Keresés

Részletes keresés

Éhesló Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16372

Helló!

Akkor miért az mb. a neve előtt?

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Tiger205 (16278)
thehassan Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16371
Hogy fokozzam: az ISAF törzstiszti állománya is barettes csapat.
Előzmény: recon (16353)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16368

Na orulok neki, hogy torzsvezetesin meg voltak, vannak tartva.

Koszi az olvasast Gyula!

Előzmény: Volt tüzér (16366)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16367

Roland!

     Apám vegyi üzemben dolgozott, készenléti lakótelepen laktunk mindazokkal együtt, akiknek üzemzavar vagy havaria esetén haladéktalanul be kellett menni az üzembe.Én egy társadalomban azokat az embereket akiket valamilyen nehezen valószinűsíthető nem kivánatos események kezelésére készítenek fel, tartanak fenn, a bibliából vett kifejezéssel "virrasztók"-nak nevezem. Ma Magyarországon szerintem sokkal többen "virrasztanak" mint amennyire racionálisan szervezve szükség lenne. Mondok egy katonai példát. Ha van egy harckocsi zászlóaljunk, akkor szerintem nincs szükség még egy lánctalpas úszó gépkocsis zászlóaljra is. A tankistáknak, föleg ha profik, legalább egy hetes megfeszített munkába kerül megtartani a LUG-os kiképzést. Annak a valószínűsége, hogy egyidőben "jönnekapomogácsok" meg közben a Duna is csúcsrajár szinte nulla.Ugyanígy az élet minden területén rendszerszemléletű megközelítéssel a "virrasztókra" költött pénz 2/3-át meg lehetne takarítani. A baj az, hogy a civilizáció fejlődése során egyre sérülékenyebb lett.

        Elolvastam a tanulmányodat, jó.

                                                                   Gyula

Előzmény: Farkas Roland (16362)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16366

Nyugdíjazásom előtti utolsó hét évemet a védelem-igazgatásban töltöttem (ennek a szervezetnek a része a katasztrófa-védelem is). És a nem egészen tudatlanok nyugalmával kijelenthetem, hogy amióta ott mozgolódtam, minden évben volt valamilyen szintű katasztrófa-védelmi gyakorlat, általában több is. Általában egy olyan volt, amelyik igénybe vette több megye szervezeteit, de az alacsonyabb szintű gyakorlatok általánosak és rendszeresek voltak, különösen a frekventáltabb helyeken.

Lehet persze, hogy ezek többsége csak törzsvezetési gyakorlat volt, de a tennivalók ott is kiderülhetnek. És az értelme az, hogy a szükséges számvetéseket ott is elvégzik az erre hivatott szakemberek, így esetleg kiderülhetnek a képességek és problémák.

Egyetlen olyan esetem volt, amikor élesben készültünk a dologra, amikor 1992. május 02-án Százhalombattán kidurrant az ammóniák szállító szerelvény.

Így utólag azt mondom: szerencsénk volt, hogy megúsztuk.

Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16365

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6274377.stm

 

az angolokon mar atsoport...

kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16363

 

  Roland!

