Keresés

Részletes keresés

kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21056

A forgatókönyvek szerintem is elég kuszák, légbőlkapottak. Szerintem a Katonai Stratégiáról szóló vita keretében el kellene dönteni, hogy az "új világméretű rendetlenség" elleni harcban kellene NATO és EU partnernek lennünk, nem csak a haderőnek, elsősorban a politikának, és minden párt politikájának. Tisztázni kellene, mekkora esélye van egy, a területi szuverenitást sértő támadásnak, majd ezzel arányban kellene megelőző intézkedéseket hozni, lehetőleg összhangban a missziós képességek fejlesztésével, és nem azok rovására. Ha erre mintát keresünk, nekem kézenfekvő minta a horvátok reagálása a szerb támadásra. Az erdményes reagálásnak mindenképpen egyik alapja volt az, hogy a horvát férfi lakosság zöme komoly katonai képzést kapott a Jugoszláv haderőben a felbomlást megelőzően. Fogadóképesek voltak a külföldi segítségnyújtás minden változatára, a saját CUBIC csoportjukat nem akarták az első elemzés után világgá zavarni, nem hülyíteték a tanácsadókat "croaticum"-okkal. Amíg a magyar haderő  a mai napig nem tudott kikászálódni a VSZ-ből, addig a horvátok súlyos háborús körülmények közepette képesek voltak egy modern, angolszász katonai kultúrát képviselő haderőt létrehozni néhány év alatt úgy, hogy közben a gazdaságuk sem roppant bele. Ha nincs szerbia bombázása, ők anélkül is képesek lettek volna egy a baranya háromszög visszafoglalását célzó műveletre2000 környékén.

 gyula    

Előzmény: Biga Cubensis (21054)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21055

Törökországot és Görögországot, meg szerintem ide ne hozzuk fel példának, mert ott soha nem volt arról szó, hogy bármelyik fél Ankarába vagy Athénba kívánna masírozni és annektálni akarná a fél országot.

 

De Ciprust és egyébb szigeteket viszont igen...

Amúgy pedig szerintem senki ne gondolja azt, hogy a Mi kis országunkért olyan nagy lelkesedéssel ontaná a vérét a holland, francia, spanyol vagy német NATO-katona. Ha mi gondban leszünk, akkor a történelem már számtalanszor bebízonyította, hogy csakis saját magunkra számíthatunk egyedül és nem másokra. Na, ebből kell kiindulni elsősorban!

Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21054

Őszintén szólva nekem nagyon irreálisnak tűnnek ezek a forgatókönyvek. Nem tudom, milyen két hétről beszéltek, nem kell ideszállítani az USÁ-ból semmit ahhoz, hogy megállítsanak egy komoly szlovák, szerb vagy román hadsereget.

Ha a NATO-nak épp nincs máshol komoly dolga, és akár a szlovákok vagy románok támadást indítanának, azonnal kapnának egy ultimátumot, utána fél órán belül olyan légicsapást (a környékünkön egy rakás NATO reptér), hogy semmi sem maradna a gyorsreagálású gépesített erőikből. Úgy néz ki, elfelejtettétek mit kaptak a szerbek a NATO légierőtől, pedig az gyakorlatilag egy belső polgárháború volt és semmilyen NATO tagot nem támadtak meg.

Törökországot és Görögországot, meg szerintem ide ne hozzuk fel példának, mert ott soha nem volt arról szó, hogy bármelyik fél Ankarába vagy Athénba kívánna masírozni és annektálni akarná a fél országot. 

Előzmény: Némedi László __ (21029)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21053

mondjuk ezek elég összetettek és változatosak lehetnek. Ahogy látom néhány terv készült és ki is lett "próbálva"...

 

 

(egyébként ilyen kicsit régi irományt találtam, érdekes ott sem mondták, hogy nem lehet gondunk, nincs külső fenyegetés:

http://www.parlament.hu/irom38/00083/00083.pdf

)

Előzmény: kovacsgyula44 (21050)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21052
Előzmény: Némedi László __ (21051)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21051
Ezt honnan vetted, még csak hasonlót sem találtam az alkotmányban?
Előzmény: Stylist (21040)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21050

Találkozott már valaki a rendkívüli állapotra vonatkozó külön törvényekkel? Vagy előfordulhat, hogy a köztársasági elnöknek nincs mit bevezetnie rendeleti úton?

