Keresés

Részletes keresés

Debreceni_György Creative Commons License 2015.09.07 0 0 551

Tisztelt Fórumozók!

Tapasztalati tudásukra lenne szükségem, kérem segítségüket.

Kiegészítő fűtésre keresnék megoldást:  házunk némi konstrukciós hibával küzd. Adott az étkezőnk (24m2 terület), ami egy 5,5 m magas légterű helyiség fent a galérián a nappali (40m2) van, ez a tetőtér, mind a két oldalán üveg 40 cm-es parapet falon. A lenti hidegburkolt helyiségek padlófűtéssel, minden más radiátorral fűtött, gázkazánnal táplálva. Az étkezőben a padlőfűtés 40C-os vízzel sem képes felfűteni, ha kint -5C-nál hidegebb van és 19C-ra állítom a termosztátot, akkor nem kapcsolki a kazán non-stop megy, mert a meleg felmegy a magasba. Az étkezőben építettem egy kandallót, ami az elmúlt években novembertől márciusig folyamatosan égett (12m3 akác), ez meg is oldotta a problémát, a ház 70%-ban kiválló 22-23 C volt, úgy hogy a padló fűtés nem üzemelt és a radiátoros körnek is csak a fele. De a feleségem unja a + takarítst, én meg a fa hurcolását esténként, és a fa is pénzbe kerül (200eFt). 

Ez év márciusában teleptettünk 5kW teljesítményű napelemet, ennek a megtermelt plussz áramát - eddig 2000 kWh - szeretném elfűteni. Inverteres klímáink vannak, de azt huzamosabban az állandó légmozgás miatt nem szeretnénk üzemeltetni, persze van hogy fűtünk vele ámeneti időben.

Szóval összegezve a kandallót szeretném kiválltani úgy, hogy üzemelne a gázos fűtés egészében és ehhez kiegészítőbe elektromos, ami besegít a padló fűtésnek. Amiben nem tudok düllőre jutni, hogy a fűtőpanel (ADAX, NOBO stb), vagy infrapanel lenne a jobb, esetleg valami más (nem szeretnék berházni csak max az ez évi tüzifa árát ~200 eFt). Minden véleményt szívesen fogadok és köszönök. Üdvözlettel

 

szocske_ Creative Commons License 2015.09.07 0 0 550

egy villanykazán kb. 3x akkora fogyasztással menne, mint egy átlagos hőszivattyú, ha neked valami régi cucc van, annak a hatásfoka talán átlag alatti, így megeshet, hogy csak 2,5x akkora lenne a villanyszámlád a villanykazánnal, mint hőszivattyúval volt :S

Előzmény: mercepor (548)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 549

A fogyasztásod akkor fog lényegesen csökkenni ha lejjebb veszed a fűtött helyiségek hőmérsékletét. Sőt villanyfűtésnél az sem árt ha a fűtött helyiségek számát csökkented.

 Amúgy tetemes fűtési számlád lesz !

Előzmény: mercepor (548)
mercepor Creative Commons License 2015.09.06 0 0 548

Üdv.!

Az alábbiakban kérném t. segítségeteket. Adott egy nagy ház, 20 éve épült, jelenleg hőszivattyúval menne a fűtés, de olyan régi a rendszer, hogy már nem éri meg toldozgatni, most nem megy. Áram van bőven (3x40A), ipari fogyasztásom van. Jó lenne csökkenteni.

Technikailag legegyszerűbb lenne egy elektromos kazán, padlófűtésre rákapcsolva. Kérdés, hogy ezzel csökkenne-e az éves fogyasztásom?

(Gáz nincs bevezetve,  kémény sincs rendes)

Köszönöm

NAND708 Creative Commons License 2015.09.02 0 0 547

Szia, elolvasgattam a többi hsz-od, és látható, hogy közöd sincs a témához.

NE akarj villanykazánt! Már a kérdésfeltevésed is rossz. Mi köze a fűtési teljesítménynek ahhoz, hogy hányan lakják az ingatlant?

Előzmény: David jog (546)
David jog Creative Commons License 2015.09.02 0 0 546

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy egy átlagos 4 fős családnak körülbelül mekkora teljesítményű elektromos kazánra lenne szüksége.

100 m2 körüli normál családi háznál nincs valamilyen ökölszabály szerű adat nagyságrendileg, hogy milyen teljesítményű elektromos kazán szükséges általában?

Köszönöm

István a kováts Creative Commons License 2015.08.31 0 0 545

Adax nem adax minden villanyfűtés minimum 3 x drágább bármely más foszilis fűtésnél.

