Keresés

Részletes keresés

Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21104

"Amit jó lenne elérni, hogy a politika csak abban dönthessen mely szakmai témákhoz nyúl (tehát csak prioritásokat adhasson), és nem azt hogy hogyan."

 

A legjobb példa erre a különböző gárdák ügye mostanában! Jönnek a politikusok, egymás után Szekerestől Simicskóig, mindenki megmondja a frankót, a média meg bólogat és leadja. Egyik újságírónak sincs annyi agya, hogy elmenjen a legilletékesebbekhez, a katonákhoz, pl. interjút kérjen Havril Andrástól, és feltegye az ominózus kérdést: a Vezérkari Főnök úr szerint jó és hasznos dolog-e a különböző paramilitáris gárdák felállítása, illetve, ha a válasza igen, akkor legyen kedves árulja el, hogy szakmai szempontból mit vár ezektől a Honvédség, és milyen jellegű támogatást nyújt majd ezeknek a szervezeteknek, valamint mit vár el tőlük cserébe! Röhej, hogy minden civilnek van kurva fontos véleménye, csak a hivatásos profikat nem kérdezi meg a kutya sem... :-((

Üdv:

 

Előzmény: Némedi László __ (21101)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21103
Várjunk csak, nekem valami olyasmi dereng, hogy amikor a taxisblokád idején a Göncz tépte a száját, hogy "parancsot adott a Honvédségnek, hogy minden alakulat maradjon a laktanyában" ez igencsak baszta a csőrét Für Lajosnak + Antallnak, és az Alkotmánybírósághoz fordultak ezügyben. És ha jól emlékszem, akkor az Alkotmánybíróság valami olyasmi állásfoglalást tett közzé, hogy a köztársasági elnök csak névlegesen a fegyveres erők főparancsnoka, de konkrét utasítást nem adhat a katonáknak, erre csak a HM-nek van joga, a vezérkari főnökön keresztül. Most akkor adhat közvetlen parancsot az elnök, vagy nem? Vagy csak akkor, ha már izzik a pite?

Üdv: "



Csak Budapesten a "taxisblokád" idején 2400 fős dandár hír szd-vel, szállító zlj-vel "űszaki zlj-vel" volt HKSZ-ben. Ebből két lövész zlj a körletekben ülőkészültséget adott. A felszerelés a szokásos lövészfegyvereken kívül ( lőszerrel ) a gyalásó, és a gázálarc fokozott használatát vetete előre. A következő két zlj 30 percen egy órán belül ( a teherautók visszaérkezése után ) volt bevethető.

A dolog érdekessége az volt, hogy nem is volt alkotánysértő, mert NEM honvédségi alakulat volt hanem a BM Határőrség Ady-ligeti "ezrede" amelyik a mérete alapján inkább dandár volt. Horvéth miniszter úr be is kívánta vetni a csapatokat és hogy még sem történt meg az nem rajta múlott.
Előzmény: Stylist (21061)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21102
ja bocs, már azt az egy hozzászólását is kitörölték :))
Előzmény: Némedi László __ (21101)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21101

az adott kollega nem volt a törzsgárda tagja (megnéztem a hozzászólásszámát), ha megnézed ki szólt itt mostanában, akkor meg is találod őt.

Ezzel nem is lett volna semmi gond, ha legalább érintőlegesen a témához kapcsolódik. de nem.

 

Egyébként persze mindenkinek vannak politikai preferenciái, világnézete. De a gondot akkor látom (hacsak ha nem politikus), ha a szakmai véleményét felülírja. Néha első indulatból persze az ember belefuthat egy szakmai hibába, ami a politikai nézetei miatt követett el, de ekkor mindig meg kell állni, és át kell gondolni szakmailag tényleg hibázott-e, és ha igen akkor változtatni az első véleményén. Attól még szeretheti a saját pártját, legfeljebb az adott témában nem lesz velük. Így kellene. Ehelyett a pártok tematizálják a civil-szakmai társaságot, és helyből meghatározzák hol kell állnia a szakértők, mert egyébként a másik oldalhoz sorolják. És ettől sajnos félnek a szakértők.

