Keresés

Részletes keresés

olvas0 Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2706

Úgy illik az ember megossza kudarcait is, ha ő nem tanul belőle tán más igen...

Szóval ma jutottam el a odáig hogy lefőzzem első cefrém thumperrel... katasztrófa.... kudarc kudarc hátán... Pedig a matek jó volt... a 7literes kukta tetejét lecsavarva pont jó bele a réz szűkítő amibel alulról belefért a 10es felülről meg könyök amivel rátágultam a 18as csőre ami a főző felől jött... az 50 felt nem tudtam elhagyni mert a csonkja 22es de a könyököt lefele tudtam fordítani így a további egy méter már nem felfele ment sréhen ahogy jó pálinkafőzéshez kell hanem lefele a kuktába. Szépen leszigeteltem, a lemenő cső éppen beleért a kuktában lévő több mint egy éve érlelt nem éppen jól sikerült régi párlatba- mondjuk ennek arányával lehetett gond mert a 7literes kuktába kb 3litert biztos beleöntöttem mire a cső beleért (valószínűleg hosszabb cső kellene... :( ) na de belevágtam... fűtöttem de nem nagyon akarta fölfűteni a kuktát, bugyogott ugyan meg meleg is volt de nem indult belőle semmi... na addi addig raktam rá míg szét nem tolta a csövet a nyomás.... olyan volt mint egy gőz gép csak néztem nem nagyon tudtam vele mitcsinálni, alatta széjjel húztam a fát nyugodjék a tüze, ahogy lejjebb hült még gözölgött ugyan de összetoltam a csövet... szijjel nyomta a kuktánál... na ez még párszor megismétlődött mire elkezdett jönni a kukta tuloldalán... na az meg olyan volt mint ami átforrt.... ilyen moslékos cumo... ráadásul sok ugye el is ment kárba az elején amikor még volt benne erő, úgyhogy ilyen 65nél kezdtem ezt a „moslékot” gyűjteni de lementem vele majd nulláig mire ráeszméltem, hogy ebből most nem jön le 10liter ahogy kéne(25liter cefre volt) szóval mire harmadjára mértem 2liternél tartottam volt 40fokos.. én már kész voltam... felhagytam eddigre minden reménnyel végül van kb 50fokos 3-3,5liter moslékom mert kínomba összeöntöttem az egészet ahogy van, füle farka benne van.... mondjuk olyan édes mintha szörp lenne... Az az igazság hogy a recptje se minden napi... már képemről leég minden nem merek kérdezni annyi hülyeséget csinálok- ez szerintem a végett lehet hogy iskolába járok vén fejemmel azt másra már nem jutja az eszemből... :) de legalább igen jók a jegyeim...

Na de csak leírom jöt derüljetek: )

Hetethét országba kerestem rozsot de nem kaptam erre sehol, próbáltam volna hozatni de azért a kilóért ezreseket adni hát nem volt szívem,megmondom őszintén vettem helyett – amit kaptam- biokölest.... fél kilót... hát erre gondoltam rozs helyett... ilyen szárított tőzegpamacsot se találtam sehol, még hülyének is nézte mikor kerestem, úgy hogy fél kiló árpát úgy füstöltem meg hogy tölgyfát gyújtottam azt leöntöttem vízzel és konyhai szűrőbe ráztam a fenekit fölötte... ht füstös lett... :) Na tört kukorica nem van azóta se, a húsdarálót kicsináltam vele úgy hogy se húsdaráló se tört kukorica...... már itt elkelletett volna gondolkoznom lehet, hogy nem kéne ezt erőltetni.... hát vettem némi darát azt le szitáltam konyhai szűrővel ami maradt az lett a tört része, de nem mertem sokat csak egy kilót így mert tavaly megvolt a bajom, átfőtt a lisztje nem győztem szűrni, úgy hogy ehhez még hozzá öntöttem 1kiló szemes kukoricát törés nélkül, és mind ezt kipótoltam árpával... Szóval a vége az lett hogy:

0,5kg köles

0,5kg tölgyön füstölt árpa

1kg kukorica dara

1kg szemes kukorica

2kg árpa

25liter víz 1/4ed pékélesztő és 4kg cukor

Hát meg kell hogy mondjam a cefre ize olyan volt mint a sör, meg a hab is rajta, ezt én a komlónak tulajdonítottam.

Úgy vagyok vele hogy ha már eddig eljutottam akkor még kétszer szerencsét próbálok bár lehet hogy kisüsti módszerrel fogom inkább lefőzni és nem erőltetem ezt a thumper dolgot...

