Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
most kéne egy kis segítség, mert teljesen tanácstalan vagyok.
Pénteken vendégeim jönnek korai vacsira és valami könnyűt kéne összedobni, mert utána megyünk este táncolni. Tehát nehéz kaják kilőve! :-)
Levesnek: vagy eperkrém vagy rebarbara (ha kapok a piacon) levest gondoltam túrógombóccal.
Utána: na ezzel vagyok bajban. Gondoltam készítek spenótos quche-t még sosem csináltam, az egyik fórumon olvastam. Meg csirkeszárnyat valami fűszeres cuccban megsütve, esetleg salátát hozzá. Padlizsán saláta, vagy valami meleg.........nem tudom.Segítsetek!
Deszert:stahl citromos tortájával kacérkodom, de helyettesíteném lime-al, vagy az epermisu is jó lnne, csak akkor visszaköszönne az eper.
imadom a virslit!, de nem rakott krumpiiba. egyebkent en is csak azota szeretem miota itt eszem es itt is csak 2-3 fele van ami nekem izlik, de azok nagyon!
itt a Mondo-ban (= a penny elödje egy olcso proli bolt) volt a vilag legjobb kakaoja. markatlan csunya dobozos, olcso, allitolag hollnad, de egeszen fekete es olyan isteni ize volt, h nagyon. miota az nincs nem tudok "olyan" rigojancsit csinalni. Amsterdamban vettem kakaot amire azt irtak h huuudennagyon, hat a fenet! sehol nem talalok igazi sötetbarna, majd fekete kakaoport. mindegyik szürke. vettem mar legdragabbat, legolcsobbat egyik sem "olyan".
En nem emleszem a nevere, de Holland kakaot vett az Anyu is - es ram is ramszakadt a szokasa. Nagyon sporolos asszony volt - kellett, nem volt sok penze, sot! - de ezt "megengedte" maganak, mert sokaig tartott, es sokkal jobb izu volt mint a tobbi. Kis doboz, ma is emlekszem, 30-33 forint volt, ami akkor hihetetlenul draganak tunt. Mire a sajat penzembol fizetttem, mar nem volt annyira draga, de olcso sem. Micsoda szep szine volt...!
ZSeniálisan finom! Felvettem a kedvenc, gyakran készíthető kaják listájára. Nekem a zöldséges-gombás a liebling, de a spenótosat sem lököm le a tányéromról.
hogy on is legyek; mindig bevalt, nem tul komplikalt, laktato, mutatos, FINOM elöre is elkeszithetö vendegvaro. elözö nap meg lehet csinalni. tökeltesen melegithetö, söt tan jobb is, fagyaszthato. zöldseges retes több variacioban;
1, besamel - ebbe leveles spenot - feta sajt (SOK) - fokhagyma + bors + esetleg so. ( ha nem eleg sos a feta) atforralni kesz. csak annyi besamel kell, h "trutyis" legyen, kenhetö, ne szaraz, de semmikepp se legyen uralkodo.
2, gombat piritani - ebbe barmilyen zöldseg ( en vegyes mirelitet szoktam venni) JOL megpiritani. intenziv izü sajtot belekockazni ( nem keveset ...) rengeteg petrezselyem!!! so - bors es csak annyi besamel, h kenhetö allaga legyen.
3, füszeres daralthus + besamel + sajt.
4, stb
ezt leveles tesztaba beletekerni. en ugy szoktam, h a közepebe teszem a tölteleket es csak jobbrol, balrol rahajtom a tesztat.
tetejet megkenni egesz tojassal es 30 - 40 percig sütni.
sültpulykahoz szoktam csinalni köretnek. a husosat meg zöldseghez.
ide irjam a rakott krumplimat? se nem egyszerü, se nem gyors ( rühellem vagdalni) se nem olcso ...
hajaban fött krumpli, tojas es viszonylag sok nagyon finom kolbasz! v gyulai v vmi jo hazi füstölt, es füstölt szalonna. sok tejföl es sok sajt ( ementali v mas intenziv izü, nem trappista)
a füstölt szalonnat amennyire csak lehet kisütöm. ebbe a zsirba belekarikazom a kolbaszt. ha zsiros azt is kisütöm, ha gyulai akkor csak kicsit melegitem, h a zsir kolbaszos legyen. kolbaszt kiszedem es a zsirt meg izesitem. bors, erös pirospaprika, stb
a tejfölbe teszek 2-3 nyers tojast, pici tejet ( nagyon sürü tejfölt veszek, nem lehet kenni) es sok sok reszelt sajtot.
a tepsibe füszeres zsir - krumpli - tojas - kolbasz - sajtos tejföl es igy tovabb.
Mostanaban szivesen iszom kakaot - es nem talalok olyan jot, mint amilyent szeretnek. Ami kakaopor itthon van, az mezei szupermarketes - hat... mit mondjak... tobbet nem is veszek, nem is sutok veluk, szornyu ital van belole!
Most keresek jo kakaoport, amibol hazilag lehet jo kakaot csinalni. Te szoktal?