Keresés

Részletes keresés

Mmm8899 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 21254

Sziasztok! Szeptember közepén megyünk nászútra a párommal Rómába. Sikerült elég jó áron - elvileg - nagyon jó helyen szállást foglalnunk, ám egy pár visszajelzés nem hagy nyugodni. Páran (10-ből 1 visszajelzés volt ilyen kb.) írták tripadvisor-ön, hogy a környéket nem ajánlják gyermekes családoknak, illetve hogy éjszaka nem érdemes arra menni. Konkrétan a termini déli részéről 2 utcára van a hotel, a pontos címe Via Gioberti 30. Akik már jártak Rómában és nagyjából képben vannak a közbiztonsággal azoktól kérdezném, hogy sikerült a helyi nyóckerbe' szállást foglalni, vagy azért nem kell attól tartanom, hogy ha éjfélkor szerelmesen hazasétálunk, akkor valaki meg fog szurkálni a pénztárcánkért? Kicsit aggódom most emiatt.

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.05 0 0 21253

"A támogatásért cserébe a vállalkozó 15 éven át reklámozhatja cégét a Colosseum megújult homlokzatán."

Erre azért kíváncsi leszek :)) Gyönyörűen megtisztították a köveket, majd eléjük dobnak egy több száz négyzetméteres molinót :)))

Előzmény: stevebi (21252)
stevebi Creative Commons License 2016.07.05 0 0 21252
Ucsilla Creative Commons License 2016.07.04 0 0 21251

Igazán köszönöm a segítséget! :)

Előzmény: bonnita (21249)
bonnita Creative Commons License 2016.07.04 0 0 21250
Előzmény: bonnita (21248)
bonnita Creative Commons License 2016.07.04 0 0 21249

Amint látod elég gyakran megy vonat Tivoliba, megy egy reggel a Terminiről is, a többi a Tiburtina-ról. A jegyeket automatákból érdemes megvenni, mivel legtöbbször hosszú a sor a pénztárakban. A vonatjegyet érvényesíteni kell a peronon, ezt szigorúan veszik. Tivoli kellemes kis város ha egy egész napot ott töltötök akkor a Villa d'Estén kívűl lesz idő Hadrianus villájára, Villa Adriana - esetleg a Villa Gregorianára is.

 

Előzmény: bonnita (21248)
bonnita Creative Commons License 2016.07.04 0 0 21248
Előzmény: Ucsilla (21247)
Ucsilla Creative Commons License 2016.07.04 0 0 21247

Sziasztok! Már egy ideje intenzíven olvasom a fórumot ötleteket és tippeket gyűjtve és tudom, hogy ha visszakeresek sok infót találok Tivoliról, de már össze vagyok kissé zavarodva :) Először megyünk Rómába 6 napra, és nagyon szeretnék egy napot Tivoliban tölteni. Mivel érdemes és egyszerűbb az oda és visszajutás? Édesanyám is jön velünk, nem szeretném feleslegesen kifárasztani :) Mi az amit feltétlenül érdemes itt megnézni? Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

vélemény Creative Commons License 2016.07.01 0 0 21246

Mindig nagy öröm olvasni egy újonc szerelembe esését!

Persze, hogy még visszamentek.

Előzmény: erikanyu (21245)
erikanyu Creative Commons License 2016.07.01 0 0 21245

4. nap

A hazaút napja. Már este bepakoltam, hogy másnap azzal ne menjen az idő. Úgy gondoltuk inkább a szállás közelében sétálunk, pakkok nélkül, és utána irány a transzfer busz és a repülőtér. Mivel a Piazza del Popolón előtte buli volt, nem igazán tudtuk megnézni a teret, így ezt hagytuk mára, és a Borgesse park kis részét, ami belefért az időnkbe. Szintén a jó kis utolsó reggelink után indulás. A tér szép, diszkút fotó. Meglátva egy templomot, akkor legyen az is még. Jól tettük, nagyon szép volt a Santa Maria bazilika. Ezután felkapaszkodtunk a függőkerten és megcsodáltuk a Borgesse parkot, sétánk során elmélkedtünk a sok-sok látnivalón, és búcsúztunk Rómától. Szálláshoz séta vissza, majd az út a repülőtérig, és immár izgalom nélkül élvezhettük a repülés örömeit. Budapesten már várt fiam a "Transzfer kocsinkkal" és hazafuvarozott minket. Biztos hogy még visszajövünk. 

