Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4494
Szia rezgaras!
Én nem írtam olyat, hogy egyfunkciós és kétfunkciós szórópisztoly! Azt írtam, hogy jobb inkább egy picivel drágábbat venni, mert hosszabb távon ez az olcsóbb. (Vagy valami ilyesmit.) Szó sem volt arról, hogy egy, vagy két funkciós a kicsike. A többi stimmel.
csíkosháTTú
Előzmény: rezgaras (4487)
gyurmosz Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4493
Hú, ez elég keménynek tűnik... Lehet, hogy keresek valami más megoldást. Sebaj, még nem áll úgy a mozdony, hogy ne lenne időm gondolkodni ezen :-)
Előzmény: rezgaras (4492)
rezgaras Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4492
gyurmosz írta:

> milyen pisztolyt ajánlanátok

Attól függ, mit értesz azon, hogy "frizírozás utáni festése". Ha az oldalát, tetejét fested, akkor egy egyszerű egyszeres működtetésű is megteszi. Ha apró kosz-foltokat akarsz a forgóváz fölé, vagy a lefolyt gázolajat odafesteni a tanksapka alá, ahhoz egy nagyon drága pisztoly kell kicsi (0,2mm) fúvókával.

Lehet kevés festéket egyszerű pisztollyal is fújni, de
1./ A szórás ezeknél elég nagy szögben történik, ezért nem lehet apró mintát készíteni
2./ Ha a mennyiséget lecsökkented - amit minden valamirevaló egyszeres működtetésű pisztollyal is meg lehet tenni, ha a fúvóka-tűjét beljebb csavarod - akkor kevesebb festék jön ki, de a cseppek nem lesznek kisebbek, tehát a foltok jól látható módon apró pöttyökbôl fognak állni.

> még mit kell beszerezni (kompresszor,)

A kompresszor nagyon fontos. Hidd el, én megpróbáltam minden mást, flakonos levegôt (valójában butángáz), felfújt teherautó abroncsot, stb. Minden másnak az a baja, hogy a levegô pont akkor fogy ki, amikor a legjobban lenne rá szükséged. Réadásul a nyomása is ingadozik - pontosabban folyamatosan csökken.

Én magam készítettem kompresszort egy hűtôszekrény kompresszorból meg egy tartályból. Elvileg egy kiselejtezett 5 literes PB palack is megfelel tartály céljára. Kell hozzá még egy biztonsági szelep, egy nyomáskapcsoló és egy manométerrel egybeépített nyomáscsökkentô is. Meg négy kerék alája, mert az egész olyan nehéz, hogy nem lehet emelgetni ;-(((

Nagyon hasznos egy festôkamra is. Én elôször két összeragasztott másológép-papíros dobozból készítettem, aztán csináltam egyet farostlemezbôl. Ennek a tetejére jól jön egy ventillátor is légszűrôvel, mert a zárt dobozba a szórópisztoly benyomja a festékes levegôt, és ami nem ragad a modellre meg a falakra, az pont a képedbe fog visszajönni.

Én a festéshez mindig gumikesztyűt húzok. Ez megakadályozza, hogy összefogdossam a letisztított modellt és a kezem sem lesz (annyira) mocskos. Legyen mindig oldószer kéznél és papírszalvéta a tisztításhoz.

A festés legutálatosabb része a pisztoly kitisztítása a végén. Ha nem teszed meg, összeragad az egész. De kipucolni az összes csövet, fúvókát, tűt és tartályt sokszor tovább tart, mint a festés maga.

Előzmény: gyurmosz (4491)
gyurmosz Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4491
Nekem még abszolút nincs tapasztalatom ezen a téren, de lassan be kell szereznem egy szórópisztolyt. Nem használnám sokat, egyelőre egy Csörgő frizírozás utáni festése van tervbevéve, de bármikor jöhet más is :-) A kérdésem az, hogy ilyenkor milyen pisztolyt ajánlanátok, ill. az, hogy ehhez még mit kell beszerezni (kompresszor, ilyesmik)? Na meg hogy mindez mennyibe kerülhet :-))
Előzmény: etwg (4489)
etwg Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4490
Nekem is ugyanilyenek a tapasztalataim az epoxy modellekkel. Ha valaki profi szinten csinálja öket akkor nincs baj. (Vákuum kamrás öntés, forma kialakitás). Sajnos sok ilyen fajta dolog mifelénk nem éppen profi. Kb. 10 éve találkoztam egy cseh gyártmányu (2 dimenzios) mozdonykasznival, ami igen szép volt (eltekintve attol, hogy az mester modell nem volt pontos). A 3 dimenzios modellekkel az szokott lenni a baj, hogy a mestermodell egy igazi modell, nem pedig egy öntési formamodell. Az ilyen dolgokat azután nem lehet jol beformázni, igy ami kijön az sokszor sz@r....
Nekem is van 3 epoxy modellem (3D), amelyek igen szépek, és senkisem vette eddig észre, hogy nem azok.
Vannak kissorozatu modellek, amelyek majdnem hasonlo eljárással készülnek mint a fröccsöntö formák (sok részes), csak éppen nem fémböl, hanem gumibol. Minden ettöl primitivebb eljárás csak rosszab lehet. Ennek ellenére én is csináltam egy csomo gumi formát (nem mozdonykasznikrol, hanem egyébb 3 D aproságokrol), amelyekböl majdnem ugyanolyan minöséget hoztam ki mint az eredeti mestermodell volt.

