Keresés

Részletes keresés

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18215

 

Sztahanov

 

(Bocs, de magas labda volt, nem hagyhattam ennyiben:))))P)

Előzmény: Princ of Carpatia (18214)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18214
Kedves Gyula!
Én is öreg vagyok, és néminemüleg voltam bányász. Az az infód ami a mányi bányára vonatkozik NEMIGAZ!
Jómagam ugyan a márkushegyi bányából tóltam a felszinre a szenet (európarekord mennyiségben) aminek köszönhetően meglehetősen sok drága olajat lehetett kiváltani. (Ismert ugyi, hogy a Barátságon jött olajból sokat megspórolva, azt tovább eladva nyugatra jutott banánra nem csak az én gyerekemnek, hanem talán a Tiednek is.)
Szóval az az eocén program kicsitt összetettebb! :-)
Öreg Csóka
Előzmény: 0505 (18207)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18213
Ezenkívül a világító gránát vakítja az éjszakai fegyveroptikákat.
Előzmény: thehassan (18212)
thehassan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18212
OK, ez biztos így van, de.

Mit lehet húszféle lőszerrel elérni? Az önjáró löveg az messziről odacsap, ahol pusztítani kell. Igaz, a 122mm az nem annyira messziről (16 km, jól emlékszem?), de azért mégsem közelharcfegyver (közvetlen irányzású páncéltörésre vannak közvetlen irányzású páncéltörő cuccok). A köddel vakít, a világítóval megvilágít (bár az éjjellátó ebből a szempontból talán szerencsésebb megoldás, hiszen a világítógránát mindkét oldalnak ad fényt), a repesz meg pusztít.
Figyelembe véve a 122mm-es gránát kisebb térfogatát, mit tehetünk még ebbe bele? Biztos van sok dolog, mert a technikai lehetőségek valahogyan mégis lehetővé teszik, de azok tényleg annyira hasznosak?
Előzmény: 0505 (18208)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18211

Részt vettem már ilyen ifjúsági táborok/szervezetek munkájában Észtországban, Oroszországban, Crnagorában és Ukrajnában. Egy egyhetes programot, vagy féléves lebontásban oktatási, nevelési anyagot bármikor össze tudok állítani.

A baj csak az általad oly kedvelt idézetben van: ,,Ha nem csinálunk semmit - abból nagy baj nem lehet." (Pedig dehogy nem!!!:(((

Előzmény: Zicherman Istvan (18209)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18210

Heh????

 

A NATO-ba egy tabornok ajanl fel magyar katonai kepesseget??? Azt hittem ennel magasabb szinten dontenek errol....

 

Egyebkent a sztoridnal tudok meg rettentobbet is: 2002 tajekan amikor a NATO megszulte az NRF koncepciot, a vezerkari irodan leforditottuk a NATO KB (nem kozponti hanem katonai bizottsaga) altal keszitett anyagot az elvart kepessegekrol.

Egy hettel kesobb az egyik VKF tanacskozas utan jott a fonokom, hogy mi az 5/62 zaszloaljat ajanljuk fel.

 

Mondom erre, "ezek nem olvastak el a forditast?". Az hagyjan, hogy 1 honapig onellatonak, de igen rovid ido alatt akar az eszaki sarkon is bevethetonek kell lennie az NRF-nek.

 

Na szerencsere egy het mulva ujabb VKF jott (Szenes) es meg mielott kirohogtettuk volna magunkat a NATO-nal, gyorsan a kukaba dobta az otletet. Ennyit a tankos vs. logisztikus VKF kerdeserol.

Ezutan jott a viztisztitas meg a CIMIC amelyek valoban NRF keszek lettek es fel is lettek ajanlva. Talan a mai napig is egymast rotaljak...

Előzmény: 0505 (18203)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18209

P.l. a megmaradó összegből fel lehetne állítani egy ifjúsági, Honvédséget támogató egyesületet. Ezen belül meg táborokat, sportoktatást, stb. szervezni.