erikanyu Creative Commons License 2016.07.01 0 0 21244

3. nap

Jegyünk volt, na, nem az operába, hanem a Vatikánba, pontosan 9 órára. Ezt tényleg nem igazán értettem, hogy mások miért állnak hosszú órákat sorban, ha előre meg lehet venni a jegyet, tényleg az a 4 euró vágja őket földhöz amennyivel többe kerül így  a jegy? Szóval finom reggeli után, irány a gyalog a Vatikán. Fél 9-re ott is vagyunk, és már mehetünk is be, a többiek mellett elszáguldva, a jegypénztár még nyitva sincs. Elkezdjük több órás utunkat a Vatikánban. Készültünk a tömegre, de bevallom őszintén, talán a Michelangelo teremben volt nagy tömeg a többi hely nézhető volt. És itt meg kell említenem, hogy fogalmam sincs hogy láttuk-e az összes termet, én teljesen rábíztam magamat a férjemre, és a térképére. Órákon keresztül néztük, ámultunk a híres festők, szobrászok művein. Olyan 2 óra körül úgy éreztük elfáradtunk szellemileg többet nem tud befogadni az agyunk, azért írtam, hogy nem biztos, hogy minden termet láttunk, nekünk ennyi elég volt. A fontosabb állomásokon végigsétáltunk, megcsodáltuk a Raffaello, Donatello, Michelangelo műveit. Úgy érzem rám a szobrok tettek nagyobb hatást, boldogan szemléltem a Laokoón szoborcsoportot, a Piétát, Apolló szobrát. Ezután következett a Szent Péter bazilika. Nem volt hosszú sor, de lábaink pihentetése céljából a hosszabb liftezést vállaltuk be, jól tettük. Nagyon szép volt a kupola belseje, a kinti kilátókról pedig szép Róma látképek készültek. Kávé is megvolt.   Már a neten kinéztem a http://www.pastasciuttaroma.it/ gyorséttermet,így ide vezetett az utunk. Atival isteni tésztákat, és pizza szeleteket faltunk. Ezután, már okosan mentünk a szállás felé, egy kis pihenőre. Egy órát engedtem magunknak, mert tudtam utolsó teljes napunk, van amit még feltétlenül meg szeretnék nézni.  A Pantheon mellett már 2x is elmentünk, de sajnos már bezárták, valamint a II Emánuel emlékműről is lemaradtunk, ezért erre a két helyre igyekeztünk délután. Újra metróra pattantunk, és mint már rutinos római turisták robogtunk az Emánuel felé. Lift rendben, kilátás gyönyörű, képek készültek. Ati szomorkodott, csak mert a kávézó itt fent zárva volt. Órára pillantva láttuk még belefér a Panthenon is, irány kicsit nagyobb léptekkel, de odaértünk. Konstatáltuk a hosszú sort, de láttuk gyorsan halad, hát beálltunk. Érdemes volt ide is visszajönni, mert nagyon szép ez a bazilika is, meg az hogy egy ilyen régi épület, ilyen szépen fennmaradt. Ati lekamerázta a lyukat, amin szépen besütött a nap. Kötelező látnivalók letudva, és még van egy kis időnk, akkor jöjjön a beharangozott San Paolo fuori le mura, a virágszőnyeggel. Hát a fórumon biztos valamit félreértettem, mert virág az sehol azonban egy jó kis római piacra vetődtünk, ami még kimaradt az utunkból. Tehát semmi csalódottság, irány a piac, és az esti élet. Csak az órát figyeltük, hogy az utolsó metrót le ne hagyjuk. Szóval séta, vacsora a piacon, és haza a szállásra. 