 Gyula

Előzmény: elyühet (21048)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21047
:))
Előzmény: elyühet (21046)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21045
Nos, ezek szerint a HM belföldön is bevethető.
Előzmény: elyühet (21044)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21043
Akkor mégis csak jól emlékeztem.
Köszönöm az idézetet!
Előzmény: elyühet (21042)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21041
Várjál csak.
Nem úgy van azu alkotmányban, hogy a hadsereg országon belüli bevetéséről a honvédelmi tanács dönthet? Most bevallom őszintén - jópár éve nem volt a kezemben a Magyar Alkotmány, - de mintha valami ilyesmire emlékeznék...
Előzmény: Stylist (21040)
Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21040

"...de a belső háború esetén a Honvédség elégséges lehet a nyugalom helyreállítására."

 

Nem ártana egy refresh "állampolgári ismeretek" tantárgyból! :-)) Az Alkotmány szigorúan tiltja a Honvédség bármilyen mértékű alkalmazását egy belföldi konfliktus kezelésében! A legtöbb jogász valószínűleg még azt is súlyos alkotmánysértésnek tartaná, ha a Honvédség szállítóeszközöket, pl. teherautókat, buszokat bocsátana a rendőrség rendelkezésére. Az egyetlen, amit ilyenkor jogszerűen tehetnének, az a határok ellenőrzésének ideiglenes átvétele a BM irányítás alá került Határőrségtől, illetve részvétel az esetleges humanitárius feladatokban, pl. menekültek elhelyezése katonai sátrakban, az elszállításuk megszervezése, stb. Az országon belül _minden_ rendvédelmi és karhatalmi feladat ellátására csak a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szerveket, és ezen belül elsősorban a Rendőrséget jogosítja fel az Alkotmány...

Üdv:

Előzmény: Némedi László __ (21037)
urál Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21039

El tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, amely bizonyos feltételek mellett elvezet egy gerillaháborúig.

 

Annak nulla esélye van, hogy a gerillaháborúhoz a Honvédség bármiféle támogatásával lehessen hozzákezdeni. A Honvédség max a vereséget, a felbomlást követően a széthordott fegyverekkel tud hozzájárulni akaratán kívül ehhez. Ám egy-két év alatt meg lehet teremteni a gerillaháború megvívásához szükséges alapokat, amelyek a következők:

 

A mozgalom pénzügyi szárnya

 

Az első lépés a pénzszerzés. A megszállás kezdeti idejében a zavaros viszonyok közt ki lehet rámolni a bankokat különös tekintettel a fővárosban visszamaradt bankpaloták páncéltermeire elsősorban valuta és nemesfémek szerzése céljából. Ám ez legföljebb az első hónapokra teremt megfelelő pénzügyi alapokat egy kissebb csoport fenntartásához. Ennél biztosabb pénzforrásra van szükség, ehhez a következők kellenek:

 

1. Droglaborok (elsősorban diszkódrogok előállítására)

2. Európai szintű drogterjesztő hálózat.

3. Ide tartozik majd a fegyverbeszerzés is a drogkereskedelemhez kiépített útvonalakon.

4. Lehet még leánykereskedelemmel is foglakozni egy lecsúszó megszállt országban könnyű toborozni, bár ez nem hoz akkora hasznot mint a drog, ám lehetőséget ad bűnözői kapcsolatok építésére, leginkább az éjszakai klubbok révén.