  Most jövök rá, hogy tapasztalt katasztrófamenedzser vagyok. 1985 augusztus 15.-én Várpalotán voltam parancsnok helyettes. Tartalékos tisztavatást tartottunk, előtte körbejártuk a laktanyát, s megállapítottuk, hogy kár nincs, a földrengés jelentéktelen. 11 óra körül amikor kijöttünk az avatásról Radics őrmester jelentette, hogy a berhidai csecsemőotthont közben evakuálta a bánya Petőfi szállójára. Ekkor mentem el Berhidára és Peremartonba. Peremarton komoly vegyiüzem, komoly üzemi katasztrófaelhárító csoporttal. Mindent megtudtak önállóan oldani, semmiféle segítséget nem igényeltek. A berhidaiak viszont ott álltak érdemi vezetés nélkül, a polgármester NDK-ban volt, egy pedagógus hölgy volt a tanácstitkár, az próbált úrrá lenni a nehézségeken. A falusiak nem voltak hajlandóak visszamenni a házaikba. Kértem Fehérvár és Hájmáskér segítségét. Kértem a Megyei Tanácsét is, aznap volt ülésük, és az ülésen úgy határoztak, hogy megyei beavatkozásra nincs szükség. Az említett Radics őrmesterrel és egy tizedessel saját elhatározásból átmentünk berhidai katasztrófa menedzsmentbe. Sátrakat kellett szerezni. A hajmáskéri orosz parancsnok reagált a legrövidebb idő alatt, délután 4-kor már hozták a sátrakat. Éjfél körül azok a sátrak is megérkeztek, amiket a székesféhérvári ügyeletes tiszt intézett szintén saját szakállára. Az az alezredes, aki másnap 8-kor váltotta a kollégát semmiféle együttműködésre nem volt hajlandó a továbbiakban. Lehet, hogy ez hadseregparancsnoki utasításra történt. Fehérváron volt akkor egy speciális propaganda csoport rádióadóval, hangszórós autókkal, szerintem ott, akkor a faluban leginkább pszichológusra és információáramlásra lett volna szükség, arról kellett volna meggyőzni az embereket, hogy menjenek be házaikba. Ezt a csoportot nem sikerült kirendeltetnem. Több héten át intéztük a berhidaiak ügyeit. Jellemző, hogy a 3-dik napon megérkezett a tanácselnök NDK-ból, közölte ő nem volt itt, nem felelős semmiért, a hosszú utazástól fáradt, le kell feküdnie, a már említett tanácstitkárnő három napja nem aludt egy szemet se, neki nem volt szüksége pihenésre. Az ország állapotára  jellemző, hogy 15 nappal a földrengés után darukkal, televíziós kísérettel felvonult az országos katasztrófavédelem, amikor már minden következményt felszámoltunk, helyreállt a normális élet.

        Gyula

Előzmény: Farkas Roland (16359)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16362

Jooo, hat ennyire nem vagyok en sem fiatal. Azert mert tudom hogy van chat meg forum, meg tudok eloben is beszelgetni emberekkel.

 

De jobban nem tudtam erzekeltetni a dolgot, mintsem egy kis tulzast bele vive.

 

De a lenyegi mondanivalora visszaterve... Amit irsz az valoban inkabb ne jojjon vissza! De igen is a vilag komplexebb lett, es mar nem lehet lekezelni a regi es egyebkent eroforras zabalo modszerekkel.

Ugyanakkor fel kell hasznalni azokat az uj eroforrasokat amelyeket az elmult evtizedek a kezunkbe adtak.

 

Valahol mar meseltem, de itt olyan program all a rendelkezesemre, amiben 3D-ben be van szkennelve egy adott varos es szimulalni tudom, hogy egy orleansi gatszakadaskor hova lehet menekiteni az embereket hogy ne fulladjanak meg, vagy hogy mennyi ido alatt tudom kiurittetni Toronto belvarosaban a palyaudvart ugy, hogy a ket szelso bejaatot a beerkezo mentosok reszere tartok fenn.

 

Persze van akik szerint ez is penz kerdes. Szerintem meg Magyarorszag csinalhatott volna jo penzt egy ilyen programbol, a magyar szakemberek fele akkora penzbol mindig minimum 2-szer jobbat csinalnak, csak nekunk nincsen erre a felismeresre epulo gazdasagpolitikank...

 

 

Előzmény: monor-21 (16361)
monor-21 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16361
 

Gyula,

Azt irod: "Elaggottként kuncogok az új generáción, akik szerint ami nem található a neten, az nincs is."

 

Polemizalas ON:

Pedig ezt komolyan igy gondolom. Ami nincs a neten az nincs is.

Jo lenne ha ezt felismerne mar nehany elaggott is :)))))

Te sem lennel ha nem lennel itt. Ez egy ilyen vilag.

