Keresés

Részletes keresés

AmethanA Creative Commons License 2002.03.17 0 0 79
Hmmm... Azt még nem olvastam. Bevallom őszintén, teljesen Waltari-buzi vagyok, és most is épp egy könyvét olvasom... na most jut eszembe, hogy az is Itáliában játszódik, 1438 körül, mindenféle vallásfilozófiai szinezettel. Nagyon érdekes kis könyvecske:)
Amúgy épp azzal nyaggattam a kedvesemet, hogy mikor megyünk Rómába. Én magyar és olasz pénzt is dobtam a Trevis-i kútba (remélem, jól irtam le), hátha bejön:)))
Előzmény: Törölt nick (77)
Old England Creative Commons License 2002.03.17 0 0 78
Igen, ez alapmű. Meggyőződésem (de talán már számos szakállas irodalomtörténész kikutatta előttem), hogy Szerbnél az Ulpius név a Lupus-ból eredeztethető...
Előzmény: Törölt nick (77)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.17 0 0 77
Üdv! Salve! Még egy jó könyv: Szerb Antal: Utas és holdvilág.
Előzmény: AmethanA (75)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.17 0 0 76
Én felülmúllak: belebetegedtem.
Előzmény: xanthippé (72)
AmethanA Creative Commons License 2002.03.17 0 0 75
Hahó! Én sajna csak egyszer jártam Rómában, akkor is egy idegbeteg idegenvezetővel, aki végigrohant velünk a városon; ettől eltekintve olyan volt, mintha hazaérkeztem volna. Firenze és Velence is benne is benne volt az útvonalban, de azt fél nap alatt letudtuk. Rémes, nem? Sajnos rá kellett jönnöm, hogy Velence büdös.
Rómáról könyv? Egy komolyabbat olvastam, Mika Waltaritól Az emberiség ellenségit, de az Nero korában játszódik, meg van szintén Waltaritól a Turms, a halhatatlan, amely pedig valamikor akkor, amikor még az etruszk városoktól függött.
Old England Creative Commons License 2002.03.17 0 0 74
Azt hallottam, valami olyasmi, mint nálunk volt múlt héten: napközben simogató tavasz, este hűvös.
Előzmény: xanthippé (73)
xanthippé Creative Commons License 2002.03.17 0 0 73
Szerintem még elég hűvös lehet.
Előzmény: Törölt nick (71)
xanthippé Creative Commons License 2002.03.17 0 0 72
Róma! Kétszer voltam, annyira hiányzik, hogy fáj. Fizikailag. Komolyan. De gondolom, Te ezt megérted.
x
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.17 0 0 71
Rómában nyár van már?
Tinky Winky Creative Commons License 2002.03.12 0 0 70
Sziasztok! Közel áll a szívemhez Roma, mint ahogy egész Olaszország, csak sajnos még mindig nem ismerem eléggé. Most nyáron akarok negyedszer visszatérni, de megint csak 6 napot lehetek ott. :-)

A három hely: Gianicolo, a Piazza Cavalieri di Malta, valamint a Via Vittorio Veneto környéke. Ezeken a környékeken el tudnék lakni.

A háztetők meg azért tetszenek, mert az egy másik város, egy Roma II.

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.12 0 0 69
Tincsy! Ha engem kérdeztél: sajnos még nincs pénzem lakást venni Rómában, de már kinéztem egy egész kis pirostéglás házacskát, közel a Piramishoz.
Előzmény: tincsy (66)
BahnScorper Creative Commons License 2002.03.11 0 0 68
Kösz az infókat! Az ilyesmi mindig jól jön... :-)
Előzmény: Törölt nick (64)
Old England Creative Commons License 2002.03.11 0 0 67
Két évvel ezelőtt voltam Cortonában, tündéri város(ka). Ha nem tudtok szállást, ajánlom a Marco Valencia vendégházat, ahol egy magyar származású nővér (Sor. Gabriella) is él.
Könyveken még gondolkodom :-)
Előzmény: tincsy (66)
tincsy Creative Commons License 2002.03.11 0 0 66
Gyorsan olvastam vegig a topicot, szoval te most nem Romaban elsz? Vagy csak imadod Magyarorszgarol es utazgatsz amennyit lehet?
Romaban voltam sokszor, szulokkel es nelkuluk, de Firenze valahogy emberibb lepteku. En Firenzeben elek masfel eve, megtanultam a nullarol 2 honap alatt olaszul es vegigjartam az engedelyeket. Mindezt egy fantasztikus pasi miatt, akit a ferjemnek mondhatok.