 

A háborúhoz  sok pénz kell, azt pedig a droggal lehet a legkönnyebben keresni. Kémikusra, laborra úgyis szükség van a robbanóanyaggyártáshoz. A mozgalom legfontosabb feladata kezdetben ennek a megteremtése lenne. Ez ugye a klasszikus és bevált albán recept eddig. Az első harcosok nem a megszállók ellen harcolnának, hanem a konkurencia ellen a nyugati piacokon ha szükséges, tehát az első fegyveres csoportot bűnözői tevékenységre kell felkészíteni. Éppen ezért nagyon fontos a megszállás előtti bűnözői körök beolvasztása a gerillamozgalomba, az ő tapasztalataik nélkül ugyanis a pénzügyi szárny tevékenysége kudarcot vallana. Ők már békeidőben is illegalitásban mozogtak.

 

Ezzel párhuzamosan egy két év arra is elegendő kell legyen, hogy az infrastruktúrát megfelelő mértékben elpusztítsa mozgalom. A legfontosabb a kommunikációs hálózatok szétverése, hogy a lakosság magyar hagyomány alapján ne tudja feljelenteni a gerillákat az ingyenesen hívható zöld számokon. Fontos még néhány okmányiroda felszerelésének a kézre kerítése +kapcsolat egy megfelelően felszerelt nyomdához hamis iratok gyártására, amelyre mind a pénzügyi szárnynak, mint a katonai szárnynak egyaránt szüksége van.

 

Szükség van egy törzsterületre, ennek megfelelően fejlettlennek kell lennie (Somogy, Baranya, Tolna ebből a szempontból megintcsak megfelel), hogy a bizonytalan viszonyok közt a nyilván gyorsan felállítandó bábkormányhoz többé kevésbé hű hatóságok totálisan korrumpálhatók legyenek a megélhetés kényszere végett. Ezen a területen működnek kezdetben a droglaborok, majd erre az infrastruktúrára épül rá a katonai is idővel.

 

A mozgalom politikai szárnya

 

Fontos, hogy velük együtt a gerillacsoporthoz csatlakozni nem akaró konkurencia is eltűnjön, lehetőleg zavaros körülmények közt, hogy az ellenségre lehessen kenni, ugyanis le kell számolni egy magyar sajátossággal, a megosztottsággal is. Nincs szükség harminc nemzeti felszabadítási frontra, egy éppen elég. Így érthető módon részben a konkurencia elleni műveletekben jártas, a mozgalom pénzügyi szárnyát jelentő bűnözői csoportok segítségével kerül megalapozásra a politikai szárny.

 

Nyilvánvaló, hogy a megszállók gyakorlatilag azonnal ki tudnak állítani hatalmas túljelentkezés révén egy bábkormányt. Ez is magyar hagyomány. A bábkormány a legfőbb ellenség. Ahhoz, hogy a gerillamozgalom legitimitást nyerjen a bábkormányt a lehető legkellemetlenebb helyzetbe kell hozni. Különben a bábkormány egy-két év alatt úgy berendezkedik, hogy az ellenállás minden legitimitását elvesztheti. Ebben komoly magyar tapasztalat halmozódott fel, lásd a FIDESZ jelenlegi tevékenységét, de ezt akkor nem lesz elég, tehát kezdettől fogva könyörtelen terrort is alkalmazni kell az együttműködőkkel szemben.

 

Egyértelművé kell tenni, hogy az ország kettészakadt, árulókra és hazafiakra. Azt is egyértelművé kell tenni, hogy az árulók kevesen vannak, tehát bármennyire is szimpatizáljon a lakosság a bábkormánnyal a mozgalomnak tűrnie kell a szidalmakat és nem szabad azonosítania a népet a megszállók kormányzatával. A nép alapvető szimpátiája a megszállók és a kormányzatuk iránt egy olyan várható reakció, amely miatt eleve nem érdemes a megszállás első évében komolyabb katonai vállalkozásba fogni. Úgyis elárjulják, a zűrzavar ilyen körülmények közt csak ahhoz elég, hogy a pénzügyi szárny tevékenységét +néhány a konkurencia és a bábkormány emberei ellen küzdő halálbrigád rejtett tevékenységét megalapozza. 

