Keresés

Részletes keresés

Zozo*HC* Creative Commons License 2007.01.17 0 0 16267
Végülis igaza van nem??:D:D lépjünk ki a natóból, sőt az eu ból, és ha már kiléptünk húzzuk fel a vasfüggönyt és vezessük be az ingyenes orvosi ellátást vörös csillagos tb kártyával:D:D tiltsuk meg a ki és bevándorlást és szüntessük be a szabad kereskedelmet..:D:D és éljen soká a legyőzhetetlen magyarország:) (jah majd lehagytam, építsünk atombombát, de csak óccsóóóóttt) legyünk mi is nagyhatalom...
Előzmény: M.I. (16266)
M.I. Creative Commons License 2007.01.17 0 0 16266
Ma találtam egy olyat, hogy Fiksz rádió.
Beleolvastam az oldalukba.

Miért semmisült meg a M.H. ?
Az ilyen gondolkozású polgártársaink miatt:


Megjelenés: 2006. december 14. - Lejárat: 2006. december 31.
Rovat: Belföld
Hír beküldője: Kiss Kálmán
Eddig olvasták: 221

Fizessünk vizitdíjjal, hogy vadászhassunk géppel!

A kormány döntött, lesz vizitdíj. Mi szükség van a vizitdíjra? Hogyan lehetne mégis elkerülni, a vizitdíj fizetését, a kötelező paraszolvencia-rendszer bukását? Szlovákiában egy sor olyan intézkedés megbukott már, amit most készül bevezetni előrelátó, dübörgően „reformer” kormányunk.


FIKSZ Rádió :: A kormány döntött, lesz vizitdíj. Mi szükség van a vizitdíjra? Hogyan lehetne mégis elkerülni, a vizitdíj fizetését, a kötelező paraszolvencia-rendszer bukását? Szlovákiában egy sor olyan intézkedés megbukott már, amit most készül bevezetni előrelátó, dübörgően „reformer” kormányunk.
A vizitdíj 300 forint lesz.

Összesen 22 milliárd forint bevételre számítanak ebből, míg a Grippen vadászgépek bérleti díja 16 milliárd forint évente. Mi szükség van a Grippenekre, ha közben halni készül az magyar?

„NATO tagok vagyunk”, mondaná erre Atlanti Józsi bácsi „kötelezettségeink vannak”. No, erről diskuráljunk egy picit.
Miért is kell nekünk NATO tagnak lennünk? Nem tudjuk megvédeni magunkat? De ki ellen kéne védekeznünk? Ki akar minket megtámadni? Mi van itt, ami pl. Szlovákiában nincs?

Elmondom hát: semmi!

Egy katonai szövetség tagjai vagyunk, szükségtelenül. Szerepet kell vállalnunk, költenünk kell. Megyünk háborúzni Irakba, vagy oda, ahova Bushnak épp kedve van betérni egy kis gyilkolászásra. Azért kell spórolnunk, hogy az USA-nak tetsző „hadkészültséggel” rendelkezzünk. Persze bármennyit költünk, akkor sem nyomunk a latba semmit. 1000 év alatt nem költünk annyit fegyverre, mint amennyit Amerika egyetlen évben, akkor meg minek egyáltalán?

A jól bevált klisé: tag vagy, hát fizess! Érezd, hogy nincs ingyen a „Béke”. Minden pénzbe kerül, mindennek „értéke” van. Ahogy a NATO-ban működik a „mindennek értéke van” sablon, ugyanúgy működik ez a rendszer minden területén, még a magyar egészségügyben is. Fizess az orvosnak, hogy érezd nincs ingyen az egészség.

