Keresés

Részletes keresés

Marline55 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75618

Nem lehet mindenki nagy munkabírású karakán népi hős de ahogy te is megsínyletted abból is látszik hogy ezek nem egyszemélyes dolgok. Ezért van lehetőség a szerveződésre mert ilyen dolgokban egy szervezet tud hatékony lenni. Ha valami olyan probléma van amit ráadásul az emberek többsége érzékszervileg nem tapasztal vagy nem fogja át a tudata ott még nagyobb erőfeszítés támogatókat találni de egyáltalán nem lehetetlen. Mondanom sem kell hogy az autópályák ilyen szempontból is mennyire hálás ügyek hiszen az emberek jelentős része hallja és érzi. Ezért is érthetetlen ez a teszetoszaság. De szerintem már kicsit túlbeszéltük az elméletet most már jó lenne a konkrétumokról szót ejteni.

Előzmény: ...slr... (75617)
...slr... Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75617

Pont nem pesszimistának, inkább idealistának szoktak titulálni, és saját környezeti ügyeimben nem csak szónokolni, hanem cselekedni szoktam. Példával elöl járni. És tudom, hogy hányan álltak mellém. Szívesen tanulok tőled, ha tudod, hogy kell csinálni. Én is azt szeretném, ha a valós környezeti állapotot monitorozni tudnánk, és ha a monitorozással alátámasztott környezetromboló hatások ellen érdemben tenni tudnánk.

 

Egy ügyet végigvittem a Parlamentig, végül lett rá költségvetés, felszámolták a szennyezést, de az egészségem ráment a küzdelemre, és nem sokan álltak mellém.

Előzmény: Marline55 (75616)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75616

Nem kértem hogy válaszoljál nekem és nem tartom kegynek senkitől én pl. bárkinek szívesen válaszolok. 7000 emberből 10 támogatását megszerezni nagy kunszt szerinted? Te tényleg nagyon pesszimista vagy. Ha meggondolom hogy 7 év alatt hány aláírást lehetett volna összegyűjteni... De persze drága a papír kevés az ember és amúgy is mindenkinek áll a zászló hát miért nem a Pisti az Ilonka meg a Károly gyűjtik a szabadidejükben. Ja és ha nem lenne elég pluszban még ott leselkedik az ügyészség is. Meg lehet magyarázni fel lehet sorolni az indokokat csak ha mint ahogy mondtam a szomszéd településen már flottul mennek ezek a dolgok akkor vajon nem kifogásokat hallunk-e az itthoniaktól?

Előzmény: ...slr... (75613)
Alfred Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75615

Én nem vagyok elájulva se a gyarmatok, se a gyarmattartók független véleményétől, és nem hiszem el, hogy Magyarország a listában szereplő 36 ország közül a legnagyobb a közlekedési környezetszennyező. Főleg, hogy ez a táblázat a szennyezés okozta költségeket mutatja, ami - ha például ez a költség a helyreállítás, a mentés, a védekezés költsége - akkor éppen hogy dicséretes. Persze nem tudjuk azt sem, ez abszolút érték, vagy GDP-re vetített, vagy egy főre, vagy mire...
De ez mindegy is, ha nem libsik kormányoznak, akkor nem lehet semmilyen eredményünk jó...

Előzmény: Marline55 (75601)
...slr... Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75614

Ha a hétezerből tízet találsz, aki melléd áll, és végigvisz egy demokratikus folyamatot - amit te is, én is normálisnak gondolnánk - akkor csodát tettél.

Előzmény: Marline55 (75612)
...slr... Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75613

Azt hiszem, nagyjából hasonló gondolatok motiválnak engem is, mint téged. Az utolsó utáni pillanatban demonstrálunk dolgot azt speciel nem neked címeztem, nem rád vonatkoztattam, csak arra utaltam, hogy nagyjából ebben merül ki a népi aktivitás. Én ebbe a topicba tizenöt éve írok, sokáig kétségbeesetten kerestem társakat ahhoz, hogy a jövőben meglátott bajoknak ma elejét vegyük. Nem vagyok büszke rá, de nagyjából minden, általam előrevetített baj bekövetkezett, mert nem tudtunk időben, elegen együtt gondolkodni és szólni az adott témában. 