Idővel ki lehetne nevelni egy jó váltást a haderő részére (utánpótlás), akik meg lelkesen részt vettek egy ilyen egyesületen belül a munkában, de nem voltak alkalmasak katonai pályára gyarapíthatják az olyan emberek számát, akik legalább ismerik egy hadsereg munkáját (társadalmi bázis megalapozása).

Nem lenne nehéz ezt megcsinálni. Mindössze idő, akarás és hozzáértés kérdése. No meg sok-sok kreativitás.

Előzmény: Némedi László __ (18200)
0505 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18208

A 155mm-es Palladin löveg lőszerszortimentjében 20 féle lőszer van.

     gyulla

Előzmény: thehassan (18206)
0505 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18207

Stylist!

   Szerintem naív dolog a 3,60-as kenyér. Öreg vagyok, így jól emlékszem, hogy a késői Kádár korszak jellegzetes állami nagyberuházásai vitték a sok pénzt egyrészt, másrészt működött a dollárszivattyú. A nagyberuházásokra jellemző az úgynevezett eocén program, aminek eredményeként egyetlen csille szén nem jött fel a mányi bányából. A dollárszivattyút úgy irhatnám le röviden, hogy az egyetemista a turista 50 dollárjával kimegy Bécsbe, megveszi a COCOM listás számítógép alkatrészt, eladja egy kisszövetkezetnek. A kisszövetkezet jelentős haszonkulccsal eladja a Mechlabornak, az "frekvenciaanalizátort" gyárt belőle, és eladja a nagy testvérnek. A nagy testvér számol:Egy mikrochip világpiaci ára dollárban ennyi, egy dollár 67 kopejka, nesztek, rubelben itt a pénz, lehet rajta orosz haditechnikát venni.Ebben a dollárszivattyúban a Videotontól a Taurusig benne volt minden magyar cég, amelyik dollárért vásárolt berendezéseket épített bele a szovjet exportba. Ezen cégek vezetőinek, kormányszintű közreműködőinek felelősségrevonása maradt el a rendszerváltáskor.

                       gyulla 

Előzmény: Stylist (18188)
thehassan Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18206
Két kérdésem lenne (minimális fogalmam van a tüzérségről, mint látszani fog :) ):
-miért baj, hogy csak repesz, köd és világító? Ha nem süt a Nap, használható (világító); ha süt, akkor is (köd); és ha katonáskodni kell, akkor a repeszgránát elintézi... gondolom én.
-hogyan lehet a felkészülés során gajra tenni egy egész üteget?
Előzmény: 0505 (18203)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18205

szerencsére a mosolygást és integetést nem Budapestről kell utánszállítanotok :)))  keep smiling!

Előzmény: Hamburger2 (18204)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18204
A konvojok konkrét felépítésébe nem mennék bele. Még rossz néven vennék tőlem, pedig mindenki tudja, hogy ha valaki rosszat akarna nekünk, akkor nem sok energiájába kerül kifigyelni nem csak a szokásainkat, de az adott esetben a konkrét felépítésünket is. Főleg a mobil telefonok és rádiók időszakában nem túl bonyolult dolog megszervezni egy lesállást. Már csak azért sem, mert az utak alacsony száma miatt túl sok lehetőség nincs arra vonatkozóan, hogy merre is tart az oszlop. A terep pedig ideális a „rossz fiúknak” Elég ha elolvasod ZI könyvét az afgán háborúról. Teljesen korrekt.

 

A konvoj összetétele, felépítése, fegyverzete soktényezős kérdés (Feladat, távolság, terep, időjárás, stb., stb). Szerencsére az eszközpaletta elég széles, van miből válogatni. Az adott helyzetnek megfelelően általában a konvoj parancsnoka dönt ezekben a kérdésekben. Megjegyzem, hogy a jelenlegi helyzetben nem szerencsés túl nagy erődemonstrációt tartani, mert még félreérthetik! Eddig a mosolygással, integetéssel és hangos köszönéssel többet értünk el, mint az erődemonstrációval. Ez egy újjáépítési csoport!  