Fordítva kéne. Nekünk kell megmondani mi a helyes, és a politika próbálja csak meg ellenezni... Amit jó lenne elérni, hogy a politika csak abban dönthessen mely szakmai témákhoz nyúl (tehát csak prioritásokat adhasson), és nem azt hogy hogyan.

 

A másik, ami a politika elkövet a szakma-civil szféra ellen, hogy olyan témákat dob be, ami lényegtelen (Gyurcsány tánca, Orbán magassága), pedig százszor izgalmasabb témák vannak, például itt nálunk a Honvédség témakörében...

 

félig off ezért kicsinyítettem

Előzmény: Éhesló (21099)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21100

OFF

Jézus!

Lesújtó!

ON

Előzmény: Éhesló (21099)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21099

OFf

Az itteni törzsgárdáról többnyire elmondható, hogy megpróbálja magát ITT visszafogni. De sajnos a politika annyira átitat mindent, hogy nem lehet teljesen száműzni a szűkebben vett "szakmából" sem. Ráadásul az értékválasztás  meghatározó a szakmai hozzáállásban is. Ezért itt is szikrázunk időnként.

De ha ezért kitiltana a modi az nagyon lesúlytó véleményre sarkallna...

Vitapartnereim kezelését sem a modi által képzel(t)em megoldani. Ez rám nézvést is szomorú lenne....

ON

 

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21098

ez így van, a mi érdekeinkért csak mi állhatunk ki.

Az EU bővítés is azt jelentette, hogy a fene nagy uniósodás már korántsem sikk már kint. Az EU-t egyre inkább a különböző országok a saját nyereségükre akarják használni (mi még ezzel dicsekszünk is :)))

Ezért mondtam, hogy az információs részleget meg kell csinálni, mert másképp elég nehéz lesz involválni a többi országot. A perszonálissá tett tragédia az egyetlen ami még hat, az már nem, hogy a magyaroknak kell segíteni, de ha Jucus néni egyetlen kakasát lelövi az ellen, abból még hollywoodi film is lehet...

 

Előzmény: Vasi Kutya (21096)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21097
viszont szakfórumba csak odavalót írjunk. az index fórumának nagy része polidili, nem kéne még itt is pozíciókat foglania. Már írtam a véleményemről, hogy fordított kéne, hogy legyen az irány... (polidili->szakmai-civil)
Előzmény: Éhesló (21094)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21096
Lesz ez még rosszabb is...
Előzmény: Éhesló (21093)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21095
Máshol sem volt jellemző.
Egyszerűen gyanítom, hogy egyazon személy belemászik a különböző fórumokra és mindenáron ,,terjeszti az igét".
Hasonló dolgok zajlanak most a Történelem fórumon:(((( Napok óta próbálok onnan kitiltatni egy ürgét, akinek a nyelvezete nem oda való.
Most már legalább a moderátorok is hajlandóak belátni, hogy szükséges, mivel egyszerűen lehetetlen minden normális beszélgetés vagy vita.
Tudod, vannak, akik azt hiszik, hogy a PoliDiliben megszokott ordenáré hangvételt itt is megüthetik.:(((
Előzmény: Éhesló (21089)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21094

OFf

elvből ellenzek minden cenzúrát.

Aki ide ír az névjegyet hagy magáról, magát minősíti...

On

Előzmény: Némedi László __ (21092)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21093

Helló,

mivel nincs nagy mozgás, felidéznék néhány kellemes emléket a frisebb agressziók közül:

A Duna mint határfolyó elterelése, békeszerződések megsértésével.

A horvátországi magyarság kipusztítása, falvaik, városaik felperzselése a szerbiai magyarsággal.

A Vajdaság betelepítése rácokkal és a magyarok folyamatos terrorizálása.

Vegyi támadás a Tisza ellen, példátlan biólógiai károkozással.

Folyamatos és durva környezetszennyezés a Rábán, Kőrösökön, Maroson.

Ki állt ki a magyarok mellett? Mi lett az ellenlépés? Milyen eredménnyel járt?

