Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Landsmann_ Creative Commons License 2024.08.02 0 0 117

Ja. Gondoltam különben. Sok értelmét nem látom. Ma este is próbáltam. Kossuthon sem ment, pár perccel később a Petőfit néztem, most ott sem ment. Aztán pár perccel később a Retrót néztem, ott ment. Annak idején a Class FM-en mindig tökéletesen működött. Ezeken a közszuolgálati adókon meg 3 éve elég esetlegesen megy. Hoyg ennek technikai oka van, (valami hibás) vagy egyszerűáen felhasználói hiba, hogy amikor kell, akkor nem nyomják meg azt a gombot a pulton, nem tudom. De legalább most már tudom, hogy nem a rádióval van a gond. Az sem éppen mai gyerek már. Én nálam 14 éve van az autó, már benne volt, úgy vettem. Lehet, hogy valahol a papírok közt találnák iratot a rádióról. 

Előzmény: qtc (116)
qtc Creative Commons License 2024.08.02 0 0 116

Kiderült, hogy a műsorkészítőhöz kell fordulnod a kérdéseddel.

Előzmény: Landsmann_ (115)
Landsmann_ Creative Commons License 2024.08.02 0 0 115

Meglepően hamar megjött a válasz. Igazán új dolgot nem tudtam meg:

Tisztelt XY!

Kollégáink információja alapján két irányban választható szét az RDS adatok sugárzása: statikus és dinamikus RDS adatok. .

Statikus adat például az adott rádió neve.
Dinamikus adatok közé tartozik például az RT (radio text), amiben az adott zeneszám, vagy műsor címe megtalálható. A TP bekapcsolása jelzi a vevő felé, hogy az adott csatornán várható közlekedési információ, míg a TA jelzés nem folyamatos, amikor indul a közlekedési hír akkor a stúdió adáskijátszó rendszere a TA bit állapotát 1-be állítja. Ekkor a vevőkészülék (amennyiben képes rá és be van kapcsolva a funkció) ezt a jelzést észlelve felhangosítja a műsort, a közlekedési információ végeztével a TA bit 0 állapotba állításával az adáskijátszó rendszer kikapcsolja ezt a jelzést.

Összefoglalva TA jelzés egy dinamikus stúdióból érkező információ, amely vagy kiküldésre kerül vagy nem, a műsorszerkesztésen múlik.

Erről, hogy mely rádió, mely csatornája küldi a jelet, sajnos nincs nyilvántartásunk.

Reméljük érdemi információval tudtunk kérdésére válaszolni.

Üdvözlettel,
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálata

Landsmann_ Creative Commons License 2024.07.31 0 0 114

Elküldtem az e-mailt. Mondjuk a saját tapasztalatban jobban bízok, ezért is kérdeztem itt, hátha van valakinek tapasztalata. 

Előzmény: qtc (113)
qtc Creative Commons License 2024.07.31 0 0 113

Nem titkárnő fogja megfogalmazni a választ.

Írhatsz a Magyar Rádiónak is (nem tudom ha hogy hívják az intézményt), valóban Ők állítják elő a tartalmat,

ami az RDS adatokra is vonatkozik.

Nálunk a DAB rádióadások megszűntetődtek, sajnos.

1995-ben, az elsők között indult el a DAB kísérleti sugárzás Magyarországon.

Az MR 5-ös stúdióban volt 95-ben a szakmai bemutató, az Antenna Hungária tartotta, melyen volt szerencsém részt venni.

A DAB működési modell szerint nem frekvenciát vásárol/szerez meg egy broadcast szolgáltató, hanem megvásárol egy számára

szükséges sávszélességet ahol az általa választott kódolással sugározza a tartalmat.

Valószínű, hogy e modell miatt csökkent le az érdeklődés. így a DAB elveszítette a létjogosultságát nálunk.

