Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18991

Én azért összeszereltem a "német"-et is. Viszont van egy másik is. Ha messzire megyünk, akkor azt használom. Nem is tudom, hogy azt KI tervezte!!!!!! :)))) Már többen megkérdezték, hogy hol lehet kapni. Nem tudsz nekik ebben segíteni?

 

Hamburger

Előzmény: recon (18990)
recon Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18990

Mondtam, ugye :-))

 

Én is a héten kaptam meg az enyémet, de ki sem bontottam, úgy tettem be az itthon maradó cuccok közé.

Előzmény: Hamburger2 (18988)
Konvergencia Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18989

"...olyan gazdasagi hatassal jar majd, mintha az USA-ban betiltanak az autogyartast..."

 

Ahogy a dolgok állnak, ezt a részét már intézik a japánok, ( a Toyota már át is vette a legnagyobb autógyártó posztját a GM-től! ) és hamarosan a kínaiak is beszállnak, méghozzá őket ismerve nem kicsit durva mértékben... :-))

 

Előzmény: Farkas Roland (18987)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18988

Megnéztem, tényleg Csehországban gyártják.

Előzmény: recon (18984)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18987

Igen,

valahogy a maktermesztes felszamolasa Afganisztanban korulbelul olyan gazdasagi hatassal jar majd, mintha az USA-ban betiltanak az autogyartast...

Farkas Roland Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18986

Peter,

szivesen olvasnek tobbet az olyan tipusu projektekrol, mint ami ez a FVM felmeres volt. A folytatasa is erdekelne.

 

Ez az igazi PRT munka es nem a "quick impact" tipusu CIMIC projektek amikrol eddig olvashattunk.

 

Van valami iras mar ezekrol is?

harcipincsi Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18985

- Igen, a Haix-ról van szó. Elég silány szegényke.

 

- Nekünk is némelyik része zacskózva jött, de nem figyeltem a gyártóját. Némi átalakítással és más felfüggesztőkkel elég használható lenne. A "hagyományos" magyar málhamellényhez képest még így is jó.

Előzmény: recon (18984)
recon Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18984

"Új típusú nyári bakancs: "

 

Itt a Haix bakancsról beszélsz, ami hasonlít az ami jungel bakihoz?

 

"Kaptunk a németektől vett Bundeswehr málhamellényeket."

 

Az a cucc egy kalap szar. Gondolom azért vettük meg. Egyébként láttam vadi újat bezacskózva és a cimke szerint már nem német, hanem valami cseh cég gyártja. 

Előzmény: harcipincsi (18973)
harcipincsi Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18983
Társulunk? :))) Mondjuk "Hambipincsi-beigli Rt." néven. :)
Előzmény: Hamburger2 (18981)
harcipincsi Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18982

Igen. A kötegelőpánt nálunk is kellett. Annélkül vigyáznom kellett volna, hogy csak egymagam vegyem fel, nehogy más is mellémbújjon (befért volna). :))

Nem is említettem. A hátizsákja viszont tetszett nekem. Kimondottan praktikus volt számomra.

Előzmény: Hamburger2 (18980)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18981

Ne lopd el az ötletem! :))

 

Egyébként tényleg meglepett, hogy étkezési célra nem használják a mákot. Bár ahogy elnézem, nem igazán várják meg, hogy a mákgubók kiszáradjanak! :)

Előzmény: harcipincsi (18979)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18980

Mi is német málhamellényeket használunk. A különböző táskák és zsebek (pouch) rögzítőit vékony kötegelő pántokkal megerősítve egész jól lehet használni. A beállításnál itt is gyakran alkalmazunk ragasztószalagot, bár a repeszállóra felvéve már nem is mindenkinek kell! :)

 

Hamburger

harcipincsi Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18979
Nem is drogra gondoltam. Hanem beiglire!!! Óriási bizniszt látok magam előtt. Ahogy a magyar vállalkozók betörnek az afgán piacra, és minden bazár helyben termelt alapanyagokból készült, eredeti magyar beiglivel lesz tele! :)))
Előzmény: Hamburger2 (18978)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18978

Igen, van dió is. Az is meglepett, hogy milyen sok. De arról még nem hallottam, hogy abból is drogot állítanának elő! Biztosan sekélyesek az ismereteim. :)

 

Előzmény: harcipincsi (18976)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18977

Ráadásul a magyar állam hiába jelentette ki már a PRT misszió elején, hogy nem kíván részt venni semmilyen drog-ellenes hadjáratban, ha az amik még nagyobb volumenben folytatják a drogellenes hadjáratukat, az afgánok hajlamosak lesznek arra, hogy ne tegyenek különbséget, amerikaiak és más ISAF-nemzetek között. Egyszerűen nem kívánatos idegennek fognak tekinteni mindenkit. Az meg ugye egyértelmű, hogy ez mit jelent!?