 

Éhesló

Előzmény: Éhesló (21090)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21092
hidd el van, aki megérdemli (a kimoderálást)
Előzmény: Éhesló (21090)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21091
nem veszítettél semmit
Előzmény: Éhesló (21089)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21090

Helló,

nem akarom elrettenteni az olvtársakat a szerintem lehetséges szcenáriók leírásával, de arra felhívnám a figyelmet, hogy a világ nagy ívben leszarta az elmúlt párszáz évben a bennünket ért agressziókat, he nem éppen drukkolt bárkinek, aki minket ölt.

Most sem lenne másképp. Aki gyenge eltiporják. Mi gyengék vagyuk. El vagyunk és el leszünk tiporva. Nme csak a Kárpár medencében, hanem itthon is.

A néhány "őrültet" aki majd megpróbál ellenállni, feljelentik azok, akik ma is feljelentenek bárkit, aki különbözik tőlük, és esetleg más a véleménye.

Nevüket és tetteiket pedig kimoderálják a történelemből, akárcsak a nemtetszőket itt a zindexen......

 

Éhesló

Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21089

Helló,

mi tört be ide, hogy 9 hozzászólást törölni kellett?

Eddig itt nem volt jellemző a cenzúra ilyen durva formája!

 

Éhesló

 

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21088
Laci,
majd nézz át néha Julien fórumára. Ha még nem láttad - tettem fel fordításokat.
Előzmény: Némedi László __ (21087)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21077

szerinted mennyi idő alatt tud dönteni a Nato, ha Nato országok között lenne háború (a Nato a külső ellenség elleni szövetség, nem belső).

Addig meg biztos nem indítanak semmit, amíg nem tudják mekkora erők támadnak, és mi mit tudunk csinálni ellenük. Majd amikor megállapítják a támadó erőt, akkor kiszámítják mennyi válaszerő kell. Addig lehet hogy csinálnak felderítő repüléseket, de komoly lépéseket nem csinálnak (ismeretlenbe nem szereti senki küldeni a csapatait). Ráadásul a támadó biztos információs csatát indítana és minket vádolna támadással és csak válasznak minősítené a támadását korlátozott célokkal. Mire minden kiderül és a közvéleményt is előkészítik az azért sok nap lehet...

 

Rendben eléggé irreálisnak tűnnek most ezek a szcenáriók, de biztosak vagytok benne, hogy nem nyernek nacionalista erők Romániában, vagy Szlovákiában? (esetleg Magyarországon)

A Nato országokban egy időben egyszerre sok ilyen probléma jelent meg (Le Pen, olaszok), ekkor a politikai nyomás a kelet-európai kis országokra is kisebb. Ha ezek egyszerre jelennek meg (pl nyer Le Pen, olaszoknál a szeparatisták nyernek, és a szomszédban is ilyenek nyernek és nálunk is. Akkor veszélyes lesz a helyzet.

 

Ez persze valószínűtlen szcenárió, de nem lehetetlen.

 

Még nem is beszéltem az itt felvetett nemzetiségi villogásokról a szomszédos országokban, ott is kérdés mit merünk és valójában mire leszünk képesek...

 

 

Amíg nem vesszük végig a szcenariókat addig nem is tudjuk mire találjunk ki választ.

Tehát szerintetek elvessük, hogy minket egy ország támad meg? Mert ha elvetjük, akkor a jelenlegi létszám még sok is terroristák, szabadcsapatok, bandák ellen.

Előzmény: Biga Cubensis (21054)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21076

üdv a fedélzeten

 

írj nyugodtan máskor is, most már menni is fog a gyakorlás után :)))

 

 

Előzmény: WHWT (21071)
Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21075

"(vagy csak papíron láétezett és a laktanyából sem tudott kijönni?) Ha az volt, miért szerelték le? (A kérdés költői.) Ha meg nem volt az, akkor a szomszédoké az-e, vagy (szintén) csak papíron létezik."

