Keresés

Részletes keresés

Éhesló Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21591

Helló,

bővebben: a JNA tartalékosait a polgárháborúban a vajdaságból hívták be.  Szerb tisztek vezetésével JNA jelmezben ezrével mentek Kórógy, Szentlászló, Eszék, Vukovár ellen. Hulljon a férgese! Hullott is, mindkét oldalon.

Aki nem akart ebben a mocsokban a JNA oldalán résztvenni lepattant otthonról, pl. hozzánk, és Ny.Eu.-ba. Üres házaikat feltörték a "menekültek" mindenük odalett. Hazatérni nem tudnak, mert többéves börtön várna rájuk.

Ebben a mocsokban halgattunk mint a halak, és tűrtük el - nem eléggé fa arccal, Zichermann olvtárs szerint - hogy a JNA-t és a csetnyikeket a ruszkik felfegyverezzék, utánpótlással ellássák, nemzettársainkkal ezt műveljék, miközben a szerencsétlenn antallék és hornék bénáztak (a kalasnyikovokkal is), ne ez komoly dicsőség ránk és a kultúrált ejrópára nézvést.....

 

 

Ja, és persze majd ők(ejrópa) védenék meg a magyarokat, ha a környéken valami baj lenne!!!?? Csak úgy, mint eddig: sehogyan sem.

 

Éhesló

 

 

Előzmény: Törölt nick (21440)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21590

"...gondolom egy kőhajigálást még sem lehet bombázással büntetni..."

 

Konkrétan bombázni szerintem is csak akkor kellene, ha halállal végződő támadás érné a katonáinkat. De nem kell rögtön végletesen cselekedni, mert pl. ha csak fenyegetően lépnek fel, vagy destruktív hozzáállást tanúsítanak, akkor meg lehetne beszélni az amerikaiakkal, hogy mondjuk két F-16 húzzon át fényes nappal a falvaik fölött, igen alacsonyan, hogy jól láthatók legyenek a külső függesztményként cipelt 900 kilós bombák. Már ez a látvány eléggé gondolatébresztő lenne, plusz ki lehetne egészíteni azzal, hogy ha még alacsonyabban húznak át a Falconok, akkor kapnak a nyakukba egy jó kis hangrobbanást is. És amikor emiatt beszakad a dobhártyájuk és megdöglenek a teheneik, akkor majd látják, hogy a NATO katonákat jobb békében hagyni. És ezt el lehet érni így, bombázás és szétszaggatott emberáldozatok nélkül is. A Mullah meg azért lehet főnök, mert egyrészt több esze van, másrészt hatással van a többiekre. Tehát elég, ha egy ilyen erődemonstrációból a Mullah ért, majd ő levetíti az övéinek, hogy merre hány méter!

Előzmény: Némedi László __ (21570)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21589

personal UAV :)))

tuzer Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21588
A legmélyebb sajnálatomra újfent tökéletesen egyetértek.
Előzmény: kovacsgyula44 (21577)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21587

http://www.honvedelem.hu/files/9/3868/uvegzseb_utazasok_2007_ii_negyedev.pdf

 

egyébként afganisztáni utazás elég olcsón kijött, többet kellene odajárni :)))

 

(ha még eljutsz oda, a Jumeirah beach strandját ne hagyd ki, negatív csúzda, mesterséges eső, gyerekek örjöngeni fognak, és olcsó :)))

Előzmény: Hamburger2 (21586)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21586

Szervusz Laci!

 

Egyesült Arab Emirátusok? Oda még én is majdnem eljutottam, pedig semmilyen érdekeltségem sincs arrafelé! :) Csak szerettem volna haza jutni szabira! :) Saját szállítási kapacitás hiányában azzal, ami éppen a szövetségi lehetőségek között adódott! Végül a külügyminiszterasszonyunk vitt haza jónéhányunkat. Így teljes lett a bérelt charter-járat kihasználtsága! Köszönet a lehetőségért! Kalandban azért így is volt  részünk! :)

 

Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (21583)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21585

Szervusztok!

