Keresés

Részletes keresés

Skori 74 Creative Commons License 2013.11.23 0 0 12297

Köszi a gyors választ!

 

Előzmény: zerfer (12290)
MCA-001 Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12296

Nyitottam nektek egy Familysearch fórumot:)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9217353

Előzmény: Bajdó (12294)
cecilke Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12295

Mifelénk a rövidítés volt a divat, a Fáni és Rozál stílusú nevekkel van tele az anyakönyv. Egy időben tömegével voltak Apolló nevű lányok. Lehet ez a Zóli is rövid alak. Ja, volt Emerencz is.

Előzmény: zerfer (12288)
Bajdó Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12294

T Prelleg!

 

„Szerintem a feedback állandó nyomogatása, a sorozatos „feljelentgetések” nagyon kártékonyak tudnak lenni.”

Aztán miért?

Minden indulásnál avval kezdek, hogy megnézem az új értékelést. Aztán minden utasítással ellentétes javítást szigorúan visszajelzek. Ha kell minden egyes sort. Aztán ha a végére elég dühös leszek, abba is hagyom az egészet. Hát kel ez nekem?

És ha már értelme nincs, legalább dühömet levezetem

 

„Már én is nyomtam Feedback-et (két alkalommal).”

Nem egy nagy szám. Igen türelmes lehetsz. Minden lepereg? Nekem több mint húszezer adatlapom van elbírálva 98%-os hatékonysággal (95.884 pont), és hibáim zöme ezekből a „hibákból” adódik.

 

„Ha észreveszik, hogy valakivel feltűnően sokszor nem értenek egyet az indexelők és kizárják, a kevés egyeztetőből még kevesebb lesz”

Aki azt a három százalékos javítást tette, meg aki folyamatosan értetlenkedik azokat a bíráskodásból bizony ki kéne zárni.

 

„ nekem még mindig jobban megéri az, hogy egy lelkes, de a szabályokat …………. folyamatosan figyelmen kívül hagyó egyeztető néha lerontja a százalékaimat, minthogy még jobban lelassuljunk.”

A szabályok be nem tartása káoszhoz szokott vezetni. Kimennél közlekedni egy forgalmas városba, ahol mindenki másképp értelmezi a szabályokat? El sem mernék indulni. Bízni kell abban, hogy nem csak én, hanem mások is betartják a Kreszt.

 

„Valaki már belegondolt abba, hogy ha továbbra is ilyen ütemben haladunk, mikorra fogunk elkészülni az egész ország anyakönyveinek indexelésével és az egyeztetéssel?”

Igen belegondoltam. Nagyon sokára. Én már biztos nem érem meg. De nem is személyekről szól a projekt. Nem is olyan rég egy felvidéki/másvidéki anyakönyvért több száz kilométert kellett utazni az ismeretlenbe (Próbáltad?).

Hová sietsz? Gazdálkodj avval ami van, az is elég sok, sőt rengeteg.

 

Amiben nagyon igazad van.

„Persze erre is lenne megoldás, pl. vissza kellene hozniuk a fórumot.”

Erre tényleg szükség lenne. Persze magyar nyelvű. Szörnyű az ide-oda fordítgató fórum.

Itt az „Index Fórumon” is lehetne nyitni egy csak ezzel foglalkozó topikot. Van már néhány minket is érdeklő, a ittenin kívül például „MyHeritage”, „Nevek családnevek magyarul”, „Betegségek régi nevei”.

Én már ajánlottam, nem nagy sikerrel (sajnos én nem tudok nyitni, kevés a hozzászólásom, meg nem is nagyon értek hozzá).

Ha elég sok indexelő látogatná, meg talán az arbitrátorok is odanéznének kis JÓtanáccsal, igen hasznos lenne.

Ahogy körülnézek elég sokan tapogatunk itt a sötétben (a nem megértés sötétjében)

 

Üdv BSH

Előzmény: Prelleg (12278)
Bajdó Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12293

T. zerfer!   

 

Ne gondold hogy egyedül vagy ily óriási sikerben.

 

Hozzám is megérkezett néhány "szakavatott és gyakorlott arbitrátor" által bírált csomag. Mit ne mondjak mennyire örültem neki.

