Keresés

Részletes keresés

Trebitsch Creative Commons License 2000.11.26 0 0 64
Kedves pindiy,

"Az És csak a saját szellemiségétől függő ujság, az meg olyan amilyen, én kedvelem."

Na, én nem. Nekem túlzottan SZDSZ-közeli - neked meg nem annyira... :)
Amúgy ezzel a támogatásosdival nekem a világon semmi bajom nincs. Azzal sincs, hogy lapok, újságírók elkötelezettek akármerre. Azzal viszont van, ha ezt nem ismerik el, hanem pártatlannak, pártok felettinek, "a magas eszmeiség talaján" állónak mondják magukat.
Valamelyest az amerikai példa teccik. Ott is elkötelezett valamerre mindenki - de ezt becsületesen be is vallják, nem titkolja senkise. Az olvasó meg majd eldönti, melyik lapot veszi, akár több irányút is egyszerre, és a megfelelő súlyozással tudja értékelni, amit olvas. Nálunk elterjedt tévhit, hogy az a 90%-nyi SZDSZ-hívő újságíró elfogulatlanul és pártatlanul ír. Ezt a tévhitet ők terjesztik, hogy mér, azt nem tudom. Szemérmességből, azt hiszik, hogy ciki az, ha valaki kötődik egy párthoz (pártállami reflex, akkor télleg az volt), vagy nem tudom. Esetleg a nyájösztönnel kevert gazdasági kényszer. Ezt se tudom.
Csak azt tudom, hogy a köcsögözés nem tartozik a kedvenc stílusfordulataim közé. :)

Előzmény: pindiy (63)
pindiy Creative Commons License 2000.11.26 0 0 63
Hát Trebi az, hogy neked nem tetsz az És, az ebből a szempontból mindegy.
A J.A támogatása nem túl régi és nem volt igazán jelentős.
Ugyanakkor, mostanság kap a Demokrata, mer éppen kevésnek bizonyul a másik Bencsik kazettahirdetése alkalmasint.
Oszt a Napi Magyarországot meg azér szépen eltartotta a Kordax, a Magyar Nemzetet meg a Postabank.
Hornékat sok mindennel lehet vádolni, de azzal végképen nem, hogy szükmarkú lett volna a jobboldali sajtó támogatásával, és nem eléggé kedvező médiatörvényt fogadott el, hogy ellenfelei lyobb pozicióba, szövetségese meg minnél kedvezötlenebb helyzetbe kerüljön.
Az És csak a saját szellemiségétől függő ujság, az meg olyan amilyen, én kedvelem.
Sok minden felróható Kovácsnak, meg Tarnóinak, de
kormányközeliséggel sohasem voltak vádolhatók.
Én tán a 94, 95-ös helyzetüket ismertem lyobban, de kitartottak az elveik mellett.
Nem véletlen, hogy szinvonalas és nagyon lyó hatású lap érdemes volt életbe maradniok.
Sajnálom, hogy igazán segiteni nem tudtam nekik, akkor még nem engedhettem volna meg magamnak, mint ahogyan most sem.
Na de tán jövöre.............
Előzmény: Trebitsch (61)
Trebitsch Creative Commons License 2000.11.26 0 0 61
eszter, kedves,

mindenkinek asszem nem. Például a Demokratának nem, a Magyar Fórumnak nem, a Napi Magyarországnak nem. Mindenkinek osztogatott pézt az NKA, aki benne volt a brancsban -ez igaz. Elvárás pedig csak ennyi volt... Legyen benne.

" Esterházy tényleg egyetlen egy lapba se ír, amióta a Hitelből kiszállt, csak az ÉS-be, márpedig az ő ízlésében meg lehet bízni. Neki a Népszabi túl komcsi, a Narancs túl trágár és elfogult, a Beszélő túl politikus -- igényes ember. "

Esterházyval egyetértek abban, h a Népszabi túl komcsi, a Narancs túl trágár és elfogult, a Beszélő túl politikus. Eddig stimmt. :)
Hogy ír az ÉS-be, ez az ő dolga - az én ízlésemnek nem fexik ez a libertáriánus köcsögözés, gecizés. Maradi vagyok, és a saját ízlésemen kívül nem bízom semmiben. Miért kéne megbíznom Esterházyéban? Az ízlés nem bizalom dolga. Elolvasom, aztán vagy tetszik, vagy nem.