 

Miután szépen letisztáztátok, hogy ki kicsoda, remélem, hogy a vitapartnernek járó tisztelettel teli hozzászólásaitokban sok érdekes témát fogtok még megvitatni mindannyiunk épülésére! :)

 

Én tudom, hogy a magatok szintjén mindketten maximalisták vagytok. Továbbra is becsüljétek egymást! Vitára fel! :))

 

Hamburger

Előzmény: recon (21579)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21584
mondjuk ajánlom nektek, hogy a Jumeira beach-en gyakoroljátok a partraszállást... ...oda most is visszavágyom :)))
Előzmény: Némedi László __ (21583)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21583
azért el lehet téríteni a politikusokat, pl a kevés utazásba, amit a Honvédelmi Minisztérium örvén történt belefért pl az Egyesült Arab Emirátusok is, gondolom valami nagy partnerséget építünk ott...
Előzmény: Hamburger2 (21582)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21582

Szervusz Laci!

 

Ha egy miniszter ki akar ide jönni, akkor ki fog jönni, bármit is mondasz neki a biztonsággal kapcsolatban! :)

 

Szia Recon!

 

Ne hidd, hogy meddő lenne az eszmecsere. Én nem olyannak ismerem 1805-öt, aki méltatlannak tartaná az ilyen vitafórumot. Az eddigi hozzászólásai nekem ezt igazolják. Természetesen neki is vannak elvei és ő sem tartozik a könnyen eltéríthetők közé. De Te sem és én sem. Mesélhetnék regéket arról, hogy mennyit vitáztunk egymással különböző helyzetekben, de soha sem éreztem haszontalannak. Azt nem  tudom, hogy benne milyen nyomot hagytak ezek a viták, de én tanultam belőlük. Márpedig tanulni nem szégyen! :)

 

Ha tudod, hogy kivel folytatsz éppen vitát, akkor biztosan Te is másként érvelsz. Én legalábbis ezt figyeltem meg magamon! Biztos vagyok benne, hogy fogunk még itt is jókat vitázni 1805-tel! :)

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (21571)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21581

Szervusz!

 

Nem gondolod, hogy nekünk itt egy kicsit más a helyzetünk és másak a céljaink, mint az izraelieknek ott? :)

 

Mert szerintem teljesen más a szitu. Abban Lacinak teljesen igaza van, hogy ez a módszer itt nem működne. Soha sem működött.  Mivel mindkét tiszt ugyanazt az egyenruhát viseli, ezért egy ilyen akció után egyetlen magyar katona életéért se adnék egy fillért se! :)

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Konvergencia (21567)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21580
(csak nyílt forrást használj)
Előzmény: kovacsgyula44 (21578)
recon Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21579

"Persze én kicsit ismerem a heti információs jelentések tartalmát is."

 

Akkor sok olyasmibe is van belatasod, ami a mediaba nem kerul bele. Nezd meg a hozzaszolasaim alapjan, hogy hol vagyok es a belsos korokbol biztos az is kiderul, hogy mit csinalok jelenleg. Ez lehet egy resze annak a listanak.

 

"ha nem akartál volna leiskolázni"

 

Tavol alljon tolem, hogy barkit is leiskolazzak. Viszont: ez egy nyilt internetes forum. Vannak itt szakmabeliek es vannak a temat kedvelo civilek. Valaki nyilt lapokkal jatszik es tudjak rola, hogy mit csinal, valaki pedig nem (kiveve az ismerosei, mint peldaul Hamburger, akirol szemely szerint en is tudom, hogy kicsoda es mit csinal). Szamomra sem a nick-bol, sem pedig a hatvan egynehany altalad tett hozzaszolasbol nem jott le, hogy egyenruhas ul a szamitogep mogott. Ha peladul azt mondtad volna, hogy egy nyugallomanyu tanacsado vagy a HM-ban, vagy teszem azt te vagy az egri felderito zaszolalj volt parancsnoka, akkor eszembe sem jutott volna reagalni az elso felem intezett hozzaszolasra.

