Érdekes koncepció nem mondom, árban valószínűleg versenyképesebb, mint adott méretre mélyhúzatni egy rézpogácsát, azonban ez esetben az üstöt kellene a sisakhoz igazítani, amit kissé bonyolultnak érzek.
Nektek mi a tapasztalatok az átlag pálinkafőzőkről? Mostanság azért kevés fiatal csinál ilyet, felénk az idősek pedig szinte csak a gyümölcsöt használták fel valahova.
Régen ugye, (akik nem olvasnak azok most is) mindent beledobnak a cefrébe, a rohadt gyümölcsöt is, mosás nélkül.
A hordó mosásra azt mondják, hogy letisztul az, az élesztő hozzáadásra pedig, hogy élesztőízű lesz, vagy, hogy nekik anélkül is kiforrt, persze a napon, lefedés nélkül, muslicáktól hemzsegve.
Nameg a nagy dolgok, miszerint a cefre nem romlik, mert van aki télen is kinthagyja és tavasszal főzi stb... Savazásról nemis hallottak az ilyenek.
Itt falun nem igen foglalkoznak ezzel, ismerősöktől sem hallok olyat, hogy gondosak a cefréjükkel. És azt hiszik, hogy milyen jó a pálinkájuk, mert megveszik, pedig csukott szemmel kitalálni sem lehet, hogy milyen gyümölcsből van. Vagy csak az én orrom rossz. :)
Tisztelet a kivételnek természetesen, ahogy olvasok vissza látom, hogy itt is gondosak a jelen lévő idősebb korosztály.
Kíváncsi vagyok mennyi különdbség lesz az általam gondosan készített, és a régiek "csak úgy" páralata között.
De leegyszerűsíted a fogalmat. A köznyelv gyümölcsnek hívja (egy két kivétellel) azokat a terményeket, amalyeket általában nyersen fogyasztunk és fás száruak. Vannak itt is kivételek jócskán. Gyümölcs a dinnye, tök, paradicsom, stb. Gondolj az imádságra, "Áldott legyen a te méhednek gyümölcse, Jézus..." Gyümölcsöző a jó kapcsolat is. Sőt, régen a tehén tejét is gyümölcsnek tartották.....
Minden jót
Józsipapa
Ui: Apropó! Nem reagáltál egy kérésemre, amit a Pálinkás cuccok adás-vételében feltettem. Pró vagy kontra?
Nekem meg a páracső tetején levő a legfontosabb hőmérőm. Ha nem haragszol, a sisakra szerelt nagyméretű, nagy hőtehetetlenségű hőmérődet csak dísznek tudom elfogadni. :) Ráadásul még sípolni sem sípol.
A páracső felső végén nekem simán egy "T" idom van, a páracső csatlakozik az egyenes, a hűtő a keresztágba. A hőmérő az egyenes ág másik oldalába van betűzve egy átfúrt parafadugóval.
(Jó, persze, mindenkinek más a macera. Én a kalapálástól meg a keményforrasztástól rettegek, te meg, gondolom, az elektronikus barkácsolástól.)
...én ugyan sok értelmét nem látom ott a hőmérőnek, de Te tudod!!!...egy 50-esért kapsz a vizes boltban teflonszalagot (olyan, mint a szigszalag) és avval tekerd be...
... tehát többet mutat, én azt hittem kevesebbet...teljesen nyilvánvaló, annyira szűk a cső, hogy mint egy dugattyút, felnyomja a befolyó pálesz a fokolót...középen kéne a befolyatást, nem legalul és úgy talán pontosabb lesz...
Szia! Ugyan a saját főzőm még csak a fejemben létezik, de szerintem egy Bogrács egész normálisan néz ki, talán 1 fokkal jobb mint a kúp, és nem olyan vészesaz ára, még a vörösréz sem.
