Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2001.06.09 0 0 407
"Nem betelepülésről szólt előtte se, hanem munkaerőhiányról, és annak egyik lehetséges módjáról, a politikusokra jellemző túlzásokkal. 4-5 millió helyett elég 1.5-2 millió 5-10 éven belül. "

En is kb 2 milliot irtam itt. Namost aki atjon dolgozni az eloszor ugy jon,hogy ideiglenesen, aztan par ev mulva mar nem olyan ideiglenes ez. Amikor mar a gyerek kijart par evet a suliban, itt vannak a baratjai, van lakas, kocsi ,kis bankaccount, haverok, horgaszengedely, megszereti a magyra konyhat, az orszagot, beszeli a nyelvet, stb. Akkor mar nem akar nagyon visszamenni es nem is fog es osszedi minden osszekotteteset ,hogy maradjon. Es ez igy termeszetes. En ugyanezen mentem keresztul az USA-ban.

Előzmény: jacksonhole (405)
zebrapinty Creative Commons License 2001.06.09 0 0 406
egyetértek
:-)
zebrapinty
Előzmény: B. Knox (403)
jacksonhole Creative Commons License 2001.06.09 0 0 405
"Kar, mert ez volt az utobbi idoben az egyik legracionalisabb megnyilvanulasa"

Nem betelepülésről szólt előtte se, hanem munkaerőhiányról, és annak egyik lehetséges módjáról, a politikusokra jellemző túlzásokkal. 4-5 millió helyett elég 1.5-2 millió 5-10 éven belül.
Egyébként meg racionális volt, mert a probléma az nem jobb- vagy baloldali politikai probléma, hanem demográfiai probléma.
Már írtam, vannak célkitűzések: a preferált függvényben a növekedés a cél, ehhez meg vannak beruházási, meg egyéb inputoldali változók. Az egyik a munkaerőkapacitás. Ehhez hozzáadsz független változóként egy demográfiai jellemzőt, aztán az jön ki hogy a várt növekedéshez kellene többlet munkaerő, ami a jelenlegi állapot szerint itthonról nincs biztosítva.
Egyik megoldása a külföldi munkaerő.
HT magyarok vagy mások, az most mindegy.

Arra még senki se válaszolt, hogy mily módon akarja megoldani a demográfiai problémát, ami nem most, majd később lesz akut probléma, de akkor már késő lesz gondolkodni.

Előzmény: Derek (395)
armagnac Creative Commons License 2001.06.09 0 0 404
Hát ez se az én napom (pedig még 1 óra sincs). A 90 ezer betöltetlen állás azért érdekes, mert korábban 40 körül szokott lenni. A többi a természetsnél nagyobb munkaerőhiány.
Előzmény: armagnac (402)
B. Knox Creative Commons License 2001.06.09 0 0 403
Különben érdekes dolog, hogy a Magyarországon idéglenesen állomásozó média, most az idegenellenességet próbálja korbácsolni és ezt felhasználni OV ellen. Úgy gondolhatják, hogy a saját fegyverével győzik le Orbánt. A tévedésük "csupán" annyi, hogy Orbánnak nem fegyvere az idegenellenesség, hanem kötelessége (szive szerinti) a magyarság szeretete (be kell látnunk, hogy ők már képtelen hozzászokni ahhoz, hogy ez az ország a magyaroké).
Idegenellenesség ebben a végtelenül toleráns népben nincs egy csöpp sem, de ha mesterségen elhinitik a csíráját, akkor az elsőként őket fogja elsöpörni...
armagnac Creative Commons License 2001.06.09 0 0 402
Majd' elfelejtettem! 230 ezer munkanélküli (közte kb 120 ezer tartósan munkanélküli) van az országban és 90 000 betöltetlen állás.
Előzmény: hócipő (391)
nurej Creative Commons License 2001.06.09 0 0 401
Géza,
Bizony, az MTI. Ez van.
nurej
Előzmény: PuPu (400)
PuPu Creative Commons License 2001.06.09 0 0 400
Nem bizony!
Az MTI!
Meg a Frei is le akarta lőni!
:O)))))
Előzmény: nurej (398)
armagnac Creative Commons License 2001.06.09 0 0 399
A KSH szerint valóban 5,6% a munkanélküliség, amit a makroökonómiában teljes foglalkozatottságnak hívnak. Ezzel az élmezőnyben vagyon Európában (és Martonyi is ezt mondta, nem mást). Az EU átlag valahol 10% körül van, persze nagy a szórás, Spanyolországban közel 20%, Ausztriában 4-5 között, stb.

