Keresés

Részletes keresés

stopvad Creative Commons License 2008.02.09 0 0 51

 

Ez (mármint a tégla és hőszig. vastagság kombinációja) egy építési tervezésnél egy huszadrangú, igaz nem lényegtelen dolog.

Ha a beépítésre rendelkezésre álló helyed szűk, akkor egyáltalán nem huszad rangú, hogy megfelelő tulajdonságokkal rendelkező falvastagságban gondolkozhass!

 

Már az elején kell eldönteni  : ki adja a koncepciót : a megbizó, vagy az építészre hagyatkozik az illető.

Úgy gondolom teljeskörűen vázoltam a házzal szembeni elképzeléseket, igényeket, ha ez neki esetleg nem volt elég tiszta, akkor kérdezzen! Egyébként nem adtam neki egy konkrét alaprajzot, hogy ezt rajzolja meg, hanem a felkérés arra vonatkozott, hogy a vázolt igényeinkhez alakítsa a házat.

 

" az általam kitaláltat megrajzolta,"  ...

 akkor mi a probléma ?

Az, hogy nem vagyok építész, épp ezért bíztam meg, a részletekre tehát épp neki kellene figyelnie (csak egy példa olyan lépcsőház, ami majdnem 18 cm magas lépcsőfokokból áll) Szerintem teljes joggal várom el, hogy az általam felvázoltakat átgondolja.

 

"mindennek magunk járunk utánna"

  Nyilván ebben állapodtatok meg !!

ERRŐL SZÓ SINCS!!!. ha így lett volna akkor a legolcsobbat választom.

 

" Közepes árfekvésű díjban állapodtunk meg."

Az meg mi ?Szerintem egy számban kellett volna megállapodni, amit azért lehet finomítani.

Nem a legolcsóbb, de nem is a horror ár kategóriájába tartozik, természetesen konkrét árban állapodtunk meg.

 

Előzmény: Törölt nick (49)
r0226 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 48
213m2-re mennyi az min-max díj?
Mert most ezt terveztettem.
Utána megírom mennyiért csinálták.
Előzmény: kentaura (47)
kentaura Creative Commons License 2008.02.09 0 0 47
Ha a tervező minősíthetetlenül rosz munkát ad ki, fel lehet nyomni a kamaránál, de azért tegyük hozzá, hogy nagyon sok megrendelő van aki ingyen szeretne tervhez jutni és még a beadáskor sem fizeti ki a tervezőt. Az meg egy másik történet, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ha valaki megbíz egy tervezőt, és az a kamarai ár 50%-a alatti árat mond, el kell kezdeni gyanakodni, hogy biztos minden benne lesz-e a tervben ami előírás. Ha a kínai piacon veszel 100 Ft-os zoknit, ne csodálkozz, ha esetleg az első használatkor szétfeslik.
Előzmény: r0226 (46)
r0226 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 46
És az etikus, hogy vannak olyan tervezők akinek fingja sincs a tervezéshez csak papírra veti a sablon tervet azután ha van valami gond megkellene oldani akkor csak huzza az időt. Az ilyennek nem adok egy fillért sem mert nem teljesítette a munkáját.
Ez nem olyan munka ,hogy félkészen eladom, mert ki fejezi be.
Nálam akkor van fizetés ha a tervező minden papírt benyújtott a hatóságnál.:-)
Előzmény: kentaura (45)
kentaura Creative Commons License 2008.02.09 0 0 45
A PTK ide vonatkozó részei szerint ez jogilag nem áll meg, mivel volt már terv átadás, tehát történt már részleges teljesítés a megállapodás alapján. Az már másik téma, hogy nem megfelelő a szolgáltatás. Ha kész, elfogadott vázlattervek lennének, akkor járna a 30%, de innentől megállapodás kérdése az egész. Az mindenesetre etikátlan lenne, ha 0 ft-ot kapna az illető.
Előzmény: r0226 (44)
r0226 Creative Commons License 2008.02.09 0 0 44
0%-ot.
Előzmény: stopvad (41)
kentaura Creative Commons License 2008.02.09 0 0 43
hát ezt nem sikertült jól betenni ide, de ha felmész az oldalra, te is kiszámolhatod a kamarai ajánlást.
Előzmény: kentaura (42)
kentaura Creative Commons License 2008.02.09 0 0 42