 

Kritizálni kritizálhatod a civil szervezeteket, de az az érzésem, nem vetted a fáradságot, hogy odamenj, és megismerkedj velük. Bírálni is bírálhatod őket, mert szabadság van, és csinálhatnak hülyeségeket, néhány civil szervezet megmondhatja, milyen állhatatosan (és tök eredménytelenül) bíráltam én is őket. Egy dolgot nem érdemes tenned (persze teheted, ha akarod): számonkérni rajtuk a meg nem történt intézkedéseket. A civil szervezetnek nincs felhatalmazása, többlet jogosultsága, ha eredménytelen, az nem csak rajta múlhat, másrészről meg ha nem mentél közelebb, és nem nézted meg, hogy kikből áll, mit csinálnak, mivel néznek szembe. Amíg ezt meg nem tetted, bizony lehet, hogy elértek olyan dolgokat, amikről nem is tudsz, és lehet, hogy többet tettek egy-egy ügyért, mint mások, vagy éppen te magad. 

 

Ha nem látnám a jó szándékot és a szükséges felbuzdulást (ami a lakosság 99,7%-ából már hiányzik), válaszra sem méltattam volna hozzászólásaidat. Remélem, érzékeled, hogy nem oltani akartalak, csak jelezni, hogy szerintem - a tévedés jogának fenntartása mellett - nem jó helyen keresed az ellenséget. Egyébként nem vagyok tagja egyetlen civil egyesületnek sem, de néhányhoz alkalmanként közel, máskor meg távolabb kerültem. Maradtam civil a civilek közt :-)

Előzmény: Marline55 (75611)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75612

7000 ember akit a probléma érint és kellőképpen motiváltak ez a nagytétényi lakosság fele. Mi okoz problémát? Ja biztos a nagyon egzakt kritikus tömeg. Ez mit jelent? Többség? Sokaság? Te akartál ezzel mondani valamit úgyhogy neked is megmagyaráznod. Erről a pitiáner otrombaságról meg szokjunk már le hogy csináld te ha annyira okos vagy. Nem erről van ugyanis szó.

Előzmény: mustármaggombolyító (75609)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.13 0 1 75611

Csak ismételni tudom önmagamat: a társadalmi szervezetek feladata aggregálni és artikulálni az egyes emberek érdekeit. A civil nem az egyes embert jelenti hanem sok ember egyesülését társadalmi szervezet azon belül is civil szervezet formájában. A szervezet alapszabály szerint működik ettől eltérően nem tevékenykedhet. Lehet hogy az ügyészég meg a bíróság csak a kifejezett hatáskör átlépést szankcionálja esetükben és a mulasztást a vállalt ügyek képviseletének hiányát nem de erre egy egyszerű állampolgár is teljes joggal hívhatja fel a figyelmet. Megint visszautasítom a megállapításaidat hogy tilos a kritika és csináljak én civil szervezetet ha jobban tudom. Nem én vállaltam társadalmi feladatot és bármennyire is becsülendő az ilyen misszió ez nem jelenti azt hogy az ember ezzel kritikán felülre is kerül. Soha nem foglalkoztok az érdemi dolgokkal csak és kizárólag azzal hogy mi az illő és mi nem ami azért elég beszédes. Vagy ha meg is próbálkoztok vele kiforgatjátok az ember szavait: pl. ki mondta hogy az utcai demonstráció elsődleges eszköz? Talán ott szerepelt a felsorolásomban az elsők között? De azért nyugtass meg hogy legitim eszköznek tartod - mint ahogy az is. Csupán felsoroltam hogy milyen akciók mentén működnek hatékonyan civil szervezetek akár innen 2 km-re a szomszéd faluban is.

Előzmény: ...slr... (75608)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75610

Bocs, engem, mint tétényit, igenis zavar.

Előzmény: Marline55 (75606)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75609

Tisztelettel javaslom előző beírásom ezen mondatának elolvasását és megértését: " Az egyik probléma, hogy kell annyi aktivitásra bírható embert találni, akiket a probléma érint, s akik ebből kifolyólag kellőképpen motiváltak arra, hogy többet tegyenek,mint levelet írni az illetékes felsőbbségnek. Amíg ez a létszám egy kritikus tömeget nem ér el, addig semmi remény nincs egy szavát hallató Facebook csoportra sem."Olyant, hogy abszurd és irreális az ilyenfajta szervezkedés, én nem írtam. Hol olvastad?

Egyébként szerveztél te már aláírásgyűjtést? Mert, ez egy remek alkalom, hogy a gyakorlatban is kipróbáld az elképzeléseidben foglaltakat. Szervezd meg az aláírásgyűjtő csapatot, nyomtasd ki a szükséges anyagokat annyi pénzből amennyit te kiszámoltál, s ha ezt megteszed, akkor máris sikertörténet az egész. Az A4-es papírnak amúgy az A5 a fele.