Nekem van benne 8%-os is. Meg nem mondom mitől lett jobb a többitől. (különben hibátlanok voltak)

Igen szépen mutatnak a sok 98—99—100% eredmény mellett.

 

Szerintem  "Az az igazi katasztrófa, amikor a határtalan hü..nem jó SZÖVEGÉRTELMEZÉSI PROBLÉMA-  határtalan szorgalommal párosul!"

 

Lassan már nem is a szörnyű utasításokkal van bajom, hanem a bírálattal. Ha már egyszer van sorminta, akkor azt próbálják betartani, akár logikus, akár nem.

Mint már lentebb sokszor panaszoltam, ez a NEM/CSALÁDNÉV/ ÉLETKOR jegyzését és minden logikátlan szabályt felül kéne írni, hisz MINDENKI tudja. Én is tudom, a másik indexelő is tudja, a bíráló meg nézzen utána, ….ennyi.

 

De hát ha nem lehet, akkor szigorúan tartsák be a szabályokat. (hátha néhány szorgalmas arbitrátor is idenéz)

 

Minden kinyitott adatlapon ott az egyértelmű utasítás

Születés 1908

Ha a családnevet nem jegyezték le, vagy az „ismeretlen” vagy ahhoz hasonló jelöléssel látták el, a mező üresnek jelöléséhez nyomja le a Ctrl+B billentyűkombinációt.”

Hónapok óta jönnek a javított (egyébként hibátlan) adatlapok, egytől egyig beírt apacsaládnévvel, és 92%-al. Még akkor is, ha csak elismerte apaságát. (pedig az csak vagy megvalósul valamikor, vagy nem). Valaki nem tud olvasni, esetleg nem érti mi van odaírva. Nem szól neki senki, hogy selejtet gyárt. Nem gondolja, hogy elveszi mások kedvét az egésztől.

 

Minden kinyitott adatlapon ott az egyértelmű utasítás

Ne próbálja meg keresztnév alapján feltételezni a nemet.

Ha a nemet nem jegyezték le, vagy az „ismeretlen” vagy ahhoz hasonló jelöléssel látták el, a mező üresnek jelöléséhez nyomja le a Ctrl+B billentyűkombinációt.

Hónapok óta jönnek a javított (egyébként hibátlan) adatlapok, egytől egyig beírt keresztnév alapján beírt nemi hovatartozást. Halotti anyakönyveknél is előfordul. Valaki nem tud olvasni, esetleg nem érti mi van odaírva. Nem szól neki senki, hogy selejtet gyárt. Nem gondolja, hogy elveszi mások kedvét az egésztől.

 

Rám biztos negatív hatással van. Egyre nehezebben állok neki egy új csomagnak.

Most is sztrájkolok.

 

Előzmény: zerfer (12270)
Bircu Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12292

Erősen affelé hajlok hogy felkeresem a települést is ,és a papot is mert nagyon érdekel a hely ahol a nagyfater született és 20 on éves koráig tevékenykedett . Ha anyakönyvet nem is látok /de miért ne látnék !/ maga a hely varázsa is biztosan egy örök emlék marad számomra !Ma beszereztem friss és történelmi térképeket amin pontosan jelölik a helyszint . Lassan egy könyvnyi anyagom lessz a nagyfeterról .

Előzmény: zerfer (12277)
numismaticcollector Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12291

Köszönöm a válaszodat!

Előzmény: zerfer (12288)
zerfer Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12290

Írj egy szép levélkét a supportnak (a help menüben megtalálod a címüket).

Előfeltételük legalább 2,000 név indexelése, 94 vagy jobb %-nyi átlageredménnyel. Add meg azt is, hogy milyen projektekben dolgoztál.

A supportosok majd visszaírnak, hogy továbbítják valakinek (azt nem tudom kinek), aki majd dönt és engedélyezi a dolgot. Másnap reggel már el is tudtam kezdeni.

Azért nem árt, ha elovasod az arbitrálás szabályait, megtalálod valahol a FamilySearch oldalán, de support úgyis elküldi a címet.

Előzmény: Skori 74 (12289)
Skori 74 Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12289

Egyébként nem tudjátok, hogy ha már indexelünk házasságit is, miért nem adják azt is közre?