Hát ha csak vázlattervig jutottatok el, az max 30%, de szigorúan lepapírozva, nehogy utólag további igénye legyen, esetleg etikai eljárást indítson az új terveződ ellen. Ajánlom esetleg a www.mek.hu oldalon található tervezői díjszabás számítást

 

  Építészeti és mérnöki összevont szolgáltatások honoráriuma

Építészeti
szolgáltatások
honoráriuma

Tervezési szakasz

    - előkészítő
- engedélyezési
- ajánlati (tender) terv
- kiviteli

205 eFt (1,15%)
410 eFt (2,29%)
0 eFt (0,00%)
0 eFt (0,00%)

117 eFt (0,65%)
234 eFt (1,31%)
0 eFt (0,00%)
0 eFt (0,00%)

A tervezési szakasz összesen

615 eFt (3,44%)

351 eFt (1,96%)

Előzmény: stopvad (41)
stopvad Creative Commons License 2008.02.09 0 0 41

Sziasztok!

 

Az előző hozzászólásért bocsi, de valamiért nem engedett bejelentkezni, ez egy próba volt.

 

A kérdésem:

Nem vagyok megelégedve a jelenlegi építészemmel, egyáltalán nem érzem, hogy ő a megfelelő ember, rá támaszkodhatnék, még azt is háromszori nekifutásra tudom kipréselni belöle, hogy adott téglafalra milyen és mekkora vastag szigetelést ajánl, mindennek magunk járunk utánna. Egy helységkapcsolatos alaprajzot készített, ami totálisan kukába való, az általam kitaláltat megrajzolta, illetve egy-két metszet vázlatot csinált, volt a telken, találkoztunk párszor. Még a helysigék kapcsolata sem végleges, nem az igazi.   Közepes árfekvésű díjban állapodtunk meg. Szerintetek hány %-ot fizessek neki, ha megszűntetnénk a kapcsolatot? 

stopvad Creative Commons License 2008.02.09 0 0 40
jjj
Stomi73 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 39
Én az alábbi oldalakat ajánlom azoknak akiknek nincs építész ismerőse:

Építkező linkgyűjtemény háztervek, alaprajzok - Innen 45 magyar oldal címe elérhető, ahol összesen több, mint 1000 terv alapján lehet eldönteni melyik tervező a legszimpatikusabb.

Éptár Galéria - Megyére, stílusra kereshető, folyamatosan bővülő adatbázis kb 350 tervvel sok tervezőtől. Elérhetőségek, további referenciák ugyancsak elérhetőek.

