Keresés

Részletes keresés

jcsapo Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134282

Ezekkel a kis marókkal nekem is mindig az a gondom, hogy nem változtatható a fordulatuk. Tudom, hogy amire gyártották arra ez nem igazán kell, de én is univerzálisabban használnám.

Az oszcilláló csiszolód tetszik, eddig szépen elkészítetted. Régebben említetted a porvédő harmonikákat, de azokat nem láttam a videón.

Előzmény: Törölt nick (134281)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134281

Porondon volt. Fix fordulatos. Tudom ezért nem kéne falnak menni, plattoló marót nem teszünk ilyenbe.

De én szeretném ha cnc-ben is dolgozna, ott meg nem rossz ha különböző anyagokhoz van egy fordulatszám-tartományom.

 

Meg ha jó (jobb) tippet adsz, már csak a szívemet fájdítod :) /én nem szeretek visszaküldözgetni, csak ha nagyon muszáj/

 

Előzmény: halaloszto (134275)
Tschaby Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134280

Erősen gondolkodom az a"acélos" megoldásokon... :)

Majd megbeszélem az ácsokkal is.

Biztos csináltak már hasonlót ...

Előzmény: rferi (134278)
rferi Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134279

"Nem futottam végig a témát."

 

Ne haragudj meg ezért, de meg kell kérdezzem:

De akkor meg miért szólsz bele?

 

Egy rosszul értelmezett kérdéshez, egy nem oda illő válasz abszolúte nem csak, hogy felesleges, de alaposan össze is zavarja a népet. Erre nincs semmi szükség!

Előzmény: Törölt nick (134249)
rferi Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134278

Tegnap éppen akkor szállt el a zindex, mikor erre válaszoltam! grrr....

 

Szóval szerintem ez simán megoldható, de a majd 16 méteres hosszon a talpszelemeneket én biztosan nem kötőgerendákkal fognám össze, hanem vagy betonvas pántokkal, vagy sodronyozással. Eszméletlen mennyiségű faanyagot meg fog zabálni az a gerendarendszer, ami 'csak" a szétcsúszástól véd.

Ugye a kötők hossza kb 10 méter kell legyen, tehát eleve toldott anyagból lenne, mert hét-, max nyolcméteres anyagot tudsz majd szerezni, de már azok is felárasak lennének. Tehát két hatméteressel játszanának az ácsok úgy, hgy középen még egy hosszanti szelemen is szokott kerülni a rendszerbe, mert arra ácsolják rá a toldásos részt, hogy ne a levegőben legyen toldva. Az még plusz 16 méter gerenda a kötőkön kívül.

Ráadásul ezeknek a kötőknek szerintem max 3 méterenként kéne lenniük, vagyis olyan kb 6 garnitúra kell rá. Brutálsok anyag.

Huszas betonvasból, elkovácsolt véggel, átfúrt szelemeneken keresztül, középen egymás mellett összevarrva szerintem simán jó, vagy kéttonnás acélsodrony (kb 10mm átmérőjű), laposvasból hevederezett szelemenek, és a hevederekre kötve.

Előzmény: Tschaby (134248)
kuperta Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134277

A linkelt kis makita, csak 6-os marókhoz jó! Alapvetően kézből használatra tervezve. Én vettem hozzá néhány 6-os makita marót, nem horror árúak.

Előzmény: peppino (134259)
peppino Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134276

szuper, előre is köszi. Pont az ilyen buktatókra lettem volna kíváncsi.

Előzmény: Törölt nick (134274)
halaloszto Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134275
Előzmény: Törölt nick (134274)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134274

Szia, nem tudom ez melyik a "kicsi" maikik közül, de itt páran fújtak az egyik élmaró 8mm-es patronjára, hogy nagyon nem lehet meghúzni, elmászkál benne a marószár.