Polemizalas OFF

 

Roland, Roland !

 

Gondolat meneted ott hibás, hogy ilyen gondolkodás mód meghonosításával, újból és újból feltaláljátok a kanálban a mélyedést.

 

Gombokon, kütyükön felnőtt nemzedéknek természetes (mert már négy évesen sem mesekönyvben nézte a sárkányt hanem gombokat nyogatva napi 123456789 sárkányfejet vágott le), hogy ami nem gombokkal működik az nincs.

 

Bepötyögi valamelyikőtök, hogy Katasztrófa Védelmi gyakorlat.

A gép kiadja, hogy 42.

Hátradűűűűtök, oszt annyi.

 

Pedig teljesen mindegy, hogy a Légó - Polgári Védelem - Katasztrófavédelem hármasában minek nevezték, az gyakorlat volt.

Aki ma Katasztrófavédelmi ezredes, akkoriban mullkilométeres polgárvédelmi hadnagyként csinálta végig.

 

Ne is jöjjön vissza az az idő.

Azért ne jöjjön mert egyetlen ilyen gyakorlat érintett 2-3000 végrehajtót és 8-10.000 civilt.

Senki sérült meg.

De.

 

Rendkívül sokba került.

Még akkori pénzben is.

És ez csak az évi egy darab engedélyezet Naaaaaaagy Polgári Védelmi gyakorlat volt, az évi sok kicsi mellett.

 

Az évi 30-40 katonai gyakorlaton felül.

 

Akkor is sokba került, ha az elszámolásnak egy egészen más, kontírozott (jóváíró) formája volt érvényben.

Csak amikor Hajdúszoboszlót kitelepítetük, 10-15, egyenként 800 ülőhelyes vonat lett rendelve, melyek ketőt fordultak.

 

És ez volt a kisebbik tétel.

Még hány ilyen tétel volt ??????

 

1980-ban egy kb. 70%-ra feltöltött gépkocsi szállító zászlóalj ( melynek mozgási körlete a fővárosra és környékére volt korlátozva) 1,5-17 millió km-t futott.

 

 

Ezért (is) nem kívánom vissza, mert mai pénzben mérve beledöglene az ország.

 

 

 

 

 

Előzmény: Farkas Roland (16343)
monor-21 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16360

Nem hiszem.

.... 42 találatot a "katasztrófavédelmi gyakorlat" keresésekor, de a találatok is csak a megírtak szószerkezetében vannak. Arról, hogy hol, és mikor....semmi.
(Szubj: Amit Te említesz emlékezetedből azt mindenki átélte Mo.-n, és azt úgy hívták: LÉGÓ-GYAKORLAT. Mindenkire kötelező volt évente egy alkalommal. Utáltuk is. De ott megtanúltam, hogy mi kell egy túlélő csomagba, a gyógyszertől a.............

 

 

 

Fiatal lehetsz mert kevered a Gizikét a Gőzekével..............:-)))

 

1979-től voltak Katasztrófavédelmi gyakorlatok a Polgári Védelem égisze alatt.

Legtöbbször Hajdú-Bihar megyében.

De volt Péten is is, Berhidán is, stb.

 

Az alapfelállás az volt, hogy történt vmi.

Erre egy-egy, ritkábban két-három falut vagy egy kisebb várost 5-6 órára kitelepítettünk.

Nagymamástól, cicástól, malacostól, betegeket ágytálastól., stb.

Csináltak mindíg egy-két tüzet + egy-két vv szennyezést, stb.

A tüzeket a túzoltók elotották, a vv-t vv-sek kezelték.

 

A dolog inkább csalódás volt mert mindenki előre felkészült.

 

Ugyan akkor logisztikailag jobb iskola volt mint egy főiskola egy tanéve.

 

Emlékszem, hogy milyen izgalommal számoltuk, hogy hány munkásőr járőr kell a fosztogatók elleni védelemhez. 