 

Így van, éppen a múlt héten hallottam erről egy story-t a kecsói rep.napon. Egy olyan srác mesélte, akinek az egyik unokatestvére magyar származású, de román állampolgárként technikus a román hadseregben, helikoptereket javít. Tőle hallotta, hogy tavasszal, március környékén berepült valami sportgép vagy mezőgazdasági kukacbombázó Moldávia felől. Mindennapos eset, ráadásul ott is testvéri románok élnek, de azért "rendnek lennie kell" alapon emelni akarták rá a készültséget, hogy leszállítsák, vagy elkergessék. Csakhogy az egyik készültségi MiG-21 Lancer hajtóművét be sem sikerült indítani, a másik meg felszállt ugyan, de rögtön kigyulladt valami vészjelző lámpa, úgyhogy leírt egy iskolakört a bázis körül, és landolt. Mire a harmadik Lancert kitolták, hogy hátha az fel tud szállni, a "betolakodó" már vissza is repült Moldovába...

És azért mi olyan rosszul soha nem álltunk, még a Gripenek érkezése előtt sem, hogy ne tudjunk kiállítani egy működőképes készültségi Fulcrum géppárt...

Üdv:

Előzmény: Törölt nick (21069)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21074
Isten hozott!:)
Előzmény: WHWT (21072)
WHWT Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21073
Üdvözlöm az Urakat, én általában csak read-only üzemmódban vagyok jelen ebben a topicban, de most talán érdemi hsz.-t is tudok produkálni :-).

 

És ha jól emlékszem, akkor az Alkotmánybíróság valami olyasmi állásfoglalást tett közzé, hogy a köztársasági elnök csak névlegesen a fegyveres erők főparancsnoka, de konkrét utasítást nem adhat a katonáknak, erre csak a HM-nek van joga, a vezérkari főnökön keresztül. Most akkor adhat közvetlen parancsot az elnök, vagy nem? Vagy csak akkor, ha már izzik a pite?

 

Emlékeim szerint a 48/1991. (IX. 26.) AB határozat foglalkozott a kérdéskörrel, a határozat rendelkező része és indokolása az AB honalpján elérhető.

 

3. a) Az Alkotmány 29. § (2) bekezdése, amely szerint a köztársasági elnök a fegyveres erők főparancsnoka, nem hatásköri szabály. Az Alkotmány a köztársasági elnöknek a fegyveres erők irányítására vonatkozó hatáskörén belül nem különít el és nem nevez meg a főparancsnoki funkciót kitöltő jogosítványokat. A 29. § (2) bekezdése alkotmányjogi jelentősége annyi, hogy a köztársasági elnököt legalább egy hagyományos főparancsnoki jogosítvánnyal fel kell ruházni.

A köztársasági elnök főparancsnoki funkciója az elnök alkotmányjogi jogállásának része, és nem a Magyar Honvédségben, illetve a Határőrségben viselt rang vagy beosztás. A fegyveres erők főparancsnoka a fegyveres erőkön kívül áll, azoknak irányítója és nem vezetője. A főparancsnok tehát a fegyveres erők egyikének sem szolgálati előljárója. A főparancsnok irányító hatáskörét az Alkotmány, illetve az Alkotmány felhatalmazása alapján és annak keretében meghozott törvény kimerítően meghatározza; további jogok az Alkotmány 29. § (2) bekezdéséből közvetlenül nem származnak.

b) A köztársasági elnök fegyveres erők irányítására vonatkozó hatásköre alkotmányjogilag nem különbözik egyéb hatásköreitől; kinevezési és jóváhagyási jogosítványát ugyanazokkal a feltételekkel gyakorolja, mint az egyéb kinevezési, jóváhagyási és megerősítési jogköröket.

 

whwt

 

Előzmény: WHWT (21072)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21070
És mi benne a gáz?
Mellesleg az Index ismét csúsztatott, és nagyon durván.:(((
Ezt a hadgyakorlatot háromévente rendezik meg és részt vesznek benne az Ázsia Biztonsági Együttműködés országainak fegyveres ereje (azaz - a volt SzU ázsiai tagköztársaságai + Oroszország és Kína).

Gyerekek, mi ez az általános fosás???!!!
A NATO-nak meg USA-nak lehet gyakorlatoznia, másnak meg nem? Felnőtt emberek vagytok, de a propagandának bedőltök.
Előzmény: Törölt nick (21069)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21069

A szabadságot szeretjük, szomszédokat utáljuk-ot az egész országra írtam, nem a saját városomra.