erikanyu Creative Commons License 2016.07.01 0 0 21243

2. nap

Reggel időben keltünk, hogy ebbe a napba is beleférjen minden tervezett program. Azt beszéltük meg Atival, hogy haladunk a terv alapján, és ha valahol elfáradunk, vagy elég volt, akkor pihenünk, nem baj ha kimarad valami is, azt már ekkor éreztük, hogy ide visszatérünk majd. Erre a napra terveztem reggelre a Szent Pietro Bazilikát a Mózes szoborral, a Colosseumot, Forum Romanumot, Palatinust. délutánra a Capitoliumot, II Viktor emlékművét, Borgesse parkot, és a Pizza de Popolót. Metróval mentünk a Bazilikához. Korán odaértünk, így még a csoportos szelfiző kínaiak előtt megtekinthettük az óriási szobrot. Nagy hatással volt rám. Metró: annyi hogy nagyon szuper közlekedési eszköz, néha sokan vannak rajta, de a célnak tökéletesen megfelel. A 4 napunk alatt csak metróval közlekedtünk. Colosseum, irány a bejárat, Róma passal sorban pici sorban állással, már be is jutottunk. Ámulatba ejtenek minket a méretek, és a történelmet érezzük a lábunk alatt. Ati sokkal jobb történelemből, így ő mesélt egy kicsit a régi római korról. Megbeszéltük, hogy csodáljuk az akkori kor embereit, hogy egy ilyen hatalmas épületet hoztak létre, valamint szidtuk a barbár háborút amely ennek nagy részét lerombolta. Több órás séta után, miután már mindketten úgy éreztük, hogy mindent láttuk, és a szemünk is ép maradt a szelfi botok között, átsétáltunk a Fórum Romanómra. Itt kisebb sorba kerültünk, Róma pass ide-vagy oda, de a sor hamar haladt. Elkezdtük sétánkat a romok között. Itt is fejet hajtottunk a kor építészeinek, minekután ide sem hoztam a könyvemet, az angol kalauzok szavait próbáltam elkapni, és kissé tájékozódni, hogy éppen  mit is látunk. (Aztán persze a szálláson mindent elolvastunk hozzá, ez volt az esti mese), a Palatinust majdnem kihagytuk, de nem hagytam magamat, férjemet oda is elkalauzoltam. Itt is több órás sétánk után elindultunk a Capitólium felé. Itt követtem el egy nagy hibát, szépen meg kellett volna ebédelni, és elmenni a szállásra pihenni egyet. A többi napon erre már nagyon odafigyeltem.  Megtaláltuk a Capitolium bejáratát. Sajnos itt eléggé el voltunk fáradva, azt gondolom nem tudtuk olyan figyelemmel kísérni a műveket. de láttam a filozófusok termét, a tövishúzót, a nőstény farkast, és a többi híres művet is megtekintettem. Mivel már összeestünk majdnem a fáradtságtól, azt mondtam páromnak irány a szállás, kis pihenő. Nagyon jó helyen volt a szállás, hisz metróval pillanatok alatt ott voltunk. Egy kis frissítő zuhany egy órás pihenés, és már felfrissülve indultunk újra útnak. Ezután ezt minden nap megtettük. Fél 8-kor indultunk útnak. Tudtuk, már csak olyan helyre mehetünk ami nem nyitvatartós, így irány a belváros, és a Trevi kút. Metróval elmentünk a Colosseumhoz, és onnan egy nagy séta a városban. Vacsora egy nagyon aranyos olasz bácsi vendéglőjében. Isteni tésztát ettünk, majd Ati megkóstolta a rizsgolyót is. Kaptunk a bácsi ízletes sonkájából kóstolót is. Fagyizás, és séta vissza a szállásra. 

erikanyu Creative Commons License 2016.07.01 0 0 21242

Sziasztok!

Akkor jöjjön az én kis összefoglalóm. Tudom Nektek nem sok újat tudok mutatni, mondani, de talán majd jönnek az leső rómások és nekik hasznos lesz a leírásom. Nektek pedig hálás vagyok a sok-sok segítségért, amit mind-mind fel tudtam használni az út során.