Előzmény: Marline55 (75602)
...slr... Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75608

Kedves Marline55, "a civilek" az pont te vagy. Hacsak nem hatóság, felügyeleti szerv vagy felelős intézmény munkatársa vagy az adott kérdésben. Ha részleteiben tudni szeretnéd, hogy mivel foglalkozik egy konkrét társaság, többnyire nyitott ajtók várnak, odamehetsz, megnézheted, sőt feladatot is vállalhatsz. Civil szervezetek munkájában részt venni vagy kimaradni lehet, esetleg új csoportot gründolni, ez a pálya tényleg szabad... Feladatot adni és számonkérni máshol célszerű - szerintem. 

 

A meglévő civil szervezetek többnyire önkéntesek, az önkormányzatok többnyire elvégzik a választók által adott feladatokat, inkább a polgárok nem jeleskednek abban, hogy képviselőik számára legalább ezrelék arányban megmutassák magukat, megbeszéljék, hogy mit szeretnének kérni, és egységesen kérjék azt a dolgot. A demokrácia formális hazai szerkezetében nem látom azt az akadályt, hogy a választói akarat teljesüljön, talán csak az hiányzik, hogy a tisztelt választók tájékozódjanak, egyeztessék elvárásaikat és felajánlásaikat, és megbeszéljék a megfelelő demokratikus intézményrendszerekkel.

 

Utcára megyünk és hőzöngünk, mikor már késő - a demokráciának nem ez lenne az elsődleges eszközrendszere, meg kellene próbálkozni a normál alapesettel is, amikor tájékozódunk, időben felismerjük, hogy mik a reálisan választható lehetőségek, és szólunk, hogy azok közül melyiket választanánk.

Előzmény: Marline55 (75605)
ax15 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75607

A Kusza egy agyrém volt.

Klauzál meg legalább valaki, nem is akárki.

Előzmény: Marline55 (75606)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75606

Világos. Tartok tőle hogy senki nem fog tudni nagytétényi illetőséget igazolni Cziffrának ráadásul úgy hogy Budafokon is csak alkalmilag és az élete egy hanyatló időszakában tartózkodott. Ezzel együtt is Budafok büszkesége és egy kicsit is öntudatos budafoki számára is furcsa lehet hogy miért Nagytétényben neveznek el róla valamit. Ez a katyvasz a budafoki lokálpatriótákat és a nagytétényi lokálpatriótákat sem zavarja. A budatétényiek eljártak a saját becsületük érdekében és lehet a Klauzál/Kusza neveken vitatkozni de tény hogy a budatétényi lokálpatrióták elérték amit akartak és becsülendő már az erőfeszítés is nem csupán a siker.

Előzmény: kékmedve (75603)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.13 0 1 75605

Reagálsz az én mondókámra is villa? Az hogy "folytatjátok a kezdeményezést az ügyben" mit jelent pontosan? A komolyabb nekigyürkőzésnek ellentmondani látszik hogy egyből a domboldal-beépítési üggyel hozakodsz elő amikor ügyészségi vizsgálat is indult ellenetek. Viszont a levelezgetés hiábavalóságát meg éppen egy hozzászólással előtte ismered el tehát akkor milyen megoldás körvonalazódik ha a levelezgetés felesleges a többi pedig érzésed szerint veszélyes? Anélkül hogy bármit tudnék a hírös Szent Gellért utcai domboldal-beépítési ügyről jellegéből adódóan is sejteni vélem hogy az önkormányzat lehetett a ludas az ügyészségi vizsgálat tehát sima koincidencia. Vagy esetleg ügyészek építkeztek a Szent Gellért utcában? És lett egyébként valami probléma belőle pl. bíróság? Nemkülönben érdekelne hogy mi a véleményed az önkormányzat hozzáállásáról a konkrét ügyben. Érdemes-e nekik is levelet írni vagy szerinted ők már megtettek minden tőlük telhetőt? Mit gondolsz az aláírásgyűjtésről és egyáltalán a lakosság bevonásáról? Zaj ügyben mi a helyzet? Igény szerint tudom sorolni a konfliktusos helyszíneket és időszakokat de ha megkérdeztek pár embert abban a 300 méteres sávban még teljesebb képet kaptok. Nem lenne érdemes valamikor egy kósza bejárást tartani amin már szabad füllel is leesne a tantusz majd írni egy levelet a másik minisztériumnak? Megannyi kérdés. Persze tudom én hogy a kisember békaperspektívájából nem látszik az a temérdek munka amit a civilek és az önkormányzat a nagytétényi levegő- és zajszennyezés nemhogy csökkentése csak egyszerű mérése érdekében eleddig végeztek de ezek már tényleg olyan hosszú évek-évtizedek óta húzódó ügyek amikre nem nagyon van pardon.