 

Kezdetben a Tálibok is írtották a mákot, méghozzá szép eredménnyel. Aztán rájöttek, hogy ezzel maguk ellen fordítják a többséget. Erre bevezették, hogy meghatározott százalék befizetése ellenében mindenki folytathatja a máktermelést. Mondjuk ez már nem segített rajtuk, mert ez csak egy feszültségforrás volt a társadalmon belül.

 

Hamburger

Előzmény: Konvergencia (18972)
harcipincsi Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18976

Mi meg  telepítsünk ide beigli - gyárat!

:oDDD A dió megterem ott? :)

Előzmény: Hamburger2 (18975)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18975

Tőlem termelhetnek mákot. Mi meg  telepítsünk ide beigli - gyárat! :)) Már intézkedtem is, hogy a szabisok hozzanak pár rúd mákos beiglit, amivel majd jól megkínáljuk a helyi hadurakat és akkor biztosan rádöbbennek, hogy eddig rossz célre használták a mákot! :))

 

Tréfát félre téve: Engem nagyon meglepett, hogy milyen fejlett itt az öntözéskultúra. Már voltak itt a FVM munkatársai és vannak ötleteik, hogy miként lehetne növelni más kultúrák hozamait, az állattenyésztési eredményeket, stb. Afganisztán nagyon gazdag ásványkincsekben is. Persze ez nem elég a boldogsághoz! Komplett rendszert kell kialakítani: termelés - feldolgozás - szállítás - értékesítés -....  Nem egyszerű dolog, mert itt mindenből le kell adni a megfelelő személyeknek az "adót". Abba meg az afgánok nem fognak belemenni, hogy a hasznot mások fölözzék le. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, az itteni emberek teljesen másként gondolkoznak sok területen, mint mi.

 

Hamburger

Előzmény: Némedi László __ (18971)
harcipincsi Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18974

Folytatás

 

A szokásos - itthon már megszokott - f*szságokkal nem terhelek senkit. Pozitívum volt viszont látni, hogy nem csak nálunk megy ez ilyenképpen. Talján kollégáinknál például napi 3-5 eligazítás történt a századparancsnokok (magyar is) részére; a másnapi feladatokkal kapcsolatban. Volt, hogy este 9 óra tájban ért véget az utolsó. Olyan is volt, hogy mire a századparancsnok visszaért a táborunkba (kb. 5 percnyi távolság), addigra már telefonált is valaki, hogy mehet vissza a következő eligazításra. A századparancsnok napi alig pár órát tölthetett az alegységénél, éppen csak át tudta adni a feladatokat, majd már ment is vissza a következőre. Akkor volt szerencséje, ha kiment terepre. Így a bentmaradt aktuális főnök ment eligazításra, és ő csak este ment el egyre-kettőre. Persze mi erre is rátettünk még egy lapáttal. Amikor az olasz ezredparancsnok/törzsfőnök/akárki megtartotta az eligazítását, a századparancsnok már mehetett is onnan a magyar főnökséghez, hogy ott is okosítsanak rajta egy picit. Kicsit gáz volt, hogy a másnapi feladatot este 8-9 óra körül tudta meg a szakaszparancsnok végelgesen. Hiszen ami napközben elhangzott, annak akár szöges ellentéte is kialakulhatott a nap végére. Előfordult, hogy az olasz féltől a Fragót reggel 5:10-kor kaptuk meg aznapra. A gépek már besorolva vártak, mert 05:30-kor indulás volt. De addig, amíg a végső verzió le nem jön, semmi nem volt biztos.

De azért jól jött volna, ha:

1. a saját elöljáróink nem tömik a századparancsnok fejét tovább, pláne, hogy az olasz ezredparancsnok meghatározta az elején, hogy rajta és a törzsén kívül senki más nem határozhat meg feladatot a századparancsnokoknak. Így akár a századparancsnoknak jutott volna ideje arra, hogy rendezze az alegységét. (Persze ez senkit nem érdekelt a magyar nagyfejűek közül.)