„Kedves” állam:
1. Én akkor is tudom, hogy pénzbe kerül az orvos, ha nem fizetek vizitdíjat, hiszen tetemes összegű TB-t kell becsengetni hónapról-hónapra.
2. Ha eddig nem fizettem doktorlásért egy petákot sem, most mi a túróért kell majd fizetnem? Miért kényszerítenek engem paraszolvenciára?
3. Ha valaki eddig volt olyan megfélemlített helyzetben, hogy kényszert érzett a doki zsebébe csúszó boríték kezdősebességének megadására, az továbbra is fizetni fog a jobb ellátás reményében.
4. Magyarországon vagyunk, HÉLÓ! Itten a baksis a menő! Nem lehet csak úgy kigyomlálni „évezredes” hagyományokat. Miről ismerszik meg a jövőben a magyar, ha nem az uram-bátyámról? Ne tessék minket nevelgetni. Ha adni akarunk, hát adunk!
5. Ha nem lesz szociális alapú kompenzáció a 300 forintosokra, akkor a rossz helyzetben lévők egyszerűen nem fognak orvoshoz járni. Ha lesz kompenzáció, akkor többet fog elvinni az avval járó adminisztráció, mint ami az akcióból befolyhat.


Az egészségügy nem arra van, hogy nyereséges legyen. Azért „csináljuk”, hogy egészségesek legyenek az emberek, mint ahogy arra rettentő rafinált módon a neve is utal. Tessék olyan egészségügyet csinálni, ami nem leöldösi a potenciális betegeket, hanem meggyógyítja!
Kerül, amibe kerül!
Különben nincs értelme, ne is foglalkozzunk vele.

És ha én amiatt nem megyek orvoshoz, mert nem vagyok hajlandó vizitdíjat fizetni – mint azt említettem, soha nem fizettem orvosnak és a jövőben sem akarok eltérni ettől a jól bevált gyakorlatról - és ezért sokkal betegebb leszek, mint eredetileg voltam, végül belehalok? Ilyenkor mi van?
Semmi.
A kutyát nem fogja érdekelni, hogy mi lesz azzal a tízmillió rabszolgával, akit most éppen az Unióhoz csatolt a „sors”. Ha itt már elfogytak az emberek, majd Brüsszelben döntenek az EU bővítéséről. Már dörömböl Törökország, Ukrajna, Oroszország... rengeteg „emberanyag” van még készleten. Ha az is elfogy, hát sebaj. Létrehozzunk az Eurázsiai Uniót, mint ahogy azt Orvell az 1984 című művében megírta, még ´48-ban.
A látnok....

Minket nem akar megtámadni senki, ez tiszta sor. Felmerül a kérdés katonai kiadásaink tendenciáját figyelve: Mi kit szeretnénk leigázni 2010-ben?

Hadügyi költéseink (az adatok az állami számvevőszéktől származnak)
– 2007. : 278.2285 milliárd forint
– 2008. : 270.687 milliárd forint
– 2009. : 295.6157 milliárd forint
– 2010. : 322.5004 milliárd forint

Azért kell nyomorgatni a népeket ócska 22 milliárdnyi bevételért, hogy legyen frankó kis hadseregünk, amivel be lehet vonulni Irakba, vagy akárhova?
arpapa Creative Commons License 2007.01.17 0 0 16265

Tegnap este láttam összefoglalót a honvédelmi miniszter iraki útjáról, olybá tűnt, púp volt a háton, mert nagyon meg kellett védeni, szinte karanténban volt végig, és futtatták a programon, asszem arrafelé túrista utat jó darabig nem szerveznek.

nem irigylem az ott szolgálókat.

láttam sok snájdig katonát is, valamint a miniszter közelében egy elhízott pasit, csak nem ő a vkf??

dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.01.17 0 0 16264

Szia Python1!

 

A rövidített deszant változata végül is rendszeresítésre került? A Honvédelem napján  láttam a nyálcsorgató pulton, egy M-16-os vagy M4-es mellett. Annyian voltak, hogy csak két esernyő között lehetett csak megnézni. Kérdések feltételére és /vagy tapizásra, esetleg kukucskálásról szó sem lehetett. :(

 

Én

Előzmény: Törölt nick (16255)
uselessjunk Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16263
A gyártókódokról itt olvasgathatsz. Ha beszélsz angolul és komolyabban érdekel a téma, akkor ezen a fórumon szívesen segítenek.

