Keresés

Részletes keresés

thehassan Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13254
Taxxx, biztos az én készülékemben van a hiba, máskor folyékonyan olvasom a hozzászólásaidat, nem ritkán még egyet is értek, de ma ez valahogy elkerül. Nem látom az összefüggéseket.

Teljesen igazad van, kockázat terén vannak bizony különbségek. Éppen nemrég hallottam szóbeszéd útján, hogy egy bizonyos barátnő a barátját Ciprusra elengedi, de Afganisztánnal kapcsolatban csúnya dolgokkal fenyegetőzne, ha szóba kerülne.
Én HM-oldalról nem értem a kérdést. Egy klasszikusan szárazföldi feladatot hogyan szervezhet a légierő? OK, a LEP alárendeltségében nem sok olyan dolog van, ami klasszikusan légierős feladat, de azért mégis. Furcsán hat. Ezenközben szól nekünk a nemzetközi közösség (USA), hogy szeretne minket Libanonban tudni. És erre összvissz annyit tudunk felhozni mentségül, hogy bocs, de kevesen vagyunk ehhez. Nem azt mondom, hogy Libanon helyes választás lenne egy új misszióhoz, de most ez a sláger. Bár, mondjuk egy bázisőrző századdal be lehetne szállni. Nem annyira képességigényes, mint egy járőrözés, de mégiscsak ott van a MH, emellett el lehet mondani, hogy "mi vigyázzuk pihentető álmotokat". Vagy küldeni víztisztítót, legutóbb úgyis sikerük volt Cape Verde-n.
Nem azt mondom, hogy S. és C. lényegtelen dolog. De azon mintha már túl lenne a MH.

Veszteségek. Szó volt már erről. Lesznek. Van (lesz), akit meg fog lepni, van (lesz), akit nem.

És ha már Afgánia. Tudja valaki, hogy hollandus testvéreink hány halottat/sebesültet szenvedtek PEK-ban?
Előzmény: Törölt nick (13253)
thehassan Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13252
Szerintem azért VAN, de ez sem megvetendő dolog :)))
Előzmény: Hamburger2 (13250)
thehassan Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13251
Bocsáttassék meg nekem a nemértés, de én most NATO bácsi kebelén szendergő kollégáinkról szavat sem ejtettem vala.
Az egy független kérdés. Én most csak a nevezett két helyre, Sínaira és Ciprusra gondoltam. Kisebb a hozadékuk, mint pl. egy Szudánnak lenne.
Előzmény: Törölt nick (13248)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13250
"Nehogy azt hidd, hogy minden katona annyira vágyik, katonásdit játszani, dzsungel rúzzsal bemázolva, kúszni-mászni, rohamozni."

Pedig nincs is jobb annál! :))
Előzmény: Törölt nick (13248)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13249
:)

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden NATO-beosztásban dolgozó kolléga ez utóbbi típushoz tartozik!

Hamburger
Előzmény: Törölt nick (13248)
thehassan Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13247
Azt én értem. De miért a pilóta?

Amennyiben mondjuk kivonulna a MH ezekből a ma már kisebb jelentőségű missziókból, maradna létszámkeret a nagyobb jelentőségűekhez.
Előzmény: Törölt nick (13244)
CriticalHit Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13245

Te fikázod az MFO-ban szolgálókat, csak azért mert 1995-óta  egy kontingens parancsnok a katonai biróságon kötött ki?  Gratulálok,  ha ebből az esetből és az ügyészi iratokból azt a következtetést vonod le, hogy az MFO-ban szolgálók unalmukban egymást jelentgetik fel.   Számodra is adott volt  a lehetőség, miért nem jelentkeztél és próbáltad ki a nagy unalmat katonai rendészként? 

Egyébként nem csak az MFO-ban volt katonai birósággal végződő eset.

Előzmény: Törölt nick (13227)
Chongie Creative Commons License 2006.08.29 0 0 13243
Kedves Volt tüzér,

dióhéjban: a geoid alakkal rendelkező Földet (illetve annak egy részét) torzulás nélkül nem lehet síkban ábrázolni. A vetületek (többek között) arról szólnak, hogy ez a torzítás minimális legyen.
Még 1x; az adat ugyanaz, a vetítés más. Az egyik így torzít, a másik úgy (szögtartás, területtartás).
Mivel a WGS84 az egész Földet egyszerre kezeli, eléggé "torz" képet ad (az általad megszokotthoz képest!).
Az UTM (és előtte a Gauss-Krüger) pedig 6 fokos sávokban dolgozik, a hola szélén nagyobb a torzítás, mint a közepén...