 

A húsipari trösztök állatszállító IFA pótosaiból egyetlen falu kiürítéséhez vagy 15-20 szerelvényt kellett összevonni.

 

Az MKV három napig csökkentett üzemmódban járt Miskolcon mert a seb.száll.zászlóalj egy századát ők adták és az valóban 90 busz volt.

 

S így tovább.

 

Rendkívül tanulságos volt a Foszab. kérdés is.

Két-három megye közl.rendőreivel tudtunk zárni két-három falut.

 

Az egész hozadéka az volt, hogy képesek vagyunk bárhol 2-3 falut kiüríteni és biztonsággal megőrizni a lakosok visszaérkezéséig, de :

 - aránytalanul sok ember kell hozzá,

 - aránytalanul sok eszköz kell hozzá,

 - a felhasznált erők és eszközök máshol komoly hiányokat okoznak.

 

Innen származott a bátorságom (lehet, hogy tudatlanok bátorsága), hogy 1993-ban őrnagyi vállappal meg mertem jelenteni Fürj úrnak, hogy a Területvédelmi dandár úgy hülyeség ahogy van.

 

A kettő úgy függ össze, hogy azonos alapelvekre épült.

Ugyanis nem létrehozok egy új képességet, hanemvalahonnan elvonok képességeket, összpontosítom, és ott eredményeket érek el.

 

Ez pedig csak lokális ügyek kezelésének lehet jó és hatásos módszere.

 

Előzmény: Princ of Carpatia (16335)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16359

Igen Gyula, ratapintottal a lenyegre. A komplexitas fontos, tobbszereplos gyakorlatoknak van ertelme, nem pedig 2 tuzoltokocsival kivonulos gyakorlatozasokra. 9/11-nel jott elo a hirado eszkozok kompatibilitasa es amit a belinkelt tanulmanyomban is megemlitek az interoperabilitas temakoreben:

 

ha azt mondod itt egy kompatibilis radioba, hogy "charge that line" akkor ezt hallva a rendor felkeszul a tomegoszlatasra, a tuzolto hasznalni kezdi a tomlot, a mentos feltolti a defibbliratort, csak a katonakkal vigyazzatok, es aljatok hatrebb, mert az erre az utasitasra valaszul robbantast fog vegrehajtani. :))))

Előzmény: kovacsgyula44 (16357)
tuzer Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16358

olyan vilagban elunk, amelyben ha valami nincs a vilaghalon az nem letezik. Legalabbis sok sok millio ember szamara biztosan nem.

 

És - sajnos - még több millió számára a net nem létezik. Aztán ezek időnként meglepnek olyan seregeket is, amelyek már a hálózat alapú hadviselést akarják folytatni. . A falusi gazda is jól el tud boldogulni, ha helyesen alkalmazkodik a körülményei közé. Adott esetben jobban örülnék egy tapasztalt, analfabéta inuitnak, mint a leggyorsabb netes kapcsolatnak.

 

Nem aggódom érted, mert írásaid alapján értelmes embernek ismertelek meg.

Mostanában viszont - úgy érzem -, egy kicsit távolodtál a hazai valóságtól, ami érthető. A világ nem fekete vagy fehér, ezer más árnyalat létezik.

Most több keserűséget érzek írásaidban, mint annak idején. Vigyázz a tartásodra, neked erre jobban oda kell figyelned, mint másoknak. Megértesz, ugye?

És, remélem, a jóindulatot a helyén értékeled.

Előzmény: Farkas Roland (16356)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16357

Roland!

  Természetesen egyetértek veled, hogy minden vészhelyzet csak komplex módon kezelhető eredményesen. Azokon a gyakorlatokon amelyekről tudok, a komplexitásra törekvés érzékelhető volt. Nejem könyvtáros a PTE ÁOK Honvéd Katasztrófaorvostani és Oxiológiai Intézetében. Beszereztek egy amerikai könyvet, amely tartalmazta mindazokat a rendszabályokat, melyeket szövetségi szinten bevezettek 9/11 után a közigazgatásban, az egészségügyben, a védelmi szektorban, stb. Átfutottam a könyvet, terveztem, hogy esetleg lefordítom, közben vezetőváltás kapcsán a könyvnek nyoma veszett, így a fordításból már nem lesz semmi, de egy olyan összképem maradt a témában, hogy nem lehet eladni .