Kerdeznelek benneteket, milyen konyveket ismertek meg, amelyek itt jatszodnak?

Most fejeztem be egy 'Napsutotte Toscana' c. konyvet, amit karacsonykor vettem. Egy amerikai no irta, aki itt vett hazat, es minden nyarat itt tolt. Oszinten szolva mashogy latja a dolgokat, mint en, a stilusa sem annyira nyugozott le, de Cortonara felhivta a figyelmemet, husvetkor a szuleimmel elmegyunk megnezni.
Szoval konyvek?

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.09 0 0 65
Római villamosokról:
A város legrégebbi, leghiresebb járata a 3O/a volt. Körbejárta fél Rómát. Piramis-Villa Borghese. (A háború elött még "C" jelzéssel futott.) - 2001 elején meghosszabbították a vonalát, a Piramis végállomás megszűnt, és a villamos tovább megy a Trastevere Pályaudvarig. A járat száma is megváltozott: azóta 3-as. A hosszabbitás óta csatlakozása van a másik régi és hires járathoz, a 8-ashoz (Argentina-Trastevere és tovább a pampákig). A kocsikat korszerű, szuper kocsikkal cserélték ki: légkondicionálás, automatizálás, stb. A szinük most olajzöld, mig a régi kocsik hagyományosan bordó-sárgák voltak.
Én ugy tudtam, a 3-as a leghosszabb járat, de nemrég egy villamos-regény szerint a 19-es járat a leghosszabb.
Előzmény: BahnScorper (46)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.09 0 0 64
Kedves BahnScorper!

Néhány link a villamos- és vonatközlekedésről: www.atac.roma.it (teljes római közlekedés)
Vonatok:
www.treni2000.it
www.ferrovie.it
www.mondoferroviario.it
---- Remélem, segítettem kicsit.