Előzmény: Landsmann_ (110)
Landsmann_ Creative Commons License 2024.07.31 0 0 112

Nem. A DAB digitális rádisugárzás volt. (hasonló mint a DVB-T, csak ennél tv adást sugároznak) Az RDS információk az FM rádióadásokkal kerül sugárzásra. 

Előzmény: Rumcice (111)
Rumcice Creative Commons License 2024.07.31 0 0 111

Ezzel nem függhet össze?

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 12 évre kiírt pályázata a digitális rádiós műsorszórásra lejárt, ennek értelmében az Antenna Hungária Zrt. 2020. szeptember 5. éjféltől a DAB+ szolgáltatását lekapcsolta.

Előzmény: Landsmann_ (110)
Landsmann_ Creative Commons License 2024.07.31 0 0 110

Köszi az infót! Fogok írni, de szerintem érdemi, technikai információval nem fognak szolgálni. Aligha fog a titkárnő technikai kérdésekbe belemenni, az is lehet fogalma sincs arról mit kérdezek. 

Szerintem a válaszuk az lesz, hogy foduljak az adott rádió társasághoz. :)

Előzmény: qtc (109)
qtc Creative Commons License 2024.07.31 0 0 109

Javaslom, hogy fordulj a műsorsugárzást biztosító céghez. Itt kapcs választ a kérdéseidre:

"Amennyiben kérdése lenne vagy információt szeretne kérni valamely műsorterjesztési szolgáltatással kapcsolatban, kérjük, juttassa el üzenetét az info@ahrt.hu e-mail címre!"

https://ahrt.hu/hu/radio

Előzmény: Landsmann_ (108)
Landsmann_ Creative Commons License 2024.07.31 0 0 108

Nem egy pörgős topik. Úgy tűnhet az utóbbi hozzászólásokban saját magammal diskurálok. Voltak még itt hozzászólások, de úgy látom a felhasználó törlésével a hozzászólások is törlődtek. 

Van-e valami fejlemény RDS ügyben az országban? Használják-e már valamelyik adónál a Regio funkciót? Neten rákeresve is tulajdonképpen 0 információt lehet találni arról, hogy az egyes rádiócsatornák milyen RDS információkkal, opciókkal szolgáltatnak. Még maguknak a rádiók weboldalán sem lehet találni információkat erről. 

Landsmann_ Creative Commons License 2021.06.04 0 0 107

Hú, már majdnem 2 évvel ezelőtti az utolsó bejegyzés. Most sem írtam volna, ha nem lenne probléma a rendszerrel. Mármint a Petőfi rádión. Kossuthon nem tudom mi a helyzet, azt nem hallgatom, de érdekes, hogy jópár hónapja sosem kapcsol át a Petőfiről. A hiba most az, hogy jóval a közlekedési hírek elmondása után jön a TA jelzés. Már javában a híreket mondják. Írtam az MTVA-nak, kíváncsi vagyok, egyáltalán foglalkoznak-e  a problémával, vagy ez már így marad örökre. 

Landsmann_ Creative Commons License 2019.07.26 0 0 106

Eltelt több mint egy év. A szolgáltatásban nem tapasztaltam, hogy újdonságot vezettek volna be. Alighanem már nem is igen fognak. Ha akarták, már megtehették volna a műsorszóró rádióadók.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.25 0 0 105

Ez így valóban érdekes. Ha oda tud váltani, vissza miért nem? Furcsa.

Előzmény: Törölt nick (104)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.23 0 0 103