UJ
Előzmény: ZUpityu (16261)
iM Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16262
Ezt a helyet ismered?

http://www.geocities.com/Pentagon/Base/1852/index2.html

Pont ezekről a lőszerekről is szól.
Előzmény: ZUpityu (16261)
ZUpityu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16261

Egyébként kíváncsivá tettél. Érdekelnének a szovjet gyalogsági és nehézgyalogsági lőszerek jelölései (szín, betű, szám). Mondjuk úgy 5,45-től 14,5-ig. Sőt a gyártó üzemek kódjai is érdekelnének. Ha időd engedi! Szerintem a világháló elég szegényes ebben a témakörben (kutakodásaim alapján).

Köszi!

Ja, és tényleg érdekel!!!

Előzmény: Zicherman Istvan (16259)
gencsydani Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16260

"ráadásul az optikája is jó"

 

 

Akkor milyen lehet, amelyiké rossz?!?8o

Előzmény: Zicherman Istvan (16250)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16259

Idegeskedjen a halál:)

Nyugodt vagyok, mint egy döglött elefánt.

Előzmény: ZUpityu (16258)
ZUpityu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16258
 

Ezüst csíkozású ,,konzerv" mifelénk csak egyfajta volt - az SzVD mesterlövész fegyverhez gyártott 7,62-es különleges, mesterlövész lőszer (az orosz ,,marker" a ,,sznajperszkije" szót tartalmazta, és a töltények orr-része is ezüst színű volt.

Azzal különböztek a többi 7,62-es puskalőszertől, hogy egy sorozaton belül minimális volt a lőpor eltérés töltényenként, precízebben voltak legyártva a hüvelyek és a golyók is majdhogynem ,,kézzel" készültek. Annyiban különböznek a többitől, hogy precízebb volt a gyártásuk és a kisúlyozásuk (lőpor, golyó, stb.)

Mondjuk, ha a raktárban egy ilyen lőszerrel teli ,,konzervet" valaki a földhöz csapott volna - biz isten ott rugdosom félholtra a nebulót:(((

 

Nem kötök én semmit sehová. Csak azt mondom, hogy nálunk meg nem az volt. Én nem a szovjetunióról írok. Hogy nálatok mi volt, az egy dolog. Te is próbáld értelmezni, amit én írok.

Egyébként ez egy fórum, a vélemények és viták helye, az idegesség pedig köztudottan árt az idegeknek.

 

Baráti üdvözlettel: ZUpityu.

Előzmény: Zicherman Istvan (16257)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16257

Megint kötöd az ebet a karóhoz.

1. A Gepárdról alább nyilatkoztam, hogy a fegyvert nem ismerem, ezért nem mondhatok róla véleményt.

 

2. Az ,,ezürtorrúról" szintén elmondtam, amit tudok és szükségesnek tartottam. Olvasd el még egyszer és figyelmesen. Az, hogy Magyarországon az ,,ömlesztett", tömegesen gyártott ,,ezüstorrúból" nem gyártottak ,,sniper" lőszert (még e4gyszer leírom, a gyengébbek kedvéért, hogy egyetlen ,,különlegessége", hogy az egy sorozaton belüli töltényeknél a kisúlyozás (lőpor, golyó, stb.) jóval precízebb - mint ahogyan a gyártásra is jpobban odafigyelnek - mint a tömegesen gyártott ,,ezüstorrunál".

 

Nem tudom, hogy mit nem lehet ezen megérteni vagy nem érteni.

Előzmény: ZUpityu (16256)
ZUpityu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16256

Én meggyőzhető vagyok. Tehát a Gepárd egy kupac sz@r? Bár a csöve orosz. A prototípusra szerelt japán távcső pedig néhány lövés után atomjaira hullott. Elvégre magánügy, hogy ki mire esküszik!

