Keresés

Részletes keresés

stork13 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18640
Sziasztok!
Itt is olvashattok róla:
http://nol.hu/cikk/448188/
Előzmény: thehassan (18633)
st_patrick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18639

Nézd a céljaid utólag ítélik meg, ha vizsgálat indul ellened hazaárulás ügyében. Ezért a válasz:igen. De amit Te pedzegetsz az már inkább jog és erkölcs viszonya.

Jogos de nem erkölcsös... Esetleg erkölcsös de nem jogos. Mint a jogászviccben:-)

 

 

Előzmény: Némedi László __ (18601)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18638
Olvasom az itteni dolgokat és nem örülök annak, amit látok.
Nagyon régóta nem volt ilyen drasztikus hangulatváltás...
Nem szép dolog:(

Békésebben nem lehetne intézni a személyes valós vagy vélt sérelmeket?
swordmanus Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18637
arpapa! Él a cikked a www.kalasnyikov.hu -n!
Előzmény: arpapa (18635)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18636

Hamburger,

jelent mar meg magyar projektrol cikk a NATO honlapjan? Mert azt latom, hogy az ausztralok felhuztak megint egy iskolat, de magyar projekttel meg nem talalkoztam ott. Ami nem jelenti azt, hogy nem volt, lehet csak elkerulte a figyelmemet... Ezert kerdezlek Teged.

 

Ha megsem jelent meg akkor :(((((((((((((

 

 

arpapa Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18635
"nem az első alkalom itt, hogy a billentyűzetet elszánt szorgalommal püfölő topiktársunkat, köztük engem is, ilyen hangnemben "fenyegetsz"."

"Azzal a polidilibe illő minősítgetéssel amit elkövettél, pedig szerintem inkább te állítottál ki magadról (nem elegáns) bizonyítványt, mint már írtam, nem először."


szeretlek bennetek, elhúzok a topicból, tiétek a pálya!
árpapa
Előzmény: Éhesló (18624)
swordmanus Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18634
Möszjő Münci...

Köszönö válaszod, annyival fűszerezném a dolgot, hogy végül tán ő maga is fogoly volt, komplett családjával, Bajorországban vagy hol... majd az okosok utánaolvasnak. Nyilván beáldozhatta volna a fiát, de hosszútávon aligha változtatott volna a dolgon: más úton tették volna el az útból. Persze a mi lett volna ha dolgok így utólag nem túl sokat számítanak. Ha csak annyit nem, hogy okuljunk elődeink "hibáiból, gyengeségeiből", és igyekezzünk jobban tenni a dolgunk.
Bárki előhozhatná a családi anekdotáit... (én is nagyszüleim, szüleim ÁVÓs élményeit, melyek okán az se lenne érthetetlen, ha asztagba rakott holttesteik közt gázolnék bokáig vérükben... bár nem áll szándékomban efféle elégtétel) de ennek immár nem sok értelme van. Acsarogni, s anekdotázni sem arról, h kinek ki alatt volt a jobb. A Néphadsereg egykori tisztjének nyilván jó volt akkoriban, s mostanság kevésbé... Akinek fogát kiverve téeszesítették a földjét, annak akkor nem volt jó, de ha elsíbolták előle a téeszelnökök a kárpótlást, akkor most se... Végtelen kör ez, de tán nyavalygás helyett lehetne inkább azt tekinteni, hogy a maradékból mit tudunk még menteni, s mit tudunk legjobban helyrehozni, megőrizni, akkor is, ha a politikai elit ezt nem akarja!
Már csak hogy ON legyek... ez érvényes az egykori katonai potenciálra is: egykori katona urak, a tudás, amit a kobakjukban hordoznak, egy olyn szellemi tőke, amit nem szabad hagyniuk hogy elvesszék! Igenis át lehet adni, s nem csak azt, de a tiszti kultúrát is.
Egyébként meg hallottam valami ilyesmit, hogy "katonaember nem politizál, hanem a hazát szolgálja"! Uraim, véleményem szerint az ember nem csak mundérja , de szíve jogán is katona, ha kell, s szolgálja hazáját... de azt acsarkodással nem lehet.
No, ez látom, már nem csak Müncinek szólt...
Előzmény: Münci (18629)
thehassan Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18633
Ez egy nemrégi Aeromagazinban jelent meg, nem pont így, de a tartalma ez. Gondolat mindössze, semmi elkötelezettség...
Előzmény: Törölt nick (18632)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18632