 

Kicsi marót én is szerettem volna és kezdetben Makit gondoltam, de végülis a fenti ok miatt inkább a DeWalt felé fogok menni. Konkrétan a Dewalt D26204K a kiszemelt. Mivel egy kicsi CNC építése is bakancslistás, ez jó lesz pl abba is. Ez ugyan jóval drágább mint a Maki, de erősebb is kicsivel és kapok hozzá fasza kiegészítőket is - szerintem szeretni fogom. Jövő hét közepére-végére ígérték a szállítást, ha addig tudsz várni akkor letesztelem és beszámolok róla.

Előzmény: peppino (134259)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.27 0 1 134273

Sziasztok!

 

A hétvégén belefogtam egy újabb gép megépítésébe, egy oszcilláló hengercsiszolót pofozgatok. Anno kaptam ötleteket tőletek (pl jcsapo kollegától) hogy mivel csináljam a megvezetést (műanyag csapágy).

De mivel már korábban megvettem a lineáris csapágyakat és a hozzávaló tengelyt, ezért adtam egy esélyt a saját elgondolásomnak. Viszont kaptam egy mára már "read only" üzemmódba kapcsolt fórumtársunktól egy emailt, a lehetséges buktatókat tekintve. Megőrizve aninimitását bemásolnék egy részletet az emailjéből:

 

" Elméletileg egy testnek 6 szabadságfoka van: x-y-z tengelyek mentén tud elmozdulni és ugyanezen tengelyek mentén tud elfordulni. Ez összesen 6.
Ha ebből egyet-egyet elveszel, akkor vezeted meg a testet - az adott feladat esetén a csiszolómotort... 
Egy hengeres rúdon való mozgatással elvettél 2 tengely irányú elmozdulást - csak a henger tengelye mentén tud fel-le mozogni, valamint 2 tengely körüli elfordulást is, hiszen csak a henger tengelye körül tud elfordulni - azaz 4 szabadságfokot szüntettél meg.
A te számodra elég lenne már csak egy további szabadságfokot elvenni ahhoz (jelesül a tengely körüli elfordulás lehetőségét), hogy a géped megvezetése ne leygen túlhatározott (azaz a legkisebb pontatlanság esetén is befeszülő). Szerintem "pali"-nak is pont ez volt a problémája a marógépével, ami miatt szétszedte az egészet (nekem is ez a bajom az egyik sajátommal: egyszerűen a két oszlopon való megvezetés nem elég pontos, ezért befeszül és nem tudom, csak nagyon nehezen lenyomni...)
A két oszlopon való megvezetés ismert a gépészetben, azonban ehhez nagyon nagy pontosságra és nem a házi műhelyben elérhető illesztésekre van szükség, vagy egy önbeálló, illetve rugalmas vezeték kialakítására.
Én azt javaslom neked, hogy az egyik kolléga által felvázolt, négy szögvason való megvezetést, vagy az oszlopon + a másik oldalon egy csapággyal (mint görgővel) vezetékben való futással oldd meg a megvezetést. Ez nem fog befeszülni."

 

Ezen a ponton kicsit lekókadt a lelkesedésem ... de azt mondtam, ha már megvettem a csapágyakat teszek egy próbát a 2 oszlop-4 csapágy tervemmel. Ha nem megy és szorulni fog: marad a fenti javaslat (egy oszlop + 2 csapágy, másik oldalon sínrendszer.

 

Magam is meglepődtem, milyen jól sikerült az összeállítás.

Itt egy rövidke videó a jelenlegi állapotról, persze az akku le lesz cserélve rendes tápra, illetve éppen az elszívás kialakítása, asztal, meg némi borítás van folyamatban.

 

A megvezetést biztosító 2 tengelynek, plusz a forgó tengelynek ugye illik egy síkban lennie különben szó szerint szorult helyzetben leszek. Ezt úgy értem el, hogy vágtam 2 tökélestesn egyforma magas deszkát, és erre fektettem fel a liftet, illetve 2 oldalán a 2 megvezetó tengelyt a csapágyházakkal.