2. ezen okos elöljáróink is elmennek az olaszok által tartott eligazításokra, és végighallgatják. Így akár az is megeshetett volna, hogy nem adnak ellentétes parancsot az amúgy is leterhelt századparancsnoknak.

 

Azt, hogy mi volt a különbség ellátásban, körülményekben, munkában, leterheltségben az alegységek (lövészszázad, logisztika), és a különböző törzsek/slepp között, mindenkinek a fantáziájára bízom.

 

Röviden ennyi. Ha kérdés van, szívesen válaszolok.

harcipincsi Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18973

Ihun vannak-e az nagy "PASTA 2007" (Olaszország) hadgyakorlatnak a tapasztalatai, röviden. Nem írom le a teljes verziót, és cenzúrázom is magam némiképpen, mert különben a főnököm szétveri a fejemet szívlapáttal. :)

Vannak pozitív, és vannak negatív tapasztalatok. Pozitív az, hogy a többi nemzet katonáinál (olasz és szlovén) nem vagyunk rosszabbak. Viszont jobbak sem. Csak nekik több pénzük van.

 

Új típusú nyári bakancs: Az átmeneti verzió ugyanolyan meleg, mint a nyári. Emellett tartósabb állás igen kényelmetlen benne. A sarkánák a betét rövid időn belül (néhány nap) lelapul. Ja, és vizes fűben, vagy esőben percek alatt beázik, hiába van rajta a Gore-tex felirat. Kialakításra a Magnumra hajaz, de nem veszi fel vele a versenyt sem kényelem, sem vízhatlanság, sem szellőzés szempontjából, mégis drágább annál.

 

Magyar katonai sátor: az első komolyabb esőzéskor beázott a sátrak 90%-a, holott nem agyonhasznált, hanem viszonylag új, kiváló állapotú sátrakat kaptunk. A megoldás a BTR-ek ponyvája, valamint fekete színű nylon volt a sátrak tetején. Persze napsütés esetén érdemes volt leszedni, mert alatta gőzfürdő alakult ki, ha a sátorponyva vizes volt (nem vicc, komolyan erős gőz képződött a sátorban).

Ha sikerül, képet is mellékelek a sátortáborról. Aranyos. :)

 

A kapott kézi rádiókon (nem írok típust, mert nem tudom, hogy megtehetem-e) van egy hologramos matrica azért, hogy ne lehessen a tárolt adatokhoz könnyen hozzájutni. Ha ez sérül, akkor abból gond van, jön a jogász, stb. Természetesen könnyen sérül a matrica, így nagyon vigyázni kell vele. Mondhatni erős igénybevételre nehezen használható.

 

A háti rádiókkal hasonló gond van. Mármint abból a szempontból, hogy nem bírják a gyűrődést. A csatlakozó saruk gyengék, könnyen törnek. Emellett - mivel komoly technika (frekvencia-ugratás, stb.) - szintén hímestojásként kell vele bánni. Mindkét típusnál gond, hogy a képességei miatt külön okmányolást, törődést igényel. Külön fegyverszobában, -konténerben kell tárolni, stb. Körülményes. Ha pedig elveszik, abból nagyobb gond van, mintha fegyvert hagyna el a baka.

Emellett a BTR-ek R-173-as rádióival csak analóg üzemmódban tud értekezni, így nem tudtuk kihasználni a lehetőségeit.

 

A MÁV által biztosított vagonok, amin a gépeket szállítottuk ki Olaszországba, finoman szólva gyenge minőségűek voltak. Az egyik teherautó alatt be is szakadt a teteje, még a berakodásnál itthon. Ki is kellett cserélni. Visszafele én is izgultam irányítás közben, mert a gép alatt erősen recsegett-ropogott a deszka. Még jó, hogy az utolsó teherautót irányítottam le, és mögöttem már nem volt nehéz jármű.

 

Kaptunk a németektől vett Bundeswehr málhamellényeket. Olyat, amit a németek már nem használnak. ... Nem hiába. Rám még a legkisebb méret is nagy volt, szigszalag és egyéb eszközök segítségével is lötyögött rajtam. A sok sallangot meg nem győztük lekötni. A felhelyezett tartozékok pedig (tártartó, gázálarctáska, stb.) könnyen lepattantak a mellényeknek legalább a felénél. De legalább egységesen néztünk ki. ... Egységesen sz*rul.

