Keresés

Részletes keresés

Mr Reacher Creative Commons License 11 órája 0 1 110760

Már nem szokás visszajelezni, ha segített valaki?

Előzmény: Veszpremi (110756)
Mr Reacher Creative Commons License 2 napja 0 0 110759

Nem 2025/06/02-én keletkezett a TAO többleted?

Akár Kati Creative Commons License 2 napja 0 0 110758

Főszabály szerint nettó módon számolnak.

Előzmény: Veszpremi (110755)
Mr Reacher Creative Commons License 2 napja 0 0 110757

Az üpo-n le tudod kérdezni a pótlékszámítást. Jó szokott lenni.

Veszpremi Creative Commons License 2 napja 0 0 110756

Sziasztok! Ha van a TAO-n egy combos többletem, akkor hogyan számol a NAV késedelmi pótlékot? Ha másik adónemben hiányom van (bér szja és járulékok), kisebb, mint a többlet, akkor nettó egyenleget számolnak, azaz nem számítódik fel késedelmi pótlék? Köszi előre is.

Veszpremi Creative Commons License 2025.05.22 0 3 110755

Szívesen!

Előzmény: Veszpremi (110754)
Veszpremi Creative Commons License 2025.05.21 0 0 110754

https://ugyfelportal.nav.gov.hu

És ott a befizetés, baloldali menüben. Az SZJA a 103-as adónem. Egy napi késedelmi kamatot fel fognak számolni, ha ma megtörténik a befizetés.

De lehet utalni is: 10032000-06056353, közleményben az adószám.

Előzmény: cirkóniu (110753)
cirkóniu Creative Commons License 2025.05.21 0 0 110753

Sziasztok!

Most vettem észre, hogy maradt fenn fizetnivalóm a bevallás elfogadása után, elfelejtettem befizetni, mikor elfogadtam a bevallást. Lehet ebből bármilyen probléma? Most nem engedi befizetni sem az eszja-n, sem az ügyfélportál keresztül, valamilyen frissítés miatt akadozik most?

Alex Raps Creative Commons License 2025.05.20 0 0 110751

Gmail-re levél ment, mert sajnos nem voltál mobilon elérhető.

Előzmény: Mr Reacher (110750)
Mr Reacher Creative Commons License 2025.05.18 -1 0 110750

Nem normálisnak nevezel, és szerinted én személyeskedem?

Előzmény: VLinda (110748)
VLinda Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110749

Köszi a tippet, közben egyébként már meglett a válasz.

Előzmény: NB2 (110746)
VLinda Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110748

Te tényleg nem vagy normális. Kértem, hogy ne személyeskedj!! Légyszíves ne szólj hozzám a továbbiakban!

Előzmény: Mr Reacher (110747)
Mr Reacher Creative Commons License 2025.05.17 -4 0 110747

Eljössz hozzánk kifesteni egy szobát, vagy olajat cserélni a kocsimban, csak úgy emberbaráti alapon? Az felmerült benned esetleg, hogy fizetős szolgáltatást vegyél igénybe, és nem csak pióca legyél?

Előzmény: VLinda (110745)
NB2 Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110746

1819

Előzmény: VLinda (110745)
VLinda Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110745

Először is: Kérem a személyeskedést mellőzni a továbbiakban! Nem szeretnék semmilyen utalást a személyemre vagy a tevékenységemre ("ha tudtam lakást venni bérbeadásra")! Megértésedet köszönöm!!

A nagyobb probléma viszont: Nem, az szja törvényben nem ad semmi választ egyik kérdésemre se egyértelmű módon úgy, hogy én laikus vagyok, nem a törvényeket értelmezem egész nap, nincs ebben gyakorlatom. Sőt, felelőtlenség lenne részemről, ha a kontextus mélyebb ismerete nélkül próbálnám a törvényeket értelmezni. Nem vagyok jogász, adójogász meg végképp nem!! Ha te esetleg adójogász vagy, az remek, de ne felejtsd el, hogy mások nem rendelkeznek ilyen végzettséggel és háttérrel! 

Értő olvasást kérnék én is: leírtam, hogy már sok helyen próbáltam utánaolvasni, nyilván akkor a törvényben is.... Az is feltűnt, hogy mintha a különböző online források egymásnak ellentmondanának a 2. kérdésem esetében, persze legalábbis a további kontextus nélkül tűnnek ellentmondásosnak. Az első kérdésemmel kapcsolatosan pedig SEHOL, a TÖRVÉNYBEN SEM volt semmi említés. Én nem vagyok vállalkozó, csak egy adószám nélkül ingatlant kiadó magánszemély, így nem tudom a források alapján eldönteni a 2. kérdésemről, hogy én leírhatom-e az ilyen speci költségeket, mint a vállalkozások! (Annyi volt egyértelmű, hogy ők biztosan leírhatják az illetékköltséget.) Feltételezéseket pedig nem vagyok hajlandó tenni, ha az adózásról van szó! Az 1. kérdésről meg végképp nem tudok semmit.

