Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
A ferjem csinalt egy csoda jo lecsot. . .en meg meg penteken vettem az egyik kedvenc helyemen hazi tesztat, frisset (linguine) es feher kagylo szoszt (white clam sauce).
Ereztem, hogy sok a teszta meg a szosz kettonknek, ezert felhivtam a gyerekemet, hogy ehesek-e. Teljesen veletlenul halodtak az ehsegtol. . . A menyasszonyanak ez volt az elso talalkozasa a lecsoval. . .ez utan nem nagyon erdekelte a teszta :))! A kicsi fiam soha nem szerette a lecsot, annak ellenere jot evett belole :)).
Azt hiszem, tobbszor fogok ilyen vendeglatast csinalni, amikor csak a jo beszelgetes a lenyeg, nem annyira az, hogy orakig susson-fozzon az ember. Meglepodtem, a vett etel nem volt dragabb, mintha en foztem volna - es arrol nem is beszelve, hogy csak tesztat kellett kifoznom.
Itt az ideje, hogy ujra nekialljak hivni baratokat egy tal etelre, egy pohar italra. Ma kiprobaltam egy receptet, ami megtetszett az egyik fozocskeben. Nincs sok idom vasarolni, fozni - igy egy olyan tetszett meg, ami fozi magat, nincs sok babra vele. Meg lehet fozni egy nappal elotte. . .es az ize csak jobb lesz. Vacsora elott csak krumplit kell kifozni frissen.
Carbonnade a la Flamande?Belgian Beef, Beer, and Onion Stew (hat ezt nem tudom forditani - a lenyeg, marhasult sorrel es hagymabval)
1.5 kg marhahus, 2,5 cm-es szeletben (ami porkoltnek jo, ne legyen szaraz!!!) so, bors, 3 ek olaj, 1 kg hagyma szeletekre vagva 1 ek paradicsompure 2 fokhagyma gerezd 3 ek liszt 3/4 csesze csirkele 3/4 csesze marhahusle 1 1/2 csesze sor 4-5 szal friss kakukkfu (thyme) 2-3 baberlevel 1 ek balsamic ecet
Melegitsd elo a sutot 300F fokra - 150C
A husrol vagd le a zsiradekot, a rugos - inas reszt. Szaritsd meg, sozd, borsozd. Egy vastag falu labosban melegitsd fel az olajat amig fustol, es tedd bele a fele hust. Ne forgasd, ne mozgasd - csak amikor mar megbarnult, akkor forditsd. Szedd ki egy talra, add a kovetkezo szeleteket. Ne zsufold tul a labosban, ne engedjen levet.
Add a szeletelt hagymat a labosba, 10-15 percig parold. Add hozza a lisztet, keverd ossze, add hozza a husleveket, es a tobbi hozzavalot, keverd el. Add hozza a piritott marhahust. Takard le nem teljesen, es tedd a sutobe. Addig susd a lassu tuzon, amig a hus omlos nem lesz. A recept 2-2 1/2 orat irt, nekem 3 1/2 kellett.
Itt a kovetkezo vendeglatas - foleg nyari ebednek jo, amikor semmi nehezet nem kivan az ember lanya:
"Lemon Fusilli with Arugula" - szinten Ina Garten recept.
1 evokanal olva olaj 1 evokanal aprora torott fokhagyma 2 csesze tejszin 3 citrom so, bors 1/2 kg szarazteszta (itt fusilli - de masmilyen is jo, ami 2-3 ujjnyi hosszu) 1/4 kg "baby arrugula" - vagy felnott, de a levelnyelet kivenni belole, es aprora tepkedni 1/2 csesze Parmezan sajt, reszelve kb 2 csesze cseresznye paradicsom, felbe vagva,
Parold a fokhagymat a z oliva olajon. Add hozza a tejszint, 2 citrom levet, 2 citrom reszelt hejat, sot, borsot Melegitsd forrasig - utana csak lassu tuzon 15-20 percig fozd, amig kezd surusodni. Fozd a szaraz tesztat (kb 12 perc), szurd le - tedd vissza a fazekba. Add hozza a krem szoszt, es csak addig tartd a tuzon, amig a pasta felszivta a szoszt - kb 3 perc. Egy talalto talba ontsd, add hozza az arrugula leveleket, a paradicsom darabokat, a Parmezan sajtot es a harmadik citromot kis cikkekre vagva. Keverd ossze - azonnal, melegen talald.