Pl az USA (elég nagy ahoz, hogy jól látszódjon a különbség) Mollweide és polikónikus vetületekben (az adat ugyanaz, csak a megjelenítés más):



USA Mollweide vetületi rendszerben

USA polikónikus rendszerben


Üdv

Cs.


Előzmény: Volt tüzér (13239)
Bujazliz Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13242
Üdv

A tűzszerész védőruha alkalmazási módja alapvetően a helyzettől függ.
A ruha nagymértékben növeli egy robbanáskor a tűzszerész életben maradási esélyeit, egy határig.
Ha a tűzszerész nagyon közel van a robbanószerkezethez alkalmazása már lehet akár hátrányos is, azaz megfordul a kocka.
A ruha - szerkezetéből adódóan - a tűszerészt mozgásában jelentősen korlátozza, és ez a korlátozás akár a biztonságos hatástalanaítást teszi lehetetlenné.
Az EOD ruhajelzés csalóka, mert amikor a tűzszerész ruháhat gyártó cégek ezeket el kezdték kifejleszteni, még csak az EOD (robbanóképes katonai robbanószerkezetek) terminológiája volt az elfogadott. Az IED kifejezés ("házikészítésű" robbanó szerkezetek) úgy tíz éve vált önálló kategóriává. A védőruhákat alapvetően a nem repeszhatású IED ellen fejlesztik és tesztelik.
A repeszhatású robbanótöltetek tömeg/távolság függvényében olyan jellegű igénybevételek a védőruhával szemben, amelyet modellezni is nagyon nehéz.

Jelenleg pl. ha egy 82 mm-es gránát felrobban egy tűzszerész kezében, akkor a védőruha csak arra jó, hogy a halottat könnyebben lehessen azonosítani. (Ilyenkor a tűzszerészek a biztonságos munkavégzés érdekében nem is hordanak nehéz, finom mozdulatokat akadályozó bombaruhát.)
A 152 mm-es repesz-romboló lőszer ellen nincs védekezés, ott a tőle 5 m-re levő bombaruhás tűzszerész sem éli túl a felrobbanását. (150÷600 g tömegű 400÷500 m/s sebeségű repeszek miatt, amelyek a 10 mm vastag páncélon is könnyedén áthatolnak)
Az ilyen IED-eket mentesítő tűszszerészek túlélési valószínűsége 50% (vagy felrobban, vagy nem).
Előzmény: belic (13233)
thehassan Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13241
Sínáról jut eszembe.
Ha ezek a missziók (gondolok itt Sínára és Ciprusra) is a földfelszínen zajlanak, akkor miért a LEP szervezi őket? Ez olyan érthetetlen számomra.
Hasonlóképpen nem értem azt a dolgot, hogy ha itt rendésznek/rendfenntartónak kell lenni, akkor miért nem olyan emberek mennek ide, akik legalábbis rendelkeznek némi rendész, de legalább gyalogkatonai múlttal. Mert, ha jól tudom, itt a tüzér, a pilóta, a híradó és a sofőr is rendészfeladatban van, némi felkészítés után.
Kilóg a viszonylag nagyobb létszámmal (tehát nem egy-két-nyolc-tíz fővel) rendelkező helyszínek sorából ez a kettő.
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13240

Na mát tudom, miért nem lettem tűzszerész.

Előzmény: charlie21 (13235)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13239

Már csak azt nem tudom, hogy amikor ezt a dolgot közelről is megtapogattam, akkor ez miért nem derült ki. Pedig "szakemberrel" beszélgettem a dologról.

Kösz egyébként az ajánlatodat, ki is fogom használni. Csak győzzed szusszal.

Egyébként egy dolgot továbbra sem értek. )Véletkenül elkezdtem a kurzorral a képeiden mozogni, akkor jött elő az írás.)

