Keresés

Részletes keresés

fan_fan Creative Commons License 2007.04.22 0 0 299
"Most majd jön valaki, aki azt fogja mondani, hogy nem illik bele a krumpli. " Az a sógorom volt, de nem fogja mondani, mert már mondta ... :-))
Előzmény: Dydand (298)
Dydand Creative Commons License 2007.04.22 0 0 298
:)))

Szerintem gazdagítja az étel ízét;) Ez a jó az egészben: ahány ház annyi szokás.

Most majd jön valaki, aki azt fogja mondani, hogy nem illik bele a krumpli. Mindenkinek szíve joga, ahogy nekem is: én így szeretem;)))

Üdv: dy
Előzmény: szysssz (295)
fan_fan Creative Commons License 2007.04.22 0 0 297
Ez egy bizonyos ideje van, eddig azt hittem, hogy csak az én gépem zsongott be ...
Előzmény: szysssz (296)
szysssz Creative Commons License 2007.04.22 0 0 296
Az Index Fórum monnyon le! Nem lehet formázni se a betűket, se a bekezdéseket.
szysssz Creative Commons License 2007.04.22 0 0 295
Sikerült jól felbosszantanod! :)) Mert nem tudom, hogy mi a fene dolga van egy ilyen finom ételben a gulyáskrémnek? - Szerintem "tájidegen" ! - torzítja a természetes ízeket.
Előzmény: Dydand (293)
tuutuu Creative Commons License 2007.04.22 0 0 294
"Tipp: ha van velőnk feltétlenül tegyük az ételhez, mennyei ízkavalkádot eredményez!" Én mindig hurcolok magammal némi velőt, de azt nem adom!!...:}} P.s.:A recept jó, a fene enné meg, kénytelen leszek a jövő héten megint pacalozni egyet..:}}} (Na, ez az index meghülyült..:{{)
Előzmény: Dydand (293)
Dydand Creative Commons License 2007.04.22 0 0 293
Oké, értem én;)

A száraz-félszáraz vörös tökéletes választás egy pacalpörkölthöz, én viszont ehhez a nehéz, vagy nehezebb ételhez (főleg, ha velővel készül), egy jó, csersavakban gazdag kékfrankost választanék (sopronit, vagy környékbelit - az a kékfrankos hazai mekkája. Természetesen több hazai borvidéken termelnek jobbnál-jobb kékfrankost, de a soproni talajt semmi nem pótolhatja, hasonló a helyzet a szekszárdi kadarkánál - de azt OFF halászléhez ajánlom, nem pacalpörkölthöz;), max. egy kékfrankos cuvéet innék hozzá. A merlot és a cabernet sauvignon -szerintem!- túl lágy ízhatású egy ilyen "brutális" ételhez. Ezeket a borokat inkább egy OFF rare bélszínhez választanám. Vagy önmagában innám a kertben, a diófa alatti árnyékban, vagy egy meleg -tücsök- és kabócaciripeléssel hangos- nyári délután az árnyékos-hűs szőlőlugas alatt jóllakottan, a világot jókedvűen szemlélve;)

Írok is ide egy saját pacalpörkölt receptet, csak, hogy "bosszantsalak" titeket:


Pacal Moon river módra

Hozzávalók:
1 kg csodás pacal
50 dkg krumpli
30 dkg nagyon füstölt (bőrös) szalonna
1 fej (!) fokhagyma
3 fej vöröshagyma
3 dl száraz kékfrankos
1-2 evőkanál fűszerpeprika
1 evőkanál gulyáskrém
1 mokkáskanál feketebors
1 mokkáskanál majoránna
1-2 evőkanál ecet (5-10%-os)
só, bors, őrölt kömény