Jon az anyaknapja. . .szeretnek egy kellemes delelottot a kertben, valami kellemes etelekkel, italokkal - es osszeulni egy kis tereferere a gyerekekkel.
Brunch. . .reggel utan, ebed elott. Szeretnek olyan eteleket, amiket lehet elozo nap megcsinalni, mert ha 11 korul kezdunk, akkor nem sok ido van sutesre, fozesre.
Eloszor is, a maradek hust jol osszekeverem egy konyhai robotgeppel ? ha nincs, ledaralom (regen igy tettem, anyu is igy szokta). Adok hozza ?kotoanyagokat?, kemenytojast, majonezt, mustart ? nem kell mindet, lehet jatszani az izekkel. Izesitem: so-bors, friss zoldsegzold, kapor, hagyma aprora vagva, rozmaring, zeller. . . Adok hozza dekoraciot: ooliva bogyot, kapri bogyot, ami vagasnal szepn nez ki. Lehet jatszani tobb fele szinnel, izzel ? nagyon mutatos! Legutoljara nem szizetem, csak ket reszre osztottam es a kozepebe tettem bogyokat ? a hiba az volt, hogy kigurultak belole. Legkozelebb aszpikkal fogom ?odaragasztani? oket. Egy format kibeleltem folpackkal, ugy tettem bele a masszat. Az elsonel nem voltam benne biztos, hogy mennyire lesz vaghato, igy feloldottam egy keves zselatint vizben, es hozzaadtam a masszahoz. A kovetkezonel nem tettem ? nem hianyzott. A kovetkezonel fogok zoldborsot, kukoricat is tenni bele, jol mutat!
Csütörtöktől keddig "erdei üzemmódra" kapcsolunk, 5 napra eltününk a vadonba.
Természetesen szombaton este az obligát fött füstöltsonka, tojás, torma, zöldségek, de innentől azt és ott, ami sikerül. Nálunk otthon beigli is került ilyenkor, most elmarad.
Chilli már írta a Spektrum konyhaláz topikban, hogy most ért véget a gasztroblogok Vigyázz, kész, főzz! rendezvényének 3. fordulója, amely a vendéglátó falatokkal foglalkozott direkt húsvétra. http://kicsivu.freeblog.hu/ Itt megtaláljátok az összegzést, rengeteg jó recepttel.
Mi lesz a husveti menu? Kinek jonnek vendegek? Mi a hagyomanyos, mi az uj a unnepi asztalon?
Nalunk torlodas lesz. Marmint azzal, mikor ki mit unnepel. Nalunk vasarnap lesz - nagyon eltero az otthonitol, "brunch", ami kesoi reggeli, korai ebed, es az etelek is kozotte vannak. Hidegtalat fogok csinalni, remelem kapok valami izletes fott tarja szeru dolgot, meg fogom latogatni az amish piacot, talan nekik van. . . Tojas - sonka - torma - krumpli. Sutemenynek meg fogalmam sincs.
szégyelem magam, hogy csaknem egy hete nem néztem be ide :( Mea Culpa!
Ami kérdésedet illeti: A húst minden oldalán megpirítva, nagyon enyhén fűszerezve csomagold a tésztába. A keletkező kéreg bezárja a rostokat, a hús zamatosabb marad. Főzve ahús szárazabb lesz, és sok értékes anyag is kiázik belőle.
Szysssz! Zita! Segitsetek kerlek! a tesztaban sult hust szeretnem megcsinalni es az lenne a kerdesem, hogy a hust elore meg kell fozni vagy nyersen, fuszerezve rateriteni a tesztara? Ma estere akarom megcsinalni. Elore is koszonom magnum
Tegnap hatalmas dinomdanom volt :)), atjottek a gyerekeke es csendben, beszelgetve unnepeltuk a 37. evfordulonkat Papussal. Nem foztem - meg csak be sem mentunk az ebedlobe, csak ugy hetkoznapiasan ettunk par finom falatot.