 

"Egy vitát szerintem akkor kell befejezettnek tekinteni, ha valaki nem válaszol! "

 

Igy van...

 

 

Előzmény: 1805 (21574)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21578

Laci!

 megkaptam a mélt, biztosan tudok pontosítani néhány adatot, de ahhoz kicsit matatnom kell a papirjaim között.

 gyula

kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21577

Folytatom.

   Azt is el tudom képzelni, hogy egy csapat repűlőgépen könnyű járművekkel elzúg rendezni Észak- és Déldakota közötti háborúskodást, de ezzel egyidőben vasúton, hajón küldik utánuk a nehéz járműveiket, hogy kellő elrettentő erőt is tudjanak mutatni.A hadosztály bizonyos, missziókra vagy NRF-be tervezett erőit politika felelőssége lenne 100%-ban feltölteni. Ezen azt értem, hogy a parlamentnek kellene határoznia évente a munkaerőpiacon versenyképes bérekről, figyelve a fluktuációt, humán minőséget, feltöltöttséget. Ezek a századok, zászlóaljak minden válogatás, biztonsági ellenőrzés, toborzás nélkül küldhetők lennének misszióba, csak arról kellene dönteni, mely harci támogató elemek lesznek nemzeti elemekből biztosítva, és kik lesznek a műveleti területen megismerendő támogatók. A századnak, vagy zászlóaljnak teljesen mindegy kellene legyen kik a támogatók, magyarok vagy vadidegen idegenek, egyformán képesnek kellene lenni együttműködésre, függetlenül attól hogy magyar tüzér üteg, vagy holland támadó helikopter a tűztámogató. Kérdeztem már, van-e most köztetek, aki NATO procedura szerint képes egy CAS-t lerendezni a kontingens érdekében? Tanítják-e ma Magyarországon valakinek azt, milyen szempontokat kell figyelembe venni lézervezérlésű lőszeres tűztámogatás igénylése során?

   Egy komplett hadosztályból igény szerint lehetne küldeni manőver erőt és támogatókat, a zászlóaljakra alapozott struktúrával minden esetben idegen támogatásra szorulunk, ráadásul alkalmunk, lehetőségünk sincs a támogatások igénylésének, fogadásának begyakorlására.

   A politikai jellegű kritikák vitorlájából is ki lehetne fogni a szelet, honi védelem is biztosított, van egy komplett hadosztályunk, amely alkalmas rövid feltöltés után bármilyen harcfeladatra.

    gyula

Előzmény: kovacsgyula44 (21572)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21576
Köszönöm!:)
Előzmény: Némedi László __ (21575)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21575
email megy
Előzmény: Zicherman Istvan (21573)
1805 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21574

Egy vitát szerintem akkor kell befejezettnek tekinteni, ha valaki nem válaszol! 

Szerintem egyszer őszintén kell beszélni arról mi a valóság a honvédség felkészültsége körül.  Én azt is megértem ha leírod miben, milyen feladatokban ( tehát egy lista missziók, nagyobb gyakorlatok stb.) tünt ki eddig az általad vázolt átlagon felüli képesség. Persze én kicsit ismerem a heti információs jelentések tartalmát is.

Látom Hamburger felhívta a figyelmedet, hogy nem kezdővel állsz szemben, nincs már szükségem kiképzésre és meg tudom különböztetni mi a valós és mi nem. A kérésem annyi még, hogy nem összetartozó dolgokat ne kapcsoljunk össze!( mit -miért mondok stb.) Mellesleg már rég nem érdekelne a téma, ha nem akartál volna leiskolázni.

Továbbra sem sértés csak vélemény nyilvánítás a szándékom!

 

Tisztelettel: 1805

Előzmény: recon (21552)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21573
OFF

Laci,

momdtad, hogy volt valahol oldalam, amivel állítólag valami pénzet is lehet keresni.
Hogyan is működik a dolog?
Nem értek az ilyen dolgokhoz.:( Sőt, számlám sincs (még). Viszont gondolkozom azon, hogy az eddigi és további fordításokat valahogyan végre hasznosítani is szeretném.

