Keresés

Részletes keresés

Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13114

manifold tud arcview formátumot:

http://www.manifold.net/products/mfd/formats.html

(még a DTA és a DDM-et be tudom nyomni, mert elég jó programozható interfésze van).

 

Döbbenet, amit írtál, ez a tipikus jele a pazarlásnak a Honvédségnél, ahol most ugye nincs pénz...  ...az a baj, hogy ilyenkor az a reakció, hogy akkor nem is kell semmi. Pedig lehetne jó megoldások, de az is igaz, amikorra ebből közbeszerzési tendert csinálnak, akkora a bolhából elefánt lesz, és mindenki ebből akar családi házat venni, vagy olyan ijesztő árak jelennek meg, hogy inkább az egészet törlik.

Ezt valami módon meg kellene változtatni. Lenne ötletem, de EZZEL a Honvédséggel ezt nem lehet megcsinálni (szabályozók, és szemlélet miatt). Nem kerülne pénzbe a Honvédségnek, csak ha már biztosan bevált a dolog, és nem drága...

 

Előzmény: Volt tüzér (13110)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13113
Ébresztő!!!!
Előzmény: Némedi László __ (13111)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13112

Azt egyébként tényleg nem tudom, hogy a különféle szintű alakulatok mire tudják használni a térinformatikát. Én egyetlen helyen kerültem vele kapcsolatba, a Szárazföldi Parancsnokságon. Ott a közelmúlt átszervezései után egy szem emberből áll a térképész szolgálat (vagy mi a fene) aki éppen nem volt elragadtatva a dologtól. Hozzáteszem, nála láttam a DTA-50 2.0 verziót, ami kifejezetten szar volt, mert betegesen működött és valami 20 %-ot torzított függőleges irányban. Az egyik informatikus kolléga, aki ráadásul térinformatikus mérnök, az is csak széttárta a karját. Na most ha ott fent ilyen a hozzáállás, akkor milyen lehet a végrehajtóknál.

Egyébként a közelmúltban egy emlék jött elő. A honi légvédelemnél szolgáltam, és amikor egy új állásterületen el kellett készíteni a kismagasságú tűzlehetőség térképet, valami három hétig szenvedtem vele. Néhány fokonként terepmetszetet kellett készíteni, rá kellett vinni a 100 és 300 méteres repülési pályákat, bele kellett kalkulálni a Föld görbületét, majd mindezt egy térképre rávinni. Ezt egy jó GIS néhány perc alatt elkészítette volna. Ám akkor a maximum még csak a C64 volt.

Előzmény: Némedi László __ (13107)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13111

éreztem, hogy ez lesz a válasz... :)))

...igazából nagyon sok minden lenne, ami nem milliárdokba kerülne, de sokat lendítene a profizmuson (személyi felszerelések, korszerű-de olcsó számtech dolgok, stb).

Ha már a létszám nem lesz nagy, legalább a hatékonyság (képességek) legyenek jók, korszerűek (de nem feltétlenül drága!!!). Az a baj, ha valaki végül átnyom valamit, akkor abból végül mindig valami grandióz dolog lesz (de inkább nagy akarás, kis eredmény - mint pl a fagyigép volt)...

Bizisten össze kéne dobni egy magánhadsereget és eladni missziókra (mondjuk a HM-en keresztül :)))  kevesebből (kevesebb-ből??) többet hoznánk ki és még a katonák is jól éreznék magukat...

Előzmény: Hamburger2 (13109)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13110

Na igen. Lehet, hogy olcsóbb. Ám a hadseregnek az ArcWIEV-t vették meg, és a térképészet olyan adatbázissal látja el a csapatokat, amihez az Arc WIEV kell. Más térinformatikai rendszer nem is ismeri fel az adatbázist már csak a formátuma miatt sem. Így természetesen hiába vannak olcsóbb térinformatikai programok, a hadsereg nincs vele kisegítve.

Más: Egy jelenleg is a HM-ben dolgozó volt kollégám mesélte valami 5 - 6 éve: Ide jött a NATO és érdekes, felajánlottak egy térinformatikai szoftvert a HM-nek és a BM-nek, ami a magyar gyártású DTA-50-re és DDM-5-re alapozva tudta volna azokat a dolgokat, amiket itt az előbb felsoroltál. Akkor nekem csak az adott vízszint emelkedés nyomán várható elöntött terület maradt meg abból az időből, de azóta kicsit utána olvasgattam. Végül is a HM reakciójára nem nagyon emlékszem, de az biztos, hogy a BM azzal utasította el, hogy nincs rá igény. (Abban az időben éppen a BM alatt dolgoztam)

Nemrég kapcsolatba kerültem a dologgal, akkor az jutott el hozzám, hogy a BM a HM-mel ellentétben a GEOMÉDIA nevű térinformatikai programot preferálja, és nálunk ott áll hegyekben, de adatbázist már nem vettek hozzá, mert drága. Úgy gondolták, hogy a területi szervek vegyék meg maguknak igény szerint.