Vásárhelyi Máriának volt egy nagyon érdekes tanulmánya, ámbár sajnos csak másodkézből (Lovastól) értesültem róla. V. ugye médiaszociológus, és csinált egy felmérést a teljes magyar médiában, az ott publikálók pártszimpátiájáról. 90% fölötti SZDSZ-orientációt tapasztalt. Ha így nézzük: valszeg tényleg kis híján mindenkinek adott pénzt az NKA.

Előzmény: babarczyeszter (60)
babarczyeszter Creative Commons License 2000.11.26 0 0 60
Kedves Trebi,

nem tudom, nem látom át ilyen mélységig az ügyeket. de mondom, hogy a József Attila teljesen rutin jelleggel adott mindenkinek, a mi művészeti és irodalmi lapunk is kapott, és állíthatom, hogy semmi elvárás se volt.

de lekérhető, feltételezem, ha ez igazán érdekel, a támogatási összeg.

ha az 4-5 milliónál nem nagyobb, akkor nem hiszem, hogy jelentős befolyást tudna gyakorolni az adakozó: egy ilyen lap havonta belekerül 2 millióba, ilyen előállítási és honorfizetési feltételek mellett is.

az NKA nem kormányalapítvány: az NKA egy költségvetéstől függetlenített alapítvány, amely egy saját ún. kulturális járulékból gazdálkodik, ezt a szórakoztatóipari termékek értékesítése után szedik. Az NKA kuratóriumai eddig viszonylag politikamentesek voltak, már amennyire valaha is valamilyen finanszírozási kérdés politikamentes tud lenni Magyarországon (ezért nem támogatom én az állami mecenatúrát: újratermeli a kulturális klientúrákat, és velük az acsarkodást, ugyanis a kulturális klientúráknak elemi érdeke, hogy az acsarkodás fennmaradjon, különben nem jutnak pénzhez).

ízlés -- az ÉS trágár lap, de ez afféle libertinus trágárság, ami, úgymond, liberális körökben megszokottnak és elfogadottnak számít, ha ugyanakkor meglehetősen magas intellektuális igényességgel társul. Az ÉS-re ez áll. Szellemesek.

Esterházy tényleg egyetlen egy lapba se ír, amióta a Hitelből kiszállt, csak az ÉS-be, márpedig az ő ízlésében meg lehet bízni. Neki a Népszabi túl komcsi, a Narancs túl trágár és elfogult, a Beszélő túl politikus -- igényes ember.

Ettől még nem kell egyetérteni azzal, amit az ÉS-ben leírnak, és a szerzőik egy részét én magam is elképesztően elfogultnak és nem-profinak tartom (pl. Vásárhelyi Máriát, mint ezt már mondtam másutt), de ettől KZ még nem színvonaltalan szerintem, és az ÉS végképp nem szoci-bérenc. A szoci-bérencséghez először meg kéne mutatni, hogy jelentős összegeket kapnak maszop forrásból, és rendszeresen, és azt is meg kéne mutatni, hogy ezért engedményeket tesznek.

Én úgy láttam, hogy KZ fellázadt a Postabank ellen is, amikor megpróbálták regulázni, és van olyan tökös gyerek, hogy ha a Princzet seggbe rúgta hatalma tetőfokán, akkor egy ilyen kis Szekerest és Baját is elküld a jóba.

e

Előzmény: Trebitsch (56)
jegec Creative Commons License 2000.11.25 0 0 59
Harapdált?
Igen, játékosan a fülcimpáit, mellbimbóját.
Aztán amikor egyszer óvatlan volt, és kiszívta a nyakát, akkor leállították őt.
De már késő volt, a nyomot hagyó csók miatt elment a szekér.

Most ezt a vétküket vezeklik, megalázó módon, szolgának szegődve.