 Gyula  

Előzmény: Farkas Roland (16345)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16356

Akkor nem erted az egyertelmu dolgokat.

 

Gyula minden tiszteletemet elvezi. Nem is rajta koszorultem a nyelvemet, hanem azt mondtam, hogy olyan vilagban elunk, amelyben ha valami nincs a vilaghalon az nem letezik. Legalabbis sok sok millio ember szamara biztosan nem. Es ez nem csak "valami"-re ertendo hanem a "valaki"-re is. Ha Te nem vagy a vilaghalon akkor nem hallatszik a velemenyed, elzarod magadat az informaciotol, eled az eletedet falusi gazda modjara, a helyi hirek es pletykak vilagaban.

 

Ezert tettem az egesz mondandomat "polemizalas Off es On koze. Na remelem igy ertheto. Nincsen baj a mentalitasommal, koszi hogy aggodsz erte!

 

udv. Roland

 

Előzmény: tuzer (16354)
kgp9 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16355
Recon!Nem minden esetben ugyanis a mi volt ezred parancsnokunk a hires hirhedt T....ezredes úr(a néhai Petőfi laktanya parancsnoka)büszkén viselte, a csak szolgálatban hordható piros baretünket(katonai rendész).Érdekes ilyenkor büszke volt ránk különben meg le se sz...t bennünket.Nagyon jól nézet ki a sivatagi ruci meg a piros rendész barett.(((((
tuzer Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16354
Pedig elég egyértelműen leírtad.
Előzmény: Farkas Roland (16350)
recon Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16353

És azt ki találta ki, hogy minden misszióba menő állománynak zöld barettsapkája legyen?

 

Kérdések, kérdések...

Előzmény: kgp9 (16352)
kgp9 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16352
PRT 2.-ben miért vannak horvát katonai rendörők?Mi nem tudtunk volna adni?Még van katonai rendészetünk/igaz nem rendőrök hanem rendészek vagyunk/bár ha igy folytatjuk akkor nem sokáig!((((((
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16351

De hamar szakma, meg mielott megjelenik a honvedelmi szemleben, kivancsi lennek a velemenyetekre, kerlet Titeket, ha van idotok olvassatok el es mondjatok velemenyt:

 

http://ellehetmenni.freeblog.hu/files/EM_Alapelvek.pdf

 

remelem bejon...

Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16350

Lehet, hogy nem egeszen ertetted mit akartam mondani...

 

 

Előzmény: tuzer (16348)
arpapa Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16349

voltam a 20-i tüzijátékon, naplót vezetek, abból idéznék, anyival kiegészítve, én jó példákat is tapasztaltam, azóta írtam köszönö levelet az étteremnek, a Szabadság hídfőjénél van.

a kamerám szarrá ázott, de mielőtt indultunk a metróba bekapcsoltam, és készített két másodpercet, azt kockáztam ki, az órája öt percet sietett. az egész 22 percig tartott, de a vihar egy percen belül csapott le, ha valaki előtte három perccel azt mondja, hogy vihar lesz és ilyen iszonyatos, kiröhögtem volna.

idén is megyünk, hátizsákkal és meleg cuccokkal.

szerintem hasznát vettem a katona multamnak, nem pánikoltam, csak az érdekelt, hogy a nejem és unokám nem szakadjanak el tőlem, a nejem végig fogta a nadrágszíjam, nem is sodorták el az aluljáróban, és még a metróban sem engedte el.

fantasztikus érzés volt megérteni, hogy a lefelé vivő mozgólépcsőt leállították, először dühöngtem, de tumultus nélkül kényelmesen szálltunk a kocsikba.

segítő kész volt egy rendőr, a pincér, a kapualjból kiugró!!

erről nem beszélne a média, mert ez már nem hír!!

köszönöm nekik.

a rendőr az autók elé ugrott széttárt karral és megállította őket a zöld lámpánál, és minket engedett, üvöltött az autósoknak: - maguk már biztonságban vannak!!

mert volt aki dudált!