Elkészítése:
A pacalt felcsíkozzuk, az ujjnyi darabokat ecetes-sós vízbe tesszük főni. Egy nagy lábosban megpirítjuk a (bőrös) szalonnát. Élvezzük, amikor kipattog a zsírja (illatos, ízes, étvágyat gerjeszt) hozzádobjuk a félfőre vágott hagymát (úgyis szétfő, amíg a pacal puha lesz). Kibontjuk az első üveg bort, megszagoljuk a dugóját, élvezzük a leveses érzést, amikor a dugót összenyomjuk. A finom illatokkal teli üveg tartalmának jó részét egyből poharainkba töltjük, görgetjük, nézzük, csodáljuk - kóstoljuk. Finom. Feljebb húzzuk ingünk-pulóverünk, és a hagymához keverjük a paprikát. Alaposan átforgatjuk, majd a lecsurgatott pacalt hozzáöntjük. Rányomjuk a sok-sok fokhagymát, meghintjük majoránnával, és kevés vízzel engedjük fel. Az illathoz igazán erős italt töltünk (de tényleg, a lagymatag 50-60 fokos pálesznek mondott folyadékok itt már nem állják meg a helyüket): most kezdődik csak igazán a főzés!

A fűszeres-fokhagymás, paprikás, füstölt íllatok lassan betöltik a konyhát. Borsozzuk, sózzuk, gulyáskrémmel keverjük el a pörköltet, és amikor igazán forrni kezd megszórjuk őrölt köménnyel, és hozzáöntünk 1-2 dl kékfrankost (nem mást, mert más boroknak más íze van!!!) az ecettel pedig megadjuk az étel harmóniáját. 30 perc múlva kóstoljuk először (a harmadik koccintáskor), ha kell, utána fűszerezzük. A főzés 60. perce után öntjük hozzá a maradék vörösbort. Puhulás előtt 25 perccel adjuk hozzá a cikkekre vágott krumplit (kb. 1 óra 30 perc rotyogás után).

Csakis csípős paprikával, foszlós, puha kenyérrel tálaljuk. Ne sajnáljuk a vörösbort vagy a lager sört a fogyasztóktól, csakúgy, mint az igazi, finoman csípős savanyúságokat.

A tálalás után tegyük be Frank Sinatra örökzöldjeit, csodás hatásuk lesz! Evés után a Moon river-t hallgatva mindenki fű- vagy búzaszálért fog kiáltani - gondoskodjunk róluk és tegyünk kedvükre! Hiszen erről szól az élet, nem ?!


Tipp: ha van velőnk feltétlenül tegyük az ételhez, mennyei ízkavalkádot eredményez!

Üdv: dy
Előzmény: fan_fan (292)
fan_fan Creative Commons License 2007.04.21 0 0 292
Tudom, csak az érdekelt volna (ill. érdekel) egyetértesz -e velem. A vitatkozás szándéka nélkül.
Előzmény: Dydand (290)
Dydand Creative Commons License 2007.04.21 0 0 291
...és ezért írtam, hogy a pacalból készített ételtől függ a bor mikéntje.
Előzmény: Dydand (290)
Dydand Creative Commons License 2007.04.21 0 0 290
Én pedig JumboJet kérdésére válaszoltam... ;)
Előzmény: fan_fan (289)
fan_fan Creative Commons License 2007.04.21 0 0 289
" ...Bor szinten ugyanaz a válaszom, mint a köretnél: attól függ, hogy mit is készítesz belőle... ;)" Pacalpörköltre gondoltam.
Előzmény: Dydand (288)
Dydand Creative Commons License 2007.04.21 0 0 288
Szia!

A pacal nem magyar "találmány" fogyasztják több közép-európai országban, de Francia- és Spanyolországban, Portugáliában is, a Távol-keletről nem is beszélve. Ergo minden olyan országból származik, ahol az állat legtöbb részét felhasználták-felhasználják...

A pacalt attól függő körettel szokás fogyasztani, hogy mit is készítettél belőle. Itthon általánosságban a pacalpörkölt az elsődleges, nagyjából ebben ki is merül a magyar pacal tudomány (tisztelet a kivételnek!) Nagyon finom levesnek, pácolva, vagy rántva is, de töltött, vagy zöldésges változata is ismert.

http://a2.grocceni.com/pacal.html

http://www.josqaw.hu/

A fenti linkeken több leves, egytálétel, pörkölt stb. recept található, nekem több sajátom is van (kezdjük mindjárt azzal, amit a weblapomon is leírok;)

Bor szinten ugyanaz a válaszom, mint a köretnél: attól függ, hogy mit is készítesz belőle... ;)