A lőszerről. Elképzelhető, hogy az alakulatomnál, ahol egyébként nem volt rendszeresítve SZVD, a 39M lőszerkészlet kb. 3/4 részét "mesterlövész lőszer" teszi ki? Bár kitudja, sok mindent láthattunk már az MH-ban! Nagyon sok ezüst színezésű lőszer járt a kezemben, semmi nem utalt a különlegességére. Még a lőszer anyagismereti szakutasítás sem említi, pedig az titkos volt, ha volt ilyenünk, elfért volna benne. Az meg, hogy mit használtak a szovjetek, amcsik, vietnamok, digók...??? :)))

Ez itten kérem MAGYARORSZÁG!

Előzmény: Zicherman Istvan (16252)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16254

Nekem sajnos nem adatott meg, hogy a kezembe vegyem:(((( A fegyverbemutatók nem számítanak:((( Ha lehetne lőni vele valahol - akkor el tudnám mondani amit gondolok. De így, látatlanban csak a szakértői véleményekre vagyok kénytelen hivatkozni.

 

Amúgy mondtam, hogy senkit sem akartam megbántani. Ez mindössze a magánvéleményem volt. Hiszem és remélem, hogy Magyarországon is vannak aranykezű emberek, de sajnos nem nagyon hallatnak magukról:(((( (Tudom-tudom, romokban hever a HM, és nincs pénz a kutatásokra, de hát ez van.)

Előzmény: dr_kotasz0831 (16253)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16253

Szia István!

 

"Amúgy magyar fegyvermérnököt nem bíznék meg avval (elnézést), hogy összerakjon nekem egy spéci fegyvert."

 

Na ennek Éhesló nem fog örülni. :)

 

Egyébként ezzel én is vitába szállnék. Nem tudom, hogy a sokat emlegetett Gepard "spéci" e, de tény hogy mi raktuk össze. Én számottevő rosszat még nem hallottam róla. Van valakinek ezzel kapcsolatban valami tapasztalata?

 

Én

Előzmény: Zicherman Istvan (16251)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16252

amúgy ez a festés dolog rendkívül egyszerű.

a szovjeteknél egészen a 70-es évek végéig az 1908-as mintájú 7,62×54R lőszereken jelölték a normál lőszert ezüst markerrel, mivel akkoriban a csapatoknál még megvoltak a régi, nehéz golyóval ellátott ,,D" töltények (sárga marker) és az ,,L" háború alatt gyártott könnyű töltények (festetlen felület).

Hogy magyarországon mi volt a rendszer - nem tudom, de felénk a 70-es évektől (egészen 2000-ig) csak a mesterlövész fegyverek számára legyártott 7,62×54R lőszereket látták el ezüst markerrel, de hogy a még meglévő többi ,,ezüstorrúval" ne tévesszék össze a precízebben gyártott töltényeket, ezért szerepel a dobozon a ,,Sznajperszkije" papírszalag.

Ezenkívül mesterlövészeknél nagyon elterjedt volt az úgynevezett ,,188"-as NR 8 grammos tompak golyókkal ellátott töltények, amiket sportfegyverekhez gyártották (aki nem tudja - az Olimpiai játékokon a 70-es évek közepén tiltották meg a katonai, sport-fegyverré átalakított típusok alkalmazását).

Rendkívül jó lőszer.

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16251

Amúgy magyar fegyvermérnököt nem bíznék meg avval (elnézést), hogy összerakjon nekem egy spéci fegyvert.

A fegyver fémrészeit biztosan németekre bíznám, a fegyver többi részét meg orosz fegyvermesterekre (van egy-két jó ismerősöm; ha találok képet a munkáikról - kirakom ide).

Optika kérdésben még nem döntöttem el, hogy mi lenne jobb - német vagy japán.

Ha meg díszíteni akarnám a fegyvert - akkor a Colt cég fegyvergravírozóihoz fordulnék, mert gyönyörű munkákat csinálnak (mellesleg ott is a gravírozó részleget egy régebben kivándorolt orosz zsidó vezeti).

 

No, utánnanézek egypár fotónak.

 

P.S.: szakirodalomról. Gondolom az orosz hadsereg oktatókönyvei elég jó szakirodalomnak számítanak:)) (A multkori történelem mániás olvtársak találkozójára hoztam kettőt, mert gondoltam, hogy Kuruc kolléga is ott lesz).