Na, akkor hogy kicsit visszatérjünk a topic témához, ezt olvasom a wikipédián a Magyar légierőről, új bejegyzésként itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_L%C3%A9gier%C5%91

 

"A jövő elképzelései:

A vadászrepülőgépek száma

Az most már látszik a Magyar Légierő, és a kormány számára is, hogy a tizennégy gép nem lesz elegendő a nemzeti légtérvédelmi és a NATO szövetségi feladatok egyszerre történő ellátására. De ez nemcsak a gépekre, hanem a pilótákra is igaz, mert az a létszám, amelyet erre a gépszámra terveztek, nem tudja a készültségi és egyéb feladatokat egyszerre megoldani. Legalább még egy századnyi, de legalább hat-nyolc gépre lesz még szükség ahhoz, hogy maradéktalanul meg tudjon felelni a Magyar Légierő a rá háruló feladatoknak. Az tény, hogy önmagában a tizennégy repülőgép és a hozzá tartozó pilóta létszám nem lesz elegendő azokra a feladatokra, amelyekre együttesen igénybe kívánja venni őket az ország. Mivel Magyarország NATO- felajánlásában is szerepelnek a harci gépek, ezért nem lehet megoldani azt, hogy a légtérvédelmet is biztosítani tudják velük, vagy egyik vagy másik. Illetve szükség esetén gépeket és embereket küldjenek egy missziós feladatra. Arról nem is beszélve, hogy felmerülhetnek olyan igények is a szomszédos szövetséges NATO-tagállamok részéről, hogy vegyen részt az ország az ő légterük védelmében is (pl.:Szlovénia). Ehhez pedig további repülőgépekre és nagyobb hajózólétszámra lesz szükség a jövőben, így az állam tervezi a létszámbővítést, mint eszköz, mint pilóta téren."

 

Illetve Pápán nemzetközi Herkulesek, amiket mi is használhatnánk...

 

Hogy jó híreket is olvassunk itt a nagy magyar széthúzásban, Horthy vs. kádár vitában.

 

Persze mindkettőt majd hiszem, ha látom, kicsit kampányszagúak a bejegyzések.

Éhesló Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18631

Helló,

OFF

Igazából már a topikcím szerint is ott kellene lennünk, de eddig mindig lenyugodtak a kedélyek.

Az a fontos, hogy azért talán olyasmi is van amiben egyetértünk.

És a topik erről szól alapjában véve....

ON

 

Üdv, Éhesló

dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18630

Hát srácok ha ezt folytatjuk, akkor úgy kivágnak minket a Polidilibe, hogy csak na'...

 

Én

Münci Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18629
Möszjő swordmanus!

Igen tudom. Az ifju Horthyt szőnyegbe csavarva vitték ki a palotából. Viszont SzVSz egy államfő nagyságát az is adja, hogy adott esetben a saját (és családi) érdekei elé tudja tenni az általa vezetett állam érdekeit. Horthy ezt nem tette meg. Sajna a mai politikusok döntő többségéről -oldaltól függetlenül- sem feltételezem ezt :-((


Möszjő Stylist!

Azért az akkori állami és politikai vezetők nagy része aktív volt Horthy ideje alatt, és kiszállt Szálasi ideje alatt. És a min.elnök katona volt :-) Ezzel együtt biztos nem volt tökéletes az a felállás, de messze nem volt a kommunista diktatúra melegágya, mint azt m. harpet79 szavaiból kiéreztem.
Ami a zászlókat illeti. Átgondoltad, hogy mit neveztél "molyrágta molyrágta zászló"-nak? Azok hadi lobogók voltak. Egy igazi katona előtt ne minősítsd így őket, ha kérhetem! Egyébiránt mástól nem kaptunk vissza zászlókat (USA-tól a koronát igen. Mást nem).
A terület visszaadásokban sem értünk teljesen egyet. Milyen áron kaptuk őket vissza? Gondolod, hogy az idők végéig eltűrték volna a feloszlatásukat? Szerintem nem.

Az, hogy ki hogyan élte meg a Horthy időszakot, biztosan függ attól is, hogy miként élte meg. Egy főnemes vagy nagytőkés biztos akkor érezte magát jól. Egyik nagyapám akkor is bányász volt, Ő nem volt elragadtatva tőle. Másik nagypapám jól menő hentes volt 44 előtt. Ő a 44-45 és a 47-53 közti időszakot rühellte, de utána el volt.