1. nap

Izgalmasan indult az első napunk, hiszen még életünkben nem repültünk. Tomi fiam rendes volt, mert kivitt minket a repülő térre. Gyors reggeli és irány a repülőtér. Két órával előbb kimentünk a reptérre, így már 9.30-ra kint voltunk a reptéren.  Nagyon jó kis helyünk volt, én az ablak mellett ültem, a gép hátsó szárnya mögött. Izgalommal hallgattuk végig az utaskísérők szavait, mentőmellény és egyebek témakörében. Majd elkezdődött a felszállás, hát kicsit izgultunk, szorítottuk is Atival egymás kezét. A felszállás furcsa érzés volt, de mire elértük a repülési magasságot már élveztem a repülést. Nagy élmény volt a felhők fölött repülni.  Még a repülőtéren megvettem a Róma passt. Erről majd még írok, mert nagyon jó kis dolog volt. Sikeresen kijutottunk a repülő térről, de a transzfer buszunkat igen nehezen találtuk meg. Persze az a nyomorult angol nyelvtudás, azért jó lett volna. De aztán meglett, és már száguldoztunk is a szállásunk felé. Ámulattal néztem az autópályán sövényként szolgáló leandereket. Nagyon szép volt.  Aztán megérkeztünk a szálláshelyünkre. A szállás szuper volt. Kicsi szoba, de tiszta, légkondicionált.  Elfoglaltuk a szállást, átcsoportosítottuk a cuccainkat (hátizsák innivalóval, pénz mindkettőnknek), és nekivágtunk az első napra tervezett programjainknak. Első napra az Angyalvárat, Piazza Navonát, Trevi kutat, és a Spanyol lépcsőt terveztem. A szállástól gyalog elsétáltunk az Angyalvárig, és kipróbáltuk a rómapasst. Remekül működött, elkezdtük a látnivalók nézegetését.  Itt találkoztam az első nagyobb freskókkal, a pápai lakosztályokban,rögtön el is sírtam magam a látványtól. Persze egyik nap sem vittük magunkkal az útikönyvemet, így vagy a net segítségével, vagy este foglaltam össze a látottakat. Az angyalvárat keresztül-kasul bejártuk, majd a teraszon megitta Ati az első római kávéját, én pedig egy hideg italt kértem. Szépen elnézelődtünk, és kicsit pihentünk. Innen elsétáltunk a Piazza Navona térre. Megcsodáltuk a három gyönyörű dísz kutat. Továbbindultunk A Pantheon felé, de ahogy gondoltuk, már zárva volt. Kívülről megcsodáltuk irdatlan méretű oszlopait.  Ezután mentünk a Trevi kúthoz. Hát az óriási méreteivel valóban letaglózott minket. Csináltunk sok-sok képet, és természetesen dobtunk a kútba pénzt is. Nem tudom, hogy emiatt-e, de szinte minden nap visszatértünk ide.  Már későre járt, így megvacsoráztunk egy kis büfében. Majd irány a Spanyol lépcső. Sajnos a lépcsőt pont renoválták, ezért ezt az egyetlen látnivalót nem tudtuk megnézni. Megcsodáltuk helyette a dísz kutat, persze, és ettünk egy finom fagyit is a téren. Spanyol lépcső után séta a Piazza de Popolóhoz. Itt pont egy fesztiválba csöppentünk, a téren olasz együttesek játszottak. Kicsit hallgattuk őket, de már eléggé elfáradtunk, hazaindultunk a szállásra. 11 óra előtt sosem tértünk ágyba .Így volt ez aznap is.

Szállás:http://www.hotelsanvalentinoroma.it/

oleandro Creative Commons License 2016.06.24 0 1 21241

egyszerűen nem tudom megérteni, hogy  szimpatikus tiszta szemű, elméjű  és szándékú (nak/nek tűnő) emberek hogy kerülhetnek ennek az unszimpatikus és totál zavaros faszinak a bűvkörébe. Drukkolnék ennek a nőnek, de ....

Előzmény: aldilá (21240)
aldilá Creative Commons License 2016.06.24 0 0 21240

Életem első MI-cikke. :-) Úgy ír a városról, a helyzetről, ahogy én is gondolom. És azt, hogy Raggi, mint Róma új polgármestere egyrészt Róma, nagyobb részt a "párt" sikeres jövője miatt fontos. Egyelőre bizonytalan...