Ha jól jön elő a régebbi tanulmányaimból, akkor a WGS84 az az alapfelület, aminek alapján az amerikai és a NATO katonai térképeket származtatják. A UTM meg a Univerzális + stb féle térkép rendszer. Most a kettő ennyire ütné egymást?

Előzmény: Chongie (13230)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13238

Na mát tudom, miért nem lettem tűzszerész.

Előzmény: charlie21 (13235)
Éhesló Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13237

Helló,

van egy könnyebb változata is, az hazai gyártás és fejlesztés. Rendszeresítve van, a szintén hazai fejlesztésű és gyártású repeszfogó takaróval.

A halált nem is annyitra a közvetlen repesztalálat, hanem leginkább a tűzszerészt hanyattvágó lökőhullám és az emiatt bekövetkező gerincsérülés okozza, ezért a nehéz tip. ruhák a gerinc védelmére is nagy "súlyt" helyeznek.

 

Éhesló

Előzmény: charlie21 (13236)
charlie21 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13236

 

Ezt most találtam , a multheti tűzszerész bemutatón készült,ez már a MH féle,teljesen ugyanaz mint a rendőrségi,ugyan az a med-eng EOD 8 -as ruha.Volt ilyen rajtam ,kb ilyen lehetett a holdraszálláskor a szkafander.Külön hütőruha kell alá ami úgy néz ki mint a pilota magassági ruha ,csak itt hütő folyadék kering benne.A kéz itt is szabad!

charlie21 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13235

 

Ilyen ruhája van a MH Tűzszerészeknek is (bár a képen a rendőrség tűzszerészei vannak) ebben speciel világszinvonalu a cuccuk.Kesztyűt valóban nam hordanak ez a képen is látszik ,a koncepció hogy a kéz sérülése még nem halálos.Olyan kesztyűt még nem találltak ki amiben preciz munkát lehetne végezni.Amit lehet különböző manipulátor karokkal probálják elvégezni.A ruhát egy Kanadai cég gyártja ,elég egyeduralkodó a piacon,ha érdekel több dolog is akkor itt nézd meg.

www.med-eng.com ,a kutyáról nincs infóm ,de ez a cég gyárt kutyára is cuccot,azt nem tudom hogy a MH vett e.

Előzmény: belic (13233)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13234
A tűzszerészek védőruhája tudtommal 1 kg TNT ellen nyújt védelmet. Azonban a komolyabb repeszek ellen nem !!!

A német tűzszerészek akik aII. VH-ús bombákra vadásznak nem is használnak mert egy egy repesz súlya 0,5,3 kg között van ami ha elindúl, semmi nem állítja meg !


Az a védőruha nagy részt csak a terrorelhárításkor a házi készítésű, viszonylag kis hatóerejű töltetek ellen véd.

De a kézfejet ez sem !
Előzmény: belic (13233)
belic Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13233
Hello!

E heti legfőbb kérdése : Az Irakba induló túzszerész szakasz (századnak csúfolják) katonáinak van robbanó biztos öltőzékük., Ok. De a velük tartó tűzszerész kutyáknak is van ?

Szivesen megneznem a tuzszereszek robbanobiztos oltozeket, mivel en a szereny fantaziammal nem tudom azt elkepzelni. Egy tuzszeresz az ujjaival dolgozik, a tapintas az egyik alapveto fontossagu erzekszerve. El tudok kepzelni olyan kesztyut, amin keresztul megmarad a tapintas erzese. Kicsit nehezebben, de el tudok kepzelni olyan kesztyut, ami nem szakad szet egy atlagos IED-tol (pl. egy 152 mm-es repesz-rombolo lovedeken alapulotol). De a kettot egyutt nagyon nem tudom elkepzelni.

Bel
Előzmény: Törölt nick (13220)
konyev Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13231
Kérdezem, hogy egy ilyen méretű elgondoláshoz nem szükséges 2/3-os törvénymódosítás? :-//
Előzmény: Hamburger2 (13164)
Chongie Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13230
Akkor a képek:

Mo. WGS84 alapfelületen

Mo. UTM vetületi rendszerben
Előzmény: Chongie (13229)
Chongie Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13229
Kedves Volt tüzér,

vetülettani kérdésekkel szívesebben foglalkoznék magánban, ha érdekel, írj.