Én is kezdő pálinkafőző vagyok saját készítésű főzővel. Ne stresszeljetek túl sokat a főzőn, mert nem azon fog múlni nagyrészt a párlat minősége hanem a cefrézésen...A saválló tökéletes lesz az üstnek nem kell túlspirázni a dolgokat a sisakot megcsináljátok vörösrézből az kiváló lesz de azis jó ha csak a sisak belső felét vonjátok be vörösrézzel, így csináltam én is mert stresszeltem, hogy nem lesz olyan jó a pálinkám ha a sisak nem vörösrézből van, lefőztem kettőt így is meg úgy is és semmi különbséget nem vettem észre, a lényeg, hogy a páracső meg a hűtőspirál réz legyen és finom pálinkátok lesz én nem kínlódnék most már a sisak rezezésével de nem fognak sokan egyetérteni a véleményemmel biztosan.
Kollegámmal házi párlatkészítésre adtuk fejünket, most vagyunk a főzőkészítés (50 literes olajfűtésű duplafalút tervezünk) stádiumában. Számos szakirodalmat, webes oldalt átböngésztünk, azonban vannak nyitott kérdéseink magával a főzővel kapcsolatban.
Elsődleges problémáink az anyagminőségekkel/anyaghasználattal kapcsolatosak.
Ha saválló acélból van az üst és a sisak, de a páracső, és a hűtő csövei vörösrézből, akkor ez a felépítés milyen hatással van a párlat minőségére? Ahogy utánanéztünk szakirodalmakban, ez a legalkalmatlanabb összeállítás kisüsti főző építésére, Nektek mi a véleményetek?
Ha a saválló sisak után beépítünk egy vörösréz deflegmátort, annak lesz hatása a párlat minőségére?
Jelen állás szerint egy egyszerű kúpos alakú saválló acél sisakkal számolunk(csak ilyet tudunk csináltatni), lehetséges elérni a tisztán vörösréz sisak katalizáló hatását, ha réz lemezt applikálunk a sisak belső felületére? (szegecseléssel vagy rögzítőfüllel lenne megoldva)
Lehet, hogy triviálisan hangzik, de a réz elemeket lágyforrasztással, vagy keményforrasztással érdemes összekötni?
Egy vad ötlet: a saválló acél sisak belső kúpos felületét (üst felőli oldal) be lehet vonni vörözrézzel? Galvanizáláshoz hasonló szisztémát feltételeznénk.
Lehet, hogy sok a kérdésünk, de ha tudnátok rájuk válaszolni azt megköszönnénk.
Szerintem nem szólnak érte. Gyümiből szabad főzni, sört is szabad főzni, igaz a sörfőzést 5 nappal előbb be kell jelenteni. Én egyszerre csak egyetlen hordó cefrét szoktam készíteni, ha valaki esetleg megkérdezné, hogy, ugyan már, mi is ez? Hát sör. Vagy: Moslék az állatoknak. Mert valójában rá lehetne fogni, bármelyiket. Annyi, hogy a sört nem szokták törkölyön erjeszteni, de hát, az embernek nem muszáj mindent tudnia. Az állatok viszont megeszik a törkölyt.
Ha meg lepárláskor kérdezné meg valaki, mi is ez? Hát vegyes. Vagy: Cefrét vettem, azt mondták, tök.
Amúgy meg, szvsz. a kutyát sem érdekli, mit főznek maguknak otthon az emberek, csak nyugiban legyenek, ne lázongjanak az utcákon.
Nem a fórumozókra gondoltam. Sőt még csak nem is Magyarországon élő főzőemberkékre. A világ más országaiban biztos próbálták már otthon (sőt tuti hogy idehaza is). Lásd pl. Amerika (Cefrekirályok c. műsor a Discovery-n)! :)
A Whisky főzés nem legális (Amerikában és itthon sem). Sőt, én személy szerint nem is tudok olyan országról, ahol engedélyeznék a házi whisky készítést. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy sokan kipróbálták már! :D Cefrekirályok - Discovery (ott is az erdőben, illegálisan főzik).
Ha Kínában az állatkertben oroszlán lehet kutya, a leopárd pedig rókaszerű lény, a kigyó meg borotvált és pikkelyesre sminkelt patkány, akkor a Nagy Magyar Honban a kukorica is lehet gyümölcs....