Ha szeretnék arbitrátor lenni mi a teendő? Hátha hamarabb adnák közre a szabolcsi adatokat...

 

zerfer Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12288

Nem, két különböző névről van szó. A Záli egyértelműen zsidó női utónév, de úgy tűnik bő száz éve létezett a Zóli női keresztnév is, kb. 6-7 esetben találoztam vele, mindig hosszú ó-val és mind keresztény volt.

 

numismaticcollector: van jutalomdokumentum, én kaptam emailben egy a nevedre kitölthető diplomát amikor elértem a 10,000 pontot :o)

Előzmény: Törölt nick (12287)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12287

Nekem is ez jutott eszembe. Szerintem Záli lesz az, nem Zoli.

Előzmény: cecilke (12285)
numismaticcollector Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12286

Sziasztok!

Ha én elég nevet indexelek, akkor azért kapok valamiféle jutalmat? Mármint, tudom, hogy nem kapok pénzt meg ilyenek, de régebben olyasmit hallottam, hogy ha elérek egy bizonyos számot az indexelt nevek tekintetében, akkor kiadnak nekem olyan dokumentumokat is, amiket egyébként nem kapnék ki. Lehet, hogy most hülyeséget írtam, de ezt hallottam régebben. :)

 

Köszönöm!

cecilke Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12285

legutóbb például Zolit találtam a menyasszony anyjaként:

 

erősen sanszos, hogy zsidó név, nem a klasszikusan Zoltánnak becézése.

Előzmény: JPmiaou (12282)
zerfer Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12284

Aha, ezek szerint Róma (a support) szólott, a kérdés el van döntve! Megjegyzem, nem követem ezt a módszert, csak egy ötlet volt a részemről a férj nemének jelölése indirekt utalás esetén.

 

Köszönöm, megpróbálom megkeresni majd ezt a másik feedback lehetőséget!

 

A nemek kérdése: nekem teljesen mindegy, hogy jelöljük, nem jelöljük, csak jó lenne ha lehetőleg egységes szabályokkal dolgoznánk, mindenki élete könnyebb lenne és gyorsabban menne az anyakönyvek közzététele.

Előzmény: JPmiaou (12282)
zerfer Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12283

Pontosan, semmi akadálya nincs, hogy japán vagy zulu anyakönyveket indexelj. Ez egy nemzetközi project, ahol egységes szabályokat igyekeznek felállítani, ennek minden előnyével és hátrányával. Egyértelműen látom, hogy a magyar projecteken is dolgoznak külföldiek, valószínűleg idegenbe szakadt magyarok leszármazottai. Csak a bírálók "tízparancsolatában" láttam azt, hogy ne dolgozz olyan projectben, aminek a nyelvét nem érted.

Ahogy írtad, számunkra egyértelmű a névből a nem. Akkor nyilván nem is hiányzik, mert mi tudjuk indexelés nélkül is, későbbi keresésnél is. A külfüldi kutatgató meg dolgozzon meg egy kicsit a további keresgéléssel, pontosítással :o)

Mellesleg tegnap láttam egy anyakönyvet, ahol a szülött neve azt hiszem Johanna volt, a beírt nem pdig fiú. Hogyan döntöd el, hogy melyik sornál hibázott az anyakönyvvezető?

Előzmény: freyya (12281)
JPmiaou Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12282

Én már feltettem a kérdést a halott nemének a házastársnál szereplő "-né" alapján való megállapításáról, és a Support-tól egyöntetű "nem" válasz jött. Azt hiszem, az a baj, hogy szeretik (szeretnék) betűhíven követni a szabályokat, és nincs felsorolva olyan lehetőség, hogy két dolog összetételéből lehetne következtetni. Külön-külön szerepel az utasításban, hogy a rokoni kapcsolatból vagy a nyelvi jelzőből szabad nemet következtetni, és ezért írhatjuk be, hogy Szabóné az "nő" (nyelvi jelző: -né), vagy ha netalán lejegyezték, hogy az elhalt a bejelentő nagyatyja volt, akkor beírhatjuk, hogy "férfi" (rokoni kapcsolat: nagyatya), de a Support nem hisz a két lehetőség egyszerre való alkalmazásában. (Az Alapvető Utasítások idetartozó része, angolul: https://help.familysearch.org/publishing/347/102817_f.SAL_Public.html#Gender)

zerfer, két különböző "feedback"-re gondoltam: az egyik az eredménynél szereplő gomb, a másik a weboldalakon lent egy link (tehát rosszul emlékeztem, nem a Help alatt).