Előzmény: villa (75600)
kékmedve Creative Commons License 2016.05.13 0 1 75604

A levegő portartalma és az átlagos mért csapadék és páratartalom közt szignifikáns összefüggés van.
El kell bontani az Alpokat, és a probléma meg van oldva. :D

Előzmény: Marline55 (75593)
kékmedve Creative Commons License 2016.05.13 0 0 75603

Cziffra az apósa házában lakott a Promontor utcában, és semmilyen köze nem volt Nagytétényhez. Az após egyébként az Emkében volt barista (kávémester), és eléggé közismert volt. Cziffra az ő ismeretségei révén kapott munkát "jobb" helyeken.

Előzmény: Marline55 (75591)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.12 0 1 75602

Amiket leírtam az a világnak ezen a féltekén hellyel-közzel bevett gyakorlat a civil érdekérvényesítésben úgyhogy meglehetősen feleslegesen csörtetsz ide és próbálod megmagyarázni hogy ez irreális és abszurd hülyeség amikor ezek a dolgok a valóságban működnek. A választott képviseleti rendszerben ennek az egésznek a dinamikáját az adja hogy az adott tisztséget választás útján töltik be. Ez motiválja a politikusokat ezen túl pedig egyetlen dolog érvényesül ami a törvényesség követelménye. Erre a két dologra apellálhatnak a civilek az ilyen konfliktusos esetekben. Egy kellő számban aláírt petíciónak is megvan a figyelemfelkeltő hatása főleg amikor a nyilvánosság ami ma egyre inkább preferálja az ilyen partikuláris problémákat még dob is egyet rajta. Ugyanez egy népszavazási kezdeményezés formájában már kötelezheti is a döntéshozókat. A konkrét esetben persze az önkormányzatnak nincs illetékessége de a polgármester és a képviselők törvényben megszabott kutyakötelessége helyben a közakarat érvényre juttatása és az ott élők képviselete amire egész nyugodtan fel lehet hívni a figyelmüket. Az ogy.-i képviselőt dettó. Ezek a szereplők rendszeresen egyeztetnek minisztériumokkal akár hasonló esetekben is ezeken a találkozókon a helyi érdeket képviselik ez a munkájuk ugyanis. Ezen felül pedig ott vannak azok a fórumok egészen az uniós szintig amik a törvényességi kontrollját jelentik az állami szerveknek. Aláírást lehet egyébként online is gyűjteni hivatalosan és úgy is hogy ennek alapján készüljön papíralapú tehát akkor már csak olyan helyre kell kimennie az aláírásgyűjtőnek ahol előzetesen hozzájárultak. Persze kellenek emberek akik kihordják a szórólapot meg aláírást gyűjtenek ezt úgy kéred számon mintha nem ez lenne a világ legtermészetesebb dolga vagy mintha soha nem gyűjtöttek volna még össze semmilyen kezdeményezésre aláírásokat. Ennek ez a menete és ezért vannak többek között a civilek mert ők ezt sokkal jobban menedzselik mint egy magánszemély. De ha már itt tartunk mesélhetnél mustikám hogy szerinted akkor mik a civil akciónak az egyetemes módszerei ha nem az amit én leírtam. Csak az M0-s nyomvonalától számított 300 méteres sávban úgy cca. 7 ezer ember él (5 ezer a nagytétényi és 1500-2000 a Nagytétény-Óhegyi/barossi oldalon). Számban ez nyilván nagyon csekély szerinted. És beszélhetünk papír-írószer szakkérdésekről is de előtte megint kifejezném értetlenségemet az önhittséged okán mert ha nem is lettem volna tökéletesen tisztában ennek a költségeivel akkor is biztos tájékozódtam volna a netről amit bátran ajánlok neked is mielőtt leírsz valami butaságot. Tehát csak összehasonlításképp a sima 80 g-os a4-es papír 800 forint körül van 500-as pakkban ezzel már mindenki találkozott. A a6-os méret ami szórólapméret az a4 fele és a szórólaphoz nem használnak 80-g sűrűségű papírt valamint van lehetőség újrahasznosított anyagot használni így úgy 3-4000 forintból kijön 10 ezer db. Ennyit a papírköltségről amit te külön voltál szíves emlegetni egyébként ilyen tételben kb. 2 forintért nyomtatják oldalát. Hatalmas csoda mi?