Ha nem vált át a Petőfiről a Kossuthra, annak az is lehet oka, hogy a Kossuth térereje kisebb. Ezekben a rádiókban két tuner van. Az egyik az ami éppen szól, a másik pedig a háttérben pásztázza az RDS információkat. Ahhoz, hogy az információkat ki tudja olvasni, némi idő szükséges. Ha kicsi a térerő, nem biztos hogy a pásztázás ideje alatt megvan minden információ ahhoz, hogy átváltson. Majd figyeld meg, ha egy jó térerejű rádióra kapcsolsz, mégha nem is volt a rádió memóriájában korábban az az adó, az adó neve és egyéb infók azonnal megjelennek a kijelzőn. Viszont ha gyengébb a térerő, mégha füllel nem is lehet észurevenni, de szemmel láthatóan akár 4-5 másodperc is lehet mire beolvassa az RDS infókat és a kijelzőn megjelenik. Pásztázáskor ennyit nem időzik egy-egy rádióadón. Szerintem fél másodperc lehet ez az idő, legalábbis az én rádiómnál. Nálam sem mindne esetben vált át a Kossuthra. Amikor elindulok, a leggyakrabban haladó irányba, akkor körülbelül 20 km megtételéig közeledek az adóhoz, utána távolodok. Mintegy 80 km megtétele után vált át másik frekvenciára. Így az itthoni adótól már olyan messze vagyok, hogy a térerő csökken annyit, hogy esélytelen a Kossuthra átváltania. 

Azt tudni kell, egy-egy adott helyről például a Kossuth és a Petőfi rádiót nem azonos teljesítménnyel sugározzák. Sőt, még a lefedettségi terület sem egyforma, noha azonos adótoronyból sugározzák. Sok minden befolyásolja a rádióhullám terjedését. Az sem mindegy, hogy a frekvencia skálán hol helyezkedik el. Például egy 108 MHz környékén sugárzott adó lefedettsége némileg kisebb lesz mint mondjuk a 88 MHz-en sugárzotté azonos teljesítmény és sugárzási hely esetén.
Nézz szét a www.frekvencia.hu oldalon. Ott fel vannak sorolva a rádióadások frekvenciái, az országos lefedettségűek esetén a lefedett terület is meg van jelenítve térképen.Abból jóllátszik, hogy igen nagy különbség van a Kossuth és a Petőfi lefedettsége között.

Előzmény: Törölt nick (102)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.18 0 0 101

Újabb infók. A Retro rádión továbbra sme sikerült közelekdési információt elcsípnem. A korábbi Retro Fm frekvenciáján NNYíregyházáról a Best FM szól, ami nem azonos  adebreceni Best FM-el. NOha a logójuk azonos, csak a frekvenciában tér el, a tulajdonosi kör is azonos. Zenei kínálatuk nagyon hasonló, de nekem a debreceni jobban tetszik, közelebb áll az ízlésvilágomhoz. A két adó között az AF nem működik, még kézzel sem. A Region bekapcsolásával sem váltott a másikra. A nyíregyházi statikusan a BEST FM feliratot jeleníti meg, ellentétben a debrecenivel, ami az adó nevét, telefon, SMS és Viber számukat is görgeti. TP mindkettőn van, de TA-t nem sikerült hallanom az ottartózkodás alatt. 

Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.15 0 0 100

Részleges teszt. Kijelzőn megjelenő infó: Retro. Van TP, de a 6 órási híreknél nem mondtak közlekedési információt, így a TA-t nem tudtam tesztelni. Nem ismerem a műsorszerkezetet, hogy mikor szoktak infót adni. Adótípus: POP_M.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.13 0 0 99

Pénteken indul országosan a Retró Rádió. Kíváncsi vagyok milyen RDS információkat adnak. Sajnálatos módon nem egészen az én zenei stílusom a sugárzott zenék, így valószínűleg nem leszek állandó hallgatójuk. Jobb híjján az autóban marad a Petőfi rádió. Bíztam benne, hogy számomra is hallgatható rádió lesz a teljesen országos lefedettségű. 

Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.04 0 0 98

https://www.youtube.com/watch?v=Q06DuLCl8uY

EZ a videó nem a topicról szól, de éppen sikerült elcsípnem ahogy a Petőfiről a Kossuthra átvált. Bár nem olyna élesen különül el, mert éppen vége van egy zene számnak, a TA után meg egy halkabb zene szól. Igaz, a normál hangerő 17-re, a TA hangerő 20-ra van állítva. 