A 3 tengely egymáshoz képesti párhuzamosságával már többet kellett mókuskodni. Kezdetben a két megvezető tengely 1 tizednyit széttartott, de folyamatos "tolómérő-->csapágyház oldalának finom csiszolása -> megint mérés" módszerrel sikerül 2 századnyira levinnem, gondoltam ez már nem fog szorulást okozni. Nem okozott, itt teszteltem először, tényleg szépen és finoman fut a tengelyen a forgóház.

A liftházba a beépítést pedig így oldottam meg, a 2 tengely végei egy 10mm-es rétegelt lemezbe ékelődnek, és ezt igazítottam a liftház közepére, ragasztással.

Ez volt az egyetlen kritikus pontja az egész gépépítésnek, ezen dolgoztam szinte egész szombaton. A többi az ehhez képest jutalomjáték ... Az oszcillálást egy Fiat Ducato első ablaktörlőmotorja csinálja, tesztfázisban egyelőre egy régi blekis akksis fúró akkujával meghajtva. A lifházba M10-es csavar van beleerősítve, azon egy porvédett golyóscsapágy. Az ablaktörlő tengelycsonkjára egy M10-es menetesszár (GPS! :D ) darabot hegesztettem, azon is egy csapágy van. És a két csapágyat egy 18-as rétegelt lemezből kivágott karral kötöttem össze. "Hálistennek" a csapágy külső mérete (26mm) olyan volt hogy nem volt hozzá forstnerem, így  vettem egyet a profibarkácstól. Így elő körben azt mondanám hogy igen jó minőségű ez a Wolfcraft forstner. Plusz vettem tőlük egy süllyesztő készletet is, az építésnél az öszes süllyesztést ezekkel csináltam: nagyon faszák, tőlem ajánlott pecsétet kapnak.

 

És még egy pár kép, innen folytköv, várhatóan a héten őt is befejezem.

 

 

Bari- Creative Commons License 2017.02.27 0 0 134272

A porzsák mellőzésének egyszerű oka van. Nagyon hamar megtelik és az ára sem túlzottan baráti. Az elmúlt majd másfél évben eleinte elég sokat használtam a porszívót. Átlagosan 2-3 hetente kellett üríteni a bödönjét ami ilyenkor félig max háromnegyedig volt megtelve. Ha porzsákot használok akkor már egy év alatt is jó pár szűrőbetét árát költöttem volna el porzsákra. Amikor hozzám került az eredeti szűrője már akkor sem volt a toppon. A belső váza jó pár helyen meg volt roppanva, de megreparáltam. A bödön ürítésekor, és meló közben is többször takarítottam a szűrő külső felületéről a rárakódott port (ecsettel lesepertem). Időnként kompresszorral is átfújtam, hogy megszabaduljon a rárakódott por mennyiségtől. Mára már annyira összetört ez a váz, hogy már nem illeszkedett rendesen a motor aljára és a réseken jelentős mennyiségű finom port nyomott ki magából a porszívó és végül az új szűrő beszerzése mellett döntöttem.