 

cloaked Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2705

Ezaz, hogy én is így vagyok vele, de ezek után csak csak a koncessziós boltba mehetnél, az meg nyilván legalább annyiért adja majd az italt, amennyihez az átlagfogyasztó hozzászokott ( = amennyibe az adott település legnagyobb áruházaiban került).

 

De szerencsére ez még nem hivatalos, csak „egyes információk szerint kormányzati berkekben kering”.

Előzmény: Törölt nick (2700)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2704

Amúgy a gabona cefre részre gondoltam, amit leír. Ez a célkitűzésem, 1 kiló gabonából, 1 liter 20-25%-os alszeszt nyerni. Ahogy elnézem, lehet túl nagy a mérce, de azért ezen fáradozok. Ha ez megvan, egy tuti recepttel, akkor okés minden.:-)

Előzmény: Törölt nick (2701)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2703

Hát, nyilván neki is meg kellett szerezni a  szülséges tudást, valahonnan. :-)) Ezek szerint jó helyen járok.:-)

Előzmény: Törölt nick (2701)
öreg-muslica Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2702

A ginnel kapcsolatban próbáld meg ezt……

 

( 22 L 11%-os cefréböl  4.1-4.2 L 43-45%-os kész gin szokott lenni, ami a fejében, farkában marad az nincs benne…)

 

A ginhez a szívének a javát használom, kb.35%-ra hígitva, az ázott füszereket a thumperba teszem. Amikor megindul, az elsö 60-70mL párlatot elveszem és egy külön üvegbe teszem, ami ezután jön csak az megy a ginbe……Amikor a külön üveget lehígítom 45%-ra , fehér lesz. Nem dobom ki, ezt a nem átlátszó koktélokhoz használom pl. Gin Fizz, Bloody Murder stb.

 

A kész gint lehígitom 45%-ra és a hideg pincébe teszem legalább 2 hétre ülepíteni, majd fejteni, ahogy a # 2623 hsz.-ban írtam a továbbiakban…….Meg vagyok elégedve ezzel a módszerrel……

( Esetleg elsö alkalommal az elsö 80-100mL-t kétfelé osztod, az elsö megy a külön üvegbe, a másodikat apránként visszateszed a ginbe addig, amig az opálosodás elsö jelét látod….ezzel megkapod a pontos mennyiséget amit legközelebb el akarsz venni….)

 

A jövöben ki akarom próbálni bor derítö szerrel is…de most eléggé el vagyok maradva a pisco és a törköly miatt……( mondjuk ez legyen a legnagyobb csapás ami a házat éri….)

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (2694)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2701

Sok sikert hozzá ;)

 

Csak beleolvasgattam abba amit linkeltél, de szerintem amit leír, annak a teljes egésze innen és a pálinkafórumról származik :))

Előzmény: Törölt nick (2699)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2700

Én már hallottam róla, de nem hinném hogy ebből lesz valami... eléggé összeegyeztethetetlen lenne azzal a dologgal, hogy otthon mindenki főzhet pálinkát. Megaztán a magam részéről úgy vagyok vele, hogyha értelmes szeszt akarok venni, akkor elmegyek egy italboltba, vagy rendelek tőle, és nem a Teszkóba meg a sarki kisboltba fogom megvenni a nulla választékból 400-500 Ft-vel drágábban.

Előzmény: cloaked (2697)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2699

Én szeretném a maximumot kihozni belőle. Ennek a srácnak sikerült. Én is szeretnék 1 kiló gabonából 1 liter 20-25%-ost. Nagy kihívás,,,de éppen ez benne a szép.:http://rodosto1.nolblog.hu/archives/2012/06/23/Kirandulasaim_a_szeszcsinalas_vilagaban/

Előzmény: Törölt nick (2695)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2698

Itt még a végén "fing adó" is lesz.....Már bocs a kifejezésért.:-))

Előzmény: cloaked (2697)
cloaked Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2697

A cigi után az alkoholt is koncesszióban árulhatják – ezt olvastátok már? Gondolom ezzel vége volna annak, hogy itthon értelmes szeszt lehessen venni értelmes pénzért. Én már évek óta nem vettem „normális” áron minőségi szeszt, nem is nagyon fogok. A koncessziós bolt meg nyilván nem megy majd a mai teszkók árai alá. Ha így alakul, asszem inkább abszintra költöm a pénzem...