Landsmann_ Creative Commons License 2018.06.04 0 0 97

Itt mifelénk amerra járok, valóban csak a Kossuthon és a Petőfin láétok EON-t. A kis kereskedelmi adók nem hinném hogy használják. TP-t ad a Rádió 1 és a Best FM is, de a közlekedési híreknél nem történt semmi egyiknél sem. Ámbár az is igaz, hogy a Rádió 1 esetén egy 30 km-es körzetben 3 adó is sugároz 2 fajta műsort. Az AF működik közöttük, de TP-t csak a Debrecenből sugárzott Rűádió 1 ad. A derecskei és a hajdúszoboszlói nem. Érdekes. De végülis  aRáédió 1 a helyi rádiók felvásárlásával növelte/növeli a lefedettséget, ezért a technikai háttér nem egységes.  Nekem az átváltás oké. A Petőfit szoktam hallgatni, mert egyszerűen nincs más az általam bejárt területen. Kapcsolgathatnék a Rádió 1-re vagy a Best FM-re, de Debrecentől 30 km-re már egyikből sincs semmi élvezhető minőségben. Így marad a Petőfi, ott működik az AF rendben. Szóval nekem a Petőfit hallgatva szépen átvált a Kossuthra és vissza is. Olyat viszont tapasztaltam, hogy amikor TA-t adnak és a térerő jelentősen lecsökken (például valami épület leárnyékol), akkor a ráédió a TA-hoz beállított hangerőn ragad mindaddig, amíg újból nem lesz megfelelő térerő, aholérzékeli, hogy már nincs TA. Ez alapján úgy néz ki, a TA elején és Végén adnak egy-egy jelet, amit a rádió fog. Így ha a vége jelzés hiányzik, akkor ott ragad. Nyilván ha ez csatornaváltással is jár, akkor másik csatornán ragad. Például ha TA közben mélygarázsba mész ahol a vétel annyira lecsökken, hogy az RDS infók nem jönnek rendesen, akkor bizony ott maradhat.   

Előzmény: Törölt nick (96)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.22 0 0 95

Az Info Rádió is sugároz EON jelet? A rádióm leírása ezt írja: "EON-TA  Az aktuális és más hálózati állomásokról származó közlekedési hírek is foghatóak." Tehát ha az Info Rádión nincs kint az EON, akkor véleményem szerint nem fog átkapcsolni CD módban, vagy például a Kussuthot hallgatva az Info Rádióra. Ha adnak EON jelet, akkor igen. Az lehet, hogy CD módban azt a rádiót figyeli, ami utoljára lett hallgatva. De másra biztos nem fog átkapcsolni. Érdekes egyébként, hogy a Bartókon se TP, se EON nincs. Nem mintha szoktam volna hallgatni. Csak gondoltam, mint közszolgálati adó, egységes a másik kettővel.

Előzmény: Törölt nick (94)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.21 0 0 93

Elméletileg úgy működik, hogy amelyik adó az EON-t is küldi, (Ilyen a Petőfi és a Kossuth, de láttam román adóknál is) azokra átvált a rádió ha TA-t adnak, akkor is, ha esetleg CD-t hallgatott az ember, vagy más rádióadót. Ha nincs EON, akkor azokra nem vált át. Egyébként érdekes, hogy amikor TA-t adnak, a hangerőn kívül semmilyen más gomb nem aktív. Nem lehet rádiócsatornát váltani, nem lehet hangolni, nem lehet sávot váltani, nem lehet CD-re váltani, szóval semmilyen gomb nem működik a hangerőn kívül, de gondolom a kikapcsolás az igen, azt nem próbáltam. 