Ahogy irtam megcsinaltam azt a csirkesalatat - mindenkinek izlett. . .OK ez nem igaz, a nagyfiam nemerttette, miert tettem szolot a csirkebe. A ferjem okosan bologatott, igen, nagyon finom, meg a Kicsi is - egyedul a menyem-jeloltnek hiszem el azt, hogy szerette.
Fustolt lazac volt a "fo etel", szeretei mindenki (kiveve a Nagyot), vettem egy jo nagy adagot, es nagyon finom volt!!! Kremsajttal, kapri bogyoval, friss kenyeren. . .
Csinaltam meg guacamole-t is, vettem tortilla chips-et melle. . .es a kedvenc mozarella salatamat: apro mozarella golyok, paradicsom, lila hagyma, kalamata oliva bogyo, oliva olaj, citromle, so. Ha van hozza csikokra vagott bazsalikom level, nagyon jo - ha nincs, petrezselyem aprora vagva.
Desszertnek ameriaki modra keszult (sot mi tobb: keszen vett!!!) almas pite - egy boltban nagyon jot arulnak - kicsit mintha birsalma ize lenne az almanak, nagyon szeretem!
Egy -ket pohar borral lemosva, kellemes este volt, szinte semmi fozessel.
Ketto konnyu recept - ha valaki konnyu vendeglatast szeretne:
Kecske sajttal (goat cheese) toltott csirke 3 egesz csirkemell felbe vagva kb 40 dkg kecskesajt bazsalikom oiva olaj so-bors Melegitsd elo a sutot 375 F fokra (190 C fok) Helyezd a csirke melleket egy tepsibe, lazitsd fel a bort, tegyel ala sajtot - egy0egy bazsalikom levelet (biztos rozmaringgal is finom!) Kicsit kend meg a bort oliva olajjal, sozd, borsozd - 35-40 percig susd takaras nelkul. Tallas elott pihentesd 5-10 percet.
Parmezanos zukkini 8 darab kozepes zukkini oliva olaj 2 nagy voroshagyma, szeletelve so, bors 1/2 csesze reszelt parmezan sajt
Szeleteld fel a hosszaban felbavaogott zukkinit 1-1.5 cmes darabokra. A hagymast parold meg az oliva olajon - amig kezd barnulni. Add hozza a zukkinit,sot, borsot, susd - ne parold - amig barnas lesz a szele. Add hozza a reszelt parmezant. (A recept azt irja, kis adagokban susd, hogy ne legyen vizes - ki fogom probalni a sutoben, egy sorban - es a parmezannal csak piciket sutni a vegen). Melegen talald.
Itt egy menu - akarmilyen alkalomra jo, a legtokeletesebb azonban arra, ha nem otthon van a party. Jol szallithato, elore keszitheto - ki fogom probalni nemsokara.
A menu: ha valakit erdekel, szivesen forditok!
Beatty's Chocolate Cake - egy egyszeru es jonak latszo csokolade torta Bruschetta with Sauteed Sweet Peppers and Creamy Gorgonzola - eloetel parika es gorgonzola sajt Chicken Salad Veronique- igazan ez keltette fel a kivancsisagomat, nagyon kellemes es olcso kesz grill csirket arulnak az egyik boltban, de nem fogy el mindig teljesen, ez jo felhasznalasnak latszik, nem is igenyel kulonleges hozzavalot Herb Potato Salad-meg soha nem csinaltam krumplisalatat feher borral, igazan kivancsi vagyok ra!
Az anyukam szokta igy "csomagolni" a korozottet, ha kirandulni mentunk! Igaz, o a liptoi turobol keszitette a korozottet - es en is teszek bele (mint o) komenymagot, aprora vagott hagymat - es kapri bigyot. No meg egy kis adalekot: sort. . .csak egy kicsit, hogy kremesebb legyen.
Én is le írom az én verziómat, hátha nem ismered, bár ezt kétlem.
Készítesz egy körözöttet ami áll turóból, tejfölből, hagymából sózva, enyhén őröltpaprikával megszínezve. Ezt a csumájától, magházától megszabadított pritamin paprikába betöltöd, majd a hűtőben érdemes érlelni 12-24 órát.
Valami fenséges eledel, pláne lágy kenyérrel... nyam... :-)