Eleinte én is külső leválasztóban gondolkoztam, saját építésű, majd a fórumon többek által vásárolt kínai ciklonon is. Plusz bödönöm lett is volna hozzá több féle is (100literes vashordó, 120literes műanyag hordó és egy 80 literes vastagfalú műanyag kanna). Még régebben láttam Cosmas Bauer videóját, ahol akril csőből épített  thien szeparátoros elszívót de miután utánanéztem a szükséges anyagnak letettem róla. Szemeztem Mathias Wendel féle kis leválasztóval is. Sajnos a jelenlegi műhelyben akut helyhiánnyal küzdő, így a külső egységeket elvetettem, így is éppen alig férek el a porszívóval. Aztán az év elején összefutottam Marius Hornberger videójával, amit pont Cosmas videója ihletett. Mivel volt egy 32cm széles jó hosszú plexi csíkom, és van jó pár darab bontott de még használható bevonatos rétegelt lemezem is, így annak a megépítése mellett döntöttem és nem bántam meg. Ha már a porszívóba kerülő por és forgács nagy része nem a szűrőre rakódik le már nyert ügyem van, sokkal ritkábban kell takarítanom. A korábbi a géppel kapott szűrő kibírt nálam jó másfél 2 évet, meg előtte kitudja mennyit. Így a leválasztóval az új is jó pár évet kibír majd szerintem. Tudom a plexi nem szerencsés választás. Ahogy Pacman is megszenvedett vele nálam is tört, de mivel ez volt itthon ezzel dolgoztam. Szerintem sikerült elég jól orvosolni a töréses problémákat, bár a plexi csíkom szinte el is fogyott. Igaz azért maradt belőle jó pár kisebb de még másra felhasználható darab. Ha a használat alatt további törések lesznek, és a javításuk sem lesz sikeres, majd valószínű én is beszerzek olyan anyagot amit végül Pacman is vett. A cél a legkevesebb anyagi ráfordítás volt jelen esetben, azaz meglévő anyagokból dolgoztam.

Előzmény: Mr.Gabson (134254)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134271

De kiderült, hogy a plexi remek porfogó!!!! Sztatikusan feltöltődve mágnesként vonzza magához. Tovább kéne fejleszteni :)

Előzmény: 409 (134267)
peppino Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134270

hát éppen ez az. Általános maróként fog üzemelni, igaz nem fog megszakadni a sok melóba, és túlerőltetve sem lesz.

Előzmény: 409 (134268)
Kamelot Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134269

Elmaradt az ennek a képe.

Előzmény: Kamelot (134266)
409 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134268

 

 Nincs azzal az 530W-tal semmi baj, (legalábbis nekem eddig nem okozott gondot) amíg arra használod a gépet amire kitalálták.

Előzmény: peppino (134259)
409 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134267

 

 Háááát, pacman nem volt túl messzire, hogy elmondja mekkorát szívott a plexivel.  Meg hogy meg lett neki mondva előre....   :))    Akkor mégegyszer.  Polikarbonát kell ahhoz!! 

Előzmény: Bari- (134251)
Kamelot Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134266

Amihez ilyen patron van azt kerüld el szerintem nagyon instabil. Nekem 3710-es tipus van. Most akarom ennek az elejét beépíteni a forgórészbe hogy stabil legyen a szerszámbefogás.

A teljesítményt a végezni kívánt munka határozza meg. Erősebb gépből nem lehet probléma. A legfőbb meghatározó a buxa.

Előzmény: peppino (134259)
409 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134265

 

 Így értem, csak amire válaszoltál, ott sátortetőről volt szó.  (téglalap alapú gúla)

Előzmény: Tschaby (134247)
torony78 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134264

És van ilyenből 18mm-es lapra való?

Asszem ezzel indítottunk, csak valamiért elvetettem közben...

Előzmény: Törölt nick (134234)
jano5691 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134263

Lehet néha még én is beleülnék :-)

Előzmény: Törölt nick (134262)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134262

Lehet építeni rendeset is, azaz olyat ami több tepsire rátehető, hisz minél kevesebb a víz, de ellepi a tárgyat annál hatékonyabb. http://www.ebay.com/itm/Piezoelectric-Cleaning-Transducer-Ultrasonic-Ceramic-Plate-40khz-35W-Low-Heat/172277754639?_trksid=p2047675.c100010.m2109&_trkparms=aid%3D2220072%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D41375%26meid%3D5d4998555e2d4297939ab6afebcabe82%26pid%3D100010%26rk%3D4%26rkt%3D5%26sd%3D111234308445

 

Lehetne fúrókat, reszelőket, fogasokat, míves kilincseket is tisztítani :)

Előzmény: jano5691 (134260)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134261

Hát ez rohadt jó!

Nagyanyáink péklapáttal kevergették a mosóüstöt, mi meg hamarosan a péklapátot dobjuk a mosogépbe, és megcsörgetjük. Így okosmosógépünk lesz.