Tisztelettel, Münci
Előzmény: swordmanus (18621)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18628

Szép jó reggelt!

 

OFF

Igen, tanultam (elsősorban reakciós iskolákban) :) illetve közel 90 éves nagyszüleim (egymástól nagyjából független) elbeszélései alapján "kaptam betekintést" a korba. Ez utóbbi mondott a legtöbbet. Amíg sváb parasztlány nagyanyámnak a német katonák megborotválkozva, rózsával udvaroltak, addig az oroszok szenteste (minket akkor szabadítottak fel) történő bevonulása utántól egy éven át csecsemő anyámmal egy rokonnál lakott a konyhai padon ágy helyett... (Nagyapám a K-i fronton harcolt ekkortájt). Biztos van az ellenkezőjére is példa, de a mi családunk így élte meg.

 

Horthy és a zsidók témája:

 

Igen, sok egyszerű zsidó embert deportáltak német nyomásra, ami szégyen és gyalázat, tömeggyilkosság, semmi más.

DE!

Horthy nevéhez fűződik a bp-i zsidók megmentése is, amikor kormánya nagyon is németbarát tagjai (nevek most nem jutnak eszembe, majd valaki biztos kisegít) kezdték előkészíteni a bp-i deportálásokat is, csendőröket vezényeltek fel vidékről emiatt valami gyakorlatnak álcázva a dolgot, és H. ezért Esztergomból páncélosokat rendelt Bp-re és körbevette velük a csendőrlaktanyákat, megakadályozva így a deportálást. Csak a történelmi hűség kedvéért.

 

Megelőzve idősebb olvtársaink kérdését: Igen, tanultam ezt is. Sem a laktanyában nem voltam csendőr, sem a páncélosokban harckocsizó. És még Horthy sem voltam...

ON

Előzmény: Münci (18612)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18627
"Joggal kérdik, mert én sem értem!"-szar neked.
Előzmény: Stylist (18619)
M.I. Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18626

Beleolvastam egy érdekes könyvbe nemrégen.
Horthy és Kádár hasonlóságairól szólt.
Először nagyom meglepődtem, mi a fene lenne közös bennük.
Nagyon érdekes volt.
Mindkettő idegen hadsereg segítségével került hatalomra, gyilkolászással kezdte a "rendcsinálást" , tömegesen menekültek az emberek az országból.
Később mindkettő olyan sikeresen konszolidálta a helyzetét, hogy a lakosság nagy része számára kellemes emlékké vált.

Azt gondolom, hogy egy olyan kis porbafingó ország mint Magyarország nem is álmodhat arról, hogy valóban önállóan döntsön!
Mindig áll(t) valaki a hátunkmögött, aki megmondta, melyik ösvényen kell mennünk. Az éppen aktuális vezető abban dönthetett, hogy az ösvény melyik szélén szeretnénk menni. Letérni nem lehet, mert gyorsan és nagyot ütnek a fejünkre!
Ezért nem sok értelmét látom annak, hogy X vagy Y vezetőre köpködjünk.
Éhesló Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18625

Helló,

OFF

A történelem értelmezéséről folytatott vita mindig is ideológiai kérdés volt az éppen dúló korban. Ebből adódik a különböző történelmi személyek és történések megítéslésének különbözősége is.

A fejlődés ebben az, hogy ma már ezekről a kérdésekről lehet vitát folytatni a legkülönbözőbb fórumokon, mégha egyes ejrópaji országokban vannak is "tabu" témák, melyekben közreadott nézetekért még börtönbüntetés jár.

 

Ez persze nem jelenti a nézetek és kifejtőik egyenlőségét, sem a tudásukat, igazságtartalmukat illetően, és különösen nem a PC és "hivatalos" tudomány valamint média beli megjelenésüket, elismertségüket illetően. Ezeken a területeken a szabadság erős és szigorú cenzúrával működik. Itthon nagyjából olyan olyan alapon és törésvonalak mentén, mint amit itt is tapasztalhatunk.

Vannak "dogmák" melyeknek már a vitatása is dühödt reakciót vált ki a "kultúrkörökből" és még akkor a dogmákkal szembeállított tények fogadtatásáról nem is beszéltünk. Ekkor már többnyire magát az interpretáló személyt diszkreditálják előszeretettel, enyhébb formában "hozzánemértőnek", súlyosabb esetekben "elmebetegnek" (copyright by Árpapapa?) végül fasisztának, antiszemitának bélyegezve.