Előzmény: Törölt nick (92)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.19 0 0 91

Egy kis érdekességet vettem észre. Nem teljesen RDS, de némileg az is van benne. Itt van ez a Rádió 1. Igen érdekes állatfajta. A Deebrecenből sugárzottnál ott a TP jel. A Derecskéből sugárzottnál nincs. Körülbelül 20 km a két város közötti távolság. De ami még érdekesebb, nem ugyanazt a zenét sugározzák! VIszont az AF működik, átmászik  amásik adóra. Mintha valami regionális adások lennének. Akkor ezek alkapján valószínűsítem, hogy a hajdúszoboszlóiu az meg megint másik zenéket játszik. Nagyjából az is 15-20 km-re van Debrecentől. Valahogy káoszosnak tűnik a Rádió 1 szerkezete. Ami még érdekes, a derecskei Rádió 1-en nincs rádió-txt, a debrecenin van.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.15 0 0 90

Megkerestem a rádióm leírását. A Local módról annyit írnak, hogy az automatikus programtárolásnál ha  aLOcal aktiválva van, akkor csak a jó térerővel rendelkező adókat tárolja el. Amit korábban írtam, hogy egy erősítő fokozatot kapcsol be, vagy visszább vezsik az erősítés mértékét, az is igaz, de a másik korábbi rádiómra értelmezve. Ott egy gomb volt, ahol Lo/DX volt a kapcsoló neve. Itt tényleg észre lehetett venni, hogy egyes adók a gomb Lo állásában gyengébben szóltak. DX állásban viszont jól. 

Ami még eszembe jutott az előbb az RDS-el kapcsolatban. Nálunk nem lehet fogni a Rádió 1-et. De mint írtam, Debrecenben igen, ahol különféle szöveget jelenített meg a kijelző. Tegnap nézem, mikor a Rádió 1 csatornájára kapcsolok, akkor mégsem azt a félbemaradt rádiótextet látom a kijelzőn amit váltogatott, hanem csak az van kint, hogy Debrecen. Gondolhatnánk, hogy éppen az volt  a kijelzőn mikor a vétel annyira lecsökkent, hogy már nem váltott másra. De nem, mert akárhányszor elhagyom a vételkörzetet, mindig a Debrecen felirat van kint a rádión, de adás nem hallatszik, mivel a vételkörzeten kívül vagyok. Azt gyanítom, hogy a rendszer úgy van kódolva, ha vételkörzeten kívülre kerül a rádió, akkor az uitoljára vételen lévő Rádió 1 sugárzási helyének nevét írja ki. Jó lenne, ha valaki kipróbálná ezt. Tehát ha elhagyja az adott Rádió 1 vételkörzetét, ahol már nem lehet semmilyen frekvencián fogni a Rádió 1-et, akkor arra a programhelyre kapcsolva mi látszik a kijelzőn?

Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.14 0 0 89

Ja, elfelejtettem a Local és a Distance-ra kitérni. Nekem nincs ilyen, de egy korábbi rádión volt ilyen gomb. Tulajdonképpen az annyit csinált, hogy egy plusz erősítő fokozatot kapcsolt be a Distance módban, akkor a távolabbai adók is jobban jöttek. Bár inkább azt gynaítom, hogy a Local módban volt visszább véve a rádió érzékenysége. Ez akkor lehet érdekes, ha van egy helyi rádió, ami ugye kis területet fed le, meg van egy távolabbi, nagyobb erővel sugárzó. A két adó mondjuk azonos, vagy nagyon közeli frekvencián van és zavarhatás lép fel. Ilyenkor a Local gomb ,megnyomásával  a helyi rádiótól még mindig elegendő térerőjut a rádióhoz, de a távolabbi már nem jut el. A távolsággal négyzetes arányban csökken a térerő. Így ezzel az opcióval ki lehet küszöbölni a másik adó zavaró hatását. Gyakorlatilag ennyi a lényege.