Előzmény: mustármaggombolyító (75599)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 75601

Az OECD annak a rövidítése hogy Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete tehát gazdasági szempontok szerint vizsgálják az ügyet de az egészségügyi/epidemiológiai adatokat jórészt a WHO-tól Egészségügyi Világszervezettől veszik. Ez egy 2005 és 2010 közötti állapotot vizsgáló jelentés a 2010 utáni állapotokat az EU mondja nem Soros György meg az IMF és nem az OECD. Az EU mondja konkrétan a Bizottság kötelezettségszegési eljárások formájában és az EEA Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése. Egyébként az is lehet hogy a Háttérhatalom összeesküvése a dolog de mielőtt ezt eldöntenénk szívesen lerángatnálak ide Téténybe hogy több ezer helyivel szagold és halljad azt amit bagatellizálsz. És akkor ez még csak egy szeglete az országnak...

Előzmény: Alfred (75596)
villa Creative Commons License 2016.05.11 0 0 75600

a Szt.Gellért utcai beépítés elleni akció eredménye az volt, hogy annak ellenére beépült az egész domboldal, a Péter Pál u. felett, a következő évben ügyészségi vizsgálat volt az egyesületünknél, majd pár évvel később az alámosások, a vízelvezetés hiánya miatt összeomlott a Seybold Garab pince melletti ház, sőt a Seybold Garab pince is komoly károkat szenvedett....

 

ezzel együtt természetesen folytatni kell a mérőállomás visszaállítás ügyében a kezdeményezést,

Előzmény: mustármaggombolyító (75599)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2016.05.10 0 0 75599

Ne is haragudj, de naiv és idealista elképzeléseid csaknem mosolyt fakasztanak ajkamra. Az egyik probléma, hogy kell annyi aktivitásra bírható embert találni, akiket a probléma érint, s akik ebből kifolyólag kellőképpen motiváltak arra, hogy többet tegyenek,mint levelet írni az illetékes felsőbbségnek. Amíg ez a létszám egy kritikus tömeget nem ér el, addig semmi remény nincs egy szavát hallató Facebook csoportra sem. Aztán, ha te úgy gondolod, hogy több tízezernyi szórólapot meg lehet csinálni 20 ezer forintból, akkor oszd meg a recepted, hogy ezt hogyan csinálnád, mert szeretnénk tanulni tőled. Ez ugyanis képtelenség, hiszen a papír többe kerül. A képviselők, meg mások kötelességeire történő emlékeztetés után ők persze azonnal fognak ugrani és cselekedni, óh, igen. A 30 ezer aláírást ki fogja összegyűjteni? Mennyi idő alatt? Attól aztán biztos össze fogja magát kapni mindenki, akinek e paksamétát a kezébe nyomod. Mit gondolsz hány embert lehetne beszervezni a minisztérium előtti skandáláshoz? Nem is folytatom, mert teljesen feleslegesnek tartom. Akinek reális képe van az ilyen akciók esélyeiről, az tudja, hogy ez ebben a konkrét témában nem járható út. Helyi útlezárásra volt már példa itt a kerületben. Kérdezd meg a szervezőket, hogy mi lett az eredmény!

Előzmény: Marline55 (75595)
mind_the_gap Creative Commons License 2016.05.10 0 0 75598

Érdekes gyűjtemény.. Kissé off, de érinti Budafok-Tétényt is.

 

http://www.v39endre.hu/

mind_the_gap Creative Commons License 2016.05.10 0 0 75597

Apám kitette a nyírt füvet a szép, új zsákban, azonban a zöld hulladékosok nem kegyeskedtek épp arra járni. Következő hétre a rothadó fű termelte hő leolvasztotta a zsák alját.

Ezek a zöld hulladékosok elég véletlenszerűen járnak.. Ha nincs kedvük, akkor nem jönnek?