 

Egy idő után úgyis egyértelművé válik, hogy a bábkormány nem tud békét teremteni, így elveszti a lakossági szimpátiáját, amely kizárásos alapon az ellenállók felé fordul. Feltéve, hogy a mozgalmunk semmilyen politikai extremizmushoz nem kötődik. Semmi nacionalizmus, antiszemitizmus, semmi szélsőséges ideológia, a mozgalom jelképe is háromszínű és nem sávos. Mert a többséget kell megnyerni és alternatívát kínálni neki, azt pedig sávos rongyokkal nem lehet elérni.

 

Ezért nagyon fontos, hogy a lakosságot kímélni kell. Ennek érdekében a fegyveres ellenállás első nagy hullámával is le kell számolni. Ezek a lelkes hülyegyerekek, radikális fiatalok akik naivitásból vagy ideológiai alapon kötelességüknek érzik a hazáért halást. Ez elő kell segíteni, kezdetben bőven megteszi, ha rövid gyorstalpaló után fegyvert nyomunk a kezükbe, bár sok kárt nem okoznak az ellenségnek amely gyorsan lemészárolja majd őket, ám ez tiszta nyereség, mert később az őket a felkelésbe sodró a háború iránti ostoba lelkesedésükkel, a javíthatatlan naivitásukkal, vagy éppen a háborús viszonyok közt ocsmány gaztetteket megalapozó politikai extremizmusukkal csak kárt okoznának a mozgalomnak. A mártírok emléktábláin majd jól mutatnak szent neveik. Arra viszont semmi szükség, hogy az ellenállás nevében olyasmit műveljenek mint a nyilasok az ostromlott Budapesten anno.

 

A vetélytársak eltűnnek, vagy csatlakoznak, a bábkormány nevéhez méltóan csak a megszállók megvetett bábja, elegendő pénz áll rendelkezsére a fegyvervásárláshoz és az utánpótlás fenntartásához, így minden készen áll a harcra, megkezdődhet a katonai szárny kiképzése és felszerelése.

 

A mozgalom katonai szárnya

 

Természetesen az eddig eltelt időben is harcoltak kissebb, elsősorban volt katonákból álló osztagok, amelyek legfőbb feladata a követendő harceljárások kidolgozása volt. Hiszen a magyar hadsereg nem rendelkezett ilyen irányú tapasztalatokkal, legföljebb közvetett módon, a gerillák és a terrorizmus elleni harcra volt valamilyen mértékben felkészülve. Ezeknek a kis osztagoknak a felügyeletével kerül megalapozásra a katonai szárny amely leginkább a különféle fegyveres erők volt tagjai közül toboroz. A tisztek ezekből a kis osztagokból kerülnek ki. Nincs szükség sok ezres gerillahadseregre, a naív fiatalok is csak gondot okoznának (a leghevesebbektől meglehetős cinizmussal meg is kell szabadulni, lásd följebb!), a gerillaháborút amennyire csak lehet professzionalizálni kell.

 

Ám erről a részéről a dolognak már nincs értelme és nem is helyes beszélni békeidőben, meg nem is van nagyon mit elegendő tapasztalat hijján.

 

Szal tökéletesen megértem a problémáidat, az általad vázolt hiányosságokra én is gondoltam. Egyértelmű, hogy csak alapos előkészítés után lehetséges Magyarországon gerillaháborúba kezdeni. Gyakorlatilag nem tudok elképzelni olyan szituációt, ahol több éves idegen megszállás alá kerülne egy EU és NATO tagállam. Így a fönnti gondolatmenet inkább csak arra jó, hogy megerősítse az általad is vázolt lényeges tényt, miszerint: Magyarországon jelenleg nem adottak egy gerillaháborús sikeres megvívásának a feltételei. Azok kialakítása lehetetlen néhány hónap alatt.

