Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59788

A Nap, csak egy helyen van.

 

Ezek üres szavak. Persze hogy csak egy helyen van: ott van, ahol van, a saját helyén. Nincs értelme ennek az állításnak. A fizikát az érdekli, hogy mi az igazság a második emelethez képest, illetve a negyedik emelethez képest, illetve mi a kapcsolat a két megfigyelő igazsága között.

 

Ha jelenleg megkérdeznénk merre van a Nap, különböző válaszokat kapnánk.

 

Igy van, mert ez az igazság. Az idő (időtartamok) esetében is ilyesfajta relativitás az igazság, csak kevésbé nyilvánvaló, mert a relativitás számszerű mértéke a mindennapi életben sokkal kisebb, mint egy térbeli helyzet esetében. Olyasmi ez, mintha az égen csak állócsillagok lennének, amik mindig az ég ugyanazon pontján mutatkoznak, és más térbeli objektumról egyáltalán nem is lenne tudomásunk. Ekkor igen nehéz lenne megállapítani, hogy különböző megfigyelők más irányba látják ugyanazt az objektumot, mert az eltérés olyan kicsiny, hogy nem szembetűnő. A térbeli relativitást csak azért ismertük fel könnyen, azért nyilvánvaló mindenki számára, mert vannak közeli objektumok (pl. a szomszédos emelet vagy egy lakás használati tárgyai), ahol a relativitás tagadhatatlan és rögtön látszik, és ennek megfelelően eleve csak olyan modellben gondolkodunk, ahol ez a tulajdonság teljesül.

 

Előzmény: Bign (59787)
Bign Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59787

"a második emeleten lakók számára a harmadik emelet fent van, a negyedik emeleten lakók számára pedig lent. Ugyanaz az emelet másfele van a kétféle lakó számára"

 

Ahogy a kétféle lakó is különböző irányokba van.

Ez csak azt jelzi, hogy a megfigyelő van különböző helyeken, s nem azt, hogy az adott emelet.

Ha jelenleg megkérdeznénk merre van a Nap, különböző válaszokat kapnánk.

A Nap, csak egy helyen van. Viszont az adott helyet a megfigyelők, (a Naphoz viszonyított elhelyezkedésüktől függően) másnak és másnak határoznák meg.

Előzmény: Gergo73 (59778)
Bign Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59786

"A GPS óra gyorsabban jár fönt, mint itt lent"

 

Elmagyaráznád, hogy MIÉRT járt gyorsabban?

Előzmény: ivivan (59784)
Bign Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59785

Tudod mi a szezon és a fazon? :O)

Előzmény: ivivan (59784)
ivivan Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59784

"Akkor te a GPS órák beállítására vonatkozó állítást vitatod."


A GPS óra gyorsabban jár fönt, mint itt lent, ami cáfolja azt az állításodat, hogy minden óra lassabban jár, mint ami áll hozzád képest.

Előzmény: Bign (59783)
Bign Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59783

Akkor te a GPS órák beállítására vonatkozó állítást vitatod.

Az én eredeti állításom vitasd és ne vidd mellék vágányra.

Előzmény: ivivan (59782)
ivivan Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59782

"És melyik járt a secundum definiciójának megfelelően?"

 

Mindkettő egyformán járt, hiszen egyforma órákról van szó.

Előzmény: Bign (59781)
Bign Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59781

"Amíg az utolsó GPS óra nem volt fönt, addig ez meg is történt"

És melyik járt a secundum definiciójának megfelelően?

 

Tényleg nem érted, hogy két különböző kérdésről van szó?

Az egyik esetben két azonos időmértékben járó óra összehasonlításáról, a második esetben két különböző mértékben járó óra összehasonlításáról van szó.

 

Hoszmértékben könnyebb kifejezni:

az első esetben 1m-es rudak hosszát hasonlitod össze egymással (miközben a mozgás állapotuk különbözik),

a második esetben 0,8m-es, vagy 1,2m-es (vagy tetszőlegeses más mértékű) rudakat hasonlítasz össze 1m-es rudak hosszával (miközben a mozgás állapotuk IS különbözik).

Az adott értéket természetesen a helyi megfigyelő mérte.

 

Előzmény: ivivan (59780)
ivivan Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59780

"Ebben az esetben a helyi megfigyelő számára NEM azonos ütemben járnak az órák,"

 

Amíg az utolsó GPS óra nem volt fönt, addig ez meg is történt: a lent lévő GPS órák lassabban jártak, mint a fentiek.

 

"a helyi megfigyelők számára azonos ütemben játó órák, a távoli megfigyelők számára GYORSABBAN járjanak mint a saját órájuk!"

 

Küldetés teljesítve!

Előzmény: Bign (59779)
Bign Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59779

"Tudom hogy csak kötekedni akartál, de ezt is elszúrtad, mert valódi, a lényeget illető kérdésben tévedsz."