Üdv.
Tamás
#Falcon# Creative Commons License 2007.10.02 0 0 38
Üdv mindenkinek!
Egy meglévő, salgótarjáni, 140 m2-es épület engedélyeztetési tervének elkészítéséhez (átalakítás, bővítés) keresek megbízható, jó áron dolgozó építész tervezőt. Már beszéltem párral a környékről de az árakat tekintve nagyon el van szállva a legtöbbjük. Ha tudtok ajánlani valakit az jól jönne. Az emailem publikus. Köszönet előre is!
kentaura Creative Commons License 2007.08.24 0 0 37
Inkább úgy mondanám, hogy az építészek többsége dolgozik a kamarai díjszabás alatt. Az a szomorú, hogy amikor az ember ad egy kamarai díjszabás 60%-os árajánlatot, még attól is hanyattesnek az emberek, pedig az az össz építési költség 1,5-2%-a. Érdekes, hogy az ingatlanosok el tudják kérni a 3%-ot, meg az ügyvédek is egy adásvételi szerződésre a kamarai árat. Ott valamiért nem alkudnak úgy az emberek! Ismerőseim nekem is mondták már, hogy: könnyű neked, összeraksz egy hét alatt egy tervet és kapsz érte százezreket. Most adtam le egy tervet, amit tavaj novemberben keztünk el tervezni. Azóta kb 20 szor leültünk a megrendelővel és töviről hegyire átbeszéltük az épületet, hogy olyan legyen amilyet szeretne. Igaz, vannak olyan megrendelők is, akik egy hét alatt, eldöntik, hogy mit akarnak és nem válzotzatnak tovább a terven, de volt már olyan megrendelőm is, akinek 2 évig terveztük a házát (kisebb nagyobb szünetekkel), mire elfogadta a véglegest (aztán nem pont azt építette meg, hanem az egyel előtte készített változatot ami csak nyílászáró osztásában tért el és csodálkozott, hogy fennmaradásit kértek tőle+megbüntették)
Előzmény: drAstic1000 (30)
Peter atyuska Creative Commons License 2007.07.20 0 0 35

Az a kivitelezo dolga, hogy azt pontosan hogy oldja meg. De nekem adtak erre munkara 1,2 M arat meg 4,5 M arat es hat a 1,5 kevesnek tunik. Mivel van cegem tudom mennyi a munkadij es az anyag arrakkal is tisztaban vagyok csak epitesben nem jaratos.

Előzmény: viktor a takarító (34)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.07.19 0 0 34

Hali!

 

A vakolatot csak akkor kell leverni, ha egyébként is leesne, különben a nikecell alatt nincs rossz helyen.

A nikecellre hogy jön kőporfestés? én eddig két megoldásról hallottam, mindkettő vékonyvakolat, de az egyik műgyantás, hengerelhető, szinte már festék, és könnyen sérül, míg a másik a dryvit rendszerek vékonyvakolata.

egyébként egy hőszig-ragasztó felületet kéne kőporosan festeni, ami nem tudom, mennyire tartós és véd az időjárás viszontagságaitól.

Előzmény: Peter atyuska (33)
Peter atyuska Creative Commons License 2007.07.19 0 0 33

Ide is berakom:

 

két megoldás közül kell választani a két megoldás közös pontja:

- alpin technika

- 30*60m es sík felület

 

Megoldások :

- csak vakolat javítás, sima színezés nélkül finom köpor festés, vízzáró végfestés

- vakolat leverés nikecelezés, sima színezés nélkül finom köpor festés, vízzáró végfestés

 

ezek körülbelüli ára érdekelne.

erdelyib Creative Commons License 2007.06.22 0 0 32
Hát, én is kiegészíteném Koós Miklós írását...

Az U érték mellett ugyanúgy fontos

a hőtároló tömeg is a nagyobb hőingadozások kiküszöbölésére...
A tömegnél a helyes, kompakt kialakítás
A nyílászárók rendes beépítése
A vonalmenti hőhidak, a légáramlások, a tipikus "hőveszteséget" okozó helyek megfelelő szigetelése (törésfelületek szigetelése, szerkezeti váltások, stb. stb. stb.)

A ProKonceptnek számtalan hazai és külföldi műanyaghabos és farostlemezes változata (pl. VELOX) van... Nem hiába nem terjedtek el...

A műhabos megoldásoknál pedig van azonos áron vagy olcsóbban hagyományos szerkezet is, ami szigeteléssel legalább olyan jó U értékkel rendelkezik és sokkal nagyobb hőtároló tömeggel...

Előzmény: KM (31)
KM Creative Commons License 2007.05.30 0 0 31
nem tudom, hogy egy építész ajánló topikban hozzászólhat egy építész is ? :-))
(régen jártam már a Zindexen)

kamarai díjszabás
ez mindössze egy ajánlás, gyakorlatilag egy hivatkozási alap, pl. önkormányzati pályázatok esetén ez alapján kötik a szerződést, egyébként pedig szabad a gazda. nincs etikai vétség, ez legenda, már többször belefutottam ebbe.