Na erre varrjál gombot!

Előzmény: Némedi László __ (13107)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13109
Szervusztok!

Szia Taxxx!

"Hála a Jó Istennek, már 60 éve nem külpolitika alakító a Magyar Honvédség, és remélem, bízom benne, hogy soha többet nem is lesz az."

Én úgy gondolom, hogy a MH és a külpolitika éppen manapság nem választhatók szét. Lásd a vezetőink által egyre gyakrabban emlegetett feladatprioritásokat! Ez említett külpolitikai jelenség potenciálisan kihathat Mo biztonságpolitikájára, amelynek viszont a MH elvileg az egyik alapeleme (kellene, hogy legyen!).

Abban teljesen igazat adok Neked, hogy nem a MH alakítja a külpolitikát, hanem inkább a külpolitikai érdekek a hadsereget. A katonák közel sem szólhatnak bele úgy külpolitikai kérdésekbe, mint pl. Werth Henrik tette.

Laci! Ne nevettes! Igaz, hogy csak halvány bepillantást kaphattam a Te térinformatikai hátteredről, de nem nagyon hiszem, hogy szégyenkezned kéne a MH ilyen képességei mögött! .... A lentebb említett infók helytállók. Arról viszont inkább nem beszélnék, hogy a rendszer mindennapi használatának milyen alapvető akadályai vannak pl. nálunk! A kutyát se érdekli, pedig már 2 éve próbálom szóvá tenni szolgálati úton!!!!!

Hamburger
Előzmény: Némedi László __ (13103)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13108
gps-szel párosítható, rátölthetők a trackek, így pl lehetne a járőrök útját elemezni...
Előzmény: Némedi László __ (13107)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13107

manifold kifejezetten esri és arcview ellen indult, és az itthoni gépemen simán fut. Hajdanán kicsit kattintgattam arcviewval, összehasonlítva még többet is tud. 3D-s megjelenítése is nagyon jó. És közepes notebook-on elmegy... ...tehát használható harcibb körülmények között is...

 

Használni sok mindenre lehet:

-katasztrófa védelem (pl gátszakadás alapján meddig jutna a víz, mit veszélyeztetne, lakott településeket beleszámítva)

-de pl elemzésekre, honvédségi eszközök elhelyezkedése és így egy támadás esetén milyen kockázatot jelentene

-in-house terepi gyakorlatok, szimulációk

-pl demográfiai elemzések, hol vannak a potenciális tartalékok, így a védendő területek

-vagy missziók területének elemzése, az ott lakók pl nemzetiségi megoszlásának áttekintése (veszély pontok felderítése)

-de lehet hírszerzési információkat felvinni, így pl mintákat keresni ellenséges erő, vagy felkelők mozgásáról, kedvelt helyeikről stb...

 

A lényege az adatbázisok és a térképek összekapcsolása és így vizualizációja. Sok adat gyűlik különböző helyeken, de ezeket néha megjelenítve térképen új információkat ad. Persze térkép gyors készítésére is jó :))

 

Amiből jött, hogy kaptam egy könyvet a military geography névvel, és abban néhány amerikai tiszt panaszkodott, hogy nem elégszer használják :))) egyébként hoznak példákat pl a boszniai háború előzetes elemzéséből (pl bosznia nemzetiségi térképét rögtön feldobták, hogy hol kell számítani problémákra a csatlakozó nemzetiségek között... 

Előzmény: Volt tüzér (13106)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13106

Valóban nem drága a dolog,:))) mert ahhoz, hogy az általam az előbb leírt programot optimálisan lehessen használni, ahhoz meg kell venni a teljes programcsomagból valami 6 - 8 modult (darabja 1 - 1,5 MFt) Mellé még ott van a DTA is, ami a teljes verzió esetén 12 MFt + ÁFA. Na és akkor még ott van a gép is, ami ugyancsak nem két fillér, hiszen a program és az adatbázis eszi a teljesítményt. Ráadásul illik hozzá tartani egy alkalmas nyomtatót is. Ahogy a közelmúltban hallottam, egy munkaállomás kb. 50 MFt körül van.