 

napló részlet:

 

" Még a metróból kijövet hívott a ....tt , Sümegen hatalmas szélvihar volt. Gyanúsan kezdett az ég beborúlni, megbeszéltem a bátyámmal, ha esne, inkább szarrá ázunk, de nem megyünk a tolongó néppel, nem gondoltam volna, hogy hamarosan erre szükség lesz, és döntéseket kell hozni. A tüzijáték pontosan kezdődött, előtte nagy villámlások, négy- öt percig ment az első rész, a unokámnak nagyon tetszett.

Aztán hatalmas szélvihar kerekedett, felhőszakadással, rá  adtuk a polómat, azonnal elázott, lemásztunk  kukáról, és a ..nát magamhoz szorítva megindultunk, a kettes villamos lejárója felé, lent állt a tömeg, és özönlött a nép lefelé, üvöltöttem hogy azonnal menjünk fel a lépcsőn, a ....ék maradtak, de anyuci jött velem, a lefelé áromló nép majdnem elsodort a fal mellől, de nem hagytam magamat.

Fennt tombolt a vihar, anyuci szájába belement az eső mikor beszélni akart.

Egy szabadtéri étterem felé vettem az irányt, fa tetejű bódék voltak, megterítve kajákkal, de az étlapokat már szanaszét fújta a szél.

Egy pincér szólt, hogy álljunk be oda, a fejünk védve volt, oldalról bevert az eső, anyuci elázva, én is alsó gatyáig, és a ...na is.

Kaptunk asztalterítőket, abba bugyoláltuk a ...nát, remeget és sírt.

Vissza indultam a ....ért, akkor jöttek fel az aluljáróból, biztonságba vezettem őket.

Tíz perc múlva, vagy valamikor, a szél csitultával elindultunk a metró felé, még esett az eső, a ....át magamhoz öleltem, és mentünk, egy kapualjba beinvitáltak, de száraz ruha nem volt, tovább mentünk, egy rendőr a forgalmat állította meg, csak a gyalogosok mehettek.

A metróban már nem volt tömeg, a lefelé menő mozgólépcsőket kikapcsolták, nagyon helyesen, legyalogoltunk, szerelvényre szálltunk, ülőhely is jutott.

A ...na imára kulcsolta a kezét. Beszéltem hozzá, puszilgattam, a vége felé már nevetett, mert állomásokat varázsolt.

A kocsihoz menet már hideg volt, de hamar oda értünk, pokrocokat kaptunk a ...től, anyuci és a ...na szárazra kerűlt. Én pedig elsírtam magamat, anyuci megsimogatott,  boldog voltam, megmenekültünk épségben.

Később tudtam meg, a viharban rengetegen megsérűltek, és többen meghaltak."

ps:

a duna plázánál állt a kocsi!!

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: monor-21 (16330)
tuzer Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16348
Ezért a mentalitásért nem fogsz soha annyit tudni a saját szakmádban, mint a Gyula a sajátjában.
Előzmény: Farkas Roland (16343)
belic Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16347
Szia!

Nagyjabol hasonlo nyomot hagyott az 5.56-os talalat is, mint amikor katonak (alap AK loszerrel) lottek ra. Mindketto az anyagbol is kiutott egy darabot. Nem mértem, saccolni nem tul pontosan tudok, de szerintem 1 mm-nel melyebb lyukat utott mindketto (persze a 20 mm-bol meg maradt boven).

Bel
Előzmény: Törölt nick (16340)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16346
:o)))
Előzmény: kovacsgyula44 (16323)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16345

ki? - katasztrofavedelem, MH, polgarorseg, mentok, rendorok, stb...