freyya, az indexelésnél azt írjuk be, ami a bejegyzésben oda van írva. Az ötvenes évek előtt a halotti anyakönyvekben nem volt rovat a halott nemére, tehát azt legtöbb esetben nem indexeljük. Keresztnévből nem következtetünk, mert az nem mindig egyértelmű. Persze ezt a szabályt angol anyanyelvűek találták ki, mert angolul nagyon sok a kérdéses-nemű név (Clair, Evelyn, Rowan, Quinn, Kelly, Meredith, Ashley, stb.), de magyarul is előfordul (legutóbb például Zolit találtam a menyasszony anyjaként), tehát a magyar projekt utasítása is külön megerősíti ezt a szabályt, piros betűkkel (https://indexing.familysearch.org/projtab/viewProject.jsf?url=HungarySzabolcsCRegistrat1895-1978Part6/ProjectHelp0.html).

freyya Creative Commons License 2013.11.22 0 0 12281

Ezt a nemekkel kapcsolatos gondolatmenetedet nem igazán értem. Számomra az emberek neme az anyakönyvekben már a keresztnevükből kiderül. Vagy indexelésnél úgy kell csinálni, mintha magyarként nem ismerném a magyar keresztneveket? Akkor mi értelme az egésznek, ha az ember az anyanyelvéből eredő tudását nem használhatja? Ennyivel indexelhetnék a zuluk a magyar anyakönyveket, a magyarok meg a japánokét.

Előzmény: zerfer (12275)
MCA-001 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12280

Jó lenne az is, ha az indexelt adatok ellenőrzését az adott nyelvet anyanyelvként beszélő végezné.

Előzmény: zerfer (12279)
zerfer Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12279

a) Alapvetően az arbitrátort hibáztatom az ilyen gondokért, neki ugyanis első lépésként ellenőriznie kell(ene), hogy a két indexelő rekordjai szinkronban vannak-e, és ha szükséges párhuzamba hozhatja őket. Az eredményességi százalék számomra sem cél, csak egy visszajelzés arról, hogy milyen kisebb-nagyobb hibákat követek el. Elvben ebből lehet tanulni, feltéve ha nem egy év után kapom meg az értékelést.

 

b) Úgy vélem, nagyon jól összefoglaltad az "OR" kérdést, én is igyekszem ezt az utat követni. A rövidített előneveknél azért vigyázni kell, van aki beírja a "Ns" (nagyságos) "előnevet" is. Az adatbázisban is van "Tek Horthy" (tekintetes).

 

c) Én már jajongtam, hogy az unokáim se fogják Vas megyét látni... Ahol lehet gyorsítsunk, de ne minden áron. Talán majd az új indexelési módszer (1 ember indexel, 1 átnézi, de később is lehet majd megjegyzéseket tenni) fog segíteni. Ma legalább 10 olyan csomagot néztem át, ahol az egyik indexelő csak az első oldalt dolgozta fel, a második üres volt. Elvben az ilyen csomagot vissza kellene küldeni újraindexelésre. Mikor végzi el valaki az indexelés javítását? Mikor lesz elbírálva? Hónapok telnek közben. Másrészt félek, hogy a hibázó indexelő az ilyen visszaküldött csomagról nem kap értesítést. Ezért azt csináltam, hogy elfogadtam a másik indexelő munkáját (nagyon könnyen olvasható oldalak voltak) és így a hibázó indexelő a második rekordnál minden sorra hibajelzést kap. Talán megnézi, miért... A csomag viszont elfogadva, akár holnap mehet a kereshető adatbázisba.
A kommunikáció nagyon hiányzik, elsősorban MAGYARUL. Sok potenciális önkéntest elriaszt, hogy szinten minden információ csak angolul érhető el. Aki pedig mégis elkezdi és sorban kapja a "hibás" jelzéseket, aminek az okát nem érti, előbb-utóbb hátat fordít az egésznek. Talán valami Q&A is kellene, ahol folyamatosan bővítve le lennének írva a közösen egyeztetett, magyar viszonyokra adaptált alkalmazási példái a mormon alapszabályoknak, mert az sem várható el, hogy valaki több ezer fórumbejegyzést végigolvasson.