Bár lehet, hogy ez csak nekem hangzik iszonyúan soknak.

Előzmény: Némedi László __ (13104)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13105

Van egy ESRI nevű amerikai? cég, ennek az ArcWiev X.X verzióját használja a hadsereg. Ezen tudják futtatni a katonai térképészet által készített DTA 50 vagy DTA 200 digitális térképi adatbázist, és a mellé gyártott digitális domborzati modellt.

Rögtön kijelentem, hogy nem nagyon jutottam közel a dologhoz, csak meglehetősen hiányos ismereteim vannak. Azt tudom, hogy igény szerinti méretarányban, igény szerinti összetételben lehet vele térképet készíteni, és alkalmas különböző domborzati elemzésekre. De hogy a hadsereg mire használja, azt nem tudom. Ha valaki még most is ott van és van valami köze a dologhoz, az leírhatná kicsit részletesebben is.

Előzmény: Némedi László __ (13103)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13104
nehogy valaki azt higyje, hogy a térinformatikai rendszerek luxus cikkek, az ár már kevesebb mint 40-50 ezer Ft. Az adat, ami drága egy civilnek (Mo-n, mert amerikában persze ingyenes).
Előzmény: Némedi László __ (13103)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13103

irigylem a gyakorló katonákat, főleg Hamburgert, mert gondolom ti jobb térinformatikai adatokkal dolgoztok, mint én itthon a saját térinformatikai rendszeremmel és amerikai NIMA adatokkal Magyarországról (DCW, VMAP0.

Nyugtassatok meg (térképeken kívül) vannak térinformatikai rendszerek napi használatban a Honvédségnél? Vagy már mindenki úgy ismeri Mo-t, mint a tenyerét és erre már nem is kell költeni? 

Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13102

ha ilyen nagy az offolási kedv, akkor félig én is csinálnám :))

minél többet nézem a CNN-t, annál inkább az látszódik, hogy Izrael elintézte, hogy Hezbollah a legerősebb szervezet legyen Libanonban, még az államnál is erősebb (és az már nem ellensége már).

 

Remélem mi nem akarunk odamenni békefentartani, mert ott évekig folyamatos gyilkosságok lesznek pro és kontra, és a békefentartók a kettő között fognak felőrlődni...

Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13098
Szia Taxxx !

Nem értek veled egyet. Európa nem azért mert a magyarokat olyan fontosnak tartja, hanem azért mert az EU imidzsét, egységét bontaná meg jelentősen. Szóval ezért szerintem neki is fontos lenne.

Mondjuk kérdés hogymiként lépne a NATO miként reagálnak mikor a csapataink egy rsze külföldön van
?
Előzmény: Törölt nick (13095)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13096

Szia Taxxx!

 

OFF

 

Azért gondolom, hogy Európai szintű probléma, mert az Unionak megoldást kell keresni az ilyen és ehhez hasonló konfliktusok kezelésére.

 

ON

 

Más: "ugyanez helyesen" Figyu Taxxx! Én nem akarlak megsérteni, de nekem ez egy kicsit furcsának tűnt. Szólj már lécci, ha Te lennél a megmondó ember, aki megmondja, hogy mi a helyes...

Az OFF-olásod, meg kicsit olyan volt, mint egy másik hasonló topicban (Katonai) valaki beszólt az embereknek, hogy a Krav-Maga offtopic.

Szal miért OFF a téma?

 

Én

Előzmény: Törölt nick (13095)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13094

Csao Kuruc!

 

Nem lesz itt semmilyen demonstráció. Ahhoz mi kevesek vagyunk. :(

 

Trianon valóban izgalmas kérdés. A határon túlra szakadt magyarság helyzete sztem Európai szintű probléma, mert a kinti magyarok ottléte tény, és nem oldható meg semmilyen módszerrel, csak ha az adott területet megszerzett országok lakosai felnőnének a helyzethez, és tudomásul vennék, hogy amit megszereztek az egy puszta területszerzés tényeként került hozzájuk, és mint ilyen potenciális veszélyforrás a nemzetállami törekvésekkel szemben. Persze ez nyílván illúzió, mert ahhoz tanultnak kell lenni, hogy valaki egyáltalán etnikai arányszámokat ábrázoló grafikonokat megértse, és történelmileg elég képzettnek, hogy megértse, hogy ez hogyan is történt. Ez pedig sajnos egyetlen nemzet átlag állampolgárára sem igazán jellemző (tisztelet a kivételnek).