Üdv: dy

Előzmény: JumboJet (284)
thorvath Creative Commons License 2007.04.21 0 0 287
Üdv Mindenkinek, Halászlé és pacal rajongó vagyok, én szerkesztem a halászlé.lap –ot www.halaszle.lap.hu és most dolgozom a www.pacal.lap.hu –n. A három legjobb pacal amit eddig ettem: Hajósi pincéknél a Jánoshalma felé vezető részen balra egy pince; bringatúra, pacal, fröccs, szundi a diófa alatt. Portó városában babos pacal, ami ott nemzeti eledel. Feri barátom és felesége Hajni álltal a tanyámon bográcsba rittyentett kitűnő pacal. Horváth Tibor
fan_fan Creative Commons License 2007.04.21 0 0 286
Nem mintha szentírás lenne, de szoktam olvasgatni a hátcimkéken szereplő étel - ajánlásokat. Többnyire azért stimmelnek. De mintha pacal emlegetéssel nem találkoztam volna. Nem hiszem, hogy nagyot tévedek, de a sertés- vagy marhapörköltekhez való borok ajánlhatóak első helyen: merlot, cabernet sauvignon, ill. ezek házasítása (cuvée). De ez csak megérzés. :-))
Előzmény: fan_fan (285)
fan_fan Creative Commons License 2007.04.21 0 0 285
" ... milyen bor illik hozzá ..." Száraz vörös. Hogy azon belül milyen, az engem is érdekel.
Előzmény: JumboJet (284)
JumboJet Creative Commons License 2007.04.21 0 0 284
Hello!! Érdekelne,hogy pontosan honnan származik a pacal,az ország melyik részéről?? Meg,hogy körettel vagy anélkül volt szokás fogyasztani? Útolsó kérdésem,milyen bor illik hozzá!!! Köszi!!
stefiadri Creative Commons License 2007.04.19 0 0 283

Szia(sztok)!

 

"Egy adag ugyan tartalmazott úgyszintén finom újburgonyát (pacalfanatikus sógorom szerint krumpli nem is kellene hozzá, csak friss kenyér és cseresznyepaprika) "

 

Ezen jót mosolyogtam. Ugyanis nálunk már fel sem merül otthon a kérdés hogy: mivel kéred a pacalt, mert a válasz már magától értetődő, mivel, mivel....hát kanállal!

Előzmény: fan_fan (281)
Dydand Creative Commons License 2007.04.17 0 0 282
Sziasztok!

Engem nagyon érdekelne a rántott pacal francia verziója, ahol is pácolják főzés előtt a pacalt. Tudtok erről bővebbet? Mibe, mennyi ideig, stb. A zöldséges főzés és a panírozás megvan, csak az aelőzmények érdekelnek, de nagyon ;)

Üdv: dy
fan_fan Creative Commons License 2007.04.17 0 0 281

Üdv. Stefiadri !

 

Lám, lám emlékszel az alapvető beálítottságomra. ("haltárs") Igaz, ami igaz, olyan hét nem telik el, hogy ne ennék valamilyen halat, de a pacal időnként "a változatosság gyönyörködtet" nevében is befér az étrendbe.

 

Nos a minőségben nem csalódtam. Guszta, a helyes feldolgozástechnológiának eleget tevő csíkocskák fogadtak. Visszafogott illat, kellemes íz.

 

A mennyiségben azonban súlyosan. Egy adag ugyan tartalmazott úgyszintén finom újburgonyát (pacalfanatikus sógorom szerint krumpli nem is kellene hozzá, csak friss kenyér és cseresznyepaprika) de cakum - paki az egész egy kisiskolás diák étvágyát elégíthette volna ki, esetleg. Pedig én nem vagyok valami naggyomrú, családtagjaim tanúsítják.

 

Bezzeg karfiollevest azt mértek dögivel, maradt is belőle ...

Előzmény: stefiadri (280)
stefiadri Creative Commons License 2007.04.17 0 0 280

Én továbbra is szeretem! Hű de megennék most egy jó pacalpörit!

 

Legutóbb kb. 3 hete volt nálunk pacal, de nem pörkölt, hanem a "lájtos" pacal.