Ha valakinek van konkrét tapasztalata a kérdéseimet illetően, az nagyon sokat tudna segíteni! Csak "igen", "nem" válaszokra lenne szükségem, ha valaki esetleg tudja a válaszokat! Előre is köszönöm szépen!

Előzmény: Mr Reacher (110744)
Mr Reacher Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110744

A nav útmutató hivatkozik az szja 11. mellékletére, abban pedig megtalálod. Hidd el, benne van. Ha bérbeadásra tudtál lakást venni, akkor biztosan tudsz értő módon olvasni is.

Előzmény: VLinda (110743)
VLinda Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110743

Köszi a gyors válaszod. Sajnos ebből a leírásból számomra ezek a részletek nem derülnek ki. Már elég sok helyen próbáltam utánaolvasni:(

Előzmény: Mr Reacher (110742)
Mr Reacher Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110742
Előzmény: VLinda (110741)
VLinda Creative Commons License 2025.05.17 0 0 110741

Sziasztok! 

Most adom be adóbevallásomat. De van 2 eldöntendő kérdésem.... Ingatlant adok ki magánszemélyként. A tételes költségelszámolást választottam az ingatlankiadás után adózva. A kérdéseim:

1. Kiadtam egy ingatlant 2024-ben, ezt később eladtam. A másik ingatlan, amit vettem helyette, azt először felújítottam 2024 őszén, és csak 2025. februártól adtam ki, így a mostani adóbevallásban még nem lesz ebből bevétel. Ennek a felújítási költségét elszámolhatom-e költségként 2024-re, hogy csökkentsem a másik ingatlan kiadása után befizetendő adót?

2. A 2%-os értékcsökkenési leírásnál az ingatlan beszerzési árába, megszerzésre fordított kiadások közé beleszámít-e a 4%-os vagyonszerzési illeték is?

Nagyon szépen köszi minden választ, segítséget előre is!!

Laci/Zápolya Creative Commons License 2025.05.14 0 0 110740

Sziasztok!

Praxisvásárlás elszámolásáról van valamilyen gyakorlata valakinek innen?

(Vállalkozói SZJA-s EV) A jelenlegi nyugdíj korhatárig 21 éve van. De ki tudja, hogy meddig csinálja?

Amit találtam eddig, hogy a várható használati (joggyakorlási) idő arányában számolhatja el. Anno egy törvénnyel alapítottak a praxisjogot, de ennyi erővel egy másikkal el is vehetik!

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2025.05.12 0 0 110739

Na,közben megoldódott...

Előzmény: Mindenváró Ádám (110737)
Biciklis Reacher Creative Commons License 2025.05.12 0 0 110738

Nem a 65., hanem a 67. sor a kifizetők által levont forrásadó.

Előzmény: Mindenváró Ádám (110737)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2025.05.12 0 0 110737

Sziasztok

Küzdök evvel a söralátét méretű adóbevallással.
Van itt egy olyan kérdés, hogy a külföldről származó osztalékokat beírom összesítve a 182. sorba.
Ezek nagy részéből több adót vontak le külföldön mint 15 százalék, tehát írhatnék nullát az adóhoz, de van közte olyan is (brit) ahol nincsen adó. 
Ezeknél a bróker vonta le a hazai szja-t és szochót.
A 182.sor adó részében tehát, gondolom fel kell tüntetnem az itthon adózó brit osztalékok adóját igaz?

Viszont a bróker által levont hazai adót nem tartalmazza  a 65. sor
Adjam hozzá kézzel a 65. sorhoz, vagy hol kell annak szerepelnie, hogy ne fizessem kétszer?

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2025.05.08 0 0 110736

A kripto nem az én bizniszem, mert én nem hiszek benne jelen állapotában. 

Azért btc etf útján kerestem rajta én is vagy 100 százalékot és erre a későbbiekben is készen állok, de korán kiszálltam a nyereséggel és még csak nem is bánom. 

Amúgy a blokklánc szerintem jó gondolat, de a decentralizált működés nem tudhat olyan megbízható lenni, hogy komoly összeget bízzak rá.