 

Foly. köv.

Konvergencia Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18972
"Az uj amerikai afgan nagykovet korabban Kolumbiaban volt nagykovet es megkezdtek az afganok kikepzeset Kolumbiaban.

Lesz ott haddelhadd..."

 

Lesz bizony: a jenkiknek! Óriási eredményeket sikerült elérniük Kolumbiában: minden évben tonnákban (!) mérhető összmennyiségű kokaint foglalnak le az USA területén, főleg a floridai partoknál, és a mexikói határterületen, és ennek a döntő hányada kolumbiai eredetű. Csakhogy az FBI anti-drog részlegének főnöke élő tévé adásban kénytelen volt elismerni, hogy a szakértőik szerint nagyjából minden 10. (!) szállítmányt sikerül elcsípniük, a másik 90% célhoz ér! Az amerikaiak által remekül kiképzett kolumbiai hadsereg pedig még a saját országát sem uralja: a Fox News szerint csak Bogota, és még néhány nagyobb város van biztosan a hadsereg teljes kontrollja alatt, az ország területének mintegy 70%-át bal-, és jobboldali gerillák, és drogkartellek magánhadseregei ellenőrzik!

És ilyen "eredménylistával" akarják a módszert átvinni Afganisztánba, ahol hosszú évszázadok óta minden nemzedék abba születik bele, hogy harcoljon, és írtsa az idegeneket, és Allah ellenségeit! Ráadásul ezek most még az eddigi nyomorúságos megélhetését is veszélyeztetik. Hát, tényleg lesz haddelhadd, kezdődjék a móka...

     

Előzmény: Farkas Roland (18968)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18971

az a baj, hogy reménytelen náluk találni valamit, amit így megérné termelni, más nem-mezőgazdasági megélhetés meg szinte lehetetlen...

...elég szkeptikus vagyok, hogy ott milyen jövőt lehetne felvázolni, aminek nem a Talibán vagy más vallási fanatizmus a vége.

 

Előzmény: Hamburger2 (18969)
tuzer Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18970

Már bocsáss meg, tudtommal minden komolyabb kórház, még ebben a pestissel, dögvésszel és nemzethalállal sújtott kis országban is fel van készülve egy áramszünetre (évtizedek óta). előre telepített aggregátok, automata indítóberendezések, stb. Namost arról a hírben aztán végképp nincs szó, hogy ez a rendszer miért nem működött. Azért-e, mert nincs, vagy mert hagyták szétrohadni, vagy azért-e, mert eleve a tűzoltók szerepelnek a havaria-tervükben.

Ismerek olyan kórházat, ahol valóban csak az aggregátok külső csatlakozója van meg a falon, de általában azért egyiket se rendíti meg egy áramszünet.

 

Az életben maradni akaróknak nem elsősorban az aggregátor-hiány az ellenségük.

 

Úgyhogy véleményem szerint a 18964. sz. hsz. a rossz hozzászólás, kissé demagóg. Valszínűleg a paradicsomból nézve kezd itt nálunk minden sz@rnak látszani, az is, ami még csak körömpörkölt koviubival....

Előzmény: Princ of Carpatia (18967)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 18969
"Megkezdik Afganisztanban a drog elleni haborut. Az uj amerikai afgan nagykovet korabban Kolumbiaban volt nagykovet es megkezdtek az afganok kikepzeset Kolumbiaban.

 

Lesz ott haddelhadd...."

 

1. Nem megkezdik, hanem már megkezdték.

2. Tényleg lesz haddelhad, ha olyan ész nélkül csinálják, mint eddig. Bár az eddigi lépések inkább csak jelképes értékűek voltak. Szerintem az idén kiírtott mákföldek statisztikáját "kicsit" kozmetikázták az afgán mákírtó szervek.

 

Nem elég kiírtani a mákföldeket, helyette valamilyen alternatív megélhetési forrást is biztosítani kéne az afgánoknak. És ez értendő nem csak a parasztra, de a hadurakra is. Itt ugyanis tényleg középkor van: a termény meghatározott részét be kell szolgáltatni a hadúrnak, az utakon rendszeresen adóztatják, főleg a teher- és személyszállító vállalkozókat, stb. Ha alternatív bevételi forrás nélkül fosztják meg az afgánokat az egyik fő jövedelmüktől, akkor valóban nagyon morcosak lesznek! A drog ellenes kampány csak akkor esélyes bármiféle sikere, ha előtte már sikerült volna egy több lábon álló, működő gazdaságot létrehozni.