 

Van róla topik is: Nemzeti italboltok hálózata

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2696

Igen, ez biztos. Jelenleg a kísérlet úgy áll, hogy 9,5 liter víz+3 kiló darált rozs, 2 kávéskanál citromsav+500 gramm maláta (induló tömeg, felvett víz beleszámolva a vízhez), jódteszt negatív, ezért kapott még fél kiló malátát. Most a víz tömege: 10,6 liter, a maláta meg összesen 1 kg indulósúly. Meglátjuk, mennnyit bír, mennyi kell még neki.

 

Előzmény: Törölt nick (2695)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2695

Lehet hogy nem sok, de én úgy vagyok vele hogy még így is teljesen megéri. Lehetne persze jobb is, de azt be kell látni, hogy otthoni körülmények között vannak korlátok. Ha meg elkezdessz ilyen-olyan csodaszereket vásárolgatni, akkor meg szinte ott vagy, hogy jobban jársz, ha besétálsz egy boltba és veszel egy üveg jó whisky-t. Tudom hogy az alkotás öröme fontos, de azért vannak határok. Persze ez csak az én véleményem :)

 

A malátát más területen is használják, szóval biztos hogy ahol ezt olvastad, ott a cukrosító malátáról volt szó? 

Előzmény: Törölt nick (2689)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2694

Nagyjából ugyanúgy működik a kettő szűrése, annyi különbséggel, hogy a fűszerek okozta opálosodás általában jóval erősebb. Mondjuk a pálinkánál ritkán válik teljesen, vagy majdnem teljesen fehérré a kozmaolajok miatt, de az én ginemnél alig lehet rajta átlátni. Egyébként a kávéfilternek jónak kellene lenni, mert szűrtem már át sikeresen opálos anyagok rajta, még hűteni se kellett, de ilyen durva esetben nem sok mindent ér.

Előzmény: cloaked (2686)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2693

Az már igen! 20 kg gabonából 5 liter 80%-ost, az annyi mint, ha két lépcsőben csinálom, legalább 20 liter 25%-ost kéne kapnom, hogy ennyi legyen belőle. Tesód leírta anno, a gabona-víz arányodat, ez alapján kalkulálok.

Akkor nálam nincs más, a malátával, mint enzim-hiány. Csinálok egy kis mini kísérletet, amihez jódpróbát is fogok használni, többször is, ez alapján kiderítem, hogy a most "szüretelt" árpa-malátám, mire is képes.

5 kg árpa-malátám van, ami most 9300 gramm a felvett víztől. Ezt elosztottam 5 zacskóba, így minden zacskóba 1860 gramm jutott, ami 1 kilónak felel meg. A levélcsírák még a héj alatt vannak, bár 10%-a már kibújt. Annyira nem lehet elkapni a pillanatot. Gyökércsíra a mag 2x-ese. Múltkor a maradék 5 kg rozs malátámból sört próbáltam csinálni, (ugyanúgy kell, mint a gabona-cefrét, csak tisztán malátából készül) és az világosan kiderült, hogy saját magát el bírta cukrosítani, mivel jódpróba citrom sárga volt. Fél kilóval azaz 930 gramm zölddel ki kísérletezem, hogy mennyi sima gabonát bír elcukrosítani, úgy hogy a jódteszt sárgát mutasson.

Előzmény: kezdö kotyvaszto (2692)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2692

meg!

 

kb 80L szürt cefreböl fözesenkent ätlag 4-5L 80%-os pälat lett. nem kisüsti fözövel hanem,

häromlepcsös oszlopon,deflegmätorral (24C-os hütes),refluxälva (1/3 resz pärlat elvtele,2/3 resz pärlat visszaforgatva)

a pärlat jellegzetes markäns gabona izet illatät nemlehet összehasonlitani a hordos erlelesü neves pärlatokkal!

a mäsodik lepärläs utän viszont sokat javul izben illatban,lägyabb lessz sokkal.

eltudom kepzelni hogy a megfelelö  izesites vagy hordos erleles utän hasonlo minöseget lehetne elerni mint a neves pärlatoke.

mi aszalt es friss gyümölcsägyra tettük plusz vaniliarud,fahejjtekercs,szegfüszeg. (ezt kostolta robert)

majd egy agyazäs utän ujraföztük es csak azsaltgyümölcsre ujra agyaztuk s türelmesen värunk.

 

Előzmény: Törölt nick (2684)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2691

Szia! Mentsd le előtte, van hogy nálam is eltűnnek, másképp.

Előzmény: kezdö kotyvaszto (2690)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2690

grrrrr...  :-((((

 

nemjelennekmeg a hsz-eim!