 Kivétel az olajfűtés az ugyanolyan méregdrága mint a villany.

 

 Tehát  : a gázzal, a tüzifákkal, a különféle szenekkel nagyjából harmad annyi költséggel fűtünk mint a villannyal és az olajjal.

Előzmény: Stonó11 (544)
Stonó11 Creative Commons License 2015.08.31 0 0 544

Most épülök új családi házat.Melyik fűtés a jobb és olcsóbb?A gáz vagy a villany?Olvastam,hogy az Adax rendszer olcsóbb.Mi a vélemény róla?

h.zoltan.horvath Creative Commons License 2015.08.27 0 0 543

Köszönöm Urak a hasznos infókat.

Döntöttem:klíma lesz.

Előzmény: szocske_ (542)
szocske_ Creative Commons License 2015.08.24 0 0 542

Néhány hetente érdemes kimosni a szűrőt, ezt magadnak megcsinálod, kikapcsol, előlap felnyit, szűrő kivesz, fürdőszobában átmos, megszárít, visszatesz.
évente egyszer illik a klímát is kitakarít(tat)ni, ezt már macerásabb - bár nem lehetetlen - magadnak, érdemes hozzá megfelelő szakembert hívni. Bár némelyik szakember is letudja állítólag annyival, hogy ráfúj vmi tisztító sprayt.

Ez elsősorban akkor fontos, ha hűtésre is használod nyáron, mert attól penészedik a hőcserélő.

A klímát mindenképp attól vedd, aki fel is szereli, ezzel garanciás probléma esetén elkerülheted az egymásra mutogatást a forgalmazó és a telepítő között.
Az interneten szinte minden cégnél ugyanazt az ajánlott fogyasztói árat látod, de ettől azért jobb árakat is lehet kapni, ha megvan a konkrét típus, kérj ajánlatot néhány cégtől, aztán dönts. Van itt klímás topik, ott van néhány forgalmazó.


Előzmény: h.zoltan.horvath (541)
h.zoltan.horvath Creative Commons License 2015.08.23 0 0 541

Bocs egy szó kimaradt.

Tehát :Milyen karbantartási igénye van a berendezésnek.

Előzmény: Törölt nick (537)
h.zoltan.horvath Creative Commons License 2015.08.23 0 0 540

Ez így jól hangzik.

Egyébként milyen karbantartási van egy ilyen gépnek?

Hogy érdemes elindítani a dolgot ?

Keressek egy klímást és a többi az ő dolga vagy először vegyek egy klímaberendezést?

Előzmény: Törölt nick (537)
szocske_ Creative Commons License 2015.08.21 0 0 539

egyébként ha már a szigetelést is szóba hoztad: ha még nem tetted meg, és ha a padlást nem nagyon használod limlomok tárolására, akkor érdemes a födémre olcsó üveggyapotot leteríteni, filléres dolog, fél nap alatt megcsinálod magadnak

Előzmény: h.zoltan.horvath (536)
szocske_ Creative Commons License 2015.08.21 0 0 538

cserépkályhával kiegészítve szerintem nagyon gazdaságosan mehet majd a klíma.

Ha délutánonként megrakod a kályhát és az hajnalig adja a meleget, akkor a klíma pont éjjel fog keveset működni, amikor kint hideg van, mikor elmész otthonról nap közben, akkor a kinti magasabb hőmérsékletből dolgozhat majd a klíma és melegen tartja neked a lakást.
egyedül az igazán zord téli hajnalokon lesz fűtés üzemeltetési költsége kevésbé gazdaságos, de ilyen napból nincs olyan sok.

Előzmény: h.zoltan.horvath (536)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.21 0 0 537

Kb 250-ből megvan egy jó japán gép szereléssel (Fuji LECA 3,5KW). Aztán beállítod a napi programot, hogy reggel héttől meleg levegővel ébresszen :D

 

Bár, leginkább az éri meg, ha folyamatosan egy hőmérsékletet tart. Lehet az akár 16 fok is, arra már nem olyan durva felkelni. Aztán ha már kedved ill. idő engedi begyújtasz, akkor a klíma nem fog már rádolgozni és abszolult takarékos de komfortos is lesz a kecó. Reális pénzen, takarékos megoldás.

Előzmény: h.zoltan.horvath (536)
h.zoltan.horvath Creative Commons License 2015.08.21 0 0 536

Üdv.

Köszönöm.

Nincs anyagi korlátja a dolognak csak az  ésszerüség.