Előzmény: rezgaras (4486)
etwg Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4489
Nekem van egy orosz klonom (?) is, remekül müködik, kivéve a a szabályzogombot, amelyik az elsö használatkor eltört. Csináltam egy ujat, és immár 10 éve ezzel is fujok. A drága amerikai szoropisztolyokat csak igen finom munkákra használom (dual action), (sajnos ugyanannyi a munka velük mind az orosszal, ezeket is tisztitani kell. Most készülök megvenni az AZTEK pisztolyt, amit állítolag nem kell tisztitani (az egész szerkezet egyben kicsavarhato, és egy erre szolgálo, higitoval töltött edénybe helyezendö a következö festésig). Eddig sokan dicsérték. (igaz ök rendszeresen festenek, én meg csak egyszer kétszer félévente.)

A single action eljárásnak az az elönye (szerintem ez elöny), hogy ha jol van beállitva a kompresszor, akkor egyenesen is dogozhatok (nem kell tartály). Valamikor vettem egy kicsi (zsebb) lamellás kompresszort 220-ra, amelyik igen csendes, alig nagyobb egy H0-ás mozdonydoboznál, így bárhova vihetem. Bekapcsolás után azonnal nyomja a levegöt. Csak egy tulnyomás szelep van rajta (ez utobbi csak késöbb lett beépítve, hogy a dual action fej is használhato legyen).
Viz nem csapodik ki belöle a rövid (neopren) vezeték, meg a kis méret miatt. Csak mindenkinek ajánlani tudom.
Természetesen a mühelyben nekem is tartályom van annak minden elönyével meg hátrányával.
Jo, ha lehetöseg van a pisztolyok gondos tanulmányozására, hogy mi is mehet bennük tönkre, illetve azt meg-e lehet otthon javitani (az AZTEK erre igen rossz példa), mert sajnos igen körülményes az alkatrészek esetleges beszerzése. Én elönyben részesitem a fém szerkezeteket, mert azok alkatrészeit utánna lehet csinálni (-tatni) (lásd feljebb).

Előzmény: rezgaras (4487)
luc72 Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4488
Szasztok

Nekem úgy rémlik, hogy az ajtóba ki van rakva a fényképezéssel és videozásal kapcsolatos árak. Én is innen tudtam meg, hogy ki kell váltanom.
Fotókat én is készítetem rengeteget az épülő LGB-röl is.
Lejjebb meg írtam a véleményem az asztalokról, de senki nem reagált rá, most csikosháTTú barátunk is feldobta a kérdést.

JSB

Ki csinálta a hernyót H0-ban és lesz e belőle több, szeretnék belőle mert a ROCOtol meg vettem a hozzá hasonló vagonokat amiket átfényezek.
Heljan NOHABal kapcsban a hónap vége felé meg nézhetitek élőben nálam.

Na most megyek a füstibe 520 tanulmányra.

rezgaras Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4487
csíkostáTTú írta:

> Az olcsóbb biztosan drágább: alkatrészek, karbantartás.

Nem értek ezzel teljesen egyet. Szerintem a modellek festéséhez nem kell kettôs működtetésű (dual action) szóró ("légecset"?), csak ha szuperelni vagy öregbíteni akarsz. A kínai klónokkal persze lehet bajod, mert olyat is láttam már, amiben a csô gyárilag el volt dugulva.

> a kompresszorból kijövő levegőt szűrni kell, különben "szemetes" lesz a festék.

Ha nem használsz légtartályt - amit egyébként mindenkinek melegen ajánlok - akkor igazából nem szűrô, hanem vízleválasztó kell. Az összesűrített levegôbôl ugyanis kiválik a nedvességtartalom, és tönkreteszi a szórást. Ha van tartály, akkor a víz abban válik ki, úgyhogy a vízleválasztó nem annyira fontos. De a tartály aljára mindenképpen kell egy vízleeresztô csap, amit a munka végén, amikor még van egy kicsi nyomás a tartályban, ki kell nyitni, és a levegô kifújja a vizet a tartályból.