Előzmény: Törölt nick (87)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.14 0 0 88

Elileg az AF és a Regio nem befolyásolná. A Regio a rádióm leírűása alapján, amit kicsit furcsán fordítottak, én a következőképpen értelmezem: Vannak helyi, körzeti rádiók. Most például azt mondom, hogy van olyan, hogy Alföld rádió. Egy-egy adó mondjuk nagyjából 60 km átmérőjű területet fed le. De mondjuk van Alföld 1, Alföld 2, Alföld 3, Alföld 4. Mind a négy rádiónál azonos a műsorszerkezet, mondjuk a műsor nagy része is, de vannak a területre korlátozódó adások, ami az adott bvesugárzott terület életéről szól. Na, ha most a Regio opció be van kapcsolva, akkor annak ellenére, hogy más-más az adók azonosító kódja, de mivel egy régióhoz tartozik, áttérve a másik régióra, akkor a rádió oda kapcsol. Gyakorlatilag ez is egyfajta AF, viszont annyiban másabb, hogy annak ellenére is átvűált a készülék, hogy más az adó azonosítója. Úgy gondolom, hogy az RDS rendszerben emiatt kétféle azonosításnak kell lennie. Van egy normál, ahol ugye az országban bóklászva szépen váltja a frekvenciát, hogy ugyanazon a rádióadáson maradjon. A Regiosnál pedig azt is tudatni kell a ráédióval, hogy igaz, hogy más az adó azonosítója, de egy regióhoz tartoznak, tehát a frekvencia váltás mehet. Mivel nálunk tudtommal ezt nem használják, így tesztelni sem tudom, de azt gondolom, ez  abeállítás független az AF módtól. A rádióm leírása nem tartalmazza, hogy a Regi üzemmód csak bekapcsolt AF-el működne. Mondjuk azért mégiscsak érdekes, mert például a Rádió 1 által sugárzott radiotext nem azonos mindenhol. Itt is vannak helyi sajátosságú műsorok, reklámok, hírek. Itt elképzelhetőnek tartom, hogy a rádió azonosító a normál és a Regional módban is azonos, így megvalósul a frekvencia váltás. Érdekes lehetne kipróbálni Regional módra állítva, hogy két, máshonnan sugárzott Rádió 1 esetén van-e frekvencia váltás ha az AF ki van kapcsolva. Ezt sajnos nem tudom tesztelni, mert amerra rendszeresen járok, ott csak a debreceni Rádió 1 fogható, vagy semmi. Így a frekvencia váltás nem tud megvalósulni. Ha esetleg a bátyámékhoz mennék,akkor tudnám tesztelni, hogy a nyíregyházi és a debreceni Rádió 1 között van-e frekvencia váltás valamelyik üzemmódban. De erre nem tudom mikor kerülne sor.

Előzmény: Törölt nick (87)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.13 0 0 86

Na szóval, a Petőfin rendben működik a közlekedési információs rendszer. Teszteltem másik két adót, az egyik a Best FM, másik a Rádió 1. Mindkettőn van TP, de közlekedési híreket nem mondtak, így nem tudtam tesztelni,hogy a TA is megy-e. A rádió-text szolgáltatást használják. A Best FM esetén a Best FM/telefon (telefonszám)/SMS/Viber (telefonszám) feliratok váltakoznak, de néha megjelenik a Best FM /Debrecen/Szeretem felirat is. A Rádió egy esetén a Rádio 1/FM95 felirat váltogatja egymást, néha itt is megjelenik a Rádió 1/FM95/Debrecen felirat.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.12 0 0 85

Teszteltem, működik a rendszer.  Néztem még másik két adót is.  Bővebben majd  később,  most telefonról vagyok. 

Előzmény: Landsmann_ (84)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.12 0 0 84

Ma ebéd után megyek autóval, tesztelni fogom.

Előzmény: Törölt nick (83)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.10 0 0 82

Igen, a Kossuthon fél 10 után is mentt a TA, szépen átkapcsolt a Petőfiről. 

Előzmény: Törölt nick (81)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.05.10 0 0 80

Most teszteltem. 9 órakor a Petőfin még nem működött. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!