Előzmény: Zicherman Istvan (21026)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21038
Nem biztos. Ha olyan alacsony szintű és olyan szervzési jellegű gerillaháború veszi kezdetét mint Baszkföldön vagy Észak-Írországban - akkor eltart jópár évig.
Ehhez még add hozzá a témában szükséges,magyarnyelvű oktatóanyag TOTÁLIS hiányát.:((((
Előzmény: Némedi László __ (21037)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21037
de a belső háború esetén a Honvédség elégséges lehet a nyugalom helyreállítására. A Nato tagság meg megakadályozza, hogy más ország be merjen ilyenkor avatkozni saját nyereség érdekében (összehangolt Nato akció ilyenkor persze nem elképzelhetetlen).
Előzmény: Zicherman Istvan (21036)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21036
Laci,
eszembe jutott még egy forgatókönyv.
Nem valószínű jelenleg (mint ahogyan az eddig felvázolt forgatókönyvek sem azok), de játszunk el a gondolattal.

Egyes verzió. Országon belüli villongások, hatalommal szembeni fegyveres szembenállás, puccskisérlet, hatalomátvétel kísérlete (akár baloldali, akár jobboldali, akár a jehova tanúi csinálják; ez most csak egy mítikus feltételezés).

Kettes verzió. Nagyszuabású terrorakciók. (P.l. támadás a Paksi erőmű ellen. Esetleg a nagyvárosok szenyvízhálózatának, vízművek elleni összehangolt támadások. Vagy TV és rádió-központok birtokbavétele, fegyveres propaganda céljából. Ez is csak egy mítikus feltételezés.)

Nos, itt mit lehet lépni? Gyakorlatilag semmit. (Emlékszel még arra a beszélgetésre, ahol le volt zavarva egy mítikus séma, hogy hány ember és mennyi idő kell egy nyugat-európai nagyváros megbénítására? Iszonyatos dolgok jöttek le!:(((( És nem hiszem, hogy az adott kérdésekkel a megfelelő szolgálatok ne foglalkoznának:((( Legalább is szeretném remélni.)
Előzmény: Némedi László __ (21034)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21035

hajdanán egy-két helyen mondogattam, hogy a legfontosabb egy hitech információs részleg lenne. Őket bármilyen támadás esetén azonnal át kell dobni Ausztriába (ők úgyse támadnak meg minket), egy csomó számítógéppel (vagy már eleve ott bérelni gépeket) és internet vonallal. Egyetlen feladatuk megható történetek készítése blogokban, videón, tvklippeken, zenei klippekben arról, hogy a magyarok mennyire szenvednek és az ellenség gyereket öl és nőket gyaláz meg. Ez akár kész anyagok is lehetnének és persze akár nem is kell, hogy igaz legyen. Viszont mindezt angolul, és EU nyelveken.

Ezzel el lehet érni, hogy a támadó országot nem merik támogatni, és gyprsabban is reagálnának a védelmünkre...

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21034

nem kívántam erődvonalat, lehetne rugalmasan védekezni, de nem a Duna vonalánál. Egy-két száz kilométer még OK (kivéve észak)...

Minden más esetben nem védekezünk (mint láthatod), hanem a lakásod ablakából (a családoddal a hátaban) kellene lövöldöznöd. Ez a lehetetlen kategóriája.

Előzmény: Törölt nick (21032)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21033

(egyébként csak egy gondolatmenet:

ukránok számára mi egyedül nem vagyunk izgalmasak, ha akarnak valamit akkor azt az egész Natoval/EU-val szemben akarják. Ebben az esetben nem teljes erővel támadnának ránk, illetve az egész Nato gyorsabban éledne fel.

egyedül a románok, a szlovákok, a szerbek (talán a horvátokat is idesorolnám) nem jönnének, mert elég sok magyar lenne a hátukban (a saját országukban, ahol politikai botrányok lennének, illetve tüntetések). osztrákok meg nem tipikusan támadóak.

Egyetlen eset lenne, ami bármikor jelentős veszélyt jelentene számunkra, ha egy olyan párt nyerne itthon, aki revizionista, és EU/Nato ellenes lenne. Ekkor akár két három ország is össze merne fogni ellenünk, és a Nato is megosztott lenne. Tehát a saját belpolitikánk sodorhatna minket bajba. Ez a felállás nem teljesen lehetetlen, elég lenne egy nagy -több pártot érintő (jobb bal)- korrupciós botrány választások előtt, és a szélsőjobb ezt, marketing szempontból- jól kezelné.)