Tudnál fényt gyújtani igen sötét elmémben?:(

ON
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21572

Péter!

   Szerintem nézeteink között több az azonosság, mint az eltérés. Az előbb csak egy elejtett mondatom volt a hadosztályról. Most kicsit részletesebben. Azért kellett porrá zúzni képességeket, hogy a vízfej megmaradhasson. A csapatok létszámának Szekeres által hangoztatott megnövelése abból áll, hogy a vízfej bizonyos elemeit csapattagozatnak átminősítették azzal, hogy az összhaderőnemi parancsnokság alá rendelték. A vízfej attól még vízfej. A "puskás emberek" száma egy dekát nem nőtt, csőkkent. Szekeres azt sugallta, hogy növekedés abból következik, hogy növelni fogják a szerződésesek számát. Mi van most? A létszámstopot feloldották, az állománytábla szerint csökkent szerződéses helyeken mégis van 1500 fő hiány, és nem látni mitől kellene özönleni a szerződéseseknek.

   Én már azzal is megelégednék, ha az összhaderőnemi parancsnokság alárendeltségében egy 10000 fős szárazföldi kontingenst tudnának összekaparni, akik valóban harcképesk lennének egy 15000 fős M létszámmal. Ezt hadosztályba kellene szervezni ezredekkel és zászlóaljakkal, de a teljes harci támogató és harci kiszolgáló támogató strukturával.Azt is be kellene látni, hogy egy huzamos időn át szolgáló szerződéses katona képes az igénynek megfelelően T72-t üzemeltetni, de ha úgy hozza a sors, át tud ülni LUG-ba, és menti az embereket az árvizen.

    Majd folytatom, gyula

Előzmény: Hamburger2 (21557)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21571

én csak egy ötletet tartanék jónak, de ezt az elején kellett volna bevezetni

 

(fontos, hogy miniszter nem mehet ki meglátogatni a csapatokat!!)

arra kell hivatkozni, hogy otthon nem engedik, hogy nem szabályszerűen biztosítotok mindent. Rá kell borulni a vállára, hogy ezek a aszemetek csak a katonák biztonságát nézik, de persze mi tudjuk, hogy milyen jó emberek vagytok. (egyébként ez a szokásos sales/manager taktika, egy távoli elérhetetlen valakire mutogatni, és ahhoz képest mondogatni, hogy mennyi mindent engedünk)... :))) de fontos, hogy politikus ilyenkor nem mehet ki. Mondjuk nagy gazdasági érdekünk nincs is ott, tehát nem is szükséges, a katonáknak meg talán a biztonság többet ér néhány helyszíni késnél :))

Előzmény: Némedi László __ (21570)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21570
nem hiszem, hogy nagyon félnének (mitől is?), egyébként sejtik, hogy ezt politikailag a NATO/ENSZ nem vállalhatja be, mert gondolom egy kőhajigálást még sem lehet bombázással büntetni...
Előzmény: Konvergencia (21565)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21569

egyébként ezeknek a haduraknak a gondolkodása teljesen logikus:

-nem tudjátok ilyen kevesen megvédeni őket, ha jönnek a talibánok, tehát ti is szenvedjetek akkor

-ha ők akarnak majd valamit ellenetek, akkor azt is meg tudják csinálni

-ha meg se ez se az, akkor tényleg felesleges az óvatosság :))

Előzmény: Hamburger2 (21563)
recon Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21568

Udv

 

Nem tudom pontosan, hogy ki van a masik oldalon, de miutan igy irsz rola, megneztem az e-mail cimet es van egy sejtesem, hogy ki lehet. Es ha igaz a sejtesem, akkor mar azt is ertem, hogy miert beszel igy es miert lenne meddo barmely vita kettonk kozt. Nagy szemeket azert nem meregetek, korabban is ertek ehhez hasonlo elmenyek. Nektek pedig jo valtast es biztonsagos hazaterest!