 

A konvojok védelmét jól összeszokott, szervezetszerű kis csoportok képezik. Nem önkéntes alapon történik a kiválasztás, hanem a feladatterv alapján, amely rotálja a csoportokat a különböző jellegű feladatok között. Mindenkire sor kerül minden feladatkörben meghatározott időközönként.

Előzmény: Zozo*HC* (18179)
0505 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18203

Harpet!

   Erről a cikkről az a tanácskozás jut eszembe, ahol a magyar tüzérség akkori tábornoka felajánlotta a NATO gyorsreagálású erőkbe a hódmezővásárhelyi nem létező 122mm-es önjáró tüzér osztályt. Egy német nemzetiségű alezredes volt a tárgyaló fél. Meghallgatta a felajánlást, és azt mondta, parancsnoka (GB) pezsgőt fog bontani, ha jelenti neki, hogy a magyarok a Nato által éveken át rettegett ellenfélnek tartott Gvozgyikát ajánlják fel a gyorsreagálású erőkbe. A szünetben odamentem az alezredeshez, megkérdeztem, tudja-e, hogy az önjáró löveg nem légiszállítható, lőszerkészletében csak repesz, köd és világító gránát található, a lőszerjavadalmazása meg sem közelíti a NATO basic load-ra alapozott 30 napos készletét, hadrafoghatósága technikai okok miatt minimális? Elmondta, nagyjából tisztában van a magyar haderő, ezen belül a tüzérség állapotával, de nem az ő dolga a nála nyilvánvalóan tájékozatlanabb tábornokot felvilágosítania.Ennek a játéknak lett a vége a 2000-es Égő Föld lövészet, ahol a vásárhelyieknek egy üteggel kellett résztvenniük, a felkészülés során minden lövegük üzemképtelenné vált, előző héten a bécsi haderőcsökkentési tárgyalások eredményeként rendszerből kivont, tartós tárolásba helyezett lövegeket kellett kikonzerválni, hogy valamivel a lőtéren megjelenhessenek. A lövészet során egyetlen normaidőn belüli feladatot nem hajtottak végre, valami hülye ellenőrzési szisztéma miatt. A lővészet után az üteget feloszlatták, hiszen 11 alegységből szedték össze az állományát.A tábornok ennek ellenére később több fórumon is emlegette azt a bizonyos pezsgőbontást.

         gyulla

Előzmény: Törölt nick (18166)
harcipincsi Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18202

hogyan lehetne jól (illetve inkább hatékonyan :)) elkölteni

Például:

A 7011 tábornokból és tisztből csinálni kellene mondjuk 2500-t. A fennmaradó rész helyett szerződéses állományt kellene fenntartani.

A civilek számát is kb. harmadára redukálnám.

Eredmény:

2500 tiszt/tábornok; 7500 tts/zls; 18000 szerz. legs.

Az alacsonyabb beosztású/rendfokozatú katona fizetése és juttatásai még egy megemelt fizetés esetén is olcsóbban jönne ki, mint a jóval magasabb fizetésű állománykategória eltartása esetén.

Nem beszélve arról, hogy szükség lenne egy olyan állománytáblára is, ahol nincs zászlóaljanként 9 őrnagyi beosztás, és századonként 13 (szakaszonként 2) főtörzsi beosztás. Ugyanezen munkákat alacsonyabb rendfokozattal is el lehet látni. (Ez csak egy példa volt; akad még néhány; lásd a tábornoki/ezredesi/alezredesi beosztások kiemelkedően magas számát.)

És akkor rá is térhetünk a vízfej kérdésére.

 

eü: 1464 - Feltétlen kell ennyi? Szerintem nem.

vezérkar közv intézményeI: 7741 - És ez? Szerintem még feleslegesebb. Nem beszélve arról, hogy a vezérkar alatt van egy ÖHP. Minek? Vagy az egyiknek, vagy a másiknak nyom nélkül el kellene tűnnie. Szerintem.

 

Hogy ez összességében mit eredményezne? Komolyabb ráfordítás nélkül lehetővé tenné, hogy:

- Ne kelljen külszolgálatok esetében összevadászni az állományt, mint ahogy manapság szokás mifelénk.