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21031
Vagy a határnál (ami logikus, de tarthatatlan a jelenlegi formájában), vagy visszavonulás a nagyvárosok vonalához, miközben a kiürített területen a totális szabotázs és diverzáns tevékenység kerül végrehajtásra (,,felperzselt föld taktikája").
Viszont az utóbbira, leinkább a jóléti társadalom és a magas kulturáltság miatt a helyi lakosság nem lesz hajlandó!!! Sőt, az sem kizárt, hogy egy egyébként logikus rendelkezésre első válasza a lakosságnak a kollaborálás lesz, főleg ha a megszálló erők garantálják a magántulajdon sértetlenségét, illetve szemet húny, ha a lakosság elkezdi kirabolni azokat a házakat, amiket lakói elhagytak.

Á,...hagyjuk... értelme nincs...:(((
Előzmény: Némedi László __ (21029)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21030
Egyébként a szlovák irány a legnehezebb
Előzmény: Zicherman Istvan (21028)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21029

ezzel te is azt mondod, hogy ha nem állítjuk meg őket a határnál, akkor elbuktunk.

Tehát annyi erővel kell legalább rendelkeznünk, hogy egy ország ellen a Nato reagálásáig (egy-két hét) kitartsunk a határ közelében...

Előzmény: Zicherman Istvan (21026)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21028
Laci,
csak játszunk el a gondolattal: most változtasd meg a csapásmérő irányt. Legyen északról. A Duna mentén Budapest elérhető két órán belül. A helyőrségnek annyi ideje nem lesz, hogy kitörölje a csipát a szeméből.
Utánna meg egy N. ország hadseregét szinte lehetetlen lesz mostani erőkkel kiverni a hegyvidékről...

Játszunk el más útvonalakkal?:)))
Előzmény: Némedi László __ (21023)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21027
Budapest 1,8 millió Debrecen 203000 Miskolc 172000 Szeged 158000 Pécs 157000 Győr 127000 Nyíregyháza 112000 Székesfehérvár 105000 Kecskemét 105000

 

http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/17het/foldrajz/foci17.html

Előzmény: Némedi László __ (21023)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21026
Srácok, mindez szép
Egyvalamit nem vesztek figyelembe. Magyarországon a települések nagyons űrűn vannak egymás mellett, az úthálózat rendkívül sűrű és megbízható (tudom-tudom, hogy nem annak tűnik, de hadászati értelemben véve az). Nincsenek nagy kiterjedésű hegységek, erdőségek. Van néhány meglehetősen széles folyó, ami szintén megnehezíti a gerillák mozgását, viszont megkönnyíti a partszakaszok ellenőrzését.
Klasszikus értelemben vett, terepen lezajló partizánháborút nem lehet ezen a terepen folytatni.

A városokban lakáshiány van, ezért bonyolult a biztonsági lakások, raktárak, kiképzőtermek, oktatólakások berendezése. A túlcivilizált infrastuktúra miatt (és ebbe beletartoznak a mobil, rádió és TV hálózatok, net-szolgáltatók; közvilágítás, utak, térfigyelő kamerák, kaputelefonok, stb.stb.) akadályozva van a szabad mozgás, illetve azonnal ellenőrzés alá kerül az összes információ-hordozó és kapcsolattartási hálózat.
Klasszikus értelemben vett, városban lezajló gerillaháborút nem lehet ezen a terepen folytatni.

A hadsereg nem rendelkezik tisztekkel, szakértőkkel, oktatási és kiképző-anyagokkal, illetve doktrínával, harcászati és hadászati koncepcióval arra az esetre, ha az egységeit fel kell számolnia, vagy egy gerillamozgalom élére kell álnia. Nem rendelkezik olyan operatív tartalékokkal, amik felhasználhatóak szükség esetén a polgárok felfegyverzésére.
Klasszikus értelemben vett, hadsereg szinten szervezett kis háborút (kirendelt partizán egységek révén) nem lehet ezen a terepen folytatni, evvel a háttérrel.