 

Nah; nekünk ilyen szomszédokat sikerült kifognunk. :)

 

Én

Előzmény: Kuruc71 (13092)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13093

Csao Mick!

 

Ebszolút egyetértek. :( Szörnyű amit a szakszolgálatokkal csináltak.

Kint miket mondanak még a magyar szervekről?

Azért itt is elcsöppen néhány infó a Szlovák titkosszolgálatok tevékenységéről, csak oda kell figyelni a hírekre. ;)

 

Én

Előzmény: mickey cortez (13089)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13092
Úgy összességében félek hogy ez a "Trianon" még nagyot fog szólni.

Mikor véget ért az I VH , és a Párizs környéki béke megköttett. Akkor Foche marshal olvasva a békeszerződést azt mondta : Ez nem béke, hanem 20 év tűzszünet" Nem sokat tévedett.


Tartok tőle hogy ilyenné válhat a Trianon is a térség számára. Ez viszont akár polarizálhatja az EU-t is.


Ami tény viszont hogy még az önvédelemhez is kevés a hadseregünk.
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13091
Forgatom magamban azt amiz mondtál "földi" !


Úgy gondolom hogy talán még tudatosság most nincs benne. Viszont ezt valóban meglovagolhatják.

Tényleg itt volna az ideje egy markáns erődemonstrációnak, vagy pedig egy politikuai konfrontációnak, melynek üzenete : " Eddig és nem tovább"


Előzmény: dr_kotasz0831 (13086)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13090
Szia mickey

Mi még az ellenfeleinkel, ellenségeinkel is humánusan bánunk !


Ezt hívják OSTOBASÁGNAK !
Előzmény: mickey cortez (13089)
mickey cortez Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13089

A topic cimhez valamelyest ragaszkodva..gondolom ez a "megsemmisülés"akarva-akaratlan érinti a szakszolgálatokat ugy is mint katonai elháritás(meglepne,ha mig a harcolo alakulatok budzséjét nyirják,professzionális elháritást állitanának fel)

szoval nem tudom otthon hogy van..de kint nyilt "titok"hogy a szlovák szolgálatok rendszeresen és elég mélyen belemancsolnak a magyar belpolitikába-lásd anno a robbantások,amik végrehajto állomány a slovák"honvédelem"képzett tisztikarábol állt)na szoval én is elitélem a magyargyülöletet de mégjobban elitélem azokat az impotens,marionettfigurákat akiknek nem volt annyi vér a faszába,hogy legalább elörelátásbol az amugy általam nagyratartott(persze a valoban profi,hazaszeretö,elhivatott tisztekre gondolok)elháritok "normális","békés" feladatmegszabásával ne hozták volna olyan helyzetbe a szomszéd szélsöségeseit,hogy -ha semmi mást csak annyit ért volna el-hogy kiszoritsa öket a leendö slovák kormánybol.Nem pokolgéppel...manapság elég hozzá a média..pl egy paparazzi foto Slotárol meg egy fiatalemberröl...:))ha ezt nem lehet megszervezni és csak utána lehet sipitozni hogy jaj de csunya emberek miket mondanak ránk,közben meg Pesten grasszál a fél volt keleti blokk ilyen olyan feladatu elháritos állománya akkor nem csak az MH semmisült meg...

és ez a szekeres hagyján na de ki ez a külügy(?????van ilyen??)miniszter???

Előzmény: Kuruc71 (13080)
Farkas Roland Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13088

sziasztok, ujabb afganisztani blogot tiltatott be a kanadai hadsereg.

 

Soldier ordered to stop blogging

Aug. 23, 2006. 01:00 AM

MELINDA DALTON

TORSTAR NEWS SERVICE


 

KITCHENER, Ont.—A Kitchener soldier who has been blogging in Afghanistan for friends and family back home has been ordered to stop.

The military told Matt Austin, 21, to remove all of the blog's entries, the soldier said in a text message to his mother, Rose Anstett.

The decision shocked Anstett.

"That was my link to him ... They don't want to compromise the mission, which is understandable, but he was pretty careful about what he wrote."

Yesterday, a military spokesman said he couldn't reveal the objection to Austin's blog or even confirm it was ordered removed.

In general, the military has the right to remove any content that puts the safety of personnel or the mission at risk, said Capt. Doug MacNair of Canadian Expeditionary Force Command Headquarters.