Előzmény: Törölt nick (4439)
rezgaras Creative Commons License 2001.06.05 0 0 4486
joem írta:

> DE! a technológia ennél jobb minőséget nem tesz lehetővé.

Ezzel nem értek egyet. Van egy amerikai Westerfield kitem. Öntött uretán darabok, tökéletesek, olyanok, mint egy álom. Azt hiszem, hozzáértés meg gondosság kérdése az egész.

Még valami. A Westerfield kitekben (http://users.multipro.com/westerfield/) NEM egy egész 3-dimenziós doboz van kiöntve, hanem a falak síkban - sokszor, mint pl. nyitott kocsiknál mind a két oldalukon. Ezeket össze kell ragasztani, ami az uretánnál nem megy mással, mint pillanatragasztóval, esetleg epoxival.

De lehet 3 dimenziós öntvényeket is tökéletesre készíteni. Egyik barátom elküldte a Pioneer Zephyr N-es kaszni modelljét, az is tökéletes.

Előzmény: joem (4437)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4485
En bevallom oszinten, egyszer jartam a Kozlekedesi muzeumban, kb masfel-ket eve. Akkor sok modellt lattam, de terepasztalt csak egy nagyon vanyadtat. Hol vannak ezek elrejtve??
Előzmény: Törölt nick (4484)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4484
Szeva!
Örülök, hogy Neked sikerült fotózni! Engem nem az zavar, hogy engedéjhez kötik, hanem az, hogy nem láttam a követekző szövegű táblát, vagy valami hasonlót: "Tisztelt Látogatónk! Fénykép vagy videó felvétel készítéséhez hozzájárulásunkat kell kérnie! A belépőjegy ára ez esetben ....Ft/fő. Kérjük forduljon az Informácóhoz! Köszönjük!"

Ha már fotóztál, nézelődtél is! Mi a véleményed a H0 asztalokról? (Ez a kérdés mindenkinek szól, aki járt ott!)
csíkosháTTú

Előzmény: BoGar (4483)
BoGar Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4483
Sziasztok!
Jó hogy nem csináltál fényképeket, mivel én már készítettem. (A belépésért diáknak nem kellett fizetni, gondoltam, akkor csinálok a pénzből képeket.) Előhívás és Scannelés után megy fel a netre a Webzine-re.

BoGár

Előzmény: Törölt nick (4482)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4482
Kivánok!

Matiz!
Kösz a tippet a NOHAB modellekről! Nekem úgy tűnik autentikus darab. Nekem tetszenek!!!

djt-122!
Ma voltam a Közlekedési Múzeumban, a bejáratnál lévő "trafikban" van egy szemre nagyon jó állaptban lévő PIKO BR24. Igaz az ára borsos: 16 ezer pénz.

csíkosháTTú

P.S.: nem hagytak fotózni a Múzeumban, igaz nem is erőltettem a dolgot. Rám szóltak, hogy van-e engedélyem? Nem volt...

Törölt nick Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4481
Szó volt régebben a Heljan Nohabokról: klikkenjetek ide! Képek a Di3-as modellről.
Intersziti Creative Commons License 2001.06.04 0 0 4480
Akkor buenosz bocsesz!
Így higgyünk a műsorfüzeteknek.
Előzmény: khotjoe (4479)
khotjoe Creative Commons License 2001.06.03 0 0 4479
Sziasztok.
Intersziti
A tegnapi műsor nem igazán a modellezésról szolt.
Előzmény: Intersziti (4473)
BoGar Creative Commons License 2001.06.03 0 0 4478
Sziasztok!

Meséljetek! Volt szombaton topic találkozó??

Üdv: BoGár

Ui: jó úton halad a Webzine megújítása.

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2001.06.03 0 0 4477
#@&#"++/=<>*פß÷¨˝°%!!!

Bocs. És ezt csak most mondod?

Előzmény: Törölt nick (4467)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.02 0 0 4476
Hali!
Nézd meg a V&M honlapját, ott vannak: www.extra.hu/vasutesmodell

Matiz! Nem vettem magamra...
csíkosháTTú

Előzmény: Intersziti (4474)
sansan Creative Commons License 2001.06.02 0 0 4475
Sziasztok!Pécsről hazafelé beugrottam Mikihez és mivel javasoltátok,elrakattam magamnak a POLA fűtőházat.(JSB,üdvözöl a Miki)N. Gyurinak:a Bhv belső 1490 Ft.Kaptam egy jó ötletet ezenkívül,milyen módon vegyük le az áramot a fuggerth kocsiról,hogy ne legyen nagy a menetellenállás.Matiznak:(kicsit OFF)Van itt egy mercedes 1:18 280 SE cabrio,fehér (de azt hiszem,ilyen van talán neked?) fehér 4590ftON Az öntvényekről:SzVSz ez nagyon sok dolog függvénye.Most láttam jól sikerültet és kevésbé jól sikerültet és rosszat is.Nagyon sok függ a munkakörölményektől,precizségtől,mennyi készül belőle...stb.Tanuló koromban emléxem a forgácsoló műhelyben,mikor beállították a gépeket a sorozatgyártásra,az elsők,beállításkor természetesen selejtek voltak.Nagy szériánál az utolsó munkadarabok álltalában nagyon jók voltak.
Intersziti Creative Commons License 2001.06.02 0 0 4474
Valaki választ vár a szomszéd topikban:

Clochard válasz erre | adatok | e-mail 2001-06-01 17:30:15 (31397)

Szatok!

Segítsetek please, hogy merre találok komoly vasút- modell boltokat Bpest területén!!!!
Köszönöm előre

Cím + telefon ha lehetséges

Intersziti Creative Commons License 2001.06.02 0 0 4473
Szasztok!
Régen írtam már, de nem kell izgulni, mindig résen vagyok! :-)
Na, akit érdekel:
Ma (szombat) este a VOX-on 22.10-0.15 között Spiegel-magazin, benne modellezők és modellgyűjtők Németországban.
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4472
Bocs,bocs,bocs, nem Rád akadtam ki, csak úgy jött.... még1x bocs!!!!!!!
Előzmény: Törölt nick (4471)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4471
A "bedőlésről"!
Mentségemre szóljon a következő:
1.: szóltam, hogy a dolog nem egyértelmű...
2.: nálam a kérdéses fájl "százvalahány" kbyte hoszzú volt. A Windows rendszer progija meg, ha jól tudom 44 kbyte.
Tanulság:
1.: nem kell mindent elhinni elsőre...
2.: nagyon kell figyelni minden kis részletre, sajnos.

Az a baj, hogy ma nincs kedvem humorizálni.
csíkoháTTú

Előzmény: Törölt nick (4467)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4470
Sziasztok!
Rezgaras bocsi ,hogy nem tudtam elmenni a bulira!
Ceges dolgok osszejottek!
Tobbiek kesz a nohab!
Foto holnap keszul!
Zsolt
Ps.: Mar csak a nohabos Emilem el!
A Matavosra ne irjatok!
sansan Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4469
Van egy könyvtár,amely annakidején az emeleten volt,most a régi bizt-ber épületben van.Azt mondta az ismerős forgalmista,hogy ott érdemes szétnézni.Azt nem tudom,hogy hétvégén hozzáférhető,de megpróbálom.
Előzmény: JSB (4468)
JSB Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4468
sansan

Ha sikerül megfelelő képet találni (bárhonnan MÁV területről)mint a POLA modell, a cikket előre hozom a nyári számba.

üdv: JSB

Előzmény: sansan (4460)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4467
Nnnnna, akkor mindenkinek, aki bedőlt és letörölte:

Június 1: nincs vírusveszély ... Internet, Szoftver
június 1. 7:50

[ZDNet]A vírusirtó programokat gyártó cégek hiába fújják le a vírusriadót, a SULFNBK.exe Windows rendszerfájlt vírusnak kikiáltó hoax email tovább
rója köreit az interneten. A levél tréfás kedvű szerzői azt állítják, június elsején a gép beindításakor a vírus letörli a teljes merevlemezt. Ezért mindenkinek
azt javasolják, pénteken ne használja a gépét. Ehelyett, írják az ismeretlenek, megelőzésképpen a felhasználó törölje le a SULFNBK.exe fájl, minden
bajok állítólagos okozóját. Azt természetesen elhallgatják, hogy egy olyan rendszerfájlról van szó, amely lehetővé teszi a backup mentés során a 8+3
karakternél hosszabb fájlnevek megőrzését. A rendszerfájl letörlésével a Windows operációs rendszer néhány funkciója nem fog működni. A 'baráti
figyelmeztetést' eredetileg portugálul írták, de az egymásnak segíteni próbáló hiszékeny emberek már számos nyelvre lefordították.

Gyűlölöm az ilyen hoax-okat!!! :-(( Nem gondolt senki arra, hogy ha e-mailen megy a figyelmeztetés, nem komoly? Ha tényleg vírus, nem vették volna észre...

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4466
És az feltétlen szükséges a vindózhoz?
Előzmény: Törölt nick (4465)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.01 0 0 4465
Arra azért vigyázz, hogy a WindoWs egyik segéd programmját is így hívják, ennek a mérete kb. 44kbyte. Ha ennél lényegesen hosszabb, akkor vírusos volt a megboldogult.
Előzmény: SÜNÖCSKe (4464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!