Azt nem tudom, hogy a munkaügyi központok nemhivatalos sugdosása mire szolgáltat alapot, de ha az eredmény kiszámításához szükséges 2 adat helyett csak százalékok járnak szájról-szájra, akkor tényleg létezik a suttogó propaganda.

Előzmény: hócipő (391)
nurej Creative Commons License 2001.06.09 0 0 398
A népszava hazudik.
Nem OVI változtatta meg a véleményét, hanem az MTI ferdített.
nurej
Előzmény: Derek (397)
Derek Creative Commons License 2001.06.09 0 0 397
"NÉPSZAVA-információ

Kissé nehezen értelmezhetőek a jelenlegi kormányzat elképzelései a hazai munkaerőpiacon tapasztalható ellentétek feloldására. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis a napokban bejelentette (korábban tett kijelentésével ellentétben), nem bevándoroltatott, hanem ingázó vendégmunkásokkal kellene megoldani a hazai munkaerőhiányt, amely komolyan akadályozza a további gazdasági fellendülést. Ugyanakkor a korábban emlegetett 1,5 millió munkást felölelő munkaerőimport mára csupán néhány tízezerre redukálódott a kormányfő értelmezése szerint. "

A kulonbseg a ketto kozott a kovetkezo: nyilatkozat a PR-osokkal valo konzultacio elott amikor Orban mutatott valami racionalitast regi enjebol, majd nyilatkozat a PR-osokkal valo konzultacio utan amikor csak az a szempont hoz ez voksot vagy nem.

zebrapinty Creative Commons License 2001.06.09 0 0 396
Az RTL klub megint velőből szerkesztett sajátos gondolataik alapja a Magyarországi rasszizmus.
Miért nem látok az RTL klubon fekete, roma, ázsiai bemondókat!
Sürgös változást az arányokban!
zebrapinty
Derek Creative Commons License 2001.06.08 0 0 395
"nna, Ovi visszavonta a betelepeitesrol szolo mondatait... "

Kar, mert ez volt az utobbi idoben az egyik legracionalisabb megnyilvanulasa. Na persze ,mert profikkal volt egyutt akik tesznek a PR-ra.

Előzmény: Vajk (394)
Vajk Creative Commons License 2001.06.08 0 0 394
nna, Ovi visszavonta a betelepeitesrol szolo mondatait...
Mint anno Horn... Ebben is utanozza, nem csak a lopasban?
A lenyeg , hogy a jovo evi bukasban is utanozza Gyuszkonkat:)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.08 0 0 393
Előzmény: hócipő (391)
zebrapinty Creative Commons License 2001.06.08 0 0 392
OV nem annyira hülye, hogy a Mo.-on levő munkanélküliséget fenntartva várja a külső kezeket! Nem is arról van szó, hogy holnaptól.
De ha ilyen ütemben pörög a gazdaság, akkor 4 - 5 év múlva 3 -6 % munkaerőhiányról fogunk majd beszélni.
Más. Lehet ez egy üzenet a magyarságnak, hogy közösek a céljaink, s ha a gazdaságunk jól müködik, akkor ők is részesülhetnek ennek az előnyeiből.
De azért születnek gyerekek is, de ehhez is idő kell. 2 gyermekhez min 2 -3 év.
pintyőke
hócipő Creative Commons License 2001.06.08 0 0 391
6 % átlagban , bár Martonyi szerint pár perccel ezelőtt az ATV híradóban 6 alatt van, s ezzel elsők vagyunk nyugat európai régiót figyelembe véve(?????), igaz nem mondta, hogy elölről, vagy hátulról. (no meg a hivatalos statisztika szerint.)
Borsodban ez 19-20 % átlagban (ne a hiv. statisztikát nézd, hanem a munkaügyi központ baráti alapon súgott adatai a mérvadóak (s nem ellenzéki a forrás !!!), vannak olyan települések ahol 30% felett, de vannak 100%-os települések is !!! Ózd, Edelény, Kbarcika, Aggtelek s környéke, stb. a legrosszabb helyzetű, ahol megszünt gyakorlatilag a kohászat, s a bányászat, meg a vegyipar. S nem csak fizikai hanem szellemi munkaerő is bőven áll rendelkezésre.