Prokoncept házak
aki szeretne müanyaghabok és vasbeton falak között lakni, azt úgy sem lehet megyőzni, mennyire idegen ez mindenféle normális lakhatási rendszertől. ma már nincs jelentősége méricskélni az U értékeket sem, mert a téglák nagy része megfelel helyből az előirásoknak. én pl. nem szeretném a falazáskor eldönteni, hogy hová akarok majd polcot feltenni, jobb szeretem, ha egy szerkezet annál egy kicsivel tövet tud, mint hogy jó hőszigetelő.
És igaza van viktornak is, nem a fal U értéke a legfontosabb, hanem hogy EGYSÉGESEN JÓ LEGYEN A HÁZ. Ne kelljen bele pl. klima, cdósak azért mert rosszul van tájolva, nincs árnyékoló...stb.

felesleges nm beépítve, miközben nincs pénz a befejezésre.. meg még sok minden

Koós Miklós építész
www.koos.hu
Előzmény: drAstic1000 (30)
drAstic1000 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 30
Egy ház megtervezése nem csak az építész dolga. Már egy átlagos családi háznál is az építész mellé bejön a statikus, gépész, elektromos tervező, de adott esetben közműgépész is kellhet, esetleg kerttervező, stb. Ezt jelenti. :)

Sok építész egyébként a kamarai díjszabás alatt dolgozik, viszont érdemes figyelembe venni, hogy a díjszabás 60%-ánál olcsóbban adott munka kamarai etikai vétségnek számít. Ezt azért jó tudni, mert ilyen ár alatt nem is lehet tisztességes munkát végezni.
Előzmény: Lugosi (29)
Lugosi Creative Commons License 2007.03.26 0 0 29
Az építész kamara hivatalos díjszabási táblázatát nézegetem, de nem értem mi a különbség az "építészeti és mérnöki összevont szolgáltatások" és az "építészeti szolgáltatások" között.
Valaki fel tudna homályosítani?
Ugyanis a két táblázatoszlop soraiban ugyanazok a tételek szerepelnek (engedélyezési terv, kiviteli terv, stb.), csak a hozzájuk tartozó honoráriumok meglehetősen eltérőek.
viktor a takarító Creative Commons License 2007.03.26 0 0 28

egyébként tényleg érdemes számolni, ugyanis egy normál hőszig tégla falazat felépítése:

drága, kis szilárdságú hőszig. tégla (pl. PTH 44 HS)

drága hőszig habarcs

alapvakolat (netán értelmetlenül felrakott 4cm hőszig vakolat)

színező vakolat

 

egy más rétegrend:

olcsó, nagy szilárdságú, gyenge hőszigetelésű tégla (pl. B30)

olcsó habarcs

vastag hőszigetelés+ezmegaz (dübel, ragasztó, háló)

színezés

 

Ami nyereség lehet ezen felül: vékonyabb főfal, vékonyabb alaptest, jobb bruttó/nettó alapterület arány (a hőszigetelésnek nem kell alap, ilyesmi...): ez egy 100 m2-es háznál plusz 2-4m2 simán lehet, ami kapásból nyereség. ezen felül kevésé valószínű repedés, ami a mai házaknál rendre előjön, hacsak nem nagyon jó brigád építette és/vagy nagyon alaposan. Nem kellenek mindenféle egyedi megoldások, acél pálcák, hasonlók a sarkoknál, tehát valszeg sokkal jobb a szerkezet tűrése, ami nem hátrány...

egy saját példa: ytong falazatra jó minőségű KPS 141p vakolat került. hiába voltak jók a kivitelezők, hiába lett majd' minden sarok derékszög, élvédőzés, minden a helyén, ha a vakolat nem annyira rugalmas, mint az ytong saját vakolata. Most szépen megjelentek repedések. nem vészes, de mindenhol van (csak vakolat), és zavaró egy 2 éve vakolt háznál. a saját ytong vakolat viszont drágább volt vagy 30%-kal. ezek mind számítanak, és mai fejjel lehet, hogy másként döntenék.