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2689

Szia! Hát, ez nagyon kevés, Nálad is. Pedig több vízzel kevered a cefrédet nálam. Akkor megpróbálok valami mást. Az árpa malátámat most úgy fogom csinálni, hogy a levélcsíra még a héj alatt maradjon, és fele, 2/3-része legyen a magnak. Nem én találtam ki, olvastam egy malátás szak oldalon.

Előzmény: Törölt nick (2684)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.11.21 0 0 2688

üdvözlök mindenkit!

 

boräszati fajelesztöt hasznälunk, ph-t 3,5-4-re allitjuk, es türelmesen värakozunk! (es kevergetünk)

mennyisegnek van e idöbeli jelentössege esetleg? (kb.150L)

Előzmény: Törölt nick (2672)
cloaked Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2687

Na ez kicsit bizonytalanná teszi a dolgot. Ha szűrni kell, akkor aromakosár sem ajánlott. Ez esetben az illóolajok vagy más aromaanyagok feldúsulása nemkívánatos (vagy csak egy bizonyos szintig), ezért így az sem egyértelmű, hogy gyengébb vagy erősebb szeszbe áztatva lesz-e jobb. Az is lehet, hogy virágonként eltér, mivel más-más az olajok íze és mennyisége is. Nehéz megjósolni.

Előzmény: Baracilin (2683)
cloaked Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2686

Nem maga az alszesz a lényeg, hanem az esetenkénti kozmaolaj-tartalma. A kozmaolaj és az illóolaj fizikailag másképp viselkedik? Mindkettő egy gyűjtőnév, ami kizárólag a vízoldékonyságuk hiánya alapján csoportosít több különböző folyadékot. Szerintem ugyanazzal a technológiával lehet szűrni őket. Mondjuk ehhez szükséges lehet, hogy az opál mikrocseppjei összeálljanak nagyobb cseppekké, ezt nem tudom, a módszertől függ. (Ánizsolajnál pl. pár nap után tapasztaltam ilyet, igaz szobahőmérsékleten. Ilyenkor a folyadék ismét tiszta, csak közelebbről látszanak a kb. 1 mm-es cseppek.)

 

Nekem mondjuk nem is volna logikus, hogy a papírszűrő megfogja az illóolajat. Az is csak folyadék, ráadásul kisebb viszkozitása lehet, mint a víznek. Lehet, hogy én fogalmaztam túl ködösen, mikor annak idején szűrést javasoltam...

Előzmény: Törölt nick (2685)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2685

40%-on fagyasztottam és szűrtem :) Már akkor is olyan volt mint a tej, és utána se lett sokkal jobb. Az alszeszszűrés nem vág ide, mert egyrészt az a kozmaolajok miatt van, másrészt meg a gin alapanyaga amúgy is egy letisztított "vodka", tehát nincs is alszesz. Amit Ö-m írt régebben, az meg a napfény miatt van, ami ellen kevés ánizzsal vagy édesköménnyel lehet védekezni.

Előzmény: cloaked (2681)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2684

Őszintén szólva meg nem mondom mennyi lesz belőle, valahogy sose méregettem egész pontosan. Ha jól elmékszem akkor legutóbb 18-20 liter cefréből lett valami 1,5 liter 40%-os. Nekem legalábbis. A többiek esetleg ha megosztják a tapasztalataikat...

Előzmény: Törölt nick (2679)
Baracilin Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2683

Most hirtelen meg nem mondom honnan szedtem, de ugy tudom, főzés előtt le kell szűrni a virágokat és csak a szeszt finomítani.

Ezért merült fel a kérdés hogy mehet-e aromakosárba, ha "alszeszbe" meg nem.

Előzmény: cloaked (2682)
cloaked Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2682

Na aromakosaras párlatot még az életben nem ittam, szóval nem tudom:) De a zöld részek véleményen szerint nem okoznak nagyobb gondot, mint áztatva. Ehhez és az erősséghez is jó viszonyítási alap a párnapos ázat illata. Az íze már kevésbé.

Előzmény: Baracilin (2680)
cloaked Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2681

Az ital valószínűleg ez lesz, de a raksi a cikk szerint a nepáli रक्सी átírása, és nem derül ki, hogy mi a tibeti neve (ott nem beszélnek nepáliul). Nekem az is gyanús, hogy összemostak egy nepáli és egy tibeti italt, mintha a cujkát „román és magyar” italnak nevezné valaki. A múltkor egy webes és egy könyvbeli forrást találtam a tibeti arakra, és mindkettő kizárólag tibeti italként emlegette.