 

A gépesített dandárról csak azt kellene tudni, hogy amíg nekünk is volt, mennyire volt hatékony (vagy csak papíron láétezett és a laktanyából sem tudott kijönni?) Ha az volt, miért szerelték le? (A kérdés költői.) Ha meg nem volt az, akkor a szomszédoké az-e, vagy (szintén) csak papíron létezik. A múltkor Erdélyben láttam a román hadsereg ágyúiból párat, amint az út melletti vasútállomáson pakolták őket. Háát, mit mondjak, jó nagy romhalmaz volt az összes.

 

De van itt más probléma is, komolyabb: http://index.hu/gal/?dir=0708/kulfold/russchihad/ meg http://index.hu/politika/kulfold/obom0818/

Előzmény: tuzer (21068)
tuzer Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21068

A környező országoknak van-e akkora ereje, amivel agresszorként fel tudnak ellenünk lépni? Mert a támadáshoz ugye nem árt a 3x-os túlerő

 

Naná, hogy van. Mindnek.

Ez a bizonyos Clausewitz-féle arány egyenlő felszereltségű, háborúzó felek esetén jelent egyensúlyt, nem pedig támadáshoz elegendő erőt.

Azonban hol is van nekünk mondjuk egy, gépesített dandárunk? Melyik szomszéd, amelyik nem tud min. tízszeres tüzérségi fölényt?

 

De az én városomból adott esetben összeverődnének páran, ebben biztos vagyok. Azért a szabadságot szeretjük, a szomszédokat meg utáljuk, ez nem rossz kiindulási alap.

 

Ha olyan szomszéd támad, mely esetében az utálat szintje kb. azonos, városod fogja az első mártírokat produkálni.

Előzmény: Törölt nick (21060)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21067
Nagy élvezettel néztem végig a véletlenül előkerült videókat az India hadseregről (oldalt a többit is meg lehet nézni).
Ami kifejezetten imponált - ötvözik az angoloktól tanult kiképzési technikákat szovjet/orosz és amerikai anyaggal, de mindeközben megtartanak néhány tisztán nemzeti elemet! Például a fizikai felkészítésnél ott van a jóga (statius és légzésgyakorlatai), illetve a közelharcban a Kalari Pajat.
Éremes megnézni.
http://www.youtube.com/watch?v=Svp1CHtI4_s&mode=related&search=
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21066
Esetleg ha valaki karaokézni akar. Nekem nem ment. Vagy a zenei hallásommal van gond, vagy a kiejtésemmel.:P
http://www.youtube.com/watch?v=ZvU6I3go4uU&mode=related&search=
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21065
No, egy kis vidámság:)))
Kínai propaganda összeállítás - ,,Hogyan lopjuk ki a motort a harckocsiból":))
http://www.youtube.com/watch?v=_qjiKWLq80g
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21064

De nyugodjatok meg!

 

Ha támadnának, akkor 6-7 zászlóalj lenne. Hazahoznánk őket a missziókból. Így már mindjárt csak 15-50 km-t kell egynek védenie. :)))

Előzmény: Némedi László __ (21019)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21063
Az USA eddig mélyen leszarta, hogy mi történik a világban. Egészen addig, míg valami érdekeit nem sérti a dolog.
A Balkánon hagyták a népírtást és nemigen avatkoztak közben. Koszmet esetében is csak akkor lettek hírtelen ,,emberbarátok", amikor kiderült, hogy ezen az útvonalon készülnek építeni egy olajvezetéket az Adria irányában.

Ha Magyarországon történik valami - meg sem fognak mozdulni. Azt foglyák tenni, amit mindig - megvárják míg az ország rombadől a harcoló felek kivéreznek, és majd megjelenik a cukros bácsi és ,,demokrácia mentő" szerepkörben.:(((

Nincsenek illuzióim az USA kormányával és a Pentagonnal szemben - egy gusztustalan haszonleső társaság.:(((

Hogyne... Majd ők jönnek... Ez itt a kulcsszó.
MAJD.
Előzmény: Stylist (21062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!