No most ha azt nem tudjuk, vagy nem akarjuk megoldani, hogy ezen munkaerő át legyen csoportosítva olyan helyre ahol munkaerő hiány van akkor miként oldjuk meg a külföldinél?? Mert az azért már disznóság határát súrolja, hogy a munkanélküli, vagy a koldusszegény külföldről bejött munkaerőnek gondolom állami segítséggel majd adunk lakást, amit majd kifizet valamikor, vagy visszamegy oszt fújhatjuk, vagy baromi pénzen, a már felszámolt munkásszállásokat visszaalakítjuk nekik, a honi lakosság pedig le van tojva, éljen ahogy tud a segély lejárta után.

Az meg már csak hab a tortán, hogy pl. Pécsről meg Spanyolországba mennek a bányászok dolgozni...
S nem azért mert itthon keveset keres, hanem azért mert nem tud munkát keríteni !

Nem tudom, hogy a T. min.elnök úr hol francban él, de hogy nem itt az biztos.
Persze az is lehet, hogy az ifjú titánok, vagy a volt MSZMP-s, SZOT-tos, stb. de mára már megtért kollégái megvezetik.

Előzmény: zebrapinty (384)
zebrapinty Creative Commons License 2001.06.08 0 0 390
Valóban nem lapátolásra van szükség, s azt, hjogy mennyire fog modernizálódni a termelés azzal a véleményemmel lehet, hogy egyedül leszek, mert szerintem egy 20 év távlatában 50 munkás helyett 3 fogja üzemeltetni a gépeket, de az is igaz, hogy 0,06 fodrász nehezen fogja levágni a hajamat, az az lesznek olyan területek ahol ez nem fog megvalósulni. Bár találkoztam már okos robotokkal.
pintyőke
PETUR Creative Commons License 2001.06.08 0 0 389
A státusztörvény valóban megteremtheti annak a lehetőségét, hogy a környező országok magyarjai megjelenjenek a hazai munkaerő piacon. Ezt nem kellene olyan tragikusan értékelni. Nem erőszakos betelepítésről van szó, hanem egy lehetőségről, amely attól függően valósul meg, ahogy a piac azt igényli. Ilyen szempontból a miniszterelnök bejelentését inkább egyféle prognózisnak kell tekinteni, amely vagy bekövetkezik, vagy nem. Attól függ, hogy a magyar gazdaság hogyan fejlődik az elkövetkező években.

Az érdekes az, hogy a kedélyek nem a státusz-törvény vitája során borzolódtak fel, hanem most, amikor mindössze az hangzott el, hogy a státusz törvénynek milyen következménye lehet.-- A lakás, az egészségügyi és más fellépő problémákat is nyugodtan lehet úgy kezelni, hoyg azt a piacnak kell megoldania.
Magyarán nem OVI bejelentése jelenti a problémát, ha lesz probléma, hanem maga a státusz törvény ténye.