- Még az irodában dolgozó szakszik is valamilyen szinten katonák lennének, tehát végszükség esetén bevethetőek honvédelmi, katasztrófavédelmi feladatokra (ellentétben a civilekkel).

- Olcsóbb lenne, így több pénz maradna - a több pénz némileg több fizut jelentene - a magasabb juttatás több jelentkezővel járhatna - a több jelentkező eleve magasabb színvonalat eredményezne.

 

Szép, utópisztikus gondolatmenet volt, mi? Milyen hihetetlen! Pénzügyi ráfordítás nélkül hatékonyabb hadsereg. Hja, megint az álmok! ... Megyek, beveszem a gyógyszerem. ;)

Előzmény: Némedi László __ (18200)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18201
tudna valaki segíteni publikus információkkal, hogy évente mennyi volt a Honvédség létszáma. Végig lehetne bogarászni a Köztársaság évenkénti költségvetéseit, de hátha valaki már megtette... 
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18200

"Adóemelésre meg nem lenne szükség, így is az átlag jövedelem 75%-át valamilyen formában visszaveszi az állam. Csupán a pénzt nem a vízfejű bürokrácia fenntartására, élősködő etnikumunk szaporítására, mezőgazdi támogatásokra, adókedvezményekre, 1 millió rokkantnyugger etetésére stb. kéne költeni. De ez már Polidili. "

 

Ez a rész már tényleg polidili, de annyit tudnod kell, hogy a magyar költségvetésben megtalálható (tőled is elvont) pénzek kb fele egészségügyre megy el (és vagy 30% nyugdíjra), és (részben) nem azokra, amiket te írtál.

Hogy ON legyek, persze a Honvédségnek lehetne ráhatása, hogy valami javulás legyen az általános egészségügyi helyzetben (de persze ez erőltetett onosítás volt részemről :))))

 

De ezt itt tényleg hagyjuk, inkább azt találjuk ki, hogy ami van, azt hogyan lehetne jól (illetve inkább hatékonyan :)) elkölteni.

 

 

Előzmény: Carsten_84 (18199)
Carsten_84 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18199
Ezt nem a civilek döntik el. Mint ahogy azt sem népszavazás dönti majd el, hogy az ellenség megtámadjon-e minket.
Az országnak meg kutya kötelessége egy akkora hadsereget fenntartani, ami 2 szomszédunk (nem Ukrajna) egyidejű támadásával szemben sikerrel védekezhet. Egy olyan környezetben, ahol Szerbia 16 éve szinte folyamatosan hadakozik, Ukrajna a polgárháború szélén áll, a román és szlovák kormányban elszánt soviniszták ülnek, és legalább 3 millió magyar él a szomszédoknál, óriási hülyeség kevesebbel beérni.
Adóemelésre meg nem lenne szükség, így is az átlag jövedelem 75%-át valamilyen formában visszaveszi az állam. Csupán a pénzt nem a vízfejű bürokrácia fenntartására, élősködő etnikumunk szaporítására, mezőgazdi támogatásokra, adókedvezményekre, 1 millió rokkantnyugger etetésére stb. kéne költeni. De ez már Polidili.
Előzmény: Némedi László __ (18191)
harcipincsi Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18198
Mi? Századnapló? :)))
Előzmény: swordmanus (18196)
harcipincsi Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18197

Gondoltam, hogy te is így látod. Ezért is volt a végén a szmájli. :)

Előzmény: Némedi László __ (18191)
swordmanus Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18196
Morbid poén: lőtt sebre?
Előzmény: Némedi László __ (18195)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18195
pedig a pirosbetűs napokon milyen jól jönne, mi? :)))
Előzmény: Hamburger2 (18194)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18194

Nem, azt nem kaptunk! :)

Előzmény: Farkas Roland (18178)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18193

Akkor a Honvédség nem csak kidobott pénz volt, mert egyben (a haditermelés révén) a gazdaságot is pörgette, csak a termelt termékek nem emberi fogyasztásra lettek költve.