Értem ezalatt:Nem költök 1200000 ft-ot a gázrendszer kiépítésére egy 7 milliót érő ház esetén ott ahol mindenki fával fűt és egy esetleges házértékesítés esetén lehetetlen ennek az árát realizálni.

A szigeteléssel hasonló a helyzet 1 millió-ba kerülne de a cserépkályha 35-40 mázsa fával kifűt egy telet(kb 100000 ft).

Joggal kérdezhetik ezek után hogy miért akarok villanyfűtést is.

 

Utálok hidegre ébredni és lusta vagyok minden nap begyújtani.

 

Tehát tisztelt szöcske.visszaolvasgattam a topikon és nekem is ez tűnik a reális megoldásnak de elvesztem a részletekbe. Hozánemértő révén valószínűleg az első klímás rámsóz valami kinai gagyit horror áron.

Előzmény: szocske_ (534)
h.zoltan.horvath Creative Commons License 2015.08.21 0 0 535

Üdv.

Köszönöm.Ez nekem is megfordult a fejemben de nem szívesen megyek bele az ilyen kis stiklikbe.

Kétségtelenül ez lenne a legkisebb beruházás de pont mivel csak kiegészítő fűtésről van szó nem takarítanék meg évek alatt sem annyit a vezérelt és a normál áram közötti különbözeten mint amibe egy esetleges büntetés kerülne.

 

Előzmény: Lá Kreacione (533)
szocske_ Creative Commons License 2015.08.18 0 0 534

ha anyagilag belefér, mindenképp klíma.
ha még az is belefér, akkor H tarifával.

tavasszal és ősszel akár kizárólagos fűtésnek is elég, olcsóbban üzemel, mint a cserépkályha.
a hideg téli napokon már drágábban üzemel, kb. mint a gázfűtés, és ekkor nem is lenne elég komfortos valószínűleg, de mivel neked kiegészítő fűtésnek kell, ideális választás lenne.

Előzmény: h.zoltan.horvath (532)
Lá Kreacione Creative Commons License 2015.08.17 0 0 533

Megoldható !

Sőt elvileg sokat se kell költeni rá. tehát van un. vezérelt áramod, ami a bojlert táplálja. Ezek teljesítménye általában jól túl méretezett, így   2 kW ráterhelése nem gond.

 Van persze jogi korlát. Erre nem szól a szerződésed a szolgáltatóval.

 Mivel kiegészítő lesz e fűtés a költségnövekedés e lesz elbírhatatlan.

 Tehát vezeték bontás s bojler előtt és max. 2 db. fali sugárzó a megfelelő helyre.

 Azért az óra és abojler közti vezeték terhehetőségét nem árt megvizsgálni

Előzmény: h.zoltan.horvath (532)
h.zoltan.horvath Creative Commons License 2015.08.16 0 0 532

Üdv.

Tanácsra lenne szükségem a nálam tapasztaltabbaktól.

Tehát:65 nm-es családi ház ,szigetelés nincs.nappali ,konyha, háló,fürdő.

Konyha és a nappali között cserépkályha háló a nappaliból nyílik.Ha a cserépkályha fel van fűtve és nyitva a háló ajtaja akkor az egész házat fűti úgy hogy a hálóban kb. 3-4 fokkal van hidegebb.

A gond az hogy a begyújtástól a melegig meglehetősen sok idő telik el.Erre keresek megoldást kiegészítő temperáló fűtésként.A gáz nincs bevezetve viszont a bojler éjszakai áramról megy.A gáz bevezetésének és a fűtésrendszer kiépítésének a költsége nagyon magas, ahhoz viszonyítva hogy a fő fűtés a cserépkályha maradna.Valami áramos megoldásban gondolkodom klíma,hőtár.kályha vagy fűtőpanel.Köszönettel olvasok minden jószándéku tanácsot.

hargergo Creative Commons License 2015.07.26 0 0 531

Komfortja olyan, mint egy radiátor, lévén, hogy hasonlatos a hőleadás elve.

Amíg nem tudod, hogy mekkora a fűtési hőigényed, addig nem tudsz megfelelően mérlegelni. Itt a fórumon meg pláne...

Ha tudod a várható éves fűtési "számlát", akkor is csak a kiadás egyik oldalát nézted, hisz gondolom meleg vízre is szükséged/szükségetek lesz....