Ez könnyűvé teszi a vitát, hiszen nem velünk egyenlő, érveit felvonultató személlyel kell leszámolni, hanem egy olyan valamivel, aki a "kultúrtársadalmon" kívül áll és "veszélyes" a társadalomra, anak békéjére.

Aki öregebb csóka, annak ismerős ez a módszer, tanították is rendesen: kutúrharc a neve. És ez folyik még ma is rendesen, mindenhol: médiában, iskolában, neten......

De szerencsére az "eretnekek" nem adják fel. Ez viszi a világot előbbre.

ON

 

Éhesló

Éhesló Creative Commons License 2007.05.31 0 0 18624

Helló,

OFF

nem az első alkalom itt, hogy a billentyűzetet elszánt szorgalommal püfölő topiktársunkat, köztük engem is, ilyen hangnemben "fenyegetsz".

Mielőtt komolyan vennénk, leszögezném, ez itt (bár lehet, hogy ezt páran sajnálják) egy szabad ország, legalábbis szabadabb, mint amire te és még páran oly nagy nosztalgiával vágysz, vagy emlékezel.

Ezért aki a polidili szintjénél nem alacsonyabban nyilvánít véleményt eme helyen bármely olyan témában, aminek a topikcímhez véleménye szerint köze van, annak erre emitt (is) szabad helye vagyon, a moderáció szabályai között.

Lehet vele nem egyetérteni, állításait vitatni, de ezek a "látványos" kirohanások más nézőpontból legalább annyira lehangolóak, mint esetleg az általad kifogásoltak.

Azzal a polidilibe illő minősítgetéssel amit elkövettél, pedig szerintem inkább te állítottál ki magadról (nem elegáns) bizonyítványt, mint már írtam, nem először.

ON

 

Éhesló

 

 

 

Előzmény: arpapa (18623)
arpapa Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18623

"Nagyjából pont leszarom, hogy a hozzád hasonló kivénhedt komcsik reagálnak-e, vagy sem!"

 

Tisztelt topic társak!

nagyjából egy éve irogatok ide, jól éreztem magamat köztetek, a fenti idézetet nem nekem címezte az illető, de a vitakultúráját minősíti, és valamikor még büszkén írta, hogy érvekkel meggyőzhető, mások véleményére odafigyelő, abból tanuló!

 

irogatni fogok máskor is, de szeretném kijelenteni, nem látom értelmét, hogy Stylist topictárssal, valaha is kommunkikáljak, vele kapcsolatosan többé nem fogok írni, írásaira nem reagálok, 

a kolléga inkább orvosi eset, és tényleg szívből sajnálom a Lipót mező bezárását.

isten veled Stylist, remélem azért majd gyógyulsz!

árpapa

Előzmény: Stylist (18614)
swordmanus Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18622
Az oké, hogy a németek moszkvánál járetak, de onnan még van sok kilóméter (benne egy Urallal) a Csendes-óceánig... A történet akkor is soká tartott volna még, ha már túljutnak a németek az Uralon...
Előzmény: Stylist (18617)
swordmanus Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18621
Ehhez a koszorúhoz nem kell kurucinfóra menni: ott van Horthy sírján, tényleg a hálás zsidóktól, láttam videófelvételt a zsiudókkal, akik csináltatták... Az irtást Szálasi csinálta, de úgy kapott hatalmat, h Horthy fia túsz volt, Horthy meg kb. fogoly...
Előzmény: Stylist (18614)
Stylist Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18620

"Bocs, hogy belevau, de:
1946-ban még gyakorlatilag szabadonválasztott, demokratikus parlamentünk volt. Az ún. "kékcédulás " választások, amelyek segítségével az MKP elindult az úton csak később tartották."

 

Möszjő Münci: ez formailag valóban így volt, de azért megkérdőjelezném egy megvert és katonailag totálisan megszállt országban a választások tisztaságát. Vagy neked pl. teljesen o.k. a jelenlegi "demokratikusan megválasztott" iraki bábkormány?

Üdv:

 

P.s: amúgy több szót nem érdemel ez a téma, legalábbis ebben a topicban...