Előzmény: pindiy (58)
pindiy Creative Commons License 2000.11.25 0 0 58
Aszem.
Dehát ugye izlésen nem vitatkozunk:::)))))))
És harapdált, Váncsa is, meg KZ, is meg a többiek.
Nagyon is.
98-ig mindenképp.
Előzmény: Trebitsch (56)
Trebitsch Creative Commons License 2000.11.25 0 0 57
Bocs, az NKA lemaradt: nem egészen értem... Szerinted a Kovács egészen komolyan arra számított, hogy miután leköcsögözte, gecinek nevezte (meg még sorolhatnám, de nem sok kedvem van hozzá) Orbánt meg a fél Fideszt, még pénzt fog kapni tőlük? Á, nem hinném. Ennyire azér nem lehet hülye.
Előzmény: babarczyeszter (55)
Trebitsch Creative Commons License 2000.11.25 0 0 56
eszter, kedves,

lyó hogy itt vagy. Az a békaügetésben előadott internacionálé a másik topicban, az külön teccett... :)

Szal: én azt mélyen meg tudom érteni, milyen helyzet az, ha valakinek nincs pénze. Azzal sincs semmi bajom, hogy ilyen esetben tojik arra az ÉS, hogy a szoci-kuratórium által dirigált alapítványtól, vagy akárhonnan máshonnan kap pénzet. Ameddig ezt nem próbálja szemérmesen takargatni. Innentől kezdve viszont két eset van:
a.) Annus, Szekeres, Baja, Jánosi önzetlen mecénások voltak. Ezt nem hiszem.
b.) Nem voltak azok, és legalábbis hallgatólagosan elvárták, hogy az ÉS nem harap a kézbe, amelyik eteti. Ezt már inkább elhiszem.

Az meg, hogy eztán ez az alapítvány még beszállt a Máté egyik cégébe is, megint nem pártfüggetlenséget feltételez. :)

Hogy KZ nem ért az internethez, azzal sincs semmi bajom. Váncsa ért, és ő csinálja.
Nekem a mocskosszájú szövegeikkel van bajom - de ez az én egyéni ízlésbeli problémám, asszem.

Előzmény: babarczyeszter (55)
babarczyeszter Creative Commons License 2000.11.25 0 0 55
Kedves Trebi,

mint szerző, noha nem különösebben bennfentes, a következőket mondanám:

1. a József Attila Alapítvány egy többpárti kuratóriumú alapítvány volt 1990-ben. lehet, hogy mostanra elprivatizálták maguknak a szocik, de kezdetben nagyjából mindenkit támogattak -- akkoriban négy sztenderd hely volt, ahonnan periodikára pénzt lehetett kapni pályázati úton, ez volt az egyik, a Soros a másik (szintén majdnem mindenkinek adtak eleinte), az NKA a harmadik, és nemtommi a negyedik, pedig esküszöm, éveken át rendszeresen adogattam be én is, mint irodalmi lapszerkesztő, a pályázatokat. Lehet, hogy adott ponton Szekeres vagy Baja is volt kurátor a József Attilában, de a rendszer nem így működött. Nyilván volt belső felhasználású része is az alapítványi pénznek, de volt egy külső, pályázati része is, ahol rotáló, szakmai kurátorok vettek részt az elbírálásban.

Az NKA-ban is így volt, míg 1999-ben be nem olvasztották a fél pénzt a minisztériumi költségvetésbe, és felülbírálhatóvá nem tették a döntéseket, mert sokallták a kurátorok önállóságát.

Ez szégyen szerintem.

2. mostanra ezek a források szinte mind elapadtak: az NKA támogatás olyan szintig politizálódott, hogy már csak a véresszájú pártbajnokoknak és a kerületi hagyományőrző egyesület lapjának adnak (az utóbbi veszélytelennek minősül). Az NKA támogatási rendszerét valóban direkt azért módosították, hogy az ÉS ne adhasson be pályázatot. Soros kivonta a pénzt a könyv- és a folyóiratkiadásból, könyveket csak úgy támogatnak, hogy ha vidéki könyvtárak megrendelik, akkor megveszik nekik, utólag, a kért példányszámot. Folyóiratot sehogy sem támogatnak, csak a folyóiratok egyes programjait -- az ÉS-nél például szerintem a tényfeltáró újságírási programot.
Én is úgy tudom, hogy Tarnói szinte minden saját pénzét beleölte a lapba, KZ lakását megterhelték hitelekkel, s a Postabankos affér óta napról napra élnek -- tavaly egy teljes évig nem fizettek honort senkinek, nekem sem. (Máig sem fizették ki, de talán most jobban állnak, csak én aztán nem mentem kellő határozottsággal utána.)