Mindenesetre:

Ugye erre gondoltál?

Az adat mindkét esetben ugyanaz, csak a megjelenítés koordinátarendszere változott.

Üdv

Cs.




Előzmény: Volt tüzér (13142)
Éhesló Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13226

OFF

Olvass figyelmesebben!

Azt mertem megkérdezni "milyen biztosítékokat csapna nálad ki az ottani események tükrözése".

Tehát :

Magyar parlamenti pártok - teljes és mély egyetértésben - alakítanák ki úgy a közig. határokat, hogy az addig parlamentben és helyi szinten is mérsékelt és ejrópaji magatartást felmutató nemetiségi alapon szerveződő pártot takaríthassanak ki a közéletből. Az ezt követő választások során szinte kivétel nélkül soviniszta, nezetiségellenes krohanásokkal és szólamokkal hajszállal lenyomják őket, majd ugyanezt a hangnemet rendületlenül használva és még viccből sem elhatárolódva kormányt alakítanak és ott folytatják immár kormányerőként, ahol a választások során tartottak. Ezen felbuzdulva rendőrségünk "idegenvezetőket" csuk karcerba, majd ezen továbblelkesülve a hazai szélsőségeseink firkálni és verekedni kezdenek számos helyen, demonstrálva egyetérétsüket és támogatásukat soviniszta politikusainknak.

 

A gondolatkísérletet fokozhatod azzal, hogy ezt más államokkal közösen folytatott gyakorlatként űzzük, felbátorodva a saját fajtáját még gesztusok szintjén sem felvállaló mostohaanya-nemzet asszisztálásától.

Itt vége.

 

És ha ezt a tragikus helyzetet nem elemezgetem tobvább eme helyen, annak nem az az oka, hogy a jelenlegi kormányfőhöz képest is érzéketlenebb álláspontoddal egyetértenék, hanem taxx-nak az a kitétele, hogy ennek a helye ettől kezdve már a poli dilin van.

ON

Éhesló

 

Előzmény: thehassan (13219)
CriticalHit Creative Commons License 2006.08.28 0 0 13225
Te már csak tudod.  Mennyi időt is szolgáltál a Sinai-félszigeten katonai rendészként?  Szerintem 0 napot. Akkor, mi alapján fikázod az ott szolgálókat?  
Előzmény: Törölt nick (13221)
Makarov Creative Commons License 2006.08.27 0 0 13224

Tisztelt thehassan!

 

Nos légyszíves ne légy papabb a papnál! Még a helyi rendőrkapitány sem minősítette az esetet sima rablótámadásnak, mert rablók nem az áldozat által beszélt nyelv alapján választanak áldozatot, másrészt az értéktárgyak megkaparintása után minnél gyorsabban kereket oldanak nem pedig pólók firkálgatásával töltik idejüket.

 

A focidrukkerek ostoba akcióját sokkal inkább lehet sima huliganizmusnak tekinteni, hiszen viseltek már szélsőséges jelképeket, lengettek kart stb. amit persze nálunk is szigorúan kéne büntetni. Az viszont, hogy ez nem történt meg nem valamiféle magyar nacionalizmusnak köszönhető, hanem rendőrségünk szokásos töhötöm tehetetlenségének, ami miatt az összes többi ehhez hasonló rendbontást sem tudták normálisan kezelni.

 

Szerbiai élményeddel hasonlót fogalmaztam meg épp, szlovákiáról előző hozzászászólásomban. Apropó magyarországon hány szlovákot, szerbet vernek meg nemzetisége, nyelve miatt? Így ezen kijelentésedet: "Felteszem a kérdésem: a MAGYAROKNAK mikor lesz ennyi eszük?" nem igazán tudom sem értelmezni, sem komolyan venni, viszont erősen bántónak találom.

 

Üdv.

Előzmény: thehassan (13219)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.27 0 0 13223
Egyet értek Veled. Először a saját portánkon kéne rendet raknunk, mielőtt nekiesünk másoknak olyan dolgokért, amelyekre magunk is hajlamosak vagyunk. Pl: két kassai szlovák férfi ellen izgatás vádjával indítottak eljárást hasonló megnyilvánulásokért mint a mi stadionjainkban történt a minap. Mi mit tettünk a nacionalista transzparenseket lengetőkkel? Tényleg nem szabad kettős mércével mérni. A legnagyobb probléma viszont az, hogy ez a fajta kétoldali hülyeség beindíthatja az erőszakspirált!