Előzmény: jano5691 (134260)
jano5691 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134260

Hehe. Az erdőben a favágás után is lehet nagymosást csinálni egy USB akkupakkról :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KykY3kywh9Q 

Előzmény: Törölt nick (134241)
peppino Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134259

Van ugye a Paoson féle hordozható gépem, ez itt: https://www.youtube.com/watch?v=2ZlFU7DjYZQ&t=431s

 

De a maróliftje nem tetszik és mivel amúgy is kellene egy kisebb méretű maró, a jelenlegi kétkezes mellé, arra gondoltam, hogy egy ilyet vagy ehhez hasonlót vennék http://www.gepdepo.hu/upload_files/products/20170125144442-makita-3709-3.jpg és ezt a liftet csinálnám meg: https://www.youtube.com/watch?v=0QO5T6zZB7M amit két gombbal tudnék is vezérelni.

 

Namost, milyen marót javasolnátok erre a célra? Makita? DeWalt, Bosch? Mit érdemes néznem? És milyen teljesítményűt? Azt sejtem, hogy a belinkelt változat 530W-ját kicsinek találjátok.

Törölt nick Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134258

Jajj dehonnem.

Tehát 2 fél darabod van, lópikula vékony kerettel, ahogy az szokás, ne lehessen se szerelni, se javítani. Szóval.. kettéveszed, majd mind a két félre külön-külön csinálsz egy szélesebb keretet, a szükségesnek értelemszerűen a fele magasságával. Amikor ez megvan, ráteszed őket a megfelelő tokra, és odaragasztod, odaheggeszted, odacsavarozod stb. A két fél lehet alulról-felülről megtámasztós is, nem kell tizedezni. Ezután a két felet összepasszítod, és összecsavarozod. Ha akarsz, egy aluszalagot is körbetekerhetsz rajta.

 

Szóval, hullaegyszerű, ha van dekopírod, még egyszerűbb.Rétegelt lemez is tökre jó hozzá, csak ragadjon annak a laposgépnek a tokjához a ragasztó.

 

Vagy.... amivel kezdtük... fogsz egy külső akkut, hozzáragasztod, és az egészet összezsugorfóliázod, vagy egy kis műanyag dobozba tolod.

Előzmény: feketefelhoo (134255)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134257

Áhhááá, de ez nem 2 család, ez 1 kommüna! :) Így már értem, fasza!
S nem, nem tudok elvonatkoztatni az oktatófilmes kelléktől :) Szerintem Kovi berendelne tőled egy ilyet, ha még űzi az ipart.

Előzmény: Pillanatragasz (134256)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134256

Két család kibérelt 20 évre egy faházat az úz völgyében hétvégi háznak.

Jöttek hogy kéne ágy   de 6 személyes emeletes. És a méretek éppe csak hogy faltól falig elfért, emeleten gyerekeknek.

Aztán szétszedhető szálítható kellett legyen, és mégis stabil.

Jól meg gondolkodtatott . Bevált , isannyi módosítással hogy fölűl karzat készült nehogy leforduljon a gyerek álmában.

Ez volt a legnagyobb ágy amit eddig csináltam.

Előzmény: Törölt nick (134228)
feketefelhoo Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134255

Megfelelő eszközökkel és tudással nem bonyi. Nekem egyik sincs :)

Előzmény: Törölt nick (134253)
Mr.Gabson Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134254

Szia!

 

Értem, hogy spórolós a költségkeret, de a Kress NTX 1200 van szűrőzsák ahová a forgács érkezik(por is) ezt elhagy ni a drága "postával majd 8eft"-os szűrő rovására megy. szvsz

Bocsánat, hogy beleszólok, de visszaállítanám a Kress-t tennék bele zsákot az előszűrőt elé raknám.

Gábor

Előzmény: Bari- (134251)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.26 0 0 134253

És mi volt ezen a bonyi? :)

Előzmény: feketefelhoo (134250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!