A modernizálás szerintem ráférne az ÉS-re egy-két szempontból, és megértem, ha néhány újságírónak elege lett -- iszonyú nehéz minimális pénzért, nem létező infrastruktúrával, teljes létbizonytalanságban megőrizni az idealizmusát az embernek, és továbbra is maximális odaadással dolgozni: egy ponton az igazi profi úgy érzi, hogy nem bír tovább amatőr körülmények között dolgozni, márpedig ma Magyarországon a legtöbb lapnál teljesen amatőr módon folyik a munka. De az hülyeség, hogy KZ valami reakciós lenne. Nem ért az internethez -- de ez még nem bűn.

e

Előzmény: Trebitsch (54)
Trebitsch Creative Commons License 2000.11.25 0 0 54
Kedves pindiy,

attól tartok, elkerülte a figyelmedet dekóder kardtárcs beírása:

"Én az impresszumot olvasva ezt:

A lap (többek között) a József Attila Kulturális és Szociális Alapítvány támogatásával készült.
A Magyar Hírlap egy korábbi számából a lap által MSZP-közelinek nevezett alapítványról megtudható, hogy a szocialista képviselő Annus József elnökségével működő kuratóriumban Baja Ferenc, Jánosi György és Szekeres Imre is tagja volt."

Előzmény: pindiy (53)
pindiy Creative Commons License 2000.11.25 0 0 53
Nem igy van kedves Trebi, amikor az ÉS mélyponton volt, hosszú ideig a Tarnóy sajátjából finanszirozta a lapot, utána szerzett maszek támogatókat is, aztán most, hogy kicsit lyobban megy vagy tán lyól is megy maradt a Soros, meg néhány nagy aki éedekelt egy lyó ujságba.
Előzmény: Trebitsch (24)
Trebitsch Creative Commons License 2000.11.25 0 0 52
Szerintem Böllt, a Katharina Blum elvesztett tisztességét. De arról nem írt.
Előzmény: jegec (51)
jegec Creative Commons License 2000.11.25 0 0 51
Érdekes, hogy pont most olvassa Eszterházy a Rokonokat.
1996-ban például mit olvasott?
Előzmény: maplesyrup (-)
Trebitsch Creative Commons License 2000.11.25 0 0 50
Ezexerint nekem úgy másfél évig föl se tűnt, hogy már nincs ott. Megjegyzem most is elférne. :)
Köszi!
Előzmény: Werner Zsolt (48)
Trebitsch Creative Commons License 2000.11.25 0 0 49
Lyó. Akkor most kérdezd meg tőlük, hogy mit kértek (és kaptak) cserébe a pénzükért a szocik?
Hátha válaszol megint a KZ... :)
Előzmény: maplesyrup (34)
maplesyrup Creative Commons License 2000.11.25 0 0 47
De Váncsa István volt. A cikkek pedig.....fenomenálisak. Ráadásul jól főz. :) Remélem a fröccsöt is szereti.
Nehéz elhinni, valóban, amit krz állít. Ha igaz is, hogy KZ nem jósol nagy jövőt az internetnek, de nem akadályozza, hogy a lap ott is megjelenjen. Végül is a magánvéleménye a sajátja.
Egyébként sokan nem hisznek - magam is - az interneten történő, nagyobb lélegzetű próza olvasás rohamos terjedésének. Sokkal fárasztóbb és kevésbé hangulatos így olvasni egy regényt, pl.
Előzmény: MGperY (46)
MGperY Creative Commons License 2000.11.25 0 0 46
nem váncsa közöli évek óta readme.* naplóit a számítástechnika c újságban ?

kicsit azért fura hogy az és főnökei az internetről ij véleményt formáljanak pláne h valaki ezért felmond. és miköze ennek a fröcshöz ? én is birom a fröcccccsöt, azt mégse vagyok internet ellenes.