Alfred Creative Commons License 2016.05.10 0 0 75596

Hát, szép ez a táblázat, de "a közlekedéssel összefüggő szennyezés hatásai és azok gazdasági költségei." témakör pont a tipikus szociológus-politikus-statisztikus szélhámosoknak való.
2010 utáni lesújtó adatsoroknál pedig érdemes megnézni, hogy ki állította össze, IMF, nyilt-társadalom stb...

Előzmény: Marline55 (75593)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 75595

Na de és akkor ennyi volt? Nem válaszolnak elkönyveljük oszt majdcsak lesz valahogy? Pedig egyértelmű hogy válaszoltak és nagyon érthetően azt üzenték hogy ez a civil érdekérvényesítési technika amivel bepróbálkoztatok fabatkát sem ér. Egy papírtigris és lehet hogy szó szerint azt hajtogattak a leveletekből. Ilyenkor szokott jönni a második kör vagy a sokadik amíg az ember el nem ér a célba. A játékot biztos nem kell bemutatni senkinek nap mint nap össznépi jelleggel műveljük mindannyiunknak személyes tapasztalatai vannak a tintanyalók packázásáról a bürokratikus huzavonáról de a taktika már nem annyira erős oldalunk. Szabad tudni hogy mi lenne a következő lépés? Már ha egyáltalán reménykedhetek benne hogy van következő lépés. Én először is csinálnék egy Facebook-csoportot mert ez az internet egy csuda dolog és ti nagyon nem látszotok rajta. Csináltatnék pár tízezer szórólapot mondjuk összesen 20 ezer forintért ez azért biztos nem vág földhöz amivel megszórnám a postaládákat. Kicsit várnék amíg a fejek megemésztik a dolgot és indulhatna is az aláírásgyűjtés elsőként a közvetlenül érintett lakosság körében. Természetesen a formai követelmények és az adatkezelési szabályok maximális betartásával. Közben szólnék a probléma által közvetlenül érintett részek választókerületi képviselőinek az egész képviselőtestületnek a polgármesternek és az országgyűlési képviselőnek arról hogy mi a gond mi készül és nyomatékosan felhívnám a figyelmüket a hivatali kötelességeikre. Ezután egyre szélesíteném a szignóvadászat hatókörét hogy már az egész kerületben vadásznám a népeket és csengetnék be mindenhová ha már közigazgatásilag egy egységbe osztottak minket. Magamból kiindulva nem lenne probléma a szolidaritással én ugyanis mindent aláírnék egy budafokinak vagy budatétényinek hiszen ő tudja hogy mi a jó neki. Úgyhogy ideális esetben úgy 30 ezer aláírással befáradnék a minisztériumhoz hogy nesztek egy kis olvasnivaló. Eddigre már a önkormányzati képviselők akik megdolgozták a polgármestert aki megdolgozta a minisztériumot és az országgyűlési képviselő aki szintén puhította őket miután ez a francos munkájuk és ráadásul egymás párttársai szóval a történet odáig jut hogy már huszadannyi támogató aláírással is simán termékeny talajt érne a kezdeményezés. És ebben a kényelmes tempóban az atombombát még említeni sem kellett nemhogy bevetni. Ez a fegyver a demonstráció összes létező formája a minisztérium épülete előtti skandálástól kezdve a forgalomlassító és teljes útzáras tüntetésen át egészen addig hogy kalapácsokkal esik neki a tömeg az M0-s aszfaltjának:) Illetve ezen túl is van még eszköz ami az állami szervek uniós szerveknél történtő bemószerolását jelenti. Őszintén szólva ezt cseppet sem tartom aggályosnak én aki már a Gyurcsányék alatti fiskális trükkök százai idején és manapság Orbánék alatt meg aztán pláne sokszor örültem (mérsékelt euroszkeptikusként!) hogy ezek fölé is húz valaki plafont. Az uniós revíziót lehet úgy is felfogni hogy több szem többet lát de az az igazság hogy szimplán csak jó az ha a hülye politikusaink is kapnak egy főnököt maguk mellé sőt egy gondozót mert életveszélyes amit művelnek és nem szabad őket egyedül hagyni. Én ezért egészen megszerettem az EU-t még akkor is ha látható hogy a mai vezetőink már macskaügyességgel bújnak ki a rácsok között ami sok mindent megkérdőjelez. Tehát szerintem teljesen legitim eszköz lehet júdáskodni feljelenteni beárulni besúgni beköpni bemártani feladni felnyomni az országot amikor súlyos dolgokról van szó és egyéb lehetőségek híján van az ember. Annyira nem erkölcstelen ez a dolog hogy ne is hívjuk végső eszköznek csupán a sorban következőnek. Szóval én valahogy így csinálnám de ki tudja az is lehet jó módszer ha írtok nekik még egy levelet még egyet és még kettőt aztán valamikor úgy elunják hogy az egyikre talán válaszolnak viszont azzal sem kerültök előrébb a játékban.