 

d) Miért eretnek a gondolatom? Ha egy személynek (akinek nem tudom a nemét) a házastársa NŐ (mivel a férje nevét viseli -né kegészítéssel), akkor az a személy csak és kizárólag FÉRFI lehet. A szabályok megengedik, hogy jelöljem a nemet, ha találok bármi arra utaló jelzést (a keresztnéven kívül). Azt nem írták sehol, hogy ez az utalás nem lehet indirekt. Azonos neműek házassága pedig akkor még szóba sem került.

Előzmény: Prelleg (12278)
Prelleg Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12278

@ zerfer 12229. A duplikált képeknél, ha jól tudom azt írják, hogy amelyik jobban olvasható azt indexeld, mindegy, hogy az első vagy a második kép az. Korábban beszélgettünk erről JPmiaou-val (2013. jan. 29. 6-os számú válasz), szóval elméletileg meg lehetne oldani úgy is az egyeztetést, hogy az egyiket sem törli ki, de ha ki is törölte a te adataidat és a másik oldalra jól írta be, akkor nincs probléma. Ne feledjük az indexelésnek nem az a célja, hogy minél magasabb százalékai legyenek az indexelőknek, hanem hogy az adatok helyesen legyenek indexelve. (már én is kaptam vissza így köteget). Ha én arbitrator lennék ugyanúgy hibázgatnék mint a jelenlegiek, amikor visszakapok néhány köteget javítva, és megnézem, nem is értem, hogy tévedhettem ekkorákat. A vezetéknevekkel kapcsolatban, egyszer találkoztam egy olyan születési bejegyzéssel ahol az apa természetesként szerepelt, az utólagos bejegyzésbe pedig leírták a (ha jól emlékszem fél évesen elhunyt) gyerek teljes nevét. A vezetékneve nem egyezett az apáéval és az anyáéval sem.

@ JPmiaou 12248., zerfer 11244. és 12250. Köszönöm a kérdésemre adott válaszokat, akkor indexelni fogom őket. Nem értek egyet azzal, hogy a zárójelbe tett neveket Or-ral írjuk. Először is azért, mert nekem eddig az egyeztetők kivétel nélkül kitörölték az Or-t akárhányszor is írtam be ezeknél. Ha az izraelita utónevek jiddis változata esetében egyetértek indexeljük Or-ral, de egyéb zárójelbe tett utóneveknél szerintem hiba lenne (lásd 11686. és 11693. hsz.-ok). Családnév bármilyen kiegészítése esetében is más a helyzet, nemesi előnevet nem indexelek, mert titulus. A közéletben használt nevet, a korábban viselt vezetéknevet, illetve az újonnan felvett nevet vezetéknevet Or-ral indexelem, de a ragadványnevet nem. Többek között azért, mert van olyan település, ahol először zárójelben írták a ragadványnevet, majd elhagyták a zárójelet.