Előzmény: maplesyrup (43)
krz Creative Commons License 2000.11.24 0 0 45
egeszsegedre:) a froccs lyo ital.

a temat fejezzuk abba, nem all szandekomban mas helyett itt reszletezni a sztorit.

Előzmény: maplesyrup (43)
Siculus Veridicus Creative Commons License 2000.11.24 0 0 44
Na és?
maplesyrup Creative Commons License 2000.11.24 0 0 43
Na, én megyek , iszom két nagyfröccsöt...

Ja, egyébként kimondta, hogy mit mondott?
Egyébként elég régóta van online változata a lapnak: www.es.hu.
Érdekes. Pedig KZ főszerkesztő a lapnál. :)

krz Creative Commons License 2000.11.24 0 0 42
hulye vagy. kz egyebek mellett azt talalta mondani, hogy az internet nem idoszeru. hopeless...
Előzmény: Lewinfiú (40)
MGperY Creative Commons License 2000.11.24 0 0 41
félig pontos infó :)) ez jó ,akkor félig mondok igazat.

Előzmény: babaarc (39)
Lewinfiú Creative Commons License 2000.11.24 0 0 40
Juj, de izgi! Milyen modernizációra gondoltak? A múltkor én is modernizálni akartam, de a főnök hallani sem akart róla. Idén nem modernizálunk. Kevés a dokumentum.
Előzmény: krz (38)
babaarc Creative Commons License 2000.11.24 0 0 39
Kosz. Akkor csak felig volt pontos az info.
Előzmény: krz (38)
krz Creative Commons License 2000.11.24 0 0 38
nem kz rugta ki oket, maguktol mentek el, mert a froccsvedelo regi garda semmi "modernizaciora" nem volt hajlando.
babaarc Creative Commons License 2000.11.24 0 0 37
Ugy tudom, KZ nemreg kirugta Vajda Evat, aki az oknyomozo riportokat irta. Tud errol valaki valamit?
maplesyrup Creative Commons License 2000.11.24 0 0 36
A "napilaptámogatás megszüntetés" trükk se semmi.

Előzmény: Törölt nick (35)
maplesyrup Creative Commons License 2000.11.24 0 0 34
Még a nyári "Zongorába történő szarás" c. topik kapcsán ( ami szintén az ÉS ledorongolásába fulladt) írtam a szerkesztőségbe és a mellékelt választ voltak szívesek elküldeni.

"Tisztelt maplesyrup!

Az Élet és Irodalom semmiféle állami támogatásban nem részesült ebben az évben. Korábban a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) benyújtott pályázatunkra évi 4-5 millió forintot kaptunk, idén azonban már nem is pályázhattunk, ugyanis a hetilapokat (egyedül az ÉS van ilyen) kizárták a pályázók köréből. Mindez ellenőrizhető az NKA titkárságán.
Ebben az évben a Soros Alapítványnál is megszűnt a laptámogatási pályázat, különböző projektekre lehet pályázni, ezévben tényföltáró projekttel jutottunk hárommillió forinthoz.

Továbbikérdéseire is szívesen válaszolunk.
Üdvözlettel: Kovács Zoltán"

Ennyit a nagy Soros pénzekről.

Ezt legalább nem az adófizetők pénzéből támogatják , mint a Kis Újságot.
Igaz, nem is a Rockenbauer a főszerkesztő, mint a szerény sztárminiszter.

Előzmény: Trebitsch (27)
MGperY Creative Commons License 2000.11.24 0 0 32
világos: pénzt kaptak h befogják a szájukat :)
Előzmény: dekóder (31)
dekóder Creative Commons License 2000.11.24 0 0 31
Amikor a Szekeres-sztorit megírták, akkor még nem az alapítványtól kapták a pénzt.
Előzmény: Lewinfiú (19)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!