A civil lakosság képzetlen, nem rendelkezik megfelelő szaktudással, nincs politikailag meghatározott ,,nemzeti egység" vagy társadalmi összefogás. Nincs központi irányítási szerve, és a lakosság döntő része képtelen elfogadni bármilyen jellegű irányitást vagy felügyeletet. A lakosság döntő többsége azt hiszi, hogy a lelkesedéssel kompenzálni lehet az analfabetizmust.
Klasszikus értelemben vett, népfelkelő mozgalomként indulókis háborút nem lehet ezen a terepen folytatni, evvel a háttérrel.

Következtetés:
Magyarországon, bármilyen konfliktus esetén, nincsenek meg a viszonyok és lehetőségek egy klasszikus értelemben vett partizánháború folytatására.
A klasszikus sémák követhetetlenek, illetve komoly elemzést, és teljesen önálló fejlődési formákat követelnek, amihez jelenleg nincs keret, és amire nincs igény.


Előzmény: urál (21022)
urál Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21025
Megteremtettük a hátországát a Győrbe, Budapestre, vagy Szegedre küldendő harci osztagoknak.
Előzmény: Némedi László __ (21023)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21024
Budapest azért lenne izgalmas, mert a legnagyobb közlekedési csomópont. De tény, ha már itt kell védekeztünk, akkor már rosszabb nem lehet...
Előzmény: Némedi László __ (21023)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21023

és mit is nyernénk vele?

ipari központok, politikai központok nincsenek ott, a lakosság kis része lakik ott, teljesen felesleges. Magyarországot egy ellenszenves hadsereg nem tudná teljesen kontroll alatt tartani. Budapestet és néhány nagyvárost kell kikapcsolnia, és az odavezető utat.

 

Ha itt a tematikus térképek pontra kattintasz láthatod, hogy a nagyobb népsűrűség északon van:

http://www.nepszamlalas.hu/mc2005/mc2005_hun/index.html

 

Ez alapján Budapest, Debrecen, Szeged, Győr (majd megnézem, melyek a legnagyobb városaink) blokkolása elég, és az odavezető utak. És Mo kotroll alatt van. Na bumm, legfeljebb Pécs nem...

Előzmény: urál (21022)
urál Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21022

Szvsz azért a Dél-Dunántúlon Zalától Tolnáig szépen el lehetne harcolgatni. A terep ideális, közel a Horvát határ amely a balkáni fegyverpiacokra és maffiakapcsolatokra nyílik, ráadásul ez a határ egy szabályozatlan síkvidéki folyamszakasz képében realizálódik. Aprófalvak, dombhátak, patak és folyóvölgyek erdők tisztások sűrű szövedéke a táj. Százezres sereggel is ellenőrizhetetlen, abszolúte ideális. Legalábbis szerintem ez a number one a gerillaharcra a nagyvárost leszámítva. Sajna Budapest fekvéséből adódóan könnyen elszigetelhető, így ott a gerillaharc a legkevésbé sem ajánlott hosszú távon.

 

Persze a humán tényezőt nem számoltam, a magyar lakosság lojálisabb a mindenkori megszállójához, mint a korábbi szuverén kormányaihoz, így a tömeges besúgás ellen ezek az adottságok se védenek.

 

http://www.aeroart.hu/EREDETI%20KEPEK/08.%20Mezogazdasagi%20fotok/Pincehely%20fele%2001.JPG

 

http://www.aeroart.hu/EREDETI%20KEPEK/08.%20Mezogazdasagi%20fotok/Belecska%2001.JPG

Előzmény: Némedi László __ (21020)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21021
valójában Budapest lenne jó, de 56 kapcsán csak pár napig tudnánk megtartani, városi gerillák száma meg túl kevés lenne hatásos támadásokhoz. Az meg valószínű, hogy egy normális ellenség nagyon nem szívatná Budapestet, így az ellenállás is max passzív ellenállásá alakulna...
Előzmény: Zicherman Istvan (21018)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!