Előzmény: villa (75594)
villa Creative Commons License 2016.05.09 0 0 75594

Köszönet, egyben jelzésértékű az is, hogy a földművelésügyi miniszter úr nem is válaszolt a nagytétényi mérő állomással kapcsolatos levelünkre, a környezetvédelem a szemükben valami gyanús hóbort, meg is szüntették, a tárcát is, meg az államtitkárságokat is....

Előzmény: Marline55 (75593)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.09 0 1 75593

Szenzáció levegőszennyezettség témájában csak az nem világos hogy egy 2 éves OECD-jelentés miért csak a napokban került a hazai médiaérdeklődés középpontjába. Most is csak úgy hogy a Forbes dolgozta fel a jelentést és onnan vette át a magyar sajtó. Közben meg az is kiderült hogy a legfrissebb uniós jelentések még ennél is borúlátóbbak Magyarországgal kapcsolatban miközben itthon a feladatra fordított csekélyke forrásokat is brutálisan megvágják a nyomorult politikusaink:

 

http://www.blikk.hu/szolgaltatas/egeszseg/remiszto-eredmeny-egyre-tobben-halnak-meg-legszennyezes-miatt-itthon/l04zxy0
http://nol.hu/belfold/halalos-a-magyar-levego-1614401
http://mno.hu/eletmod/majdnem-olyan-rossz-a-levego-itthon-mint-kinaban-1341079
http://24.hu/belfold/2016/05/06/kegyetlen-szennyezett-az-itthoni-levego-csak-akkor-lelegezzen-ha-nagyon-muszaj

 

De beszéljünk most csak erről a 2014 májusában publikált OECD-jelentésről aminek az a címe hogy A légszennyezés költségei - A közúti közlekedés egészségügyi hatásai és azt vizsgálja hogy a világon és közelebbről az OECD-tagországokban és a két legnagyobb latornak tartott Kínában és Indiában mik a közlekedéssel összefüggő szennyezés hatásai és azok gazdasági költségei. Ami igazán érdekes hogy amint a lenti oszlopdiagramon is látható arányaiban (itt 1 millió főre vetítve) az Európai Unió egyes tagállamaiban külön-külön is megközelítőleg annyi ember hal meg évente a légszennyezettség következtében mint a rekorder Kínai Népköztársaságban ami azért igencsak zavarba ejtő.

 

 

De amíg növekvő sorrendben Csehország Szlovákia és Görögország mutatói csak közelítik a kínai szintet addig Magyarország lényegében utoléri azt. Tehát ízlelgessük szépen hogy a magyarok közül arányaiban annyi ember szenderül jobblétre a pocsék levegő miatt mint abban a Kínában aminek a szmoghelyzetéről visszatérően számol be a világsajtó. Ez a lényeg amihez nem sok mindent lehet hozzátenni hacsak nem azt hogy ezen 2005 és 2010 közötti állapotot rögzítő jelentés óta még romlott is a helyzet itthon. Nézzünk még pár fontosabb megállapítást a jelentésből: (akit részletesebben érdekel ITT elérhető).

 