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16250

Nem téveszt meg a ,,szakirodalom", mivel ez az eredeti katonai szakmám:)))

Azt, hogy mit takar az ,,ezüstfej" tudom:)) Ha még egyszer végigolvasod amit korábban írtam, akkor ott az áll, hogy én ezüstfejű markerrel csak a M1908 7,62R lőszereknél csak a ,,sznajperszkije" töltényeknél találkoztam. Az pedig kifejezetten mesterlövész lőszer.

 

Ami pedig a szakértői véleményeket illeti az SzVD-ről - saját kategóriájában ÉS SAJÁT KORÁBAN jóval jobb volt külföldi társainál. Sorállományú ,,mesterlövészek" esetében jó fegyver, egyszerű az oktatása és kezelése (ráadásul az optikája is jó).

Mondjuk egy bizonyos szint után ez már nem elég. Én, személy szerint, a német ML fegyvereket jobban szeretem. Ekkor jön a fegyver-tuning, vagy egyéni darabok kiépítése.

Előzmény: ZUpityu (16248)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16249

"amiben a SCUD-B légvédelmi rakétaként szerepel"

 

Háháháháhá, ez megédesítette a napom!

 

Köszi,

Én

Előzmény: ZUpityu (16248)
ZUpityu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16248

Üdv!

Nem volt közöm mesterlövész fegyverekhez. Viszont a nálunk mesterlövész puskaként szereplő SZVD, a szakemberek szerint (és idesorolom a Gepárd tervezőjét is) nem több mint távcsöves puska. Tény, hogy mesterlövész célra speciálisan előállított lőszert illik használni. Tudtommal azonban a HTI csak az elmúl években fejlesztett ki ilyen lőszert, sőt emlékeim szerint azt sem a 39M alapjain.

Ezüst jelzésű LPSz-t pedig ládaszám etettem PKM géppuskával. Sőt az ezüst-narancssárga acélmagvas-nehéz (DPSz)lőszerből is sokat használtam.

A szakirodalom ne tévesszen meg, most szereztem egy olyan könyvet,  amiben a SCUD-B légvédelmi rakétaként szerepel. Pedig radaros szakember írta.

Előzmény: Zicherman Istvan (16245)
tuzer Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16247
Ez minden fegyvernél sokat számít.
Előzmény: Zicherman Istvan (16245)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16246
Ha 20-án jössz a HD-ra - hozok neked pár mesterlövész oktató könyvet (Kurucra biztosan számítok:)).
Előzmény: ZUpityu (16232)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16245

Mennyire volt dolgod mesterlövész fegyverekhez?

Mint írtam, az ezüst jelölésű lőszerben az egyetlen különlegesség a precízebben ellenőrzött gyártási folyamat.

Hidd el, hogy pontlövő fegyvereknél ez igen sokat számít.

Előzmény: ZUpityu (16232)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16244

Sziasztok!

 

Bocsi a kiegészítésért, de:

- román-magyar zászlóalj, és nem dandár (bár néha a zászlóalj kifejezés is erősnek tűnik)

- az Alpok - Adria hadtest tavaly EU Battle Group (Harccsoport), idén már EU század néven fut (kb. 250 fő, de ebből csak kb. 60% a század, a többi a logisztika, stb., slepp - ahogy az már lenni szokott) A tervek szerint az EU Hadtest része, vagy mifene...

 

És igaz, mindkettőnek része a zászlóalj!!! Persze emellett magyar (könnyűlövész) zászlóalj is. És, mint ilyen, NATO zászlóalj is. Ez a tipikus egy s*ggel több lovat...

 

Amúgy üdvözletem mindenkinek!

 

Kiemelten köszönteném a KBH, KFH, NBH, és ezekhez hasonló szervezetek képviselőit, akik továbbra is végzik hatékony munkájukat...

(Jólesne, ha legalább néha írnának nekem egy-két sort. Olyan uncsi, hogy csak figyelnek, jegyzetelnek, és még csak egy jó szót sem tudunk egymássl váltani. Hiszen Ők is csak emberek valahol. Itt volt a karácsony, és még csak egy üdvözlő üzenetet sem küldtek nekem...)