Austin, a University of Waterloo student, shipped off last week to Afghanistan, where he continued the blog he started during training in Petawawa. He called the blog Matt in Afghanistan: An undergrad's life in a very big desert.

Austin is a sapper, the military term for an engineer private. Since arriving at the Kandahar air base Aug. 15, he had blogged daily.

Because blogging is relatively new, McNair said, the Canadian Forces have no policy dealing with it. "We don't have a problem with blogs themselves and we don't have a problem with soldiers saying, `This is what my life is like in Afghanistan.' We only have a concern when they go a little too far."

Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13087

"...Románokat innen a Biopon se takarítaná ki..."

 

:))))))))

ne adj ötleteket, mert a végén a Honvédség helyett Biopon lesz a következő évi költségvetésben :)))

Előzmény: dr_kotasz0831 (13086)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 13086

Szevasztooook szigetszentmiklósi betyárok! ;)

 

Osztom félelmeidet. Gyenge gazdaság, gyenge hadsereg, és íme.

Viszont érdemes megvizsgálni, hogy kinek állna érdekében még jobban összeugrasztani a Magyarokat és a Szlovákokat. Lehet, hogy valaki az Uniot akarja gyengíteni egy újabb feszültség gócponttal. A Balkán most viszonylag nyugodt, a hagyományos Német - Francia elentét most nem markáns, viszont itt van nekünk Trianon meg az öröksége, meg egy csomó ország ami érintett a kérdésben. Kinek lenne érdeke, ha Szlovákiában indulna egy pogrom a Magyarok ellen? Mi lenne a hatása? Az ellenérdekelt félnek az lenne a jó, ha két uniós ország hadba lépne egymás ellen. És azt se felejtsük el, ha mi megtámadnánk a Szlovákokat, akkor a Románokat innen a Biopon se takarítaná ki. Szal lehet, hogy Jan Slota & the magic team tudatosan/tudatlanul egy másik hatalom érdekeit szolgálja, amely lassan Magyarországon is beépül a szélsőjobbosok közé.

 

Finoman karcoljuk a tudományos fantasztikum határát? ;)

 

Én

Előzmény: Kuruc71 (13084)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.08.22 0 0 13085
mellesleg vasárnap reggel megnéztem az időjárásjelentést és esőt mondott estére. Gondoltam nincs kedvem esőben ott állni a tömeg közepén, így nem mentem el... (tudom deviáns vagyok, mert önállóan döntök, és nem várom meg, hogy esetleg rendőröknek kelljen viharos eső miatt hazaküldeniük...)
Előzmény: Princ of Carpatia (13075)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.22 0 0 13084
Úgylegyen !

De nem mindíg jött be idáig kis hazánkban az ha a legjobbra számítottunk.
Előzmény: Princ of Carpatia (13083)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.08.22 0 0 13083
Szió Kuruc!


....Mi lesz ebből ?....

Remélem az, hogy északi szomszédaink iljen KISSEBBSÉG-ELLENES politikája kiközösíti Őket!

(Eccer mán az EU-nak is példát kéne statuálnia! Ha mán nem másé.)

Öreg Csóka
Előzmény: Kuruc71 (13080)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.08.22 0 0 13082
Ja! Endschulding, a póstás nem jutott eszembe, mint egyenruhás....:-(! Meg a "nindzsák" sem..... Csak a kalasszikusok....!!!
Előzmény: Volt tüzér (13079)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.08.22 0 0 13081
Kedves Barétom!
No ne má!!! Kik alkotják MA A KATASZTRÓFAVÉDELEM gerincét???
Kicsinyt figyuzz mán rá!!!
Öreg Csóka
Előzmény: Volt tüzér (13079)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.08.22 0 0 13080
Szervusztok !


Kicsit aggódva figyelem az eseményeket.

Szlovákiában nyíltan idegen, és ami most fontos , magargyűlölő párt alkotja részben a kormányt. Nem tudja ( de ami rosszabb ) nem is akarja magát Jan Slota visszafogni.
A kormány többi tagja csak immel ámmal szól közbe, a népszerűsége miatt. Közben pedig magyart vertek , illetve magyar családok ajtajára írták a "Tiso féle" Magyarok menjetek a Duna túloldalára feliratot.

Magyar oldalon a focimeccsek "ultrái" válaszoltak transzparensekkel : Szlovákok mindíg is a rabszolgáink lesztek, illetve Jan Slota dögölj meg"
feliratokkal.

Szlovákiában a lakosság 80% a támogatj a kormányt.


Mi lesz ebből ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!