@ JPmiaou 12274., zerfer 12275. Szerintem a feedback állandó nyomogatása, a sorozatos „feljelentgetések” nagyon kártékonyak tudnak lenni. Először is valószínűleg egy magyarul nem tudó ember nézi át (talán) a magyar nyelvű projektek visszajelzéseit, és sok esetben fogalma sincs, hogy miért történt a visszajelzés, így néhány lelkesen feedback-elő indexelő kizárhat egy amúgy kiválóan egyeztető arbitrátort. Egyáltalán kapott vissza bárki olyan köteget, ami korábban már járt egyeztetőnél és újra kellett javítani? Már én is nyomtam Feedback-et (két alkalommal), de valljuk be, értelme nincsen sok, és vannak olyan típusú hibák is, amiket a gombbal nem is lehet jelezni. Ha észreveszik, hogy valakivel feltűnően sokszor nem értenek egyet az indexelők és kizárják, a kevés egyeztetőből még kevesebb lesz, és nekem még mindig jobban megéri az, hogy egy lelkes, de a szabályokat (itt a nem és a vezetéknév beírására gondolok nem a súlyosabb tévedésekre) folyamatosan figyelmen kívül hagyó egyeztető néha lerontja a százalékaimat, minthogy még jobban lelassuljunk. Valaki már belegondolt abba, hogy ha továbbra is ilyen ütemben haladunk, mikorra fogunk elkészülni az egész ország anyakönyveinek indexelésével és az egyeztetéssel? Persze erre is lenne megoldás, pl. vissza kellene hozniuk a fórumot, ha már a lofsii.com linkjét komolytalan indokokkal nem képesek feltenni a Familysearch.org-ra, mert a Facebook oldaluk, legalábbis a nem angol nyelvű projektek esetében biztosan, nem képes pótolni azt. Lehetőséget kellene adni arra, hogy az egyeztetők és az indexelők kommunikáljanak egymással. Esélyt kellene adniuk arra, hogy egy több éven át tartó projekt esetében az abban részt vevők alakíthassanak, ésszerűsítsenek a szabályokon. Az sem lenne baj, ha az indexelésnél segítségként jobb oldalt lévő „szabálykönyvet” is frissítenék, mert elavult. És mi még szerencsések vagyunk, mert ami a szlovák projektnél zajlik...

@ zerfer 12275. eretnek gondolat, ne tedd.

zerfer Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12277

Nem az egyházon, hanem a helyi papon múlik, hogy ő mennyire segítőkész. Mivel több falut is ellátnak, eléggé elfoglaltak, de embere válogatja...

Egy emailt megér, a hajlandóságát kipuhatolni.

Meg egyáltalán... Csicsó, Szentbékálla, Köveskál: csodálatos környék!

Előzmény: Bircu (12276)
Bircu Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12276

Szerintem azt fogom csinálni hogy megkérem a levéltárost /somogy megyeit / hogy vegye fel a kapcsolatot a zalai levéltárral és nézzék meg hogy a keresett település mikrofilmjei megvannak e nekik ,és ha igen akkor lekérem a Somogy megyei levéltárba . Járhatóbb utnak gondolom igy mert én azt hallotam az egyházak nem igen segítőkészek a családfa kutatásban ..... . Aztán majd kiderül hogy mit találok.  

Előzmény: zerfer (12269)
zerfer Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12275

Pont ezt tettem! Egész délelőtt a feedback gombot nyomkodtam (szükség volt rá máshol is), már zsibbadni kezdett a kezem :o)

(nem a helpnél van, hanem az arbitrálás eredményeit visszajelző listában jelenik meg az eltérő tételeknél)

Persze az is jó lenne, ha ezekre a jelzésekre kapnánk valami választ is, mert így olyan, mintha a levegőbe engedném el.

 

Viszont lenne egy új kérdésem: Várom a véleményeket azzal kapcsolatban, hogy ha N.N. elhúnyt személy házastársa úgy szerepel az anyakönyvben, mint "N.N.-né, született X.Y.", akkor beírhatom-e az elhúnythoz, hogy FÉRFI? Vagy nagyon eretnek gondolat? Végül is van valami, ami utal az elhúnyt házastársának a nemére, ergo a meghaltnak ellenkező neműnek kell lennie.

Elhúnyt nőknél már volt szó róla, hogy ha szerepel a -né, és a lánykori név, akkor beírható a NŐ, mint a személy neme.

Előzmény: JPmiaou (12274)
JPmiaou Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12274

Ajánlom annak az arbitrátornak a feljelentését! Valahol a "help" alatt van olyan, hogy "feedback", ezen keresztül talán valakit el lehet érni, aki az érintett személy arbitrátori jogait visszavonhatja, mert aki ennyire nem ért hozzá, az nem szabadna egyeztessen.

 

De mindenesetre feltétlenül az eredményen belül minden egyes mezőre meg kellene nyomni a "feedback"-et, hátha az is felhívja valaki figyelmét a hibára.