 

Előzmény: Münci (18607)
Stylist Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18619

"Lehet rajta gondolkozni, hogy ki volt korrektebb, de nekem úgy tűnik, hogy Hitler!"-még kérdik, hogy miért van nácifóbiám! :-)"

 

Joggal kérdik, mert én sem értem! Csak annyit írtam, hogy a németektől nem csak ígéreteket kaptunk, hanem jóvátették a Trianonban ellenünk elkövetett égbekiáltó igazságtalanságot! Áruld már el, hogy ebben mi a nácizmus? Ha Atley, vagy Churchill adta volna vissza az elrabolt területeinket, akkor a magyar nép nekik lett volna hálás! Vagy gondolod, hogy az Erdély, Felvidék, stb. visszatértekor örömkönnyeiket törölgető magyarok millióit akár egy fikarcnyit is érdekelte Hitler fajelmélete, vagy az, hogy mi volt a véleménye a buzikról és a kommunistákról? :-((

Üdv:  

Előzmény: HUNTERKILLER (18616)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18618
"Azért azt ne felejtsük el, hogy annak a "legkisebb szegénységnek" még most is isszuk a levét (államadósság), szóval szerintem ez nem egy nagy érdem..."-Azért az elmúlt 17-év is menetet vágott a magyar gazdaságba! :-)
Előzmény: gencsydani (18606)
Stylist Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18617

"Nem felejtette el. Volt egy koronatanács, ahol szinte mindenki a háború elkezdésére szavazott a következmények ismeretében is. Az egyetlen ellenvéleményt Tisza István magyar miniszterelnök fejtette ki. Nem foglalkoztak vele. Természetesen 1918-ban mi, rohadt irredenta magyarok robbantottuk ki az egészet, dehát a történelmet a győztesek írják..."

 

Ehhez nincs mit hozzátenni! Ennyit a háborús agresszor magyarokról... :-((

 

"Komolyan gondolod hogy ép ésszel bárki feltételezhette hogy ha fél éven belül üzenünk hadat az egyesült államoknak és a SZU-nak akkor a győztes oldalon fejezhetjük be?"

 

Azért ez nem ilyen egyszerű! A SZU-t valóban legyőzhetőnek tartották, és lássuk be, majdnem össze is jött, hiszen a németek már Moszkva alatt jártak. Ami az USA-t és Angliát illeti, velük igazából nem is akartunk háborúzni soha, legfeljebb a deklarációk szintjén! Olvasd csak el Kéri Kálmán tábornok visszaemlékezéseit a háború után. Azt írta, hogy relatíve kevés németbarát volt a magyar tisztikarban, viszont szinte mindenki szimpatizált az angolszászokkal. Még Beregffy-Berger miniszter is pozitívan nyilatkozott róluk. Mindenki arra számított, hogy különbéke köthető velük, és ma már mindenki által közismert, hogy Horthy Kormányzó többször is megpróbálkozott ezzel, különböző csatornákon, és egy ideig nem is tűnt reménytelennek a dolog...

 

"A bolsevizmus elleni hadjárat propagandaszöveg semmi más."

 

Lehet! Legalább annyira, mint az, hogy a Szovjet Hadsereg felszabadította a baráti magyar népet. A felszabadítás kulcsszavai: "Malenkij robot" és "Davay csaszi"...

Üdv:

Előzmény: st_patrick (18586)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18615
"de erkölcsileg nem érzitek a hazaárulás vádját indokoltnak? Mert én igen."-Én meg nem!Sőt a szovjetek is igen puha kézzel bántak a forradalommal (szerintem) mivel hozhatták volna a románokat is akik igencsak szerettek volna részt venni a dologban.De nem tették.
Azzal, hogy az oroszok bejöttek (ki se mentek) szerinted hány emberéletet tettek tönkre és hányat óvtak meg?
Ki segítette volna a demokratizálódást?Horthy?Mindszenty?Nagy?
Ajánlkoztak erősen.
De ilyenekkel valószínűleg csak rosszúl járt volna az ország.
A dolgok nem fehérek és feketék és nem árt a tényeket minden oldalról megvizsgálni a patakvér ordibálás helyett.
Előzmény: Törölt nick (18604)
Yoshi Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18613

"De mit kezdjünk pl. a 90 év körüliekkel, akik között szép számmal akad, aki megélte a Horthy korszakot a háború előtt, és azt az időszakot tartja élete legszebb éveinek."