Ha tudod a várható éves  hmv "számlát"is, akkor már elég közel vagy ahhoz, hogy itt a fórumon érdemben segíteni tudjunk. :)

Előzmény: A Nabo fűtés, megéri? (528)
kolbasz 11 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 530

Ha nem tervezel napelem vásárlást hozzá, és, mivel lakás, gondolom nem is tudsz napelemet rakni sehova, így csak az alapfelállás érvényes rád, ami azt jelenti, hogy kb. 3X drágább a villany, mint a gáz, így nem érné meg a villany fűtés, még akkor se, ha olcsóbb sokkal a kiépítése. 

Gázkazánból csak olyat vegyél, ami a lehető legkisebbre tud lemodulálni, legalább 2kW-ra, vagy nem lesz komfort érzeted, és 2-3fokos ingadozások lesznek a lakásban, mint nálunk.

Előzmény: A Nabo fűtés, megéri? (528)
Téli nap Creative Commons License 2015.07.26 0 0 529

 60 nm -en  4 szoba  ?  Érdekes, de lehet. 3 szobás lakást láttam már 60 -on, 4 szobásat nem. Vagy icirke picirke a konyha és a fürdőszoba.

 No mindegy.

 

 

  "Lenne lehetőségem gázcirkó kialakítására is, szeretnék mindent mérlegelni " Kár lenne kihagyni.

 

 Egy 25 - 30 nm -es lakásnál még talán elmegy a villamos fűtést, másutt pocséklás és nagy tájékozatlanság.

Előzmény: A Nabo fűtés, megéri? (528)
A Nabo fűtés, megéri? Creative Commons License 2015.07.26 0 0 528

Sziasztok!

 

Nem rég vásárolt 60nm szigetelt téglalakásomat Nabo fűtőpanelekkel tervezem fűteni. 4 szoba+fürdő. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Főleg az anyagi oldala érdekelne+ a komfortérzet. Lenne lehetőségem gázcirkó kialakítására is, szeretnék mindent mérlegelni. Köszönöm válaszaitokat.

kolbasz 11 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 527

Miért írod ezt? Keserű tapasztalatod van a villany fűtéssel?

Én is hasonló cipőben járok, mint medve, és hasonló rendszeren töröm a fejem.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9080192

Itt leírtam gondolataim, és kérdésem, berakom ide is, hátha tud valaki tapasztalati alapon nyugvó tanácsot adni.

...bocs, mobilról nem megy a linkelés.

Előzmény: eekeili (521)
Alapi42 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 526

 Vasalót, porszívót mint jelentős teljesítményű készüléket kihagytam.

Előzmény: Alapi42 (525)
Alapi42 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 525

 Természetesen a klíma is szóba jöhet.

 De indulj ki abból, hogy  a lakásnál két energia forrás áll rendelkezésre. Az egyik a villany ez nagyon korlátos tud lenni. Feltételezem, hogy a 25 Amp biztosítékod van. Ezt ugyan minimális költséggel lehet 32 -re bővíteni - ha a társasház hozzájárul. Az meg általában a hálózat terhelése miatt nem.

 Így a rendelkezésre álló villamos teljesítmény jobb meghagyni a világításhoz, a mosógéphez, forralóhoz, kenyérpirítóhoz..... meg a nem felsorolt egyéb fogyasztókhoz.

 A fűtésre meg ott a kiépített gázvezeték  -'korlátlan' teljesítménnyel.

Előzmény: csuporka88 (523)
NAND708 Creative Commons License 2015.05.12 0 0 524

Nézd meg, hogy mennyi volt az éves! fűtési költséged gázból.

Szorozd fel hárommal, annyi lesz COP=1-es villanyfűtéssel.

Mérlegelj, h megéri-e neked. Esetleg klímán is elgondolkozhatsz, olcsóbb üzemeltetni fűtésre mint a gázt.

És hűteni is tud.

Előzmény: csuporka88 (523)
csuporka88 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 523

Sziasztok!

 

Egy 25nm-es, 3,6 m belmagasságú Budapest belvárosában lévő pici lakást újítunk fel. Jelenleg egy ócska konvektor van bent, azt mindenképpen cserélni kell. 

Azon gondolkozunk, hogy villanyfűtésre cseréljük a gázt. Nagyon meleg a lakás, 1. emeleti, minden oldalról fűtött.

 

Nagyon eltúlozva, de egy új konvektor kb. annyiba kerül, mint egy villanypanel. 

Tudom, hogy nem ennyire egyszerű.....

 

Ti mit javasoltok?

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

 

Üdv

medve2121 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 522

Nagyon a gáz felé hajlok. Csak nem akarok elhamarkodott döntést hozni.

 

Előzmény: eekeili (521)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!