 

Hogy ahhoz mennyi időre és pénzre van szükség? ...........................

Farkas Roland Creative Commons License 2007.06.22 0 0 18968

Na ezt erdemes megnezni azoknak akik tudnak angolul. A lentebb mar emlitett kedvenc musoromban tegnap Avi Lewis, a musorvezeto ugy megizzasztotta a NATO fotitkarat, hogy mar a diplomaciai retorika sem segitett rajta :))))

 

http://www.cbc.ca/onthemap/fullpage.php?id=107

 

Elotte meg egy jo kis osszeallitas volt az uj amerikai strategiarol. Megkezdik Afganisztanban a drog elleni haborut. Az uj amerikai afgan nagykovet korabban Kolumbiaban volt nagykovet es megkezdtek az afganok kikepzeset Kolumbiaban.

 

Lesz ott haddelhadd....

 

http://www.cbc.ca/onthemap/fullpage.php?id=108

 

 

 

Előzmény: Farkas Roland (18958)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.06.22 0 0 18967
....Mennyivel jobb lenne, ha egy vadonat új kórház is egy rakás szarral lenne felszerelve, mi?....

Hmmmm....! Nekem valahogy a rakás szar a fontossági sorrenben nincs is benne!
Viszont a szükség-agregátor valahol az első legfontosabbak közt...
(Értsd: SZVSZ a robot a rakás szar kategória.... Elsősorban az életben maradni akarók szerint.... Roszz hsz! :-) )

Öreg Csóka
Előzmény: tuzer (18965)
tuzer Creative Commons License 2007.06.22 0 0 18965

"Budapesten az egyik legnagyobb probléma csütörtökön este a Heim Pál Gyermekkórházban volt, ahol egy időre megszűnt az áramellátás. A tűzoltók generátorokkal biztosították a kórház működéséhez szükséges áramot- monta el Dobson Tibor. "

Na most akkor eszembe jutnak a robotok a honvedseg korhazaban... Fontossagi sorrend ugyebar.

 

Mennyivel jobb lenne, ha egy vadonat új kórház is egy rakás szarral lenne felszerelve, mi?

Előzmény: Farkas Roland (18964)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.06.22 0 0 18964

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=162182

 

"Budapesten az egyik legnagyobb probléma csütörtökön este a Heim Pál Gyermekkórházban volt, ahol egy időre megszűnt az áramellátás. A tűzoltók generátorokkal biztosították a kórház működéséhez szükséges áramot- monta el Dobson Tibor. "

 

Na most akkor eszembe jutnak a robotok a honvedseg korhazaban... Fontossagi sorrend ugyebar.


HG4I Creative Commons License 2007.06.22 0 0 18963
És(sel nem kezdünk mondatot!) hogy a kiegyensúlyozottság se szenvedjen csorbát:
legalább olyan jó lesz államtitkárnak Vadai, mint amennyire hozzáértő volt pl. a torgyáni Szabó miniszternek.....

A'szonta: maj' buzááááér' kapunk T-80-asat a' oroszoktú!

Háááát, nem kezdtem röhögni rajta, mert komolyan gondolta......

Hm.... nálam ez azóta is egységnyi....
Előzmény: dr_kotasz0831 (18962)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 18962

Szia HG4I!

 

Nnnna, akkor jól hallottam. Kíváncsian várom a fejleményeket.

 

Én

Előzmény: HG4I (18961)
HG4I Creative Commons License 2007.06.22 0 0 18961
Jól hallottad.
Ezen kívül Vadai vezeti a NATO Parlamenti Közgyűlés magyar delegációját vezeti, hozzászól a területvédelem kontra expedíciós hadsereg kérdésköréhez....
Természetesen hozzáértő és tudós módon....
Mert nagy tapasztalatú tudású (33 éves + 2 diploma + 6 nyelv).
De természetesn ő ért a legjobban a Grippen beszerzés ügyének boncolgatásához is, hiszen a magyar katonai repülésügy egyik legfelkészültebb és legelismertertebb szakértője.
Mint ahogyan az rbán család gazdagodásának is ő a hazai expertje...

Stb...

Előzmény: dr_kotasz0831 (18951)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!