 

mibol? - asztali szimulacio nehany rendor, allategeszsegugyes, helyi onkormanyzat, turisztikai szervek, stb... bevonasaval, talan nem is lenne draga. Persze lehet dragitani is.

 

mennyi ideig? - ameddig akarjak, de fel is lehet porgetni az esemenyeket, nem kell egy hetet varni

 

hol? - balaton partja, volt PfP gyakorlatok szinhelye, bogracsgulyassal :))))

 

A vilag tobbi reszen nemcsak begyakoroljak, de elesben is csinaljak. Tessek egy link, nehany nappal ezelott Austin, Texas-ban talaltak 60 doglott galambot a belvarosban.

http://edition.cnn.com/2007/US/01/08/austin.birds.ap/index.html

 

Tudom hol eltem... De otthon tudjak-e hogy milyen vilagban elunk???

Előzmény: Tiger205 (16344)
Tiger205 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16344

En ennel nagyobb volumenut nem talaltam, valami nagyobbra gondoltam.

 

eleg ha leszimulaljak a panikot, a kommunikacio aramlast (nemet es angol nyelveken is a turistaknak), 2 falu lezarasat, a honvedseg biologiai laborjanak felallitasat, az allatok ellenorzeset es karantenolasat, a vizforrasok ellenorzeset, a nemzetkozi segitsegkerest, ennyi eleg is lesz. Asztalon es gyakorlatban is termeszetesen.

 

Wazze, Roland - ne haragudj, de néha elgondolkodok azon, hogy te hol éltél tavalyig!?

:o) 

És a világ többi résézn szerinted ezt így játsszák amúgy el?

 

kérdés:

Ki?

Miből?

Mennyi ideig?

Hol?

Előzmény: Farkas Roland (16342)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16343

Gyula,

Azt irod: "Elaggottként kuncogok az új generáción, akik szerint ami nem található a neten, az nincs is."

 

Polemizalas ON:

 

Pedig ezt komolyan igy gondolom. Ami nincs a neten az nincs is.

 

Jo lenne ha ezt felismerne mar nehany elaggott is :)))))

 

Te sem lennel ha nem lennel itt. Ez egy ilyen vilag.

 

Polemizalas OFF

Előzmény: kovacsgyula44 (16338)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16342

Kosz HG4I,

ezt az oldalt termeszetesen ismertem, de most atneztem az Altalad kuldott linkeket.

 

Nalam egy tartalykocsi felborulasat szimulalo "gyakorlat" az maximum nehany resztvevo bevonasaval megrendezett gyakorlatozas. En ennel nagyobb volumenut nem talaltam, valami nagyobbra gondoltam.

 

Egy szcenario: egy nagyobb madarraj beszlapal valami mergezo anyagot es nyar kozepen csucsidoszakban rengeteg madartetemre bukkannak a balaton teljes kornyeken.

3 napig senki nem tudja mitol hullottak el, egy het utan is csak nehany lehetoseget zarnak ki, mert a tesztekhez ido kell.

 

Persze nem kell eljatszani itt sem az egeszet, eleg ha leszimulaljak a panikot, a kommunikacio aramlast (nemet es angol nyelveken is a turistaknak), 2 falu lezarasat, a honvedseg biologiai laborjanak felallitasat, az allatok ellenorzeset es karantenolasat, a vizforrasok ellenorzeset, a nemzetkozi segitsegkerest, ennyi eleg is lesz. Asztalon es gyakorlatban is termeszetesen.

 

 

Előzmény: HG4I (16339)
Tiger205 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16341

PRT-2 búcsúztató ünnepség képeiből (saját készítés)

 

Az alakzatban sötét egyenruhában állók horvát katonai rendőrök!

 

TGR

 

HG4I Creative Commons License 2007.01.18 0 0 16339
Előzmény: Farkas Roland (16333)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!