Előzmény: Alex Raps (110734)
Alex Raps Creative Commons License 2025.04.22 0 1 110735

Ami ellen küzdünk az a "t*" mert nem áll belőle végtelen sok rendelkezésre. Így hát - ha csak egyéb problémája nincs az embernek az alapjövedelmet biztosító munkájával kapcsolatban (nekem van, mert végzetesen kiégtem) - arra kell törekedni, hogy a másodlagos tevékenyéség a még elfogadhatónak nevezhető  jövedelmszintet biztosítsa. A kajafutárkodás etekintetben a "t" elpocséklása és a busmanság is relative az, de már nem akarok komolyabb megfejtésekbe belebonyolódni, mert még az is sok amit az elsődleges tevékenységgel kapcsolatban el kell jelenleg viselnem. ..és a másodlagosat még élvezem is. Tudom hogy egy számvitellel, adózással, ügyvitellel és munkajoggal  foglalkozótól ezt szinte képzavar hallani, de így van. 

Harmadik tevékenység a kripto. Ezzel már nem spekulálok úgy ahogyan azt pár éve még megtettem, mert most már csak bányászok és bízok abban, hogy az így előállított kripto árfolyama a következő 6-8 évben hasonló pályát fog bejárni mint a BTC, ETH és vagy a SOL.   

*SI

Előzmény: Mindenváró Ádám (110732)
Alex Raps Creative Commons License 2025.04.22 0 1 110734

Ne bonyolódj nagyon bele. Amikor fiat pénzre váltod csak akkor adózik. Azért hogy az átváltásokkor ne legyen meg ez a kényszer, hozták létre az USDC és az USDT (Teter) kripto-kat*, amelyek szorosan a dollár árfolyamot követik. Így aztán spekulálhat az ember akár évtizedeken keresztül is úgy, hogy nem mutatkozik adófizetés. Mindezek mellett azt is tudnod kell, hogy vannak olyan ETF-ek amelyek VISA alapú kártyákat bocsátanak ki és (egyelőre) nem adnak ki infót az adóhatóságoknak.

*a kripto-k nagy része nem konvertibilis egymással ezért a közvetlen váltás nem lehetséges illetve rendszersíjátosság, hogy engedi a műveletet de eredményként a kripto ilyenkor elég. Az USDC és az USDT az eddigi ismereteim szerint összes kripto-val konvertibilis.     

Előzmény: Mindenváró Ádám (110731)
Mr Reacher Creative Commons License 2025.04.22 -1 1 110733
Előzmény: Mindenváró Ádám (110731)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2025.04.22 0 0 110732

"Kissé" különbözünk egymástól életfelfogásban :-) .

Az utóbbi időben nem tudtam belépni a fórumokba, mert általában a chromeot használom és az időnként bedurcizik itt az indexen. Hiába jó a jelszó, nem ereszt be a fórumba. A gépházba ugyanazzal a jelszóval igen. Az szokott segíteni, ha a teljes coki stb. dolgokat kitörlöm, de nem elég az elmúlt 24 óra, vagy ilyesmi, hanem az egészet kell. Akkor meg sok olyan is elvész amit nem akarnék. No, most inkább töltöttem egy Firefoxot is, elfér itt a gépen a chrome meg a tor mellett.

Előzmény: Alex Raps (110725)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2025.04.22 0 0 110731

Különböző szakértők más és más módon magyarázzák a kriptók adózását. Van aki egész bonyolultan, van aki egyszerűen. A Revolut is biztosít egyfajta nyereségkimutatást a saját számítása szerint. Ha valamikor ezt biztosítja a NAV részére, én avval járok a legrosszabban.
Inkább az összes adóévi vételek és eladások összesítését csinálnám meg amire szintén van Revolut lekérdezés és ott nincsen vita, minden forintban van kifejezve.

Az alábbi, könnyen érthető jogmagyarázat szerint ez így jó.... ti mit mondanátok? 

https://www.rkmc.hu/kripto-adozas/

[Szja tv. 67/C. (4) bekezdés a) pontja]

A fentebb leírtakra tekintettel, a nyereség/veszteség megállapítása során nem az adott típusú vagy mennyiségű kriptovaluta megszerzésére fordított kiadást kell szembeállítani ezen kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó bevétellel, vagyis nem ügyletenként kell megállapítani a nyereség/veszteség összegét, hanem az adóévben felmerült kiadásokat és bevételeket kell összesíteni, és ezek összevetése alapján kell az adott évi eredményt megállapítani.

Mr Reacher Creative Commons License 2025.04.15 -1 0 110730

uristen@menny.hu

Előzmény: saig (110729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!