Persze most sem termelünk sokkal többet fogyasztásra, az akkor központilag elköltött pénzek, most a szolgáltatási szektorban megy el. Pl tv, reklám, hatvannégy fajta cipőbolt, csomagolóanyagok, mobiltelefonszolgáltatás. Ezekkel csak az a baj, hogy bár nem ehetőek már nem mondanak le az emberek (mondd otthon, hogy többet nem nézünk sorozatokat - meg is ölnének)...

(persze egyszerűsítettem...)

Előzmény: Stylist (18188)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18192
Persze, hogy tavasz van! Eddig még csak 45 fok volt a max, amit mértünk! :) De ott Kabulban nem volt csak 30 meg egynéhány. Igaz, a Szalang-hágónál meg csaknem átmentünk minuszba - havas eső fogadott minket. Aznap tényleg kijutott minden évszakból! :) Nyitott platóin egész elviselhető még a hőség is, csak a kocsi meg ne álljon! :) Egyébként a hidratáció és dehidratáció mindennek a kulcsa! :)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18191
nem zárom ki. Ha az ország úgy dönt, hogy kell olyan Honvédség, ami akár használható is honvédelemre, akkor persze az azzal is jár, hogy több adót kell fizetni. Ehhez persze kellene jó kommunikáció (először a negatív, hogy rájöjjenek, hogy eddig hamis volt a képzet a honvédség erejét tekintve, majd elmagyarázni, hogy mivel jár, ha esetleg átmennek az országon idegenek, és akkor akár lennének is sokan, akik többet fizetnének. De ha most kérdezel valakit, akkor visszakérdez, hogy miért baj van?, hiszen van Tubes, van Gripen, egy csomó katona külföldön, katonák a gátakon, minek ide többet fizetni, hiszen ez is elég...)
Előzmény: harcipincsi (18186)
Stylist Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18190

"...az elsők Fulcrum pilóták, de a második hullám már újoncokból áll..."

 

Nem is kell több! Szerintem 4-6 MiG pilóta elég lenne, hogy legyen aki a készenlétet adja gebasz esetén! Úgysincs több rep.képes Fulcrum... :-((

Üdv:  

Előzmény: Yosser2 (18187)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18189
ezzel a köztes állapottal (hogy úgy csinálunk, mintha lenne Honvédség, emiatt sok pénzt kidobunk, amit lehetne persze a "hasznos" részre költeni) valójában senkit nem csapunk be a potenciális ellenségnél (akit igen, az nem is ellenfél :))), csak a lakosságot ringatjuk hamis illúzióba, és közben költődik az adópénze feleslegesen.
Előzmény: Némedi László __ (18184)
Stylist Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18188

Tudod Laci, én pl. már sokszor elgondolkodtam azon, hogy ha visszanézünk az időben, és nem 100 vagy 50 évet, hanem csak 18-20 évet, akkor találunk egy százezer feletti haderőt, több mint 100 harci repülőgéppel, több mint 1000 tankkal, és rengeteg helyőrséggel. Most nem arról akarok vitatkozni, hogy az mennyire volt hatékony, és mennyire nem, hanem azon tűnődöm, hogyan bírta el az ország akkori gazdasága, és hogy lehet az, hogy ma a töredékét (!) is alig bírja el, állandóan farag a létszámból "reform" címszó alatt! És mielőtt valaki benyögi a varászszót, amelyet mindenre rá lehet húzni, ( gy.k. hogy a nyugati hitelekből telt rá ) elmondanám, hogy azt qurvára nem a Néphadseregre költötték, hanem arra, hogy még egy pár évig 3,60 legyen a kenyér, és 2,80 a Kalmopyrin, stb... :-((

Üdv:

Előzmény: Némedi László __ (18184)
Yosser2 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18187
Vegyesen megy...az elsők Fulcrum pilóták, de a második hullám már újoncokból áll...
Előzmény: Stylist (18158)
harcipincsi Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18186

A harmadik verziót eleve kizárod? Azt, hogy normális hadseregünk legyen? :)

Amúgy gondolom a sorállomány = szerzdéses legénységi állománnyal.

Mindemellett igazat adok.

Előzmény: Némedi László __ (18184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!