 

Kedves mmormota!

Azért mert egy állítást félre értelmezel, még nem jelenti azt, hogy hibás.

 

Az eredeti állítás arról szólt, hogy azonos ütemben járó órák, különböző mozgásállapotban,

a külső megfigyelő számára mindíg LASSABBAN járnak.

Ez egyben azt jelenti, hogy a helyi megfigyelő számára azonos ütemben járnak.

 

Az általad felvetett GPS órák esetén nem azonos ütemben járnak az órák.

Az erre írtak megint nem jutottak el hozzád.

Ebben az esetben a helyi megfigyelő számára NEM azonos ütemben járnak az órák,

ezért ebben az esetben a külső megfigyelők megfigyelései nem válaszok az eredeti kérdésre.

 

Ha nem tudod megkülönböztetni a kétféle feltételt, akkor sajnálom, de ez esetbe ne bennem keresd a hibát.

 

Várnék tőled egy olyan példát (aminek a létét tagadtam eredetileg és te hibásnak tartod), hogy a helyi megfigyelők számára azonos ütemben játó órák, a távoli megfigyelők számára GYORSABBAN járjanak mint a saját órájuk!

 

Előzmény: mmormota (59764)
Gergo73 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59778

De mivel a GPS óra csak egyféleképpen jár

 

Ez az, amiben tévedsz. Ez egy hibás feltevés (ti. a megfigyelőtől független idő ideája): ellentmond a tapasztalatnak. A "szerint" az nem véleményt jelent mmormota állításában, hanem a valóságot azon megfigyelők számára. Pl. a második emeleten lakók számára a harmadik emelet fent van, a negyedik emeleten lakók számára pedig lent. Ugyanaz az emelet másfele van a kétféle lakó számára. Nem azért, mert ezt gondolják vagy ezt látják, hanem mert ez a valóság. Tényleg így viszonyul a harmadik emelet a másodikhoz és a negyedikhez. Ha abból a feltevésből indulnál ki, hogy a harmadik emelet mindenki szemszögéből ugyanarra van, akkor ellentmondásra jutnál a tapasztalattal.

Előzmény: Astrojan (59773)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59777

Tévedsz, nem számos alkalommal hoztak vissza órát, összesen 4 kisérletet sikerült összekaparni itt a fórumon (évekkel ezelőtt), amelyből egy gyerekjáték, piknikezős apuka vitt fel egy hegyre egyetlen atomórát. Egy másik kisérlet egyetlen atomórával körözés repülővel Chesapeake bay fölött, tehát nagyon rövid ideig tartó vizsgálat, közleményt nem találtunk. A harmadik kisérlet repülővel Európából Amerikába, szintén egyetlen (nagyon pontosnak titulált, de nem ellenőrizhető) atomórával, közleményt nem találtunk.

 

 

Értem, hát én ehhez nem értek, sajnos. Mintha műholdas kísérlet is lett volna(?), amely az általános relativitáselméletet ellenőrizné, mégpedig nagyon pontosan, de nem emlékszem.

 

Más, nem idővel kapcsolatos alátámasztások (fény pályája a görbült téridőben, nagy gravitációjú objektum közelében) voltak.

 

Előzmény: Astrojan (59776)
Astrojan Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59776

Tévedsz, nem számos alkalommal hoztak vissza órát, összesen 4 kisérletet sikerült összekaparni itt a fórumon (évekkel ezelőtt), amelyből egy gyerekjáték, piknikezős apuka vitt fel egy hegyre egyetlen atomórát. Egy másik kisérlet egyetlen atomórával körözés repülővel Chesapeake bay fölött, tehát nagyon rövid ideig tartó vizsgálat, közleményt nem találtunk. A harmadik kisérlet repülővel Európából Amerikába, szintén egyetlen (nagyon pontosnak titulált, de nem ellenőrizhető) atomórával, közleményt nem találtunk.

 

Az atomórák elő és utóéletéről nem találtunk adatot, de egy óra SEMMIKÉPPEN nem óra. Ez olyan mintha mondjuk egy gyógyszerkisérlethez csupán egyetlen patkányt használnánk a gyógyszer hatékonyságának eldöntéséhez.

 

A 4. kisérlet amit Te is említesz, a Hafele Keating kisérlet pedig egyszerűen csalás. Ezekre a kisérletekre alapozod a meggyőződésedet, pedig akár sok éve keringő már használaton kívüli GPS órákat is le lehetne hozni, amelyek akár 0.1 sec eltérést is összeszedhettek már az idők folyamán.

