A halal 50 orajaban Tally Savalas jateka tetszett, egyebbkent nem. A tortenelmi huseg hianya miatt. Ugyanez volt a problemam a Hid tul messze volt filmel is. Nem azt jelenti, hogy rossz filmek, mert szorakoztatoak, meg minden. Viszont ha szorakozni akarok, akkor a Kelly hoseit megnezem inkabb ketszer.
Ha mar jo filmek a 2. vh-bol, akkor a szovjet Jojj es lass van nalam nagyon magas polcon.
Lehet, hogy láttam a Neretvai csatát is. Ha igen akkor emlékeznék rá. Ha nekem tetszett volna. Volt még a Halál 50 órája és a Híd túl messze van c. film is, ezeket biztosan láttam és tetszettek is. A Halál 50 órájában van egy adag propaganda is, de nem zavaró.
A jugoszlav filmkeszites hoskora. Nem lattam azt a filmet, de bakancslistas.
A tegnapi filmhez. Nem tudom miert kellett fantazianevvel szerepeltetni Molderst es Gallandot. Egyebbkent abszolut pozitivuma a filmnek szerintem, hogy bemutatja a legterfigyeles kulonbozo elemeit, a legiranyitas szervezetet, munkajat. Ez a rendszer volt a csatadonto elem, aminek a legujjabb, helyenkent meg hibasan mukodo radar lanc csak egy, viszont fontos eleme volt. Szo esett az IFF-rol is. Tisztelegtek a csataban harcolo kulfoldi pilotak elott is. A latvanyelemek a kor szinvonalan biztos jok voltak, viszont az, hogy mennyi eredeti gepet tudtak osszehozni a forgatashoz, es azokat mennyire jol mutattak meg, az lenyugozo.
Monumentalis, es meghatarozo film, tobb mindent mar nem lehetett valoszinuleg belepakolni ugy, hogy elviselhetetlenul hosszu ne legyen a film. En el tudtam volna viselni tobbet is, pl. a legvedelmi tuzerseg, a konvojcsatak meg juliusban, a britt bombazoerok ( Mind RAF es Coastal Command ) harcat bemutato jeleneteket, de azt hiszem ebbol a szempontbol az en velemenyem nem mervado.
Úgy emlékszem, hogy a háború végének húsz éves évfordulójára készítettek a győztes hatalmak egy-egy filmet. Az USA a Tora-tora-tora c. filmet, a britek a Légicsata Anglia felett címűt, aztán volt egy Neretvai csata is. Úgy emlékszem, hogy a légicsatát láttam is moziban. Volt még abban az időben egy Darling Lyli c. első világháború idején játszodó szerelmi történet, a fele repülés volt. Nekem tetszett.
Amazon Prime-on fent van az Angliai csata cimu film. Elekzdtem nezni. Eredeti repulokkel, pontosabban majdnem. Gondolkodtam mitol volt a messzereknek uveghangjuk. :) A forgatashoz Rolls Royce Merlinekkel szerelt spanyol bf109-eseket hasznaltak. Viszont E tipusuak, ha nem tevedek. Meg csak az elejen vagyok, de mar tetszik. :)
Ha már kicsit lehet dicsekedni ilyen látogatásokkal, én még kb 25 éve jártam a HMS Belfast-on a Temzén.
De ami ennél is maradandóbb élmény volt, amikor még merültem a 2000-es évek elején, megnéztük az elsüllyedt SS Thistlegorm roncsait, amit 41-ben süllyesztettek el a németek. Ha valakit érdekel, vannak róla saját fotók :)
Egyiket sem láttam, pedig régóta szeretném megnézni mind a kettőt. Meg pl. A Missuri csatahajót Hawai-ban. De nem hiszem, hogy sikerülni fog. Meg még vannak egyebek amikből várhatóan nem lesz semmi.
Gratulalok, szep elmenyeid lehettek ezek a latogatasok. Nekem a munsteri pancelos muzeum volt nagy elmeny, amikor meg Hamburgban dolgoztam, akkor tudtam elmenni oda. De nagyon tetszett az Eben Email erod is.
Jó 30 éve dogoztam Németországban egy ideig, akkor egy kicsit megtanultam németül (messwze elmarad a franciától), de azóta sem sokat beszéltem németül. Csak felejtettem. Akkor sok könyvet vettemm repülő, szárazföldi és tengerészeti témájuakat. Van valahol egy 4 kötetes könyvem a II. vh.-s német haditengerészetéről is.Asszony majdnem anyanyelvi (tárgyalási) szinten beszél németül és angolul. Ha nagyon megakadok akkor megkérem, hogy segítsen. Én sem hiszem, hogy ezek a táblázatok hibátlanok lennének, írtam is.
Amikor Afrikában dolgoztam volt lehetőségem megtekinteni néhány szolgálatban álló amerikai és francia hajót, sőt egy argentin iskolavitorlást is amikor "baráti" látogatáson vendégeskedtek. A minél nagyobb propaganda érdekében ezeket a hajókat be is lehetett (részben) járni. Angliába nem hagytam ki a Belfast cirkálót a porthmut-i kikötő múzeum hajóinak a meglátogatását sem. Amíg Németországban dolgozam megnéztem sinsheim-i és speyer-i technikai múzeumot. Speyer-ben jártam a kiállított tengeralattjáróban is.
Ismerem. A gond csak annyi, hogy ha attanulmanyozod a tablazatokat, akkor sok pontatlansagot talalsz bennuk, pl. egymasnak ellentmondo adatokat. Remelem nem csak ezekre tamaszkodol.
Mellékelem A Me(Bf) 109 gyártására, műszaki tulajdonságaira vonatkozó adatokat a Me 109 könyvemből. Nem gondolom, hogy csalhatatlan kinyilatkozás lenne, de aki akarja megnézheti, összehasonlíthatja más forrásokkal.
Az E-7 gyártását 1941. elején befejezték. Összesen készült 438 darab.
Nyilvánvaló hogy Jakovlev nem a korai szériákat említette, hanem minimum a fronton nagy számban bevetett F-2 (1 380 darabos gyártás '41 augusztusig) és későbbi változatokat hasonlította a MiG-hez.
Ezek mindegyike három beépített tűzeszközt kapott.
Az E7 mar kizarolag haborus, de az E1 mar megjelent Spanyolorszagban is, az E4 meg kozvetelen a haboru elott kerult a csapatokhoz. Szoval nehany darab mar volt kinnt szeptember elsejen.
A G sorozat 3 tűzfegyver variációival volt szerelve. Néhány altípusát alkalmassá tették a szárnyak alatti bombazárakra szerelhető gépágyúkonténerek hordozására. Ezek a gépágyúk nem képezték a beépített fegyverzet részét. Amúgy a 22 000 legyártott G között számtalan egyedi/kísérleti változat is volt.
Az E sorozat háború előtti. Ezt váltotta az F sorozat.