 

Ami még hozzá tartozik: azért választottunk (részben azért...) fa ablakokat,  mert szellőzik, természetes anyag, a falra szimpla vakolat került, egyik részén még az sincs fenn (a tégla burkolat nem készült még el), szóval elvileg szépen szellőznie kéne, semmi penészedés.

Ehhez képest a légzárás számít igazán, nem a falazat páraáteresztő képessége, márpedig az a tökéletesen tömítő ablakokkal teljesen megoldott. nincs alap légcsere a házban, tehát szellőztetni kell. ez pedig hosszú távon gépi szellőztetést jelent, mert azzal lehet szabályozni a mennyiséget, a légáramot, azt, hogy a gardrób eldugott sarka se penészedjen, és azt hogy a bejövő levegő télen legyen előmelegítve földregisterrel, hővisszanyerővel. Márpeig ha ezt felismerjük, akkor már nem számít, hogy egy cellel hőszigetelt fal esetleg kevésbé páraáteresztő, mint a PTH 44 HS. A légcserét így is, úgy is meg kell oldani.

 

Előzmény: drAstic1000 (25)
pilbi Creative Commons License 2007.03.25 0 0 27

Ez nem alapra vetített nm ár, hanem a fal nm ára, és csak a zsaluanyag, beton és munkadíj nélkül!

A belső falakat is lehet ilyenből építeni, de hagyományos téglából vagy könnyűszerkezetből általában olcsóbb!

Ha a szobáid között jelentős hőfokkülönbséget akarsz tartani, akkor igen, amúgy csak a külső belső teret kell egymástól szigetelni!:)

Mint feljebb említettem én fal nm-ről beszélek, azt pedig egyszerű!(a falelem egy méter hosszú és 25cm magas, szal ha az elem árát megszorzod néggyel, akkor egész jó pontossággal kijön a nm-ár!:)

Előzmény: csincso (26)
csincso Creative Commons License 2007.03.25 0 0 26
Szia!

A 122 euro/nm +Áfa nem tűnik rossznak.. Mit tartalmaz?
Egyébként a polisztirol-blokk technológiánál a belső falak is ilyen anyagból vannak/vastagok/jól szigeteltek? És fontos az, hogy az egyes szobákat brutális műanyag ajtókkal "légmentesen" elszigeteljük a többi tértől?
Ja, és hogyan tudod összevetni egy elem árát a nm-árral? Nekem ez magas..:)

Előzmény: pilbi (21)
drAstic1000 Creative Commons License 2007.03.24 0 0 25
így is van. egyébként pont nemrég mesélte egy gépész, hogy léteznek a mai gázárak mellett olyan (lakossági!!!) esetek, amikor megéri árammal fűteni. :-O nagyon durva.

az egyébként valóban alaptétel, hogy jobb energiafelhasználású házat csak drágábban lehet építeni. aztán persze lehet számolgatni, hogy mi éri meg. gépésszel meg építésszel kell beszélni, meg esetleg egy közgazdásszal, aki megjósolja az energiahordozók árát. :)
Előzmény: viktor a takarító (24)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.03.22 0 0 24

más kérdés, hogy egy jól tájolt ablak akár pozitív hatással is lehet a ház energiafogyasztására.