 

Nanoszekundumokkal remekül lehet csalni, az egyetlen megtalált közlemény a HK kisérlet !!!! Itt ugyan 4 db atomórát röptettek, de ebből 3 db teljesen összevissza járt. Az egyetlen valamirevaló óra (a 447. számú) pedig azt bizonyítja, hogy a repülések után semmiféle relativisztikus lépcső nem alakult ki.

 

Tehát az általad említett kisérlet azt támasztja alá, hogy a repülő órákkal semmi sem történik, azok ugyanúgy járnak, bárhol legyenek is, sem a mozgásállapotuk, sem a gravitációs elhelyezkedésük a járásukra nincs hatással.

 

Ezért kell visszahozni órát !! Mondjuk GPS órát.

 

Előzmény: Nautilus_ (59775)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59775

Vissza kell hozni az órát (bármely órát amellyel idődilatációt akarsz kimutatni) !! Csak akkor lehet összehasonlítani az etalon órával.

 

 

Nem értelek, Astrojan. Számos alkalmommal hoztak vissza órákat már, amely igazolták a relativitáselmélet előrejelzéseit. Még atomórát is reptettek repülőgéppel, és valóban, gyorsabban járt repüléskor, azaz sietett, amikor visszahozták a Földre.

 

Előzmény: Astrojan (59773)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59774

Az azonos ütemű órák összehasonlítása és a különböző ütemű órák összehasonlítása nem azonos kísérlet.

Ilyen alapon bármilyen mozgásálapothoz lehet találni egy olyan ütemű órát ami a többivel szinkronba jár, de ez nem azt jelenti, hogy létezne egy abszolút idő,

csak azt, hogy nem létezik abszolút óra.

 

Bign,

 

A relativitáselmélet koncepciója alapján az idő fogalmát lehetetlen különválasztani az események részbenrendezés alapján való bekövetkezésétől. Valójában az események bekövetkezési rendezése definiálja az időt. Kiderült, hogy az axiómák alapján lokálisan ugyanannyi idő (mondjuk két perc) két, különböző inerciarendszerben egészen eltérő eseménysort tesz lehetővé (konkrétan: sokkal hosszabb kauzális láncot), holott, a két inerciarendszerben a fizikai rendszerek szerkezete (feltevés szerint) ugyanaz.

 

Az órák, mivel fizikai szerkezetük hasonló, alkalmasak arra, hogy teszteljék a relativitáselmélet predikcióit. Valójában azonban az óra nem elsősorban mérőeszköz (csak nekünk az), hanem eseménysorozat a téridőben.

 

Ceteris paribus (ha minden más ugyanaz), akkor az órák máshogyan járnak eltérő mozgási sebességükkor, vagy különböző gravitációs mezők hatása alatt. Ez lényeges: a fizikai szerkezet ugyanaz, mégis más a működés (ti. más az órák járása), ha bizonyos fizikai paraméterek változnak. Ez minden fizikai rendszerre igaz, nemcsak az órákra, amelyek csak speciális rendszerek.

 

Ha csak az órák járnak máshogyan, az nem annyira meghökkentő, de ha a híres gondolatkísérletben Péter gyorsabban öregszik a Földön, mint az űrutazó Pál, az már meglepő, holott ugyanarról a jelenségről van szó.

 

Előzmény: Bign (59763)
Astrojan Creative Commons License 2010.12.29 0 0 59773

A GPS holdak órái pl. gyorsabban járnak a földi megfigyelők szerint.

 

Igen, mormota, a földi megfigyelők szerint. Más megfigyelők szerint meg mégmásként járnak. Egyéb megfigyelők pedig számtalan másféle járást figyelhetnek meg mozgásállapotuktól függően.

 

De mivel a GPS óra csak egyféleképpen jár, ezért a megfigyelők tévednek, ez az amit biztosan lehet tudni.

 

Az anyagi világ létezik és tesz arra, hogy valaki megfigyeli az órát vagy sem.

 

Vissza kell hozni az órát (bármely órát amellyel idődilatációt akarsz kimutatni) !! Csak akkor lehet összehasonlítani az etalon órával.

 

Előzmény: mmormota (59761)
Gergo73 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59769

Veszek akkor egy újat. Amúgy nem baj, ha valaki nem tudja mennyi az abszolút idő, elég ha tudja, hogy van olyan.

Előzmény: pint (59768)
pint Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59768

vigyázz arra az órára, mert ha elveszted, nagy bajban leszünk

Előzmény: Gergo73 (59767)
Gergo73 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59767

Persze, hogy van abszolút idő: az, amit az én órám mér.

Előzmény: Bign (59763)
mmormota Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59766

Ez meg már sima ködfejlesztés. Tettél egy hibás állítást, amit én javítottam. Most meg keversz összevissza.