Előzmény: Manipura (21239)
Manipura Creative Commons License 2016.06.24 0 0 21239

 

Magyar szerző boncolgatja a  "politikai dzsungelt."

http://magyaridok.hu/velemeny/no-az-orok-varos-elen-773374/

 

Továbbra is megmaradok naív tisztelője a Város számomra értéket jelentő részeinek. 

aldilá Creative Commons License 2016.06.21 0 2 21238

Minden idők legszebb Róma-polgármestere. Ez jó! :)

 

Tegnap este, amikor olvastam a hírt, rögtön Pasolini Mamma Romája jutott eszembe. Valamiért... Most olvasva az Index-cikket, Raggi asszony gyermeke születése után döntött úgy, hogy szebb jövőt képzel neki Rómában, ezért lett aktív a város politikai életében. Mamma Roma előbb prosti volt, majd rendes anya akart lenni... Fordított utak.

 

Nem tudom... kényes egyensúlyokat kellene megbolygatniuk, szerintem a római dzsungel bedarálja őket is. A rómaiak tapasztalt dzsungellakók voltak mindig, a világ közepén élnek, a turisták esetében meg a lényeg az, hogy itt, a fórumon készüljenek fel a néhány vagy több napos római létre, a különböző Manipurák, Bonniták, csécsék, Catellák és Jankák megtanítják őket okosan, de lazán és mély érzelemmel élni a várost.

 

A japcsiknak rosszabb.

Előzmény: oleandro (21236)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 0 0 21237

Igen, engem is érdekelne a véleményed...

Előzmény: aldilá (21235)
oleandro Creative Commons License 2016.06.21 0 0 21236

és ez most jó? (azon túl, h. nem akar olimpiát)

Előzmény: aldilá (21235)
aldilá Creative Commons License 2016.06.20 0 2 21235

Mamma Roma (nuova)

 

stevebi Creative Commons License 2016.06.17 0 0 21234
zithea Creative Commons License 2016.06.06 0 0 21233

A S.M.della Vittoriában van Bernini Szent Teréz extázisa, mi erre fűztük fel a környéket + a 4 folyó sarkára. Egyébként a képen nem látszik, de jobbra is van egy szép, köríves templom, amit szintén csak kívülről néztünk.

Előzmény: borgyur (21232)
borgyur Creative Commons License 2016.06.06 0 0 21232

Köszi a választ.

Igen, erre gondoltam. Erről a térről eddig nem is hallottam, a Mózes-kút nagyon tetszik

Előzmény: zithea (21231)
zithea Creative Commons License 2016.06.06 0 0 21231

Köszönöm! Az 1. nap 6-os képére gondolsz?

A Piazza di San Bernardon, szemben jobb oldalon a Mózes kút, középen elöl a Santa Maria della Vittoria. Bal szélen magasodik a Santa Susana, de oda nem mentünk be.

Előzmény: borgyur (21230)
borgyur Creative Commons License 2016.06.06 0 0 21230

Csodálatos képek.

A 6-os kép hol készült?

Előzmény: zithea (21214)
evi05 Creative Commons License 2016.06.06 0 0 21229

Nagyon lelkesen olvastam a beszámolót, nézegettem a képeket, kicsit megint ott voltam :) 

Köszönöm :)

Előzmény: zithea (21224)
zithea Creative Commons License 2016.06.06 0 1 21228

Örülök, hogy tetszett a kis irományom! :) A két topik + a honlap nélkül fele ilyen jó se lett volna!

iszisz Creative Commons License 2016.06.03 0 0 21227

Én is nagyon köszönöm, kár lett volna magadban tartani!

Külön hála a fotókért.

Előzmény: zithea (21224)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.03 0 0 21226

Nagyszerű volt, köszönjük! :)

Előzmény: zithea (21224)
bonnita Creative Commons License 2016.06.03 0 0 21225

Szép volt, gratulálok ! 

Előzmény: zithea (21224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!