Hamburger
Előzmény: thehassan (13222)
thehassan Creative Commons License 2006.08.27 0 0 13222
Még egy megjegyzés.

Több hozzászólásból is az világlik itten kifelé, hogy míg szlovák nacionalistának lenni isten és ember ellen való bűn, magyar nacionalistának lenni legalábbis bocsánatos. És míg a magyar nacionalisták teljesen jogos felháborodásukban, élve a szólásszabadság jogával, pusztán csak véleményüket fejezték ki teljesen dícséretesen; addig a szlovák nacionalistákat, ha fejbelőni éppen nem is, de legalább ólompáncélos kábellel kellene megkorbácsolni.

Legyen szabad csíkoshátú kismalacként csatlakoznom ahhoz az indítványhoz, hogy ejtsük ezt a témát itt.
thehassan Creative Commons License 2006.08.27 0 0 13219
Egy iciripiciri pillanatra álljunk csak meg, mert lehet, hogy kontkatlencsét kellene cserélnem. Jól értem? Te azt mondod, hogy ha a szomszéd országokban történik, ami történik (ezt még kifejtem), akkor arra az lenne a helyes válasz, hogy ezt itthon letükrözzük?
Anyám, borogass! Nesze neked emberi(es)ség. Gratulálok.
Nem tudom, feltűnt-e, hogy én voltam azon emberke itten, aki kifejtette, hogy esetleg a saját térfelünkön kellene először keresni az okokat. Jó, tudom, a verekesé azzal kezdődik mindig, hogy a Pistike visszaüt.

Kifejtés:
Mi is történt Szlovákiában? Ment a leány, mobiltelefonált. Két alak meglátta, megverte, elvette a telefonját, pénzét, ékszereit. Ez szerintem kutyaközönséges rablótámadás. Összefirkálták a pólóját. Hát ne haragudj, de azok a focimeccses transzparensek után földhöz verdeshetjük a seggünket örömünkben, és a leány is örülhet, hogy megúsztuk/megúszta ennyivel.
Saját élmény: voltam tavaly nyáron Szerbiában. Egyesek Tunéziába mennek nyaralni, én inkább a nyugat-szerbiai hegyekbe vágytam, meg Nisbe. Nos, Nis nem jött össze, mert nem a meghívóm hibájából, de mégiscsak elmaradt az a program, ahová mentem. Viszont a hegyek közötti pár nap nagyon jó volt, igazi falusi turizmus, a turizmus-rész kihagyásával. Szomszédhoz mentünk krumpliért, hagymáért, a másk szomszéd jött málnáért, beszélgettünk, fotóztam, mászkáltunk, kajáltunk, csudajó volt. Senki előtt nem volt titkolva, hogy magyar vagyok, és senki egy rossz szót nem mondott, sőt, örültek. Mielőtt kimentem, többen mondták, hogy hülye vagyok, meg fognak verni, ha éppen ölni nem. Nos, hidd el nekem, sem Belgrádban, sem vidéken ennek a legkisebb jelét sem tapasztaltam. Több eszük van annál.

Felteszem a kérdésem: a MAGYAROKNAK mikor lesz ennyi eszük?
Előzmény: Éhesló (13176)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.27 0 0 13218
Szia Taxxx!

Nekem nem a "egyszerre csak 1000 fő külföldön"-nel van bajom, hanem annak az elnagyolt kommunikálásával. El kellene világosan mondani, hogy ebből mennyi a bevetésen lévő, és mennyi a más feladattal külföldön tartózkodó! Vagy már ezt se meri senki sem bevállalni?

Hamburger
Előzmény: Törölt nick (13209)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.08.27 0 0 13217
Hi taxxx!

....Hiúk, önzők, gátlástalanok, karrieristák, akarnokok, zsarnokok, megalkuvók, törtetők, stb.............IS....

Semmi pozitívum? :-)

Öreg csóka
Előzmény: Törölt nick (13211)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.27 0 0 13216
Megerősíthetem.
Előzmény: Volt tüzér (13214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!