Előzmény: Bign (59763)
ivivan Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59765

"Az azonos ütemű órák összehasonlítása és a különböző ütemű órák összehasonlítása nem azonos kísérlet"

 

Ezt azért kifejthetnéd. Van ugye egy GPS atomóránk, ami ha itt lenne a földi atomórák mellett, akkor picivel lassabban járna, mint a föld felszíniek, de ott fent éppen szinkronban vannak.

 

Tudnál mondani bármilyen elrendezést, amiben ez nem egyenértékű azzal, hogy az órák a mi szemszögünkből gyorsabban járnak fent, mint a földfelszínen?

Előzmény: Bign (59763)
mmormota Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59764

"Dehogy járnak gyorsabban, pont szinkronba járnak."

 

A frekvencia etalonjuk fenn gyorsabb, az ehhez méretezett számlálómű miatt van szinkronban a mutatott érték.

 

"Mielőtt fellővik őket, akkor járnak gyorsabban. :o)"

 

Nem igaz. Mielőtt fellövik őket, a frekvencia etalonjuk természetesen azonos, a számlálómű miatt viszont a mutatott érték _lassabb_.

 

Tudom hogy csak kötekedni akartál, de ezt is elszúrtad, mert valódi, a lényeget illető kérdésben tévedsz.

Előzmény: Bign (59762)
Bign Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59763

Az azonos ütemű órák összehasonlítása és a különböző ütemű órák összehasonlítása nem azonos kísérlet.

Ilyen alapon bármilyen mozgásálapothoz lehet találni egy olyan ütemű órát ami a többivel szinkronba jár, de ez nem azt jelenti, hogy létezne egy abszolút idő,

csak azt, hogy nem létezik abszolút óra.

Előzmény: mmormota (59761)
Bign Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59762

Dehogy járnak gyorsabban, pont szinkronba járnak.

Mielőtt fellővik őket, akkor járnak gyorsabban. :o)

Előzmény: mmormota (59761)
mmormota Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59761

Nem egészen. A GPS holdak órái pl. gyorsabban járnak a földi megfigyelők szerint.

Előzmény: Bign (59760)
Bign Creative Commons License 2010.12.28 0 0 59760

A relativitás elméletben se jár gyorsabban az óra, akármelyiket figyeled, mindíg csak lasabbnak látod.

Tehát nincs ligikai hiba, csak az időre vonatkozóan a "logika" másképp van.

Előzmény: Törölt nick (59759)
Bign Creative Commons License 2010.12.24 0 0 59755

Ha az időt saját időben mérjük (s miben másban), akkor pl. a szinte csak sugárzásból álló univerzum felfúvódása elképzelhető az ismert fizika keretein belül is.

 

Az idő skála egyértelmű, csak az időtartam bizonytalan. :o)

Előzmény: Törölt nick (59754)
Bign Creative Commons License 2010.12.10 0 0 59752

"Szerintem már követhetetlenné vált, hogy miről vitatkozunk..."

 

Igen, emlékezni kéne mit is kérdeztél eredetileg, mert nem azt amit utoljára ismételtél.

 

"Kérdésem: Ha gravitációmentes helyről - hasonlóképpen kétfajta mérést végeznénk egy gravitációban lévő alma távolságát meghatározandó - ugyanígy járnánk?"

 

A "vita" az állításod és értelmezésed összhangja.

Előzmény: Törölt nick (59750)
Bign Creative Commons License 2010.12.10 0 0 59749

"mégpedig a háromszögeléskor kisebb távolság kellett kijöjjön, mert az üvegben a fény más szögben terjedt"

Más szögben, más sebességgel terjed és 2 elektromágneses hullámról van szó. Erről beszéltem.

 

Ha viszont a radarhullámok és a fény is (álalános esetben két különböző frekvenciájú em hullám) azonos sebességgel és azonos szögben törve haladnak,

akkor azonos a mérés eredménye.

Olvasd el mégegyszer: (59731) (59742)

 

Meg ismételem:

Mérési módszereid lényegében különböző frekvenciákkal való mérést takarnak,

ha minden frakvenciára azonosan reagál, akkor az értékeknek azonosnak kell lennie.

 

"Számomra egyik állításod se tűnik megalapozottnak."

Miért nem?

Előzmény: Törölt nick (59748)
Bign Creative Commons License 2010.12.09 0 0 59747

"Megkérdem egy kollégámat - távméréssel mérje meg az alma távolságát.

Ő először megradarozza az almát, majd közli: E mérésem szerint  mindössze 10m-re van műszeremtől. Most azonban megmérem másként is, mégpedig a jól ismert háromszögelési módszerrel is!

És megméri, majd közli, hogy nem ugyanazt kapta."

 

Tehát első mérés: rádió hullámokkal.

Második mérés: fényhullámokkal.

Különböző frekvenciájúak?

 

Ha a hullám törése frekvenciától független, akkor azonos értéket fogsz kapni. mind két esetben.

Előzmény: Törölt nick (59745)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!