  • Az eddigi kutatások súlyosan alulbecsülték a várható károk mértékét sem a tudományos módszertan sem a mérési módszerek nem igazolták a valóságot ami sokszoros eltéréseket mutatott pl. a megbetegedések és halálozások számának alakulásában.
  • Bár mindig vannak figyelembe veendő helyi sajátosságok általánosan elfogadott hogy a levegőszennyezésért minimum fele részben a közlekedés a felelős és csak a fennmaradó hányadon osztozik az ipar és a háztartások az utóbbi ráadásul inkább szezonálisan (szilárd tüzelés). Hiába érvényesülnek egyre több helyen szigorúbb emissziós követelmények amikor egyre több gépjármű van az utakon és a kipufogógázokon kívüli kibocsájtók hatását még mai is csak becsülni tudják (ilyenek a gépjárművek surlódó-kopó elemei vagy az aszfalt). Európában külön probléma a dízelmotorok elterjedtsége. A földközeli ózonnak pedig lényegében csak a közlekedés az okozója. 
  • Évente közel 3 és fél millió ember hal meg ennek következtében a világon 75 millió ember él emiatt kevesebb ideig (életév-veszteség) és majdnem 80 millió embernél okoz tartós egészségkárosodást. A 34 OECD-ország többsége javuló tendenciát mutat ám a különböző mutatókban 5-14 tagország illetve Kína India és a világ többi része is rendre romló eredményeket produkál. (A 2005 és 2010 között magyar helyzet mindamellett hogy pocsék volt javuló tendenciát jelzett tehát onnan estünk vissza immár az EU szerint is.)
  • Magyarországon közel 10 ezer ember hal meg évente ennek következtében 155 ezer fő könyvelhet el élettartam-veszteséget és 162 ezer egészségkárosodást a 2010-es adatok alapján amivel tehát a népességszámhoz viszonyítva ezüstérmesek voltunk a világon rögtön Kína után. (Ha a 2012-es 12 ezres halálozási szám igaz a fenti cikkekből márpedig ezt az uniós szakügynökség mondja azzal már holtversenyben vagyunk a kínaiakkal.)

Mélyen el lehet gondolkodni ezen azt hiszem...

Marline55 Creative Commons License 2016.05.09 0 0 75592

Borárossal kapcsolatban bennem is csak akkor tudatosult hogy egy személyről van szó amikor részletesebben megismerkedtem a nagyszentmiklósi aranykincs történetével addig azt gondoltam hogy a szó régebbi alakja rögzült a tér nevében. Szerintem ez egyébként inkább politikatörténeti abszurd mert a népetimológia produkál ennél cifrábbakat is. Az is igaz viszont hogy egy jó adag ostobaság is tetten érhető hiszen nem része az általános műveltségnek de azt gondolná az ember hogy működött már akkor is valami szakmai szűrő. Amúgy Boráros neve tényleg a borárusból jöhet szóval lehet itt magyarázni a bizonyítványt elég szépen:) A bikafejes ivócsanak viszont tényleg nem véletlenül van ott és volt ott már akkor is szerintem.  

Előzmény: Alfred (75586)
Marline55 Creative Commons License 2016.05.09 0 0 75591

Ezzel már segítettél valamennyit hogy hol ne keressék nyomát Cziffra tétényi kötődésének:) De Budafokon lakott valahol a hegyen és megélhetési okokból zenélt valami helyi étteremben az 50-es évek elején. Én erről semmi közelebbit nem tudok de nyilván a helyi emlékezetben is ott van én se tudnék róla ha nem lenne dokumentálva. Ugyanez volt az indoklás (ti. hogy Budafokon élt egy időben) amikor eldöntötték hogy róla nevezik el Nagytétényben a kultúrt. Ott van a homlokzaton az emléktáblája amit Budafokról hoztak ide illetve alkotta újra annak alapján a művész mert az ottanit lelopták az egykori lakóházáról. Szóval ez a dolog egy import minden elemében. Az is lehet hogy a civilek akik már a tereprendezésnél megjegyzem helyesen ott strázsáltak hogy nehogy valami hivatalosság kilopjon vagy tönkre tegyen valami földből előbukkanó helyi értéket ezt már huszadrangú kérdésnek gondolták habár a névadáskor már szerintem régen álltak a falak tehát ez sem valami erős érv. De most sem lenne késő még meggondolni ezt és ha utólag ők is kicsit oktrojáltnak érzik a dolgot akkor lépni egy olyat mint a Klauzál Társaság. Nem feltételezem alapból hogy minden a civilek kifejezett akaratával történt mert az szerintem egy súlyosabb eset lenne: vagy a hozzá nem értés vagy a hanyagság ékes példája.

Előzmény: M. a deák (75585)
eMPet Creative Commons License 2016.05.07 0 0 75590

Ezen a héten kiürült Budafok kocsiszín.

Lassan talán el is kezdik bontani, így aki szeretne még az épületrészletekkel bíbelődni (pl. fényképen megörökíteni), az mielőbb tervezze be programként.

Alfred Creative Commons License 2016.05.06 0 0 75589

Köszönöm! Sétáltam arra a sok kis ház között néhány hete, és egyszer csak ott ez a nagy ház, egyik oldala egy félbemaradt függőfolyosós bérház, a másik oldala meg egy vámhivatal a XIX. század végéről, előtte egy árvaház kertjével és kerítésével...

Előzmény: kékmedve (75588)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!