 

 a cinikus válasz erre az lenne, hogy mert akkor voltak fiatalok... kérdezd ugyanezt azoktól, akik már a háború után voltak fiatalok, nekik meg az volt a legszebb...

 

de komolyra fordítva: nem, ne általánosítsunk

egyik nagyapám se lelkesedettt különösebben a Horthy korszakért, igaz, mindkettő úgymond egyszerű, mezei paraszt volt...

 

(az más kérdés, hogy az utána következő korszak megítélése sem.. khm egyételműen rózsás...) 

Előzmény: Törölt nick (18609)
Münci Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18612
Möszjő Harpet79!

Te ugye tanultad ezt a történelmet? :-)
Tudod, a mi időnkben Horthyt állították be fasisztának. Az sem volt teljesen igaz. Amit Te mondasz, az sem úgy volt, szerintem.
Horthy átadta a hatalmat, ezzel legalizálta Szálasi uralmát, így még az esélyt is elvette tőlünk, hogy a háborút legalább de jure ne Hitler szövetségeseként (vö. utolsó csatlós) fejezzük be. Az más kérdés, hogy ezzel mit nyertünk volna? Az önérzetünkön kívül.
Szálasi alatt - neki adta át Horthy a hatalmat- deportálták a magyarországi zsidók nagy részét. Ez kevéssel több ember volt, mint amit Rákosiék kivégeztek. A politikai üldözésnek is több áldozata volt ebben a 6 hónapban mint a 6 évben!
Horthy alatt sem volt fenékig tejfel az élet. A Mária Valéria telepről például hallottál? Ha nem, akkor pl Tatabányán a Mésztelepen még láthatsz olyan hatajtósokat.
Kádár is próbált ellenállni a Szu.-nak. Nem kevesbé -igaz nem is jobban!- mint Horthy a németeknek.
Ezzel nem mentegetni akarom Kádárékat! Csak arra szeretnék rámutatni, hogy a történelem zömében nem fekete-fehér. A mostani fiatalok éppen azt kapják Kádárral, mint mi Horthyval. Mindent mérlegelni kell!

Tisztelettel, Münci
Előzmény: Törölt nick (18587)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18611

"viszont ezzel azt is mondod, hogy egy távoli (igazságos?) cél érdekében nem kell a jelenlegi törvényeket betartani... ...mert az hogy mi elnyomás alatt született, azt soha nem mondják meg akkor, mindig utólag tanuljuk..."

 

Pont itt jön be az erkölcsi érzék, amire utalam az előbb is. Egy erkölcsös ember általában jogkövető is. (Tudom, vannak kivételek, ne kezdjétek el sorolni). De azért feltételezem, hogy '56 környékén azért érezték az emberek - annak ellenére, hogy nem tanulták - hogy kicsit mintha el lennének nyomva, nem?

 

És igen adott esetben, bizonyos körülmények között a változás lényege, hogy egy távoli (igazságos?) cél érdekében felrúgjuk az épp hatályos törvényeket. Különben nem beszélhetnénk fejlődésről. De ez nagyon OFF, bocsánat.

Előzmény: Némedi László __ (18608)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18610
egyébként erről egyszer érdemes lenne komolyabban (és máshol) meditálni (mármint a diktatúra működési modelje, mert valóban elcsúsznak a dolgok az idő múlásával, addig kell dokumentálni dolgokat, amíg vannak élő tapasztalatok)...
Előzmény: arpapa (18603)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 18609

Kedves Arpapa!

 

Nyilván nem gondolom, hogy főleg '56 után mindenki örök, mély depresszióban élte az életét, mindennapjait. Nem hiába voltunk a legvidámabb barakk. 

Azt mondod, a fiatalabb korosztály nem hallgat az idősebbekre, ezért nem tudja, milyen jó is volt az élet annak idején, meg a könyvekből azt tanulja, h diktatúra volt, közben nem is.

De mit kezdjünk pl. a 90 év körüliekkel, akik között szép számmal akad, aki megélte a Horthy korszakot a háború előtt, és azt az időszakot tartja élete legszebb éveinek. Akkor kinek hihet a mai fiatal korosztály? A szüleinek, aki a kádár érát élte végig és dícséri, vagy a nagyszüleinek aki mindkettőt, és a Horthy korszakot dícséri?

Előzmény: arpapa (18603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!