Előzmény: monor-21 (16205)
volt tankos Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16243
Az 5.HDS P-ság 160-180 fő volt.Ajelenlegi 500 fő. 5. HDS állománya kb 60000 fő.
Az ÖHP létszáma 17500 fő,erőről most ne beszéljünk.Vezetéselmélet?????
Reform????Ugyanmár PÉNZ PÉNZ PÉNZ!!!!!!!
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16242

Tudjátok, ÖHP.

   Az 5 HDS parancsnoksága felállításának az indoka az volt, hogy a 30000 fős budapesti állományt fel kellett menteni lővészárokból. Az volt az egyedüli cél, hogy a budapestiek minden manővert képesek legyenek összvonalas bérlettel végrehajtani. Változott-e azóta valamit a katonai felsővezetés koncepciója?

                                                                                                       Gyula

kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.16 0 0 16241

Még mindig ÖHP

   Olvasom az ÖHP-vel kapcsolatban, hogy " a vezetés és a végrehajtás egy szintre került". Akkor nekem hányasom van vezetéselméletből? Melyik diplomámat adjam vissza?

 A VK válláról az operatív vezetés terhe lekerült, ezt átveszi az ÖHP, a VK-nak marad ideje a stratégiai tervező funkcióra. Miért, az elmúlt 17 vagy több év azt bizonyítja, hogy akár a HM, akár a VK alkalmas erre a funkcióra? Mi lett a 2000-es tervekből? Mi lett az "Úton a xxI. század hadereje felé" 2003-as koncepcióból? Ne röhögtessenek.

                                  Gyula

Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.15 0 0 16240

Azt tudja valaki, hogy a Braun nyugdijba menetelével a beosztás is megszünt-e? Vagyis még mindig 2 altábornagy helyettese van-e a VKF-nek?

 

Ugyanez a kérdés az eddig a Tömböl által betöltött dandártábornoki Integrációs Főnöki beosztással kapcsolatban is, valamint érdekelne van-e még Vezérkar Törzsigazgató beosztás (vezérőrnagy szint)?

 

Ha valaki azt is megmondaná, hogy egy tökös titkárnő által betölthető Vezérkari Titkárságvezető beosztás még mindig dandártábornoki hely, azt is megköszönném.

 

Üdv, Roland

 

Éhesló Creative Commons License 2007.01.15 0 0 16239

Helló,

csatlakozom: ... fütty...fütty...., és utána a jó nénikéjét is!

 

Éhesló

Előzmény: arpapa (16233)
Éhesló Creative Commons License 2007.01.15 0 0 16238

Helló,

olyan primitív szegény VKF, hogy még a konkrét kérdésre is hazudik: Szentest mint dd.-t kinyírják és a létszáma is csökken, ezzel egyidőben a tűzszeréz ezredet is ugynígy kinyírják és z. lesz. Persze a láétszámok sem nőnek, hanem... Na találjátok ki!

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Tiger205 (16224)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 16237

Idefigyeljenekemberek!

    Én még mindig az Összhaderőnemi Parancsnokság felállításán meditálok. Az ÚHSZ 2007/1 számában olvasom Szép László alezredes és szerzőtársa cikkét a Nato átalakításból hazánkra vetülő kötelezettségekről. A szerzők idézik a Defence Requirements Review 2007 beazonositási normáit. Nézzük a Hadosztály szintet:10000-20000 fő, alárendeltségében 3(4) dandár v. ezred, parancsnoka vezérőrnagy **. Most induljunk fordítva, egy altábornagy, négy vezérőrnagy, akkor ez egy nagyon erős hadtest lehet a DRR táblázat szerint 25000-30000 fővel, alárendeltségében legalább három hadosztállyal. Akkor most mi van? Megint hungarikum? A köztársasági elnöknek nincs szárnysegédje, hogy felvilágosítsa, ne mondjon ilyeneket:"Ez pedig más országok hadseregei számára is példaértékű struktúra."

                                               Gyula 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!