Ilyen probléma lehet, hogy a beáramló munkaerő olcsó lesz a magyar bérekhez viszonyítva. Ez lenyomhatja a béreket, illetve kiélezi és megbolygatja a hazai munkaerő piacot. És itt nem pusztán az alacsony színvonalú munkákra kell gondolni (a Nyugat-Európában a külföldiek munkások meghatározó hányada azért még mindig ide sorolandó), hanem az értelmiségi, illetve magasabb kvalifikációt igénylő munkakörökre is.

A másik probléma akkor léphet fel, ha mégsem a piaci tényezők érvényesülnek, hanem politikai, ideológiai megfontolások, kormánypropaganda, vagy imázskeresés, stb. tehát az irracionális hatások kerülnek túlsúlyba. Ez esetben könnyen bekövetkezhet, hogy pillanatok alatt túlzsúfolttá válik az ország, és nemcsak a bérhelyzet romlik, de nem lehet közlekedni, romlik a közbiztonság, az orvosi rendelők még zsúfoltabbakká válnak, a WC még koszosabbak, stb.

Ez utóbbi hatástól talán nem kell tartani. A magyar társadalomban megvannak a szükséges ellenerők és immun-reakció, hogy egyetlen kormány se tévedjen el túlzottan ebbe az irányba.

Egy további gondolat, hogy a státusz törvény olyan kezelése, hogy az majd megoldja az ország munkaerő gondjait, ha lesznek ilyenek, egy kissé lemondást is jelent a probléma hazai kezelése szempontjából. Mintha ez azt jelentené, igaz, hogy a magyarországi népesség csökken -dehát sebaj
jönnek a státusz magyarok, megvan a megoldás!

Mondandóm lényege tehát, hogy nem a bejelentés a fontos igazában, hanem maga a törvény. Ha minden ma külföldi magyar elött megnyílik a hosszútávú legális magyarországi munkavállalás lehetősége, bolond aki valamilyen módon nem él ezzel!

OVI volt az első, és ez dicséretes, aki kiszámolta, hogy ez mivel járhat!

Előzmény: nurej (377)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 388
A miniszterelnok SULYOSAN TEVEDETT!

A magyar gazdasagi model tobb befektetest, tobb modernizalast igenyel a termelekenyseg novelesere. Innen fog a novekedes eredni.

Ketsegkivul viszont, hogy erdelyi es ukran olcso munkaero ezrevel fog beomleni az EU csatlakozas utan. 5 ev alatt talan 200 ezer. Nem tobb.

AnthonySoprano Creative Commons License 2001.06.08 0 0 387
Pont ebben a percben akartam megkérdezni, mit adtak le a kereskedelmi tévékben erröl. Nem voltam otthon. Tanulni akarok, mit mondtak ma. :)
zebrapinty Creative Commons License 2001.06.08 0 0 386
Épp most volt megint egy csuszttatás az RTL-en, amikor a kiigazitáshoz megjegyezték Kósáné K Magd.
véleményét, mely szerint Mo.-on kell keresni a hiányzó munkaerőt stb.
Neki itélem a heti citrom díjat. Elvtársnő nem kellett volna ilyen hirtelen, s megint észnélkül!
zebrapinty
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.08 0 0 385
"Hogyha fent akarjuk tartani a gyors gazdasági növekedést Magyarországon, ehhez 10 millió magyar nem elég, a soron következő néhány évben be kell
fogadnunk néhány millió embert munkaerőként a szomszédos országokból.
Több mint 4 millió magyar él a határokon túl, fontos, hogy olyan országot teremtsünk, amely vonzó a régióban."