Előzmény: BahnScorper (46)
Darkman30 Creative Commons License 2002.03.04 0 0 63
Ami nekem Róma: a Pantheon eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a birodalom által leigázott népek isteneit hozták ide, méghozzá diadalmenetben. Ettől kezdve azokat is ugyanolyan tisztelet illette meg akár at ős-római istenségeket. Civilizáltságból jeles. Ja, és a mai Pantheon mögött van a Tazza d'oro (aranycsésze) kávéház, messze ott a legjobb a kávé (pedig Itáliában szinte képtelenség rossz kávét kapni).Szállásnak pedig ajánlom a Szent István házat, magyar apácák tartják fenn, olcsó. (igaz tv nincs)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.02 0 0 62
Cara Boholy: csak egy pici-kicsit off. (Megjöttem a Kálvinista Rómából - ami a Tiszántúlon van) Üdv mindenkinek.
Előzmény: boholy (59)
Pali bá Creative Commons License 2002.03.01 0 0 61
Én áprilisban megyek egy hosszú hétvégére és egy Erdarelli nevű panzióban foglaltam szállást. állítólag rendben van de majd megírom, hogy valóban így volt -e. Az viszont jó, hogy a spanyol lépcső és a Trevi kút között van, tehát abszolút központi helyen. A kétágyas szoba 136 euró éjszakánként, reggelivel. Ennél olcsóbbat nem nagyon találsz és ez élég ijesztő, de hát van amire érdemes áldozni.
Előzmény: Kufku (60)
Kufku Creative Commons License 2002.03.01 0 0 60
Sziasztok! Májusban szeretnénk néhányan Rómába látogatni. (Már régóta tervezem, talán most összejön :-)Tudnátok esetleg nem túl drága, belvárosi szállást ajánlani?
boholy Creative Commons License 2002.03.01 0 0 59
Bocsánat caro Testaccio Rabja, azt hittem, Itália szeretete nem annyira off.
Előzmény: Törölt nick (56)
tengeri Creative Commons License 2002.02.28 0 0 58
Igen, a filmben is egy tetokertet mutatnak,ha jol emlekszem, es innen lehet latni az ebredezo Romat.
Előzmény: Törölt nick (56)
tengeri Creative Commons License 2002.02.28 0 0 57
Presto!Andiamo!(helyesiras?) -ez sajnos majnem az osszes olasz tudasom. egy operabol tanultam.
Ki tudja melyik opera? (biztosan van legalabb 37, de azert mondajatok egyet!)
Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.28 0 0 56
Holnap hajnalban 2és fél napra Rómába kell utaznom. De jaj, csak a "kálvinista Rómába". Remélem, addig is él a Róma-topik, lehetőleg sok off nélkül.
Loren és Mastr két nagy Róma-filmje a Házasság olasz módra és az EGy különleges nap. Talán az utóbbiban van ez a jelenet.
A római háztetők teljesen, egészen, tökéletesen mások, mint a párizsiak. Főleg azért, mert R-ban a legtöbb háztető tetőkertes (lapostetős). De majd megpróbálom megnézni Pogány Frigyes nagyszerű építészeti R-könyvében. Tetőkertek a kék ég alatt.
Előzmény: tengeri (55)
tengeri Creative Commons License 2002.02.28 0 0 55
Off
Amig nem mentem el Parizsba, mindig a parizsi haztetok erdekeltek, hogy vajon tenyleg olyanok-e mint a Brassai fenykepeken. Nem csalodtam a parizsi haztetokben
On
Hasonlokeppen erdekelnek a romai haztetok. Meg nem voltam Romaban. Kedves T.R! Ertekezhetnel esetleg egy kicsit a romai haztetokrol... Osszes vizualis informaciom egy M.Mastrioanni - S.Loren filmbol szarmazik. Ott mutatjak vasarnap reggel Romat egy berhaz tetejerol, sok sok templom es hazteto amerre csak ellatsz, es zugnak a harangok.
Előzmény: Törölt nick (49)
boholy Creative Commons License 2002.02.28 0 0 54
Azt a Michelangelo életrajzot azt hiszem én is olvastam, képes és elég vaskos, nem? Engem a művészettörténet tanárom indított el a lejtőn :)) Az életrajzokat is szeretem, és észrevettem a tendenciát, hogy a művészek mind Itáliába járnak ihletet keresni. Rögtön megértettem miért, amikor először jártam ott. Pozitív kultúrális sokk ért :)) Passuth Lászlónak is vannak szemléletes regényei.
Verona egy kis ékszer, de pl. a Júlia-erkélyt ne nézd meg, ha arra jársz, egy összefirkált kapualjon át lehet egy udvarra jutni, a tömeg óriási, az erkély semmi különös, de van ott egy réz Júlia szobor, ami szép patinás, csak az egyik melle világít a sok férfi mancsolásától, akik vele fényképezkednek folyamatosan. Brrr. Érdemes viszont a macskaköves utcácskákon fölsétálni a város tetejére, főleg este, ha szerencséd van, kiülsz a várfal egyik lőrésébe, és fuvolaszót hallgatva ábrándozhatsz. Az élet tökéletes rendező :)))
A dél-olasz városok még várnak rám, meg Szicília is. Te jártál már ott?
Előzmény: Sophie.C (53)
Sophie.C Creative Commons License 2002.02.28 0 0 53
Egy ilyen könyv Nekem is van, ami Itáliához csábított, de nagyon.
Sajnos az íróját elfelejtettem, de az volt a címe, hogy Mona Lisa magánélete.
Annyira szemléletes korrajz és szellem-rajz, hogy az ember maga előtt látja látatlanban, amit látnia kell.
Bár Veronában nem jártam, de Firenzében ez teljesen visszaköszönt.

Ja, és persze Michelangelo életrajza (az íróra szintén nem emlékszem) az Itáliai művészet szeretetére csábit. Mégis, amikor megláttam a Mózest, nem tértem magamhoz. Felülmúlta minden képzeletemet.

Előzmény: boholy (52)
boholy Creative Commons License 2002.02.28 0 0 52
Járhatnék sűrűbben is :))) Háromszor voltam '92 óta, ha igaz, nyáron megint arra járok. Ez a templom lenyűgöz. Lánka koromban faltam a történelmi regényeket, ez összekombinálva a fantáziámmal, aztán kész a nyűgözet. Persze nem mindenhol csap meg a történelmi lehellet :)
Előzmény: Sophie.C (51)
Sophie.C Creative Commons License 2002.02.28 0 0 51
És van színes ólomüvegablak az oltár felett, amitől az ember úgy érzi, hogy Isten tényleg látja?
És hogyhogy mindíg el kell menni ebbe a templomba? Olyan sűrűn mész Olaszországba?
Előzmény: boholy (50)
boholy Creative Commons License 2002.02.28 0 0 50
Bocs Sophie, most értem ide! Az Anasztázia templomban az a nagyszerű, hogy legalább 3 építészeti stílus ötvöződik benne (valamit mindig hozzáépítettek), a hangulata olyan belül, mintha visszasétáltál volna az időben. Két mesésen hátborzongató gnóm tartja szenteltvíztartót.
Előzmény: Sophie.C (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!