Azt úgy szoktam, hogy tenyérnyi darabokban megfőzöm vegetás-babérleveles vízben kuktába jó puhára a pacalt. Olajon pirítok jó sok zúzott fokhagymát, rádobom az összecsíkozott pacalt, megszórom erőspaprikával, öntök rá a főzőléből 1-2 merőkanálnyit, nyakon borítom szójaszósszal, egyet rottyan, kész. Arra kell csak vigyázni, hogy nem olyan kiadós mint a pörkölt, sokat be lehet belőle lapátolni.

 

Fan fan "haltárs" várjuk ám az ígért beszámolót!

Előzmény: fan_fan (279)
fan_fan Creative Commons License 2007.04.16 0 0 279

Nov. 9 -óta senki sem rajong ? Fura.

 

Holnap érdekes pacalos élményem lesz (sem az előjelet, sem az abszolút értéket nem selytem) egy váci "népi konyháról" viszek haza ételhordóban pacalpörköltet. ("Népi konyháknak" nevezem a nem felsőkategóriás éttermeket, ahol kedvező áron lehet befizetni heti A vag B menüre.) Nem vagyok borúlátó, ugyanis eddig minőségben hozták a formát, minden ehető volt minimum, sőt kirukkoltak néhány finomsággal. A pacaljukra kíváncsi vagyok.

Dydand Creative Commons License 2006.11.09 0 0 278
Az hogy a kutya sem törődött vele -persze- sarkítás. Természetesen az a réteg, akinek egy állat minden részét fel kellett tudnia használni, az ismerte és fogyasztotta. Én a szélesebb körben történő megismerésről, elfogadásról és megszeretésről írtam.
Előzmény: Boarhunter (268)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.08 0 0 277

Apósoméknál reveláció volt, amikor közöltem, hogy a fillérekért kapható belekkel megoldható, hogy az asszonyok ne tüdőgyulladással zárják a disznóölés-szezont..:}}

Mondjuk ezt-azt mosni kellett, de az a belekhez képest nudli volt.

Előzmény: TTAMAS (276)
TTAMAS Creative Commons License 2006.11.08 0 0 276
Egyszemélyes cégnél a tulaj maga mossa a pacalt. Nagyobb helyen az a segéd, akivel a legjobban ki akarnak szúrni. Egyébként belet mosni sem egy leányálom...
Előzmény: tuutuu (275)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.08 0 0 275

Öregapám az orosz front alkalmából osztotta szét a tengersok disznót a népeknek, de ettől még szerette  a pacalt..:}}

Én meg csak arról beszéltem, hogy nem okvetlenül úgy ment, hogy egy hentes-mészáros a pacal szeretete miatt másodosztályú szakember lett volna...:}}

Azt viszont elhiszem, hogy a Közvágóhíd, Pesten, ilyen szelekciót művelt.

Előzmény: Boarhunter (273)
TTAMAS Creative Commons License 2006.11.08 0 0 274
A pacal ehetőségét már az ősember is felfedezte, de a közelmúltig a szegények eledele volt.
Előzmény: Boarhunter (273)
Boarhunter Creative Commons License 2006.11.08 0 0 273
Én nem a hetvenes évekről beszélek, hanem a háború előttről...
Előzmény: tuutuu (270)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.08 0 0 272
Való igaz, lutri megbízható hentes nélkül ma az élet, néha még úgy is. Viszont elvileg mindenféle van. Hogy aztán milyen?? Ezért próbálok pácolni magamnak csülköt, ami itt off, de mi lenne a füstölt pacallal?
Előzmény: H_G (271)
H_G Creative Commons License 2006.11.08 0 0 271
Ja, akkor pont fordítva, te tudod... Az a lényeg, h. már a húsos szalonnát se lehet csak úgy megvenni, hosszasan kell vizsgálni a színét-szagát előtte. (Monnyanakle...)

Előzmény: tuutuu (266)
tuutuu Creative Commons License 2006.11.08 0 0 270

Ezzel csak az a gond, hogy a '70-es évek elején 2 vendéglőben volt néha pacal, csak amiatt, mert mindegyik vendéglős szerette, és ha már ingyér kapott, meg vesződött vele, hát kitette az étlapra is.

Pl. II.oszt étteremben 7.50-ért körettel, miközben egy sima rántott szelet úgy 15 körül volt.

Nem tudom, most milyenek az arányok..:}}

Előzmény: Boarhunter (268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!