Előzmény: Hamburger2 (21555)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21567
Ezt a cukor vs. korbács módszert már régóta használják az izraeliek, több-kevesebb sikerrel. Mondjuk van egy suicide bomber action, akkor annak a palesztinnak aki őket segíti információval, annak izraeli belépési és munkavállalási engedélyeket adnak. A suicide bomber családjának a házát pedig buldózerrel letarolják, így az egész család homeless marad. Ugyanaz az elv, mint az afgán főmufti esetében: mindenki gondolja végig, hogy számára melyik megoldás tűnik hasznosabbnak!  
Előzmény: Zicherman Istvan (21566)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21566
Az iszlám világban ilyen dolgot nem szabad csinálni. Főleg mullahnak vagy helyi előljárónak nem lehet.
Teljesen más mentalitás. Nem arra fognak emlékezni, amit a mosolygós tiszt mondott, hanem arra, amit a mogorva. Ráadásul egy ilyen beszélgetésre leginkább vagy hivatalban, vagy az illető othonában kerülhet sor. Ha az otthonában - a muzulmánt TILOS saját házában fenyegetni.:(
Előzmény: Konvergencia (21565)
Konvergencia Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21565

"...Ilyenkor rögtön jön a "megszálló" és "tiszteletlen" duma! :) No nem mint ha sok okot adnának a feltétlen bizalomra! Pillanatok alatt képesek kedvet váltani."

 

Szia Hamburger! Én ugyan nem értek hozzá, tehát nem biztos, hogy működne, de miért nem próbáljátok ki a régi "jó zsaru - rossz zsaru" trükköt? Két tiszt bemehetne a muftihoz, az egyik karácsonyi képet vág, mosolyogva ecseteli, hogy mi mennyi jót cselekszünk, iskolát építünk a purdéiknak, kijavíttatjuk az utakat, hidakat, biztosítjuk a folyamatos élelmiszer ellátást, stb. Közben a másik tiszt végig komor pofával állna, és a végén kilátásba helyezné, hogy ha a fenti sok jótettünk negatív fogadtatásban részesülne a helyi lakosság részéről, ne adja Isten meg mernék támadni valamelyik katonánkat, akkor szólunk az Amerikai Légierőnek, és visszabombáztatjuk őket a jelenlegi középkori szintről a kőkorszakba! Ezután sarkon fordulni, és otthagyni a palit, az meg rakja össze magába, hogy melyik opció használna jobban a népének!     

Előzmény: Hamburger2 (21563)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21564

Szervusz Laci!

 

Az előbb már talán írtam: Ha már most elégtelen több képesség a közösben, akkor mit várhatunk egy olyan szituációban, ahol mindenkinek a sajátja a legfontosabb?

Ezt már párszor megszívtuk a történelmünk során!

 

Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (21561)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21563

Szervusz Laci!

 

Bizony van egy pár olyan helyzet, amikor minden veszély ellenére sem viselhetsz még repeszállómellényt sem, mert azzal sértenéd a vendéglátódat, akivel éppen nagyon fontos dologban szeretnél tárgyalni. Ja és közben az oroszlán barlangjában érzed magadat! :)

 

Az itteni afgánok elvárják, hogy bizalmat mutassunk irányukba és könnyen sértődnek, ha nem tesszük. Ilyenkor rögtön jön a "megszálló" és "tiszteletlen" duma! :) No nem mint ha sok okot adnának a feltétlen bizalomra! Pillanatok alatt képesek kedvet váltani. Sok esetünk volt, ahol a ROE és az SOP-k maximális követése mellett is konfliktusaink voltak. Főként a fejesekkel vannak gondok! Ők mindennek politikai színezetet adnak!

 

Hozzáteszem: Teljesen másként gondolkoznak, mint mi és ezt soha sem fogjuk megérteni a legjobb felkészülés és a legjobb szándékunk ellenére sem. Mások az alapjaik: kultúra, vallás, szokásjog, mentalitás, stb.

 

Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (21559)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.26 0 0 21562
látom jó politikus vagy (mindkettőnknek igazat adsz), jó embert küldtünk ki :)))
Előzmény: Hamburger2 (21560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!