Na , ha erre valaki azt mondja hogy marhaság, akkor az a nick szerintem a Schmuck Andor...:))

Szóval , már megint egy lufi, rácuppantak az elvtársak, hörögtek egy sort, hogy azannyátovi stb., aztán most meg szépen lecsendesednek.
És vigyázó tekintetüket forditják a hétvégi MSZP kongresszus felé... ( női kabalafigura Spéter Erzsébet)..:))

Hali:)

Előzmény: nurej (379)
zebrapinty Creative Commons License 2001.06.08 0 0 384
Itt mnegint a jól ismert nóta megy!
"Hazánkban jelenleg ugyan még hatszázalékos a munkanélküliség, ám a gyors fejlődés nyomán a közeljövőben akár munkaerőimportra is szükség lehet, amihez a szomszédos országok négymilliós magyarsága képezhet háttértartalékot"
Ezt a mondatot aztán jól elferdítjük a baloldali egyszerú polgárnak pedig beadjuk, hogy OV mindenféle idegen nációt akar betelepíteni az országba mint IV. Béla, egy kicsit rádolgoznak a rasszizmusra ( azt tudjuk, hiogy az Mszp a legrasszistább párt, de titkolja - egyébként innen is látszik - mire vevő az ország, ez a logika elárulja őket). Így OV megint magyarázkodni kezd, de mi vagyunk a nyerők elvtársak, mert az első hír a hír, a kiigazitás már nem hír.
remélem mire a választások jönnek nem fogok kiszőkülni
zebrapinty
Derek Creative Commons License 2001.06.08 0 0 383
"Egy utolsó adat: a magyar építőipar idén várhatóan 50000 lakást fog felépíteni"

akkor majd felepiti herr Schneider Grazbol, vagy gospodin Slobodan Zagrabbol , vagy domnule Satmareanu Devarol es lesznak Szabo ur, Szabadi ur es Szatmari ur. Es az oreg Orban uj banyat nyit, es Weisz ur is tobb kavicsot termel ki a gyekenyesi tobol.

Előzmény: boy666 (380)
nurej Creative Commons License 2001.06.08 0 0 382
Teljesen korrekt OVI szövege, igaza van. Sajnos. Elöregedett, fogyó népesség vagyunk.
nurej
Előzmény: boy666 (381)
boy666 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 381
Ovi beszélt hülyeséget, mert kijavítva is hülyeség.
Előzmény: nurej (379)
boy666 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 380
Lehet, hogy csak bosszantani akarsz????
Egy utolsó adat: a magyar építőipar idén várhatóan 50000 lakást fog felépíteni, pedig - hoozáértők szerint - lakásépítési konjuktúra van.
Előzmény: Derek (373)
nurej Creative Commons License 2001.06.08 0 0 379
Szóval az MTI volt a hunyó. Az beszélt hülyeséget, nem OVI.

nurej

A Magyar Távirati Iroda pénteken délután közleményben adta hírül, hogy "Orbán Viktor az AmCham üzleti ebédjén című anyagunkban pontatlanul idéztük a miniszterelnököt. A csütörtöki tudósításban közölttel szemben Orbán Viktor az üzleti ebéden kérdésre válaszolva a következőt mondta: 'Hogyha fent akarjuk tartani a gyors gazdasági növekedést Magyarországon, ehhez 10 millió magyar nem elég, a soron következő néhány évben be kell fogadnunk néhány millió embert munkaerőként a szomszédos országokból. Több mint 4 millió magyar él a határokon túl, fontos, hogy olyan országot teremtsünk, amely vonzó a régióban.' Majd a miniszterelnök hozzáfűzte: 'Tehát mi nem tíz, hanem 14 milliós munkaerőkapacitással rendelkezünk. S ha ezt megfelelően tudjuk szabályozni, s képeseknek bizonyulunk a kintiek érdekeit az itthon élő magyarok érdekeivel összhangba hozni, az javára válhat a magyar gazdaságnak.'"

pepszin Creative Commons License 2001.06.08 0 0 378
Derek !
Meg tudnád mondani, hogy mennyibe kerül egy átlagos szinvonalú bérlakás a Mexikói öbölben? Mennyi lakbért tudnak kaszírozni ?
Előzmény: Derek (373)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!