NATO katonákat jobb békében hagyni. És ezt el lehet érni így, bombázás és szétszaggatott emberáldozatok nélkül is. A Mullah meg azért lehet főnök, mert egyrészt több esze van, másrészt hatással van a többiekre. Tehát elég, ha egy ilyen erődemonstrációból a Mullah ért, majd ő levetíti az övéinek, hogy merre hány méter!

Előzmény: Némedi László __ (21570)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21589

personal UAV :)))

tuzer Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21588
A legmélyebb sajnálatomra újfent tökéletesen egyetértek.
Előzmény: kovacsgyula44 (21577)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21587

http://www.honvedelem.hu/files/9/3868/uvegzseb_utazasok_2007_ii_negyedev.pdf

 

egyébként afganisztáni utazás elég olcsón kijött, többet kellene odajárni :)))

 

(ha még eljutsz oda, a Jumeirah beach strandját ne hagyd ki, negatív csúzda, mesterséges eső, gyerekek örjöngeni fognak, és olcsó :)))

Előzmény: Hamburger2 (21586)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21586

Szervusz Laci!

 

Egyesült Arab Emirátusok? Oda még én is majdnem eljutottam, pedig semmilyen érdekeltségem sincs arrafelé! :) Csak szerettem volna haza jutni szabira! :) Saját szállítási kapacitás hiányában azzal, ami éppen a szövetségi lehetőségek között adódott! Végül a külügyminiszterasszonyunk vitt haza jónéhányunkat. Így teljes lett a bérelt charter-járat kihasználtsága! Köszönet a lehetőségért! Kalandban azért így is volt  részünk! :)

 

Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (21583)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21585

Szervusztok!

 

Miután szépen letisztáztátok, hogy ki kicsoda, remélem, hogy a vitapartnernek járó tisztelettel teli hozzászólásaitokban sok érdekes témát fogtok még megvitatni mindannyiunk épülésére! :)

 

Én tudom, hogy a magatok szintjén mindketten maximalisták vagytok. Továbbra is becsüljétek egymást! Vitára fel! :))

 

Hamburger

Előzmény: recon (21579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!