 

és megintcsak felhozom: hol van egy jobb hőszigetelő/hőtároló falazat plusz költsége (pl: PTH38+5 cm cell helyett B30+15-20cm cell) a teljes építkezéséhez képest? 2-300 ezer Ft nem kevés, de ha valaki lemond 1,5m2-ről, már megvan, egy akciós anyagbeszerzés behozza a felét, stb. mérelegelni kell, hogy a ház hosszútávú használatát tekintve mi a fontos, és a főbb prioritású dolgokat le kell szögezni, ki kell jelenteni, és abból nem szabad engedni. mai energiaárak mellett egy jó falazat pár év alatt visszahozza az árát.

engem nagyon megfogott az, amit a passzív házak topikban írt valaki: most megépíti több munkával kicsit drágábban és bevállalva a nem megszokott igényekből eredő nehézségeket, de ha egyszer nyugdíjas lesz, akkor a nyugdíjából fenn is akarja majd tartani. nem mindegy, hogy egy házat  - ceteris paribus - 4 kW vagy 16 kW teljesítménnyel lehet fűteni télen....

Előzmény: drAstic1000 (23)
drAstic1000 Creative Commons License 2007.03.22 0 0 23
egyrészt az árajánlat az nagyon számít, másrészt mint az látható, igazán durva, nagyságrendi különbség nincs.

Ami meg az adatokat érinti, azonos körülmények között, laborban mérik őket, (tehát mindegyik kb ugyanannyival lesz rosszabb a valóságban) és a keresztmetszetre érvényesek. Az egész épület hőháztartását viszont nagyban fogják befolyásolni a nyílászárók és a hőhidak. Ezt úgy kell érteni, (kicsit kisarkítva), hogy ha megveszed a "legrosszabbat", viszont egy ablakkal kevesebbet teszel be, akkor simán lehetsz ugyanott, mint +1 ablakkal és a legjobb elemmel.
Előzmény: csincso (19)
spécica Creative Commons License 2007.03.21 0 0 22

habár nem építészt keresek, de talán tudna valaki megbízható, józan életű ács brigádot ajánlati.

érden van a ház, totál tetőcsere szerkezettel együtt. a mostani árajánlatot kicsit sokallom...

e-mailem publikus.

pilbi Creative Commons License 2007.03.21 0 0 21

Kérj tőlük árajánlatot, és egyből kiesik a listáról!:)

Nekem tavaly a 43,7cm-es falra 122,25 EUR+Áfa/nm-t ajánlottak!(a magyar ugyanolyan elem akkor volt~10e+Áfa)

Ha azóta jelentősen csökkent az ár, lécci szólj!

Előzmény: csincso (20)
csincso Creative Commons License 2007.03.21 0 0 20
Bocs!

Az Isorast -nál 31-es a legkisebb külső fal, ami 0,17-et tud.. Hát így meg már az sem biztos, hogy melyik a legjobb..:))
A 25-ös, belső fal elem.
csincso Creative Commons License 2007.03.21 0 0 19
Szerintetek?
A forgalmazók honlapjairól ollózva (az alaptermék)..

isoteq építési elem (sima): k. ért.0,292(u érték)(Eps neopor és betonmag+gipszkarton)
-5,2 cm IsoteQ - 14,6 cm vb falszerkezet (min. C16) - 5,2 cm IsoteQ EPS hőszigetelés - 1,5cm gipszkarton

prokoncept építési elem . :k. ért.0,24 (u érték)(EPS neopor és betonmag)
- 6cm prokoncept eps - 14 cm vb falszerkezet - 5cm prokoncept eps.(a vb.falszerkezetet nem adták meg pontosan, csak a falvastagságot:25cm. gipszkarton nélküli a "k" érték.)

isorast építési elem. :k.ért.0,27 (u érték)(Eps neopor BASF által gyártott)
- 5,5cm isorast (Basf neopor) - 14cm vb falszerkezet - 5,5cm isorast(Basf neopor). A 25cm falvastagságot nem adták meg részletesen, viszonyítottam a 37,5cm-es falból.

Ha ezek az adatok helyesek, akkor nyílvánvaló, melyik a legjobb. De vajon helyesek?:)
Melyik verziót vigyem a tervezői asztalhoz? :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!