 

Gin: a szűrés csak a kicsapódott illóolajra alkalmazható, nem? Úgy gondoltam, 40%-on tedd a fagyra, akkor a lehető legtöbb csapódik ki, és utána szűrni, mint az alszeszt. Namost az alszesz olajszűréséhez hülye vagyok, de elvileg ugyanaz a módszer kéne. Egyébként nem az a probléma áll fenn, amiről Ö-m beszélt, hogy a gin könnyen megtörik és opálos lesz? Nem emlékszem már, csak ötlet.

Előzmény: Törölt nick (2669)
Baracilin Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2680

Igen, annak készül.

Esetleg aromakosárba érdemes virágot tenni? vagy a zöld részei miatt inkább nem kéne?

http://www.schnapsbrennen.at oldalon olvastam ha túlzásba visszük az adagolást akkor arcvíz szerű is lehet...csak ugye mennyi az a sok? de valamiért nem jelenik meg amit oda írok...

 

Köszönöm a segítséget! :)

Előzmény: cloaked (2678)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2679

Köszi! Hmm,,,ez elgondolkodtató. 3,33 kg gabonából kéne lennie 4 liter 25%-os alszesznek, vagy 3 liter 35%-osnak. Érdekelne, hogy az 1 kg gabona=1 liter 25%-os alszesz kivitelezhető -e házilag? Mert egy oldalon ezt olvastam, hogy házilagos körülmények között ennyinek kéne lennie. Mennyire urban legend? :-))

Neked mennyi szokott lenni a kihozatalod?

 

Előzmény: Törölt nick (2676)
cloaked Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2678

Felteszem röviditalnak készül. Ahogy Kormoss is mondja, a párolt gin jó kiindulási pont, mert az lényegében egy boróka-geist. Elméletileg a finomítandó alkohol szeszfokánál az a fő szempont, hogy mennyire vannak jelen nemkívánatos, de vízzel könnyen átpároló anyagok. Ha a virágok alapvetően finom ízűek, akkor szerintem érdemes olyan hígan lefőzni, mint pálinkánál az alszeszt, ha meg nem, gondolom akkor sem szükséges a ginnél Öreg-Muslica által ajánlott 37% fölé menni, mert a boróka azért elég markáns.

 

Áztatáskor az csak jó, ha minél erősebb a szesz (de max. 85%-os, mert fölötte gyengül az oldóképessége), de nem feltétlenül tesz majd különbséget. A török rakiba pl. még az ánizst is hibátlanul belevarázsolják úgy, hogy a szőlőpárlat alszeszéhez adják, bár ennek valami külön trükkje lehet.

 

Várhatóan az lesz inkább az izgalmas szempont, hogy mennyi virágot adj literenként. Több kell, mint holmi áztatós likőrbe, de túlzásba is lehet vinni, szóval nem árt, ha lesz még kéznél abból a szeszből, hogy a kész párlathoz hozzáönthess, ha túl erős ízű lett. (Így aromaszegényebb lesz, mintha eleve jó aránnyal főztél volna, de legalább iható.) Áztatni akár 1-2 hétig is érdemes, ha minél jobbat akarsz, de szintén nem biztos, hogy érezhető lesz a különbség az egynaposhoz képest.

 

 

Függelék a többieknek:)

 

„17. Geist (a gyümölcs vagy a felhasznált nyersanyag nevével)


a) A Geist (a gyümölcs vagy a felhasznált nyersanyag nevével) olyan szeszes ital, amelyet a 16. kategória a) bekezdésének ii. pontjában felsorolt nem erjesztett gyümölcsök és bogyók vagy zöldségek, diófélék vagy egyéb növényi anyagok, mint például gyógynövények vagy rózsaszirom mezőgazdasági eredetű etil-alkoholban történő kivonatolását követő, 86 % (V/V)-nál kisebb alkoholtartalomra történő lepárlással nyernek.


b) A Geist (a gyümölcs vagy a felhasznált nyersanyag nevével) minimális alkoholtartalma 37,5 térfogatszázalék.


c) A Geist (a gyümölcs vagy a felhasznált nyersanyag nevével) nem ízesíthető.”

Előzmény: Baracilin (2665)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 2677

Erről szerintem cloaked tudna többet mondani, ő otthonosabb a gyógynövényes, áztatós témában :)

 

Ha a desztillált fűszeres párlatokból indulok ki (mondjuk a ginből), akkor 65-70%-on való 1-2 nap áztatás, aztán 30-40%-ra visszahígítva desztillálás. Így biztos működne, de én még soha nem csináltam bodzavirággal.

Előzmény: Baracilin (2675)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!