 

A LOFSII-n volt említve, hogy állítólag kapcsolatba lépnek az olyan arbitrátorokkal, akikről túl sok hiba-visszajeljés érkezik, de nem tudjuk, hogy segít-e minden egyes hibára külön nyomkodni. (Állítólag azt akarják, hogy egy-egy hibafajtára egy kötegen belül csak egyszer jelezzünk vissza, de mivel ezt még sehol sem láttam leírva a programon belül, továbbra is minden egyes hibára nyomkodom a gombot. Levezeti a mérgemet egy kicsit.)

Előzmény: zerfer (12270)
vadász2 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12273

Köszönöm!

Előzmény: zerfer (12272)
zerfer Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12272

Az "Arbitration Results" fülön (ahol a 97%-ot látod) belül ráklikkelsz a "Review Batches" gombra. 

Akkor a böngésződben kinyit egy ablakot, ahol újra be kell jelentkezned (hogy minek, azt nem tudom, hiszen már be vagyok jelentkezve) és akkor láthatod az utolsó 3 hónapban elbírált fájlaidat, egyenként százalékosan értékelve.

Ha ráklikkelsz valamelyikre, akkor feljönnek az általad beírt adatok, illetve hogy a döntnök mit fogadott el/javított. Közben (igaz bitang lassan) feljön az eredeti kép is.

Plusz látod azt a dátumot, amikor indexeltél, innan tudom, hogy van amit egy év múlva néztek meg.

 

Előzmény: vadász2 (12271)
vadász2 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12271

Ne sokáig fontolgasd, mert várhatóan januárban lesznek a nagy változások. (az anyakönyvek egy része, lentebb már írtam - 1938 utáni házasság, 1913 utáni születés - lehet, hogy eltűnik...)

 

Ti hol tudjátok megnézni a familysarch-ben, hogy hány százalékot kaptatok egy-egy feldolgozásra? Nekem csak az összeset írja ki (az meg mindig kb 97%)

 

 

Előzmény: zerfer (12239)
zerfer Creative Commons License 2013.11.21 0 0 12270

Hát ma reggel megkaptam életem legjobb indexelési eredményét.

Régi, 1907 előtti formátumú házassági anyakönyv, ahol egy oldalon 1 házasság szerepel, illetve az előző sorszámról a tanúk nevei, aláírások, stb.

A másik indexelő (és ami a nagyobb baj: a szakavatott és gyakorlott arbitrátor) úgy vélte, hogy mivel két oldal látható a képen, akkor logikusan két rekordot kell felvenni képenként, mindkettő típusa házassági, csak a kép baloldalához tartozó első rekordban minden sor "blank" jelzést kap, a második rekordba pedig be kell írni a kép jobboldalán szereplő tényleges adatokat. Az eredmény 3 üres házassági rekord, 3 adatokat tartalmazó házassági rekord.

Én persze egy rekordként kezeltem egy képet, az eredmény az lett, hogy minden adatom hibás, kivéve a lap tetején a házassági jelzést. Számszerűen 3 (igen, három!) százalékot értem el. Ja, egyébként karakterre egyeztek az adatok, de hát "rossz" rekordba írtam.

Kabaré..........

zerfer Creative Commons License 2013.11.20 0 0 12269

Várjál... most jutott el a tudatomig, hogy katolikus anyakönyveket keresel. Szentantalfán a polgári anyakönyvezést intézték.

Csicsón 1754-óta van templom, az anyakönyveket is azóta vezetik, a korábbiakat Szentbékállán keresd (1699-től-1754-ig).

Ha megpróbálnád személyesen a plébánián, akkor jó ha tudod, hogy Csicsón jelenleg nincs pap, a köveskáli plébános jár át Csicsóra. Hasonló a helyzet Szentbékállával, ott a káptalantóti plébános az illetékes.

 

Előzmény: Bircu (12268)
Bircu Creative Commons License 2013.11.20 0 0 12268

Ez remek hír ,ezekszerint a nagyfater ezért iratott be minden született gyerekénél más helyet az ő születési helyét illetően.... Tapolca ,Veszprém .... ezerkszerint arra van ez a Csicsó végül is.És  akkor nekem  szentantalfa-i anyakönyveket kell beszereznem ?!Köszi a gyors választ !!!! 

Előzmény: zerfer (12266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!